Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Αποκάλυψη: Διπλή συνάντηση Τζίγγερ με τους Σαουδάραβες, το προσύμφωνο που υπέγραψαν και το νέο ραντεβού στο Ριάντ.

Συμφωνία και τελικό ραντεβού στο Ριάντ!
Του ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ
Συμφωνία και ταύτιση απόψεων σε όλα έβγαλαν οι δύο συναντήσεις που πραγματοποίησε το τελευταίο 48ωρο (Κυριακή και Δευτέρα) η πλευρά Βαρδινογιάννη με τις «κεφαλές» του νέου σαουδαραβικού fund, που έχει καταθέσει πρόταση για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Και το μόνο που απομένει πλέον για να ολοκληρωθεί η υπόθεση είναι ένα τελικό ραντεβού ανάμεσα στις δύο πλευρές στο Ριάντ και (πάνω απ’ όλα) η ψήφιση του νόμου Γερουλάνου.Ας τα πάρουμε ωστόσο με τη σειρά. Καθ’ όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου συνεργάτες του Τζίγγερ είχαν σειρά επαφών στη Σαουδική Αραβία για να «τσεκάρουν» ότι τα 15 εκατ. ευρώ που είχε στα χέρια του σε εγγυητικές από τους υποψήφιους επενδυτές, είχαν αντίκρισμα.
Οι πρώτες ενδείξεις ήταν θετικές κι έτσι ο Βαρδινογιάννης αποφάσισε να κάνει ένα πρώτο ραντεβού γνωριμίας το απόγευμα της Κυριακής, με την πριγκίπισσα Νούρα και τον αδερφό της. Τα παιδιά δηλαδή του αποθανόντος διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Σουλτάν μπιν Αμπντουλαζίζ…
Χθες το πρωί, ο έλεγχος στην National Commercial Bank of Saudi Arabia ολοκληρώθηκε και πιστοποίησε τα χρήματα, με τον Τζίγγερ να δίνει οριστικά το «πράσινο φως». Επιπλέον, εκτός από τον τραπεζικό έλεγχο, η πλευρά Βαρδινογιάννη έκανε κι έναν ακόμη έλεγχο στην εταιρία που ανήκει στα μέλη της βασιλικής οικογένειας (μέσω της οποίας έγινε η πρόταση), εξετάζοντας κεφάλαια, επενδύσεις και ετήσιους προϋπολογισμούς. Όπως τουλάχιστον προέκυπτε από τους συνεργάτες του Τζίγγερ, δη έρευνα εν άφηνε κανένα ερωτηματικό για το οικονομικό μέγεθος των υποψηφίων επενδυτών, που είναι σε θέση να καλύψουν τις απαιτήσεις της ομάδας.
Στη δεύτερη συνάντηση των δύο πλευρών χθες το μεσημέρι, ήταν παρόντες και οι δικηγόροι, καθώς και μέλη της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα. Εκεί τα μέλη της βασιλικής οικογένειας ξεκαθάρισαν πως δεν θέλουν κάποια μεσοβέζικη λύση (με άσκηση συνδιοίκησης στο μεσοδιάστημα), αλλά οριστική λύση και μεταβίβαση των μετοχών με το που ψηφιστεί η τροπολογία Γερουλάνου. Αυτός ήταν και ο μοναδικός όρος που έθεσαν, τονίζοντας ότι τα 15 εκατ. ευρώ δεν δεσμεύονται, αλλά θα είναι διαθέσιμα, χωρίς καμία καθυστέρηση με το που πάρουν τις μετοχές. Ορος που έγινε αποδεκτός από την πλευρά Βαρδινογιάννη.
Επίσης, οι Σαουδάραβες προσκάλεσαν τον Τζίγγερ στο Ριάντ, αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, προκειμένου να επικυρώσουν τη συμφωνία τους, έχοντας πλέον ως μοναδική εκκρεμότητα την ψήφιση του νόμου…
Το προσύμφωνο
Στο φινάλε του χθεσινού (Δευτέρα 20/12) δεύτερου ραντεβού, ο Τζίγγερ και οι υποψήφιοι επενδυτές υπέγραψαν και προσύμφωνο, στο οποίο ουσιαστικά «σφράγισαν» εγγράφως όλα όσα είχαν συμφωνήσει νωρίτερα. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα προσχέδιο των τελικών συμβολαίων, που θα υπογραφούν πιθανότατα στο Ριάντ και θα τεθούν σε ισχύ αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου Γερουλάνου. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και οι συνεργάτες τους, αναχώρησαν από την Αθήνα χθες το απόγευμα στις 6.15 για το Ριάντ, με ενδιάμεσο σταθμό τη Ντόχα.
Τι έγινε με το κότερο
Το απόγευμα της Κυριακής υπήρχε πληροφορία ότι τα μέλη του νέου σαουδαραβικού fund και οι συνεργάτες τους έκαναν μία μικρή κρουαζιέρα στον Σαρωνικό, πηγαίνοντας μέχρι την Αίγινα, με το κότερο του εφοπλιστή Βίκτορα Ρέστη. Η ιστορία δεν είναι ακριβώς έτσι… Οι Σαουδάραβες βρήκαν όντως, μέσω μάνατζερ με τον οποίο γνωρίζεται ο Τσάκας, δίαυλο επικοινωνίας με τον Ρέστη, ο οποίος τους παραχώρησε ευχαρίστως το σκάφος του, όμως δεν κατέστη δυνατόν να αποπλεύσουν λόγω απαγορευτικού. Εμειναν ωστόσο για περίπου δύο ώρες εκεί, πίνοντας τον καφέ τους δίπλα στη θάλασσα και στη συνέχεια αναχώρησαν για την πρώτη τους συνάντηση με τον Τζίγγερ.
sentragoal
read more "Αποκάλυψη: Διπλή συνάντηση Τζίγγερ με τους Σαουδάραβες, το προσύμφωνο που υπέγραψαν και το νέο ραντεβού στο Ριάντ." Διαβάστε περισσότερα...

