Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Δύο στην Μαρίτιμο!


ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΝ ΜΑΝΤΖΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΗΣ, ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΦΟΡ.-

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα μεταγραφικά θέματα του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» δεν απέκτησαν κι άλλο παίκτη πέρα από τους «γνωστούς» (Γκοβού, Φερνάντεζ, Ιωαννίδη, Μπουμσόνγκ, Λουίς Γκαρσία), ωστόσο προχώρησαν σε συμφωνία με την πορτογαλική Μαρίτιμο για τους Χρήστο Μελίσση και Βαγγέλη Μάντζιο!
read more "Δύο στην Μαρίτιμο!" Διαβάστε περισσότερα...

Πρόταση Νετανιάχου για αγωγό φυσικού αερίου Ισραήλ-Ελλάδας

Στα πλαίσια της συνάντησης του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu με τον Έλληνα πρωθυπουργό η ισραηλινή πλευρά πρότεινε την πώληση ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ελλάδα μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού που θα μπορούσε να κατασκευαστεί από το Ισραήλ προς την Ελλάδα.

Η πρόταση έγινε προσωπικά από τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος αναφερόταν κατά πάσα πιθανότητα στο υπό ανάπτυξη κοίτασμα Leviathan ανοικτά των ακτών του Ισραήλ από το οποίο η μεσογειακή χώρα προσδοκά πολλά.


Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ ο ισραηλινός πρωθυπουργός παρουσίασε την πρόταση του στον Έλληνα πρωθυπουργό χωρίς να έχει συμβουλευτεί τον υπουργό Εθνικών Υποδομών της χώρας του. Αυτή την περίοδο οι ισραηλινοί προσπαθούν να προσδιορίσουν το ακριβές μέγεθος του εν λόγω κοιτάσματος καθώς και τις ακριβείς ποσότητες φυσικού αερίου που θα πρέπει να διατηρεί το Ισραήλ σε απόθεμα για την ασφάλεια του.
Με βάση τις εκτιμήσεις των ισραηλινών το κοίτασμα φυσικού αερίου Leviathan είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το ήδη υπό αξιοποίηση κοίτασμα Tamar, ενώ σύμφωνα με τους υπάρχοντες υπολογισμούς το κοίτασμα μπορεί να αποδώσει 453 δις κυβικά μέτρα και η πιθανότητα γεωλογικής επιτυχίας είναι 50% σε σχέση με το υπάρχον κοίτασμα Tamar που ήταν 35%.

Το βασικό ζήτημα για τους Iσραηλινούς, εάν τελικά οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευτούν, είναι η εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος διότι με βάση τις εκτιμήσεις τους το υπάρχων κοίτασμα Tamar μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Ισραήλ για τα επόμενα 20-30 χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτημα εμπορικής αξιοποίησης του φυσικού αερίου του κοιτάσματος Leviathan.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι Iσραηλινοί έχουν δύο λύσεις για την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος, είτε την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα προς την Τουρκία, είτε ενός επίσης υποθαλάσσιου αγωγού προς την Ελλάδα. Στόχος και στις δύο περιπτώσεις είναι η σύνδεση του κοιτάσματος με το υπάρχον δίκτυο αγωγών στην Τουρκία ή στην Ελλάδα ώστε να μπορέσουν να πωλήσουν το φυσικό τους αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω των αγωγών ITGI, ή NABUCO, ή TAP.

Μία ακόμη πρόταση που εξετάζεται αφορά την κατασκευή εγκαταστάσεων υγροποίησης του αερίου στην Κύπρο ή την αξιοποίηση των αντίστοιχων εγκαταστάσεων που διαθέτει η Αίγυπτος και την μετέπειτα μεταφορά του στις αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παρόλα αυτά δεν λείπουν και οι φωνές προβληματισμού όσον αφορά αυτό το ζήτημα δεδομένης της αναμενόμενη μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω της οικονομικής κρίσης καθώς και λόγω της πληθώρας προσφοράς εναλλακτικών πηγών ανεφοδιασμού όπως Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία, Καζακστάν, Τουρκμενιστάν κλπ

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

read more "Πρόταση Νετανιάχου για αγωγό φυσικού αερίου Ισραήλ-Ελλάδας" Διαβάστε περισσότερα...

