Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Hurriyet Daily News: «Πυρηνικό εργοστάσιο στα κατεχόμενα ετοιμάζει η Τουρκία»


Το γενικό σχέδιο της Άγκυρας για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, περιλαμβάνει και την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ρωσικού τύπου στα κατεχόμενα του νησιού, αναφέρει η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Hurriyet Daily News», επικαλούμενη στέλεχος του Επιμελητηρίου Μηχανολογικών Μηχανικών Τουρκίας, αλλά και αξιωματούχους στα κατεχόμενα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ευρύτερο σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στα κατεχόμενα και την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα.
Η εφημερίδα δημοσίευσε δηλώσεις του Χαλούκ Ντιρεσκένελι, αναφέροντάς τον ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μηχανολόγων Μηχανικών Τουρκίας και επικεφαλής της επιτροπής ενέργειας του επιμελητηρίου.
Ο κ. Ντιρεσκένελι αναφέρει ότι «θα μπορούσε να κατασκευαστεί στη Βόρεια Κύπρο πυρηνικός σταθμός ρωσικού τύπου», πράγμα που «θα μπορούσε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, όχι μόνο για την τουρκική πλευρά, αλλά και για την ελληνική».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδέα περί κατασκευής πυρηνικού σταθμού στα κατεχόμενα της Κύπρου είχε συζητηθεί για πρώτη φορά σε ένα σεμινάριο που είχε οργανωθεί στις 16 Ιανουαρίου 2007 στο "British Council" στην Άγκυρα, με τη συμμετοχή κυρίως ακαδημαϊκών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το σχέδιο περί πυρηνικού σταθμού επιβεβαιώθηκε "και από τις τουρκοκυπριακές αρχές".
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ πριν από λίγες μέρες είχε κάνει λόγο για "σχέδιο" επί του οποίου εργάζεται η Άγκυρα «εδώ και 2 - 3 χρόνια, για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Κύπρο».

read more "Hurriyet Daily News: «Πυρηνικό εργοστάσιο στα κατεχόμενα ετοιμάζει η Τουρκία»" Διαβάστε περισσότερα...

Σώσαμε τις τράπεζες και την Ευρώπη. Εμείς όμως...


Ο ΓΑΠ και το καθεστώς του πανηγυρίζει! Σώθηκε.

Εμείς πάλι όχι!

Η Ευρώπη μας χρωστάει (πολλά) ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ την σωτηρία της.

Η Ελλάδα έκανε το «καθήκον» της.

Θα καταστραφεί, για να ζήσουν οι υπόλοιποι σε βάρος της.

Ο ΓΑΠ παρουσιάζεται από τα ΜΜΕξημέρωσης ως «ηγέτης».

Το ότι πήγε Σύνοδο(21/07/2011) ενώ η Merkel είχε ήδη ετοιμάσει τα πάντα, αλλιώς ΔΕΝ θα πήγαινε Βρυξέλλες, το ξεχνούν.

Για μας ο ΓΑΠ είναι και θα είναι ΠΑΝΤΑ Γιωργάκης!

Ας νιώθει περήφανος.

Εμείς αισθανόμαστε (και η Κύπρος) σαν βιασμένες γυναίκες.

Και η αυτοδικία είναι σίγουρη.

Το έγκλημα τιμής θα τους έρθει από εκεί που ΔΕΝ θα το περιμένουν!

Το τσουνάμι ΔΕΝ ξέρεις πότε θα σαρώσει τα πάντα.

Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ θα είναι κυματάκι σε αυτό που θα ζήσει η «κυβέρνηση» και το σάπιο σύστημα που χθες την κράτησε στον σβέρκο μας (για πόσο όμως;).

Σοφία Τζάνη
read more "Σώσαμε τις τράπεζες και την Ευρώπη. Εμείς όμως..." Διαβάστε περισσότερα...

Αμερικανική σφαλιάρα στα Σκόπια - Αλλάζει το κλίμα;


  • Οι Αμερικάνοι περιορίζουν την οικονομική βοήθεια στα Σκόπια ενώ επανέφεραν το “FYROM” σε επίσημα έγγραφα!!!
  • Έξαλλοι οι Σκοπιανοί με το νέο ψήφισμα της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ
H μια σφαλιάρα διαδέχεται την άλλη για τους Σκοπιανούς. Μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις της Ηillary Clinton που προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια των Σλάβων της FYROM, οι Αμερικανοί δείχνουν έτοιμοι να πάρουν πιο δραστικά μέτρα με την μείωση της οικονομικής βοήθειας προς τα Σκόπια εφόσον οι Σκοπιανοί συνεχίζουν να είναι ανένδοτοι. .
Σαν να μην έφτανε αυτό, χθες είχαμε την ακροαματική διαδικασία (H.R. 2583) του λεγόμενου Foreign Relations Authorization Act, Fiscal Year 2012. Στο κείμενο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, τα Σκόπια αναφέρονται σκέτα ως FYROM (oυτέ καν Fοrmer Yugoslav Republic of Macedonia) τουλάχιστον 9 φορές!!!!
Στο κείμενο το οποίο, οι Αμερικανοί τους τα… χώνουν κανονικότατα μπορείτε να το διαβάσετε στις σελίδες 52-54, εδώ:
H μετάφραση του κειμένου στα Ελληνικά από το History-of-Macedonia.com:

