Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ένας ταξιδευτής που ήταν, λέει, πρωθυπουργός...



Πρωθυπουργός εις το... εξωτερικόν,
όπως λέμε "θίασος σε περιοδεία"...

Τελικά δεν ξέρεις τι είναι καλύτερο. Να είναι εντός της χώρας ο πρωθυπουργός, να κάνει υπουργικά συμβούλια, κυβερνητικές επιτροπές και να παίρνει τα μέτρα (μας) για τη «σωτηρία του τόπου»; Ή να απουσιάζει στο εξωτερικό;

Εκεί που λες ότι είναι μάλλον καλύτερα να λείπει, ακούς ότι ξεκίνησε το ταξίδι του στο Παρίσι νωρίτερα (Δευτέρα) απ’ ότι είχε προγραμματιστεί και «κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας». Αρχίζεις λοιπόν να ανησυχείς όταν μαζί με την «άκρα μυστικότητα» της αναχώρησης, ακούς και κάποιες πληροφορίες περί των επαφών που θα πραγματοποιήσει.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατά την παραμονή του στο Παρίσι βρήκε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Γάλλο οικονομολόγο και σύμβουλό του, Ζακ Αταλί. Ακούγεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με κάποια από τα υπόλοιπα μέλη της γαλλικής συμβουλευτικής του ομάδας, η οποία απαρτίζεται από τραπεζίτες και οικονομολόγους στελέχη του ομίλου Lazard. Ο εν λόγω οίκος, θα πρέπει να σημειώσουμε, μεταξύ άλλων, ασχολείται και με αναδιαρθρώσεις χρεών... Κατά συνέπεια, μόνο κακά μαντάτα μπορεί να περιμένει κανείς από τέτοιου είδους συναντήσεις και επαφές, τα οποία προβάλλουν ακόμη χειρότερα, αν ληφθεί υπόψη το γαλλικό ενδιαφέρον για κομμάτια της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, τα οποία πρόκειται να ξεπουληθούν ή να εγγραφούν ως υποθήκες κατά τη διαδικασία της «αναδιάρθρωσης» του χρέους, ή της «ελεγχόμενης» χρεοκοπίας, αν προτιμάτε...

Μετά το Παρίσι, ο Πρωθυπουργός, την ερχόμενη Πέμπτη- Παρασκευή έχει έτοιμες τις βαλίτσες του για το Ερζερούμ, προκειμένου να λάβει μέρος στην μάζωξη των Πρεσβευτών της Τουρκίας σ' όλο τον κόσμο. Ο συμβολισμός της συμμετοχής του Έλληνα πρωθυπουργού σε μια τέτοια συνάντηση (και μάλιστα στο Ερζερούμ που αποτελεί το λίκνο του Κεμαλικού κράτους) επιτρέπει στους κακεντρεχείς να σχολιάσουν ότι μεταβαίνει εκεί για να εναποθέσει το φόρο υποτέλειας στην Άγκυρα υπό τη μορφή της Συμφωνίας για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Υπερβολές...

Ωστόσο, κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Τ. Ερντογάν θα προκύψει μια «φωτογραφία» η οποία θα αξιοποιηθεί ως απόδειξη της σταθερής διάθεσης των δύο πλευρών να προσεγγίσουν και «να τα βρουν». Αυτήν τη διάθεση δεν την έχει κρύψει ούτε στιγμή ο Γ. Παπανδρέου και δεν έχει αλλάξει άποψη παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα:

  • 1. Απειλεί με πόλεμο αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια
  • 2. Επιμένει ότι υπάρχουν βραχονησίδες και (κατοικημένα) ελληνικά νησιά με αδιευκρίνιστη κυριαρχία
  • 3. Απαιτεί από τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας να εξαιρεθεί το Καστελόριζο

Την ερχόμενη βδομάδα, όταν με το καλό επιστρέψει, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τη σφυγμομέτρηση των αντιδράσεών μας. Προφανώς έχει αρχίσει να τον απασχολεί πότε θα εκδηλωθεί η επιθυμία και βούληση μας για την «έκδοση», σ’ αυτόν και την στενή του παρεούλα με την οποία κυβερνά, ενός, one way ticket...

Σχόλιο ιστολογίου: Ποιός μπορεί όμως να αποκλείσει την πιθανότητα ενός one way εισιτηρίου για... τον Κορυδαλλό; Ή μήπως ήρθε η στιγμή που ο "άρχοντας" θα πρέπει να ετοιμάσει τον χώρο της απόσυρσής του, δηλαδή μία νέα φυλακή με όλα τα κομφόρ... και με wi-fi;
read more "Ένας ταξιδευτής που ήταν, λέει, πρωθυπουργός..." Διαβάστε περισσότερα...

