Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ανακοίνωση Ν.Πατέρα


Παρακαλώ τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού να σεβαστούνε την απόφαση μου να παραιτηθώ από την θέση του Προέδρου της ΠΑΕ.
Δεν είναι ώρα για λαϊκά δικαστήρια αλλά για ενότητα ώστε να συνεχίσει ο Παναθηναϊκός στον δρόμο των επιτυχιών . Μην αφήσουμε εκείνους που θρέφονται από τον διχασμό , την λασπολογία και την χυδαιότητα να καταστρέψουνε όσα κατακτήσαμε.
Έχω κάνει τις εξής προτάσεις για την θέση του Προέδρου της ΠΑΕ :
1. Στις 19 Απριλίου με επιστολή μου στον μεγαλομέτοχο Γ.Βαρδινογιάννη μεταξύ άλλων, εισηγήθηκα με την λήξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων να προτείνουμε για Πρόεδρο τον Παύλο Γιαννακόπουλο (μετά και από τις ραδιοφωνικές δηλώσεις που είχε κάνει στις 16 Απριλίου ) για να σταματήσει το κλίμα της εσωστρέφειας και της Προεδρολογίας που ζημίωνε την ομάδα.
2. Στις 23 Απριλίου στην συνάντηση που είχα , με τον Γ. Βαρδινογιάννη και τον Α. Βγενόπουλο προτείναμε από κοινού να αναλάβει ο μεγαλομέτοχος Πρόεδρος της ΠΑΕ αλλά αρνήθηκε.
3. Στις 28 Μαΐου , πριν από το Δ.Σ, ο Γιάννης Ξυλάς μου πρότεινε να εισηγηθεί τον θανάση Γιαννακόπουλο για Πρόεδρο και συμφώνησα όπως και ο Α.Βγενόπουλος. Υπήρξε καθολική συμφωνία από το Δ.Σ, αλλά αρνήθηκε.
Προσωπικά σε ότι με αφορά :
Θα συμμετέχω στο νέο Δ.Σ, της ΠΑΕ.
Θα συμμετάσχω στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ.
Σας ευχαριστώ για άλλη μία φορά όλους θερμά για την στήριξη σας κατά την Προεδρία μου γιατί αυτή υπήρξε η κινητήριος δύναμη για να πετύχουμε τους στόχους μας.
read more "Ανακοίνωση Ν.Πατέρα" Διαβάστε περισσότερα...

Ο άνθρωπος που πούλησε την ψυχή του στον διάολο..


Ο τέλειος πρόεδρος

Ο πρόεδρος ξέρει τι πρέπει να κάνει για να βάλει ξανά την ομάδα στο δρόμο των επιτυχιών. Δεν έχω καμία αμφιβολία… Ορισμένοι αποδοκίμασαν στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ τη διοίκηση και τον κ. Κόκκαλη. Εγώ, όμως, εισπράττω από τη συντριπτική πλειονότητα όσων μιλάω άλλα μηνύματα. Δεν ξεχνούν τι έχει προσφέρει ο πρόεδρος στην ομάδα όλα αυτά τα χρόνια και πιστεύουν, όπως κι εγώ, πως και τώρα θα κάνει αυτό που πρέπει. Προσωπικά επειδή τα έχω ζήσει και ως μέλος της ομάδας, αλλά και ως αντίπαλος όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύω ότι ο Κόκκαλης, αν εξαιρέσουμε τη φετινή σεζόν που όλοι κάναμε λάθη, είναι ο τέλειος πρόεδρος!»
http://www.gazzetta.gr/football/super-league/item/85656-ο-κόκκαλης-είναι-ο-τέλειος-πρόεδρος
Απο τις δηλώσεις του Π…πολίδη στον Πρωκταθλητή…
Ο τύπος ειναι η επιτομή του γενίτσαρου..
Μέσα σε λίγα χρόνια ξέχασε τα όσα πέρασε, τους τίτλους(αρα και τα χρήματα)  που έχασε απο το βρώμικο καθεστώς του  Κρόκους που βίασε και έσφαξε το ελληνικό ποδόσφαιρο και ιδιαίτερα την ομάδα μας..
read more "Ο άνθρωπος που πούλησε την ψυχή του στον διάολο.." Διαβάστε περισσότερα...

Η «Νταβουτόγλεια» διεθνολογία

  • "...όσοι ενδιαφέρονται να σκέφτονται σοβαρά για τα ελληνοτουρκικά, να μελετήσουν κάθε γραμμή του «Στρατηγικού βάθους». Θα καταλάβουν ότι αν εκπληρωθούν οι κοσμοθεωρίες και τα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας, ενώ εμείς πνευματικά, οικονομικά, πολιτικά και στρατηγικά θα συνεχίσουμε να κατηφορίζουμε προς το τέλμα, το νεοελληνικό κράτος και η ήδη παραπαίουσα Κυπριακή Δημοκρατία εκπνέουν διά παντός..."
Του Παναγιώτη Ηφαιστου
Πριν από δύο χρόνια πρότεινα να μεταφραστεί στα ελληνικά το βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτογλου «Στρατηγικό βάθος» (Εκδόσεις Ποιότητα). Πολλοί άλλοι διεθνολόγοι ενθάρρυναν αυτήν την πρωτοβουλία. Στη στρατηγική ανάλυση αποτελεί θέσφατο και κοινό τόπο ότι η ακριβής γνώση αντιπάλων και συμμάχων είναι αναγκαία προϋπόθεση ανάπτυξης μιας ορθολογιστικής διπλωματίας και μιας ορθολογιστικής υψηλής εθνικής στρατηγικής.
Κρίθηκε αναγκαίο, εξάλλου, να εξορθολογιστεί ο ελληνικός επιστημονικός και δημόσιος διάλογος με τη δημοσίευση των αυθεντικών θέσεων και του κοσμοθεωρητικού υπόβαθρου της τουρκικής εθνικής στρατηγικής της τελευταίας δεκαετίας.
Μετά το Μάιο του 2009, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τοποθετήθηκε επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Ακολούθησαν χιλιάδες σχόλια, που συχνά στηρίζονταν σε αποσπασματικές αναφορές στο «Στρατηγικό βάθος». Έχοντας ήδη μελετήσει το βιβλίο, με έκπληξη διαπίστωσα ότι το «Στρατηγικό βάθος» δεν προσφέρει μόνο την κοσμοθεωρία του νεο-Οθωμανισμού, αλλά ότι αποτελεί, επίσης, είδος εγχειριδίου των σημερινών τουρκικών τακτικών και διπλωματικών αποφάσεων της Άγκυρας.
Ιδιοφυής και ριψοκίνδυνη
Πέραν πάσης αμφιβολίας, η πολιτικοστοχαστική σύλληψη του Νταβούτογλου είναι τόσο ιδιοφυής όσο είναι και ριψοκίνδυνη. Μέσα σ’ έναν απέραντο γεωπολιτικό χώρο ετερογενών και ανομοιογενών κοινωνικών οντοτήτων, που εκτείνεται από την Άπω Ανατολή μέχρι την Ευρώπη, οι Τούρκοι αναζητούν τα νήματα κοσμοσυστημικών συγκλίσεων μεταξύ των ισλαμικών κοινωνιών, των οποίων το κομβικό σημείο και ο ηγετικός δρων μπορεί να είναι, υποστηρίζει ο Νταβούτογλου, το τουρκικό εθνοκράτος. Κανείς πρέπει να λάβει υπόψη ότι οι ισλαμικές κοινωνίες δεν έχουν άγνωστες καταβολές. Ανατολικά του Αιγαίου βρίσκονται έθνη μακραίωνης διαδρομής, που αποτέλεσαν τη Βυζαντινή Οικουμένη και που στη συνέχεια τέθηκαν υπό την ηγεμονία των Οθωμανών, και πολλά εξ αυτών εξισλαμίστηκαν. Πολιτικά, ανθρωπολογικά, θρησκευτικά και οικονομικά ο απέραντος αυτός χώρος δεν είναι επίπεδος και ευθύγραμμος. Αντίθετα, ίσως είναι ο πλέον πολύπλοκος και δυναμικός χώρος του πλανήτη.
Αυτό δεν φαίνεται να διαφεύγει του Νταβούτογλου, ο οποίος δείχνει να είναι ένας βαθύς γνώστης των μακροϊστορικών τάσεων και συμπεριφορών. Εντούτοις, επειδή το «Στρατηγικό βάθος» δεν είναι μόνο ένα επιστημονικό βιβλίο αλλά και ένα βιβλίο εφαρμοσμένης στρατηγικής, ο Νταβούτογλου χρησιμοποιεί όλη του την τέχνη για να επισκιάσει τα στοχαστικά άλματα που εκλογικεύουν τις ιστορικές πολιτικές και θρησκευτικές διαφορές. Αντιπαραθέτει, εξάλλου, τον κόσμο του Ισλάμ με τους αποικιοκράτες -κάτι που κατά τα άλλα είναι σωστό-, τη στιγμή που έξυπνα υποβαθμίζει ή αποσιωπά τον εξίσου δεσποτικό χαρακτήρα των Οθωμανών. Αυτό τον βοηθά στο να αναδείξει το τουρκικό εθνοκράτος ως την αιχμή του δόρατος ενός περίπου αγαθοεργού νεο-Οθωμανικού κοσμοσυστήματος.
Οικειοποιείται τους πάντες και τα πάντα
Πάντως, τίποτα δεν πετάει από τη διαδρομή του κόσμου από τα αρχαία χρόνια μέχρι και την μεταψυχροπολεμική εποχή. Αντίθετα, οικειοποιείται τους πάντες και τα πάντα. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, άλλοτε μιλώντας αληθινά, άλλοτε εκλογικεύοντας με ριψοκίνδυνα πολιτικοστοχαστικά άλματα και άλλοτε προσδιορίζοντας το στίγμα των επερχόμενων μεγάλων μετασχηματισμών μέσα στον απέραντο μετα-αποικιακό κόσμο που εκτείνεται από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια μέχρι την Κίνα, επιχειρεί να ενώσει όσα νήματα μπορεί για να καταστήσει το τουρκικό εθνοκράτος τον άξονα των εξελίξεων στο ιστορικό βάθος του 21ου αιώνα. Πόσο και πώς αυτά αφορούν τους νεοέλληνες; Δεν μπορώ να εξαντλήσω σε μερικές γραμμές ένα πυκνό και περιεκτικό κείμενο. Συντομογραφικά παρατηρώ ότι επειδή οι νεοέλληνες δεν είναι ισλαμιστές υπό το πρίσμα της Νταβουτόγλειας κοσμοθεωρίας, η θέση τους είναι προδιαγεγραμμένη. Όπως το θέτει, «η Τουρκία πλέον είναι υποχρεωμένη να ανα­βαθμιστεί, ώστε, ανερχόμενη σε υψηλότερη κλίμακα, να θεωρήσει τις σχέσεις της με αυτές τις χώρες (στην περίμετρο της Τουρκίας) ως υποδεέστερα στοιχεία με την άσκηση έναντι αυτών πολιτικών αφ’ υψηλού».
Η τελευταία ευκαιρία αφύπνισης
ΕΞΑΛΛΟΥ, στον αντίποδα των κυρίαρχων νομικίστικων ελληνικών αντιλήψεων, η Νταβουτόγλεια διεθνολογία κατανοεί τη διαλεκτική σχέση ισχύος και υπερίσχυσης του ισχυρότερου στις νομικές συζητήσεις. Έχει, τονίζω, ακριβέστατη αντίληψη των πολιτικών όψεων του διεθνούς δικαίου και της διαφοράς μεταξύ πολιτικής κυριαρχίας και ρευστών ιστορικών υποθέσεων που σχετίζονται με το ιστορικά ρευστό ανθρωπολογικό περιβάλλον της περιφέρειάς μας. Υπό το πρίσμα μιας καθαρά γεωπολιτικής αντίληψης των πραγμάτων αναζητά ερείσματα στα Βαλκάνια, το Αιγαίο και την Κύπρο, όπου υπάρχουν «ισλαμικά κατάλοιπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», με το να εντάσσει τα «Οθωμανικά κατάλοιπα» σε μια περιφερειακή και κοσμοσυστημική στρατηγική δομή, που θα αποτελεί το όχημα της Τουρκίας ν' ανέβει ταχύρρυθμα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας ισχύος.
Καλά κάνουν όσοι ενδιαφέρονται να σκέφτονται σοβαρά για τα ελληνοτουρκικά, να μελετήσουν κάθε γραμμή του «Στρατηγικού βάθους». Θα καταλάβουν ότι αν εκπληρωθούν οι κοσμοθεωρίες και τα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας, ενώ εμείς πνευματικά, οικονομικά, πολιτικά και στρατηγικά θα συνεχίσουμε να κατηφορίζουμε προς το τέλμα, το νεοελληνικό κράτος και η ήδη παραπαίουσα Κυπριακή Δημοκρατία εκπνέουν διά παντός. Το εκδοτικό αυτό γεγονός προσφέρει ίσως την τελευταία ευκαιρία αφύπνισης, πνευματικής ανόρθωσης και στρατηγικής ανασύνταξης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ
Καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών,
Πανεπιστήμιο Πειραιώς-www.ifestosedu.gr
read more "Η «Νταβουτόγλεια» διεθνολογία" Διαβάστε περισσότερα...