SEC. 807. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

(α) Πόρισμα
Η Ελλάδα έχει επιδείξει μια τεράστια θέληση με το να συμφωνήσει ότι το “Μακεδονία” μπορεί να συμπεριληφθεί στο μελλοντικό όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM) όσο αυτός ο όρος συνοδεύεται από ένα γεωγραφικό προσδιορισμό, ο οποίος κάνει καταφανές ότι δεν υπάρχουν εδαφικές βλέψεις από την μεριά της FYROM όσον αφορά τα ιστορικά σύνορα της Ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας.
(2) Η FYROM συνεχίζει να χρησιμοποιεί υλικό που παραβιάζει ρήτρες της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ της FYROM και της Ελλάδος, σχετικά με εμπρηστικά συλλαλητήρια, ρητορική ή προπαγάνδα, και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ FYROM και Ελλάδος δεν έχουν ως τώρα κατορθώσει να επιτύχουν τους μακροπρόθεσμους στόχους των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, να βρεθεί ένα κοινά αποδεχτό νέο επίσημο όνομα για την FYROM.
(β) ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ.— Η αντίληψη του Κογκρέσου είναι ό,τι η αμερικανική βοήθεια στην FYROM πρέπει να καθοριστεί από την επιθυμία της FYROM να δεσμευτεί σε εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, σύμφωνα με το ψήφισμα 817 του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ
(γ) ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ.— Η Γραμματέας του κράτους δύναται να μην χρησιμοποιήσει εξουσιοδοτημένα κονδύλια, τα οποία θα προοριστούν για αυτήν την πράξη, για προγράμματα και δραστηριότητες που άμεσα ή έμεσα προωθούν εμπρηστικά συλλαλητήρια, ρητορική ή προπαγάδα από κυβερνητικά ελεγχόμενες υπηρεσίες προσκείμενες στην FYROM ή να ενθαρύνουν πράξεις από ιδιωτικές οντότητες που πιθανότατα να υποκινήσουν βία, μίσος, ή εχθρότητα, συμπεριλαμβανόμενου εκτύπωσης και δημοσίευσης βιβλίων, χαρτών και διδακτικού υλικού που μπορεί να περιέχουν ανακρίβιες στην διαμόρφωση της Ιστορίας και Γεωγραφίας της Ελλάδος και της FYROM.
Μπορείτε να δείτε και την κλάψα των Σκοπιανών εδώ, καθότι όπως αντιλαμβάνεστε -ειδικά από την τελευταία παράγραφο – τα πράγματα δεν δείχνουν καθόλου, μα καθόλου καλά, για κάποιες “οργανώσεις” των Σκοπιανών της Διασποράς!!!
read more "Αμερικανική σφαλιάρα στα Σκόπια - Αλλάζει το κλίμα;" Διαβάστε περισσότερα...

Τι λέει ο διεθνής Τύπος για τη "χρεοκοπία"


Μπορεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου να απέφυγε να χρησιμοποιήσει την απαγορευμένη λέξη χρεοκοπία στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για το πλαίσιο της νέας αναχρηματοδότησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο διεθνής Τύπος, όμως, δεν έπαιξε με τις λέξεις χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά την τελική λύση ως χρεοκοπία.
Αφού παρουσιάζει τα βασικά σημεία του νέου πακέτου της χρηματοδότησης, η Wall Street Journal, σημειώνει πως παρά τις προσπάθειες του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχασε την μάχη να αποφύγει την χρεοκοπία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι μια απρόθυμη Γερμανία θα κληθεί πάλι να «βάλει το χέρι στη τσέπη». Η έγκυρη οικονομική εφημερίδα συνεχίζει τονίζοντας πως οι λεπτομέρειες της «εθελοντικής» συμετοχής των ιδιωτών στο πρόγραμμα στήριξης, καθώς και ο τρόπος υπολογισμού παραμένουν θολές, ωστόσο προβλέπει πως το μεγαλύτερο τμήμα αυτής της συμμετοχής αυτής θα λάβει τη μορφή αποπληρωμής ελληνικών τίτλων με χαμηλότερα επιτόκια.
Το πρακτορείο Bloomberg, από την πλευρά του φιλοξενεί δηλώσεις παραγόντων της αγοράς που τηρούν επιφυλακτική στάση για την επιτυχή έκβαση της συμφωνίας σε διάρκεια χρόνου. «Αμφιβάλουμε αν το συγκεκριμένο πακέτο, από μόνο του, αρκεί για να θέσει ένα τέλος σε μια πιθανή εξάπλωση της κρίσης σε άλλες αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης και θα βοηθήσει στην αποφυγή της εμβάθυνσης της κρίσης χρέους», δήλωσε ανώτατο στέλεχος της Capital Economics Ltd. “Η ΕΚΤ πίεσε όσο μπορούσε, αλλά έτσι είναι η Ευρώπη, ένας συνεχής συμβιβασμός», ανέφερε ο Λορέντ Μπιλκ, οικονομολόγος της Namura International Pl.
Οι Financial Times μιλούν για πολιτική νίκη της Άνγκελα Μέρκελ, συμπληρώνοντας πως ήρθε με το τίμημα της πρώτης χρεοκοπίας κράτους-μέλους της Ευρωζώνης. Η συμφωνία που επετεύχθη προβλέπει τη δέσμευση των κρατών μελών για μακροχρόνια οικονομική στήριξη της Αθήνας, αφού, όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ξαναβγεί στις αγορές μετά από πάρα πολλά χρόνια.
Τέλος, το Πρακτορείο Ρόιτερς χρησιμοποιεί πολύ πιό επικριτικό ύφος, κάνοντας λόγο για το πολιτικό λόγο των Βρυξελλών το “Eurospeak”, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, που χρησιμοποίησαν οι τεχνοκράτες της ΕΕ για να παρουσιάσουν μια επιλεκτική χρεοκοπία ως «κάτι σαν χρεοκοπία». Η απόφαση των πολιτικών της ΕΕ θέτει ένα προηγούμενο, δηλαδή το δικαίωμα μελών-κρατών της ζώνης να κηρύττουν πτώχευση, ενώ τα παρουσιάζεται σίγουρο το Ρόιτερς πως τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπόνηση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδος σύντομα θα ξαναχρησιμοποιηθούν και πάλι για την Ελλάδα, ενώ σειρά θα πάρουν και οι Πορτογαλία και Ιρλανδία. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που θα χρεοκοπήσει, αλλά δεν θα είναι σίγουρα η τελευταία καταλήγει.
read more "Τι λέει ο διεθνής Τύπος για τη "χρεοκοπία"" Διαβάστε περισσότερα...

