Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Σκέφτονται να επαναφέρουν την απόσυρση αυτοκινήτων με κίνητρα


Η κυβέρνηση Παπανδρέου μελετά την επαναφορά της απόσυρσης των αυτοκινήτων προκειμένου να τονώσει την αγορά στον κλάδο που πεθαίνει, αφού οι πωλήσεις (ακόμη και στα μεταχειρισμένα) έχουν πέσει κατακόρυφα λόγω των μέτρων που πήρε η ίδια η σημερινή κυβέρνηση.
Βέβαια, οι "ειδήμονες" του υπουργείου προφανέστατα αγνοούν ή θέλουν να αγνοούν πως η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων πολιτών δεν τους επιτρέπει πλέον ούτε πόμολο αυτοκινήτου να αγοράσουν, αφού η ανεργία και η γενικότερη ακρίβεια (και η αβεβαιότητα) έχει μπει στην τσέπη όλων. Η υπάρχουσα μηδενική (σχεδόν) κίνηση στην αγορά αυτοκινήτων, ουσιαστικά αποτελεί ένα μόνο δείγμα των κάκιστων χειρισμών του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επιζητώντας την αύξηση των εσόδων κατάφερε να εισπράξει λιγότερα και να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις αγορές αλλά και στην ίδια την οικονομία της χώρας.
Έτσι, σήμερα δημοσιοποιήθηκε πως τη δραστική μείωση των τελών ταξινόμησης σε περίπτωση απόσυρσης παλαιού αυτοκινήτου και αγοράς καινούργιου, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δώσει εντολές στους συνεργάτες του να διερευνήσουν εναλλακτικά σενάρια για την τόνωση της αγοράς αυτοκινήτου, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το κύμα κάθετης πτώσης των πωλήσεων, έκρηξης λουκέτων και απολύσεων και δραστικής συρρίκνωσης των εσόδων του Προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, 2.000 επιχειρήσεις του κλάδου αυτοκινήτου έχουν κλείσει, 9.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, η πτώση των πωλήσεων έχει αγγίξει το 65%, ενώ η μείωση του τζίρου έφτασε το 60%. Κατά το ίδιο διάστημα τα έσοδα του Προϋπολογισμού από τα τέλη ταξινόμησης μετά βίας ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ μακράν του στόχου είσπραξης 508 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους.
Το σχέδιο που επεξεργάζονται ήδη στο υπουργείο Οικονομικών αφορά στην παροχή κινήτρων απόσυρσης παλαιών με παράλληλη αγορά νέων Ι.Χ. με τη μορφή της μείωσης των τελών ταξινόμησης, σε ποσοστό έως και κατά 50%. Αν η εισήγηση γίνει αποδεκτή, για ένα καινούργιο Ι.Χ. 1.600 κυβικών εκατοστών, φορολογητέας αξίας 20.000 ευρώ, που σήμερα έχει τέλος ταξινόμησης 4.000 ευρώ, η φορολογική επιβάρυνση θα μπορεί να μειωθεί έως και στα 2.000 ευρώ με ανάλογο όφελος για τον αγοραστή.
Τα τέλη ταξινόμησης προκύπτουν σε συνάρτηση κυβισμού του Ι.Χ, της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και της εργοστασιακής αξίας, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο όφελος, εφόσον προχωρήσει το μέτρο, να αφορά τους αγοραστές αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού και υψηλής εργοστασιακής αξίας. Προκειμένου να ενισχυθούν περισσότερο τα μικρομεσαία οικονομικά στρώματα της κοινωνίας δεν αποκλείεται κλιμακωτή μείωση των συντελεστών στα τέλη ταξινόμησης ώστε να ωφεληθούν περισσότερο οι μη έχοντες υψηλά βαλάντια.
Ενδεικτικά, στα καινούργια αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας τα τέλη ταξινόμησης επιβάλλονται με συντελεστές από 5% έως και 50% της εργοστασιακής τιμής και αν μειωθούν στο μισό θα διαμορφωθούν στο 2,5% για Ι.Χ. έως 900 κ.ε., στο 6% από 901 έως 1.400 κ.ε., στο 10% από 1.401 έως 1.600 κ.ε., στο 15% από 1.601 έως 1.800 κ.ε., στο 20% από 1.801 έως 2.000 κ.ε. και στο 25% (από 50%) για μεγάλα Ι.Χ. πάνω από 2001 κυβικά εκατοστά.
Το μέτρο της απόσυρσης εξετάζεται να προωθηθεί συνδυαστικά με τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ., μέσω των οποίων όσοι έχουν καινούργια αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας θα επιβαρύνονται λιγότερο. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προετοιμάζουν διορθωτικές κινήσεις μετά το περυσινό κύμα αντιδράσεων και τη μαζική κατάθεση πινακίδων, καθώς κυρίως για παλαιά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού τα ισχύοντα τέλη κυκλοφορίας θεωρούνται εξοντωτικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα καινούργια αυτοκίνητα, με πρώτη άδεια κυκλοφορίας από 1/1/2011 και μετά, τα τέλη κυκλοφορίας θα υπολογίζονται σε συνάρτηση με τις εκπομπές ρύπων και η χρέωση θα κυμαίνεται από 0,5 έως 2,5 ευρώ ανά γραμμάριο ρύπων που εκπέμπει ο κινητήρας. Για τα παλαιότερα Ι.Χ, με άδεια πρώτης κυκλοφορίας πριν από τις 31/1/2010, τα τέλη κυκλοφορίας θα υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό του κινητήρα, με μείωση των υφιστάμενων τελών για τα παλαιότερα.
Έτσι, με δεδομένο ότι τα καινούργια αυτοκίνητα θα έχουν και χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας, εκτιμάται ότι θα δοθεί ένα ακόμα κίνητρο για την απόσυρση των παλαιότερων οχημάτων.
read more "Σκέφτονται να επαναφέρουν την απόσυρση αυτοκινήτων με κίνητρα" Διαβάστε περισσότερα...