Ο απείθαρχος δεξιός του Βορρά, ο υποταγμένος σοσιαλιστής του Νότου και το ΔΝΤ


  • Αν ο Βίκτορ Ορμπαν ήταν ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Βόλου ή της Καβάλας θα είχε μεγαλύτερη τύχη στα ελληνικά ΜΜΕ. Ειδικά στα ηλεκτρονικά
Του Γιάννη Τριάντη
Τυγχάνει όμως πρωθυπουργός (της Ουγγαρίας) που βγάζει γλώσσα στο ΔΝΤ, στις τράπεζες και στην αγοραία λογική. Και αυτό είναι κάτι που δεν αντέχεται. Προκαλεί αμηχανία και εκνευρισμό στους μιντιακούς ταλιμπάν του Μνημονίου, που αναμασούν τους καλοδουλεμένους εκβιασμούς («Μνημόνιο ή χρεοκοπία»), ο καθένας με τον τρόπο του. Αλλοι με «απλοϊκή αυθάδεια» και άλλοι με εισαγγελικό οίστρο.
Εκείνο που μονίμως τους διαφεύγει είναι το τραγικό διαπραγματευτικό έλλειμμα της ελληνικής κυβέρνησης: αντί να «εκβιάσει» με την απειλή της πτώχευσης, ζητώντας αναδιάρθρωση του χρέους (χρονική επιμήκυνση κατ’ αρχάς) και δάνειο με λογικό επιτόκιο, ο κ. Παπανδρέου καταβαράθρωνε δημοσία τη χώρα του («είμαστε στο όριο της πτώχευσης»). Και -σα να βγήκε από καουμπόικη ταινία- έβγαζε πιστόλια πάνω στο τραπέζι, την ώρα που τον γάζωναν τα πολυβόλα των αγορών και των εταίρων…
Δυνατότητες υπήρχαν: η απειλή της πτώχευσης θα δημιουργούσε κλυδωνισμούς για το ευρώ και μεγάλες απώλειες για τις τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας. Πολιτική βούληση δεν υπήρχε. Ούτε ηγέτης να την εκφράσει πειστικά και αποτελεσματικά…
Και οποία ειρωνεία: Ο,τι δεν έπραξε ο σοσιαλιστής Γ. Παπανδρέου το έκανε ο δεξιός Ορμπαν: Απέρριψε τις αξιώσεις του ΔΝΤ για νέες περικοπές δημοσίων δαπανών, αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Επέβαλε για τρία χρόνια έκτακτη εισφορά στις τράπεζες, εξοργίζοντας τραπεζίτες και ΔΝΤ, που «έκοψε» την τελευταία δόση του δανείου προς την Ουγγαρία.
Ομως η οργή του γνωστού κατεστημένου δεν κράτησε πολύ: η χώρα βγήκε στις αγορές και -όπως σημειώνει στην «Καθημερινή» ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου- «εξασφάλισε εύκολα τον δανεισμό της με λογικά επιτόκια»… Αν οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της Ελλάδος και της Ισπανίας είχαν αντισταθεί στις ηγεσίες της Ενωσης και του ΔΝΤ «θα απολάμβαναν και αυτές ευρείας λαϊκής στήριξης», έγραψε ένας αρθρογράφος της «Γκάρντιαν»…
Κόλαφος ασφαλώς για τους σοσιαλιστές του Νότου, η συμπεριφορά ενός απείθαρχου Δεξιού, που θεωρείται «μαύρο πρόβατο». Αλλά έχει την τιμή να μην είναι δεδομένος…

read more "Ο απείθαρχος δεξιός του Βορρά, ο υποταγμένος σοσιαλιστής του Νότου και το ΔΝΤ" Διαβάστε περισσότερα...

Προσωρινά ελεύθερος ο Τάσος Μαντέλης...!

  • Ελεύθερος μετά από διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα ως προς το θέμα της προφυλάκισης ή μη αφέθηκε μετά την πολύωρη απολογία του ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, κατηγορούμενος στην υπόθεση της Siemens
Ο κ. Μαντέλης ξεκίνησε την απολογία του στις 10.30 το πρωί ενώπιον της εφέτη ειδικής ανακρίτριας Μαρίας Νικολακέα για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Μετά το πέρας της απολογίας του η ανακρίτρια είχε τη γνώμη ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ενώ ο αρμόδιος εισαγγελέας εφετών είχε την άποψη ότι ο κ. Μαντέλης πρέπει να προφυλακιστεί.
Η κατηγορία σε βάρος του κ. Μαντέλη αφορά δύο εμβάσματα συνολικού ποσού 450.000 μάρκων που κατατέθηκαν το 1998 και το 2000 σε λογαριασμό ελβετικής τράπεζας στο όνομα «Α. Ρόκος» τον οποίο είχε ανοίξει ο κουμπάρος και συγκατηγορούμενός του Γιώργος Τσουγκράνης.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ. Μαντέλης είχε απαιτήσει από την Siemens τα χρήματα ως δώρο για να εγκρίνει σύμβαση της εταιρείας για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Ο ίδιος παρέδωσε σήμερα στην ανακρίτρια απολογητικό υπόμνημα 58 σελίδων και αρνείται την κατηγορία υποστηρίζοντας ότι τα εμβάσματα αποτελούσαν προεκλογική χορηγία. Μεταξύ άλλων στο υπόμνημά του ο κ. Μαντέλης υποστηρίζει ότι η δίωξή του είναι αντισυνταγματική καθώς βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών αρμόδια για τον ποινικό χαρακτηρισμό μιας πράξης υπουργού είναι η Βουλή. Τονίζει ότι για το αδίκημα της δωροδοκίας έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο και επομένως αναφέρει ότι συμπαρασύρεται με αυτό και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το Συμβούλιο Εφετών να άρει την διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα με βούλευμά του που θα κρίνει και το αν ο κ. Μαντέλης θα παραμείνει ελεύθερος ή αν θα κριθεί προσωρινά κρατούμενος.
Αποχωρώντας από το Εφετείο ο πρώην υπουργός, συνοδευόμενος από το συνήγορό του κ. Γιάννη Ηρειώτη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά ήταν προεκλογική χορηγία και πρόσθεσε: «από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει να έχω κάνει αξιόποινη πράξη. Ανέλαβα το πολιτικό κόστος και δεν μετανιώνω που είπα την αλήθεια».
read more "Προσωρινά ελεύθερος ο Τάσος Μαντέλης...!" Διαβάστε περισσότερα...

