Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ελλάδα 2011: Keep going... προς τα πίσω

Προσωπικά χαίρομαι για όλους όσους κατάφεραν να πάνε διακοπές. Δεν είναι ντροπή να συνεχίζει κανείς να έχει την εργασία του, και εφόσον αυτή του προσφέρει τα σχετικά μέσα, να έχει και την οικονομική άνεση να ζει σαν άνθρωπος. Σύντομα άλλωστε πολλοί Έλληνες θα πληρώσουν στην εφορία, την οικονομική τους… αυτάρκεια, με την μορφή της τριπλής έκτακτης εισφοράς. Απλά για να καταλάβουν για μία ακόμη φορά (όπως έχουμε πει, η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως) ότι εδώ «στο Ελλάδα» δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.
Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και γενικώς όσοι αναγκάζονται να δηλώνουν εισοδήματα θα συνεχίσουν να απομυζούνται, καλύπτοντας την τρύπα της φοροδιαφυγής, απλά γιατί ο (δήθεν) φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν μπορεί να πιάσει κανέναν άλλο. Διότι αν μπορούσε, δεν θα ήταν ο ΦΠΑ το μεγαλύτερο πρόβλημα των κρατικών εισπράξεων… Και εδώ είναι και το παράλογο: Ανεβάζουμε τους συντελεστές ΦΠΑ, ακριβαίνοντας τα προϊόντα σε βαθμό που οι καταναλωτές δεν μπορούν να πληρώσουν, αλλά από την άλλη, δεν μπορούμε να πάρουμε το φόρο. Άρα, ποιος ωφελείται; Κάποιος στη μέση της αλυσίδας που θα τον βάλει στην τσέπη του… ενώ τα κορόιδα θα πληρώνουν. Όπως πάντα.
Τι ίδιο δεν έγινε και με τις προθέσεις για τα περιβόητα τεκμήρια διαβίωσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες; Δύο χρόνια τα περιέφεραν στα ΜΜΕ ως απειλή, και τελικά αντικαταστάθηκαν με ένα χαρατσάκι που είναι όμως το ίδιο για όλους. Είτε βγάζουν 1.000 ευρώ, είτε 100.000. Είτε φοροδιαφεύγουν πλήρως. Κι αυτό ονομάστηκε φορολογική δικαιοσύνση. Όπως πάντα…
Ο πρώτος κύκλος των αποκρατικοποιήσεων κλείνει σε ένα μήνα, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει πουληθεί ή ιδιωτικοποιηθεί τίποτα πλην του μεριδίου του ΟΤΕ που οι Γερμανοί θα έπαιρναν έτσι κι αλλιώς. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά με την πτώση του χρηματιστηρίου το πήραν τσάμπα, ενώ έβαλαν την κυβέρνηση να βάλει και πλάτη για τις απολύσεις εκατοντάδων υπαλλήλων που θα έρθουν το χειμώνα. Έτσι μέσα σε ένα μήνα θα πρέπει να πουληθούν όλα τα μαγαζιά που βρίσκονται στη λίστα τους πρώτου κύματος των αποκρατικοποιήσεων. Και να γίνει αυτό, όμως, πόσα χρήματα θα φέρουν, μετά τη χρηματιστηριακή κατρακύλα που έχει περιορίσει την αξία τους κατά 40 – 65%; Έτσι, και με τις πιέσεις των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών (που αν δεν προσέξατε αντέχουν στον χρόνο όπως οι κατσαρίδες στο πυρηνικό πόλεμο), οι αποκρατικοποιήσεις θα αναβληθούν για άλλη μια φορά. Όπως πάντα.
Κι αν το δημόσιο χρειαστεί λεφτά, θα τα βρει με άλλη μία έκτακτη εισφορά. Όπως πάντα.
Η χώρα βρίσκεται σε πρωτοφανή οικονομική κρίση (για να μην γελιόμαστε είμαστε ο πιο χρεοκοπημένος λαός, συγκριτικά με το μέγεθός μας) αλλά ενώ έχουμε ανάγκη από πραγματική και επεξηγηματική ενημέρωση για το τι πραγματικά θα μας συμβεί τα περισσότερα ΜΜΕ (και εδώ οι αναγνώστες του «Π» καταλαβαίνουν τη διαφορά) ασχολούνται με τετριμμένα και «πασέ» ρεπορτάζ που τους σερβίρουν από τα διάφορα πολιτικά γραφεία, του τύπου «τι θα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ», ή ότι «η κυβέρνηση τρέχει να πιάσει τους στόχους»… Όπως πάντα.
Οι τράπεζες συνεχίζουν να βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αλλά πάντοτε το κράτος, η Τράπεζα της Ελλάδος, ή (ακόμα) και οι αντίπαλοι τραπεζίτες φροντίζουν την τελευταία στιγμή να σώσουν αλλήλους ως από μηχανής Θεοί για να μην πάθει τίποτα το πιο ισχυρό «σύστημα». Όπως πάντα.
Κι έτσι, μ’ αυτά και με τ’ άλλα, στην Ελλάδα του 2011, σε μια περίοδο που οι δανειστές μας, κρατικοί και ιδιώτες απ όλο τον κόσμο, ΑΠΑΙΤΟΥΝ να τελειώνουμε με το δημόσιο όπως το ξέραμε, για να λύσουμε και τα προβλήματα που προκαλεί σε πολίτες, κοινωνία και οικονομία, εμείς στο Ελλάδα, συνεχίζουμε.
Συνεχίζουμε να χαϊδεύουμε το πελατειακό κρατικοδίαιτο πολιτικό μας σύστημα και δυστυχώς να έχουμε το δημόσιο ως την καλύτερη προοπτική για τα παιδιά μας… Όπως πάντα.
read more "Ελλάδα 2011: Keep going... προς τα πίσω" Διαβάστε περισσότερα...

