Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Ανεργία: Ένας στους τέσσερις νέους χωρίς δουλειά...

  • Στο 22,3% η ανεργία στους νέους ηλικίας 15-29 ετών
  • Στο 18,1% στις γυναίκες
Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000 «σκαρφάλωσε» η ανεργία, το πρώτο 3μηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eλληνικής Στατιστικής Aρχής.
Mεγάλα «θύματα» οι γυναίκες και οι νέοι με ηλικία έως... 29 ετών και οι εργαζόμενοι στα Iόνια νησιά και το Nότιο Aιγαίο. H ανεργία διαμορφώθηκε για το πρώτο τρίμηνο του 2010 στο 11,7%, έναντι 9,3% το αντίστοιχο διάστημα του 2009, ενώ σε μεγαλύτερα επίπεδα ήταν μόνο το πρώτο 3μηνο του 2000.
Tο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών που ανέρχεται στο 22,3%, από 18,5% που ήταν πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα. Στις γυναίκες η ανεργία το πρώτο 3μηνο του έτους ανήλθε στο 15,5% με αυτή των νέων γυναικών να φτάνει στο 27,4%. Στους άνδρες η ανεργία φτάνει το 9% για να διπλασιαστεί στους νέους που φτάνει το 18,1%.
Εκπαίδευση
Σε ό,τι αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο 18,1%, σε όσους έχουν απολυτήριο τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης 14% και στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης 13,4%. Tο χαμηλότερο ποσοστό 7,1% παρατηρείται στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό 7,4%. Aπό το σύνολο των ανέργων το 87,3% αναζητά εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Eνα σημαντικό ποσοστό ανέργων 8,9% απέρριψε κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διαφόρους λόγους.
read more "Ανεργία: Ένας στους τέσσερις νέους χωρίς δουλειά..." Διαβάστε περισσότερα...

Γιώργο, έμαθες τι σου έρχεται;

  • Απογοήτευση, οργή και φόβος
  • H κοινωνική έκρηξη είναι προ των πυλών
  • Κάποιοι θα εύχονται να "τρώνε" ντομάτες και γιαούρτια, αλλά η οργή είναι πολύ άσχημος σύμβουλος σε τέτοιες στιγμές
  • Μήπως σύσσωμη η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει εγκαίρως κάποια πτήση τσάρτερ;
Δείτε τώρα τις εκτιμήσεις από τις εξαμηνιαίες τάσεις της MRB που θεωρείται η πιο έγκυρη δημοσκόπηση:
Σύμφωνα με την έρευνα Ιουνίου 2010, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία, τα συναισθήματα που κυριαρχούν στην κοινή γνώμη είναι απογοήτευση (70,1%), οργή (58,9), φόβος (49,2%) και ντροπή (37,3%).
Το 91% των πολιτών βλέπουν “άσχημα” τα πράγματα, το 73,5% εκτιμά ότι η οικονομία κινείται σε λάθος κατεύθυνση και ίδιο ποσοστό απαντά ότι η κατάστασή του θα επιδεινωθεί τους επόμενους 12 μήνες.
Το 86,7% απαντά ευθέως ότι όπως είναι τα πράγματα δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε γενικευμένη κοινωνική έκρηξη και ένταση.
Η ανασφάλεια και ο φόβος των πολιτών φαίνεται και από την απάντηση στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις από την κυβέρνηση το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν ότι η χώρα μας δεν θα αποφύγει την πτώχευση εκτοξεύεται στο 52,6% από 34,5% πριν από 4 μήνες.
Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 8 μονάδες της ΝΔ, ωστόσο “πρώτο κόμμα” αναδεικνύεται η “αδιευκρίνιστη ψήφος” που απογειώνεται από το 12 στο 31%. και καταλληλότερος πρωθυπουργός ο “κανένας”.
Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 28,1%, η ΝΔ 20,1%, το ΚΚΕ 7%, ο ΛΑΟΣ 4,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,6% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,5%. «Άλλο κόμμα» προτίθεται να ψηφίσει το 3%, Λευκό ή άκυρο το 7,4%, ενώ το 11% εμφανίζεται αναποφάσιστο και το 12,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα προσέλθει στην κάλπη.