Τελικά θα σωθεί η Ελλάδα ή όχι;


  • Θα εξαρτηθεί από τη Γερμανία σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ΄ ότι νομίζουμε...
Οι αριθμοί, ο χρόνος και οι καταστάσεις λένε ότι «δεν βγαίνουμε». Ή για να δώσουμε ένα τόνο…συγκρατημένης αισιοδοξίας, λένε ότι πάρα πολύ δύσκολα θα βγούμε από την σημερινή κρίση.
Απαιτείται εμπνευσμένη και μπαρουτοκαπνισμένη ηγεσία, τεράστια και διαρκής προσπάθεια από όλους, ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης και συναίνεσης, διεθνές περιβάλλον που να μπορεί να μας ρυμουλκήσει και μπόλικη τύχη. Δεν είναι εύκολο να συμπέσουν όλα αυτά και μάλιστα η σύμπτωση να είναι και διαρκείας.
Από την άλλη πλευρά, αν δεν γίνει η προσπάθεια, είμαστε καταδικασμένοι προκαταβολικά!
Το νέο ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο είναι η δήλωση του στελέχους του ΔΝΤ που εξέφρασε αμφιβολία αν οι ευρωπαίοι εταίροι θα είναι σε θέση να συνδράμουν με δάνεια και στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης. Με λίγα λόγια, με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη, ο άνθρωπος εκφράζει τον φόβο ότι πιθανώς οι ευρωπαίοι που ανέλαβαν την δέσμευση να μας χορηγήσουν τα δάνεια που τους αναλογούν στο πακέτο των 110 δις. ευρώ που έχει αποφασισθεί, δεν θα το κάνουν γιατί έχουν τα δικά τους πολύ μεγάλα προβλήματα.
Οι χθεσινές εξελίξεις στα χρηματιστήρια και στη σχέση του ευρώ (που έπεσε πάλι) με το δολάριο δείχνουν ότι ο έλεγχος ξεφεύγει και από την Ευρωζώνη στο σύνολό της. Τα μέτρα αυστηροποίησης που εισηγήθηκαν η Γερμανία και η Κομισιόν δεν πείθουν τις αγορές, όπως φαίνεται, παρ’ όλο που έγιναν γενικά αποδεκτά από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Οι φόβοι για τον κλονισμό του ευρώ αυξάνονται και το ίδιο το νόμισμα χάνει τη σταθερότητά του. Ταυτόχρονα, σχεδόν όλες οι χώρες, από την Ισπανία και την Πορτογαλία, ως την Ιταλία και από τη Γερμανία και τη Γαλλία ως τη Βρετανία (που δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης) παίρνουν πρωτοφανή και σκληρά μέτρα λιτότητας και περικοπής δαπανών με κύριο θύμα το κράτος πρόνοιας.
Στο επίκεντρο των εξελίξεων και τα ερωτήματα που τις συνοδεύουν βρίσκεται βέβαια η Γερμανία. Όλοι σχεδόν οι ευρωπαίοι προσβλέπουν στην «Ατμομηχανή της Ευρώπης», παρατηρούν με προσοχή τις αποφάσεις και τις αντιδράσεις της, κρίνουν και επικρίνουν, αναρωτιούνται που το πάει το Βερολίνο και ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Παράλληλα όμως είναι φανερό ότι φθίνει η εμπιστοσύνη στη γερμανική κυβέρνηση και ειδικά στην Καγκελάριο Μέρκελ, ως επικεφαλής της Ενωμένης Ευρώπης. Ως και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ο Μπαρόζο, τα είπε έξω από τα δόντια σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα και επέκρινε την Άνγκελα Μέρκελ για τη στάση της απέναντι στα προβλήματα της Ευρωζώνης και το ευρώ.
Οι ενδείξεις είναι ότι η αποενεχοποιημένη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σημερινή Γερμανία θέλει να «γερμανοποιήσει» την υπόλοιπη Ευρώπη, με την έννοια την υποχρεώσει να συμπεριφέρεται δημοσιονομικά όπως ή ίδια. Σύμφωνα όμως με κάποιους καχύποπτους, πάλι ως αποενοχοποιημένη, θέλει να τη γονατίσει για να αγοράσει φθηνά ό,τι την ενδιαφέρει και στην ουσία να τη θέσει υπό οικονομική κατοχή, σε μία ειρηνική επανάληψη, και πάντως όχι εδαφική, των βλέψεών της που οδήγησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά άλλους, η Γερμανία θέλει Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων, με την ίδια, τις χώρες της Benelux, την Φινλανδία και πιθανώς κάποια άλλη, να έχουν ως κοινό νόμισμα, ενώ οι υπόλοιπες και κυρίως τις χώρες του Νότου να υιοθετούν ένα άλλο κοινό νόμισμα. Μόνο που δεν ξέρουμε που θα πάει η Γαλλία σε αυτή την εξέλιξη. Τέλος, υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι η Γερμανία θέλει να εγκαταλείψει το ευρώ και να ξαναγυρίσει στο μάρκο, καθώς τώρα την ενδιαφέρει βασικά η σχέση της με τη Ρωσία, την Ουκρανία και γενικά την Ανατολική Ευρώπη.
Μόλις πρόσφατα, η Άνγκελα Μέρκελ διαλαλούσε ότι η κυβέρνησή της θα διαφυλάξει το ευρώ ως «κόρη οφθαλμού», γιατί αν χαθεί το ευρώ θα χαθεί και η Ευρώπη.
Το πιστεύει ή όχι, η αλήθεια είναι ότι η χώρα της είναι εξαιρετικά ωφελημένη από τη νομισματική ενοποίηση, ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των εξαγωγών της Γερμανίας κατευθύνεται προς την υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και αν αυτές καταρρεύσουν θα πληγεί καίρια και η ίδια.
Επομένως, λογικά η Γερμανία δεν πρέπει να θέλει την οικονομική κατάρρευση καμιάς ευρωπαϊκής χώρας, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Αλλά για να μη καταρρεύσουν οι χώρες του Νότου και το ευρώ, απαιτείται πιο ευέλικτη πολιτική, δηλαδή μία υποτίμηση του ευρώ. Το αντέχει όμως αυτό η γερμανική ψυχή που είναι κολλημένη στο σταθερό ευρώ;
Πηγή
read more "Τελικά θα σωθεί η Ελλάδα ή όχι;" Διαβάστε περισσότερα...