Κυβέρνηση... Ντάλτον!


Πάμε για σύναψη διμερών συμφωνιών... «τύπου» Φινλανδίας;
Προς τα εκεί φαίνεται να οδεύει το πράγμα, σύμφωνα με τα όσο διαγράφονται τις τελευταίες ημέρες.
Η σύναψη της πολύκροτης συμφωνίας Ελλάδας – Φινλανδίας για την παροχή εγγυήσεων άνοιξε τον ασκό του αιόλου και για άλλες χώρες.
Αυτό έγινε για τον απλούστατο λόγο, ότι ο οποιοσδήποτε θέλει να δανείσει, απαιτεί εγγυήσεις ότι θα πάρει τα χρήματά του πίσω. Το να δώσει όμως, η Ελλάδα χρήματα στον δανειστή (Φινλανδία) για να της τα δώσει πίσω ο τελευταίος με μεγαλύτερο επιτόκιο, πρώτη φορά το βλέπουμε.
Ποιος λοιπόν, δεν θέλει να βγάλει χρήματα από το «πουθενά»;
Ως γνωστόν, τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια δεν έχουν ανοίξει ακόμα, συνεπώς η νέα συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας και το δεύτερο δανειακό πακέτο, δεν έχει περάσει από αυτά. Με άλλα λόγια, αυτή η δεύτερη δανειακή σύμβαση είναι στον αέρα.
Συνεπώς, δημιουργούνται δεκάδες ερωτηματικά γύρω από την 6η δόση. Ο EFSF, ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης, που θα είναι το σημείο – κλειδί για τη δεύτερη σύμβαση παραμένει προς το παρόν ..εκτός!
Το μόνο που μένει συνεπώς, είναι η σύναψη από μέρους της Ελλάδας, συμβάσεις και συμφωνίες τύπου Φινλανδίας.
Από τη στιγμή που ξεσηκώθηκαν και οι υπόλοιπες χώρες που ζητούν αντίστοιχη συμφωνία, μάλλον η Ελλάδα θα καταλήξει στο να διαπραγματεύεται με κάθε χώρα ξεχωριστά!
Αυτό μπορεί να μην συμφέρει την Ευρώπη για τη βιωσιμότητα του ευρώ στο απώτερο μέλλον, αφού αν «σκάσει» μια χώρα ακόμα τα κεφάλαια απλά δεν θα υπάρχουν.
Καθυστέρηση στην επόμενη δόση βλέπει η Moody’s
Αυτό ακριβώς αναφέρει ο οίκος Moody’s με σημερινή της έκθεση, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει κίνδυνος να καθυστερήσει -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που γενικευθεί η τάση χωρών-μελών της Ευρωζώνης να ζητούν εγγυήσεις από την Ελλάδα.
Παράλληλα, αναφέρει ότι τέτοιες διμερής συμφωνίες το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν δυσανάλογη την κατανομή του ρίσκου μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας.
read more "Κυβέρνηση... Ντάλτον!" Διαβάστε περισσότερα...