Εκβιαστές!


Στον αέρα είναι η επόμενη χρηματοδότηση της τρόικας, όπως μας πληροφορούσε χθες Το Βήμα. Οι δεύτερες σκέψεις των Ευρωπαίων λένε ότι ίσως είναι προτιμότερο, αντί τα 89 δισ. ευρώ του Μαρτίου να δοθούν στο αναξιόπιστο ελληνικό πολιτικό σύστημα, να πάνε στις ευρωπαϊκές τράπεζες για να καλύψουν τα ανοίγματά τους στην Ελλάδα. Γιατί όμως η ευρωζώνη ανησυχεί;
Στο ίδιο ρεπορτάζ του Βήματος σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου για την ανταλλαγή ομολόγων (PSI) πάνε κατ’ ευχήν γι’ αυτούς, αφού μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει συμφωνήσει στα εξής:
● «Οι ομολογιούχοι, για κάθε 100 ευρώ χρέος που κατέχουν, θα χάσουν τα 50 ευρώ ως αποτέλεσμα του “κουρέματος” και για τα υπόλοιπα 50 ευρώ θα πάρουν 15 ευρώ σε μετρητά και 35 ευρώ σε νέα ομόλογα».
● «Σύμφωνα με τη συμφωνία της Παρασκευής, τα νέα ομόλογα θα έχουν το ίδιο νομικό καθεστώς με το δάνειο των 30 δισ. ευρώ που θα χορηγήσει στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για να πληρώσει η χώρα μας τα μετρητά στους πιστωτές της».
(«Αυτό σημαίνει ότι τα νέα ομόλογα θα θεωρούνται ασφαλέστερα επειδή σε περίπτωση αδυναμίας της Ελλάδας να αντεπεξέλθει και πάλι στις υποχρεώσεις της δεν θα αποζημιώνεται πρώτα το EFSF και στη συνέχεια (αν έχει άλλα χρήματα η Ελλάδα) οι ομολογιούχοι αλλά θα παίρνουν όλοι από κάτι. Αυτό καθιστά τα ομόλογα ασφαλέστερα και ως εκ τούτου περιορίζονται οι απώλειες των τραπεζών»).
● «Στα νέα ομόλογα θα υπάρξουν GDP warrants, που σημαίνει ότι οι πιστωτές θα πάρουν υψηλότερη απόδοση αν το ΑΕΠ της χώρας αυξηθεί πάνω από ένα ποσοστό».
● «Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν με βάση το αγγλικό δίκαιο και όχι το ελληνικό, που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει την ευχέρεια να αλλάζει το νομικό τους πλαίσιο κατά το δοκούν».
Έτσι ως οι μόνες εκκρεμότητες φέρονται το επιτόκιο και η διάρκεια των νέων ομολόγων, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή του 100% των πιστωτών στο PSI.
Γιατί λοιπόν δυσανασχετούν οι Ευρωπαίοι; Τα πιο σημαντικά από όσα θα ήθελαν να πάρουν οι τράπεζές τους ως εγγύηση από την ελληνική κυβέρνηση τα έχουν ήδη πάρει. Και στα υπόλοιπα δεν φαντάζεται κανείς ότι θα τους κακοκαρδίσει. Προς τι η φασαρία;
Διότι, λέει, «οι Ευρωπαίοι καλούνται να δώσουν ένα μεγάλο ποσό σε μια κυβέρνηση η οποία όχι μόνο έχει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα αλλά το έργο της υπονομεύεται από τα κόμματα που την απαρτίζουν».