Δώσανε τα κλειδιά


Στην συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ο Γ. Παπανδρέου έχει πει ότι «με την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αλλά και του Εφαρμοστικού Νόμου, θα κλείσει μια μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας για όλους τους Έλληνες».

Σήμερα, λίγες μόνο μέρες αργότερα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού για τοεξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2011, διαμορφώθηκε στα 12,747 δισ. ευρώ,έναντι στόχου 10,374 δισ. ευρώ και ελλείμματος 9,997 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Ο κ. Παπανδρέου αν και γνωρίζει πολύ καλά όλα αυτά συμφώνησε χθες στηνέκτακτη σύνοδο κορυφής της εε σε ένα σχέδιο που έχει άγριο καιροσκοπικόχαρακτήρα και, μεσοπρόθεσμα θα καταστήσει τη χώρα όμηρο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τα Βασικά σημεία του νέου σχεδίου:

●Η επιμήκυνση των δανείων του πακέτου δανεισμού των 110 δις από τα 7 στα 15 χρόνια και η μείωση του επιτοκίου από το 4,5% στο 3,5% θα επιβαρύνει την Ελλάδα με 18 δις επιπλέον τόκους. Σε σύνολο για το δάνειο των 110 δισ θα πληρώσουμε 58 δισ τόκους.

● Το σχέδιο ανάπτυξης και οι επενδύσεις στην Ελλάδα από δω και στο εξήςθα είναι στα χέρια των ξένων. Η Ελλάδα σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων θα εφαρμόζει τις αποφάσεις.Ειδική ομάδα που θα συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές θα παρέχει τεχνική βοήθεια και γενικά θα αποφασίζει για την δημιουργία θέσεων εργασίας κ.α. .

● Οι ιδιώτες πιστωτές (τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες) μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών επιλογών (ανταλλαγή, ανανέωση ή εξαγορά ) για να αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα χρεόγραφα.

Οι όροι των νέων ομολόγων θα είναι παρόμοιοι με τους όρους των νέων δανείων τόσο σε επιτόκια όσο και σε χρόνο αποπληρωμής. Με άλλα λόγια στο μεσοπρόθεσμο μέλλον η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει και φυσικά να πληρώνει τόκους, τόσο για τα παλιά, όσο και για τα νέα δάνεια.

● Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μπορεί να συνεισφέρει κεφάλαια σε τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση(μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις) δλδη, χρηματοδότηση μεγάληςέκτασης που μπορεί να οφείλεται σε πτώση στις τιμές των μετοχών, σε περίπτωση ζημιών από προσωρινή χρεοκοπία (selective default), για αύξηση της ρευστότητας κ.α. Φυσικά, τα δάνεια στις τράπεζες μέσω τουEFSF θα εγγράφονται στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού και θα πληρώνονται από τους πολίτες. Γνωρίζουμε ποσα χρήματα θα χρειαστούν οιτράπεζες; Ποιος θα καθορίσει τις ανάγκες των τραπεζών, με ποια κριτήρια και για ποιους λόγους οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών να εγγραφούν στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού;

● Η παρέμβαση του EFSF/ΕΜΣ, στην δευτερογενή αγορά θα μπορεί να γίνει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις βάσει ανάλυσης της ΕΚΤ προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της κρίσης. δηλ. σε περίπτωση κινδύνου θα αγοράσει ομόλογα από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες.

Με ποια κριτήρια θα αποφασίσει η ΕΚΤ ότι επίκειται εξάπλωση της κρίσης όταν οι αγορές είναι ανεξέλεγκτες και συνεχώς πιέζουν; δεν αφήνει η συγκεκριμένη απόφαση ανοιχτό πεδίο στις αγορές για παιχνίδια κερδοσκοπίας; ποιος θα κατευθύνει πολιτικά την εν λόγω απόφαση;

● Το νέο πακέτο των 109 δισ. ευρώ, αν ισχύσει για την περίοδο 2012 έως το 2015, αφήνει σύμφωνα με τις δανειακές ανάγκες κενό χρέους πάνω από 60 διςευρώ. Αν καλυφθεί με βραχυπρόθεσμο δανεισμό αφήνει ανοιχτό παράθυρο κερδοσκοπίας στους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς ( τράπεζες) που έχουν αποκλειστική πρόσβαση στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό και επιβαρύνει τη χώρα με επιπλέον τόκους.

