Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ:Μαρία Πανοσιάν - Πατώματα Βρεγμένα!


Για τη Μαρία Πανοσιάν, ένας χωρισμός ήταν αρκετός για να της δοθεί η αφορμή να γράψει τον πρώτο της προσωπικό δίσκο με τίτλο Πατώματα Βρεγμένα ...



Από τον Μπάμπη Βασιλειάδη

Ο δίσκος που κυκλοφορεί από την On Air Music, αποτελείται από δώδεκα ορχηστρικά κομμάτια, ένα τραγούδι που ερμηνεύει η ίδια σε δικούς της στίχους και μουσική επένδυση σε δύο αποσπάσματα από τα βιβλία της Αλκυόνης Παπαδάκη και Έμιλυς Παύλου.

Απλές και λιτές ενορχηστρώσεις με κύριο άξονα το πιάνο και τη συνοδεία τσέλο αλλά και ηλεκτρονικών ήχων. Τα παραπάνω συνθέτουν ένα album που θα μπορούσε να είναι η μουσική επένδυση σε μία θεατρική παράσταση.

Η συνοχή από την αρχή ως το τέλος της ακρόασης αυτού του δίσκου (και σε αυτό παίζει ρόλο η καλή παραγωγή), δείχνει μια μουσικό που ήξερε πολύ καλά τι ήθελε να φτιάξει. Ίσως κάποια από τα κομμάτια αργούν να εξελιχθούν και ένα βαρύ μελαγχολικό αίσθημα διακατέχει τα περισσότερα από αυτά. Παρ’ όλα αυτά όμως δεν σε κουράζει στην ακρόαση και θες σίγουρα να το ξανακούσεις.

Αξίζει να παρατηρήσεις επίσης το πολύ όμορφο σκίτσο, δια χειρός Χαριτίνης Κυριάκου, που κοσμεί το εξώφυλλο του δίσκου.

Key tracks: Βραχυκύκλωμα, Εγώ Χωρίς Εσένα

LINKS:
www.mariapanosian.com
www.myspace.com/mariapanosian

read more "ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ:Μαρία Πανοσιάν - Πατώματα Βρεγμένα!" Διαβάστε περισσότερα...

Ο Παπανδρέου ομολόγησε πως έχει στόχους...!


Τι είπε ο Παπανδρέου εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο

  • Η διαπραγμάτευση γίνεται σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο.
  • Η κρίση δεν είναι Ελληνική, αλλά Ευρωπαϊκή
  • Τώρα είναι η ώρα η Ευρώπη να πάρει αποφάσεις να σταματήσει η κρίση.
  • Η διαπραγμάτευση για την Ελλάδα έχει 2 στόχους: Ασφάλεια και σιγουριά για τον Έλληνα πολίτη και άρση των βαρών που έχει ο Έλληνας πολίτης στην πλάτη του.
  • Η κυβέρνηση έχει θέσει τα παραπάνω ως εθνικούς στόχους και όλοι πρέπει να συμβάλουν. Τόσο οι τράπεζες που πρέπει να βοηθήσουν και να πάρουν μέρος του βάρους και θα υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών (υπονοεί φορολόγηση των τραπεζών, ροή χρήματος προς την αγορά και τόνωση της οικονομίας ή "κόψιμο" των χρεών των νοικοκυριών;), όσο και τα κόμματα και οι φορείς, που καλούνται και πρέπει να συμβάλουν στην διαπραγμάτευση αλλά και στην υλοποίηση των αποφάσεων.
  • Στόχος και ελπίδα είναι η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να δώσει ελπίδα και προοπτική.
  • Ελπίζουμε και πιστεύουμε πως θα πετύχουμε τον στόχο μας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν απάντησε στην ερώτηση που του έγινε από δημσιογράφου για το αν θα ζητήσει σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών, ενώ είναι ήδη γνωστό πως όχι μόνο δεν συμμετέχει στις συζητήσεις και αποφάσεις που παίρνονται για την Ελλάδα, αλλά έχει παραγκωνισθεί απολύτως από όλες τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης, αφού θεωρείται από παρείσακτος έως επικίνδυνος για την ίδια την Ευρώπη.

Χρήστος
read more "Ο Παπανδρέου ομολόγησε πως έχει στόχους...!" Διαβάστε περισσότερα...

Τελικά είναι κουμπάρος της Ντόρας Μπακογιάννη ο κερδοσκόπος George Soros;


Καλό είναι να ξέρουμε τις σχέσεις της κυρίας Μπακογιάννη με τον αδίστακτο κερδοσκόπο George Soros … μιας και όπως γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο Soros κατέστρωσε στρατηγική κερδοσκοπίας με τα Ελληνικά CDS και το Ευρώ.
Ειδικά τώρα που μάθαμε ότι ο αδερφός του Πρωθυπουργού της χώρας είναι σε εταιρία που επίσης διαχειρίζεται κεφάλαια ΚΑΤΑ της Ελλάδας , από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επίσης, έχει μεγάλη σημασία να ξέρουμε ΠΟΙΟΥΣ υπηρετούν στην πραγματικότητα τα «πολιτικά τζάκια» αυτής της χώρας και ποιος χρηματοδοτεί τις καμπάνιες τους για να βρίσκονται στην κορυφή πολιτικών κομμάτων.
Τελικά μήπως τα λεφτά που ετοιμάζονται να αρπάξουν από τους πολίτες… άξιζαν να χρηματοδοτηθεί η ανατροπή του Καραμανλή με ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ , ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές;
Διότι τα παραπάνω τρομακτικά για την Ελληνική Οικονομία εάν συμπληρωθούν με το ότι τοποθετήθηκε Πρόεδρος στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέου (ΟΔΔΗΧ) … άνθρωπος της GOLDMAN SACHS και στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία τοποθετήθηκε άνθρωπος του ΔΝΤ
…Τι άλλο πρέπει να δούμε για να καταλάβουμε το μέγεθος της ληστείας που στήθηκε εις βάρος όλων μας αλλά ακόμα και των άλλων πολιτών της Ευρώπης;
Όλοι πήραν τις θέσεις τους για το μεγάλο κόλπο, χάος και απίστευτα ψέματα από τον Γιωργάκη οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία κι αυτό με τη σειρά του τοποθέτησε στις κατάλληλες θέσεις τους κατάλληλους ανθρώπους ώστε τίποτα να μην πάει στραβά και να οδηγηθούμε σε μία ληστεία χωρίς προηγούμενο από τους ίδιους ανθρώπους που εξαπάτησαν τους Έλληνες χειραγωγώντας τους δείκτες του Χρηματιστηρίου.
Μόνο που στη μεγάλη αυτή μπίζνα έχουν μπει και οι πολιτικοί της Ευρώπης που θα κάνουν κι αυτοί το δικό τους «πλιάτσικο» από τις τσέπες αυτών που τους τίμησαν με τη ψήφο τους.