Αντ. Σαμαράς: «Το μνημόνιο σκοτώνει την ελληνική οικονομία»


«Το μνημόνιο δεν εξυγιαίνει τα δημόσια οικονομικά. Σκοτώνει την ελληνική οικονομία και διαλύει την ελληνική κοινωνία» υπογραμμίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα Real News ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέρχεται στην πρότασή του για "άλλο μίγμα πολιτικής", με μέτρα που θα καταπολεμούν ταυτόχρονα το έλλειμμα και την ύφεση, θα μηδενίσουν το έλλειμμα σε δύο χρόνια και θα ρίξουν το χρέος στο 100% του ΑΕΠ ως το 2013, έναντι του 150% που προβλέπει με βάση την πολιτική του μνημονίου.

«Με το δικό μας σχέδιο θα απαλλαγούμε από τους περιορισμούς του μνημονίου, ώστε να ακολουθήσουμε πολιτική ανάπτυξης. Οχι μοιράζοντας παροχές από δανεικά, αλλά με μείωση φορολογικών συντελεστών και δραστική κατάργηση στρεβλώσεων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει ο κ Σαμαράς.
Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευησης ασκεί προσωπική κριτική κατά κ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική του μας οδηγεί στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, ενώ αντίθετα η πολιτική πρόταση της ΝΔ σε έξοδο από την κρίση με ανάκαμψη και ανάπτυξη.
Η Ν.Δ. δικαιώνεται καθημερινά για την επιλογή της να καταψηφίσει το Πρόγραμμα του Μνημονίου, υποστηρίζει από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, Ιωάννης Βρούτσης, καθώς όπως αναφέρει, η πολιτική του μνημονίου οδηγεί στην υπονόμευση της αποτελεσματικότητας του ίδιου του σχεδίου διάσωσης.
«Ο εφιαλτικός συνδυασμός των δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων και των περικοπών παραγωγικών δαπανών από τη μια πλευρά, αλλά και της κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και της εργατικής νομοθεσίας από την άλλη, οδηγεί σε βαθιά ύφεση, ανεργία, φτώχεια, ακόμη και σε φορολογική ανταρσία», επίσημαίνει ο κ. Βρούτσης, σε δήλωσή του με αφορμή τη δημοσιοποίηση του επικαιροποιημένου κειμένου του Μνημονίου, και προσθέτει:
«Οι πολιτικές του Μνημονίου στερούνται αναπτυξιακών κινήτρων, συρρικνώνουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών και περιορίζουν δραματικά τη ζήτηση. Μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, αυξάνουν τον κίνδυνο της φτώχειας, απειλούν την κοινωνική συνοχή. Ανατρέπουν τις ισορροπίες στην αγορά εργασίας, μειώνουν την προστασία των εργαζομένων, χωρίς κοινωνικά αντίβαρα. Αντίθετα, μειώνουν την ίδια στιγμή και τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (Επίδομα Ανεργίας, Κοινωνικά Επιδόματα). Επενδύουν στην έκπτωση της εργασίας, εγκλωβίζοντας την οικονομία σε μια παγίδα χαμηλών εισοδημάτων και αναιμικών αναπτυξιακών επιδόσεων. Αγνοούν την ανάγκη για Εργασιακή και Κοινωνική Ειρήνη, κυρίως όμως πλήττουν την Ποιοτική Εργασία που αποτελεί βασική συνιστώσα για μια αναπτυγμένη οικονομία».
Σχόλιο - Απορία: Αφού κύριε Σαμαρά, το μνημόνιο σκοτώνει την οικονομία, εσείς γιατί δηλώσατε προ ημερών πως εάν έρθετε στην εξουσία θα διώξετε την τρόικα και θα καταργήσετε το μνημόνιο αφού περάσουν πρώτα δύο χρόνια;

read more "Αντ. Σαμαράς: «Το μνημόνιο σκοτώνει την ελληνική οικονομία»" Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοί στηρίζουν τον πρωθυπουργό;


