Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Τι κρύβει το σενάριο της ελεγχόμενης πτώχευσης

  1. Γιατί η Μέρκελ επιμένει στην πρόταση, παρότι απορρίφθηκε από το «μπλοκ» του Νότου και τη Γαλλία
  2. Βλέπουν «στραβοπάτημα» στην εφαρμογή του σταθεροποιητικού προγράμματος και ετοιμάζονται για αναδιάρθρωση χρέους και αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ
  3. Το τέλος της εθνικής κυριαρχίας στα δημοσιονομικά: έγκριση προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες με διακοσμητικό ρόλο της Βουλής
Πεπεισμένη ότι η Ελλάδα σε κάποιο στάδιο εφαρμογής του σταθεροποιητικού προγράμματος θα… στραβοπατήσει και αυτομάτως θα ανασταλεί η χρηματοδότησή της από τον διεθνή μηχανισμό παραμένει η γερμανική ηγεσία, γι’αυτό και έριξε στο τραπέζι των ευρωπαϊκών συζητήσεων επίσημα, παρότι γνώριζε ότι σ’αυτήν τη φάση θα απορριφθεί, την πρόταση για καθιέρωση μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών της Ευρωζώνης.
Η ειδική Ομάδα Εργασίας, υπό τον πρόεδρο της ΕΕ, Βαν Ρομπάι, συμφώνησε την προηγούμενη Παρασκευή σε ένα γενικό περίγραμμα της συμφωνίας που θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τον Οκτώβριο, για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη. Ο βέλγος πολιτικός, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα ελεγχόμενης χρεοκοπίας για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, χωρίς όμως να αποκλείσει το σενάριο μακροπρόθεσμα.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι και ακριβείς», δήλωσε ο Ρομπάι. «Ο μηχανισμός στήριξης για την Ελλάδα που εγκρίθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο δεν προνοεί κάτι τέτοιο. Ούτε αφορά το πακέτο στήριξης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφάσισε η ΕΕ. Κανείς δεν έθεσε τέτοιο θέμα για άμεση εφαρμογή. Όμως, η πρόταση αυτή μπορεί να συζητηθεί μακροπρόθεσμα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική ηγεσία έχει οριστικοποιήσει το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το οποίο και θα επιδιώξει να επιβάλει σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, αν η κυβέρνηση αποτύχει μέσα στην επόμενη τριετία να περάσει ένα από τα τριμηνιαία τεστ της τρόικας, επειδή σε κάποια φάση θα εμφανίσει σοβαρές υστερήσεις σε σχέση με τους προκαθορισμένους δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίες θα είναι αδύνατο να διορθωθούν με πρόσθετα μέτρα.
Το σενάριο αυτό προβλέπει, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, ότι σ’αυτήν την περίπτωση θα ξεπερασθεί αυτόματα ο σκόπελος των κοινοτικών συνθηκών, που δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση μιας χώρας από την Ευρωζώνη, παρά μόνο αν υπάρχει κοινή συναίνεση της ίδιας της χώρας και των άλλων κρατών μελών – σχετική γνωμοδότηση είχε συντάξει σε ανύποπτο χρόνο η Μπούντεσμπανκ…
Ο αυτόματος μηχανισμός εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τον οποίο περιμένουν… στη γωνία για να τον εφαρμόσουν οι Γερμανοί, προβλέπει ότι:
– Αν διακοπεί η χρηματοδότηση της χώρας από τον διεθνή μηχανισμό, επειδή απέτυχε στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθεροποίησης, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει λόγους να παραμένει εγκλωβισμένη σ’ένα σκληρό νόμισμα που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, χωρίς να έχει το «καρότο» των χρηματοδοτήσεων.