Το καταλάβατε ή να κάνουν και κακά τους; Όλο το θέμα είναι να μην υπάρξουν εκλογές και η κυβέρνηση Παπαδήμου να απαλλαγεί από περιττά πολιτικά εμπόδια. Το φλέγον ζήτημα όμως σε αυτή την περίπτωση μάλλον δεν είναι τα κόμματα που υπονομεύουν την κυβέρνηση, αλλά ο ελληνικός λαός, που ήδη την απορρίπτει, όπως μας έδειξε πολύ χαρακτηριστικά η έρευνα της MRB την περασμένη εβδομάδα.
Εξ άλλου τα κόμματα οι Ευρωπαίοι ούτε καν τα υπολογίζουν. Τέτοιους άχρηστους και τόσο ξοφλημένους είναι αμφίβολο αν έχουν ξαναδεί τα μάτια τους εδώ και πολλά χρόνια – και τέτοιους κωλοτούμπες και μπλοφαδόρους επίσης. Ας ψάξουμε αλλού λοιπόν για το πραγματικό τους πρόβλημα, πέρα και από το γεγονός ότι θα ήθελαν πράγματι ο Παπαδήμος να είναι ο συνομιλητής τους για πολύ καιρό ακόμη.
Οι κύριες κατευθύνσεις για να βρούμε ένα δράμι αλήθεια σε αυτή την ιστορία είναι δύο: ένας ακόμη εκβιασμός για να περάσουν χωρίς προβλήματα οι όροι του PSI, αλλά και η αδυναμία της ευρωζώνης να χρηματοδοτήσει πειστικά τους μηχανισμούς «σωτηρίας».
Συνεχείς εκβιασμοί
Κατ’ αρχάς ο εκβιασμός δεν είναι μια άγνωστη κατάσταση την τελευταία διετία. Αντιθέτως αποτελεί μονιμότητα και μάλιστα μια σειρά εκβιασμοί έχουν αποδειχθεί απολύτως αποτελεσματικοί. Ύστερα από δύο χρόνια καταστροφής, η Ελλάδα σύρεται πλήρως ετεροκαθοριζόμενη, άβουλή και υποταγμένη στους δανειστές της. Και επί Παπανδρέου και επί Παπαδήμου.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου παρέδωσε κυριαρχία, ασυλία, περιουσία, οικονομία, εργασιακά δικαιώματα και πολιτική εξουσία στην τρόικα εφαρμόζοντας παράλληλα μια – συμφωνημένη και συνυπογεγραμμένη με την τρόικα – δολοφονική πολιτική «εσωτερικής υποτίμησης» που οδήγησε στο σημερινό καταστροφικό αδιέξοδο.
Επομένως το μεταγενέστερο παιχνίδι απόδοσης ευθυνών (blamegame) μεταξύ τροϊκανών και κυβέρνησης είναι μια άθλια φαρσοκωμωδία εξαπάτησης και παραπλάνησης των Ελλήνων και τίποτε περισσότερο.
Για να περάσει με τα λιγότερα προβλήματα αυτή η επιλογή – η οποία είχε βέβαιο και προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα την εν εξελίξει οικονομική καταστροφή, όπως άλλωστε έχει συμβεί όπου αλλού εφαρμόστηκε – η ελληνική κοινωνία τελεί συνεχώς υπό εκβιασμό με τη μορφή διλήμματος:
● «Να χτυπηθεί η διαφθορά ή να την πληρώσουν πάλι οι συνεπείς φορολογούμενοι;». Τελικά και οι συνεπείς φορολογούμενοι λεηλατούνται και η διαφθορά και η φοροδιαφυγή ενισχύονται.