read more "Τελικά είναι κουμπάρος της Ντόρας Μπακογιάννη ο κερδοσκόπος George Soros;" Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι είναι οι κουκουλοφόροι της ΕΛΑΣ

Η ομάδα των 50 μυστικών αστυνομικών που παρακολουθούν διαδηλώσεις
Οι καταγγελίες του ΚΚΕ περί «κουκουλοφόρων αστυνομικών» ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη
Η δράση περίπου 50 «μυστικών» αστυνομικών του επονομαζόμενου Τμήματος Ενημέρωσης της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας προκαλεί τα ερωτηματικά και τους υπαινιγμούς για «κουκουλοφόρους της ΕΛΑΣ»! Το τμήμα αυτό με αστυνομικούς που φορούν πολιτικά αναλαμβάνει την επιτήρηση των διαδηλώσεων και κυρίως τις κινήσεις των αντιεξουσιαστών. Επιπλέον, στο ίδιο Τμήμα της Κρατικής Ασφάλειας λειτουργεί μια άλλη υποομάδα - με σχεδόν αυτόνομη δράση - αποτελούμενη από περίπου 25 άτομα που ονομάζεται «Ομάδα Πληροφοριών», με κύριο στόχο να παρεισφρύει...

στα στέκια των αναρχικών και να συλλέγει πληροφορίες για τις επικείμενες κινήσεις τους.

Ωστόσο, όπως δηλώνουν με κατηγορηματικό τρόπο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, «σε καμία περίπτωση αυτοί οι αστυνομικοί δεν μετατρέπονται σε κουκουλοφόρους, ούτε συμμετέχουν στα επεισόδια. Είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι θα μπορούσε να συνέβαινε κάτι τέτοιο και να μην αποκαλυπτόταν σε λίγες ώρες...». Σημειώνεται ότι για την δράση των «κουκουλοφόρων αστυνομικών» πραγματοποιείται έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ύστερα από τις καταγγελίες της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ κυρίας Αλέκας Παπαρήγα.


Οι αρμοδιότητες
Σύμφωνα λοιπόν με την κατανομή αρμοδιοτήτων της ΕΛΑΣ, τον «έλεγχο» των κινητοποιήσεων αναλαμβάνει κυρίως το 3ο Τμήμα (Ενημέρωσης) της Κρατικής Ασφάλειας. Κύριος στόχος των αστυνομικών με πολιτικά είναι να στέκονται - χωρίς να γίνονται αντιληπτοί - σε κομβικά σημεία των διαδηλώσεων και να μεταφέρουν πληροφορίες στο επιχειρησιακό κέντρο για ύποπτες κινήσεις ατόμων, για περιστατικά που συμβαίνουν σε περιφερειακούς χώρους κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για λόγους ασφαλείας των πληροφοριών, οι αστυνομικοί αυτού του τμήματος δεν επικοινωνούν με τους ασυρμάτους του συστήματος Tetra της ΕΛΑΣ αλλά κυρίως με τα κινητά τηλέφωνά τους.

Ακόμη, πολλές φορές προχωρούν σε προληπτικούς ελέγχους προκειμένου να εντοπίσουν άτομα με σακκίδια κτλ. που μεταφέρουν βόμβες μολότοφ, τσεκούρια και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ακόμη η δράση της αυτόνομης «Ομάδας Πληροφοριών» της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας με μυστικούς αστυνομικούς που έχουν μόνιμη απασχόληση την παρείσφρηση στους χώρους των αντιεξουσιαστών.

Οπως λένε ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, «πολλοί από αυτούς τους αστυνομικούς έχουν παρουσιαστικό και αμφίεση που παραπέμπουν σε μέλη αντιεξουσιαστικών ομάδων. Υπάρχει ειδική μέριμνα ώστε να μην γίνουν αντιληπτές οι κινήσεις τους και να μην αποκαλυφθεί η αστυνομική ιδιότητά τους. Οι πληροφορίες που μας παρέχουν είναι μερικές φορές εξαιρετικά χρήσιμες για τα σχέδια των αντιεξουσιαστών, για χώρους που χρησιμοποιούν για αποθήκευση μολότοφ κλπ. Γνωρίζουμε την ταυτότητα ενός μεγάλου ποσοστού των συμμετεχόντων στα επεισόδια όμως είναι εξαιρετικά δύσκολη η τεκμηρίωση κατηγοριών εναντίον τους...».

Στο παρελθόν με τη δράση αντιεξουσιαστικων οργανώσεων ασχολείτο και μια αυτόνομη υπηρεσία - η επονομαζόμενη ομάδα OLAF - της ΕΥΠ που χρησιμοποιούσε σύγχρονα τεχνικά μέσα όπως μικροκάμερες, συστήματα νυκτερινής παρακολούθησης κλπ. Επιπλέον σε παρακολούθηση σταθερών και κινητών τηλεφώνων υπόπτων προχωρά η ΕΥΠ με τη χρήση του συστήματος τηλεφωνικών υποκλοπών.