– Έτσι, οι Γερμανοί περιμένουν ότι σ’αυτήν την περίπτωση η ίδια η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και η Γερμανία θα έχει έτοιμη την πρόταση για τη διαδικασία της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας»: Το ελληνικό χρέος θα αναδιαρθρωθεί, δηλαδή θα διαγραφεί περίπου το ένα τρίτο του, και η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή.
– Αν καταφέρει τα επόμενα χρόνια να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα και να θέσει υπό έλεγχο το χρέος, η Ελλάδα θα γυρίσει στο ευρώ, όχι όμως με τη σημερινή ισοτιμία «κλειδώματος» της δραχμής στο ευρώ (340,75), αλλά με πολύ υψηλότερη. Δηλαδή με μια ισχυρή εφάπαξ υποτίμηση, που θα ρίξει απότομα το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, αλλά θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Αυτόν τον σχεδιασμό της γερμανικής ηγεσίας επιβεβαίωσε σε μια βαρυσήμαντη συνέντευξή του στο «Spiegel» ο πρώην διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Καρλ Ότο Πελ, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην πολιτική και νομισματική ενοποίηση των δύο Γερμανιών.
«Δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να έχουμε επιτρέψει την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ…. Θα περίμενα από την Κομισιόν και την ΕΚΤ να έχουν παρέμβει νωρίτερα (σ.σ.: για το ελληνικό πρόβλημα). Έπρεπε να είχαν καταλάβει ότι μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, χωρίς βιομηχανική βάση, δεν θα μπορούσε ποτέ να πληρώσει τα 350 δισ. ευρώ του χρέους της», τόνισε ο Πελ και πρόσθεσε, σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ότι «χωρίς μια μερική διαγραφή χρεών, δεν μπορεί και δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρει η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της».
Ο Πελ ευθέως διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Μέρκελ ότι η διάσωση της Ελλάδας ήταν επιβεβλημένη για να αποφευχθεί ένα ντόμινο στην Ευρωζώνη. Η πραγματική σκοπιμότητα του «πακέτου» διάσωσης, όπως τονίζει, «ήταν να προστατευθούν οι γερμανικές και, πολύ περισσότερο, οι γαλλικές τράπεζες από τις διαγραφές χρεών. Την ημέρα που ανακοινώθηκε το σχέδιο, οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών κέρδισαν 24%. Βλέποντας όλα αυτά, καταλαβαίνουμε γιατί επινοήθηκε το σχέδιο διάσωσης: Για να διασωθούν οι τράπεζες και ορισμένοι πλούσιοι Έλληνες»!
Ως συνταξιούχος, ο Πελ έχει την ευχέρεια να αναφέρει ευθέως σ’ αυτήν τη συνέντευξη ότι «ακόμη και με την προσπάθεια διεθνούς διάσωσης, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους και μοιραία θα φύγει από την Ευρωζώνη». «Η Ελλάδα θα επαναφέρει τη δραχμή», προβλέπει ο Πελ, και στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να φύγει από την Ευρωζώνη όσο λαμβάνει βοήθεια, ο πρώην διοικητής της BuBa απαντά με νόημα ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα έχει λόγους για να φύγει από τη νομισματική ένωση.
Πάντως, στη συνάντηση της ειδικής Ομάδας Εργασίας την Παρασκευή, έγινε ένα σημαντικό βήμα για την κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας στη δημοσιονομική πολιτική, με τη συναίνεση του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου: Μια πρόταση της Κομισιόν που υιοθετήθηκε προβλέπει ότι οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών της Ευρωζώνης θα εγκρίνονται πρώτα από τις Βρυξέλλες και στη συνέχεια θα παρουσιάζονται στα εθνικά Κοινοβούλια, τα οποία με τον τρόπο αυτό θα περιορισθούν σε καθαρά διακοσμητικό ρόλο…
Πηγή
read more "Τι κρύβει το σενάριο της ελεγχόμενης πτώχευσης" Διαβάστε περισσότερα...