Και όμως, το μνημόνιο πέτυχε...!


Οι συκοφαντίες κατά τις κυβέρνησης και των ειδικών οικονομολόγων παραθυράτων δημοσιογράφων και εκδοτών, δεν λένε να σταματήσουν. Ο κάθε άσχετος προσπαθεί να πείσει τον λαό πως το Μνημόνιο απέτυχε!!! Ο κάθε άσχετος ασχολείται με τα κοινά και έχει άποψη... Αν είναι δυνατόν!
Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, έχει βρεθεί άγνωστος αριθμός (κυρίως ιστολογίων και οικονομολόγων του εξωτερικού) που προσπαθούν να σπιλώσουν το μεγάλο πολιτικο-οικονομικό έργο του Γιώργου Παπανδρέου, το μνημόνιο...!
Μια χαρά πάει το μνημόνιο Α και το επικυρωμένο Β που οσονούπω θα γίνει επικυρωμένο Γ, απλά:
- έχουμε μια μικρή υστέρηση στα έσοδα… αν πάνε όπως θέλουν μόνο 2 δις
- μια μικρή αστοχία στον πληθωρισμό… 4 μονάδες
- λίγο μεγαλύτερη ανεργία… μερικές εκαντοντάδες χιλιάδες περισσότεροι
- λίγο μεγαλύτερο το κόστος δανεισμού… σήμερα είναι στις 9 μονάδες βάσης
- έχουμε και μια υφεσούλα, τοσοδούλα, με το συμπάθειο (όποιος σκέφτηκε πρόστυχα να το πάρει πίσω...)
- μας λένε ότι παρόλο το μνημόνιο και απογραφή και… πρόσθεση ίσως το χρέος ανέβει λίγο… 7 μοναδούλες
Ε, τι άλλο να κάνει ο κύριος Παπακωνσταντίνου και ο κύριος Πρωθυπουργός σε 11 μήνες;
Εδώ ο άνθρωπος θυσιάστηκε και ορίστε έχει πρώτη φορά κάτσει 5 συνεχόμενες ημέρες στην Αθήνα…!!! Το διανοείστε αχάριστοι Έλληνες, παλιο-πόπολο του κερατά;
Αλλά δεν ανησυχώ. Και Υπουργείο fitness έχουμε και ένα άλλο για τα ψάρια και τηλεόρασης και συνταξιούχων αποσχόλησης στη γεωργία, αλλά πάνω από όλα ξανά φεύγει. Τι άλλο να κάνει βρε παιδιά; Σιχάθηκε την αχαριστία μας και φεύγει για να μην μας πει καμιά βαριά κουβέντα ή για να μην αναγκαστεί να μας αρχίσει στις... γρήγορες (είναι και γυμνασμένος, μην το ξεχνάμε, μην το ξεχνάμε...)

Μαινόμενος ο Λιάνης: Δεν τολμάμε να κυκλοφορήσουμε στο δρόμο!
Θα φύγω από την πολιτική για να μπορώ να κυκλοφορήσω στον δρόμο. Δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει ένας αγανακτισμένος πολίτης πάνω στην οργή του!
Εάν περάσει το μέτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης, θα παραιτηθώ από βουλευτής!
Δεν μ’ απασχολεί κανένα μνημόνιο. Δεν δέχομαι ότι η χώρα μου δε μπορεί να προστατεύσει τα σύνορα της επειδή δεν θέλουν οι ξένοι να το κάνει!
Εάν παραχωρηθούν ή κλείσουν μονάδες της ΔΕΗ θα γίνει Αρμαγέδων.
Απαράδεκτο να διευρύνεται η κυβέρνηση σε περίοδο λιτότητας.
Ως αντιπολίτευση είχαμε καταθέσει επερώτηση στη βουλή για το πετρέλαιο θέρμανσης, υπογεγραμμένη από 100 βουλευτές που ζητούσαμε να δοθεί επίδομα σε κάθε κάτοικο της μεθορίου. Τώρα όχι μόνο δεν δίνουμε επίδομα, τους παίρνουμε κι’ όλας τα λεφτά!
Αυτά και άλλα είπε ο Γιώργος Λιάνης στον αέρα. Στην ερώτηση της Κάτιας Μακρή “γιατί τα λέει στην τηλεόραση και όχι στον Παπακωνσταντίνου”, ο Λιάνης μειδίασε με νόημα και πίκρα.
Ζούμε μικρούς εμφυλίους παντού, την ώρα που χρειάζόμαστε ενότητα. Αυτή ήταν η φράση που κρατάμε. Εμπεριέχει την λύση του προβλήματος...
Παράτησέ τα Γιώργο μου και γύρισε στον τόπο σου να παίζεις τάβλι και να σε καμαρώνει πίνοντας το τσαγάκι του εκείνος ο γκαλοπατζής...
read more "Και όμως, το μνημόνιο πέτυχε...!" Διαβάστε περισσότερα...

Η πλύση εγκεφάλου μπορεί να φέρει την ελπίδα...