● Η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, μόνο για την Ελλάδα, που συμμετέχουν με 50 δις μέχρι το 2014 βάζει επίσημα το τραπεζικό σύστημα στην διαδικασία λήψης των πολιτικών αποφάσεων της ΕΕ που αφορούν την Ελλάδα. Το γεγονός σε συνδυασμό με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας θα διαιωνίσει την εξάρτηση της χώρας και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο κοινωνικοοικονομικού χαρακτήρα, κ.α.

Με απλά λόγια, πρόκειται για πρωτοφανείς αναγκαστικές και επικίνδυνεςαποφάσεις «καιροσκόπων» που μεγαλώνουν το βάρος του ελληνικού λαού και δεν εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα «μεταβιβάστηκε» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στις θέσεις της Γερμανίας που από δω και πέρα θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

Η Ελλάδα παραδόθηκε δίχως αντίσταση.
read more "Δώσανε τα κλειδιά" Διαβάστε περισσότερα...

Εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας για μια ζωή (τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας)

Φανταστείτε την Ελλάδα να έχει βουτήξει στη θάλασσα, να πνίγεται και κάποιοι από το καράβι να της ρίχνουν ένα σωσίβιο. Παραδόξως, όμως, το σωσίβιο έχει… βαρίδια και ο παρ’ ολίγον πνιγμένος μόλις και με τα βίας βγάζει το κεφάλι του από το νερό.
Κάπως έτσι είναι η συμφωνία που υπεγράφη χθες στη Σύνοδο Κορυφής, οι κρυφές λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες αλλά θα πάρει μέρες για να καταλάβουμε τι υπάρχει από πίσω. Διότι είναι ωραίο να ακούς ότι θα πάρουμε 109 δισ. ευρώ, ότι ακολουθεί ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, ότι μειώνονται τα επιτόκια και κερδίζουμε 3 δισ. το χρόνο, ότι επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής.
Είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία κι εκεί πάνω θα παίξει η κυβέρνηση το επικοινωνιακό της χαρτί. Τα βαρίδια όμως θα παραμένουν και θα οδηγούν την Ελλάδα προς το βυθό.
Έχουμε και λέμε:
  • Μας μίλησαν για αναπτυξιακό πακέτο, ούτε ξέρουμε πόσα δις ευρώ. Μα αν δεν κάνουμε λάθος το ΕΣΠΑ αναπτυξιακό πακέτο είναι, πάνω από 20 δισ. έχει συμφωνηθεί, είναι δικά μας λεφτά δεν μας τα χαρίζουν και μπορούμε μόνοι μας να τα διαχειριστούμε. Ξαφνικά λοιπόν παίρνουν το ΕΣΠΑ, προσθέτουν και μερικά άλλα και μας το παρουσιάζουν ως σχέδιο Μάρσαλ. Τα λεφτά που δικαιούμαστε μας τα παρουσιάζουν ως δική τους παραχώρηση.
  • Μάλιστα, ενώ το ΕΣΠΑ το διαχειριζόμαστε μόνοι μας, καθορίζαμε ποιους κλάδους θα αναπτύξουμε σύμφωνα με τις δικές ανάγκες, ξαφνικά μας βάζουν…γκαουλάιτερ. Η επιτροπή για την τεχνική βοήθεια θα έχει επικεφαλής έναν Γερμανό ο οποίος και θα κάνει το κουμάντο στην ανάπτυξη της Ελλάδας, όπως αυτός θέλει.
  • Οι ξένοι που μας δίνουν το αναπτυξιακό πακέτο θα έχουν λόγο στο που θα πηγαίνουν αυτά τα χρήματα. Αν π.χ. η Ελλάδα είχε ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη της υπαίθρου και αυτό το πρόγραμμα δεν συμφέρει τους ξένους, δε θα υπάρχει πρόγραμμα. Αν ο Γερμανός επιχειρηματίας έρθει και κάνει επενδύσεις στην ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες κ.λπ. Θα θελήσει να πάνε εκεί τα λεφτά του αναπτυξιακού πακέτου ώστε και ο ίδιος να βγάλει κέρδος από μια αγορά που πάει μπροστά. Ό,τι δεν αρέσει στους ξένους επενδυτές θα μείνει χωρίς λεφτά.