Καθώς ξεπουλούν την Ελλάδα, σημασία γι αυτούς έχει μόνο τι δείχνουν


  • «Δεν είναι δυνατόν να δώσουμε την εντύπωση ότι ξεπουλιέται η Ελλάδα»
  • «Η συνέντευξη Τύπου θα δημιουργήσει τετελεσμένα. Χρειάζεται περισσότερη συζήτηση γιατί τα θέματα αυτά είναι πολύ σοβαρά, δεν μπορούμε να δείχνουμε εισπρακτικό άγχος»
  • «Δεν έχω αντίρρηση ένας υπουργός να μη θεωρεί αναγκαίο το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά όταν έρχεται εδώ θα πρέπει να δείχνει ότι το υπολογίζει», είπε...
  • «Δεν είμαστε έτοιμοι για να παρουσιάσουμε τέτοιο σχέδιο. Είναι σαν να βάζουμε ταμπέλα “πωλείται”»
Την έκρηξη των συναδέλφων του προκάλεσε η χθεσινή πρόταση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μαζικές αποκρατικοποιήσεις. Παρά την προειδοποίηση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα υπουργεία τους ως φέουδα, αρκετοί υπουργοί επιχείρησαν να διατηρήσουν το προνόμιο των ιδιωτικοποιήσεων στους φορείς που εποπτεύουν προκαλώντας την έντονη δυσφορία του υπουργού Οικονομικών. «Δεν είναι δυνατόν να δώσουμε την εντύπωση ότι ξεπουλιέται η Ελλάδα» του επισήμαναν οι συνάδελφοί του, με επικεφαλής τον κ. Θ. Πάγκαλο. Στη συνέντευξη Τύπου, πάντως, που δόθηκε αμέσως μετά τη λήξη του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου οι τέσσερις υπουργοί (Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππας, Π. Γερουλάνος και Τίνα Μπιρμπίλη ) ανακοίνωσαν κανονικά τις αποκρατικοποιήσεις που προχωρούν σε αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους κτλ., από όπου αναμένονται δεκάδες δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.
Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο έναν κατάλογο με δημόσιες επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΔΕΦΑ, ΔΕΣΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), οργανισμούς (ΟΣΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΠΑΠ), τράπεζες (Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αγροτική Τράπεζα) και ακίνητα που αποτελούν δημόσια περιουσία. Οταν είδαν το σχέδιο αυτό, οι υπόλοιποι υπουργοί ξεσηκώθηκαν καθώς θεώρησαν ότι δείχνει βιασύνη για να γεμίσουν τα ταμεία και το είπαν σε υψηλούς τόνους στον κ. Παπακωνσταντίνου ζητώντας να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή διάσταση του εγχειρήματος. Μάλιστα ορισμένοι υπουργοί ζήτησαν να ματαιωθεί η προαναγγελθείσα συνέντευξη Τύπου.
Η κριτική και οι ενστάσεις στο σχέδιο του υπουργού Οικονομικών μονοπώλησαν τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να αναβληθούν όλα τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας, όπως, π.χ., οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών του Δημοσίου, ένα έτοιμο σχέδιο που περίμενε απλώς το «πράσινο φως» για την υλοποίησή του. Η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πρόλαβε να παρουσιάσει τη στρατηγική για την Υγεία και ο κ. Χ. Καστανίδης να ενημερώσει ότι έχει σχεδόν έτοιμο τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρότεινε να αναλάβει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας, ενώ για τις αποκρατικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων είπε ότι θα μπορούσε να τις αναλάβει είτε η Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων είτε ο τραπεζικός τομέας είτε σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων. «Είναι δυνατόν να βάλεις την ΚΕΔ; Μια αμαρτωλή και διεφθαρμένη εταιρεία από την κορυφή ως τα νύχια που πρέπει να καταργηθεί;» παρατήρησε ο κ. Θ. Πάγκαλος και θύμισε την εμπλοκή της στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Αντιρρήσεις για τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων εξέφρασαν επίσης ο κ. Γερουλάνος και η κυρία Μπιρμπίλη, ενώ ο κ. Δ. Ρέππας ζήτησε να αναλάβει το κάθε υπουργείο τους δικούς του φορείς.
Ο κ. Π. Ευθυμίου επεσήμανε ότι, έτσι όπως παρουσιάζονται στο ίδιο πακέτο ανόμοια έργα, με διαφορετικό βαθμό ωρίμανσης, δίνεται η εντύπωση ότι όλα πωλούνται και μάλιστα χωρίς σχέδιο. «Η συνέντευξη Τύπου θα δημιουργήσει τετελεσμένα. Χρειάζεται περισσότερη συζήτηση γιατί τα θέματα αυτά είναι πολύ σοβαρά, δεν μπορούμε να δείχνουμε εισπρακτικό άγχος» συμπλήρωσε ο κ. Π. Μπεγλίτης και ζήτησε να μην πραγματοποιηθεί η συνέντευξη. Αιχμηρός υπήρξε και ο κ. Καστανίδης. «Δεν έχω αντίρρηση ένας υπουργός να μη θεωρεί αναγκαίο το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά όταν έρχεται εδώ θα πρέπει να δείχνει ότι το υπολογίζει» είπε.
«Δεν είμαστε έτοιμοι για να παρουσιάσουμε τέτοιο σχέδιο. Είναι σαν να βάζουμε ταμπέλα “πωλείται”» παρενέβη ο κ. Πάγκαλος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι πρέπει να δοθεί στους επενδυτές σήμα ότι υπάρχει κινητικότητα και ότι δεν μπορεί να αναβάλει μια συνέντευξη Τύπου την οποία έχει ανακοινώσει. Σε αυτό συμφώνησαν τελικώς και οι υπόλοιποι, αφού αφαίρεσαν σημαντικό αριθμό έργων από το αρχικό σχέδιο.
* Εν τω μεταξύ με ενστάσεις ακόμη και κυβερνητικών βουλευτών ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή η νέα νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση στις τιμές των φαρμάκων που προώθησε στη Βουλή η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη. Με τη νέα ρύθμιση παρέχεται εξουσιοδότηση έκδοσης ως τις 31 Αυγούστου αγορανομικών διατάξεων για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων από την υπουργό Οικονομίας, η οποία αναγνώρισε χθες ότι τους πρώτους τέσσερις μήνες του χρόνου κατεγράφη αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τον Μάιο παρατηρήθηκε περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 540 εκατ. ευρώ, ενώ για την αύξηση του τετραμήνου επέμεινε ότι δεν ήταν αποτέλεσμα αυξημένων τιμών, αλλά αυξημένης συνταγογράφησης.
read more "Καθώς ξεπουλούν την Ελλάδα, σημασία γι αυτούς έχει μόνο τι δείχνουν" Διαβάστε περισσότερα...