● «Να χτυπήσουμε το διεφθαρμένο κράτος ή να την πληρώσουν μόνο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα;». Τελικά και περισσότεροι από 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν χωρίς δουλειά και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κλείνουν κατά δεκάδες χιλιάδες.
● «Να πάμε σε ιδιωτικοποιήσεις ή να κόψουμε μισθούς και συντάξεις;». Τελικά γίνονται και τα δύο. Με δραματικούς όρους.
● «Να ψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο ή να μας διώξουν από το ευρώ;». Το ψηφίσαμε, αλλά ακόμη καθόλου δεν είναι σίγουρο ότι θα μείνουμε στο ευρώ.
● «Να δεχτούμε την ανταλλαγή ομολόγων, το PSI, ή να χρεοκοπήσουμε και να φύγουμε από το ευρώ;». Δεχτήκαμε την ανταλλαγή ομολόγων, η οποία θα συνιστά μορφή χρεοκοπίας είτε πετύχει (ενδεχομένως ελεγχόμενη) είτε αποτύχει (ενδεχομένως ελεγχόμενη). Αλλά ακόμη δεν είναι σίγουρο ότι θα μείνουμε στο ευρώ.
● «Να κάνουμε δημοψήφισμα – ίσως και εκλογές – ή να δεχτούμε τη δοτή κυβέρνηση του τεχνοκράτη, για να κάνει αυτός το PSI και να μείνουμε στο ευρώ;». Δοτή κυβέρνηση αποκτήσαμε, αλλά και το PSI είναι στον αέρα και καθόλου σίγουρο δεν είναι ότι θα μείνουμε στο ευρώ...
Όσο για το PSI, υποτίθεται ότι ήταν προϋπόθεση για να γίνει το χρέος βιώσιμο και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από την τρόικα. Τώρα που το PSI βαίνει προς ολοκλήρωση με τους όρους των δανειστών, η προϋπόθεση (και ο εκβιασμός) πάλι άλλαξε: ξεχάστε την πολιτική διαχείριση και δώστε τα κλειδιά στους «τεχνοκράτες», αλλιώς νέο δάνειο γιοκ.
Το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα αυτών των εκβιασμών, τους οποίους η πολιτική ηγεσία αποδέχεται και μετουσιώνει στην πολιτική της «εσωτερικής υποτίμησης», το βλέπουμε ήδη στις στατιστικές για την ανεργία και τη φτώχεια, για το χρέος και τα ελλείμματα. Το βλέπουμε στα κατοχικά συσσίτια, στα κλειστά μαγαζιά, στην εγκληματικότητα, στους άστεγους, στα παιδιά που πάνε πεινασμένα στα σχολεία και στους δασκάλους που κάνουν απελπισμένες εκκλήσεις σε γονείς που αντέχουν για τρόφιμα και ρούχα.
Το βλέπουμε στους φίλους και τους γνωστούς μας, στον κοινωνικό μας περίγυρο. Το βλέπουμε ακόμη και στις οικογένειές μας. Τα ίδια καθάρματα επαναφέρουν τους ίδιους εκβιασμούς με μικρές παραλλαγές. Μόνο που αυτή τη φορά δεν εκβιάζουν τον ανίσχυρο και προδομένο από θέση ισχύος, αλλά από θέση αδυναμίας. Το πώς και το γιατί θα το δούμε στο επόμενο σημείωμα...