  • Η χορήγηση νέων δανείων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής σημαίνει ότι το Μνημόνιο θα υπάρχει στην Ελλάδα για τουλάχιστον 40 χρόνια. Κι αυτό σημαίνει ότι θα γίνεται τακτικός έλεγχος των δημοσιονομικών, θα καθορίζουν οι Βρυξέλλες την οικονομική πολιτική, θα απαιτούν και θα παίρνουν νέα μέτρα, θα καθορίζουν αν και πότε θα αυξηθούν ή θα μειωθούν οι συντάξεις. Αυτό κι αν είναι βαρίδι. Μας ρίχνουν το σωσίβιο για να σωθούμε με αντάλλαγμα την εκχώρησης τη εθνικής κυριαρχίας για μια ζωή.
  • Μας είπαν ότι το επιτόκιο θα είναι χαμηλό, σίγουρα κάτω από 5%. Μα τα ευρωπαϊκά επιτόκια είναι σήμερα στο 3,5% και η Γερμανία δανείζεται με 2,80%. Επομένως, έχουμε μια καθαρά τοκογλυφική σύμβαση η οποία μάλιστα ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί στις λεπτομέρειές της. Π.χ. το επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο, σταθερό και ποια θα είναι η “μίζα” που θα πάρει ο EFSF για την χορήγηση του δανείου; Μιλάμε για νόμιμη μίζα.
  • Πάμε τώρα στην εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών. Για να υπάρχουν εθελοντές σημαίνει ότι θα βγάλουν κέρδος, αυτό είναι σίγουρο. Θα δώσουν 37 δισ. και μαζί με ένα κούρεμα θα φτάσει τα 50 δισ. Αν καταλαβαίνουμε καλά από οικονομικα, πρόκειται για μια μετακύλιση του χρέους, ένα εθελοντικό roll-over στα πρότυπα του γαλλικού μοντέλου. Είναι δηλαδή μια παράταση ζωής για να φτιάξει η Ελλάδα τα δημόσια οικονομικά της, πράγμα πολύ δύσκολο σύμφωνα με τα ελλείμματα και τις μαύρες τρύπες που διαρκώς διευρύνονται. Επομένως, ποιες είναι οι εγγυήσεις που παίρνουν οι καλοί Σαμαρείτες ιδιώτες (δηλαδή τράπεζες) για να συμμετέχουν στο roll-over;
  • Ας μην ξεχνούμε επίσης ότι η συμφωνία υποκρύπτει μια επιλεκτική χρεοκοπία ή selective default όπως αρέσκεται στον κ. Βενιζέλο να λέει. Θεωρείται σίγουρο ότι οι ξένοι οίκοι θα μας υποβαθμίζουν με άγνωστα αποτελέσματα και συνέπειες. Πόσο θα κρατήσει, πόσο θα μς στηρίξουν οι ξένοι και τι κακό θα γίνει, κανείς δε μας το λέει.
  • Μας είπε ο πρωθυπουργός ότι το χρέος θα μειωθεί κατά 26 δισ ή το 12% του ΑΕΠ. Δεν μας είπε όμως σε τι ποσοστό θα φτάσει το χρέος μετά τα νέα 109 δισ. ευρώ. Γιατί αν από 170% φτάσει 250%, τότε το 12% είναι σταγόνα στον ωκεανό.
  • Κανείς δε μιλά για την εθελοντική συμμετοχή στο κούρεμα από την πλευρά των Ελλήνων. Εκτός από τις τράπεζες θα ενταχθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία που πνέουν τα λοίσθια; Ποιος ρώτησε τους ασφαλισμένους για τα λεφτά που θα χάσουν τα ταμεία τους και ποιος διαπραγματεύεται γι’ αυτούς; Να θυμίσουμε ότι τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν ομόλογα 25 δισ. ευρώ κι ένα «κούρεμα» της τάξης του 20% θα οδηγούσε σε απώλειες 5 δισ. ευρώ.
Αυτές κι άλλες πολλές είναι οι κρυφές πτυχές αλλά υπάρχει κι ένα μεγάλο όνειδος: Μας έλεγε μέχρι την Τετάρτη η κυβέρνηση ότι είναι κόκκινη γραμμή της να μη δεχθεί απόφαση που δε θα λύνει συνολικά το πρόβλημα χρέους της Ευρώπης. Και ξαφνικά συμφώνησε σε μια λύση μόνο για την Ελλάδα. Έχουν άραγε να απαντήσουν κάτι επ’ αυτού;
read more "Εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας για μια ζωή (τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας)" Διαβάστε περισσότερα...