Καταθεση Παναθηναικης ψυχης....

Απο ολους εμας
και τους παιχτες που παλεψαν μεχρι τελους
Με τεράστια ψυχικά αποθέματα
ο Πενταστερος κατάφερε και ανέτρεψε διαφορά που έφτασε ακόμα και τους 14 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο
για να επικρατήσει με
79-70

Συγκλονιστικοί  οι Σπανούλης-Μπατίστ της τέταρτης περιόδου
ο Νίκολας με 18 και οι Πέκοβιτς-Διαμαντίδης.
 Τα δεκάλεπτα: 25-17, 38-43, 51-60 
και η ΠΟΥΤΣΑ
...79-70...
 Φανταστικος ο κοσμος σημερα


read more "Καταθεση Παναθηναικης ψυχης...." Διαβάστε περισσότερα...

Ανέκδοτο: ο Νταβούτογλου απειλεί το Ισραήλ με "επανεξέταση σχέσεων"!

Απειλεί η Τουρκία το Ισραήλ με... κυρώσεις αν δεν αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι Τούρκοι πολίτες μέχρι το βράδυΕάν μέχρι το βράδυ δεν αφεθούν από το Ισραήλ ελεύθεροι όλοι οι Τούρκοι πολίτες, η Τουρκία θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με τη χώρα αυτή, δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου επιστρέφοντας το μεσημέρι από την Ουάσιγκτον.
Ο κ. Νταβούτογλου είπε πως έχουν ήδη επιστρέψει 210 Τούρκοι πολίτες, αλλά τόνισε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ θα ομαλοποιηθούν εάν τερματιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας και το Ισραήλ συνδράμει στην έρευνα σχετικά με την υπόθεση, ενώ σημείωσε ότι "δεν μπορούμε να βασιστούμε σε έρευνα που θα κάνει μια χώρα που βρίσκεται σε θέση κατηγορούμενου".
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τίθεται θέμα να παγώσουν οι σχέσεις με το Ισραήλ με διπλωματικά, πολιτικά ή στρατιωτικά μέτρα, ο κ. Νταβούτογλου είπε πως "το ζητούμενο για σήμερα είναι η επιστροφή όλων των πολιτών μας από το Ισραήλ. Πάντως, έχουμε κάνει σχετικούς σχεδιασμούς".
Σε ερώτηση για τη στάση των ΗΠΑ στο όλο θέμα, ο Τούρκος υπουργός είπε πως "το κείμενο που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι κείμενο καταδίκης και φέρει και την υπογραφή των ΗΠΑ και συνεπώς υπάρχει καταδίκη και από πλευράς ΗΠΑ".
Απαντώντας σε παρόμοια ερώτηση που υπενθύμιζε στον υπουργό χθεσινή του δήλωση με την οποία είχε αναφέρει ότι δεν ήταν ικανοποιητική η στάση της Ουάσιγκτον, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι "αρχικά, η ανακοίνωση που είχε κάνει ο Λευκός Οίκος δεν μας είχε ικανοποιήσει, αλλά στη συνέχεια αυτό άλλαξε. Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση που είχαμε".
Ο κ. Νταβούτογλου εννοούσε τη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον. Σημείωσε μάλιστα ότι "είμαι ευγνώμων για τις προσπάθειες της κ. Κλίντον". Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι είχε με την κα Κλίντον συνάντηση διάρκειας 2,5 ωρών και ότι συζήτησε και το θέμα του Ιράν.
Ως προς την πρόσφατη συμφωνία που υπήρξε στην Τεχεράνη μεταξύ του Ιράν, της Τουρκίας και της Βραζιλίας για την παράδοση του εμπλουτισμένου ουρανίου, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι ανέφερε στην κα Κλίντον ότι η συμφωνία "ανοίγει νέους ορίζοντες στη διπλωματία" και ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η διπλωματική οδός για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα επιστρέψει από το Ισραήλ ο Τούρκος πρεσβευτής, ο οποίος έχει ανακληθεί, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε πως αυτό θα γίνει αφού επιστρέψουν όλοι οι Τούρκοι πολίτες από το Ισραήλ. Τέλος ο υπουργός είπε πως εάν οι ισραηλινές αρχές δίκαζαν τους Τούρκους πολίτες που κρατήθηκαν, τότε και η Τουρκία θα δίκαζε εντός της Τουρκίας τους Ισραηλινούς αξιωματούχους που θα ήταν υπεύθυνοι γι΄αυτό.
read more "Ανέκδοτο: ο Νταβούτογλου απειλεί το Ισραήλ με "επανεξέταση σχέσεων"!" Διαβάστε περισσότερα...