Το προσεχές διάστημα, με διάφορες αφορμές (Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση κ.λ.π. ) θα ακούσουμε και θα δούμε πολλά που στόχο θα έχουν τη δημιουργία μιας αισιόδοξης εικονικής πραγματικότητας. Μηχανισμοί και «δημοσιογράφοι» (τύπου Καψή) θα δώσουν τα ρέστα τους για να ερεθίσουν κάποια βασικά και απαραίτητα (για την διαχείριση και έλεγχό μας) συναισθήματα: Ενοχές (όλοι φταίμε για το σημερινό χάλι) πίστη (δεδομένων των συνθηκών έχουμε την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση) ελπίδα (όλα πάνε καλά, τα μέτρα αποδίδουν, δημιουργούν τη διέξοδο από την κρίση)…
Είναι ευκολότερο να ξαπλώσει κανείς αναπαυτικά στα γαλήνια συννεφάκια του ονείρου και να περιμένει το ελπιδοφόρο αύριο, από το να ανοίξει τα μάτια του και να αποδεχτεί ότι ζει σε μια χρεοκοπημένη οικονομικά και πολιτικά χώρα. Είναι προφανές ότι όσο περισσότεροι συνειδητοποιούμε ότι η χώρα χρεοκόπησε τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζει το σύστημα εξουσίας, το οποίο δίνει αγώνα για να μην ξυπνήσουμε.
Το να βυθιστεί κανείς στο λήθαργο μιας εικονικής πραγματικότητας που σπονσονάρει ο μηχανισμός εξουσίας (κυβέρνηση, media) είναι μια «λύση» η οποία κρατά ελάχιστα, όσο ένα όνειρο. Όμως, ακόμα και οι βαθειά κοιμισμένοι κάποια στιγμή ξυπνούν και έρχονται αντιμέτωποι με την αλήθεια. Η αλήθεια, σε αντίθεση με την εικονική πραγματικότητα, είναι σταθερή και επίμονη. Δεν μπορεί να την αλλάξει κανένας μηχανισμός χειραγώγησης, κανένα όνειρο, κανένα παραμύθι.
Το «όνειρο» στης ισχυρής Ελλάδας κατέρρευσε με τον οδυνηρό τρόπο που βιώνουμε όλοι μας. Με τις ενοχές (όλοι φταίμε) την ελπίδα (πάμε καλά) και την πίστη (η καλύτερη δυνατή κυβέρνηση) το σύστημα εξουσίας επιχειρεί να μας κλείσει—απαθείς παρατηρητές- στο νέο απαραίτητο για την επιβίωσή του, παραμύθι. Όμως, όπως είπαμε, η πραγματικότητα είναι σήμερα ενοχλητικά επίμονη και την αντιλαμβανόμαστε όλοι κάθε φορά που πρέπει να ανοίξουμε το πορτοφόλι μας.
Προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει. Η αλήθεια, δυστυχώς, είναι ότι τα χειρότερα μόλις και ξεκινούν. Για να το αντιληφθεί αυτό κανείς, θα πρέπει να είναι προσεκτικός και εκπαιδευμένος αναγνώστης ειδήσεων που κατά κανόνα παίζουν στα ψιλά.
Κοιτώντας κανείς τους αριθμούς (χρέος, έσοδα, έξοδα) αντιλαμβάνεται ότι η άγρια φοροεπιδρομή (κοινωνική αλληλεγγύη τη βάπτισε ο πρωθυπουργός) δεν έχει κανένα (το παραμικρό!!!) αποτέλεσμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του χρέους. Με άλλα λόγια και πέρα από την ηθική αξιολόγηση (δίκαια, άδικα) των μέτρων που έχουν ληφθεί, η αφαίμαξη των εργαζομένων δεν είναι αρκετή για να καλύψει το χρέος, ούτε μέσα σε 50 χρόνια!
Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι εδώ μπροστά μας, και μπορούμε να τη δούμε αν αποφύγουμε τις προτεινόμενες από τα δελτία των 8 ονειρώξεις: Η χώρα είναι χρεοκοπημένη. Κρατιέται στη ζωή με τεχνητές αναπνοές (πακέτο στήριξης) για όσο διάστημα κυλούν οι τελευταίες σταγόνες αίματος της ελληνικής οικονομίας και δροσίζουν τα πάντα διψασμένα χείλη των διεθνών και ντόπιων (πάνω από το 1/3 του ελληνικού κρατικού χρέους βρίσκεται σε Ελληνες—τράπεζες και ιδιώτες- ομολογιούχους) τοκογλύφων. Ολοι αυτοί, κρατούν τη χώρα ημιθανή μαζεύοντας το χρήμα (περικοπές) των εργαζομένων και κυρίως προετοιμάζοντας τις διαδικασίες για τη μεγάλη αρπαχτή που ακολουθεί πάντα τις χρεοκοπίες: Τη διανομή της περιουσίας.
Συμπέρασμα: Από την αρχή του χρόνου ζούμε μια πρωτοφανή διαδικασία η οποία εξελίσσεται κανονικά, απρόσκοπτα και χωρίς την παραμικρή αντίδραση από τον κόσμο της εργασίας, παρά την επίθεση που δέχεται. Στόχος αυτής της διαδικασίας, είναι η μακροχρόνια υποθήκευση κάθε πλουτοπαραγωγικού πόρου της χώρας, έτσι ώστε οι πιστωτές να διατηρήσουν τον έλεγχο της οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου. Η ανοχή των εργαζομένων στο ξεπούλημα, προφανώς οφείλεται στην πετυχημένη—προς το παρόν—διαδικασία ύπνωσης στην οποία το «σύστημα» τους έχει υποβάλλει.
Ο πρωθυπουργός, με αφορμή την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ και σύμφωνα με τους μέχρι τώρα προγραμματισμούς θα παραμένει εκεί (Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον) τουλάχιστον για οκτώ μέρες. Ο σκοπός αυτής της μακράς διάρκειας επίσκεψης στην αμερικανική μητρόπολη μπορεί να συνοψιστεί σε τρεις λέξεις: Αναδιάρθρωση του χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες (από ανθρώπους των αγορών) οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχουν ληφθεί. Η μάχη που γίνεται έχει να κάνει με το ποιος θα αναλάβει τη διαδικασία. Με πιο απλά λόγια, ποιοι θα έχουν το πάνω χέρι στην αποτίμηση και κυρίως στη διανομή των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας που συνεπάγεται η αναδιάρθρωση.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας γίνεται πάντοτε υπέρ των πιστωτών της. Αυτοί θα αποδεχτούν μια περικοπή (κούρεμα) της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν και τα οποία είναι αδύνατον από τα πράγματα να ξεπληρωθούν στο ακέραιο. Ωστόσο, η περικοπή που θα συμφωνηθεί θα γίνει με υψηλότατο αντάλλαγμα. Δηλαδή με την εξασφάλιση του (μακροχρόνιου) ελέγχου των εσόδων και την αξιοποίηση των πόρων του ελληνικού κράτους.
Είναι λοιπόν προφανές ότι η διαδικασία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και η δημιουργία του μηχανισμού για την υλοποίησή της, αποτελεί πεδίο άγριας σύγκρουσης μεταξύ οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων αφού έχει να κάνει με τον οικονομικό και πολιτικό έλεγχο της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι και αυτή η επιλογή έχει ήδη γίνει και μάλιστα εδώ και καιρό. Από πριν ακόμη ο Γ. Παπανδρέου θριαμβεύσει στις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη. Η αμερικανική κουλτούρα του πρωθυπουργού τον κάνει να νιώθει περισσότερο οικεία και ασφαλής με το αμερικανικό —και όχι το γερμανικό- πατρονάρισμα.