To κείμενο απόφασης των αρχηγών κρατών της Ευρώπης


Μια σύνθετη λύση που θα περιλαμβάνει την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, την επιμήκυνση στις λήξεις των τίτλων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και την αξιοποίηση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις αποτελεί το σχέδιο που βρίσκεται αυτή την ώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει σχεδιάσει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), ο οργανισμός εκπροσωπεί περισσότερες από 400 τράπεζες παγκοσμίως, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας μέχρι το τέλος του 2014 ανέρχονται στα 173 δισ. ευρώ.

Από αυτά, περίπου 28 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων και επιπλέον 57 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις χώρες της Ε.Ε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως υπόλοιπο της αρχικής δανειακής σύμβασης των 110 δισ. ευρώ που υπογράφηκε πέρυσι τον Μάιο.

Τα υπόλοιπα 88 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από νέα χρηματοδότηση της Ε.Ε και του ΔΝΤ καθώς και από την συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

Οι ιδιώτες επενδυτές (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και ταμεία) κατέχουν αυτή τη στιγμή ελληνικά ομόλογα 150 δις. ευρώ, τα οποία θα κληθούν να ανταλλάξουν με νέους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας( πιθανότατα 30 ετών).

Σύμφωνα με έγγραφο της πρότασης του IIF που παρουσιάζει το πρακτορείο Reuters εάν το 90% των ιδιωτών επενδυτών δεχθεί να συμμετάσχει στην ανταλλαγή των ομολόγων τότε ελληνικό χρέος ύψους 135 δις. ευρώ θα αντικατασταθεί με νέα ομόλογα, ανεβάζοντας τη μέση περίοδο ωρίμανσης του ελληνικού χρέους από τα 6,87 χρόνια στα 19,78 χρόνια.

Το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θα συνδυαστεί και με ένα πρόγραμμα επαναγοράς, για τη χρηματοδότηση του οποίου οι χώρες της ευρωζώνης, το ΔΝΤ και ενδεχομένως και άλλες χώρες που διαθέτουν πλεόνασμα θα χορηγήσουν την Ελλάδα με ποσό 30 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, στο έγγραφο του IIF υπογραμμίζεται οτι, εφ' όσον η λύση που θα υιοθετηθεί οδηγήσει στην αξιολόγηση selective default (επιλεκτική χρεοκοπία) από τους διεθνείς οίκους τότε θα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός που θα εγγυάται την απρόσκοπτη πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συσταθεί ένα ταμείο με δύναμη πυρός 25 έως 35 δισ. ευρώ.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι με τη λύση αυτή ενδεχομένως οι μέτοχοι των τραπεζών να δουν τα μερίδια τους να μειώνονται αλλά προστατεύονται οριστικά οι καταθέσεις.
Το προσχέδιο των Ευρωπαίων ηγετών.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν την πρόταση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους. Αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν το προσχέδιο της απόφασης που αναμένεται να λάβουν.

Ολόκληρο το προσχέδιο της απόφασης
«Από την αρχή της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, σημαντικά μέτρα για την σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, τον εκσυγχρονισμό των κανόνων και την ανάπτυξη νέων σταθεροποιητικών εργαλείων έχουν ήδη παρθεί.

Η ανάκαμψη της ευρωζώνης βρίσκεται στο σωστό δρόμο και το ευρώ στηρίζεται σε βασικές οικονομικές αρχές. Αλλά οι προκλήσεις που έχουμε «στα χέρια μας» δείχνουν ότι χρειάζεται να λάβουμε περισσότερα μέτρα.

Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση μας στο ευρώ και κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται για να εξασφαλίσουμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο σύνολο της ευρωζώνης. Επιβεβαιώνουμε, επίσης, την αποφασιστικότητα μας να ενισχύσουμε τη σύγκλιση, την ανταγωνιστικότητα και την διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ.

Σήμερα, συμφωνήσαμε στα παρακάτω μέτρα:
Ελλάδα
1. Χαιρετίζουμε τα μέτρα που πάρθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση για να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά και να μεταρρυθμίσει την οικονομία όπως επίσης (χαιρετίζουμε) το νέο πακέτο μέτρων που πρόσφατα υιοθετήθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτές είναι πρωτοφανείς, αλλά απαραίτητες προσπάθειες, για να επαναφέρουν την ελληνική οικονομία πίσω σε βιώσιμο αναπτυξιακό «μονοπάτι».

2. Συμφωνήσαμε να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πακέτο και να δώσουμε στην Ελλάδα το ποσό χ ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα σχεδιαστεί με γνώμονα να χαμηλώσει τα επιτόκια και να επιμηκύνει τα ώριμα ομόλογα, προκειμένου αποτελεσματικά να βελτιώσει την βιωσιμότητα και την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους. Καλούμε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος στην ίδια γραμμή των τωρινών πρακτικών.

3. Έχουμε αποφασίσει να επιμηκύνουμε την ωριμότητα των δανείων προς την Ελλάδα από το EFSF στο ελάχιστο πιθανό όριο, από το τωρινό των 7,5 ετών κατά ελάχιστο σε 15 έτη. Σε αυτό το πλαίσιο, θα διασφαλίσουμε επιπρόσθετο πρόγραμμα παρακολούθησης. Θα παράσχουμε δάνεια από το EFSF στο όριο του επιτρεπτού δανεισμού (που είναι περίπου 3,5%), χωρίς να κατεβαίνει κάτω από το κόστος χρηματοδότησης του EFSF. Αυτό θα συνοδεύεται από έναν μηχανισμό που θα διασφαλίσει τα απαραίτητα κίνητρα για την εφαρμογή του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων εγγυήσεων όταν χρειαστεί.

4. Καλούμε για μία περιεκτική στρατηγική για ανάπτυξη και επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι διαρθρωτικοί πόροι πρέπει να ανακατανεμηθούν προς την κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης υπό ένα ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ». Τα κράτη - μέλη και η Επιτροπή θα κινητοποιήσουν όλες τις απαραίτητες πηγές, ώστε να προβάλλουν την εξαιρετική τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

5. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία «μοναδική» δυσοίωνη κατάσταση στην ευρωζώνη. Αυτός είναι ο λόγος που η περίπτωση της απαιτεί μία ειδική λύση. Ο χρηματοοικονομικός τομέας έχει επιδείξει την προθυμία του να στηρίξει την Ελλάδα σε μία εθελοντική βάση μέσω μίας ποικιλίας επιλογών (ανταλλαγή ομολόγων, μετακύλιση και επαναγορά) σε συνθήκες δανεισμού που συγκρίνονται με την στήριξη του δημόσιου τομέα για την ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας.