Από την άλλη πλευρά ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ υποστηρίζουν ότι για τρεις βασικούς λόγους δεν ευσταθούν οι υπαινιγμοί ή οι κατηγορίες για αστυνομικούς - κουκουλοφόρους που πρωτοστατούν στα επεισόδια. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «πρώτον αυτοί οι υπαινιγμοί διατυπώνονται την τελευταία εικοσαετία κατ' επανάληψη. Από τέτοιου είδους υπηρεσίες της ΕΛΑΣ πέρασαν αυτή την περίοδο τουλάχιστον 300 έως 500 αστυνομικοί. Είναι δυνατόν αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, ένας έστω από αυτούς να μην έβγαινε και να κατήγγειλε αυτή τη "μεθόδευση"; Να μην προχωρούσε σε σχετική καταγγελία κάποιος συνδικαλιστής της ΕΛΑΣ; Επιπλέον υπάρχει κι ένας δεύτερος λόγος: οι εκατοντάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ που γίνονται στόχος των κουκουλοφόρων και τραυματίζονται δεν θα έπρεπε κι αυτοί να κατήγγειλαν ότι καίγονται και έχουν σοβαρά τραύματα από τους ίδιους τους συναδέλφους; Μπορεί να φαντασθεί κανείς ότι υπάρχει τέτοιου είδους ιδιότυπη αλληλεγγύη ή μαζική συμφωνία της... σιωπής στην ΕΛΑΣ;».


Επιπλέον οι ίδιοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ επισημαίνουν ότι «αν προσέχει κανείς επί καθημερινής βάσης τις αναφορές σε δικτυακούς τόπους κι έντυπα αντιεξουσιαστών ουδείς αρνείται ότι αυτοί πρωτοστατούν στα επεισόδια και ποτέ δεν αναφέρουν ότι αστυνομικοί κρύβονται πίσω από τις κουκούλες...».

Οπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής κ. Σπήλιος Κρικέτος «όποιος έχει σχετικά στοιχεία να τα καταθέσει στον εισαγγελέα. Ομως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ομπρέλα και πιο πυκνή ομίχλη από αυτούς τους ισχυρισμούς σε όσους πρωταγωνιστούν σε αυτά τα επεισόδια και τραυματίζουν τους συναδέλφους μου. Βοηθούν τους αντιεξουσιαστες να συνεχίσουν ανενόχλητοι την καταστροφική δράση τους...».

read more "Ποιοι είναι οι κουκουλοφόροι της ΕΛΑΣ" Διαβάστε περισσότερα...

«Kουκουλοφόροι» του συστήματος

«Kουκουλοφόροι» του συστήματος. Ο κόσμος τούς έχει πάρει πλέον χαμπάρι. Γι' αυτό και τα ψέματά τους ακούγονται τόσο κωμικά όσο ποτέ.
Η Αστυνομία - ισχυρίζονται οι αρμόδιοι - δε βάζει ανθρώπους της (ασφαλίτες, δηλαδή) μέσα στις εργατικές και λαϊκές διαδηλώσεις.
Ποτέ - ισχυρίζονται οι αρμόδιοι - η Αστυνομία δε χρησιμοποιεί προβοκατόρικες μεθόδους, για να συκοφαντήσει και να υπονομεύσει το εργατικό και λαϊκό κίνημα.
8/12/2009. Ομάδα των ΜΑΤ και κουκουλοφόροι συνάδελφοί τους, σε πλήρη διάταξη και συνεργασία...
Ποτέ - ισχυρίζονται οι αρμόδιοι - δεν υπέπεσαν στην αντίληψή τους φαινόμενα «συνεργασίας» μεταξύ Αστυνομίας - κουκουλοφόρων...
*
Επομένως:
Οι ομάδες των «πραιτοριανών», με «φόρμες» και «κράνη», χρώματος μαύρου κατά προτίμηση, με αποστολή να υπονομεύουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις...
(που όλοι τους έχουμε δει),
απλώς... «δεν» υπάρχουν!
*
Οι ασφαλίτες με πολιτικά, χωρίς διακριτικά της Αστυνομίας, με ειδικές «φόρμες εργασίας», με στόχο να παρεισφρέουν στις πορείες, να χαφιεδίζουν, να φακελώνουν, να προκαλούν επεισόδια, να κατασκευάζουν «ενόχους» και να συνδράμουν τους ένστολους συμπαίχτες τους
(που όλοι τους έχουμε δει),
απλώς... «δεν» υπάρχουν!
*
Οι ομάδες προβοκατόρων με άνωθεν νομιμοποίηση - δηλαδή, προβοκάτορες κανονικοί - εντεταλμένοι να παίζουν το ίδιο και το ίδιο παιχνίδι, παρέα με τους άλλους κουκουλοφόρους, τους «γνωστούς - αγνώστους»... συναδέλφους τους, σε αυτήν την ατέλειωτη παράσταση για «κλέφτες κι αστυνόμους» (που όλοι τους έχουμε δει),
απλώς... «δεν» υπάρχουν!
Δεκέμβρης 2010. Η φωτογραφία κάνει το γύρο του διαδικτύου. Μόνο η κυβέρνηση δεν την έχει δει...
*
Και αφού «δεν» υπάρχουν (!), η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, μετά τη δολοφονική δράση των κουκουλοφόρων στο Σύνταγμα και τις καταγγελίες του ΚΚΕ, ζήτησαν στοιχεία (από το... ΚΚΕ!) για όλα όσα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια όλου του ελληνικού λαού!
Ελα, όμως, που το φαινόμενο των ασφαλιτών - χαφιέδων - προβοκατόρων, αυτό το κατασκεύασμα των φανερών και μυστικών υπηρεσιών, είναι μια μεθοδολογία τόσο παλιά, όσο και η μεθοδολογία της προβοκάτσιας εκ μέρους των κατασταλτικών μηχανισμών.
Είναι μια «κολόνια που κρατάει χρόνια» στη Δημοκρατία τους και η αποφορά της είναι πια απόλυτα αναγνωρίσιμη. Αλλωστε, ως προς αυτό, υπάρχουν τα γεγονότα:
*
Υπάρχουν, για παράδειγμα, τα ντοκουμέντα (βίντεο, μαρτυρίες) που κατήγγειλε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» στον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για τη σε διατεταγμένη υπηρεσία δράση των προβοκατόρικων μηχανισμών, που ξεπηδούσαν μέσα από τους κόλπους των «προστατών του νόμου», στην απεργία της 15ης Δεκέμβρη του 2010. Μέχρι σήμερα, ο κ. Παπουτσής δεν έχει απαντήσει.
*
Υπάρχει το μόλις πριν από ενάμιση χρόνο περιστατικό (κάθε άλλο παρά «μεμονωμένο») και συγκεκριμένα στις 17/6/2010, όταν πιάστηκε κυριολεκτικά στα πράσα ασφαλίτης στην πορεία του ΠΑΜΕ, να παριστάνει το διαδηλωτή και να επιχειρεί να προκαλέσει ιδανικές συνθήκες για την επέμβαση της Αστυνομίας (έγινε αντιληπτός από τους διαδηλωτές, καθώς είχε ασύρματο με τον οποίο επικοινωνούσε με την Ασφάλεια. Οι διαδηλωτές τον ακινητοποίησαν, του πήραν ασύρματο και υπηρεσιακή ταυτότητα).
*
Υπάρχουν, επίσης, και οι σχετικές φωτογραφίες.
«Απολαύστε» τουλάχιστον δύο - όλες θα ήταν αδύνατον να δημοσιευτούν, είναι τόσες πολλές...

