Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Ρομπέρτο Μπάτζιο - Ο μικρός Βούδας


Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1967 και είναι ένα από τα οκτώ παιδιά της Ματίλδης και του Φλορίντο Μπάτζιο. Γενέτειρά του η μικρή κωμόπολη Καλντόνο, βόρεια της Βιτσέντζα.

Ο Φλορίντο Μπάτζιο, έπαιρνε συχνά τον Ρομπέρτο στο γήπεδο και πολλές φορές ο μικρός «Ρόμπι» πήγαινε μόνος του σε διάφορες αλάνες και έπαιζε με τους φίλους του. Όταν μάλιστα ο πατέρας του πήγαινε να τον πάρει για να πάνε σπίτι, ο «Ρόμπι» έτρεχε και κρυβόταν γιατί δεν ήθελε με τίποτα να αποχωριστεί την μπάλα. Όμως ο πατέρας του τύχαινε να είναι εξαίρετος ποδηλάτης και κάθε φορά τον προλάβαινε, κάτι που δεν πολυάρεσε στον μικρό...

Όπως ήταν φυσιολογικό, ο Μπάτζιο ξεκίνησε την μεγάλη του καριέρα στην ομάδα του Καλντόνο, όταν ήταν μόλις εννέα ετών. Από την πρώτη μέρα ξεχώρισε και μέσα σε λίγα χρόνια κατέφθασαν στο Καλντόνο πολλοί σκάουτερ για να τον δουν. Έτσι το 1982 ο «Ρόμπι» μετεγράφη στην Βιτσέντζα που τότε συμμετείχε στην Τρίτη κατηγορία της Ιταλίας. Εκείνη την χρονιά αγωνίστηκε σε δύο παιχνίδια χωρίς να σκοράρει. Το πρώτο του γκολ όμως το πέτυχε μετά από ένα χρόνο όταν και αγωνίστηκε σε έξι αγώνες πρωταθλήματος.

Η σεζόν 1984-85 ήταν η πρώτη πολύ καλή χρονιά για τον Μπάτζιο αφού αγωνίστηκε σε 29 αγώνες και σημείωσε 12 τέρματα, βοηθώντας τα μέγιστα ώστε η Βιτσέντζα να ανέβει στην δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας. Εκείνη την χρονιά ο «μικρός Βούδας» πραγματοποίησε την πρώτη του μεταγραφή και όντας 18 ετών πουλήθηκε από την Βιτσέντζα στην Φιορεντίνα, που έπαιζε στην Α' εθνική κατηγορία.


Στην ομάδα της Φλωρεντίας έπαιζε αρχικά λίγα παιχνίδια, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, αλλά τη σεζόν 1987-88 καθιερώθηκε ως βασικός. Εκείνη η χρονιά όμως έμεινε γνωστή για την θρησκευτική μεταστροφή του Μπάτζιο στον Βουδισμό, από όπου πήρε και το παρατσούκλι του. Η πολύ καλή του απόδοση συνδυάστηκε και με την πρώτη του εμφάνιση στην εθνική ομάδα, τον Νοέμβριο του 1988 εναντίον της Ολλανδίας. Μετά από λίγους μήνες παντρεύτηκε την επί πολλά χρόνια κοπέλα του Αντρέινα και την επόμενη σεζόν «έβγαλε μάτια» με την Φιορεντίνα την οποία οδήγησε στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου η μεγάλη Γιουβέντους πήρε τελικά το τρόπαιο.

Μετά από εκείνον τον τελικό, η «Μεγάλη Κυρία» αγόρασε τον Μπάτζιο από την Φιορεντίνα για το ποσό ρεκόρ - για εκείνη την εποχή - των 17 εκατ. δολαρίων. Η μεταγραφή αυτή εξαγρίωσε τους οπαδούς της Φιορεντίνα που επί δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση διαδήλωναν εναντίον της διοίκησης που «ξεπούλησε τον μικρό τους βούδα»!

Σε πέντε σεζόν με την φανέλα της Γιουβέντους σημείωσε 78 τέρματα σε 141 αγώνες και κατέκτησε τον πρώτο του μεγάλο τίτλο αυτόν του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, το 1993. Την ίδια χρόνια, κέρδισε την χρυσή μπάλα με τον τίτλο του καλύτερου Ευρωπαίου ποδοσφαιριστή, που ήταν και ο τελευταίος Ιταλός που βραβεύθηκε με αυτό το έπαθλο. Επίσης την ίδια χρονιά επελέχθη και από την ΦΙΦΑ ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του πλανήτη. Το 1995 οδήγησε την Γιούβε στο νταμπλ και το καλοκαίρι του ίδιου έτους πήρε μεταγραφή για την μεγάλη Μίλαν.


Με τους «ροσονέρι» κατέκτησε το σκουντέτο αλλά ο ερχομός του Αρίγκο Σάκι στον πάγκο της Μίλαν έφερε και τον παραγκωνισμό του Μπάτζιο από την βασική εντεκάδα. Έτσι το 1997 μεταγράφηκε στην Μπολόνια όπου πραγματικά έκανε «όργια». Σε 16 αγώνες σημείωσε 22 τέρματα και αναδείχτηκε για άλλη μια φορά πρώτος σκόρερ στη Σέριε Α.

Τη σεζόν 1998-99 η Ίντερ απέκτησε τον ποδοσφαιριστή αλλά η πολύ κακή της χρονιά παρέσυρε και τον ίδιο τον Μπάτζιο, που σαν να μην έφθανε η μόνιμη παρουσία του στον πάγκο, τραυματίστηκε κιόλας σοβαρά μένοντας για περίπου τρεις μήνες εκτός γηπέδων. Την επόμενη χρονιά όλα έδειχναν ότι ο «Ρόμπι» θα επανέλθει δυναμικά, αλλά η παρουσία του Μαρσέλο Λίπι στον πάγκο της Ίντερ έφερε ξανά τον Μπάτζιο στο περιθώριο. Στο τέλος της χρονιάς αποφάσισε να κάνει μια νέα αρχή και μεταγράφηκε στην Μπρέσια με σκοπό να αναγεννηθεί και τα κατάφερε. Σε 25 αγώνες πέτυχε 10 γκολ και η ομάδα του τερμάτισε 7η για πρώτη φορά στην ιστορία της.