Πριν από λίγες μέρες έγραφα για τη διαφενόμενητούμπα των καναλιών, MEGA και κυρίως SKAI σχετικά με τη στήριξη της κυβέρνησης και των επιλογών της, αυτών δηλαδή της λιτότητας, της περικοπής των μισθών, (με αντίκρυσμα τη μείωση της καταναλωτικής δύναμης και τη βύθιση της αγοράς), της περικοπής των δημοσίων δαπανών και ειδικά των δημοσίων επενδύσεων και της αύξησης της φορολογίας.
Σήμερα χάρηκα όταν διάβασα στο Ποντίκι (26/8) μια παρόμοια διαπίστωση για το ΜΕGA, ενώ το αρχικό μου συμπέρασμα ενδυναμώθηκε αρκετά ακούγοντας προσεκτικά την ίδια μέρα και το νυχτερινό δελτίο του SKAI με το καθιερωμένο σχόλιο του έγκυρου Μπάμπη. Παίρνοντας θάρρος λοιπόν, θα ήθελα να υποστηρίξω περισσότερο την άποψή μου, σχετικά με το γιατί τα κανάλια δεν έχουν κανένα πλέον λόγο να συνεχίζουν να κάνουν τεμενάδες στους Γιώργηδες, Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου.
Βλέποντας τη μετοχική σύνθεση των μεγαλύτερων καναλιών της χώρας εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι οι τράπεζες έχουν πολύ μικρό μερίδιο σ’ αυτά, σε σχέση, για παράδειγμα, με τους εφοπλιστές, Βαρδινογιάννη, Αλαφούζο και Κυριακού. Δηλαδή, φέρονται να κατέχουν κάτι ψιλολοϊδια στο ΜEGA και κάποια άλλα τόσα, μέσω του Κοντομηνά, στον ALPHA μετά την πώλησή του στο RTL.
Αντίθετα οι μεγαλοεκδότες με πρώτους και καλύτερους τους Μπόμπολα και Ψυχάρη, φέρονται να είναι πολύ δυσαρεστημένοι με τον ΓΑΠ όχι μόνο επειδή τους αντιμετωπίζει ως απλούς επιχειρηματίες και δε συνομιλεί μαζί τους, (εμ τι περίμεναν κι αυτοί, χωρίς ούτε ένα διδακτορικό από το Harvard να έχουν να επιδείξουν), αλλά και διότι αποφάσισε, χωρίς καμία διαβούλευση (!), να επιβάλει φόρο 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Ο φόρος αυτός ανεστάλη προς το παρόν, αλλά η κατάσταση παραμένει τεταμένη και αβέβαιη.
Από την άλλη μεριά οι δραστικές περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις και τα έργα, φαίνεται ότι δεν αρέσουν καθόλου στον κ. Μπόμπολα ο οποίος αναπολεί τις ένδοξες μέρες Σουφλιά και δακρύζει.
Ο Γιώργος, (δεν χρειάζεται να έχεις και πολύ μυαλό), είναι άνθρωπος των τραπεζών και του πολυεθνικού κεφαλαίου. Άλλωστε το δήλωσαν ορθά κοφτά οι FT σε πρόσφατο άρθρο τους. Επίσης τραπεζίτες και μάλιστα ξένοι ήταν αυτοί που τον χειροκροτούσαν θερμά σε κάποια σύνοδο στη Βιέννη πριν από κάποιους λίγους μήνες. Ο άνθρωπος δεν έχει και μεγάλη σχέση με το ντόπιο επιχειρηματικό κατεστημένο, και όπως μυρίζομαι δεν θέλει ούτε και να έχει. Οι βλέψεις του πάνε πολύ μακρύτερα και έτσι επηρμένος που είναι, δεν θα συμβιβαζόταν με τίποτε λιγότερο από μια θέση ΓΓ του ΟΗΕ ή κάποιου άλλου μεγάλου διεθνούς οργανισμού.
Το δήλωσε άλλωστε και ο ίδιος ότι δεν θα υπολογίσει κανένα πολιτικό κόστος, μεθερμηνευόμενο ότι θα κάνει ό,τι του υπαγορεύσουν οι ξένοι τραπεζίτες, και ότι δεν πρόκειται να κολλήσει σε καμιά θέση εξουσίας, ντόπια φυσικά και παρακατιανή, ας είναι ακόμα κι αυτή του πρωθυπουργού. Το όραμα που έχει για τον εαυτό του απλώνεται πολύ πιο μακριά από τα σύνορα της μικρής και άχαρης χώρας μας.
Η απέχθειά του δε προς το ελληνικό δυναμικό είναι πλέον εμφανής, με τις καραβιές των αλλοδαπών συμβούλων που κάθε λίγο και λιγάκι μάς κουβαλάει απ’ το εξωτερικό. Μάλιστα πρόσφατα το θέμα της πρόσληψης ξένων συμβούλων από το υπουργείο Οικονομικών χωρίς διαγωνιστική διαδικασία προκάλεσε και την αντίδραση των μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), δηλαδή εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών που έχουν άδεια γιαυτή ακριβώς τη δουλειά. Κάνοντας σούμα λοιπόν όλα τα προηγούμενα, διακρίνω μια προϊούσα διεύρυνση των αποστάσεων ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους παράγοντες του δημόσιου βίου, οι οποίοι για να συνεχίζουν να τον στηρίζουν θα πρέπει να ψάχνουν ολοένα και πιο πολύ τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να το κάνουν.

read more "Ποιοί στηρίζουν τον πρωθυπουργό;" Διαβάστε περισσότερα...