Γράφει:
read more "«Kουκουλοφόροι» του συστήματος" Διαβάστε περισσότερα...

Πετούν ο ένας στον άλλο τη βόμβα της χρεοκοπίας


Τσίτα τα γκάζια για τη «λύση» του δράματος της Ελλάδας; Αν πιστέψουμε τις πληροφορίες που διοχετεύονταν χθες από τις Βρυξέλλες και τις δηλώσεις (π.χ. Κομισιόν) ότι η συμφωνία με τις τράπεζες για το ελληνικό «κούρεμα» είναι πολύ κοντά, τότε από αύριο τη νύχτα θα μπούμε σε μια νέα σκοτεινή και περίπλοκη εποχή. Ήδη εν τω μεταξύ ξανανοίγει (ορθότερα: συντηρείται) και το δίλημμα «συναίνεση της Ν.Δ. ή εκλογές», με τον Βενιζέλο να ξαναζητάει έγκριση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας από 180 βουλευτές.
Ενώ λοιπόν η διαπραγμάτευση μεταξύ των ενδιαφερομένων συνεχίζεται, με την ελληνική κυβέρνηση πλήρως ενήμερη μεν, αλλά διαπραγματευτικά παραδομένη, διέρρευσε χθες ότι τα πράγματα πάνε προς απομείωση κατά 50% της αξίας όλων των ομολόγων που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών και λήγουν έως το 2035 – και όχι μόνο έως το 2020.
Ο υπολογισμός μάλιστα που κυκλοφορούσε έκανε λόγο για μια ονομαστική μείωση της αξίας των ομολόγων γύρω στα 100 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να είναι και περισσότερα αν υποθέσουμε ότι θα αυξανόταν το ποσοστό του «κουρέματος» (π.χ. στο 60%). Όχι πως έχει νόημα να λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν τα όποια σενάρια αρέσουν π.χ. στον... Βενιζέλο, αλλά δεν είναι κακή ιδέα να βλέπουμε και τι σημαίνουν.