Αυτός ο κατήφορος φέρνει μόνο ένα αποτέλεσμα...



Το ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, είναι κάτι που το γνωρίζουν ακόμη και τα βρέφη. Το ότι αυτή η κατάσταση οδηγεί μόνο σε πολιτικές ανατροπές και βαθιές κοινωνικές ρήξεις, είναι κάτι που μόνο η κυβέρνηση δεν θέλει να αποδεχθεί. Ίσως επειδή το "μάρμαρο" θα κληθούν να το πληρώσουν όλοι εκείνοι που οδήγησαν την χώρα στον εξευτελισμό, όλοι εκείνοι που έφαγαν και που δεν συνελήφθησαν μέχρι τώρα, όλοι εκείνοι που έπαιζαν και συνεχίζουν να παίζουν με το πολίτευμα, με την οικονομία, με τους πολίτες... Δυστυχώς, η ώρα για το πραγματικό "ταμείο" πλησιάζει. Οι εξελίξεις απλά επιτείνουν το επικείμενο δράμα όλων αυτών που συνεχίζουν να λοιδωρούν την λογική και να εμπαίζουν τους Έλληνες πολίτες.

Πιο ακριβά οι διακοπές για τους Έλληνες τουρίστες!

Αυτό είπε στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση Βενιζέλου με τους κοινωνικούς εταίρους. Τα τουριστικά πακέτα all inclusive και η ημιδιατροφή από τουρίστες του εξωτερικού θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και όχι 23%.

Δεν θα ισχύει το ίδιο όμως εφόσον το πακέτο κλείσει Έλληνας τουρίστας στο εσωτερικό, ο οποίος για μια ακόμα φορά θα είναι το κορόιδο, αφού θα πληρώσει ΦΠΑ 23%!

Το οικονομικό επιτελείο παραπέμπει στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου με την οποία θα ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο του ΦΠΑ που θα επιβαρύνει την εστίαση από την 1η Σεπτεμβρίου.

Έτσι, η κυβέρνηση των δυο ταχυτήτων, βάζει και τον ΦΠΑ σε δυο ταχύτητες, ενώ οδηγεί την χώρα με την... όπισθεν! Είναι μετά να μην την χαρακτηρίζουμε ως "κυβέρνηση πολλών ταχυτήτων", που όμως οδηγεί παράνομα και με κλεμμένο όχημα;

Με 3.500 αστυνομικούς ο ΓΑΠ στην Θεσσαλονίκη!!!