Νέος κύκλος ύφεσης απειλεί την οικονομία

Νέα, εισαγόμενη αυτή τη φορά, κρίση βρίσκεται προ των πυλών της ελληνικής οικονομίας. Τα βλέμματα από χθες είναι στραμμένα στο περίφημο Jackson’s Hall των ΗΠΑ, όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες των μεγαλύτερων χωρών καλούνται για ακόμη μία φορά να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά».
Ο κίνδυνος για υποτροπή της παγκόσμιας οικονομίας σε έναν νέο κύκλο ύφεσης είναι πλέον ορατός και προβάλλει απειλητικά πάνω από ΗΠΑ και Ευρώπη.
Η συγκυρία αυτή βρίσκει την ελληνική οικονομία σε μία εξαιρετικά ευάλωτη θέση, καθώς η επιτυχία του Μνημονίου δεν συνίσταται τόσο στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά κυρίως στο κατά πόσο και αν η οικονομία επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά.
Η διαφαινόμενη επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος αποδυναμώνει περαιτέρω τις ελληνικές τράπεζες. Το έδαφος των ξένων κεφαλαιαγορών ήταν βέβαια απροσπέλαστο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Ωστόσο, την κατάσταση μπορούσε να διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είχε να αντιμετωπίσει μόνο το ελληνικό μέτωπο.
Η κατάσταση όμως θα δυσκολέψει πραγματικά αν ανοίξουν ταυτοχρόνως νέα μέτωπα σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Το σενάριο αυτό δεν είναι ακραίο, καθώς οι σοβαροί αναλυτές, κόντρα στο κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργείται από πολλές πλευρές, εκτιμούν ότι η «κρίση του χρέους» παραμένει παρούσα.
Ταυτοχρόνως, η ανάγκη να διοχετευτούν νέα κεφάλαια στην οικονομία θα γίνεται ολόενα και πιο επιτακτική όσο παρατείνεται η ύφεση. Η πραγματική κατάσταση επιχειρήσεων και νοικοκυριών εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί μετά το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να γίνονται ολοένα και πιο απρόθυμες να χορηγήσουν νέα δάνεια.
Επίθεση στις τράπεζες
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε προκαταβολικά να επιτεθεί στις τράπεζες, γιατί, όπως υποστήριξε, χρησιμοποίησαν τα πακέτα στήριξης που τους πρόσφερε η ελληνική πολιτεία για να στηρίξουν τους ισολογισμούς τους και όχι την πραγματική οικονομία. Βέβαια, ο ίδιος, λίγο μετά την αναχώρηση της τρόικας στις αρχές Αυγούστου, είχε παρουσιάσει μία διαφορετική εκδοχή της κατάστασης.
Πάντως, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις των πολιτικών, το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται εκτιμάται ότι θα αποτελέσει καταλύτη για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, επιταχύνοντας εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, το διαφαινόμενο «πισωγύρισμα» της παγκόσμιας οικονομίας, θα επιτείνει τα ήδη οξυμένα προβλήματα. Οι έπαινοι που εισπράττει η κυβέρνηση από το εξωτερικό για την υιοθέτηση των σκληρών μέτρων του Μνημονίου δεν αντιστρέφουν το αρνητικό κλίμα ούτε φαίνεται να δημιουργούν μία δυναμική προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι η οικονομία εισέρχεται σε μία βαθεία ύφεση.
Κίνημα κατά Μνημονίου
Είναι επίσης ενδεικτικό ότι όσο περνάει ο καιρός, τόσο διευρύνεται και το «κίνημα κατά του Μνημονίου», ενώ απειλητικά προβάλλει το φάσμα της ανεργίας και της περιθωριοποίησης για ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού.
Εκδηλη πλέον είναι η ανησυχία ότι ακόμη και στο ευνοϊκότερο σενάριο, δηλαδή της πλήρους επίτευξης των στόχων του Μνημονίου, «η εγχείρηση θα έχει επιτύχει, αλλά ο ασθενής θα έχει αποθάνει».

read more "Νέος κύκλος ύφεσης απειλεί την οικονομία" Διαβάστε περισσότερα...

Για να ευθυμήσουμε...

Τι μπορεί να περάσει από το μυαλό του Γιώργου χωρίς να το καταλάβει;
- Μία σκέψη!!

Θέλεις να γίνεις πρωθυπουργικός σύμβουλος; Διαθέτεις τα προσόντα;
Βασικότατο προσόν αποτελεό η προϋπηρεσία σε facebook καθώς και στο twitter. Φυσικά εννοείται πως θα υπάρχει και η έντονη δραστηριότητα προπαγάνδας υπέρ Γιώργου στα μέσα αυτά...
Πρόσθετα προσόντα: Λάτρης του τζόκινγκ, των γυμναστηρίων, των θαλασσίων σπορ (προτιμούνται κωπηλάτες), ποδηλασία και ενίοτε κολύμβηση. Προσοχή-προσοχή: Σε περίπτωση ραντεβού με τον Γιώργο, πρέπει να είστε καλοί, αλλά να φροντίσετε να χάσετε, ενώ θα πρέπει να έχετε και θεωρητική υποδομή (για να γίνει και η απαραίτητη συζήτηση στη συνέχεια)...

Ο Γιώργος πήρε τους δρόμους...
Κι ενώ ο Γιωργάκης σκέφτεται (!) ποιόν από όλους τους δρόμους του σοσιαλισμού να τραβήξει, γράφει στον αδερφό του :
- Αντιμετωπίζω ένα μεγάλο πρόβλημα εδώ. Η κατάστασή μου είναι τραγική: Δεν αγαπώ πλέον το Κόμμα. Δεν αισθάνομαι τίποτα ούτε για τον Πάγκαλο, ούτε για κανένα από τους άλλους συντρόφους μου στο υπουργικό συμβούλιο . Πες μου σε παρακαλώ, τι μπορώ να κάνω;

Με συγχωρείτε βρε παιδιά, γιατί ένας νεαρός, γυμνασμένος άνδρας με πλήρη πνευματική ικανότητα/διαύγεια χρειάζεται 100 συμβούλους;
1ον Επειδή θεωρεί πως οι 101 είναι πολλοί
2ον Όταν έχεις στους ώμους σου το επιπλέον βάρος της σωτηρίας του Πλανήτη, την επίλυση του Μεσανατολικού και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις Παγκόσμιες Αγορές λόγω Παγκοσμιοποίησης, τι να σου κάνει ένας άνθρωπος, όσο έξυπνος και να είναι...!
3ον Με τόσους συμβούλους μπορεί να κάνει απευθείας δημοσκοπήσεις και μάλιστα στα μέτρα του...
4ον Ρίξτε κι εσείς καμιά ιδέα, μόνο ο Γιώργος θα σκέφτεται να πει γιατί σκέφτεται;

Τέλος: Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Μόνο καναπέδες...

read more "Για να ευθυμήσουμε..." Διαβάστε περισσότερα...