Μπροστά σε ένα νέο πολεμικό βάραθρο?

  • "...Το Ισραήλ χρησιμοποιείται σαν ο πολεμικός καταλύτης που θα αιματοκυλίσει ολόκληρη την περιοχή και μέσω αυτής της πολεμικής, καταστροφικής κτηνωδίας να επιβληθεί η Τάξη: η Τάξη της Νέας Ταξης…"
Η ισραηλινή πολεμική κακουργία ανοίγει τους Ασκούς του Αιόλου: Ανοίγει μια νέα σελίδα στην τραγωδία του πολέμου που έχει κηρύξει, εδώ και καιρό, ο αυτοκρατορικός ιμπεριαλισμός εναντίον των εθνών και λαών της υφηλίου.
Η κρίση και αποσύνθεση του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού οδηγεί τον κόσμο στην αιματηρή βαρβαρότητα των πολέμων, στο εκμηδενιστικό βάραθρο.
Η επίθεση του ιμπεριαλιστικού βραχίονα των ΗΠΑ (Ισραήλ) στη Μέση Ανατολή εναντίον του πλοίου που πήγαινε στην Γάζα με πολλούς Τούρκους, δίνει μια νέα τρομακτική διάσταση στο παγκόσμιο ιστορικό δράμα: Τη διάσταση της οξύτατης πολεμικής διάλυσης και «αναδιάταξης» ολόκληρης της περιοχής και του αλληλοσπαραγμού των κρατών της περιοχής.
Η αιχμή της Επίθεσης είναι, τώρα, η Τουρκία.
Ο Τούρκικος ιμπεριαλισμός προκάλεσε την Αυτοκρατορία των ΗΠΑ με τις «ανεξάρτητες» εθνικές του στρατηγικές και ιδιαίτερα με τις συμφωνίες του με τη Ρωσία.
Οι συμφωνίες αυτές και ιδιαίτερα η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία είναι ιστορικό γεγονός ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ για τις ΗΠΑ: Δεν καθιστά μόνο την Τουρκία ηγεμονική δύναμη της περιοχής, αλλά συνδέει καταλυτικά την περιοχή με τη Ρωσία…
Στην Ελλάδα, λίγο κουνήθηκε προς Ανατολάς ο Καραμανλής, και κατακρεουργήθηκε…
Τώρα στο στόχαστρο του πλανητικού ιμπεριαλισμού είναι η Τουρκία.
Τα πράγματα, βεβαίως, εδώ δεν είναι και τόσο εύκολα. Η Τουρκία δεν είναι καχεκτικός ιμπεριαλισμός και ακόμα δεν έχει ενσωματωθεί πλήρως στο νεοταξικό, ιμπεριαλιστικό στερέωμα.
Αυτή η πλανητική, νεοταξική εξουσία δεν θέλει, ούτε συγχωρεί την παραμικρή ανεξαρτησία και αυτονομία κρατών και εθνών. Απαιτεί ολοκληρωτική ΥΠΟΤΑΓΗ…
Η Τουρκία πλέον έχει μπει στο στόχαστρο. Το Ισραήλ χρησιμοποιείται σαν ο πολεμικός καταλύτης που θα αιματοκυλίσει ολόκληρη την περιοχή και μέσω αυτής της πολεμικής, καταστροφικής κτηνωδίας να επιβληθεί η Τάξη: η Τάξη της Νέας Ταξης…
Η εποχή μας είναι εποχή πολέμων και επαναστάσεων.
Η πολεμική βαρβαρότητα αρχίζει από τις περιφέρειες και διαστέλλεται, φτάνοντας σε παγκόσμιες ιστορικές τραγωδίας, αν δεν αναχαιτιστεί από τις λαϊκές επαναστάσεις, από τις ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ των Λαών…
Μια διαστολή της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας είναι η τωρινή επίθεση του Ισραήλ. Μια πολεμική επιχείρηση που ανοίγει τους Ασκούς του Αιόλου στην περιοχή μας και εμπλέκει δραματικά και τη χώρα μας η οποία κυβερνάται από δωσίλογους: Υπαλληλάκια των ΗΠΑ…
Πηγή
read more "Μπροστά σε ένα νέο πολεμικό βάραθρο?" Διαβάστε περισσότερα...

Έπεσαν οι μάσκες;