Ίσως το παραπάνω γεγονός να είναι ένας επιπρόσθετος λόγος για τον οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να μην ανέβει στην φετινή ΔΕΘ με όλο το κυβερνητικό του επιτελείο, αλλά σίγουρα θα συνοδεύεται από 3.500 αστυνομικούς, για να αποφύγει τα έκτροπα. Το Μαξίμου είναι σίγουρο ότι η παρουσία Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη δεν θα είναι ευχάριστη υπόθεση για κανέναν. Ούτε για τον ίδιο ούτε όμως, και για όσους τον αντικρύσουν!
Μάλιστα, θα δημιουργηθούν ειδικές ζώνες περιφρούρησης στις οποίες δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση!
Ο πονοκέφαλος της αστυνομίας δεν είναι μόνο το ΠΑΜΕ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο που έχουν ανακοινώσει από τώρα κινητοποιήσεις, αλλά το κίνημα των Αγανακτισμένων, που δεν έχουν καθορίσει ακόμα τον τρόπο διαμαρτυρίας τους!
Μήπως κάποιος ή κάποιοι πρέπει να πούνε στον πρωθυπουργό των διακοπών πως ό,τι κι αν κάνει, δεν μπορεί να αποφύγει το μοιραίο; Εξάλλου, με απόφασή του έβαλε το κεφάλι του στο... τσουβάλι, με απόφασή του πρόσθεσε και το φίδι στον... κόρφο του...

Ποιός είναι άραγε το φίδι; Εδώ σας θέλω... Ο ευρών αμοιφθήσεται και θα τιμηθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου με θέση συντονιστή υπουργού των πρωθυπουργικών διακοπών...

Χρήστος
read more "Αυτός ο κατήφορος φέρνει μόνο ένα αποτέλεσμα..." Διαβάστε περισσότερα...

Και τώρα αρχίζει η πώληση του υπεδάφους...


  • Περιμένουμε ακόμη εκείνο το νόμο που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, μέσω του οποίου θα απαγορευόταν η πώληση Ελληνικού εδάφους
  • Εκτός και εάν κυβέρνηση Παπανδρέου δεν θεωρεί Ελληνικό έδαφος την Ελληνική Επικράτεια εκτός Αθηνών
Μπορεί να έκλεισε το μέτωπο της ψήφισης του ενεργειακού νομοσχεδίου η κυβέρνηση, αλλά στα χέρια του Γ.Παπακωνσταντίνου παραμένει η «καυτή πατάτα» της απελευθέρωσης της αγοράς λιγνίτη και της «ισότιμης» πρόσβασης όλων των παικτών στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ.

Ολα δείχνουν ότι η τελική λύση που θα υποβληθεί στην Κομισιόν μέσα στον Σεπτέμβριο θα περιλαμβάνει πώληση «έτοιμων» λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, μαζί με τα λιγνιτωρυχεία που τις τροφοδοτούν με καύσιμο, ενώ δεν αποκλείεται να συνδυαστεί και με απόφαση για κατασκευή νέας μονάδας (Μελίτη 2), σε συνεργασία της ΔΕΗ με ιδιώτες, ώστε να συνδυαστεί με την παραχώρηση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης.

Αγνωστο παραμένει τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση να πράξει με τις υδροηλεκτρικές μονάδες που σήμερα διαχειρίζεται αποκλειστικά η ΔΕΗ, καθώς το θέμα των «νερών» είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.
read more "Και τώρα αρχίζει η πώληση του υπεδάφους..." Διαβάστε περισσότερα...