Πόση μείωση;
Φυσικά αυτό δεν είναι το τελικό «όφελος», αν υπολογίσουμε ότι θα απαιτηθούν πολύ σημαντικά κεφάλαια για την επαναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα προέλθουν από νέο δανεισμό. Επειδή όμως τέτοια σενάρια έχουν προϋπολογιστεί και εξεταστεί την τελευταία περίοδο, ας δούμε τι γίνεται σε περίπτωση μιας κατ’ αρχήν μείωσης της αξίας των ομολόγων κατά 100 δισ. ευρώ, όπως έχει καταγραφεί συνοπτικά σε ανάλυση της έγκυρης ιστοσελίδας Euro2day πριν από τρεις εβδομάδες:
«Κούρεμα της τάξεως του 50% θα μείωνε κατ' αρχάς το ελληνικό χρέος κατά 102,5 δισ. ευρώ, ή κατά 75 δισ. ευρώ αν εφαρμοζόταν μόνο στα ομόλογα που λήγουν έως τον Ιούλιο του 2020.
Η πραγματική εξοικονόμηση θα ήταν, όμως, μικρότερη γιατί η Ελλάδα θα χρειαζόταν 25 - 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, περίπου 14 δισ. ευρώ για τα ταμεία και άλλα 2 δισ. για τις ασφαλιστικές. Σύνολο 46 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα 6,7 δισ. ευρώ κρατικά ομόλογα που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος, μια και εξαιρείται, όπως και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, από το PSI.
Με δεδομένο ότι τα συνολικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών ανέρχονται σήμερα στα 30 δισ. ευρώ, κρίνεται απίθανο να βρεθούν ιδιώτες για να καλύψουν την αναγκαία επανακεφαλαιοποίηση. Επομένως το Δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί για να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και αυτό θα προσμετρηθεί αυτόματα στο χρέος.
Το ίδιο θα πρέπει να κάνει για ταμεία, που με τους υφιστάμενους όρους του PSI απλώς μετακυλίουν στο άρτιο τα ομόλογά τους, χωρίς να υφίστανται κούρεμα, όπως και για τις ασφαλιστικές».
Όμως ο λογαριασμός δεν κλείνει εδώ, αφού πολλοί είχαν σπεύσει να προϋπολογίσουν τις συνέπειες ενός μεγάλου «κουρέματος» των ιδιωτών ομολογιούχων. Συνεχίζει λοιπόν η ίδια ανάλυση:
«Ο λογαριασμός όμως για το Δημόσιο δεν σταματά εκεί. Και αυτό γιατί υπάρχει και ο έλεγχος των χαρτοφυλακίων δανείων από την BlackRock και τις πρόσθετες προβλέψεις, εφόσον κρατικοποιηθούν οι τράπεζες, θα πρέπει να τις καλύψει επίσης το Δημόσιο.
Η Moody's, για παράδειγμα, υπολογίζει τις πρόσθετες προβλέψεις για δάνεια στα 17 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το σύνολο των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για να επανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες στα 44 δισ. ευρώ (27 δισ. ευρώ λόγω haircut του χρέους κατά 60% και 17 δισ. πρόσθετες προβλέψεις).
Η Goldman Sachs, με τη σειρά της, ανεβάζει το κόστος για τις ελληνικές τράπεζες, σε περίπτωση κουρέματος του χρέους κατά 60%, στα 54 δισ. ευρώ, συνυπολογίζοντας και τις πρόσθετες προβλέψεις που θα απαιτηθούν για τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων. Και μάλιστα αναφέρει ότι πιθανόν τα 54 δισ. ευρώ να μην... αποδειχθούν αρκετά.
Με βάση το ηπιότερο σενάριο της Moody's, η Ελλάδα σε περίπτωση κουρέματος του χρέους κατά 60% θα χρειαστεί 44 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, 16,8 δισ. ευρώ για τα ταμεία και 2,4 δισ. ευρώ για τις ασφαλιστικές. Συνολικά θα απαιτηθούν 63,2 δισ. ευρώ για να διασωθεί το εγχώριο σύστημα, όταν το χρέος θα έχει κουρευτεί κατά 123 δισ. ευρώ.
Η καθαρή μείωση του χρέους δηλαδή θα ανέλθει στα 60 δισ. ευρώ, όταν το PSI με τους υφιστάμενους όρους προβλέπει άμεση περικοπή χρέους 27 δισ. ευρώ και μεσομακροπρόθεσμη τουλάχιστον 48 δισ. ευρώ (σ.σ.: αυτά βεβαίως με τα τωρινά επιτόκια και τις υφιστάμενες συνθήκες ανάπτυξης και πληθωρισμού)».
Ποιο είναι το συμπέρασμα; Ότι η πραγματική μείωση θα είναι σημαντικά μικρότερη από αυτό που η κυβέρνηση θα θελήσει να ανακοινώσει περιχαρής στους εν Ελλάδι ιθαγενείς.
Εν τω μεταξύ (για να μην τα ξαναλέμε), εφόσον προχωρήσει η συμφωνία, θα επισυμβούν, σε νομικό και εθνικό επίπεδο, όλα όσα σημειώναμε χθες...

Θα ζητηθούν εξηγήσεις
Όλα τα παραπάνω όμως για τους επιμελείς αναγνώστες του (έντυπου και ηλεκτρονικού) «Π» είναι, από λίγο έως πολύ, γνωστά. Και ποτέ μην ξεχνάτε ότι και αυτοί ακόμη οι υπολογισμοί είναι μόνο μια «φωτογραφία» μιας μόνο στιγμής, υπό... «ιδανικές» προϋποθέσεις.
Ωστόσο, εφόσον πράγματι πάμε σε μια συνολική «ρύθμιση» του χρέους, η οποία τίποτε δεν εγγυάται ότι θα είναι και τελική, προφανώς ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο: Ποιος και πώς θα διαχειριστεί αυτό το πακέτο; Η κοινωνία και η πολιτική δεν λειτουργούν σε συνθήκες εργαστηρίου. Επομένως η κυβέρνηση θα πρέπει:
Να διαχειριστεί ένα γεγονός που είναι πολύ πιθανόν να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
● Να εξηγήσει πώς και γιατί μια ελεγχόμενη χρεοκοπία θα διατηρήσει το χρέος σε μη βιώσιμο επίπεδο.
Να δικαιολογήσει πώς για μια τόσο μικρή μείωση χρέους θα δεσμεύσει για δεκαετίες τη χώρα σε μια θανατηφόρο λιτότητα δίχως τέλος.
Να εξηγήσει γιατί άξιζε τον κόπο, για ομόλογα που πωλούνται στην αγορά στο 50% της αξίας τους, να παραδοθεί η χώρα για μια μείωση πολύ μικρότερη.
Να εξηγήσει πώς θα διασφαλιστούν οι καταθέσεις.
Να μας πει πώς οι σίγουρες ζημίες των ασφαλιστικών ταμείων (των οποίων η κάλυψη δεν είναι εξασφαλισμένη και, αν γίνει, θα γίνει με νέα δανεικά) δεν θα θέσουν σε άμεσο κίνδυνο τις συντάξεις.
Να δικαιολογήσει γιατί έναντι ενός τόσο μικρού ανταλλάγματος θα παραχωρήσει το σύνολο της εθνικής περιουσίας.
Να δικαιολογήσει τα συνεχή εισπρακτικά μέτρα, τις αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών, την έκρηξη της ανεργίας και όλα όσα θα ακολουθήσουν.
Να εξηγήσει γιατί η συμφωνία της θα είναι επωφελής για μια χώρα η οποία θα απολέσει κάθε έννοια κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και αυτοδιοίκησης και θα μετατραπεί σε προτεκτοράτο του οποίου η κυβέρνηση δεν θα έχει καμιά αρμοδιότητα. Να διαχειριστεί δηλαδή την ντε φάκτο κατάργηση κυβέρνησης και Βουλής. Πράγματα που από καμιά χώρα δεν νοείται να παραχωρηθούν χωρίς πόλεμο.