Ισλάμ: Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας


Ο καθένας στον χώρο του
Αιματηρή σφαγή σε χριστιανική εκκλησία στην Αίγυπτο. Το θράσος πλέον και η εγκληματικότητα των ακραίων μουσουλμάνων έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής. Καλό είναι να καταλάβουμε πως, με ευχολόγια και με κινήσεις καλής θέλησης δεν θα ξεπεράσουμε το σχετικό πρόβλημα.
Καλό είναι ο καθένας να παραμένει στον χώρο του. Οι μουσουλμάνοι στις χώρες που ασπάζονται το κοράνι και οι χριστιανοί στα δικά τους εδάφη. Ωστε ο ένας να μην μπαίνει στα πόδια του άλλου.
Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι απαραίτητη η συνεργασία ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες. Αλλά συνεργασία πραγματική. Οχι υποκριτική. Οι συνήθεις του ενός δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται στη χώρα του άλλου.
Οι ισλαμικές αξίες θα κυριαρχούν σε μιά ισλαμική κοινωνία. Κι αντίστοιχα οι χριστιανικές σε ένα χριστιανικό κοινωνικό περίγυρο. Οποιανού δεν του αρέσει το σχετικό καθεστώς δεν έχει παρά να γυρίσει εκεί από όπου προέρχεται. Και η αμοιβαία ασφάλεια είναι απαραίτητη. Διαφορετικά δύσκολα θα αποφευχθούν σκληρές και αιματηρές συγκρούσεις.

Σχόλιο ιστολογίου: Τώρα, για όσους λατρεύουν το Ισλάμ, υπάρχει λύση: Να πάνε να ζήσουν σε μία ισλαμική χώρα. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να απαιτούν την είσοδο του Ισλάμ στην δική μας ζωή...
read more "Ισλάμ: Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας" Διαβάστε περισσότερα...

Κάποια στιγμή οι Έλληνες θα επαναστατήσουν»


  • Αναδιάρθρωση χρέους και έξοδο από την ευρωζώνη θεωρεί τη μόνη λύση για την Ελλάδα και τις λοιπές χώρες του μεσογειακού νότου ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων

«Γιατί δεν μπορεί να διασωθεί η Ελλάδα κύριε Μπόσομγουερθ;», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Ζιντντόιτσε Τσάιτουνγκ» στη σειρά «Αναλυτές απαντούν πως θα εξελιχθούν οι χρηματαγορές».
Ο Άντριου Μπόσομγουερθ είναι διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pimco Europa, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων ομολόγων στον κόσμο. Διαχειρίζεται ένα τρισ. δολάρια παγκοσμίως.
Ο Μπρόσομγουερθ εκτιμά η ευρωζώνη δεν πρέπει να συνεχίσει τα «μπαλώματα», δηλαδή την αύξηση των κεφαλαίων του μηχανισμού στήριξης για τις προβληματικές χώρες και τη συνέχιση της αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Με αυτόν τον τρόπο η ευρωζώνη αγοράζει μόνον χρόνο και ελπίδα. Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρέπει κάποτε να βγουν από τον φαύλο κύκλο. Και τα μέτρα αυτά αμφιβάλλω ότι θα φέρουν οικονομική ανάκαμψη. Για κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε ένα θαύμα», υποστηρίζει ο Μπόσομγουερθ αμφιβάλλοντας για το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να ορθοποδήσει σε προβλέψιμο χρόνο: «Δεν υπάρχει στην ιστορία κανένα παρόμοιο παράδειγμα».
Κάποια στιγμή οι Ελληνες θα επαναστατήσουν
Ο Νεοζηλανδός μάνατζερ αμφιβάλλει αν οι Έλληνες, αλλά και οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τόσο ακριβά τη συμμετοχή τους στο ευρώ. «Μάλλον θα επαναστατήσουν κάποια στιγμή κατά των δρακόντειων περικοπών, όπως συνέβη και με την Αργεντινή». Επομένως ο καλύτερος δρόμος είναι, κατά τη γνώμη του, η χρεοκοπία και η αποχώρηση από την ευρωζώνη. Έτσι θα κρατηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα η ανεργία και θα συγκρατηθεί η καθοδική πορεία του ΑΕΠ.
Το πρόβλημα είναι όμως ότι οι πολιτικοί δεν ακολουθούν εύκολα αυτό το δρόμο, αλλά αυτό δεν βοηθά κανέναν, διότι, όπως λέει ο Μπόσομγουερθ, «αναγκαστικά θα γίνει κάποια αναδιάρθρωση του χρέους, το ζητούμενο είναι εάν θα γίνει νωρίς ή αργά. Επίσης είναι σίγουρο ότι το ευρώ θα επιβιώσει, αλλά το θέμα είναι σε ποια μορφή και με ποιες χώρες».
Υποστηρίζοντας την άμεση μετάβαση σε ένα «σχέδιο Β», ο Αντριου Μπόσομγουερθ, δηλώνει: «Το σχέδιο Β είναι η άμεση αναδιάρθρωση του χρέους Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και η αποχώρησή τους από την ευρωζώνη. Πρέπει να διαγραφούν 255 δισεκατομμύρια ευρώ», υπολογίζει ο μάνατζερ και εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση θα πλήξει σοβαρά τους πιστωτές αυτών των χωρών και τις τράπεζες, όχι μόνον στις προβληματικές χώρες, αλλά κυρίως τις τράπεζες στη Γαλλία και τη Γερμανία.
«Πιθανές πηγές άντλησης ρευστού θα ήταν για τις τράπεζες, εκτός από τις μετοχές, ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ οι εναπομείνασες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε εγγυήσεις προς την Ιταλία και την Ισπανία.»

read more "Κάποια στιγμή οι Έλληνες θα επαναστατήσουν»" Διαβάστε περισσότερα...