Μεγάλο το πλήγμα για το κύρος της Τουρκίας…

  • Η Άγκυρα είναι πλέον αναγκασμένη να προχωρήσει σε σύγκρουση με το Ισραήλ, κινδυνεύοντας να χάσει ή να κερδίσει τα πάντα...
Η Τουρκία ως γνωστόν, θέλει να το παίξει ο υπερπαράγοντας της περιοχής. Το ισλαμικό καθεστώς που έχει επιβληθεί στην Τουρκία, με προεξάρχοντα τον κ. Νταβούτογλου, θέλει να το παίξει ο προστάτης όλων των μουσουλμανικών κρατών της γύρω περιοχής. Ταυτόχρονα, έχει αναπτυχθεί η θεωρία του μουσουλμανικού τόξου στα Βαλκάνια, η οποία ουσιαστικά στρέφεται κατά της Ελλάδας και κάποια στιγμή ίσως δημιουργήσει προβλήματα τόσο στη Θράκη όσο και στο ευρύτερο εσωτερικό της χώρας μας, εξ αιτίας κυρίως των μουσουλμάνων λαθρομεταναστών, τους οποίους έσπευσε ασθμαίνοντας να νομιμοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Όμως όλα αυτά ίσχυαν μέχρι το πρόσφατο επεισόδιο με το Ισραήλ. Στο επεισόδιο αυτό η Τουρκία έσπασε τα μούτρα της και καταρρακώθηκε το κύρος της. Το Ισραήλ προφανώς επιλεγμένα κτύπησε τους τούρκους. Τα υπόλοιπα μουσουλμανικά κράτη της περιοχής δεν μπορούν πια να βασίζονται και πολύ στην τουρκική προστασία.
Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι.
Ακόμα και στο εσωτερικό της Ελλάδας, άρχισαν… να κάνουν την εμφάνισή τους φωνές που παραλληλίζουν την αποφασιστικότητα του Ισραήλ με την πολιτική «δειλία» της χώρας μας και ζητούν δυναμικότερη πλέον αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού. Το ίδιο θα συμβεί και με άλλα κράτη των Βαλκανίων αλλά και τους Κούρδους αυτονομιστές.
Η Τουρκία πλέον βρίσκεται σε δίλημμα.
Ή θα αντιμετωπίσει δυναμικά το Ισραήλ με κίνδυνο να ηττηθεί, να αποσταθεροποιηθεί και να πάει 100 χρόνια πίσω, ή θα χώσει το κεφάλι στην άμμο, οπότε και θα αρχίσουν οι αμφισβητήσεις της ηγεμονίας της στην περιοχή.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Εκτός και αν... το παιχνίδι είναι "μιλημένο" και καλά "στημένο" για να τοποθετηθεί η Τουρκία ως "άρχοντας" και να συζητά εξ ονόματος ολόκληρου του Ισλάμ με οποιονδήποτε αντιτίθεται σε αυτό...
Πηγή
read more "Μεγάλο το πλήγμα για το κύρος της Τουρκίας…" Διαβάστε περισσότερα...