Η «Σκουάντρα Ατζούρα» είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο της καριέρας του Ρομπέρτο Μπάτζιο, με την φανέλα της οποίας αγωνίστηκε σε 55 αγώνες (3.985 λεπτά) σημειώνοντας 29 γκολ, κάτι που τον κατατάσσει τρίτο σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Ιταλίας.

Η ιστορία του με την εθνική ξεκινάει το 1990 όταν ο ομοσπονδιακός προπονητής, Αζέλιο Βιτσίνι, τον βάζει στην επίθεση μαζί με τον Τότο Σκιλάτσι. Το δίδυμο Μπάτζιο-Σκιλάτσι κάνει πράγματα και θαύματα και οδηγεί την ομάδα στον ημιτελικό της διοργάνωσης εναντίον της Αργεντινής. Όμως το πρωινό του αγώνα ο Βιτσίνι ενημερώνει τον Μπάτζιο ότι δεν ξεκινάει τον αγώνα, επειδή τον έβλεπε κουρασμένο! «Ήμουν 23 ετών, έτοιμος να φάω το γήπεδο και αυτός μου είπε ότι ήμουν κουρασμένος, έπαθα σοκ» έλεγε τότε ο διεθνής άσος που τελικά μπήκε αλλαγή αλλά δεν κατάφερε να αλλάξει τη μορφή του αγώνα και η Αργεντινή προκρίθηκε στον τελικό.

Τέσσερα χρόνια μετά, στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ, ήταν η μεγάλη στιγμή αλλά συγχρόνως και η πιο τραγική για τον «μικρό βούδα». Με συνεχόμενα σημαντικά γκολ ο Μπάτζιο οδήγησε εκ του ασφαλούς την Ιταλία στον τελικό της διοργάνωσης κόντρα στην Βραζιλία και αναδείχθηκε ηγέτης της Σκουάντρα Ατζούρα. Οι Ιταλοί οπαδοί έπιναν νερό στο όνομά του, όμως ο «Ρόμπι» τραυματίστηκε στον ημιτελικό εναντίον της Βουλγαρίας, στον οποίο είχε πετύχει και τα δύο τέρματα της ομάδας του.

Στον τελικό αγωνίστηκε τραυματισμένος με κίνδυνο υποτροπής και δεν μπόρεσε να πετύχει κάποιο γκολ ώστε να ολοκληρώσει το εκπληκτικό σερί του. Το ματς πήγε στην διαδικασία των πέναλτι και εκεί ήταν η χειρότερη στιγμή της καριέρας του Ρομπέρτο Μπάτζιο. Με το σκορ να είναι 3-2 υπέρ της Βραζιλίας έπρεπε να σκοράρει στο πέμπτο πέναλτυ της ομάδας του για να της δώσει ελπίδες για κατάκτηση του τροπαίου. Έτσι πήρε φόρα, σούταρε και... έστειλε την μπάλα πολύ ψηλά άουτ, στους οπαδούς της Βραζιλίας! Απογοητευμένος ο Μπάτζιο έκλαιγε για πολύ ώρα, ενώ χρειάστηκε και οι παίκτες της Βραζιλίας να τον παρηγορήσουν ώστε να μπορέσει να συνέλθει...

Το 1998 λοιπόν, στο Μουντιάλ της Γαλλίας, ο τότε ομοσπονδιακός τεχνικός, Τσέζαρε Μαλντίνι πήρε τον Μπάτζιο στην αποστολή αν και αρχικά δεν ήθελε. Τον έπεισαν όμως οι οπαδοί της Ιταλίας που σχεδόν ομόφωνα απαιτούσαν την ένταξη του «Ρόμπι» στην εθνική ομάδα.

Στον πρώτο αγώνα της Ιταλίας κόντρα στη Χιλή, και ενώ το σκορ ήταν 2-1 υπέρ των Χιλιανών, η Σκουάντρα Ατζούρα κέρδισε πέναλτι στο 85ο λεπτό. Ο Μπάτζιο με περίσσιο θάρρος πήρε την μπάλα και την έστησε στα 11 βήματα. Οι καρδιές των θαυμαστών του αλλά και των οπαδών της Ιταλίας σταμάτησαν. Μάλιστα κάποιοι δεν τολμούσαν να κοιτάξουν. Ο Ρομπέρτο πήρε φόρα, σούταρε και... σκόραρε! Αυτό ήταν. Ο εφιάλτης του 1994 είχε πια ολοκληρωτικά ξεπεραστεί και όλοι οι φίλαθλοι ανά την υφήλιο είπαν πως ο «μικρός βούδας» επέστρεψε οριστικά και ήταν ο πιο επικίνδυνος παίκτης της ομάδας. Ο Μαλντίνι όμως, όλως περιέργως, τον περιθωριοποίησε έχοντας τον μονίμως στον πάγκο και έτσι η Ιταλία αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Γαλλία.

Σαν απολογισμό της καριέρας του μπορούμε να αναφέρουμε τα 27 γκολ με την Εθνική ομάδα της χώρας του και περισσότερα από 200 στο Ιταλικό πρωτάθλημα, κάνοντας τον, τον 5ο πιο παραγωγικό επιθετικό όλων των εποχών στην Ιταλία.