Bob Chapman: Αν συνεχίσετε έτσι, θα μπείτε σε ύφεση για περισσότερο από τριάντα χρόνια

O Bob Chapman είναι βετεράνος της αμερικανικής δημοσιογραφίας και εκδότης του εβδομαδιαίου περιοδικού International Forecaster. Στη μετάφραση του βίντεο (το βίντεο βρίσκεται στο τέλος της ανάρτησης), καταθέτει τις απόψεις του για το Ελληνικό χρέος, προτείνει τι πρέπει να γίνει και δεν διστάζει να προτρέψει σε εκδίωξη της σημερινής κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου - ΔΝΤ.

Το απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα, από συνέντευξη με τον Bob Chapman, σε μετάφραση:

"...Η απάντηση είναι 'ναι'. Όταν με κάλεσαν να μιλήσω σε ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό, έπειτα σε ένα τηλεοπτικό κανάλι και στην εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία -και μου έχουν ανανεώσει την πρόσκληση να ξαναμιλήσω εκεί, δεν ξέρω ακριβώς πότε, αλλά θα με ξανακαλέσουν- τους πρότεινα τα εξής:
  • Πρώτον, να αφήσετε απλήρωτο ολόκληρο το χρέος σας ή τα 2/3 του.
  • Δεύτερον, να φύγετε από την ευρωζώνη.
  • Τρίτον, θα πρέπει να προετοιμαστείτε για μια ύφεση που θα διαρκέσει 3 ή 4 ή 5 χρόνια και για το ότι θα πρέπει να περικοπούν κατά το 30% οι δημόσιες δαπάνες.
Αν δεχθείτε τώρα τα δάνεια που σας προσφέρθηκαν, θα φορτωθείτε ένα χρέος 478 δις δολαρίων που δεν υπάρχει περίπτωση να αποπληρώσετε και θα μπείτε σε μια περίοδο ύφεσης που θα κρατήσει 30 ή περισσότερα χρόνια. Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. 'Η ακολουθείτε αυτό τον δρόμο ή τον άλλο. Και ο συντομότερος δρόμος είναι ο καλύτερος.

Για να πάμε τώρα σε αυτόν που κυβερνά την χώρα για την οποία μιλάμε, πρόκειται για μέλος της λέσχης Μπίλντερμπεργκ και των Ιλουμινάτι. Οπότε επιδίωξή του είναι η εφαρμογή ενός προγράμματος λιτότητας, το οποίο εκτίναξε τον δείκτη της ανεργίας στο 70% σε κάποιες πόλεις, ενώ στο 17% των καταστημάτων στην Αθήνα έχει μπει λουκέτο. Η πολιτική αυτή ρημάζει την οικονομία, αφού δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης κρίσης, και αυτός ο τύπος, ο Παπανδρέου, σκοπεύει να ξεπουλήσει όλα τα "πάγια" του ελληνικού δημοσίου, μαζί και τα νησιά, στο 20-30% της αξίας τους, στους φίλους του της λέσχης των Ιλουμινάτι.

Μιλάμε για ένα μόνο μέρος του προβλήματος. Και φυσικά θα έχει προεκτάσεις γιατί δεν πρόκειται να έχει αποτελέσματα. Όταν με ρώτησαν τι πρέπει να κάνουν, τους απάντησα: 'Βγάλτε τους από την κυβέρνηση'..."

Το πρωτότυπο απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα από συνέντευξη με τον Bob Chapman:

"...The answer is yes. When I was on Greek radio and television and in their major newspaper -- and I've been invited back, I don't know when, but they're gonna have me back -- I told them, 'This is what you've got to do:
  • Number one, you gotta default on all or two thirds of your debt.
  • Number two, you gotta leave the euro.
  • Number three, you have to expect that you're going to have, probably, three, four or five years of depression, and you have to cut about 30% of government expenditures.
Now, if you take the loans being offered to you, you'll be in debt for $ 478 billion, which is unpayable, and you will be in a depression for 30 or more years. It's pretty simple: which way do you want to go? Αnd the short way is the best way.

Now, the man who runs the country over there is a Bilderberger and an Illuminist. And so what he wants to do is have an austerity program, which has put in 70% unemployment in some cities, seven zero. 17 % of the shops, that's one seven, have been shut down in Athens. It's ravaging the economy, because you can't do it this way, and this guy, Papandreou, he wants to sell off all the assets of the Greek government, which includes all the islands, for 20 or 30 cents on the dollar, to his buddies in the Illuminati.

And that's part of what this is all about. And that's gonna spread because it's not gonna work. When they asked me what to do, I said, 'Throw them out of office.'..."
read more "Bob Chapman: Αν συνεχίσετε έτσι, θα μπείτε σε ύφεση για περισσότερο από τριάντα χρόνια" Διαβάστε περισσότερα...