read more "Η πλύση εγκεφάλου μπορεί να φέρει την ελπίδα..." Διαβάστε περισσότερα...

Στασιμοπληθωρισμός σημαίνει κίνδυνος...

  • Μέχρι πού θα φθάσουν τα πράγματα για να αντιληφθεί το οικονομικό επιτελείο ότι βουλιάζουμε;
  • Έχουμε γράψει εδώ και μήνες ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας της αγοράς, ο στασιμοπληθωρισμος θα έρθει για να μείνει. Και ήρθε...
Πρόκειται για ένα φαινόμενο όπου η βαθιά ύφεση συνδυάζεται με υψηλές τιμές σε υπηρεσίες και προϊόντα (ακρίβεια δηλαδή) και υψηλό πληθωρισμό (5,5% έκλεισε τον Αύγουστο).
Θα χρειαστούν έργα και όχι λόγια περί πάταξης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας και ο κ. Χρυσοχοΐδης καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα αφού το ΥΠΟΙΟ αποδεικνύεται λίγο. Διαφορετικά τα μαζικά λουκέτα και οι στάσεις πληρωμών δεν θα αποφευχθούν.
Καλείται επίσης ο Γ. Παπακωνσταντίνου να εξηγήσει πού βασίζει την αισιοδοξία του ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη του 4% φέτος και οι στόχοι του μνημονίου θα επιτευχθούν. Την έχει διαπεράσει μάλιστα στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών.
Την ίδια στιγμή τα στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο : βαθύτερη ύφεση, κατάρρευση της καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης και ..φόβος για το αύριο. Η τρόικα δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του υπουργού οικονομικών και θα καταφθάσει την επόμενη εβδομάδα για να πιέσει για νέες περικοπές.
Τα λόγια που θα πει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός δεν φθάνουν για να αντιστρέψουν το κλίμα, καθώς οι αγορές δεν «μασάνε» πλέον από επικοινωνιακές δεσμεύσεις. Για να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις πρέπει πρώτα να γίνει κατανοητή η πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Σχεδόν όλοι οι τομείς εκπέμπουν SOS την στιγμή που η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα αμφιλεγόμενου χαρακτήρα. Χρειάζεται δυνατός αναπτυξιακός νόμος και στήριξη της αγοραστικής δύναμης της μεσαίας τάξης για να ξεκολλήσουμε.

read more "Στασιμοπληθωρισμός σημαίνει κίνδυνος..." Διαβάστε περισσότερα...

Μνημόνιο νο2 ή χρεοκοπία;