Επιγραμματικά να αναφέρουμε ότι στα 20 χρόνια καριέρας στην Ιταλία έπαιξε σε 7 συνολικά ομάδες (Βιτσέντζα, Φιορεντίνα, Γιουβέντους, Μίλαν, Μπολόνια, Ίντερ και Μπρέσια) και στο παλμαρέ του μπορούμε να βρούμε 2 πρωταθλήματα Ιταλίας (1995,1996), 1 κύπελλο Ιταλίας (1995), 1 κύπελλο Ουέφα (1993), καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής (1993), καλύτερος παγκόσμιος ποδοσφαιριστής (1993).


read more "Ρομπέρτο Μπάτζιο - Ο μικρός Βούδας" Διαβάστε περισσότερα...

Προπονούσε τον Τέβες με λουρί!


Έπειτα από... αυτοεξορία τριών μηνών στην πατρίδα του, ο Κάρλος Τέβες επέστρεψε στο Μάντσεστερ και τέθηκε και πάλι στη διάθεση της Σίτι. Ο 28χρονος Αργεντινός επιθετικός είχε ωστόσο κατηγορήσει νωρίτερα σε τηλεοπτική του συνέντευξή τον προπονητή των «Σίτιζενς», Ρομπέρτο Μαντσίνι, ότι του «συμπεριφέρθηκε σαν σε σκυλί»! Όχι και άδικα, αν κρίνουμε από τη φωτογραφία που δείχνει τον Ιταλό τεχνικό να έχει τον Αργεντινό άσο, δεμένο με λουρί σκύλου…
read more "Προπονούσε τον Τέβες με λουρί!" Διαβάστε περισσότερα...

Όταν η ξεφτίλα-κλοπή-ψευτομαγκιά έγινε συνώνυμη με τον γαύρο και έμεινε έτσι στην συνείδηση του κόσμου

read more "Όταν η ξεφτίλα-κλοπή-ψευτομαγκιά έγινε συνώνυμη με τον γαύρο και έμεινε έτσι στην συνείδηση του κόσμου" Διαβάστε περισσότερα...

Αυτό είναι Θρύλος


Greenzone.gr


Μερικά ψέματα ριζώνουν τόσο βαθιά στις αντιλήψεις κοινωνιών που πλέον μαθαίνεις να ζεις μαζί τους και απλώς να χασκογελάς όταν καθημερινά παρελαύνουν από δίπλα σου καμαρωτά καμαρωτά. Ένα από αυτά; «θρύλε τον γηπέδων»…

Αλήθεια από πού βγήκε αυτό το απίστευτο προσωνύμιο που συντροφεύει τον ΟΣΦΠ εδώ και τόσο χρόνια; Ακόμα και οπαδούς των Πειραιωτών να ρωτήσεις πολλοί δεν θα ξέρουν… Ένα ψέμα, όσο καλά και να θες να το θάψεις, αυτό θα βρίσκει πάντα τον τρόπο να αναδύεται. Έτσι είναι φτιαγμένα. Το GreenZone.gr, λοιπόν, σας ενημερώνει, ή υπενθυμίζει σε όσους το γνωρίζουν, πως «θρύλος» ονομάστηκε ο ΟΣΦΠ εξαιτίας ενός φιλικού παιχνιδιού!

Όχι, δεν έφτασε στον τελικό της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης κάνοντας περήφανους όλους τους πολίτες της χώρας του. Ούτε καν έκανε 
εκτός έδρας νίκη σε ημιτελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι εντυπωσιακό πως ονομάστηκε «θρύλος» ο ΟΣΦΠ, μετά από ένα φιλικό ματς με τη Σάντος.

Διαστρεβλώνοντας την ιστορία με τον μοναδικό τρόπο που μόνο στον Πειραιά ξέρουν, όσοι δεν τα έζησαν ή δεν τα έψαξαν δεν γνωρίζουν την αλήθεια. Οι οπαδοί του πειραϊκού συλλόγου θεωρούν πως πέτυχαν κάτι ακατόρθωτο και περήφανοι το τραγουδάνε ακόμα και στον ύμνο τους... Η αλήθεια βέβαια απέχει έτη φωτός, καθώς η Σάντος του Πελέ είχε ήδη παίξει δύο εξαντλητικά παιχνίδια με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ και αγωνίστηκε, άδικα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, για ένα ημίχρονο με 10 παίχτες.

Η δήλωση του Πελέ μιλάει μόνη από μόνη της: «Παίξαμε νωθρά χωρίς να δώσουμε ιδιαιτέρα προσοχή εις τους αντιπάλους μας. Ζητώ συγγνώμη από τους Έλληνας φιλάθλους διά την μετριότητα του αγώνος. Καταγγέλλω όμως ότι κύριος υπαίτιος της λυπηράς καταστάσεως που δημιουργήθη είναι ο διαιτητής. Τον άνθρωπο δεν τον γνωρίζω. Ούτε άλλη φορά τον έχω δει. Πιστεύω ότι είναι άσχετος με το έργο ενός διαιτητού. Ο ΟΣΦΠ μας κέρδισε με 2-1 αλλά νομίζω πως δεν είναι καλύτερος από τις άλλες ελληνικές ομάδες».

Ό,τι κάνουν τώρα έκαναν και τότε!!! Με τη βοήθεια της διαιτησίας κέρδισαν τη Σάντος επειδή έχαναν το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής που μόλις είχε συσταθεί. Έπρεπε να κάνουν δύο πράγματα: πρώτον να σηκώσουν το κεφάλι του… «περήφανου λαού του Πειραιά» και δεύτερον να γεμίσουν άλλη μια σελίδα στη χρυσή βίβλο των ψεμάτων που ευλαβικά προσκυνούν.