6. Όλες οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης επίσημα επιβεβαιώνουν την αμετακίνητη αποφασιστικότητα τους να τιμήσουν απόλυτα την υπογραφή τους και όλες τις δεσμεύσεις τους για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών συνθηκών και των διαρθρωτικών αλλαγών. Οι αρχηγοί των κρατών ή κυβερνήσεων της ευρωζώνης στηρίζουν απόλυτα την απόφαση, καθώς η αξιοπιστία των όσων υπογράφηκαν είναι ένα αποφασιστικό στοιχείο για την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης.

Σταθεροποιητικά εργαλεία

7. Προκειμένου να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του EFSF και να διευθετήσουμε τον κίνδυνο της μετάδοσης, συμφωνούμε να αυξήσουμε την ευελιξία του EFSF, επιτρέποντας του να κάνει τα εξής:

- Να επεμβαίνει στη βάση προληπτικών προγραμμάτων, με τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

- Να χρηματοδοτεί την επαναγορά κεφαλαίων από τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν είναι ενταγμένες σε κάποιο πρόγραμμα.

- Να επεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές, με βάση τις αναλύσεις της ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη εξαιρετικών περιπτώσεων και με ομόφωνη απόφαση από τα μέλη του EFSF.

Δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη στην ευρωζώνη:

8. Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει γίνει από την εφαρμογή των προγραμμάτων σε Ιρλανδία και Πορτογαλία και επαναλαμβάνουμε την απόλυτη δέσμευση μας για την επιτυχία αυτών των προγραμμάτων. Οι προϋποθέσεις δανεισμού από το EFSF για την Ελλάδα θα ισχύουν και για Πορτογαλία και Ιρλανδία. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουμε την προθυμία της Ιρλανδίας να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για το προσχέδιο της οδηγίας για Κοινό Φόρο Σταθερότητας και στις εποικοδομητικές συζητήσεις για θέματα φορολογικής πολιτικής στο πλαίσιο του ευρώ.

9. Όλα τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης θα υιοθετήσουν άμεσα τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους, για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και να διευθετήσουν τις μακρό-οικονομικές ανισορροπίες. Το δημόσιο έλλειμμα σε όλες τις χώρες, εκτός από αυτές που είναι σε ειδικό πρόγραμμα, πρέπει να είναι κάτω από το 3% το αργότερο το 2013. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε το πακέτο του προϋπολογισμού που πρόσφατα παρουσιάστηκε από την ιταλική κυβέρνηση και θα προσπαθήσει να περιορίσει το έλλειμμα κάτω από το 2012 και να πιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2014. Χαιρετίζουμε, επίσης, τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που προχωράει η Ισπανία στον δημοσιονομικό, χρηματοοικονομικό και διαρθρωτικό τομέα.

10. Θα εφαρμόσουμε τις συστάσεις που υιοθετήθηκαν τον Ιούνιο για μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη μας. Προσκαλούμε την Επιτροπή να ενισχύσει τις συνέργιες ανάμεσα στα προγράμματα δανεισμού και τους πόρους της Ε.Ε σε όλες τις χώρες που είναι υπό την βοήθεια ΔΝΤ/Ε.Ε. Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για βελτίωση της ικανότητας της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων με σκοπό να βοηθήσει την ανάπτυξη και την εργασία.

Οικονομική διακυβέρνηση

11. Κοιτάζουμε μπροστά για να τελειοποιήσουμε το νομοθετικό πακέτο για την ισχυροποίηση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης και την νέα μακρό - οικονομική παρακολούθηση.

12. Δεσμευόμαστε να εισαγάγουμε νομοθετικές δεσμεύσεις για τα εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια από το τέλος του 2012.

13. Συμφωνούμε ότι η εξάρτηση από τους ξένους οίκους αξιολόγησης πρέπει να μειωθεί και κοιτάζουμε μπροστά να προχωρήσουμε την πρόταση της Επιτροπής.

14. Καλούμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Eurogroup να ετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ως τον Οκτώβριο πάνω στο πώς να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τη διαχείριση των κρίσεων στην ευρωζώνη και τη βελτίωση των μεθόδων εργασίας.

Καλούμε το Eurogroup να εφαρμόσει ταχέως και με προτεραιότητα τις αποφάσεις που πήραμε σήμερα.

read more "To κείμενο απόφασης των αρχηγών κρατών της Ευρώπης" Διαβάστε περισσότερα...