Ένα δεύτερο μνημόνιο για διεθνή δανεισμό και μετά το 2014 είναι πιθανό να χρειασθεί να διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση ήδη μέσα στο 2011 για να αποφευχθεί η χρεοκοπία και αναδιάρθρωση χρέους το 2012, υπό το βάρος της διαφαινόμενης αδυναμίας της χώρας να επιστρέψει στη διεθνή αγορά. Το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε χθες κοντά στις 1.000 μονάδες βάσης, αντανακλώντας την απροθυμία των αγορών να πεισθούν, ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μεσοπρόθεσμα να «σηκώσει» το βαρύ φορτίου του εθνικού χρέους.
Την ανάγκη χρονικής και ποσοτικής επέκτασης της διεθνούς συμφωνίας δανεισμού της χώρας αναγνωρίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις όλο και περισσότερα στελέχη της τραπεζικής αγοράς. «Ύστερα από μια διεθνή συμφωνία διάσωσης μεγάλης εμβέλειας και αρκετούς μήνες σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, το μήνυμα από τα spread είναι τουλάχιστον απογοητευτικό», εκτιμά σύμβουλος διαχείρισης κεφαλαίων μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας, «καθώς έχουμε ήδη επιστρέψει στο ίδιο σημείο που βρισκόμαστε πριν τη διεθνή συμφωνία χρηματοδότησης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό παρασκήνιο, αλλά και στους κόλπους της τρόικας, αρχίζει να ωριμάζει η σκέψη, ότι μέσα στον επόμενο χρόνο, αφού οριστικοποιηθούν τα στοιχεία που θα δείχνουν σχετική επιτυχία σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα, η κυβέρνηση θα μπει σε μια διαπραγμάτευση για ριζική αναθεώρηση του μνημονίου, αν μέχρι τότε δεν υπάρξει σαφής αναστροφή τάσεων στις αγορές, που ασφαλώς προϋποθέτει ότι θα προηγηθούν σημαντικές κινήσεις αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τους διεθνείς οίκους, που θα φέρουν «φρέσκο χρήμα» στα ελληνικά ομόλογα.
Τραπεζικές πηγές εκτιμούν, ότι αν οι αγορές διολισθήσουν σε μια χειρότερη αναταραχή τους επόμενους μήνες, λόγω της διεθνούς οικονομικής επιβράδυνσης, θα γίνει ακόμη δυσκολότερη η προσπάθεια της Ελλάδας να «χτυπήσει την πόρτα τους» το 2012, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο δανεισμού, για να διαθέσει μακροχρόνιας διάρκειας τίτλους.
Με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών, με πρώτες τις γερμανικές, που φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα φερεγγυότητας, οι ηγετικές δυνάμεις της Ευρωζώνης θα υποχρεωθούν να κινηθούν προληπτικά μέσα στο 2011, για να αποτρέψουν ένα νέο ελληνικό θρίλερ στις αγορές, με απρόβλεπτες συνέπειες. Αν, δηλαδή, διαφανεί ότι η Ελλάδα θα είναι αδύνατο να χρηματοδοτηθεί το 2012, με συνέπεια να μην επαρκούν τα 110 δις. ευρώ του αρχικού «πακέτου», οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι υποχρεωμένοι να προβλέψουν νέα χρηματοδοτική ενίσχυση της Ελλάδας, για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών με καταστροφικές συνέπειες για τις τράπεζες.
Η διαφαινόμενη στον ορίζοντα νέα ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση για τη διάσωση της Ελλάδας από την… οργή των αγορών φαίνεται ότι δημιουργεί όλο και πιο ισχυρές «φυγόκεντρες δυνάμεις» στο πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Σλοβακία, η μοναδική χώρα που έχει ήδη αποσύρει τη συμμετοχή της από το «πακέτο» των 110 δις. ευρώ, παρά τις έντονες πιέσεις και ανοικτές απειλές από την Κομισιόν ανεβάζει τους τόνους της άρνησης να καταβάλλει έστω και ένα ευρώ για τη διάσωση της χώρας μας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίκουλας Ντζουρίντα δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ότι «η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι ένας ευφημισμός. Πρόκειται για την διάσωση των κερδών των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εμπορικών τραπεζών. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια αλληλεγγύη των ανθρώπων που εργάζονται τίμια και πληρώνουν φόρους, προς τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με ανεύθυνο τρόπο».

Τα στοιχεία απογοητεύουν…
Η νέα συζήτηση για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας ασφαλώς και δεν άνοιξε τυχαία. Αν η ικανότητα μιας χώρας να εξυπηρετήσει το χρέος της εξαρτάται από το ύψος του χρέους και το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, οι ειδήσεις που φθάνουν στα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα για αυτές τις δύο κρίσιμες παραμέτρους είναι άκρως απογοητευτικές:
Ο Γερμανός επικεφαλής της Eurostat προανήγγειλε μέσω του Bloomberg, ότι στην εξαμηνιαία έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 22 Οκτωβρίου θα πρέπει να αναμένεται μια «γερή» αναπροσαρμογή του ελληνικού χρέους. Η Eurostat είναι αποφασισμένη να ελέγξει όλες τις συμφωνίες swap που έχει κλείσει η Αθήνα με ξένες τράπεζες, να καταγράψει όλα τα ποσά που δεν έχουν εμφανισθεί ως χρέη και να τα προσθέσει στο ογκώδες ελληνικό χρέος. Αυτή η άσκηση εντοπισμού κρυφών χρεών αναμένεται να προσθέσει τουλάχιστον 7 δις. ευρώ στο χρέος, δηλαδή να το αυξήσει σχεδόν κατά 3% του ΑΕΠ. Εξάλλου, μέχρι το τέλος του χρόνου στο ελληνικό χρέος θα προστεθούν αρκετά ακόμη κρυφά χρέη, καθώς μόλις τώρα προχωρά η διαδικασία καταγραφής και αναγνώρισης υποχρεώσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η οποία είναι άγνωστο πού ακριβώς θα οδηγήσει, γι’ αυτό και μονίμως στις τελευταίες εκθέσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ υπογραμμίζεται η έλλειψη επαρκών στατιστικών στοιχείων για τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία κ.α.
Τα τελευταία στοιχεία για την ύφεση στην Ελλάδα (μείωση του ΑΕΠ 3,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους), παρότι χαρακτηρίζονται ως αναμενόμενα από το υπουργείο Οικονομικών, δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες διεθνές, καθώς αποδεικνύουν ότι η χώρα βυθίζεται σε πολύ σοβαρή ύφεση, που θα εμφανιζόταν σε πλήρη διάσταση, αν οι στρεβλώσεις στην αγορά και οι πρόσθετοι φόροι στην κατανάλωση δεν συντηρούσαν σε επίπεδα μακράν των στόχων του μνημονίου τον πληθωρισμό (5,5% τον Αύγουστο). Η «βουτιά» των επενδύσεων κατά 18,6% και της κατανάλωσης κατά 5,1%, πιστοποιούν ότι τα «βαριά» δημοσιονομικά μέτρα δημιουργούν μια άκρως αρνητική δυναμική στην πραγματική οικονομία, που πρόσφατα ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo προέβλεψε ότι αργά ή γρήγορα θα βυθίζουν τη χώρα σε σοβαρή κοινωνική και πολιτική αναταραχή. Ακόμη πιο απαισιόδοξα είναι τα συμπεράσματα που εξάγοντα από την ανάγνωση των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής. Η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (μισθοί και κέρδη) παρουσίασε μείωση κατά 6,3% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, με πραγματική πανωλεθρία στον άλλοτε ακμαίο τομέα των κατασκευών (-24,7%). Σε τρέχουσες τιμές, οι αμοιβές των απασχολουμένων μειώθηκαν κατά 3,9% σε ετήσια βάση.
Αυτά τα στοιχεία για το χρέος και την ανάπτυξη δεν περνούν στα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα απαρατήρητα, ενώ αντίθετα απαρατήρητες περνούν οι συνεχείς άκρως αισιόδοξες τοποθετήσεις των στελεχών του ελληνικού οικονομικού επιτελείου. Γι’ αυτό και τα spread υποδηλώνουν, ότι ο κλοιός του αποκλεισμού της χώρας από τα διεθνή οικονομικά κέντρα σφίγγει, αντί να χαλαρώνει, όσο η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επιτυχημένη εφαρμογή της «συνταγής» του μνημονίου…
read more "Μνημόνιο νο2 ή χρεοκοπία;" Διαβάστε περισσότερα...