Το «θρύλος» παρέμεινε, και διατηρήθηκε με ευκολία, χωρίς να συναντήσουν αντιστάσεις. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο οι Παπουτσέλιδες, Κασναφέριδες, Σπάθες, Μποροθρίλιδες και δεκάδες άλλοι παρατρεχάμενοι καθώς και όλα τα «φιλικά» σωματεία που τους χαρίζουν απλόχερα βαθμούς σε κάθε πρωτάθλημα. Ακόμα πάντως και οι μαυροφορεμένοι* με την σφυρίχτρα, όσο και αν τους έσπρωξαν, ακόμα δεν κατάφεραν να τους οδηγήσουν στην κατάκτηση ενός αήττητου πρωταθλήματος, απίστευτα δύσκολου επιτεύγματος που μόνο ο πραγματικός Θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Παναθηναϊκός έχει κατορθώσει.

 * μέχρι πρόσφατα μαυροφορεμένοι. Τώρα βάζουν και χρώμα στις φανέλες τους, όπως για παράδειγμα ο Κάκος την κόκκινη στο παιχνίδι Εργοτέλης – Παναθηναϊκός, χρώμα που φαίνεται πως τον εκφράζει.

(Είναι αυτονόητο, βέβαια, πως τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν ο Παναθηναϊκός διοικούνταν από Παναθηναϊκούς. Έχουμε, όμως, καιρό για να ασχοληθούμε και με τα «έσω»)

Φέτος, ο ΟΣΦΠ έχει μπροστά του την ευκαιρία να φτάσει, με τα ψέματα και με απίστευτη δόση τύχης, στους 8 του Γιουρόπα Λιγκ. Οι μηχανισμοί που καταγράφουν την ιστορία όπως τους αρέσει έχουν πάρει ήδη μπρος. Σε λίγα χρόνια ποιος θα θυμάται πως ο ΟΣΦΠ για να φτάσει στα προημιτελικά (αν φτάσει) αγωνίστηκε με τη χειρότερη Μαρσέιγ στην ιστορία του γαλλικού πρωταθλήματος, με μία Ντόρτμουντ αγνώριστη και τραγική στην Μπουντεσλίγκα και με τα τρίτα (όχι δεύτερα!) της Άρσεναλ; Για τη Ρούμπιν που την ίδια χρονιά της έκανε «πλάκα» ο ΠΑΟΚ και για τη Μέταλιστ ούτε λόγος. Μετά από χρόνια θα διαβάζουμε από έγκυρους σταθμούς και μεγαλοδημοσιογράφους που παίζουν στα δάχτυλα τα στατιστικά πως «ήταν τα φόβητρα της εποχής και μην σας παραξενεύει το όνομα» και άλλα ωραία… Ποιος, βέβαια, νοιάστηκε ποτέ για την αλήθεια στον Περαία…

read more "Αυτό είναι Θρύλος" Διαβάστε περισσότερα...

Ο Πάνος Καμμένος ξεγυμνώνει τον Παπαδήμο και τον ρόλο του



Κύριε Παπαδήμο, τι είναι τα σχέδια "Αριάδνη", "Αίολος", "Άτλας" και "Τίτλος";

Ο Πάνος Καμμένος έφερε στη δημοαιότητα τα σχέδια ΑΡΙΑΔΝΗ, ΑΙΟΛΟΣ , ΑΤΛΑΣ και ΤΙΤΛΟΣ, που απο εποχής διακυβέρνησης της χώρας απο τον κώστα Σημίτη (και Λουκά Παπαδήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος), αποτελούσαν τον "κρυφό" τρόπο απόκρυψης και μετακύλισης των χρεών σε συνεργασία με την Goldman Sachs... Οσα ακολουθούν είναι άκρως αποκαλυπτικά και στιγματίζουν την "πλαστή" ανάπτυξη που βιώναμε σαν έθνος τα προηγούμενα 14 χρόνια...