Το σκοτεινό φθινόπωρο του 2011

Φόβος, απελπισία, οργή. Αυτά είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Φόβος για το αύριο. Απελπισία για το σήμερα. Οργή για το γεγονός ότι όλο το βάρος της κρίσης το πληρώνουν μόνο οι συνεπείς φορολογούμενοι, εναντίον των οποίων επιτίθεται διαρκώς με συνεχώς νέους φόρους η κυβέρνηση Παπανδρέου λεηλατώντας το εισόδημά τους. Μέχρι πού θα πάει αυτή η ιστορία; Μέχρι πότε η κυβέρνηση αυτή θα "γδέρνει" τους εργαζόμενους και κάποιους ειλικρινείς μικρομεσαίους αδυνατώντας ή αδιαφορώντας να πατάξει τους εύπορους φοροφυγάδες;
Παράλληλα, όλοι οι μακροοικονομικοί στόχοι της κυβέρνησης Παπανδρέου που αποφασίζονται από κοινού με τους ξένους επικυρίαρχους της τρόικας αποτυγχάνουν παταγωδώς, στραγγαλίζοντας κάθε ελπίδα ανάκαμψης. Μόνο ως κακόγουστο ανέκδοτο ακούγεται πλέον ο στόχος της ανάπτυξης. Οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί. Μετά την κατάρρευση του ΑΕΠ της χώρας μας πέρυσι κατά 4,5%, αποδεικνύεται για φέτος ανέφικτος ο στόχος όχι της αύξησης του ΑΕΠ, αλλά έστω της σημαντικής επιβράδυνσης της μείωσής του. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, οδηγείται ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε δημόσια ομολογία ότι δεν αποκλείεται καθόλου το 2011 να καταβαραθρωθεί το ΑΕΠ της Ελλάδας... περισσότερο και από το 2010!
Είναι αποκαλυπτικό το επώδυνο γεγονός ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011 το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά... 8,1% (!) έναντι του ΑΕΠ του αντίστοιχου τριμήνου του 2010. Αλλά και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 το ΑΕΠ της χώρας μας μειώθηκε κατά 6,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Αν συνεχίσουμε έτσι, ζήτω που καήκαμε!
Χάλια πάει η κατάσταση και με το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Ολα δείχνουν ότι ελάχιστη θα είναι η μείωσή του φέτος από το δυσθεώρητο ύψος του 10,1% που βρέθηκε στο τέλος του 2010. Ραγδαία επιδείνωση και στο δημόσιο χρέος, το οποίο φέτος θα εκτοξευθεί σε επίπεδα άνω του... 160% του ΑΕΠ! Στο μεταξύ, η ανεργία έφτασε τον Μάιο στο πρωτοφανές εδώ και μισόν αιώνα ποσοστό του 16,6% - όσοι ήταν δηλαδή οι άνεργοι το 1960, όταν σταδιακά πάνω από ένα εκατομμύριο νέοι Ελληνες βρέθηκαν μετανάστες στη Δυτική Ευρώπη, στον Καναδά, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία. Από τον Σεπτέμβριο και μετά μάλιστα όλοι οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, τσακίζοντας το ταμείο ανεργίας αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα στερηθούν ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Την ίδια ώρα η αγορά παραπαίει από την έλλειψη ρευστότητας. Δεν υπάρχουν λεφτά και ο ένας επιχειρηματίας κοροϊδεύει τον άλλον με ακάλυπτες επιταγές, το ύψος των οποίων ξεπέρασε τα 1,78 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο μαζί με τις απλήρωτες συναλλαγματικές. Απίθανο είναι να αυξηθεί αισθητά η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα από το τραπεζικό σύστημα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν εισέλθει σε λεπτή φάση. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 θα πρέπει να βρουν χρήματα να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια είτε μέσω συνενώσεων είτε μέσω της εξεύρεσης κεφαλαίων, ελληνικών ή ξένων.
Υπάρχουν ακόμη μύριοι όσοι τομείς όπου αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης κατά τη διάρκεια αυτού του εξαιρετικά δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα. Δεν νομίζουμε ότι αποκλειστική αιτία όλων των αρνητικών εξελίξεων που αναφέραμε είναι απλά και μόνο η ανεπάρκεια των μελών της κυβέρνησης Παπανδρέου, όσο έκδηλη και αν είναι αυτή σε αρκετές περιπτώσεις. Υπάρχει όμως βαθύτερη αιτία και αυτή είναι η λανθασμένη πολιτική που κυβέρνηση και τρόικα έχουν χαράξει και υλοποιούν σε πολλούς τομείς. Η λανθασμένη πολιτική της ΕΕ αποδεικνύεται άλλωστε πέραν πάσης αμφιβολίας από το γεγονός ότι η μία μετά την άλλη οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης περιδινίζονται στην κρίση, καθώς έχουν καταστεί έρμαιο των κερδοσκόπων του χρηματοπιστωτικού συστήματος ακόμη και κράτη του αρχικού πυρήνα της ΕΟΚ, όπως η Ιταλία, ενώ και η Γαλλία κάθε άλλο παρά σθεναρή αντίσταση είναι σε θέση να προβάλει, αν ληφθεί η πολιτική απόφαση συντονισμένης κερδοσκοπικής επίθεσης εναντίον της.
ΚΡΙΣΗ: Παίζεται ως και η τύχη του ευρώ
ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ είναι οι διαστάσεις της κρίσης που εκτυλίσσεται. Εμάς φυσικά η χώρα μας μάς ενδιαφέρει πρωτίστως, αλλά όσο περνάει ο καιρός όλο και υποβαθμίζεται η σημασία της μοίρας της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΕ. Ανοικτά πια συζητείται ευρύτατα το αν το ευρώ θα επιβιώσει αυτής της κρίσης ή αν η Ευρωζώνη θα διαλυθεί. Τίποτα πλέον δεν είναι βέβαιο. Οταν ακόμα και ο Ζακ Ντελόρ, αυτό το "ιερό τέρας" της ευρωπαϊκής ενοποίησης του παρελθόντος, δίνει συνεντεύξεις όπου τονίζει ότι "το ευρώ και η Ευρώπη βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού", τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά στην ΕΕ από το ελληνικό πρόβλημα.
read more "Το σκοτεινό φθινόπωρο του 2011" Διαβάστε περισσότερα...