Πως ερμηνεύουν την δημοσκόπηση οι εφημερίδες:
ΒΗΜΑ: «Ραγδαία πτώση της δύναμης των κομμάτων, της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών, αύξηση της αρνητικής άποψης για τους πολιτικούς αρχηγούς και “πρώτη δύναμη” στην πρόθεση ψήφου την αδιευκρίνιστη ψήφο καταγράφουν οι εξαμηνιαίες τάσεις της ΜRΒ. Επιπλέον καταγράφεται ότι κανένα κόμμα δεν έχει την ικανότητα διακυβέρνησης, ενώ και οι δύο συγκεντρώνουν χαμηλά ποσοστά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, αν και ο κ. Γ. Παπανδρέου συνεχίζει να έχει σαφές προβάδισμα έναντι του κ. Αντ. Σαμαρά . Οι τάσεις καταγράφουν έντονα φυγόκεντρες κινήσεις των πολιτών, που αυτή τη στιγμή διοχετεύονται στην αντισυστημική/αντικομματική ψήφο, καθώς και στην πρόθεση να απόσχουν από τη διαδικασία των εκλογών».
ΕΘΝΟΣ: «Καμπάνα για τα δύο μεγάλα κόμματα χτύπησαν οι πολίτες, καθώς για πρώτη φορά την τελευταία εικοσαετία και σε τέτοια μεγάλη έκταση εξέφρασαν την απαισιοδοξία τους, αλλά και την αποδοκιμασία τους προς το πολιτικό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με την έρευνα Ιουνίου 2010, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία MRB, αυτό που κυριαρχεί στους πολίτες είναι η απαισιοδοξία αλλά και η αρνητική γνώμη για την πορεία της χώρας».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Τα χαμηλότερα ποσοστά αισιοδοξίας των πολιτών για την πορεία της χώρας και την εξέλιξη της οικονομίας της καταγράφουν οι δείκτες μέτρησης της τελευταίας έρευνας της MRB που έγινε την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Ο δείκτης αισιοδοξίας, λοιπόν, κινείται κοντά στο -100% που σημαίνει ότι έχουν εκλείψει σχεδόν ολοκληρωτικά οι θετικές αξιολογήσεις. Σε πολύ αρνητικά ποσοστά κινούνται και οι δείκτες που καταγράφουν την αισιοδοξία των πολιτών για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση. Το ποσοστό αγγίζει το -69%. Ο δείκτης, εκτός από τα απίστευτα χαμηλά ποσοστά παρουσιάζει την περισσότερο ραγδαία επιδείνωση στη διάρκεια του τελευταίου 6μηνου».
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: « Απογοήτευση και οργή για το παρόν και το μέλλον της χώρας εκφράζει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Την ίδια στιγμή περισσότεροι από εννέα στους δέκα Έλληνες (91,1%) κρίνουν πως τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν από αρκετά έως πολύ άσχημα το 73,5% πιστεύει πως η πορεία της οικονομίας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ εντυπωσιακή είναι η φθορά της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, η οποία μέσα σε επτά μήνες χάνει σημαντικό ποσοστό της εκλογικής δύναμής της. αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης της εταιρείας MRB που παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο του ΄΄Mega’’στο ερώτημα ποια είναι τα συναισθήματά σας για το παρόν και το μέλλον της χώρας το 70,1% των πολιτών απαντά η απογοήτευση».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Άλλο οργή, άλλο ισοπέδωση…»: «Η οργή και ο θυμός δικαιολογούνται. Όμως, η ισοπέδωση και η απαξίωση δεν θα οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση. Θα ευνοήσουν την ανάπτυξη ακραίων πολιτικών εκφράσεων, θα στρέψουν τμήματα ψηφοφόρων σε συντηρητικότερες κατευθύνσεις. Το παράδειγμα της Ιταλίας αποτελεί το καλύτερο μάθημα. Η απαξίωση και η εξαφάνιση του παλιού πολιτικού κόσμου δεν έφερε την εξυγίανση. Οδήγησε στην κυριαρχία του Μπερλουσκόνι. Αλλού συνέβησαν ακόμη χειρότερα».
read more "Γιώργο, έμαθες τι σου έρχεται;" Διαβάστε περισσότερα...