Από το 2009 μια σειρά από δημοσιεύματα σε ελληνικά και ξένα Μ.Μ.Ε ασχολήθηκαν, όχι με ιδιαίτερη έκταση, με το ζήτημα του «μαγειρέματος» των στατιστικών της ελληνικής οικονομίας από τις ελληνικές κυβερνήσεις και κατ’ επέκταση με τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που πρωταγωνίστησαν στις υποθέσεις αυτές.
Η αξία τέτοιων αποκαλύψεων δεν εξαντλείται στο να δείξει μόνο λάθη και παραλείψεις των πολιτικών και κυβερνώντων. Πολύ περισσότερο δείχνει πως τα διαπλεκόμενα συμφέροντα είναι κανόνας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και πως το αλισβερίσι κυβερνήσεων-κρατών και της αγοράς έχει τεράστιες επιπτώσεις στο οικονομικό και πολιτικό μέλλον μιας χώρας, που όταν αποκαλυφθούν είναι πλέον αργά.
Αυτό το άρθρο αποτελεί συμπλήρωμα στο εξαιρετικό κείμενο του Ιουλιανού για τους κερδοσκόπους «συνεργάτες» των ελληνικών κυβερνήσεων. Το θέμα του σχετίζεται με την ανάμειξη της Goldman Sachs στη διαμόρφωση του ελληνικού χρέους και ελλείμματος. Προσπάθησα να συνθέσω ένα παζλ γεγονότων, δημοσιεύσεων και αριθμών που κυριολεκτικά ζαλίζει το μυαλό λόγω πολυπλοκότητας, γι’ αυτό και απλοποίησα όσο γινόταν την επεξήγηση των οικονομικών στοιχείων.
Τον καιρό λοιπόν που η Ελλάδα επρόκειτο να περάσει στην ευρωζώνη όλοι γνωρίζουμε ότι υποχρεούταν να παρουσιάζει συγκεκριμένα όρια ελλείμματος (έως 3%) και χρέους (έως 60% του ΑΕΠ), βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και των λεγόμενων κριτηρίων Σύγκλισης που καθορίστηκαν στο Μάαστριχτ. Επίσης γνωρίζουμε από σχετικά πρόσφατα δημοσιεύματα ότι «μαγειρεύτηκαν» τα στατιστικά αυτά, ακόμα και εν γνώσει των Ευρωπαίων, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία εισόδου της Ελλάδας στην ΟΝΕ-(σχετικός σύνδεσμος-1.)
Το 2000 και το 2001 λοιπόν η Ελλάδα επί πρωθυπουργού Σημίτη και η Goldman Sachs, συμφώνησαν το περίφημο “currency swap”. Ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας καταμετρούταν σε δολλάρια και γιεν Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα η είσοδος στην ΟΝΕ να καθιστούσε απαραίτητη τη μετατροπή τους σε ευρώ. Η συμφωνία με τη Goldman επέτρεψε να γίνει η μετατροπή με παλαιότερη και όχι τρέχουσα ισοτιμία και να αφαιρεθεί από το ονομαστικό χρέος της χώρας ένα σεβαστό ποσό. Η ίδια η εταιρεία δήλωσε πως το συνολικό ποσό που απέφεραν οι «ανταλλαγές νομίσματος» ανέρχεται στα 2,3 δις ευρώ (σχετικός σύνδεσμος-2.). Ενώ στην Ελλάδα οι συμφωνίες αυτές πέρασαν στα ψιλά γράμματα, ακόμα και με τις αποκαλύψεις της τελευταίας διετίας, στον Αμερικάνικο Τύπο έχουν όνομα: Αριάδνη, Αίολος και Άτλας3, τρεις εταιρείες-οχήματα ειδικού σκοπού.
Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, των Financial Times, του Euroweek και άλλων δημοσιογραφικών portals, η «Αριάδνη» ήταν η πρώτη συμφωνία Goldman-Ελλάδας το 2000 και σύμφωνα με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύει για λογαριασμό της Goldman μέρος των μελλοντικών εσόδων του Ο.Π.Α.Π. Ο «Αίολος», ιδρυθείς το 2001, επέτρεψε τη δέσμευση εσόδων από τα τέλη του «Ελευθέριος Βενιζέλος»(σχετικός σύνδεσμος-4.) και ο «Άτλας», την ίδια χρονιά, τη δέσμευση εσόδων από τα τέλη διοδίων(σχετικός σύνδεσμος-5.) Στη διαχείριση και εποπτεία των επιχειρήσεων αυτών και των συναλλαγών τους φέρονται να εμπλέκονται επίσης οι Morgan Stanley και UBS και οι ελληνικές Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank.
To 2002 η αγαστή συνεργασία ελληνικής κυβέρνησης και Goldman όμως συνεχίστηκε: νέο swap αυτή τη φορά από γιεν και δολλάρια πάλι σε ευρώ αποδίδει 1 δις ευρώ «απαλλαγή» για το ελληνικό χρέος. Αυτή ήταν η «ζαβολιά» για την οποία η καγκελάριος Μέρκελ ορυόταν το 2006και οι Έλληνες κατηγορούνταν για εξαπάτηση της Ευρώπης. Ήταν ακόμα μια «καινοτομία» και «κατόρθωμα» της ομάδας τεχνοκρατών της Goldman, διότι πέτυχαν μια ακόμα πολύ επικερδή συμφωνία: η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογα αξίας 10 δις δολλαρίων και μέσω της Goldman τα αντάλλαξε σε 8,4 δις ευρώ χρησιμοποιώντας παλαιότερη ισοτιμία (και όχι την τρέχουσα, βάσει της οποίας θα έπρεπε η μετατροπή να της δώσει 7,4 δις ευρώ).
Τα swaps του 2000, 2001 και 2002 ήταν επί της ουσίας «δομημένα» προϊόντα που σκαρφίστηκε η Goldman, τα οποία «εξασφάλισαν» αρκετά δις ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και του επέτρεψαν να παρουσιάσει μικρότερο έλλειμμα στη Eurostat.
Η Goldman από τη μεριά της κέρδισε 300 εκατομμύρια δολάρια μόνο από την τελευταία συναλλαγή ως αμοιβή για την «εξυπηρέτηση» και περίπου 5 δις σε βάθος χρόνου από τόκους 260 εκατομμυρίων το χρόνο με λήξη αποπληρωμής της συμφωνίας το 2019. Με απλά λόγια μαγείρεψε το χρέος της Ελλάδας με αντάλλαγμα μια αδρή μελλοντική πληρωμή. Επιπλέον «ασφάλισε» την έκθεση της έναντι του ελληνικού χρέους και «στοιχημάτισε» ουσιαστικά εναντίον της Ελλάδας αγοράζοντας ασφάλιστρα κινδύνου (CDS)(σχετικός σύνδεσμος-7.) μέσω της γερμανικής τράπεζας Depfa (σχετικός σύνδεσμος-8.).