Μας γδέρνουν ζωντανούς για να σώσουν τις τράπεζες


  • Του Θύμιου Παπανικολάου
Η καπιταλιστική παραφροσύνη δεν έχει όρια, δεν έχει σύνορα, δεν έχει συστολές. Δεν αρκείται στο να οδηγεί σε χρεοκοπία έθνη, κοινωνίες και λαούς, δεν «χορταίνει» με το να απομυζά και τις τελευταίες σταγόνες του αίματος των λαών, αλλά ξεπερνά σε κερδοσκοπική κτηνωδία και τα πλέον σαρκοφάγα και αιμοβόρα θηρία: Γδέρνει ζωντανούς τους λαούς…
Οι δήμιοί μας (ΔΝΤ και ΕΕ) ΕΠΕΛΕΞΑΝ την «επιλεκτική χρεοκοπία» του ελληνικού λαού, προκειμένου να σώσουν τις τράπεζες από τα «τοξικά» ομόλογα του ελληνικού δημοσίου: Να σώσουν την απληστία των κερδοσκόπων…
Η παράκρουση του κυνισμού και της υποκρισίας της διεθνούς ιμπεριαλιστικής μαφίας, των εγχώριων πολιτικών τους υπαλλήλων και των προπαγανδιστικών τους ιερατείων (ΜΜΕ) έχει διπλό χαρακτήρα:
Από τη μια εμφανίζουν το διαρκές έγκλημα, σαν στιγμιαίο, τον βασανιστικό θάνατο του ελληνικού (διαρκής χρεοκοπία του) σαν «επιλεκτική χρεοκοπία». Πράγματι είναι «επιλεκτική»: Επιλέγεται το διαρκές γδάρσιμο του ελληνικού λαού και το ξεπούλημα της ελληνικής κοινωνίας για να σωθούν τα παράσιτα της κερδοσκοπικής ασυδοσίας…
Από την άλλη θριαμβολογούν για την τερατώδη και φρενοβλαβή κακουργία τους, εμφανίζοντάς την σαν «διάσωση» του ελληνικού λαού!!!
Μας δουλεύουν, δηλαδή και από πάνω: Μας δολοφονούν με την πώρωση του εγκληματία που υποβάλλει τα θύματά του σε αργό, βασανιστικό θάνατο και αυτήν την κτηνωδία την παρουσιάζουν σαν «ανάσα» για τον ελληνικό λαό!!!
Η κυβέρνηση των ανδρεικέλων, μέσω των αξιοθρήνητων αχυρανθρώπων τους (ΓΑΠ-Βενιζέλος) εμφάνισε το διαρκές και ειδεχθές έγκλημα εναντίον του ελληνικού λαού, καθώς και το μόνιμο ξεζούμισμα και ξεπούλημα της ελληνικής κοινωνίας ως «διασφάλιση για μια νέα αναπτυξιακή πορεία», που υποτίθεται θα φέρει νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας και «σιγουριά για τον ελληνικό λαό»!!!
Καμία έκπληξη: Τα ανδρείκελα, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ και τις «ψυχές» των λέξεων και εννοιών…
Το να καυχιέσαι για το έγκλημά σου και να λες ανερυθρίαστα ότι «προστατεύσαμε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», αυτό είναι η παράκρουση του πωρωμένου «εκτελεστή» συμβολαίων θανάτου…
Τι προβλέπει η απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης
Στο κείμενο της απόφασης της Συνόδου της Ευρωζώνης χαιρετίζονται τα βάρβαρα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «δεν έχουν προηγούμενο»(!), αλλά χαρακτηρίζονται βέβαια ως «απαραίτητα για να επιστρέψει και πάλι η Ελλάδα σε μια βιώσιμη ανάπτυξη».
Διαβάζουμε από το σημερινό «Ρ»:
«Συγκεκριμένα, το νέο «πακέτο στήριξης», δηλαδή το νέο δάνειο που αποφάσισαν οι ηγέτες της ευρωζώνης για την Ελλάδα ανέρχεται στα 109 δισ. ευρώ. Το συνολικό ύψος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα θα ανέλθει στα 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 37 δισ. ευρώ θα διοχετευτεί στο νέο πακέτο στήριξης, ενώ ποσό 12,6 δισ. ευρώ αφορά την επαναγορά χρέους. Τα νέα δάνεια που θα παρασχεθούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα έχουν διάρκεια 15 ετών έως και 30 ετών, με περίοδο χάριτος δέκα ετών, ενώ το επιτόκιο θα διαμορφωθεί περίπου στο 3,5%.
Ταυτόχρονα, όμως, αναφέρεται ρητά ότι τα δάνεια αυτά θα χορηγηθούν με υποθήκη περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Σε περίπτωση, δηλαδή, που το ελληνικό δημόσιο δηλώσει αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων, ο πιστωτής (το EFSF) θα προβεί σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.
Δημιουργείται επίσης μια ευρωομάδα δράσης που μαζί με την κυβέρνηση θα δουλέψει για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Ταυτόχρονα υπόσχονται ένα «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ», που θα στηρίζεται στους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων και μοναδικό στόχο θα έχει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων».
Αναλυτική περιγραφή της «απόφασης» των διεθνών μηχανισμών του χρήματος γίνεται και από το «Κλασσικοπερίπτωση».
Μπαίνουμε, λοιπόν, σε μια νέα, ακόμα πιο εφιαλτική φάση, της καπιταλιστικής κρίσης. Αφού απέτυχαν όλα τα μέτρα υπέρ των τραπεζών και του κεφαλαίου φτάνουμε στην τελική ευθεία της εξαθλίωσής μας και της ολοκληρωτικής βαρβαρότητας κατά της ελληνικής κοινωνίας και του λαού της.
Σήμερα, γίνεται περισσότερο, όσο ΠΟΤΕ, αναγκαία η οργανωμένη αγωνιστική κινητοποίηση του ελληνικού λαού για ΕΞΟΔΟ από τις δαγκάνες της βαρβαρότητας: Την ΕΕ και το ευρώ…
ΚΑΙ για την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ της κυβέρνησης των δωσίλογων…
Πηγή
read more "Μας γδέρνουν ζωντανούς για να σώσουν τις τράπεζες" Διαβάστε περισσότερα...