Ο Χρυσοχοΐδης βλέπει πρόβλημα στην κοινωνία από τους λαθρομετανάστες

  • Σε κρίση ειλικρίνειας ή σε λογικό αδιέξοδο μέσα από τις καθημερινές εξελίξεις ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είδε επιτέλους την βόμβα που έχει τοποθετηθεί στα θεμέλια της κοινωνίας από τους λαθρομετανάστες
«Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στη χώρα μας, μπορεί να γίνει και βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και συγχρονισμένα. Και το κλειδί για την επίλυση του είναι να συνεργαστεί η Τουρκία τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο και να δεχθεί τον επαναπατρισμό». Αυτό τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ενημερώνοντας σχετικά την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, καυτηριάζοντας παράλληλα την στάση της Τουρκίας.
Έφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για την άρνηση της να συνεργαστεί, ότι από το 2001 που ισχύει η σχετική ευρωπαϊκή συμφωνία, από τα 80.000 αιτήματα για επανεισδοχή, δέχτηκε μόλις τα 2.400.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις διευκρίνισε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογκάν στη χώρα μας υπεγράφη ένα νέο σύμφωνο αλληλοκατανόησης ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Τουρκία συμφώνησε να δέχεται τον επαναπατρισμό 1000 ατόμων τον χρόνο και η Ελλάδα δέχθηκε την απελευθέρωση της βίζας για 700.000 άτομα.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εκτίμησε πάντως ότι παρά το τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας υπάρχουν ενθαρρυντικές εξελίξεις για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Πρόσθεσε δε ότι σύντομα θα ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο η κοινοτική οδηγία για τους κοινούς κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουν τα κράτη μέλη για τους παράνομους λαθρομετανάστες.
Έμφαση έδωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης στο πρόγραμμα για την εθελούσια επιστροφή των μεταναστών στην πατρίδα τους, με οικονομική στήριξη, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται μέχρι το 2013, καθώς και στη δημιουργία κέντρων υποδοχής.
Ένα ακόμα ενθαρρυντικό στοιχείο, όπως είπε, είναι ότι αρχίζουν και οργανώνονται κοινές πτήσεις επιστροφών παράνομων μεταναστών στις πατρίδες τους, με χρηματοδότηση 100% από τη «ΦΡΟΝΤΕΞ».
Επίσης, ανέφερε ότι είναι σχεδόν έτοιμο το νομοσχέδιο για το άσυλο στο οποίο θα προβλέπεται η δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας η οποία θα επιχειρήσει να λύσει το τεράστιο, δύσκολο και ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα, όπως είπε, καθώς είναι σε εκκρεμότητα πάνω από 50.000 αιτήσεις.
Τέλος, ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι διμερείς συμφωνίες με χώρες διέλευσης λαθρομεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, είναι και οι διμερείς συμφωνίες με τη Λιβύη, που ήδη έχει υπογραφεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, καθώς και με την Αίγυπτο «που είναι στα σκαριά».
read more "Ο Χρυσοχοΐδης βλέπει πρόβλημα στην κοινωνία από τους λαθρομετανάστες" Διαβάστε περισσότερα...

Όταν ο Σισέ «έψησε» τον Γκοβού…


Όταν ο Σισέ «έψησε» τον Γκοβού…
Μπορεί στον Παναθηναϊκό να μην έχει ορισθεί μεταγραφικό μπάτζετ, μπορεί να μην έχει προσληφθεί ακόμα ο νέος τεχνικός διευθυντής, αλλά τα μεταγραφικά σενάρια καλά κρατούν.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, λοιπόν, ο Τζιμπρίλ Σισέ κατάφερε να πείσει τον συμπαίκτη του στην εθνική Γαλλίας, Σίντεϊ Γκοβού, να έρθει στον Παναθηναϊκό.
Ο άσσος του «τριφυλλιού» παρουσιάζεται να εξήγησε τα πάντα σχετικά με τον Παναθηναϊκό στον επιθετικό της Λυών (μένει ελεύθερος) και ο τελευταίος έμεινε ενθουσιασμένος με τα όσα άκουσε.
Βεβαίως, όλα αυτά την ώρα που οι «τρικολόρ» παλεύουν να βάλουν το πρώτο τους γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο και οι Σισέ-Γκοβού να πάρουν χρόνο συμμετοχής από τον δύσμοιρο τον Ντομενέκ…
read more "Όταν ο Σισέ «έψησε» τον Γκοβού…" Διαβάστε περισσότερα...

ΕΛΛΑΔΑΡΑ!

ΕΛΛΑΔΑΡΑ – ΝΙΓΗΡΙΑ 2-1




ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ  ΜΑΣ ΣΕ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!!!
read more "ΕΛΛΑΔΑΡΑ!" Διαβάστε περισσότερα...