Ελλάδα: Ένα βαρέλι χωρίς πάτο


  • Αρκετά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου ασχολήθηκαν και χθες με την ελληνική οικονομία, την επομένη της έγκρισης της β’ δόσης του δανείου από την τρόικα, ύψους 9 δισ. ευρώ
  • Στην πλειοψηφία τους τα δημοσιεύματα σημειώνουν ότι το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμής από την Ελλάδα δεν έχει ακόμα απομακρυνθεί
«Οι Έλληνες δεν μπορούν να σωθούν μόνοι τους. Ως πλέον ενδεδειγμένη λύση θα θεωρούσα μια ελεγχόμενη χρεοκοπία του κράτους, κατά την οποία θα κληθούν να πληρώσουν και οι επενδυτές.» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Klaus Zimmermann στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt του Αμβούργου. «Αντ’ αυτού» συνεχίζει ο κ. Zimmermann, «παραβιάστηκε η συνθήκη του Μάαστριχτ και σώθηκαν τα λεφτά των τραπεζών, που είχαν επενδύσει στην Ελλάδα. Ωστόσο η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα σήμαινε την αρχή του τέλους της Ευρώπης...».
Η βελγική εφημερίδα De Tijd από την πλευρά της ανησυχεί για το κύμα πωλήσεων των ιρλανδικών, ελληνικών και πορτογαλικών ομολόγων που σημειώθηκε την Τρίτη στις αγορές, κάτι που κατά την De Tijd αποτελεί ένδειξη ότι «η κρίση του χρέους δεν έχει ακόμα φτάσει στο τέλος της». Στις σελίδες της η εφημερίδα φιλοξενεί την άποψη του επενδυτικού συμβούλου της Petercam, Alexandre De Groote ο οποίος υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τελικά την αναδιάρθρωση του χρέους της». Η εφημερίδα παρατηρεί ότι τα υψηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων αποτελούν ισχυρή ένδειξη ότι οι αγορές «παραμένουν επιφυλακτικές απέναντι στην Ελλάδα προτιμώντας να στραφούν προς ασφαλή λιμάνια όπως είναι τα γερμανικά ομόλογα».
Η δε αυστριακή οικονομική εφημερίδα Wirtschaftsblatt, στο άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο», αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, αναμένεται να επιτύχει τον στόχο της εξυγίανσης του προϋπολογισμού για το 2010. Παρόλο όμως που το έλλειμμα συρρικνώνεται, επισημαίνει το δημοσίευμα, η αγορά των κρατικών ομολόγων αγγίζει επικίνδυνα ύψη, όπως στην κρίση του Μαΐου.
Σε δεύτερο σχετικό άρθρο στο εσωτερικό της, η Wirtschaftsblatt φιλοξενεί και ρεπορτάζ της Astrid Schuch με τον τίτλο «Οι Έλληνες απειλούνται τώρα με την τελευταία πράξη», όπου σημειώνεται ότι «η Ελλάδα κάνει αποταμιεύσεις και με επιτυχία. Η αγορά όμως εκτιμά ότι τα κρατικά ομόλογα είναι τόσο ριψοκίνδυνα, όπως τον περασμένο Μάιο. Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη: το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί».
Η δημοσιογράφος επισημαίνει επίσης ότι «η τελευταία φορά που τα δεκαετή κρατικά ομόλογα βρίσκονταν τόσο υψηλά, ήταν λίγο πριν από την ανακοίνωση της βοήθειας προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ και την ΕΕ». Σύμφωνα με την αγορά η Ελλάδα για τρία χρόνια, σημειώνει, δηλαδή για όσο θα χρηματοδοτείται από το ΔΝΤ και την ΕΕ, θα κατορθώσει κάπως να τα βγάλει πέρα. Και αυτό όμως είναι από μόνο του εξαιρετικά αισιόδοξο, καθώς μέχρι το τέλος Μαΐου 2013, θα πρέπει να πληρωθούν ελληνικά ομόλογα, συμπεριλαμβανομένων των τόκων, ύψους 117 δις ευρώ.
Εάν προσθέσει κανείς σε αυτό και το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2010, το οποίο θα κυμανθεί μεταξύ 18 και 20 δις ευρώ, το πακέτο διάσωσης ήδη τινάζεται εμφανώς στον αέρα, γράφει το άρθρο. Η δημοσιογράφος εκτιμά στην συνέχεια ότι η Ελλάδα το 2012 ή το 2013 θα αναγκασθεί να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά πριν από αυτό θα πρέπει πρώτα οι ελληνικές τράπεζες να επιβιώσουν το 2011.
«Η Ελλάδα περνά μία βαθιά οικονομική κρίση» έγραφε χθες το βρετανικό BBC, στο άρθρο υπό τον τίτλο «Greece economy shrinks 1,8% as consumers cut spending». Στο άρθρο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η συρρίκνωση είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν αρχικά, καθώς και ότι τα νέα αυτά στοιχεία υπογραμμίζουν την πάλη της Ελλάδας με την ύφεση και ότι ρίχνουν τη σκιά τους στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Και η Wall Street journal αναφέρθηκε στο θέμα, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Greek GDP revised down», σημειώνοντας ότι η συρρίκνωση στο Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν της Ελλάδας ξεπερνά τις αρχικές εκτιμήσεις. Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις του Νίκου Μαγγίνα, οικονομολόγου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας ο οποίος αποδίδει τη συρρίκνωση στη μείωση της κατανάλωσης και τη ραγδαία μείωση των επενδύσεων «λόγω του αβέβαιου κλίματος» και συμπληρώνει ότι ανάπτυξη θα υπάρξει από τα μέσα του 2011.
read more "Ελλάδα: Ένα βαρέλι χωρίς πάτο" Διαβάστε περισσότερα...