Η στάση πληρωμών ήδη ισχύει για τους έλληνες πολίτες

  • Ποιός θα λύσει αυτόν τον γρίφο;
  • Είναι γνωστό σε όλους όσους έχουν συναλλαγές με το δημόσιο, ότι εδώ και μήνες έχει κηρυχθεί μια "άτυπη" στάση πληρωμών
Μηχανικοί, κατασκευαστές, ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτές ΚΕΚ, ΕΚΔΔΑ κλπ και πάσης φύσεως προμηθευτές υλικών που είχαν κάνει δουλειές με το δημόσιο ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ.
Όλοι αυτοί οι επαγγελματίες που ούτε κλέφτες είναι ούτε απατεώνες, περιμένουν εδώ και μήνες να πάρουν τα χρήματά τους. Χρήματα που τα δούλεψαν και τα δικαιούνται και τα οποία το δημόσιο ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.
Με δεδομένο λοιπόν ότι το δημόσιο έχει κηρύξει "άτυπη" στάση πληρωμών ακόμα και στις περιπτώσεις που τα κονδύλια είναι από την ΕΕ και αποτελούν ειδικούς κωδικούς που κατά παράβαση των συμβάσεων δεσμεύει το κράτος, μπορεί κάποιος να λύσει τον παρακάτω γρίφο;
Όλοι αυτοί οι επαγγελματίες που για να ολοκληρώσουν τα έργα τα χρηματοδότησαν με ίδια κεφάλαια ή μέσω τραπεζικών δανείων, πως θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους;
Όλοι αυτοί που ανάμεναν να πληρωθούν σε "εύλογο" χρονικό διάστημα κάποιων μηνών και βλέπουν τώρα να κοντεύει χρόνος και να μην παίρνουν ευρώ, πως θα επιβιώσουν;
Έχει κανείς από τους ανεύθυνους υπεύθυνους στο δημόσιο ιδέα ότι μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους επαγγελματίες που κινδυνεύουν να μπουν μέχρι και φυλακή;
Έχει κανείς απ΄όλους αυτούς ιδέα ότι οι τράπεζες κυνηγάν τους επαγγελματίες για τα δάνεια που πήραν προκειμένου να ολοκληρώσουν τα έργα που ανέλαβαν και τα οποία ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ το δημόσιο;
Δε μιλάω για τους γνωστούς μεγαλοεργολάβους που αποτελούν μέρος του σάπιου κατεστημένου και οι οποίοι με τις υπερτιμολογήσεις τους έφαγαν εκατομμύρια και τάισαν άλλα τόσα στους γνωστούς μας "δεν ξέρω" "δεν άκουσα" πολιτικούς μας.
Μιλάω για τον πλακά, για τον ηλεκτρολόγο, για το μηχανικό που έκανε μια ανακαίνιση, για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.
Περιμένω τη λύση στο γρίφο, απ΄ όποιον μπορεί να τη δώσει.

Υ.Γ: Τονίζω από τώρα ότι δε θέλω να ακούσω την απάντηση του γνωστού νεοέλληνα ραγιά "ας πρόσεχαν".
read more "Η στάση πληρωμών ήδη ισχύει για τους έλληνες πολίτες" Διαβάστε περισσότερα...

Η κυβέρνηση έχει σχέδιο... να μας κάνει να ζούμε σαν πρόβατα

  • Το ψέμα έχει γίνει το μέσο καταξίωσης, ενώ το ρητό δούλεψε να φας κλεψε νά 'χεις, έχει αναχθεί ως το σύνθημα της επιτυχίας
Όλοι οι πολιτικοί σας λένε ψέματα, διότι είστε ΠΡΟΒΑΤΑ και τους ακολουθείτε χωρίς να ρωτάτε και επιπλέον είστε και ΖΩΑ -με την κακή έννοια του όρου για να μη προσβάλω τα αληθινά ζώα που έχουν κάποιο μυαλό και ένστικτο- και τα πιστεύετε!
ΠΡΟΒΑΤΑ αποπροβατιστήτε δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, δεν υπήρχε κανένα σχέδιο και ακόμα χειρότερα δεν είναι σε θέση να παράξουν σχέδιο ούτε αυτοί που κυβερνούν ούτε αυτοί που θα συγκυβερνήσουν. Αυτοί είναι ένας θίασος ηλιθίων που δεν ξέρουν ούτε πόσα οφείλουν στο χθες ποσό δε μάλλον στο αύριο. Κυριολεκτώ σε αυτό που λέω!
Είναι τόσο άχρηστοι και αχρηστοηλίθιοι ταυτόχρονα που δεν ξέρουν ούτε πόσους ΔΥ έχουν διορίσει αλλά ακόμα χειρότερα δεν έχουν σχέδιο να εκμεταλλευτούν αυτούς τους υπαλλήλους προς όφελος της κοινωνίας. Την Ελλάδα ΠΡΟΒΑΤΑ λιγνά -το πιάσατε το ξεκάθαρο- θα την σώσει δυστυχώς το ΔΝΤ με τις χειρότερες προϋποθέσεις για την παρούσα παραγωγική γενιά. Θα γίνει ολικό ξεπούλημα, Νησιά, Αεροδρόμια, Λιμάνια, Νερά, Ορυκτά, υπηρεσίες, και να μου το θυμηθείτε.
Το μόνο που νοιάζει τους κυβερνώντες στην παρούσα φάση είναι η πολιτική και οικονομική τους επιβίωση και όχι η επιβίωση της χώρας και των ΠΡΟΒΑΤΩΝ της -ναι ναι κι εσένα που με διαβάζεις εννοώ. Σ΄αυτό το σχέδιο μόνο έχουν αφιερώσει όλη τους την ενέργεια.
Σας φτάσανε ΠΡΟΒΑΤΑ λιγνά σε σημείο που η διάλυση των πάντων και η μετέπειτα υποτυπώδη ανασυγκρότηση τους να φαντάζει στα αλλήθωρα μάτια σας σαν την μόνη θετική διέξοδο. Είστε άξιοι της τύχης που σας ορίζουν και να εύχεστε να σας κρίνουν με επιείκεια τα παιδιά σας.
Πρόβατα είστε, είμαστε όλοι μας και μάλιστα καταδικασμένα... να πεθάνουμε από αδυναμία...!
Πηγή
read more "Η κυβέρνηση έχει σχέδιο... να μας κάνει να ζούμε σαν πρόβατα" Διαβάστε περισσότερα...