S&P: "Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα στο 2011"

Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα στο 2011. Αυτή είναι η εκτίμηση των αναλυτών της Standard & Poor οι οποίοι επανέρχονται στο σενάριο της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας. Πριν ένα μήνα και μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που προέβλεπαν συμμετοχή των ιδιωτών στο «κούρεμα», εθελοντικά όπως το είπαν, ο διεθνής οίκος είχε υποβαθμίσει την Ελλάδα λέγοντας ότι η διαδικασία της εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών στη μείωση του χρέους είναι επιλεκτική χρεοκοπία. Τότε είχαν πέσει όλοι πάνω στην S&P και στη δικτατορία των διεθνών οίκων και είχαν δίκιο. Όμως, αυτό ισχύει μόνο εφόσον λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη οι αποφάσεις της Συνόδου.
Ένα μήνα μετά η συμφωνία ακροβατεί, οι ιδιώτες που κρατούν ελληνικά ομόλογα συμμετέχουν με το σταγονόμετρο ενώ ακόμη κι αν επιτύχει το πείραμα το ελληνικό χρέος θα μειωθεί ελάχιστα, η Ελλάδα θα είναι χρεωμένη μέχρι το λαιμό και τα νέα δάνεια θα έρθουν να μας πνίξουν ακόμη περισσότερο.
Κάποιοι ήδη κάνουν λόγο για χρεοκοπία που θα επέλθει μέχρι το τέλος του χρόνου, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δε θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Όμως, εφόσον καμιά πρόβλεψη δεν έχει πραγματοποιηθεί, το έλλειμμα θα κλείσει πάνω από 8,5% αντί για στόχο 7,4%, το χρέος εκτινάσσεται στα ύψη, η ύφεση θα ξεπεράσει το 4,5% ή ακόμη και το 5%, φαίνεται ότι οδεύουμε σε μια επώδυνη χρεοκοπία.
Άλλωστε, οι Ευρωπαίοι δεν λαμβάνουν αποφάσεις υπέρ μιας γενναίας μείωσης του χρέους μέσω ευρωομολόγων, οπότε είναι θέμα χρόνου να αφεθεί η Ελλάδα στην τύχη της.
Το γεγονός ότι η μια μετά την άλλη οι χώρες ζητούν εγγυήσεις, δείχνει ότι ο στόχος της Ευρώπης είναι μη βοηθήσουν πραγματικά τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.
Ίσως το σενάριο της δημιουργίας μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, πιθανότατα με έξοδο της Ελλάδας κι άλλων χωρών από το ευρώ και με δημιουργία κάποιου άλλου νομίσματος ή ευρώ για το Νότο, να προετοιμάζεται στα υπόγεια του Βερολίνου και του Παρισιού.
Πηγή
read more "S&P: "Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα στο 2011"" Διαβάστε περισσότερα...