Εκατομμύρια μοιράζει η κυβέρνηση Παπανδρέου


  • Λεφτά υπάρχουν για τους ημετέρους: Όργιο με υπερωρίες εκατομμυρίων στα γραφεία των υπουργών
Ενώ χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι πλήρωσαν με οδυνηρές περικοπές επιδομάτων το μάρμαρο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και την κρίση που η χώρα βιώνει, κάποιοι συνάδελφοί τους, ελέω σειράς νομίμων μεν αλλά ηθικά μεμπτών αποφάσεων, όχι μόνο ισοφάρισαν διά της πλαγίας οδού τις οικονομικές απώλειες των νέων μέτρων αλλά, απολαμβάνοντας την εύνοια των πολιτικών προϊσταμένων τους, αποκομίζουν και πρόσθετα χρηματικά οφέλη.
Όπως αποκαλύπτεται, σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες ένα πρωτοφανές όργιο οικονομικού βολέματος των στενών συνεργατών και εργαζομένων στα πολιτικά γραφεία κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης μέσω αθρόων εγκρίσεων υπερωριακών αμοιβών.
Ενα όργιο δηλαδή που αφορά στον στενό πυρήνα των υπουργών, οι οποίοι φυσικά δεν βιώνουν τις ίδιες περικοπές με το υπόλοιπο δημοσιοϋπαλληλικό «πόπολο». Μια μεταχείριση δηλαδή που σε μεγάλο βαθμό θυμίζει την προκλητική εύνοια με τη διατήρηση των 16 μισθών των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου. Από τον παραπάνω κανόνα, δυστυχώς, δεν ξέφυγε ούτε καν ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρέθηκε να υπογράφει υπερωρίες 1.071.000 ευρώ από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα, ενώ ακόμα δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από την αποκάλυψη περί των 20 νέων έμμισθων συμβούλων του κ. Γιώργου Παπανδρέου, σήμερα το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει ένα νέο «πάρτι» που αυτή τη φορά στήθηκε σε άλλον τομέα ευθύνης του: το υπουργείο Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, με την υπ’ αριθμόν ΣΤ4/Φ.084/ΑΣ 1823 απόφαση της 2/3/2010, υπογράφει έγκριση απογευματινής υπερωριακής απασχόλησης ύψους 1.071.000 ευρώ. Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει σχεδόν όποιον εργάζεται στον τομέα ευθύνης του, δηλαδή από τους 47 (!) υπαλλήλους του πολιτικού του γραφείου μέχρι και τους επτά αστυνομικούς του. Βέβαια αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως απασχολούνται επτά αστυνομικοί για τη φύλαξη του υπουργού Εξωτερικών, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι ο κ. Παπανδρέου ούτως ή άλλως διαθέτει την πρωθυπουργική ομάδα φύλαξης. Ποιο, αλήθεια, το έργο αυτών των αστυνομικών και γιατί φυσικά εργάστηκαν και επιπλέον ώρες; Αντίστοιχη αποζημίωση λαμβάνουν και οι 11 υπάλληλοι του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού κ. Δημήτρη Δρούτσα, οι δύο αστυνομικοί του, καθώς και οι υπάλληλοι στο γραφείο του γενικού γραμματέα.
Στη λογική «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις» κινήθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης. Ο άνθρωπος που είναι επιφορτισμένος με το να εξασφαλίζει με σιδερένια πυγμή έσοδα, στις 22 Μαρτίου του 2010 με την απόφαση 2/13998/0022 «πριμοδοτεί» μια χαρά τους 15 υφισταμένους στο πολιτικό του γραφείο καθώς και στα πολιτικά γραφεία των γενικών διευθυντών της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής, εγκρίνοντας δαπάνη πληρωμής 32.400 ευρώ σε υπερωρίες. Ητοι, 2.160 ευρώ/άτομο. Μια πιο τρανταχτή όμως περίπτωση εύνοιας στο προσωπικό των πολιτικών τους γραφείων είναι η απόφαση της 26ης Φεβρουαρίου του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα.
Ο έμπειρος πολιτικός με την απόφαση 11042/1355 εγκρίνει υπερωρίες ύψους 83.500 ευρώ για τους 14 υπαλλήλους του πολιτικού του γραφείου, τους 10 υπαλλήλους του γραφείου του κ. Σηφουνάκη, τους 6 υπαλλήλους του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου και τους 4 υπαλλήλους του γενικού γραμματέα Επικοινωνιών.
Δηλαδή οι παραπάνω λαμβάνουν περίπου από 2.455 ευρώ/άτομο. Τέλος, δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε και μια σειρά large επιλογών πληρωμών υπερωριών που ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος υπέγραψε στις 19 Φεβρουαρίου, αυτή τη φορά όχι για υπαλλήλους των πολιτικών γραφείων του υπουργείου αλλά για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Πρόκειται για ένα πλαίσιο αποφάσεων που αφορούσαν διαδοχικά σε ποσά συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ για παροχή υπερωριακής νυχτερινής ή κυριακάτικης εργασίας. Οπως όμως μας αποκάλυψαν συνδικαλιστές του υπουργείου, η συγκεκριμένη ομάδα σπάνια ασκεί τα καθήκοντά της και η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει μετατραπεί στην πιο hot του εν λόγω υπουργείου.
Οι παροχές πάντως σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζουν με το επικαιροποιημένο μνημόνιο με το οποίο η κυβέρνηση έχει ευθυγραμμιστεί ώστε να αποδείξει στην τρόικα τη διάθεση για τομές στον δημόσιο τομέα. Θα πρέπει να θυμίσουμε πως στις ρυθμίσεις του μνημονίου, που γνωστοποιήθηκαν μέσα στον Αύγουστο, σε ό,τι αφορά το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ξεκάθαρα προβλέπεται η «κατάργηση των υπερωριών, των εκτός έδρας και των πρόσθετων απολαβών (ειδικά κλαδικά επιδόματα)». Είναι σαφές πως κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και ο πρωθυπουργός, με προσωπικές αποφάσεις λίγο πιο πριν τις ρυθμίσεις του μνημονίου έσπευσαν να ικανοποιήσουν τα πάντοτε απαιτητικά πολιτικά στελέχη τους.
Πρόκειται όμως για αποφάσεις οι οποίες εκθέτουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα μάτια χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, που φέτος το καλοκαίρι πήραν μόλις 200 ή 150 ευρώ ως επίδομα αδείας.

read more "Εκατομμύρια μοιράζει η κυβέρνηση Παπανδρέου" Διαβάστε περισσότερα...