Κρίσιμη η κατάσταση στην κυβέρνηση, βαρύ πολιτικό σκηνικό

  • Καθηλωμένα τα έσοδα
  • Επανέρχεται το ενδεχόμενο χρεοκοπίας
  • Γκρίνια και διαφωνίες στο υπουργικό...
Κρίσιμη κατάσταση αλλά και βαρύ πολιτικό σκηνικό διαμορφώνει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αφού οι δείκτες παραμένουν στο ‘κόκκινο’, ενώ Γαλλία και Γερμανία υπολογίζουν ήδη τις πιθανές απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν, επαναφέροντας τη συζήτηση στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Επιπλέον, η μικρότερου του αναμενόμενου βελτίωση των οικονομικών μεγεθών προκαλεί εκνευρισμό στο οικονομικό επιτελείο, εκνευρισμός που εκφράστηκε στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο για τις αποκρατικοποιήσεις.
Οι ελεγκτές της Κομισιόν, στην πρώτη έκθεσή τους μετά την υπογραφή του μνημονίου επισημαίνουν τους κινδύνους εκτροχιασμού της δημοσιονομικής πολιτικής, όπως είναι η κοινωνική αναταραχή, ο πληθωρισμός και η ύφεση. Οι δε αγορές φαίνεται να προεξοφλούν το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, με τις πιθανότητες της χώρας να κηρύξει στάση πληρωμών να υπερβαίνουν το 45%.
Μιλώντας ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αποκάλυψε ότι και στις Βρυξέλλες η ανησυχία του χθες έχει μετατραπεί σε προετοιμασία για το απευκταίο με την αγορά από την ΕΚΤ ελληνικών ομολόγων. Υπολογίζεται ότι τις τελευταίες περίπου 15 ημέρες η ΕΚΤ έχει αγοράσει περίπου 40 δισ. ευρώ ομολόγων, εκ των οποίων τα 27 δισ. ευρώ είναι ελληνικά.
Γαλλικό σχέδιο
«Το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας είναι στην ουσία σχέδιο εξυγίανσης των γαλλικών κυρίως τραπεζών», υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel. «Η αγορά ελληνικού χρέους από την Φρανκφούρτη διατηρεί ψηλά τις τιμές των ελληνικών τίτλων, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στις γαλλικές ιδιωτικές κυρίως τράπεζες - με έκθεση περίπου 79δισ. $ - να ξεφορτωθούν πολλούς από αυτούς. Κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι γερμανικές κρατικές τράπεζες - με 45δισ. $ έκθεση - γιατί έχουν δεσμευθεί προς το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι θα διακρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα έως το 2013», σημειώνει το περιοδικό.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι δεν ήταν τυχαία η παρέμβαση του Άξελ Βέμπερ, φερόμενου ως αντικαταστάτη του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη, που ζήτησε μόνο στοχευμένες αγορές, επαναφέροντας στο προσκήνιο και το θέμα της ελεγχόμενης πτώχευσης για τις χώρες - μέλη του ευρώ που αντιμετωπίζουν προβλήματα και προστρέχουν σε βοήθεια.
Καθηλωμένα τα έσοδα
Στο διάστημα που η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία έγιναν πολλές εξαγγελίες περί μείωσης του δημοσίου τομέα και αύξησης της ανταγωνιστικότητας, αλλά πολλά μέτρα έχουν μείνει στα χαρτιά. Από το άτυπο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης προέκυψε πως το πρόγραμμα πάει καλά στις μειώσεις δαπανών, αλλά όχι και στην αύξηση των εσόδων.
Από μια πρόχειρη καταγραφή στις μειώσεις δαπανών προκύπτει πως αυτές έγιναν κυρίως από τη συρρίκνωση των μισθών και των συντάξεων και όχι γιατί το κράτος έκλεισε τις χιλιάδες ‘μαύρες’ τρύπες.