  • Είναι γεγονός ότι δύο γείτονες μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματά τους συζητώντας, παρά πετροβολώντας ο ένας τον άλλον
Του Βασίλη Κυρατζόπουλου
Ως πάγια ανθρώπινη και δημοκρατική αρχή ο διάλογος και η διαλεκτική πάντα παράγουν κάποια αποτελέσματα ως προς την επίλυση πολλών προβλημάτων. Όμως το ερώτημα που τίθεται είναι: Με ποια «Θεία δώρα» πρέπει να είναι προικισμένοι οι συνδιαλεγόμενοι, ούτως ώστε να υπάρξουν θετικές λύσεις των προβλημάτων;
Αν και η απάντηση έχει δοθεί απ’ όλες τις φιλοσοφικές και θρησκευτικές σχολές, επανερχόμαστε πάντα στο ίδιο σημείο. Εάν δεν υπάρχει ειλικρινής προσέγγιση χρειαζόμαστε χίλια «Θεία δώρα», εάν αναζητούμε δίκαιη λύση αρκεί μόνο ένα: η ειλικρίνεια.
Κάτω απ’ αυτή την προσέγγιση θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τη διήμερη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Δηλαδή κατά πόσο οι δύο πρωθυπουργοί είναι ειλικρινείς μεταξύ τους και κατά πόσο οι δύο χωριστά με τους λαούς τους;
Εφόσον δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις αποφάσεις που πάρθηκαν «κεκλεισμένων των θυρών», θα αρκεστούμε στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης που θέσαμε. Για τον Έλληνα πρωθυπουργό μπορούμε να επικαλεστούμε την μαρτυρία του κ. Dominique Strauss-Kan ότι οι οικονομικές προτάσεις επίλυσης του οικονομικού προβλήματος τέθηκαν από Ελληνικής πλευράς[1], και οι Έλληνες που διαθέτουν ακόμα μνήμη, ας θυμηθούν τις προεκλογικές δηλώσεις του κ. Παπανδρέου[2].
Χωρίς να επεκταθούμε στα του «οίκου μας», ας αναφερθούμε σε «αλήθειες» της απέναντι όχθης και καλύπτονται επιμελώς από την «άλλη τάξη πραγμάτων».
Οι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας ετοιμάζονται για δημοψήφισμα προς έγκριση ή απόρριψη αλλαγής του Συντάγματός τους (12/9/2010). Και μέχρι εκείνη την ημέρα η κυβέρνηση Ερντογάν δεν είναι διατεθειμένη να «ταράξει τα ήρεμα νερά» της πολιτικής ζωής. Άρα για 120 ημέρες θα ασχολούνται με «μεγαλεπήβολα σχέδια», που δεν θα επιφέρουν καμία βραχυπρόθεσμη αλλαγή στην πολιτική σκηνή του τόπου.
Οι φαινομενικές καινοτομίες του προτεινόμενου Συντάγματος είναι, η αποδυνάμωση του στρατού όσον αφορά την ανάμιξή του στον πολιτικό βίο της χώρας και η ενδυνάμωση των ανωτάτων πολιτικών δικαστηρίων, αναγκαία θεσμικά βήματα για τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Όμως και με το προτεινόμενο Σύνταγμα τα πράγματα μένουν ως είναι ως προς την υπάρχουσα κοσμοθεωρία του Τουρκικού κράτους. Οι βασικές αρχές, μία γλώσσα, ένα έθνος, κοσμικό κράτος, Κεμαλισμός, παραμένουν ως είναι.
Οι γνώστες της τουρκικής πραγματικότητας γνωρίζουν κάποιες ζυμώσεις που γίνονται εδώ και είκοσι χρόνια σε θεωρητικό επίπεδο και σε διεθνή κλίμακα και κάποτε θα υλοποιηθούν. Άρα πρέπει να ψηλαφίσουμε την ρίζα της σημερινής επικρατούσας ιδεολογίας, που κάποιοι ατυχέστατα αποκαλούν «νεοθωμανισμός». Εφόσον καμία σημερινή επικρατούσα πολιτική δύναμη δεν στηρίζει την πραγματική πολυπολιτισμική μορφή της χώρας, η οποία απαγορεύεται και από το ισχύον αλλά και από το προτεινόμενο Σύνταγμα, και δεν θα ισχύουν οι «ευεργετικές ισλαμικές διατάξεις» της Οθωμανικής περιόδου, δεν υφίσταται Οθωμανικό περιβάλλον αλλά και δεν προσφέρεται έδαφος για να επαναδημιουργηθεί. Ας μην λησμονούμε ότι μέχρι τον 15ο αιώνα (σε Βαλκάνια, Ανατολία, Πόντο, Παλαιστίνη και Κασπία) οι πληθυσμοί στους οποίους κυριαρχούσαν οι συνεχιστές του Οσμάν, ήταν διαφορετικού πολιτισμού και διαφορετικής θρησκείας, που «ομογενοποιήθηκαν» με μηχανισμούς δεκαετιών, με αποκορύφωμα τα τεκταινόμενα της περιόδου 1860 - 1975.
Ποια είναι η σημερινή κατάσταση;
Fethullah Güven (Φετχουλλάχ Γκουβέν), και η επικρατούσα κοσμοθεωρία στην Τουρκία
Ο Fethullah Güven είναι ο εμπνευστής και υλοποιητής του μετριοπαθούς Ισλαμικού κινήματος, το οποίο είναι ο πυρήνας των ψηφοφόρων της σημερινής Τουρκικής Κυβέρνησης. Πρωτοεμφανίζεται στα τέλη του 1970, όταν η ποσόστωση ψήφου όλων των Ισλαμικών κομμάτων δεν ξεπερνούσε το 3% του εκλογικού σώματος. Είναι ο μοναδικός Τούρκος πολίτης που προστατεύτηκε από ειδικές δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας στο εξωτερικό[3]. Η φύλαξή του από αόρατους (ή πραγματικούς) εχθρούς συνεχίστηκε και στην περίοδο που ξεκίνησαν οι ανακρίσεις και παραπέμπονταν στα Δικαστήρια Ύψιστης Ασφάλειας της Άγκυρας (Devlet Güvenlik Mahkemeleri, 22/8/2000).
Στο κατηγορητήριο που συντάχτηκε από τις διωκτικές αρχές αναφέρεται ρητά: «η ομάδα Fethullah Güven έχει διεισδύσει σε ανώτερα κλιμάκια της Εθνικής Παιδείας και της Εθνικής Ασφάλειας, όπως και στους περισσότερους κρατικούς θεσμούς» (1999/420). Έχοντας υπ’ όψη το βασικό στόχο του Ισλάμ (ότι, όλη η ανθρωπότητα θα συσπειρωθεί κάτω από το Κοράνι στο δρόμο που χάραξε ο Μωάμεθ), ας δούμε πώς αναφέρεται ο ίδιος στην θεωρεία και την υλοποίησή της, μέσα από τα έργα αλλά και από τις απομαγνητοφωνημένες κασέτες των διαλέξεών του:
«Τα κομβικά σημεία που μας καθοδηγούν στη Θεία τάξη (İlahî Nizam) είναι:
α) Ασφάλεια και Πληροφορία
β) Εκπαίδευση και Εταιρεία
γ) Τακτική και Στρατηγική
Όσοι υπηρετούν το Ισλάμ είναι φαντάροι. Όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι φαντάροι και συμπεριφέρονται αντίθετα των προδιαγραφών, σίγουρα θα τιμωρηθούν…
Με την οργάνωση εντός των σωμάτων ασφαλείας και των δικαστικών αρχών το κράτος θα αλωθεί αναίμακτα. Για να μη ζήσουμε την πανωλεθρία της Αλγερίας και της Συρίας του 1982 μέχρι να αποκτήσουμε την δύναμη να κουβαλάμε την γη στους ώμους μας και να σιγουρευτούμε ότι είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε αυτή την δύναμη, ελέγχοντας κάθε Συνταγματική Αρχή της Τουρκικής Δημοκρατίας, κάθε βήμα θεωρείται πρόωρο. Μέχρι εκείνη την στιγμή το όπλο σου θα είναι η γενειάδα και η μαντίλα…
Για να φθάσουμε στο στόχο μας είναι θεμιτή κάθε πρακτική. Στην πορεία θα λέμε και ψέματα και θα κοροϊδεύουμε τα πλήθη. Διότι οι μαζικές κινητοποιήσεις είναι άχρηστο δώρο των Δυτικών. Για να υλοποιηθεί η εθνική μας πεποίθηση πρέπει να κινηθούμε με ισχυρό πνεύμα, και να έχουμε την υπομονή και την σιωπηρή συμπεριφορά των κοραλλιών. Σε κάθε γωνία που μπορούμε να αναπτυχθούμε πρέπει να ριζώσουμε αθόρυβα και με πόνο…»
Ο Gülen ζει στη χώρα που διαπρέπει και ο Κεμαλιστής Altuğ Taner Akçam, ο οποίος έχει χαράξει μία νέα γραμμή του Κεμαλισμού, με κύριο επιχείρημα: «σήμερα έχουμε διεκπεραιώσει τους περισσότερους στόχους που είχαν τεθεί κατά την ίδρυση του κράτους. Για να συνεχίσει την πρόοδο και να μην απομακρυνθεί από την Δύση, η Τουρκική Δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπίσει την ιστορική πραγματικότητα». Μ’ αυτή την αντίληψη ο Akçam αποδέχεται τις γενοκτονίες που υπέστησαν οι Αρμένιοι και οι Πόντιοι.
Τέλος, το σύμβολο της «κόκκινης μηλιάς» του Παντουρκισμού είναι διαδεδομένο στις Τουρκικές φυλές: «Ο έλεγχος όλων των εδαφών που πάτησαν οι Τούρκοι και η απελευθέρωση όλων των τουρκικών φυλών που ζουν κάτω από ξένο ζυγό». Η πολιτική μετάφραση της θεωρίας είναι: «ο έλεγχος όλων των εδαφών από την Αδριατική μέχρι το Σινικό Τείχος». Η εσωτερική διαμάχη, που εμφανίζεται ως θεωρητικό δίλημμα είναι: Αν ο έλεγχος πρέπει να γίνεται με οικονομικά μέσα (μαλακή ισχύς, όπως αποκαλείται από τα think tanks των ΗΠΑ) ή με κατάκτηση των αντίστοιχων εδαφών (σκληρή δύναμη, όπως αποκαλείται από τα think tanks των ΗΠΑ). Μέχρι στιγμής εμφανίζονται νικητές οι υποστηρικτές της επιβολής με οικονομικά μέσα, εφόσον τα Τουρκικά φύλα το καθένα χωριστά μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί και να πορευθεί με την καθοδήγηση της μητέρας πατρίδας. Έτσι, χωρίς την αντίδραση των ένοπλων δυνάμεων, υλοποιήθηκαν οι εκκαθαριστικές πράξεις κατά των Ergenekon (Εργκενεκόν) και Βalyoz Harekatı (κίνημα Βαριοπούλας), που διατηρούσαν τον πυρήνα υποστηρικτών εδαφικής προσάρτησης.
Οι τρεις τάσεις στις ημέρες μας βρίσκονται επάνω στην ίδια ροπή και έχουν έναν ικανό ηγέτη, τον Ερντογάν, που κρατά τις ισορροπίες. Όμως μέχρι πότε;
Η θέση της Ελλάδος και η Πολιτική των Πολιτικών μας