«Κάντε ό,τι θέλετε!»


ΤΖΙΓΓΕΡ: «ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΩ». ΑΦΕΝΤΙΚΟ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ. ΒΓΕΝΟ: «ΟΧΙ ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ». ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΒΟΤΑΝΙΚΟ-ΠΑΙΑΝΙΑ. ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΟ! ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ.-

Η 1η Μαϊου του 2011 μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τον Παναθηναϊκό με την μεταβίβαση του 25% των μετοχών Γιάννη Βαρδινογιάννη στους Ανδρέα Βγενόπουλο και Νικόλα Πατέρα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να τηρηθούν οι όροι του μνημονίου για τους οποίους ο sportdog σας ενημέρωσε με σχετικό χθεσινό ρεπορτάζ.
Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι όρος απαράβατος είναι να μην υπάρξει αντιπολίτευση από την πλευρά Τζίγγερ, αλλά δημοσία στήριξη σε περίπτωση που ο πρόεδρος του «τριφυλλιού», Νικόλας Πατέρας, δεχθεί «επίθεση» από μερίδα του Τύπου ή από άλλους μετόχους.
«Σηκώνομαι και φεύγω»
Πάνω σε αυτόν τον όρο στάθηκαν, άλλωστε, για περισσότερη ώρα στη χθεσινή τετράωρη συνάντηση οι τρεις άνδρες. Ο Νικόλας Πατέρας ήταν ξεκάθαρος προς τον Τζίγγερ από την αρχή. Του είπε: «Δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε καμιά μεταβίβαση αν γίνουν τα ίδια με τα περυσινά. Σηκώνομαι και φεύγω», με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη να ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του:
«Δεν παρεμβαίνω»
«Είναι δεδομένη η στήριξή μου στον Νικόλα. Εγώ λέω να σβήσουμε ό,τι έγινε πέρυσι. Έγιναν λάθη στις σχέσεις μας και να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα. Έχω όλη τη διάθεση να υπάρξει συνεργασία και έχετε το ελεύθερο να κάνετε ό,τι θέλετε, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή δική μου παρέμβαση».
Ενημερώθηκε ο Παύλος
Εξάλλου, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης επικοινώνησε μετά το ραντεβού με τον Παύλο Γιαννακόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για όλα όσα συζητήθηκαν. Παράλληλα, του τόνισε ότι συμφωνήθηκε να μην γίνονται δηλώσεις από κανέναν μέτοχο αναφορικά με τον Παναθηναϊκό παρα μόνο από τον πρόεδρο, Νικόλα Πατέρα.
«Αφεντικό ο Πατέρας»
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος μετά το τέλος της συνάντησης έλεγε για τον Νικόλα Πατέρα πως: «Αποφασίσαμε να μη μιλάμε πολύ. Θα κρατήσουμε μια στάση μακριά από συχνές δηλώσεις. Από εδώ και πέρα θα μιλάει για όλους μας ο Νίκος Πατέρας, οπότε το κρίνει σκόπιμο. Αυτός επίσης θα είναι που θα κάνει κουμάντο στην ομάδα. Αυτός θα είναι το απόλυτο αφεντικό. Υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη στον Νίκο. Αυτός θα διαχειριστεί την κατάσταση ως πρόεδρος της ΠΑΕ», ενώ για τη συμφωνία με τον Τζίγγερ είπε:
«Συμφωνήσαμε ότι από εδώ και στο εξής θα υπάρξει ομόνοια και ενότητα. Είναι καθήκον μας να πράξουμε κάτι τέτοιο για το καλό του Παναθηναϊκού. Η ενότητα θα είναι κύριο στοιχειό της πολυμετόχικοτητας».
Όσο για το ενδεχόμενο να μπουν κι άλλοι επιχειρηματίες (πρώην μέλη της ΠΕΚ) στο μετοχικό σχήμα, αποκάλυψε: «Είναι κάτι που μας ενδιαφέρει, αλλά δεν είναι της παρούσης. Αν γίνει κάτι, θα γίνει στο άμεσο μέλλον».
«Δεν είμαστε δωρολήπτες»
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο της μεταβίβασης του 25% ο Ανδρέας Βγενόπουλος, είπε στον Τζίγγερ κατά τη διάρκεια της συνάντησης. «Εμείς δεν θέλουμε να μας χαρίσεις τώρα το 25% των μετόχων. Δεν είμαστε ούτε δωρολήπτες, όπως γράφουν κάποιοι σήμερα, ούτε τζάμπα μάγκες. Θέλουμε να μείνουν ως έχουν τα πράγματα στην ομάδα, αλλά να αποδείξεις στην ότι στηρίζεις τον Νικόλα Πατέρα στην προεδρία και να κάνεις τα πάντα για να σταματήσει ο πόλεμος.
Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κατανόηση και καλή συνεργασία, τότε του χρόνου την 1η Μαϊου, θα κάνουμε μια αποτίμηση του 25% των μετοχών σου και θα τις πάρουμε με λεφτά που θα μπουν στην ομάδα μέσω αύξησης του Μ.Κ.».
Γήπεδο και Παιανία
Για το γήπεδο στον Βοτανικό, Βγενόπουλος και Πατέρας ζήτησαν από τον Τζίγγερ να έχουν πλήρη ενημέρωση από τον Βαγγέλη Σαμαρά και να πάρουν όλα τα στοιχεία στα χέρια τους. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης τους διαβεβαίωσε ότι όλα πάνε καλά και πως σε τρεις μήνες θα αρχίσουν τα έργα!
Σε ό,τι αφορά την Παιανία μόλις γίνει η μεταβίβαση των μετοχών θα συζητηθεί το ενδεχόμενο του δανεισμού της για πέντε αντί για δύο χρόνια.
read more "«Κάντε ό,τι θέλετε!»" Διαβάστε περισσότερα...