Οι τελευταίες παραστάσεις του Αυγούστου


Τελειώνει σιγά σιγά και ο Αύγουστος. Ήταν τόσο καυτός, που ούτε οι μύγες πάχυναν από τον ιδρώτα, ούτε οι κολιοί ήταν νόστιμοι.
Ο τουρισμός έκανε βουτιά, οι εκπτώσεις πήγαν χάλια, ο κόσμος έκανε κουτσουρεμένες διακοπές… Όχι όλοι. Οι υπουργοί της κυβέρνησης παραθέρισαν χωρίς τύψεις.
Τώρα που επέστρεψαν, δέχονται πιέσεις να κατέλθουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτοί αρνούνται προς το παρόν, αλλά ο Γιώργος δεν έχει κανένα πρόβλημα να τους ανασχηματίσει… χωρίς τύψεις!
Όλοι λένε την ίδια δικαιολογία για να αρνηθούν τη “μεταγραφή”. Ότι “έχουν έργο μπροστά τους”. Μα γι’ αυτό τους στέλνει ο Παπανδρέου στις περιφέρειες. Επειδή δεν έχουν έργο… πίσω τους.
Το πρόγραμμα που θα εξαγγείλει ο Σαμαράς στη ΔΕΘ θα περιλαμβάνει θυσίες του ελληνικού λαού αλλά λιγότερες από αυτές που επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δε θα ήταν σκόπιμο για όλες αυτές τις “θυσίες” να ερωτηθεί κάποτε και το σφάγιο;
Όλα δείχνουν ότι οι φετινές εκλογές στον δήμο Θεσσαλονίκης θα γράψουν ιστορία. Πολλοί υποψήφιοι, πολλοί “αντάρτες”, πολλές διαβουλεύσεις. Μέχρι τις 7 Νοεμβρίου θα πέσει πολύ… ξεκατίνιασμα.
Το τοπικό ΠΑΣΟΚ περιμένει τον Γιώργο να αποφασίσει ποιον θα κατεβάσει ή θα στηρίξει. Τον Τζήκα της διαπαραταξιακής; Τον Μπουτάρη; Τον Μπαρμπουνάκη; Κάποιον κομματικό; Ή θα κάνει την έκπληξη δίνοντας το χρίσμα σε κάποιον που θα γνωρίζει μόνο ο ίδιος και ο θυρωρός του;
Στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ διαβουλεύονται. Αλλά δεν θεωρούν αναγκαίο οι διαβουλεύσεις αυτές να ολοκληρωθούν πριν τις 7 Νοεμβρίου.
Αναζητούν κάποιον που να εκφράζει τη διαφορά του κόμματος από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και κυρίως τη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά και να σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός αντιμνημονικού μετώπου. Δεν βάζουν μια αγγελία στη “Μακεδονία”;
Ακόμα και η παράταξη του Μπουτάρη δεν είναι “μπετοναρισμένη”. Υπάρχουν οι Μπουτάρης λευκό, Μπουτάρης κόκκινο, Μπουτάρης ροζέ και “κτήμα κυρ Γιάννη”.
Μόνο το ΚΚΕ θα καταμετρήσει σταθερά τις δυνάμεις του. Αν και προς τούτο θα ήταν αρκετό να ζητήσει από ένα ΚΕΠ στοιχεία του ληξιαρχείου. Γεννήσεις, θάνατοι κτλ.
Εντύπωση και φόβο προκάλεσε η διασπορά των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους που διαμένουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σιγά ρε παιδιά. Μπορεί όλοι αυτοί να πήγαν σε κανένα θερινό κινηματογράφο, όπου τα κουνούπια κάνουν πάρτι. Ή μάλλον “μεγάλο φαγοπότι”.
Από τα κουνούπια σύντομα -μόλις δροσίσει- θα γλιτώσουμε. Δεν ξέρω όμως αν θα επιβιώσουμε από τα χημικά με τα οποία ψεκάζουν για να σκοτώσουν τα κουνούπια.
Το ανέκδοτο που κυκλοφορεί στην Ρηγίλλης είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να διευρύνει τα επαγγέλματα που σκοπεύει να ανοίξει. Εκτός από τους φορτηγατζήδες, τους φαρμακοποιούς κλπ κάποιοι γαλάζιοι θέλουν να ανοίξει και το επάγγελμα του πρωθυπουργού ώστε να μπουν στην πολιτική και άνθρωποι που δεν προέρχονται από πολιτικά τζάκια…
ΚΟΥΙΖ: Ποιος υφυπουργός προσβλέπει σε αναβάθμιση και γι' αυτό το λόγο είχε συνάντηση και με το οικογενειακό περιβάλλον του πρωθυπουργού;
Και ένα “κουφό” που άκουσα τις προάλλες. Ξέρετε γιατί στη Ρώμη ο Καίσαρας φορούσε σανδάλια; Γιατί ήταν… Ιούλιος.
read more "Οι τελευταίες παραστάσεις του Αυγούστου" Διαβάστε περισσότερα...