Η αντίσταση προς τις ιμπεριαλιστικές τάσεις, που εμφανίστηκαν στην περιοχή μας (τώρα ονομάζονται παγκοσμιοποίηση, για να μην επαναχρησιμοποιηθεί η πραγματική λέξη, που καθιερώθηκε από την παγκόσμια αριστερά), πρέπει να είναι προς όλες τις κατευθύνσεις και όχι μόνο. Πράγμα δύσκολο που χρειάζεται γνώση, συντονισμό και αγώνα.
Αν και στις αρχές της δεκαετίας του 90 τα βαριά πυροβολικά των think tanks, Robert D. Kaplan (Balkan ghosts and the Arabists, The coming Anarchy), Samuel P. Huntington (Clash of Civilization), Noam Chomsky (Language and Thought, The Minimalist Program) κ.ά. ενημέρωναν την διεθνή κοινή γνώμη για τα επερχόμενα, και όλοι είχαν αναφορές στην Ελλάδα, ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδος δεν αντιλήφθηκε τα μηνύματα. Ούτε τα ΜΜΕ αλλά ούτε και οι υγιώς σκεπτόμενοι προβληματίστηκαν. Κανείς δεν αφουγκράστηκε την ταυτόχρονη εμφάνιση και εξολόθρευση των αχυράνθρωπων των 7 αδελφών, του Κοσκωτά στην Ελλάδα και του Asil Nadir στην Τουρκία αντίστοιχα.
Η «ορθώς σκεπτόμενη» Τουρκική άρχουσα τάξη, που αντιλήφθηκε τα μηνύματα, κατόρθωσε να πείσει τις αντίστοιχες της Ρωσίας και των Η.Π.Α., ότι είναι ικανή να διατηρήσει τις πολιτικές ισορροπίες σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, πέριξ της Κασπίας Θάλασσας και να δημιουργήσει προβλήματα στην Ε.Ε. Αναλαμβάνει παράλληλα και το ρόλο του «ρυθμιστή των πραγμάτων» στις προαναφερόμενες περιοχές. Η Τουρκία αν και υποστηρίζεται από τις διεθνείς συγκυρίες, έχει (ή είχε;) τρία εμπόδια, Ελλάδα, Ιράν και Συνθήκη Λοζάννης.
Στην δεκαετία που διανύσαμε, όταν Akçam και Gülen δραστηριοποιούνταν ο καθένας με διαφορετικό σκοπό αλλά στον ίδιο χώρο (πλησίον των think tanks) με προσωρινή ίδια πορεία, η Ελλάδα με τις διεθνείς συγκυρίες, που της προσφέρθηκαν, θα μπορούσε να ανακόψει την επιταχυνόμενη εξάπλωση. Ας τις δούμε και ας συλλογιστούμε την αντίδραση των «ηγετών μας»:
Α) Διεθνείς συμβάσεις που υπογράφονταν στα Βαλκάνια, όπως:
Α1) H Ενδιάμεση Συμφωνία με ΠΓΔΜ: Ακριβώς μετά την εφαρμογή (15/10/1995) της, η Τουρκία πλησιάζει την ΠΓΔΜ. Εκτός του ότι την αναγνωρίζει ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, προβαίνει σε εμπορικές και στρατιωτικές συμφωνίες. Η Ελλάδα με την πρώτη παραβίαση από πλευράς ΠΓΔΜ, θα μπορούσε ή να ακυρώσει την Ενδιάμεση Συμφωνία ή να ζητήσει ανταλλάγματα από την Τουρκία (ως ατμομηχανή των γεγονότων) σ’ ότι αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών. Σιωπώντας προς και στις δύο κατευθύνσεις εμφανίζεται σήμερα ηττημένη και στα δύο μέτωπα.
Α2) Όταν ζητήθηκε η γνώμη της Ελλάδος για το «Σχέδιο Αχτισάαρι» για την διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσόβου, που υπογράφθηκε στις 26/3/2007, έχοντας ανοικτό το μέτωπο της Θράκης και της Κύπρου, αλλά και με γνώση της κατάστασης σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο, μπορούσε να προβάλει και να ζητήσει την επίλυση των προγενέστερων ομοίων προβλημάτων στην περιοχή και να σταματήσει την προέλαση των τουρκικών συμφερόντων στο στρατηγικότερο σημείο των Βαλκανίων.
Το σχέδιο Αχτισάαρι σημειώνεται ως «μοναδικό» (unique), διότι αφορά μόνο το Γιουγκοσλαβικό πρόβλημα. Όμως αναμένουμε να υποβληθεί ένα παρόμοιο σχέδιο (ως δοκιμασμένο) προς επίλυση του Κυπριακού. Ελλείψει Παπαδόπουλου και πυγμής Κυπριακού λαού, που αντιστάθηκαν στο παράνομο σχέδιο Ανάν (σύμφωνα με τα σημερινά διεθνή πρότυπα), το οποίο είχε αποδοχή από τον Ελλαδικό πολιτικό κόσμο σε ποσοστό 75%, το νέο σχέδιο με ψευδοδιλλήματα και με πιέσεις των «οικονομικών δυσχερειών» ίσως περάσει σε βάρος του Ελληνισμού.
Β) Στην εικοσαετή επέτειο υπογραφής «Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας» στις 9-10/12/2002, επανέρχεται η ιδέα επαναδιαπραγμάτευσης του άρθρου 56, το οποίο ρυθμίζει και τα βασικά περί ΑΟΖ. Δηλαδή οι συζητήσεις θα επικεντρώνονταν στον ορισμό «κυριαρχικά δικαιώματα στο ΑΟΖ», υφαλοκρηπίδα, αιγιαλίτιδα ζώνη και συνδικαιώματα των ομόρων προς αυτή. Ενώ η Ελλάδα είχε παραμείνει στο «βυθίστε το Χώρα», η Τουρκική Δημοκρατία εκμεταλλευόμενη τις εμπειρίες της από τις Διεθνείς Διασκέψεις διαφόρων Διεθνών Οργανισμών σ’ ότι αφορά τον Εύξεινο Πόντο, διαμορφώνει ανάλογα, τις Αρχές Ναυσιπλοΐας, το Ποινικό Δίκαιο και τις Αρχές Διάσωσης σε Διεθνείς Θάλασσες με ανάλογο εξοπλισμό.
Γ) Ολυμπιακοί Αγώνες 2004: Ενώ κάθε διοργανώτρια χώρα από την μία υποκύπτει σε «πιέσεις της αγοράς» για να προμηθευτεί τα απαραίτητα και μη για πρώτες ύλες και εξοπλισμούς (όπως C4I, ατσάλι κ.λ.π.), από την άλλη πιέζει να έχει και κάποια οφέλη. Οι πολιτικοί μας παρά να εξαργυρώσουν τα σχετικά συμβόλαια με εθνικές απαιτήσεις, προτίμησαν παίζοντας για πολύ καιρό την προεδρεία και τις θέσεις διοργανωτικής επιτροπής, να αποκομίσουν ατομικά οφέλη.
Δ) Λισσαβόνα, 13/12/2007: Πηγαίνοντας στην Λισσαβόνα ήταν γνωστό σ’ όλα τα μέλη της Ε.Ε, ότι η Τουρκία με την συμπεριφορά της έδειχνε να ενδιαφέρεται περισσότερο για τα κονδύλια και όχι για την πλήρη ένταξή της στην Ε.Ε. Η Ελλάς στην περίοδο επαναπροσδιορισμού των Ευρωπαϊκών Αρχών, μπορούσε να ζητήσει την διασφάλιση σ’ ότι αφορά το Α.Ο.Ζ., ως Ευρωπαϊκή επικράτεια και άμυνα κατά Casus Belli για την νόμιμη προέκταση των χωρικών υδάτων της σε 12 ναυτικά μίλια. Προφανώς εμφανιστήκαμε χωρίς πρόταση, θυσιάζοντας εθνικά ύδατα.
Ε) ΟΗΕ και ΟΑΣΕ: Η Ελλάδα την περίοδο 2005 – 2006 ήταν μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ. Ενώ το Συμβούλιο από το 1974 κάθε χρόνο τουλάχιστον για δύο συνεδριάσεις συζητούσε το Κυπριακό, η χώρα μας όντας μέλος του Συμβουλίου και κατέχοντας την προεδρεία για έξι μήνες δεν προέβαλε καμία θέση άλλα ούτε πίεσε για εφαρμογή των προγενέστερων αποφάσεων (σ’ ότι αφορά την υποχώρηση των ξένων στρατευμάτων). Από την άλλη δεν ανέδειξε το μειονοτικό πρόβλημα στην Τουρκία υποδεικνύοντας την Γιουγκοσλαβία και τη Δυτική Όχθη (Παλαιστίνη-Ισραήλ), που επίσης κάθε χρόνο οι δύο ευαίσθητες περιοχές απασχολούν το Συμβούλιο τουλάχιστον για δύο συνεδριάσεις. Η Τουρκική Δημοκρατία παίρνοντας την σκυτάλη από την Ελλάδα, την περίοδο 2009 – 2010 προέβαλε θέση «τρομοκρατικών επιθέσεων στο Αιγαίο» και υποδεικνύει τις ένοπλες δυνάμεις της ως μοναδική αποτελεσματική λύση του προβλήματος!
Το 2009 η Ελλάδα είχε την Προεδρία του ΟΑΣΕ, οργανισμός ευαίσθητος για ανθρώπινα δικαιώματα και με τεράστια προσφορά σε Βαλκάνια και Κασπία. Ενώ η συνεισφορά μας ως μέλος μας κοστίζει 1,3 εκ. Ευρώ ανά έτος, η μοναδική δράση της Ελλάδος την περίοδο ήταν η διοργάνωση συνεύρεσης ΝΑΤΟ με ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα στις 27–28/6/2009, με μυθικά έξοδα. Πλήρης απογοήτευση Ελλήνων της Οσετίας που περίμεναν λύσεις! Καμιά δράση στη Μολδαβία. Απλά συνεισφορά στα έξοδα και οργάνωση «parties at Corfu»!
Ο τρόπος δράσης του ελληνικού κράτους στις προαναφερόμενες περιπτώσεις, απόδειξε σ’ όλη την οικουμένη ότι η Ελλάδα ήταν εντελώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει και να αντεπεξέλθει σε «μεγάλα γεγονότα». Έτσι εκτός του ότι χάνουμε συμμάχους ενθαρρύνουμε εχθρούς και κερδοσκόπους, που η δράση τους δεν άργησε να εμφανιστεί. Μας επιβεβαιώνουν τα γεγονότα των τελευταίων μηνών.
Η Συνθήκη Λοζάννης
Η Συνθήκη Ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας, που υπογράφθηκε στις 24/7/1923, σήμερα είναι τροχοπέδη στα μεγαλεπήβολα εθνικά σχέδιά της. Η Γαλλία, που αντιλήφθηκε το γεγονός, για να απεγκλωβιστεί από εγγυήτρια δύναμη, εδώ και πολλά χρόνια διοργανώνει διάφορα συνέδρια, που αφορούν τις μειονότητες. Σ’ ότι αφορά την Ρωμαίικη Κοινότητα, ουδέποτε κλίθηκαν οι αρμόδιοι στις συνεδριάσεις, όπου προέκυψαν διάφορες εκθέσεις με τις οποίες ενημερώνονται οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί. Από την άλλη, πολλά Πανεπιστημιακά παπαγαλάκια διαλαλούν ότι η Συνθήκη έχει ξεπεραστεί.
Ενώ με τους περίφημους «Νόμους Εξυγίανσης», η μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη περίμενε να εξυγιανθούν τα δικαιώματά της, μέχρι σήμερα πανηγυρίζει το μόνο αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα που της επιτράπηκε: Την επανεκλογή των Διοικητικών Συμβουλίων στα Ιδρύματα. Η Τουρκία δεν διατίθεται να επιστρέψει τα κατασχεμένα ακίνητα των Ιδρυμάτων, που ανέρχονται πάνω από 10.000 τεμάχια σ’ όλο τον Νομό της Κωνσταντινούπολης (από το 1927), που ήταν η πηγή εσόδων και επιβίωσης των ιδρυμάτων. Η κοινότητά μας πιέζεται να πανηγυρίσει μόνο την επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου. Το βασικό δικαίωμα ελευθερίας πίστης, που εκρέει από την Συνθήκη Λοζάννης αλλά και από την Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, γίνεται προσπάθεια από Τουρκικής πλευράς να ενταχθεί ως αντάλλαγμα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας (αν επιτευχθεί θα δημιουργήσει τεράστια μελλοντικά προβλήματα στους εναπομείναντες).
Ενώ η Τουρκία με τα άρθρα 15, 16 της Συνθήκης Λοζάννης και με τη Σύμβαση του Μοντρέ (7/8/1932) ξεκαθαρίζει την θέση της σ’ ότι αφορά το Αιγαίο, σήμερα και οι εγγυήτριες δυνάμεις των συμβάσεων κάνουν τα «στραβά μάτια» στις παραβιάσεις και στις απαιτήσεις που προβάλλονται από την Τουρκία. Με το Γ’ τμήμα της Συνθήκης, η Τουρκία αναγνωρίζει μειονότητες εντός της επικράτειάς της (τις οποίες παράτυπα περιόρισε σε Ελληνική, Αρμένικη και Εβραϊκή) και με το άρθρο 37 δεσμεύεται, ότι δεν θα νομοθετήσει με τρόπο ούτως ώστε να δημιουργηθούν δημοσιονομικά προβλήματα σε βάρος των μειονοτήτων. Όμως ξεκινώντας από το πρώτο Σύνταγμά της (20/4/1924) μέχρι και στο προτεινόμενο Σύνταγμα που θα ψηφιστεί (12/9/2010), στις επιμέρους νομοθεσίες και διατάγματα αγνοούνται σταθερά τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Όταν πλησίαζε η Συνδιάσκεψη Ερντογάν - Παπανδρέου, οι προύχοντες της Ελληνικής μειονότητας προσήλθαν με δίκαια αιτήματα. Στα πρώτα 50 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι ελληνικές κοινότητες δέχθηκαν σε βάρος τους 65 παραβιάσεις (από την Συνθήκη πρόληψης και τιμωρίας του εγκλήματος της γενοκτονίας, μέχρι διμερείς συμβάσεις)[4]. Η Ελλάδα παίζοντας θέατρο σκιών μπροστά σε δημοσιογράφους, παζάρευε την διάρκεια διάτρησης της Συνθήκης Σέγκεν, παραβλέποντας το Casus Belli που εκκρεμούσε κατά της χώρας.
Καλό θα ήταν να δούμε και την «αρχή της αμοιβαιότητας» (Mütekabiliyet), την οποία μεν οι Έλληνες πολιτικοί χρησιμοποιούν ως κάλυμμα και ωραιοποίηση γεγονότων, οι δε Τούρκοι πολιτικοί ως επιχείρημα «επίθεσης» κατά της ελληνικής κοινότητας.