Επιφυλακτικός για το μέλλον της πολυμετοχικότητας στον Παναθηναϊκό ο Παύλος Γιαννακόπουλος


Επιφυλακτικός για το μέλλον της πολυμετοχικότητας στον Παναθηναϊκό παρουσιάστηκε ο Παύλος Γιαννακόπουλος μιλώντας στο NovaΣΠΟΡ FM 94,6.

«Εμένα με ενδιαφέρει να πηγαίνει καλά ο Παναθηναϊκός. Δεν με ενδιαφέρουν τα μνημόνια. Ο χρόνος θα δείξει αν έγιναν σωστές ενέργειες ή όχι», δήλωσε, ενώ ερωτηθείς από τι θα εξαρτηθεί η επιτυχία της νέας προσπάθειας απάντησε με νόημα: «Εξαρτάται από τους ανθρώπους που μετέχουν. Αν είναι καλοπροαίρετοι κι ενδιαφέρονται μόνο για το καλό του Παναθηναϊκού ή για την προβολή τους. Αυτοί που ανέλαβαν τέτοιες ενέργειες έχουν και την ευθύνη τους».
Ο μέτοχος της ΠΑΕ, αφού διαβεβαίωσε πως «… ήμουν πλήρως ενημερωμένος για τη συνάντηση. Και πριν και μετά», εξήγησε γιατί αρνήθηκε τη δωρεά μετοχών του Γιάννη Βαρδινογιάννη. «Μου έγινε η πρόταση, αλλά αρνήθηκα για καθαρά επαγγελματικούς λόγους. Έχω μεγάλο φόρτο εργασίας. Σημασία έχει να πηγαίνει καλά ο Παναθηναϊκός κι όχι αν θα είναι ο ένας ή ο άλλος. Εάν μπορώ να βοηθήσω στην πρόοδο του Παναθηναϊκού θα το κάνω».
Πάντως ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που αποχώρησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος από την προεδρία. «Θεωρώ απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο έφυγε ο κύριος Κωνσταντόπουλος. Είναι ένας άνθρωπος με ήθος, που δεν μπαίνει σε κανάλια έξω από τον αθλητισμό».
Ο πρόεδρος της ΚΑΕ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αποτυχία της Εθνικής στο Μουντομπάσκετ «… δεν θα επηρεάσει τα σωματεία», ενώ για την απόφαση του Δημήτρη Διαμαντίδη να αποσυρθεί από το ελληνικό συγκρότημα ανέφερε: «Ο Διαμαντίδης ήταν, είναι και θα είναι ένα διαμάντι πραγματικό. Όνομα και πράγμα. Διαμαντίδης σημαίνει απίθανος χαρακτήρας. Έχουμε ένα πολύ καλό παιδί στην ομάδα κι όλα τα παιδιά στην ομάδα την αγαπούν και θέλουν να προοδεύσει. Ο Διαμαντίδης πρόσφερε πολλά στον Παναθηναϊκό και θα συνεχίσει να προσφέρει. Δεν γνώριζα για την απόφασή του να σταματήσει από την Εθνική. Δεν ανακατεύομαι σε θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς μου».
read more "Επιφυλακτικός για το μέλλον της πολυμετοχικότητας στον Παναθηναϊκό ο Παύλος Γιαννακόπουλος" Διαβάστε περισσότερα...