Εκρηκτικό πινγκ πονγκ
Το ερώτημα λοιπόν που θα προκύψει μετά τον απαραίτητο πανηγυρισμό, ο οποίος θα εκπνεύσει πάρα πολύ σύντομα, είναι ποιος θα διαχειριστεί τις δραματικές συνέπειες της επερχόμενης συμφωνίας. Ήδη το διδυμάκι Καρατζαφέρης και Βενιζέλος ανέλαβε από χθες να ζητήσει την ψήφιση της νέας συμφωνίας για το κούρεμα και της νέας δανειακής σύμβασης που θα το συνοδεύει από 180 βουλευτές. Ζητούν δηλαδή τη σύμπραξη της Ν.Δ., ο καθένας με μια κρυφή ελπίδα:
Ο Καρατζαφέρης ότι ο Σαμαράς θα αναγκαστεί να συμπράξει στο ζοφερό σενάριο και θα χρεωθεί το κόστος
Ο Βενιζέλος ότι ο Σαμαράς θα αρνηθεί και θα πάμε σε εκλογές που θα αποτελέσουν το κύκνειο άσμα του Παπανδρέου για να γίνει λεωφόρος ο πολιτικός δρόμος του αντιπροέδρου.
Οι επιδιώξεις τους (και της Ντόρας, για να μην την ξεχνάμε) είναι άγνωστο αν θα ευοδωθούν, αφού δεν είναι στο χέρι τους να επιβάλουν το παραμικρό. Άλλωστε Σαμαράς και Παπανδρέου, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν έξω από το πλαίσιο της προσωπικής τους πολιτικής επιβίωσης. Και η επιβίωση του καθενός εξασφαλίζεται πλέον μόνο αν το πακέτο σκάσει στα χέρια του αντιπάλου του...
Έτσι ή αλλιώς η επικείμενη συμφωνία θα είναι μια ωρολογιακή βόμβα που θα τινάξει τη χώρα στον αέρα, όσο επικοινωνιακή παπαρολογία και αν επιστρατευθεί. Υπό αυτές τις συνθήκες Παπανδρέου και Σαμαράς δύσκολα θα υπολογίσουν συνέπειες μπροστά στη σωτηρία του εαυτού τους. Ακόμη και ο νυν πρωθυπουργός, παρότι το αντάρτικο ήδη κορυφώνεται και καλείται να παίξει την Ιφιγένεια, θα το παλέψει μέχρι τέλους.
Όμως, σε κάθε περίπτωση, κανενός εξ αυτών η τύχη δεν ενδιαφέρει πια σοβαρά τον ελληνικό λαό. Ο οποίος έχει πολύ σοβαρότερα πράγματα να διεκδικήσει. Και πριν απ’ όλα τη συλλογική επιβίωσή του.
Όσο περισσότερο αυτή η επιβίωση τίθεται εν αμφιβόλω, καλά θα κάνουν πολλά από τα πολιτικά καμάρια μας να ανησυχούν σφόδρα. Αν και ήδη δεν χρειάζεται να τους το υπενθυμίσουμε. Έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν. Πολλά πρέπει να τους καταλογίσουμε, αλλά ηλίθιοι δεν είναι. Ήδη το έχουν δει το όνειρο...
read more "Πετούν ο ένας στον άλλο τη βόμβα της χρεοκοπίας" Διαβάστε περισσότερα...

Οι «γραβατωμένοι ταλιμπάν»

"Ξερόλες" αποκαλεί τους τροϊκανούς το BBC
Με σκληρή γλώσσα αντιμετωπίζουν πλέον οι ξένοι δημοσιογράφοι τους τεχνοκράτες της τρόικας, τους οποίους αποκαλούν ειρωνικά «σοφολογιότατους» και τους κατηγορούν για πλήρη αποτυχία κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.

Πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC μάλιστα χρησιμοποιεί γι’ αυτούς τον καθόλου κολακευτικό χαρακτηρισμό «boffin». Όπου «boffin»…

«Boffin» n. Chiefly British Slang. (Informal) : “someone who is considered to be very clever, often to the exclusion of all non-academic interests” (κάποιος απόλυτα προσκολλημένος στα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα, στον κόσμο του. Ο «σοφολογιότατος», ο «ξερόλας»).

… Αυτό το κάπως σπάνιο δείγμα παλαιάς βρετανικής «σλανγκ» επέλεξε ο έγκριτος συντάκτης χρηματοοικονομικών ειδήσεων του BBC, Ρόμπερτ Πρέστον, για να χαρακτηρίσει τους ανθρώπους της Τρόικας, οι οποίοι, βαθύτατα προσκολλημένοι στα… πάνσοφα κιτάπια τους, κατάφεραν το εξής καταπληκτικό: να τα κάνουν χάλια.

Δεν είναι, ασφαλώς, η πρώτη φορά που η σοφία των Τροϊκανών τίθεται εν αμφιβόλω. Ωστόσο, το άρθρο του Πρέστον έχει την ιδιαίτερη σημασία του, καθώς η ευθεία κριτική στο έργο της Τρόικα προέρχεται πλέον από τους Βρετανούς του BBC, οι οποίοι ουκ ολίγες φορές έχουν αναφερθεί με ιδιαίτερα απαξιωτικό τρόπο στους Έλληνες, ενώ – το σημαντικότερο, ίσως – είναι από τις λίγες φορές που στο τραπέζι της συζήτησης δεν τίθεται το κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να εφαρμόσει όσα της ζητούνται, αλλά η ίδια η ορθότητα της συνταγή ς - και αυτοί που με τόση ευλάβεια μας την έχουν επιβάλει.