Θράκη*
Κων/πολη*
Σχολεία εν λειτουργία
238
9
Μαθητές
~4.000
233
Θρησκευτικοί χώροι:
Τεμένη και Εκκλησίες αντίστοιχα
Ξάνθη 35
Κομοτηνή 158
Ροδόπη 85
Σύνολο 278
Αγνοείται ο ακριβής αριθμός ειδικά διαμορφωμένων χώρων προσευχής, που ανέρχονται περίπου σε 120 σ’ όλη την Θράκη, Γεν. Συν ~400 (σύμφωνα με την Gözde Kılıç Yaşın)
Φανάρι 14, Ψωμαθείων 11, Σταυροδρομίου 6, Ταταούλων 7
Βοσπόρου 13, Δέρκων 10
Χαλκηδόνος 12, Πριγκηποννήσων 14
Μονές 11, Μετόχια 4
Αγιάσματα 12, Παρεκκλήσια 2
Σύνολο 116
Ίμβρου&Τενέδου 25
Πληθυσμός
~ 98.000 (1991 ΥΠ.ΕΞ)
~ 2.000 (2005)
(*)Στοιχεία από Υπ. Παιδείας, Θρακικά Μουφτεία και Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πολης αντίστοιχα.
Εάν εξεταστούν οι ιστοσελίδες των Τουρκικών οργανώσεων της Θράκης, θα διαπιστωθεί η κατακραυγή κατά της Ελλάδας, ότι η Αθήνα είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν διαθέτει τέμενος (αγνοώντας τους 60 και πλέον ειδικά διαμορφωμένους νόμιμους και μη χώρους, που εξυπηρετούνται οι Μουσουλμάνοι κάτοικοι της Αττικής). Η Τουρκία προσπαθεί να ανταλλάξει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης (που παύτηκε παράνομα βάσει του Διεθνούς Δικαίου και παραμένει παράνομα κλειστή βάσει και των Τουρκικών Νόμων) με ένα παραπάνω τέμενος στην Ελλάδα. Είναι γεγονός, ότι εάν το πετύχει ο Ερντογάν, βάσει των αρχών που εκρέουν από το Κοράνι, θα έχει εξασφαλίσει μία θέση στον παράδεισο!

Το Ιράν

Η στρατηγική θέση του Ιράν, ως πετρελαιοπαραγωγός χώρα που δεν ελέγχεται άμεσα από την Δύση, ως τροφοδότρια δύναμη της Κίνας αλλά και ως κεντρική δύναμη στήριξης των Σιιτών ανά την υφήλιο, ήταν και παρέμεινε η κύρια αιτία προστριβών με την Σουνιτική Οθωμανική Αυτοκρατορία πρώτα και Τουρκική Δημοκρατία έπειτα. Αν και την δεκαετία του 90 είχε άμεσες προστριβές με τη Ρωσία, και τις υπόλοιπες Κασπιακές δημοκρατίες, ως προς την χάραξη συνόρων στην λίμνη της Κασπίας, οι στρατηγικές αναγκαιότητες το ώθησαν στην συμφιλίωση με τη Ρωσία.
Στις ημέρες μας δέχεται αφόρητες πιέσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Χαρακτηρισμένο ως μία από τις «εστίες των κακών», προσπαθεί να αναβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο το επερχόμενο κτύπημα.
Ο Ερντογάν πριν επισκεφθεί την Ελλάδα, είχε επιβλέψει τον Υπουργό Ενέργειας Taner Yıldız, στην υπογραφή συμφωνίας με την Ρωσία για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, που θα κοστίσει 20 δις. δολάρια. Στην Τουρκία σε ερευνητικό επίπεδο λειτουργούσε πυρηνικός αντιδραστήρας από την δεκαετία του 70 (Çekmece), όμως η Ρωσική Atomstroiexport θα έχει λόγο (και θα επιβλέπει) το πυρηνικό πρόγραμμα της ΝΑΤΟ’ικής Τουρκίας. Παράλληλα δε, ερχόμενοι σ’ επαφή με Βραζιλία «θα καθαρίζουν» το Ιρανικό Ουράνιο.
Δηλαδή το Ιράν εκτός από τον αγωγό NABUCO (για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη) θα είναι δέσμιο και υπόχρεο στην Τουρκία και για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία θα δηλώνει ότι «καταστρατηγεί τα συμφέροντά της», εάν επιτεθεί με τις υπόλοιπες ΝΑΤΟ’ικές χώρες στο Ιράν. Παράλληλα δε οι ΝΑΤΟ’ικές χώρες μη έχοντας την στήριξη των Τουρκικών υψομέτρων ή των Ρωσικών δυνάμεων, θα έχουν ελάχιστη τύχη επιτυχίας σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση κατά του Ιράν.
Οι αλληλεξαρτήσεις θα επιβαρύνουν περισσότερο το Ιράν και μάλλον θα υποχωρήσει από τις περισσότερες διεκδικήσεις.
Συμπέρασμα
Έχοντας υπ’ όψιν την σημερινή κατάσταση, διαπιστώνουμε ότι το μοναδικό εμπόδιο στην υλοποίηση σχεδίων εξάπλωσης της Τουρκίας, είναι η Συνθήκη Λοζάννης. Εάν ο ελληνισμός αναγκαστεί να θυσιάσει αυτό το χαρτί, επιβάλλεται να ζητήσει ισχυρά ανταλλάγματα και εγγυήσεις. Η Τουρκία σήμερα είναι σε θέση να δώσει ό,τι και ό,τι, όσα και αν της ζητηθούν για να πετύχει το αντίστοιχο σχέδιό της. Και ως ιστορική αλήθεια θα προσπαθήσει να τα πάρει πίσω το συντομότερο δυνατό, κρατώντας όλα τα οφέλη της συναλλαγής υπέρ της.
Ελπίζουμε στην δύναμη του ελληνισμού ανά την οικουμένη, διότι με υπουργούς και πρωθυπουργούς βουτηγμένους «στην απληστία», ο ελληνισμός κινδυνεύει από μία νέα 29/5/1453…