Για το «διπλό ταμπλό» που έπαιξε η Goldman δανείζοντας από τη μια την Ελλάδα και στοιχηματίζοντας εναντίον της από την άλλη (σχετικός σύνδεσμος-9.), κατηγορήθηκε από τον Αμερικάνικο Τύπο και ευθαρσώς δήλωσε πως είναι πάγια πρακτική ένα επενδυτικό και πιστωτικό ίδρυμα να προχωρεί στην εξασφάλιση του ρίσκου από τις συναλλαγές του και ότι αυτό είναι γνωστό στους πελάτες του, όπως και στην ελληνική κυβέρνηση(σχετικός σύνδεσμος-10.)
Μάλιστα για του λόγου το αληθές η Goldman με μια σειρά ακόμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Markit Group, στην οποία η Goldman και η JP Morgan είναι μέτοχοι (σχετικός σύνδεσμος-11.), δημιούργησαν ένα χρηματιστηριακό δείκτη προκειμένου να εμπορεύονται οι επενδυτές τα ασφάλιστρακινδύνου που αφορούν ακριβώς στο χρέος χωρών της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Ο δείκτης ονομάζεται iTraxx SovX και πολλοί επενδυτές τονίζουν ότι οι συναλλαγές που αφορά ο δείκτης επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την επιδείνωση του χρέους μιας χώρας (σχετικός σύνδεσμος-12.). Ανάμεσα στους αγοραστές CDS συγκαταλέγονται η Deutsche Bank, UBS, Credit Suisse, Societe Generale και ΒΝΡ Paribas.
Ας επιστρέψουμε όμως στις ανταλλαγές νομίσματος μεταξύ Ελλάδας και Goldman. To γεγονός ότι επέλεξαν όποια ισοτιμία ευρω-δολαρίου-γιεν ήθελαν για να πετύχουν τη διαφορά στο τελικό συνάλλαγμα αφαιρεί από την «αγορά» αυτήν την αξία και με έναν ιδιόρρυθμο διμερή διακανονισμό, η Ελλάδα πρακτικά δανειζόταν ρευστό προκαταβολικά με αντάλλαγμα μελλοντικές αποδόσεις των Δημοσίων εσόδων προς τους δανειστές. Το Ελληνικό Κράτος όμως δεν «κατέγραψε» αυτές τις συμφωνίες ως δάνεια αλλά ως αγοραπωλησίες και έτσι δεν εμφανίζονταν οι διαφορές αξίας συναλλάγματος στον κρατικό ισολογισμό.
Άλλωστε ο κανονισμός της Eurostat δεν αναγνωρίζει μια τέτοια συμφωνία ως «δάνειο» και δενυπολογίζει στο έλλειμμα τα ποσά που χάνονται από τέτοιες συναλλαγές τύπου swap, με αποτέλεσμα αυτό να φανεί χαμηλότερο (1.2% το 2002, κατώ από 3% δηλαδή που προϋποθέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας) (σχετικός σύνδεσμος-13.).
Το εργαλείο πάντως της ανταλλαγής νομίσματος υπάρχει από το 1985 και δεν είναι άγνωστο στα οικονομικά επιτελεία των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ε Ε και της ευρωζώνης. Μάλιστα οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών το κατέστησαν καθόλα νόμιμο προς τους κανονισμούς της ευρωζώνης, γι’ αυτό και δεν έχει ακόμα αμφισβητηθεί σοβαρά η νομιμότητα τους, παρά μόνο βλέπουμε «γκρίνιες» ότι δήθεν τέτοιες πρακτικές ξεγελούν τους επενδυτές (σχετικός σύνδεσμος-14.)
Παρόμοιες αλχημείες είχε κάνει και το ιταλικό Δημόσιο το 1997 όταν αντάλλαξε ομόλογα σε γιεν αξίας 200 δις σε ισοτιμία 1995, λαμβάνοντας έτσι από τη συναλλαγή περισσότερες λιρέτες απ’ ότι αν γινόταν η μετατροπή στην τρέχουσα ισοτιμία του 1997 (είχε ήδη υποτιμηθεί το γιεν)(σχετικός σύνδεσμος-15.)
Ακόμα και μετά την εισδοχή στην ευρωζώνη η Ελλάδα συνέχισε αυτού του είδους τις συναλλαγές με τη Goldman Sachs συμβάλλοντας έτσι στην εμφάνιση χαμηλού χρέους (σχετικός σύνδεσμος-16.). To Bloomberg μάλιστα μεταδίδει την αναφορά της Eurostat βάσει της οποίας η Ελλάδα προχώρησε σε 13 συναλλαγές τύπου swap συνολικά από το 2001 και όλες με τη Goldman Sachs (σχετικός σύνδεσμος-17.), συνολικού ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (σχετικός σύνδεσμος-18.).
Είναι προφανές ότι η πρακτική των ανταλλαγών νομίσματος, αν και δε συνιστά ευθεύως δανειακή σύμβαση μεταξή της Ελλάδας και των όποιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, χρεώνει το ελληνικό Δημόσιο με τόκους και αποζημιώσεις ρίσκου τεράστιων ποσών σε βάθος χρόνου, χωρίς να υπολογίσουμε βεβαίως και τις όποιες εμπράγματες εγγυήσεις που δεσμεύει στις συμφωνίες.
Η ειρωνεία στην όλη υπόθεση είναι ότι το 2000 οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνηςείχαν συμφωνήσει κατηγορηματικά να μην δηλώνονται και να μη λαμβάνονται υπόψη τα «παράγωγα» και άλλα προϊόντα «δημιουργικής» λογιστικής στους λογαριασμούς των συναλλαγών των κρατών-μελών (σχετικός σύνδεσμος-19.)
Ας επιστρέψουμε όμως – πάλι - στις συμφωνίες Ελλάδας – Goldman, που ξεκινούν από το 1998 (σχετικός σύνδεσμος-20.). Θα σταθούμε λίγο εδώ για να εξηγήσουμε όσο γίνεται απλά την εξέλιξη τους: Τις ανταλλαγές νομίσματος (currency swaps) μέχρι το 2005 συνόδευσε μια σειρά από ανταλλαγές επιτοκίου (interest-rate swaps). Οι δεσμεύσεις δηλαδή της Ελλάδας να αποδώσει έσοδα από τον ΟΠΑΠ, τα αεροδρόμια και τα διόδια στη Goldman, όπως αναφέραμε παραπάνω, συνοψίστηκανσε ένα «πακέτο» ανταλλαγής επιτοκίου, σύμφωνα με το οποίο:

Η Goldman Sachs θα απέδιδε στο ελληνικό κράτος το συμφωνηθέν ποσό με σταθερό επιτόκιο 4% (το «δάνειο» δηλαδή καταβαλλόταν στην Ελλάδα σε τοκιζόμενες δόσεις).
Η Ελλάδα θα επέστρεφε στη Goldman το συμφωνηθέν ποσό (εκτός της αρχικής αμοιβής) με κυμαινόμενο επιτόκιο 6,6%+ (είναι το λεγόμενο Libor που σε αυτού του είδους τις συναλλαγές μπορεί να αυξηθεί αλλά να μην πέσει ποτέ κάτω από 6,6%)

Αυτό ήταν βέβαια και το συμφωνηθέν ποσό που ήδη αναφέραμε των 260 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνομέχρι το 2019. Το κομβικό λοιπόν 2005 οι συμφωνίες κλιμακώνονται: η Goldman πουλάει μαζεμένες τις υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι της (5,1 δις ευρώ) στην Εθνική Τράπεζα. Πλέον δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο χρωστάει στην Εθνική Τράπεζα και όχι στη Goldman για τις «εξυπηρετήσεις» της τελευταίας. Ωστόσο με την έλλειψη ρευστότητας που ξεκίνησε το 2008 και την εκτόξευση του Δημοσίου χρέους, η Εθνική δεν μπορούσε να απαιτήσει τις πληρωμές αυτές από το Δημόσιο. Την ίδια περίοδο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώνει την αγορά τίτλων και άλλων εγγυήσεων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες με σταθερό χαμηλό επιτόκιο προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα στις ευρωπαϊκές αγορές. Ήταν μια ευκαιρία που η Εθνική δεν μπορούσε να χάσει.
Για άλλη μια φορά η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα του ελλείμματος της και κάθεται στο τραπέζι με την Εθνική, στην οποία χρωστά ακόμα τα προσαυξημένα με τόκους χρεωστούμενα για τις ανταλλαγές νομίσματος που πούλησε στην Εθνική η Goldman.
Το 2009 λοιπόν, λίγους μήνες πριν το διορισμό του κ. Πέτρου Χριστοδούλου (σχετικός σύνδεσμος-21.)ως επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ο οποίος ας σημειώσουμε ότι είναι πρώην στέλεχος σε Goldman Sachs, JP Morgan και Credit Suisse), η Goldman μεθοδεύει το εξής εγχείρημα: Με τη μεσολάβηση της ιδρύεται στο Λονδίνο μια εταιρεία φάντασμα (διότι η συναλλαγή έγινε στη δευτερογενή αγορά, θα δείτε ποια συναλλαγή) ονόματι Titlos. Η εταιρεία αυτή, άλλη μια «εταιρεία ειδικού σκοπού» (SPV- Special Purpose Vehicle), δηλαδή μια εταιρεία που δημιουργήθηκε για να διενεργηθεί μια οικονομική συναλλαγή, εκδίδει γραμμάτια ύψους 5 δις περίπου ευρώ, όσα ακριβώς δηλαδή χρωστούσε το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα. Η Titlos λοιπόν «αγοράζει» με αυτά τα γραμμάτια από την Εθνική τα δικαιώματα που αυτή είχε στα χρωστούμενα του Δημοσίου αλλάζοντας το επιτόκιο. Η νέα σύμβαση έχει ημερομηνία λήξης το φθινόπωρο του 2039. Πιο αναλυτικά το πακέτο έχει ως εξής καιείναι δημόσια διαθέσιμο εδώ.
Η Ελλάδα χρωστά στην Εθνική τις αποδόσεις των συμφωνιών με τη Goldman ύψους 5,1 δις ευρώ. Η εταιρεία «Titlos» εκδίδει γραμμάτια ύψους 5,1 δις ευρώ και τα εμπορεύεται με την Εθνική με αντάλλαγμα τις αποδόσεις που χρωστά η Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας παρόμοιες τιμές στα επιτόκια των πρώτων swaps, η Titlos αποδίδει στην Ελλάδα το συμφωνηθέν ποσό με επιτόκιο σταθερό 4,5% και η Ελλάδα αποδίδει στην Titlos το συμφωνθηθέν ποσό με επιτόκιο 6,6% κυμαινόμενο.Με την επιμήκυνση του αρχικού χρέους από το 2019 στο 2039 η Ελλάδα χρεώνεται με τουλάχιστον επιπλέον 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα είχε πλέον στη διάθεση της τα γραμμάτια της Titlos τα οποία παρείσχε ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ για να δανειστεί φθηνό χρήμα(σχετικός σύνδεσμος-22.), το οποίο με τη σειρά της δάνειζε με το ακριβό επιτόκιο της αγοράς στους πελάτες της. Η Goldman για άλλη μια φορά λοιπόν δημιούργησε χρήμα αέρα μέσα από τη διαφορά των επιτοκίων που αντάλλαξε η Εθνική με το Ελληνικό Δημόσιο (σχετικός σύνδεσμος-23.).
Στη συμφωνία της Titlos όμως υπάρχει ρήτρα που προϋποθέτει υψηλή αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Moody’s. Προβλέπεται μάλιστα ότι αν υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ή της Εθνικής Τράπεζας, τότεακυρώνεται επί της ουσίας η υποχρέωση καταβολής των τόκων από την Titlos στοΔημόσιο και αμφότερες οι πλευρές έχουν σοβαρό πρόβλημα πιστωτικής έκθεσης(σχετικός σύνδεσμος-24).Υπεραναλυτική περιγραφή των όρων της έκδοσης των γραμματίων βρίσκεται εδώ, μαζί με το πρωτότυπο κείμενο.
Από τον Απρίλιο του 2009 η ΕΚΤ ερευνά τις υποθέσεις swaps στις οποίες προχώρησε ηΕλλάδα (σχετικός σύνδεσμος-25.)και με τις διορθώσεις και αναθεωρήσεις των ελληνικών στατιστικών (σχετικός σύνδεσμος-26.), το 2010 και το 2011 η οικονομία της Ελλάδας παρουσιάζει την άθλια εικόνα που σήμερα γνωρίζουμε. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι η Le Monde έκανε αναφορές για την εμπλοκήτου Πέτρου Χριστοδούλου του ΟΔΔΗΧ στην υπόθεση ίδρυσης της εταιρείας Titlos (σχετικός σύνδεσμος-27.).