 
read more "Εκβιαστές!" Διαβάστε περισσότερα...

Ποιές εξελίξεις ακριβώς συζήτησε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με τον Παπαδήμο;

Τις τραπεζικές εξελίξεις που έρχονται σύντομα συζήτησαν στη σημερινή τους συνάντηση ο Λουκάς Παπαδήμος με τους Ράπανο και Ταμβακάκη.
Η πορεία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), τα στοιχεία της BlackRock για το τραπεζικό σύστημα της χώρας που “καίνε” και ό,τι περιστρέφεται γύρω από αυτό, ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων.
Εμείς γιατί νομίζουμε ότι συζητήθηκαν και δυο ακόμα θέματα, χωρίς να είμαστε παρόντες στην κουβέντα;
Πρώτον, το “δώρο” Παπαδήμου στην Εθνική με την έκδοση προνομιούχων μετοχών ύψους 1 δις που θα καλύψει το Δημόσιο.
Δεύτερον, οι φήμες που επανέρχονται στο προσκήνιο για “ξεπάγωμα” του deal Εθνικής – Πειραιώς, γι’ αυτό και είδαμε την τιμή της δεύτερης την περασμένη Παρασκευή να εκτιμάσσεται στα ύψη.
Να θυμίσουμε ότι δικαίωμα για έκδοση προνομιούχων μετοχών έως 400 εκατ. έχει και η Πειραιώς, προκειμένου να ανεβάσει το Core Tier I (δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας) στο 8,5%, ενώ η Εθνική θα το οδηγήσει στο 11%.
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα έως και καλοκαίρι, όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να έχουν δείκτη 9%.
Σε περίπτωση δηλαδή, που όλα πάνε καλά, ακόμα και το PSI, η Πειραιώς θα χρειαστεί ένα ακόμα σωσίβιο πέραν των προνομιούχων μετοχών. Μήπως, έρχεται πιο κοντά το deal; Λέμε τώρα…
read more "Ποιές εξελίξεις ακριβώς συζήτησε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με τον Παπαδήμο;" Διαβάστε περισσότερα...

"Αδειάζουν" η Εκάλη και η Πολιτεία από τον φόβο κοινωνικών αναταραχών



  • Τα φουσκωμένα πορτοφόλια τρέμουν την οργή των Ελλήνων πολιτών και έχουν ήδη αρχίσει να εγκαταλείπουν την Ελλάδα
  • Μήπως πρέπει να γίνει μία έρευνα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για να βρεθεί τυχόν διαφυγή και των χρημάτων τους σε ξένες τράπεζες;
Πανικός στα βόρεια προάστια και ειδικά σε Εκάλη και Πολιτεία. Πολλές «επώνυμες» οικογένειες έχουν εγκαταλείψει ήδη τη χώρα για μόνιμη διαμονή σε χώρες του εξωτερικού!

Η είδηση βγήκε από τα ακριβά εστιατόρια της περιοχής που είχαν επενδύσει στους φορτωμένους πελάτες και ξαφνικά βλέπουν τις κρατήσεις τους να κάνουν φτερά και οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων να βρίσκονται σε απόγνωση μια και αρκετοί από αυτούς δανείσθηκαν τρελά ποσά για να διαμορφώσουν χώρους υψηλής αισθητικής!

Η φήμη που κυκλοφορεί θέλει τους φυγάδες να αναθέτουν την πώληση των σπιτιών τους –και μάλιστα κοψοχρονιάς- σε γνωστά μεσιτικά γραφεία της Αθήνας.

Ο κυριότερος λόγος της εσπευσμένης απόδρασης είναι ο φόβος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα του 2012.

Πολλές από αυτές τις οικογένειες εμπλέκονται με τον ένα η τον άλλο τρόπο στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος σε βάθος δεκαετιών και τρέμουν το ξέσπασμα της βίας!

Δεν είναι λίγοι και οι μεγαλοεπιχειρηματίες που επιχειρούν να απεγκλωβισθούν από τις μπίζνες τους στην Ελλάδα και φέρονται αποφασισμένοι να πουλήσουν τις εταιρείες τους και να την κάνουν από τη χώρα όσο γίνεται πιο γρήγορα.