Σημειώσεις:
[1] http://www.youtube.com/watch?v=sWIGP7a3N28
[2] http://www.youtube.com/watch?v=vb3WiQ809bM
[3] Όταν πληροφορείται από τις μυστικές υπηρεσίες ότι διενεργείται σχετική ανάκριση σε βάρος του, αναχωρεί για ΗΠΑ το Μάρτιο του 1999. Βλέπε, Necip Hablemitoğlu, Köstebek, 2008 Κωνσταντινούπολη.
[4] Βλέπε www.metarrythmisis.gr/htmls/istoria/5_treaty%20%oflausanne.htm και «Η Άγραφη Γενοκτονία», Εκδόσεις Τσουκάτου 2006, Kayıt Olunmamış Soykırım εκδόσεις Pencere, 2009.
read more "Έπεσαν οι μάσκες;" Διαβάστε περισσότερα...

Το τέλος του Ευρώ;

  • Τον 20ο αιώνα ζήσαμε την κυριαρχία του δολαρίου σε όλο το μεγαλείο του. Τον 21ο αιώνα η κυριαρχία του δολαρίου απειλήθηκε και συνεχίζει να απειλείται σοβαρά από τη θέσπιση του ευρώ
Το ευρώ (ενιαίο νόμισμα) αποτελεί προϊόν της συνθήκης του Μάαστριχτ και σηματοδοτεί θεσμικά την έναρξη εφαρμογής της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με απόφαση που ελήφθη το 1998. Η συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά ούτε και οι επόμενες του Άμστερνταμ και της Νίκαιας, προέβλεπαν κάποιο μηχανισμό στήριξης του νέου νομίσματος από τυχόν «επιθέσεις» ή «προσβολές». Στο σημείο αυτό πρέπει να αναγνωρίσουμε τη μεγάλη επιτυχία του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος κατάφερε να ενεργοποιήσει μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα τις βασικές δυνάμεις της Ευρωζώνης, δημιουργώντας έναν μηχανισμό στήριξης των «αδύναμων κρίκων» στη μεγάλη σύγκρουση δολαρίου και ευρώ. Διότι, ξεφλουδίζοντας το «κρεμμύδι» της κρίσης των ημερών, στην καρδιά του θα βρούμε τη σύγκρουση δολαρίου και ευρώ.
Η κρίση ξεκίνησε από την Ελλάδα για πολλούς και διαφορετικούς μεταξύ τους λόγους. Κυρίως, γιατί στερείται ικανών αναχαιτιστικών οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να προβλέψουν έγκαιρα και να αντιμετωπίσουν τα επερχόμενα. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις εντός Ελλάδας συνεργάστηκαν με την Goldman Sachs για να προκύψει η κρίση που όλοι μας ζούμε σήμερα. Οι συνεντεύξεις του οικονομικού αναλυτή Max Keiser τον τελευταίο καιρό είναι εξόχως αποκαλυπτικές. Για τη δημιουργία της κρίσης λειτούργησαν ενορχηστρωμένα πλείστες δυνάμεις οικονομικές και πολιτικές εκατέρωθεν του Ατλαντικού, με συμπεριφορές καιροσκοπικές και κερδοσκοπικές. Επιπλέον, η συγκυρία ευνοεί ποικίλα συμφέροντα, ώστε με μια δυναμική προσπάθεια και κεραυνοβόλους χειρισμούς να δοθούν λύσεις και να προωθηθούν τετελεσμένα σε ένα σύνολο ζητημάτων (εθνικά τα χαρακτήρισε προ διμήνου ο Πρωθυπουργός).

Στο χείλος του γκρεμού
Η σημερινή κρίση είναι πρωτοφανής για τα μεταπολεμικά δεδομένα της χώρας και, όπως υποστηρίζει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος, δεν μπορεί ν΄ αντιμετωπιστεί με λογικές άλλων εποχών. Με δεδομένες τις συνθήκες αυτές, κρίνει ότι το αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.
Είναι γεγονός, πάντως, ότι στο σημείο που έχουμε φτάσει, μοναδική σανίδα σωτηρίας που μας είχε απομείνει ήταν το ΔΝΤ. Η ταυτόχρονη ενεργοποίηση της Κομισιόν και της ΕΚΤ μάλλον θετικά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και δικαιολογείται, διότι για πρώτη φορά το ΔΝΤ επελαύνει σε χώρα της Ευρωζώνης. Επίσης θετικά θα πρέπει να εξεταστεί η συγκυρία να ηγείται ο Γάλλος Ντομινίκ Στρος-Καν στο ΔΝΤ, που προσβλέπει στην Προεδρία της Γαλλίας, διότι δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο τμήμα του χρέους το δανειστήκαμε από γαλλικών συμφερόντων τράπεζες και μικρότερο από τις γερμανικές. Έτσι εξηγείται κατά μέγα μέρος και η εγκάρδια συμπεριφορά του Ν. Σαρκοζί απέναντι στον κ. Παπανδρέου. Γάλλος είναι και ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος επανειλημμένα έχει λάβει θετικές θέσεις για την ελληνική οικονομική κρίση, υποστηρίζοντας σε κάποια αποστροφή του λόγου του ότι «ακόμα και κουρελόχαρτα να είναι τα ελληνικά ομόλογα, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα αγοράσουμε». Θετική στάση για τη στήριξη της Ελλάδας έδειξε και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όλοι οι σημαντικοί παράγοντες της Ε.Ε. έχουν λάβει θετική στάση απέναντι στη στήριξη της Ελλάδας, πλην μερίδας των Γερμανών συντηρητικών. Όχι φυσικά επειδή αγάπησαν ξαφνικά την Ελλάδα. Άπαντες έχουν κατανοήσει πλήρως τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη. Έχουν κατανοήσει έστω και αργά τον πόλεμο που υφίσταται το ευρώ.

Ο νομπελίστας Γ. Στίγκλιτς και το τέλος του ευρώ
Ο νομπελίστας της Οικονομίας Γιόζεφ Στίγκλιτς προέβλεψε ότι το τέλος του ευρώ είναι πιθανό αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να διευθετήσει τα «θεμελιώδη θεσμικά προβλήματά» της. Ερωτηθείς από το ραδιοσταθμό BBC 4, ο Στίγκλιτς δήλωσε πως το σχέδιο βοήθειας Ε.Ε. - ΔΝΤ προς την Ελλάδα, που συνδυάσθηκε μ' ένα σχέδιο λιτότητας, την αυστηρότητα του οποίου επέκρινε, δε θα μειώσει τη διάθεση των κερδοσκόπων να στοιχηματίζουν στην εξασθένηση της ζώνης του ευρώ.
«Όταν δούμε πόσο δύσκολο υπήρξε για την Ευρώπη να υιοθετήσει μια κοινή θέση για να βοηθήσει μία από τις μικρότερες χώρες, θα αντιληφθούμε πως, αν μια χώρα λίγο μεγαλύτερη έχει δυσκολίες, είναι πιθανό η Ευρώπη να δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο νομπελίστας. «Συνεπώς, πιστεύω ότι η ελπίδα πως (αυτή η βοήθεια) θα εμποδίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις, είναι πιθανόν αβάσιμη: μπορεί να λειτουργήσει για κάποιο χρόνο, όμως μακροπρόθεσμα, όσο τα θεμελιώδη θεσμικά προβλήματα παραμένουν, οι κερδοσκόποι θα γνωρίζουν ότι παραμένουν και, στο βαθμό που οι αδυναμίες της Ευρώπης θα επιδεινώνονται, πιστεύω πως θα χαίρονται». Καθώς τον ρωτούσαν αν αυτό σημαίνει το τέλος του ευρώ, ο Στίγκλιτς απάντησε: «Είναι ίσως το τέλος του ευρώ». Αν η Ευρώπη «δε διευθετήσει τα θεμελιώδη θεσμικά προβλήματά της, το μέλλον του ευρώ θα είναι ίσως πολύ σύντομο», κατέληξε.