Έχει την αξία του, μέσα στον καθημερινό ορυμαγδό των δημοσιευμάτων, σχολίων, «κωμικών» βίντεο και… ανεκδότων που κυκλοφορούν, πια, σαν τα ζεστά ψωμάκια για τους «ζημιάρηδες», «φουκαράδες» Έλληνες, το εξής: επιτέλους, το μάτι μας κοιτάζει πλέον φρεσκοτυπωμένη τη διαπίστωση πως αν τα πράγματα έχουν πάει από το κακό στο χειρότερο στην Ελλάδα, υπεύθυνη δεν είναι παρά η Τρόικα.

Ναι, αυτά τα τρία ατσαλάκωτα, αλαζονικά κοστούμια, που όταν βλέπουν Έλληνες σε καφετέρια κατεβάζουν με αποτροπιασμό το κεφάλι και φτύνουν τον κόρφο τους - να μην μπει το κακό και στο δικό τους σπίτι. Κι όμως, εσείς, κύριοι αμόλυντοι και πάνσοφοι «ταλιμπάν της γραβάτας», παραδεχθείτε το: Αν μέσα σε αυτόν τον μισητό ενάμιση χρόνο η ύφεση στην Ελλάδα έχει βαθύνει, οι ευρωπαϊκές προβλέψεις έχουν πέσει όλες έξω και το ελληνικό χρέος όχι μόνο δεν απέκτησε «πάτο», αλλά έγινε - και επισήμως, πια - μη βιώσιμο, τότε για όλη αυτή την κακοφωνία, μάλλον δεν είναι υπέυθυνα τα βιολιά ή τα πνευστά, αλλά ο ίδιος ο διευθυντής της ορχήστρας.

Ο Άγγλος συντάκτης, από τη μεριά του, από τις πρώτες κιόλας γραμμές του άρθρου υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα διαφορετικό πακέτο διάσωσης» το ξεκαθαρίζει: «Το τρέχον σχέδιο της Ε.Ε και του ΔΝΤ για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας απέτυχε».

Βέβαια, το συμπέρασμα αυτό δεν αποτελεί αποκλειστικότητα του Ρόμπερτ Πρέστον. Πολλοί μέσα στην Ευρώπη από την αρχή διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους για το περίφημο «σπιράλ της ύφεσης», το οποίο απλώς διαιωνίζεται από τη σκληρή λιτότητα. Ακόμη και οι λάτρεις της γερμανικής πειθαρχίας, θα πρέπει να το έχουν πια καταλάβει πως το φάρμακο για το «ελληνικό πρόβλημα» ήταν εξαρχής αποτυχημένο. Τόσο κολλημένοι, ή μήπως πιο πονηροί απ’ όσο φαίνονται;

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, ενήργησε και επορεύθη με το εξής απλοϊκό, ας μας επιτρέψει, δόγμα : «Εντάξει, μπορεί οι αριθμοί να μην βγαίνουν μεν, αλλά αν κάνουμε στο εξής τα καλά παιδιά, τότε θα το δείτε κι εσείς, οι Ευρωπαίοι θα μας το αναγνωρίσουν και στο τέλος θα μας ανταμείψουν…».

Ωσάν η διεθνής οικονομία να είναι ένα παιχνίδι μεταξύ προσκόπων, όπου στο τέλος ο ενάρετος ομαδάρχης μοιράζει δίκαια τα δώρα και τους πόντους στα καλύτερα λυκόπουλα.

Σίγουρα, η Ευρώπη που έχει στο μυαλό του ο Γιώργος Παπανδρέου είναι κάτι διαφορετικό από την πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν κάτι δεν αμφισβητεί κανείς στον κ. Παπανδρέου, αυτό είναι ο σεβασμός του προς τους θεσμούς και τη σημασία τους. Άλλωστε, ο ίδιος, προσωπικά, ως μεθοδικός άνθρωπος, έχει κατορθώσει να αποκομίσει στη διάρκεια της ζωής του κοντά στους 140 (!) τίτλους και διεθνείς διακρίσεις, από κολλέγια, επιτροπές, διεθνείς λέσχες, θρησκευτικές ομάδες κ.ο.κ.

Ως ηγέτης ενός περιφερειακού κράτους, το δυνατό χαρτί του Έλληνα πρωθυπουργού εξαρχής της μεγάλης αυτής περιπέτειας ήταν τούτο: η δοκιμασία της Ελλάδας είναι μία δοκιμασία της Ευρώπης, συνολικά. Δυστυχώς, όμως, για εμάς, δεν το βλέπει έτσι και ο ηγέτης της Γερμανίας ή της Γαλλίας – και, προφανώς, ποτέ δεν το έβλεπε έτσι, από τη σύσταση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κακό είναι πως αυτήν τη στιγμή μετράμε αντίστροφα για ένα κούρεμα… περιποιημένο, και μάλιστα χωρίς να έχει, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, κανείς μία διαβεβαίωση στα χέρια του πως η «χρεοκοπία» θα είναι συντεταγμένη, προσυμφωνημένη με τους θεσμικούς ιδιώτες και, φυσικά, προς το καλό της ελληνικής οικονομίας.

Καρέ πρώτο: Στη Σύνοδο κορυφής της Κυριακής, η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε ανοιχτά για την ανάγκη μίας νέας Συνθήκης για την Ε.Ε.

Καρέ δεύτερο: Με άρθρο-παρέμβαση στους Financial Times, το Σάββατο, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος - στον οποίον ο Πρωθυπουργός είχε απευθύνει δημόσια «ευχαριστώ» για τη συμβολή του κατά την ανακοίνωση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου - λέει ευθέως πως ένα «κούρεμα» τόσο μεγάλου ύψους (50%) θα έκανε σε κάθε περίπτωση κακό στα νοικοκυριά, αλλά και στην ελληνική οικονομία συνολικότερα.