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω βλέπουμε ότι η αγαστή συνεργασία κυβερνήσεων και επενδυτών του χρηματοπιστωτικού τομέα τραβάει πριν την καθιέρωση του ευρώκαι έχει άμεση σχέση με την άυξηση του Δημοσίου χρέους και του ελλείμματος. Διότι ηπρακτική των ανταλλαγών νομίσματος και ισοτιμίας μοιάζει ως επί το πλείστον με τηχρήση πιστωτικής κάρτας: ένας τρίτος φοράς μας προσφέρει προκαταβολικά ρευστόχρήμα δεσμεύοντας μας να του επιστρέψουμε πολύ περισσότερα στο μέλλον.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο η εμπλοκή των κυβερνητικών αξιωματούχων σε αυτές τιςσυναλλαγές και η ηθική και πραγματική νομιμότητα των πράξεων τους. Το ζήτημα είναι ότιποτέ ξανά τόσο λίγοι άνθρωποι δεν έβγαλαν τόσα πολλά χρήματα σε τόσο ελάχιστο χρονικόδιάστημα, χωρίς μάλιστα να έχουν παράξει τίποτα, χωρίς να έχουν προσφέρειπραγματικές υπηρεσίες στην κοινωνία και χωρίς να έχουν ενδιαφερθεί για τιςσυνέπειες των πράξεων τους.
Η δυνατότητα που δίνεται στους παράγοντες αυτούς να ποντάρουν σήμερα και νακερδίζουν δισεκατομμύρια εκμεταλλευόμενοι δημόσιο χρήμα είναι μια μοναδική «καινοτομία» του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος και ωχριά μπροστά στις«τρύπες εναντίον των οποίων οι σημερινές κυβερνήσεις διενεργούν ολόκληρησταυροφορία. Συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, άνεργοι και κάθε λογής επαγγελματικοίκλάδοι δαιμονοποιούνται και κατακρεουργούνται καθημερινά από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Χιλιάδεςάνθρωποι βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να κατακρημνίζεται, στιγματίζονται ως εγκληματίες για παρατυπίες μερικών εκατοντάδων ευρώ.
Ταυτόχρονα, πενήντα-εξήντα γνωστοί και άγνωστοι «επενδυτές» ή «κερδοσκόποι»κερδίζουν εκατομμύρια από τη μια μέρα στην άλλη, εις βάρος αυτών των ανθρώπων.
ΥΓ. Συγχωρέστε με για τα όποια λάθη σε νούμερα ή οικονομική ορολογία, ειλικρινά ήτανμεγάλος πονοκέφαλος η κατανόηση της υπόθεσης Hellenic Swap. Κάθε διόρθωση καιπρόταση για ορθότερη διατύπωση είναι καλοδεχούμενη.
ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:
1 http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=40630948
http://www2.goldmansachs.com/our-firm/on-the-issues/viewpoint/viewpoint-articles/greece.html
3 http://ftalphaville.ft.com/blog/2010/02/25/159011/details-on-those-other-greek-debt-deals/
4http://www.alternet.org/economy/145884/how_the_monsters_at_goldman_sachs_caused_a_greek_tragedy
5 http://www.nytimes.com/2010/02/14/business/global/14debt.html?pagewanted=all
6 http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,676634,00.html
http://keithfitz-gerald.com/bank-bets-now-pushing-greece-closer-to-ruin,
.http://www.businessinsider.com/goldman-sachs-shorted-greek-debt-after-it-arranged-those-shady-swaps-2010-2
http://www.risk.net/risk-magazine/feature/1498135/revealed-goldman-sachs-mega-deal-greece
9 http://my.firedoglake.com/scarecrow/2010/02/24/goldman-sachs-helps-hide-greek-debt-then-sets-up-market-to-bet-on-its-default/
10 http://www2.goldmansachs.com/our-firm/on-the-issues/viewpoint/viewpoint-articles/5-18-clients.html
11 http://www.marketrap.com/article/view_article/91172/did-the-markit-group-a-black-box-company-partially-owned-by-goldman-sachs-and-jp-morgan-devastate-markets
12 http://www.nytimes.com/2010/02/25/business/global/25swaps.html
13 Ο.π
14 http://www.thefirstpost.co.uk/59812,business,greek-crisis-investors-fooled-by-goldman-sachs
15 http://ftalphaville.ft.com/blog/2010/02/09/145201/goldmans-trojan-greek-currency-swap/, https://self-evident.org/?p=757
16 http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=244030.
17 http://www.bloomberg.com/news/2011-05-12/greece-had-13-currency-swaps-with-goldman-eurostat-says-1-.html
18 http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=asBNXSLtlN9E
19 http://ftalphaville.ft.com/blog/2010/02/25/159011/details-on-those-other-greek-debt-deals/
20 http://www.thefirstpost.co.uk/60016,business,london-firm-at-centre-of-greece-goldman-deal
21 http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/49/4b/fb/494bfb3d109b1fb169aabcc952b1d00caf7d28fa/application/pdf/2010_02_19_Petros_Christodoulou_cv.pdf
22 http://www.gata.org/node/8359
23 http://johntrumanwolfe.com/2011/04/a-greek-tragedy-goldman-sachs-and-the-european-financial-crisis/
24 http://ftalphaville.ft.com/blog/2010/02/16/150141/titlos-and-greek-currency-swap-titillation/
25 http://www.xrima-online.gr/oikonomia/o_mustikos_fakelos_tis_ekt_gia_tin_ellada_1.html
26 http://ftalphaville.ft.com/blog/2011/05/13/568261/eurostat-isnt-happy-with-greece-and-its-goldman-swap/
27 http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=fr&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.freecity.gr%2Findex.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Darticle%26id%3D2565%3A———–monde%26catid%3D1%3A2009-07-02-05-32-13%26Itemid%3D7&act=url

Τεχνική υποστήριξη, Back Door Man

read more "Ο Πάνος Καμμένος ξεγυμνώνει τον Παπαδήμο και τον ρόλο του" Διαβάστε περισσότερα...