Ο περίεργος ρόλος του Τζ. Σόρος
Ο χρηματιστής Τζορτζ Σόρος που δε χάνει ευκαιρία να μιλήσει για την οικονομική κρίση και να λάβει θέση «υπέρ» της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κατέφθασε στην Αθήνα λίγες μόλις ημέρες μετά την νίκη του ΠΑΣΟΚ, όπου είχε συνομιλίες με αρκετούς παράγοντες της πολιτικής ζωής της χώρας. Και φυσικά, ο ρόλος του Σόρος στη Βαλκανική (Αλβανία, Σερβία, Σκόπια) και όχι μόνον, είναι αρκετά γνωστός, όπως γνωστός είναι και ο ρόλος του την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, αλλά και οι σχέσεις και τα συμφέροντα με τα οποία συνδέεται και εξυπηρετεί στην αντίπερα του Ατλαντικού όχθη. Λέγεται, μάλιστα, ότι έχει χρεωθεί εδώ και πολλά χρόνια -για λογαριασμό συγκεκριμένων πολυεθνικών συμφερόντων- την Ελλάδα, προωθώντας συγκεκριμένα προγράμματα σε πολιτιστικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Γνωστός παράγοντας του ελληνικού τραπεζικού κατεστημένου, για να αποδείξει τη δύναμη του Σόρος και του εξουσιαστικού μπλοκ που εκπροσωπεί, έλεγε προ ετών ότι «με ένα φαξ του Σόρος άρχισε να ανεβαίνει το Χρηματιστήριο και με ένα φαξ άρχισε η πτώση».
Πριν από επτά χρόνια η ελληνοαμερικανική επιθεώρηση «Καμπάνα» έγραφε, χωρίς ποτέ να διαψευστεί, ότι ο Σόρος προωθούσε συγκεκριμένο πρόγραμμα σχετικά με την Ελλάδα, που αφορούσε κυρίως στην αγορά εδαφών που θα φτάσουν το 30% των εκτάσεων, στην εξαγορά των ελληνικών τραπεζών, στην εκμηδένιση της ελληνικής βιομηχανίας, στη μείωση της αγροτική παραγωγής, στην εξαγορά των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και μεταβολή της Ελλάδας σε κέντρο φθηνού τουρισμού. Συνεχίζοντας, το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε ότι Έλληνες εργάτες και διανοούμενοι θα διευκολύνονται να μεταναστεύσουν στις βαλκανικές και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ οι λαθρομετανάστες θα καταλάβουν τους ακατοίκητους χώρους της ελληνικής υπαίθρου.
Πριν από επτά χρόνια τα παραπάνω έδειχναν υπερβολικά και τα αντιμετωπίζαμε με επιφύλαξη. Σήμερα, όμως, έχοντας ακούσει και δει μύρια όσα, κρίνοντας με μεγαλύτερη σύνεση και νηφαλιότητα, διαπιστώνουμε ότι αποτελούν κομμάτια ενός παζλ που στήθηκε πριν χρόνια και αφήνει τα ίχνη του σαν τα πετραδάκια του Κοντορεβυθούλη.

Ο εκνευρισμός ενός Βρετανού ευρωβουλευτή
Μεγάλη έκπληξη προκάλεσαν τα λεγόμενα του Βρετανού ευρωβουλευτή Nigel Paul Farage, που μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Ε.Ε. κ. Βαν Ρομπάϊ, αναρωτιόταν «ποιος σας ψήφισε; Ποιος μηχανισμός;» και στη συνέχεια διαπίστωνε: «Προτίθεστε να γίνετε ο δολοφόνος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας των ευρωπαϊκών χωρών…», «δείχνετε μίσος στην ιδέα της ύπαρξης εθνικής κυριαρχίας στα κράτη…», «από τότε που αναλάβατε την προεδρία δεν έχουμε δει τίποτα άλλο εκτός από το να γίνεται η Ελλάδα ένα προτεκτοράτο…».

Το 2009 είναι το πρώτο έτος της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης
Το ξέσπασμα του Βρετανού ευρωβουλευτή θα φαινόταν σαν «κεραυνός εν αιθρία», αν δεν είχε προηγηθεί ομιλία του ιδίου του Βαν Ρομπάϊ στις 21 Νοεμβρίου 2009, στην οποία τόνιζε ότι «το 2009 είναι το πρώτο έτος της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης με τη δημιουργία του G20 στη μέση της οικονομικής κρίσης. Η διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την Παγκόσμια Διαχείριση του πλανήτη μας…».

Το εξιλαστήριο θύμα
Το σχετικό παζλ συμπληρώνεται με τα πολύ διαφωτιστικά του Μπομπ Τσάπμαν, εκδότη του International Forecaster, σε συνέντευξη που είχε με την Helen Skopis στις 9 Απριλίου, δύο μόλις ημέρες πριν ανακοινώσουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης: «Ο λόγος που χρησιμοποιείται η Ελλάδα ως αποδιοπομπαίος τράγος ή εξιλαστήριο θύμα, είναι για να συνέλθουν (οι χώρες της Ευρωζώνης), να επανακάμψουν στα νομίσματά τους και να τα υποτιμήσουν. Από την υποτίμηση θα προκύψει ύφεση που θα γονατίσει όλες τις οικονομίες. Τότε ο στόχος των διεθνιστών είναι να γίνει μια Παγκόσμια Κυβέρνηση. Αυτό επιδιώκουν. Αυτό βιώνουμε. Δεν είναι βλάκες αυτοί. Δεν πράττουν στην τύχη. Αυτά τα σχέδια προετοιμάζονται πολλά χρόνια πριν εκτελεστούν… Μιλάμε για τον απόλυτο, τον ολοκληρωτικό έλεγχο. Το χρήμα είναι δευτερεύον...».
Η περίοδος που ζούμε είναι δύσκολη. Οι αντίπαλοι των υπερατλαντικών συμφερόντων δε δείχνουν για τη στιγμή ότι μπορούν να τους ανταγωνιστούν στην κούρσα της παγκόσμιας εξουσίας. Τα συμφέροντα που συνασπίζονται γύρω από αυτό που πολύ γενικά ονομάζουμε «αμερικανικό επεκτατισμό», φαίνεται να προχωρούν δυναμικά και να καθορίζουν την πορεία της σύγκρουσης δολαρίου - ευρώ. Το βέβαιο είναι ότι δε θα σταματήσουν εκεί. Απλά το δολάριο είναι η σημαία τους και πρέπει να αποκτήσει τη χαμένη του αίγλη. Αυτό όμως εξαρτάται από την ισχύ της αντίστασης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη ετοιμάζονται ανάλογες επιθέσεις με αυτήν της Ελλάδας στην Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και στη Βρετανία. Αν είναι δυνατόν! Και όμως απειλείται ακόμα και η παλιά αυτοκρατορία. Ζει στο πετσί της πρωτοφανείς επιθέσεις συνασπισμένων κερδοσκόπων. Η Γερμανία, από την άλλη, φρονίμως πράττοντας, γνωρίζοντας το παιχνίδι που γίνεται εδώ και χρόνια, φρόντισε να εξασφαλίσει ενεργειακή ροή από τη Ρωσία και να κάνει σοβαρές μπίζνες με την Κίνα. Δύσκολα θα την αγγίξουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Εμείς, πόσο θα αντέξουμε και τι μέρες ξημερώνουν για την πατρίδα; Έχουν γνώση οι φύλακες; Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Προβόπουλος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, προεξόφλησε ότι η κρίση που ήδη ζούμε δεν μπορεί ν΄ αντιμετωπιστεί με λογικές άλλων εποχών. Ας ελπίσουμε πως είμαστε στο σωστό δρόμο. Ας ελπίσουμε πως κολυμπάμε προς τη σωστή ακτή. Το ΔΝΤ και η Ε.Ε. μας πέταξαν το σωσίβιο.

Υ.Γ. Και για να μην ξεχνιόμαστε: στη διεθνή πολιτική σκηνή δεν υπάρχουν φίλοι ή εχθροί. Υπάρχουν μόνον συμφέροντα. Ο «πράσινος» εδώ και χρόνια Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους μας, τοποθετήθηκε με περισσή σαφήνεια: «Είμαστε υποκριτές. Τους τελευταίους μήνες η Γαλλία πούλησε στην Ελλάδα έξι φρεγάτες για 2,5 δισ. ευρώ, ελικόπτερα για 400 εκατ. και Ραφάλ προς 100 εκατ. το ένα. Η Γερμανία πούλησε έξι υποβρύχια προς ένα δισ. ευρώ... αν είμαστε σοβαροί να εγγυηθούμε στους Έλληνες τα σύνορά τους...».
Αυτό που ξέχασε να πει ο μάλλον συμπαθής Κον Μπεντίτ, είναι ότι στις συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» η Γαλλία θα έχει να λαμβάνει από μερτικό από τις ελληνικές τράπεζες που θα ενταχθούν υπό την ομπρέλα τής γαλλικών συμφερόντων «Εμπορικής», ενώ η Γερμανία θα έχει να λαμβάνει από την ενεργειακή πίτα σε όλο της το εύρος.

Πηγή
read more "Το τέλος του Ευρώ;" Διαβάστε περισσότερα...