- Αυτό που συνέβη στην Αργεντινή θα είναι χάδι μπροστά στη Κόλαση του Δάντη που θα ζήσει η Ελλάδα…

Aυτή είναι η αίσθηση που υπάρχει ανάμεσα στους συμπολίτες μας…

read more ""Αδειάζουν" η Εκάλη και η Πολιτεία από τον φόβο κοινωνικών αναταραχών" Διαβάστε περισσότερα...

Τολμούν οι πολιτικοί να μας δείξουν τις περιουσίες τους;

  • Δείξτε μας ρε τι περιουσία έχετε αποκτήσει ΟΛΟΙ σας τόσα χρόνια που δεν δουλεύετε και σας μισθοδοτούμε
Τη δημοκρατία πολύ συχνά την πιάνετε στο στόμα σας, κύριοι και κυρίες του κομματικού πολιτικού συστήματος, αλλά ελάχιστα την τιμάτε. Καθόλου δηλαδή δεν την τιμάτε την δημοκρατία.
Κι όχι μόνο δεν την τιμάτε επειδή μας έχετε αφαιρέσει ως λαό την παραμικρή ΘΕΣΜΙΚΗ δυνατότητα να παίρνουμε μέρος στην εξουσία που εσείς θέλετε να ασκείτε ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΑ μόνοι σας. Αλλά δεν την τιμάτε την δημοκρατία ακόμα και σε ζητήματα που εκ πρώτης όψεως φαίνονται λιγώτερο σημαντικά από την ισονομία και την ισοκρατία. Οπως για παράδειγμα την λογοδοσία σας.
Προσωπικά δεν θυμάμαι ποτέ να λογοδότησε κάποιος πολιτικός στον λαό με κάποιο τρόπο. Ούτε κάποιος βουλευτής-νομοθέτης. Ούτε κάποιος δικαστικός. (Και η δικαστική εξουσία, πολιτική εξουσία είναι για όσους ξέχασαν τι είναι δημοκρατία, και επιεικώς μεταξεταστέοι).
Και δεν θυμάμαι επίσης να έχει λογοδοτήσει στον λαό και κανένας από όλους εκείνους που διορίζετε διοικητές και προέδρους και παραπροέδρους και συμβούλους σε δεκάδες θέσεις κάθε που αλλάζει η κυβέρνησή σας. Από το ΣΔΟΕ και τις ΔΟΥ μέχρι τα ΙΚΑ τα ΣΥΚΑ και τις γιαλαντζί “ανεξάρτητες” αρχές σας, ο θεός να τις κάνει.
Δεν λογοδότησε ποτέ και κανένας σας στον λαό.
Ξέρω, δεν “προβλέπεται” θα μου πείτε. Τι ωραία! Και σε ποιο εγχειρίδιο της δημοκρατίας “το λέει” αυτό το “δεν προβλέπεται να λογοδοτούν οι εκλεγμένοι στον λαό” ωρέ δημοκράταροι λεβέντες μου;
Λέει ωρέ θεοί της δημοκρατίας το εγχειρίδιο να ασκείτε εσείς την εξουσία οι ίδιοι και οι ίδιοι και μάλιστα χωρίς λογοδοσία στο λαό; Και το αντίστοιχο εγχειρίδιο της Χούντας και της ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ, τι λέει ω! διαπρεπή μου παλληκάρια εσείς και κόρες λαμπρές;