Παρένθεση: Κανείς μας δεν γνωρίζει πώς πήγε η περίφημη «ανταλλαγή ομολόγων», η οποία είχε ξεκινήσει στις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου με πολύ καλό ρυθμό -όπως δίερρεε - υπό την ομπρέλα της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου («κούρεμα» 21%). Ξαφνικά, η όλη διαδικασία μοιάζει σαν να πάγωσε, δια μίας «αόρατης χειρός».
Έκτοτε, δεν μάθαμε τίποτε για την πορεία της διαδικασίας ανταλλαγής.

Ποιο είναι το σενάριο, στο οποίο – μακάρι να βγούμε ψεύτες- οδηγούμαστε: Οι μεγάλες γαλλικές τράπεζες (BNP Paribas, Credit Agricole κλπ) έχουν καταφέρει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό να απαλλαγούν από τα «τοξικά» ομόλογα. Το ίδιο και οι γερμανικές, οι οποίες άλλωστε, ήταν εξαρχής λιγότερο εκτεθειμένες.

Ανοίγουν, λοιπόν, το δρόμο για τη ζύμωση των νέων, μεγάλων αποφάσεων, που θέλει κατά την επόμενη ημέρα την Ελλάδα πτωχευμένη και εκτός Ευρώ, και τη Ε.Ε. να προχωρά σε μία ολόφρεσκη, νέα Συνθήκη, που θα αντικαταστήσει αυτήν της Λισαβόνας και θα αποτελέσει την πολυαναμενόμενη «ασπίδα» απέναντι στις αγορές κλείνοντας μια και καλή αυτή την κατάμαυρη περίοδο αβεβαιότητας και παρατεταμένης ανασφάλειας για την Ευρωζώνη (που στη νέα της ζωή θα έχει αποχωρισθεί τους Έλληνες και τα προβλήματά τους).

Καρέ τρίτο: Κυριακή, κατά το σούρουπο, Βρυξέλλες. Ο Νικολά Σαρκοζί, με το βλέμμα χαμηλωμένο και το ύφος συνετού απουσιολόγου που, παρά τις αρχές του, αναγκάζεται να «καρφώσει» τον αμελή και αργοπορημένο συμμαθητή του (βλ. Ελλάδα), το λέει καθαρά, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Καγκελάριο Μέρκελ: «Εμείς δεν έχουμε εκλεγεί για λογαριασμό άλλων κρατών… Παρόλα αυτά, προσπαθούμε να βρούμε μια λύση και για λογαριασμό άλλων... Κάθε κράτος χωριστά θα πρέπει να έχει την ευθύνη για τις επιλογές του…». Νικολά, εντάξει, το καταλάβαμε. «Ειν’ τυχερό τ’ ογδόντα….».

Ας το δούμε πιο απλά: Όλα πήγαιναν αρκετά καλά, ενόψει της Διάσκεψης της περασμένης Κυριακής. Ξαφνικά, έρχεται η παρέμβαση των Moody’s, με την απειλή υποβάθμισης της γαλλικής οικονομίας. Έκτοτε, όλοι τρέχουν και δεν φτάνουν εντός της Γαλλίας και πανευρωπαϊκά, σαν τα βρεγμένα γατιά. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

ΥΓ.1: Η Ευρώπη την Τετάρτη θα προσπαθήσει να ανοίξει μία νέα σελίδα. Ποια Ευρώπη, ακριβώς; Κάποιος παλαιός Ευρωπαίος ηγέτης - από τους παλιούς, με τα οράματα - το είπε καθαρά: «Αν δεν σώσουν την Ελλάδα, να πάνε να πνιγούν». Έτσι είναι αυτή την ώρα η Ελλάδα. Σαν άλλη Μπλανς Ντιμπουά, από το Λεωφορείον ο Πόθος: βασίζεται στην καλοσύνη των ξένων.

ΥΓ.2: Υπάρχουν και ορισμένοι ξένοι, με πολύ περισσότερη αγάπη μέσα τους για την Ελλάδα, απ’ ό,τι πολλοί δικοί μας. Προσδοκούμε σε αυτές τις ευγενικές ψυχές, που σε πείσμα των μικρόψυχων καιρών, επιμένουν πάντα να έχουν στο κεφάλι τους τις λέξεις του Ομήρου και τη μουσική του Ζορμπά…
read more "Οι «γραβατωμένοι ταλιμπάν»" Διαβάστε περισσότερα...

Έρωτας στα χρόνια του Μνημονίου - Γιατί όλα δεν είναι μαύρα...

Δυο νέα παιδιά, αποκαμωμένα, με τα σημάδια από τα χημικά στο πρόσωπό τους, κάθονται στο πεζοδρόμιο. Ο αγώνας για σήμερα έφτασε στο τέλος του, αύριο...
πιθανότατα θα συνεχιστεί αλλά ακόμα κι αυτές τις στιγμές ο έρωτας ξεχειλίζει.
Η κοπέλα στην αγκαλιά του αγοριού τον κρατάει προστατευτικά. Κοιτάζει το κενό. Πιθανότατα σκέφτεται όλα όσα έγιναν. Εκείνος έχει τα χέρια του στην μέση της και την κρατάει σφιχτά.
Πίσω τους τα ΜΑΤ σε παράταξη. Κάποιοι μπορεί και να τους ζηλεύουν. Και τότε εκείνη σκύβει και τον φιλάει με πάθος.

Ο κόσμος που υπάρχει γύρω τους δεν τους νοιάζει. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
read more "Έρωτας στα χρόνια του Μνημονίου - Γιατί όλα δεν είναι μαύρα..." Διαβάστε περισσότερα...