Την ίδια ώρα, καταγράφονται παλινωδίες στις πολιτικές της κυβέρνησης, παλινωδίες που στοιχίζουν πολλά χρήματα στον έλληνα φορολογούμενο. 235 ημέρες μετά δεν έχει προχωρήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν έχει λυθεί το πρόβλημα των φαρμάκων που μάλιστα στοιχίζουν περισσότερα χρήματα από πέρυσι.
Και ενώ ο μεγάλος ασθενής στη χώρα είναι ο δημόσιος τομέας, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτεθεί στα έσοδα του ιδιωτικού τομέα ο οποίος δεν παράγει ελλείμματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιβολή φόρου 20% στη διαφημιστική δαπάνη σε μια αγορά που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια.Την ώρα που η κρατική τηλεόραση ανεξέλεγκτη συνεχίζει την σπατάλη σε περίοδο κρίσης, έχοντας βέβαια ως προίκα το ανταποδοτικό τέλος. Παρά τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού πως στην κρατική τηλεόραση υπάρχει μείωση δαπανών κάτι τέτοιο δεν καταγράφεται.
Προτεραιότητες που καρκινοβατούν
- Απελευθέρωση επαγγελμάτων
- Συγχωνεύσεις ή καταργήσεις οργανισμών
- Ιδιωτικοποιήσεις
- Αναπτυξιακός νόμος
- Κίνητρα για επενδύσεις
Διάσταση απόψεων μεταξύ υπουργών
Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης με αφορμή την κατάργηση των κατώτατων ορίων στις δικηγορικές αμοιβές.
Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου να καταργήσει αυτά τα κατώτατα όρια τον οδηγεί σε σύγκρουση με τον Χάρη Καστανίδη. Και αυτό γιατί ο υπουργός δικαιοσύνης, σύμφωνα με πληροφορίες, τάσσεται σθεναρά στο πλευρό των δικηγόρων που θεωρούν ότι η κατάργηση των κατώτατων ορίων στις αμοιβές τους δεν θα συμβάλλει στην απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών αλλά αντίθετα θα εκτοξεύσει την φοροδιαφυγή.
Μία ακόμη πρόθεση της κυβέρνησης που προκαλεί τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο (διάσταση απόψεων και θέσεων ανάμεσα σε Παπακωνσταντίνου και Κατσέλη) είναι η παραγωγή και διάθεση ψωμιού από τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.
Για το θέμα αυτό κατατέθηκε στη Βουλή στις 17 Μαΐου σχετική τροπολογία, σύμφωνα με την οποία μειώνονται τα τετραγωνικά στα σούπερ μάρκετ για να μπορούν να παράγουν ψωμί. Όμως το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είχε αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5Φεβρουαρίου ένα σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης με την οποία τα τετραγωνικά που απαιτούνται για την παραγωγή και διάθεση ψωμιού από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι διαφορετικά από αυτά που προβλέπονται από το υπουργείο Οικονομικών.
Τέλος, σε μείζον πολιτικό ζήτημα έχει αναδειχθεί και η άρση του καμποτάζ όπου παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί η χώρα μας είναι η μοναδική που διατηρεί το καμποτάζ στην κρουαζιέρα.
Οι αντιδρώντες στην άρση είναι οι συνδικαλιστές ναυτεργάτες οι οποίοι επιμένουν ότι για να εκτελούνται κρουαζιέρες στην ελληνική επικράτεια θα πρέπει τα πλοία να έχουν ελληνικά πληρώματα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει αυτό το θεσμικό πλαίσιο, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τις 21 Απριλίου στην ομιλία του στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει ειδική επιτροπή που εξέτασε το θέμα και πρότεινε στο υπουργείο Ναυτιλίας και στην κ. Κατσέλη την άρση του καμποτάζ.
Πηγή
read more "Κρίσιμη η κατάσταση στην κυβέρνηση, βαρύ πολιτικό σκηνικό" Διαβάστε περισσότερα...