Εχουμε μερικούς από σας που τους αρέσει να παινεύονται και μπροστά στις κάμερες: “τριάντα χρόνια με τιμά ο λαός με την ψήφο του”. Ρε παλληκάρι, ποιους να διάλεγε ο λαός δηλαδή; Αφού όποτε πήγαινε να ψηφίσει ο λαός στις εκλογές, ο αρχηγός σου ΕΣΕΝΑ και κάτι παρόμοια φυντάνια έβαζε στο μενού, ε, στο ψηφοδέλτιο. Ολο το μενού κατεβάσαμε ως λαός κι αλλαγή και προκοπή δεν είδαμε. Τιμή θα ήταν να διαλέγαμε ΕΜΕΙΣ τους υποψηφίους. Οχι ο αρχηγός σου. Φανταστικέ μου δημοκράτη!
Κι αφού ΔΕΝ δουλέψατε 30 και 40 χρόνια ορισμένοι (κι ο δήμαρχός μας ο προηγούμενος 17, και του βρίσκουνε και “ορφανές καταθέσεις” τώρα) κι ήσασταν όλο στην εξουσία κι αρχόντοι μας, δεν δικαιούμαστε εμείς ως λαός μετά από αυτή την λεηλασία, να σας ελέγξουμε; Να δούμε τι αποχτήσατε όλα αυτά τα χρόνια καμάρια μας που σας μισθοδοτούμε και πως το αποκτήσατε; Κι εσείς και οι μέχρι και τρίτου βαθμού συγγενείς σας;
Ανοίξτε αφού είσαστε σίγουροι για την εντιμότητά σας (εμείς είμαστε ως λαός σίγουροι για το αντίθετο, πολύ σίγουροι δηλαδή) τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς και δημοσιεύστε το πόθεν έσχες σας όλων αυτών των ετών. Να δούμε και τις περιουσίες τις δικές σας και του μπατζανάκη και του κουμπάρου σας.
Σας φαίνεται άδικη η διαφάνεια και η δημοσιότητα των περιουσιακών σας στοιχείων μετά από τόσες καταστροφικές αποφάσεις που έχουν πάρει οι κυβερνήσεις σας;
Σας φαίνεται άδικη η διαφάνεια και η δημοσιότητα των περιουσιακών σας στοιχείων μετά από τόσους νόμους ξεπουλήματος και εκποίησης και παράδοσης της εθνικής κυριαρχίας που νομοθέτησε η βουλή;
Σας φαίνεται άδικη η διαφάνεια και η δημοσιότητα των περιουσιακών σας στοιχείων μετά από τόσες και τόσες δικαστικές αποφάσεις-σκάνδαλα όπως εκείνη που έβγαλε συνταγματικό το Μνημόνιο; (Οι Γερμανοί του αΡεοδρομίου, Αρειε Πάγε μου, θα πλερώ ΦΠΑ, ή μπα…;)
Δείξτε μας ρε τι περιουσία έχετε αποκτήσει ΟΛΟΙ σας τόσα χρόνια που δεν δουλεύετε και σας μισθοδοτούμε. Δείξτε μας.
Που μου θέλετε κι αναδρομικά!



read more "Τολμούν οι πολιτικοί να μας δείξουν τις περιουσίες τους;" Διαβάστε περισσότερα...

Τρελοί ως Έλληνες


Υπάρχει κάτι που δεν αναφέρεται σε κανένα μνημόνιο. Σε καμιά ευρωσυνθήκη. Σε κανένα Μάαστριχτ. Που είναι παντελώς άγνωστο, ως έννοια, στους βρυξελικούς χαρτογιακάδες, στους “σιδερωμένους” χρηματιστές της Φρανκφούρτης, στα “καρχαριοειδή” της Wall Street.
Η έννοια αυτή, είναι παντελώς άγνωστη και στους “απεδώ” εγχώριους τοποτηρητές και τσιράκια του πιο θλιβερού εφιαλτικού δωσιλογισμού. Δεν απαντάται στο (αποκαλούμενο και) υπουργείο Εξωτερικών, στο μαυσωλείο που λέγεται Προεδρικό Μέγαρο, στην Αθηναϊκή Λέσχη, σε στοές και παραστοές, δεν απαντάται γενικώς στα πολλά και ποικιλώνυμα κάστρα της εθνικής αφασίας, της ευρωλιγούρας, της τουρκοκαψούρας και της ευλύγιστης μέσης.
Αυτό το “κάτι” που θα θυμίσω ευθύς αμέσως, απέχει χιλιόμετρα από τις αθηναϊκές Φιλιππινέζες του πηλιογουσισμού, απέχει μίλια από τα διάτρητα κάστρα της διαπλοκής, απέχει παρασάγγας από την ανυπέρβλητη δυσωδία των υπονόμων της αθηναϊκής χωματερής, του μικροελλαδικού ενδοτισμού.
Αυτό το “κάτι” είναι τούτο που οι πρόγονοί μας αποκάλεσαν ΗΡΩΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. Είναι αυτή η υπέροχη, και μοναδική, και ατόφια ελληνική, αλυσίδα θυσιών και αίματος, που ξεκινά από τον Κόρδο τον Αθηναίο. Που γνώριζε. Και όμως πήγε. Και έπεσε.
Και φεύγει η αλυσίδα και πάει στο Λεωνίδα και τις Θερμοπύλες…
Στον Λέοντα Σγουρό και τον Ακροκόρινθο…
Τον Παλαιολόγο και την Πόλη….
Τον Αθανάση Διάκο και την Αλαμάνα….
Τον δήμαρχο Λεμεσού Σώζο και το ηπειρώτικο Μπιζάνι…
Τον Δαβάκη και την Πίνδο…
Τον Κουρούπη και την Κερύνεια…
Τον Σολωμό πάνω στην παντιέρα της κατοχής, στη Δερύνεια…
Όλοι τούτοι, και χιλιάδες χιλιάδων, ανώνυμοι κι επώνυμοι, είχαν έναν κοινό: Ενώ έβλεπαν το τέλος, έμειναν. Κι έπεσαν. Και στα πληγωμένα, λογχισμένα, ματωμένα κορμιά τους, σμιλεύτηκε αυτό που λέμε ΗΡΩΙΚΗ ΗΘΙΚΗ . Άλλο ένα δώρο των Ελλήνων στους υπολοίπους.
Αυτοί οι “ωραίοι τρελοί” που έμειναν κι έπεσαν, ήταν το λιπαντικό που κινούσε, κινεί, και θα κινεί (η φύτρα πάντα θα βγάζει…) τα γρανάζια της Ιστορίας μας. Το λίπασμα που πάνω του άνθιζε το άνθος που λέμε ελευθερία.
Ωραίοι ως Έλληνες. Τρελοί ως Έλληνες. Συμπεριφορές ανεξήγητες, άντε άσκοπες, για τους “πολιτισμένους” του βορρά. Μη εξηγήσιμες στην λογική των καιρών μας, τώρα που τα μνημόνια μας πάνε για μνημόσυνα. Συμπεριφορές δυσνόητες στους νεοδωσίλογους, τους γερμανασφαλήτες, τους αμερικανολάγνους, τους ευρωμνημονιόπληκτους…
Υπέρ πατρίδος οι “ωραίοι τρελοί”, υπέρ παρτίδος οι μνημονιοφύλακες! Καθείς εφ’ ω ετάχθη….
Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς”, που θα’ λεγε και τώρα αν ζούσε ο μεγάλος Θοδωράκης. Όχι ο Πάγκαλος! Ο άλλος, κείνος που μιλάμε ακόμη ελληνικά εξ’ αιτίας του και δεν λέμε στο γιο μας “φάε να μεγαλώσεις, να πάς φαντάρος Μουσταφά!”
Όλοι τούτοι οι “ωραίοι τρελοί”, οι εξαίσιοι και μοναδικοί, μας κοιτούν, μέσα από τις γρίλιες του πιο ηρωικού μας χθες! Μέσα από σκονισμένα βιβλία, ξεθωριασμένες μα πάντα θεσπέσιες εικόνες, περικυκλωμένοι από χρώματα και αρώματα, οι “τοις κείνων ρήμασι” μας θωρούν. Και περιμένουν…
Έτσι κι αλλιώς, καμιά επανάσταση ίσαμε τώρα, δεν έγινε από “λογικούς”.
Ο τόπος τούτος αντέχει στους καιρούς της τρέλας, ακριβώς γιατί βγάζει “τρελούς”. Εραστές του άπιαστου και του ωραίου. Μονομάχους των Ιδεών και των Θυσιών.
Χίλιες, χίλιες κι αμέτρητες φορές με τους “τρελούς” μας Λεωνίδες, τους μικρούς και μεγάλους, τους γνωστούς και άγνωστους. Γιατί τις Θερμοπύλες, ακολούθησαν και πάντα ακολουθούν, οι Σαλαμίνες…
* Ιστορικός, πρόεδρος ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.
read more "Τρελοί ως Έλληνες" Διαβάστε περισσότερα...