Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Όταν ο Ολυμπιακός την «κοπάνησε» από τη... Θύρα 13!


Δεύτερος ακόμα και στην επιλογή της θύρας των οργανωμένων ο Ολυμπιακός! Θύρα 13: Η αποτυχημένη κόκκινη αντιγραφή και η «κοπάνα» προς την απέναντι Θύρα 7!

Η Ομάδα Έρευνας του GreenZone συνεχίζει τις... ανασκαφές στο πλούσιο αρχείο της, ανοίγει νέες πληγές και φέρνει στην επιφάνεια στοιχεία που αποσιωπήθηκαν τεχνηέντως για πολλά χρόνια...

Το ημερολόγιο έγραφε 19 Νοεμβρίου 1966, όταν για πρώτη φορά στεγάστηκε στην οδό Κολωνού 68, στο Μεταξουργείο, ο Σύνδεσμος Φίλων Παναθηναϊκού «Θύρα 13». Παρόλα αυτά η Θύρα 13 ήταν ήδη ο τόπος συνάντησης των φανατικών φίλων του Τριφυλλιού αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Στη θρυλική φωτογραφία με τον Ζαχαρία Πιτυχούτη να κάνει τον γύρο του θριάμβου στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» με τη σημαία του Παναθηναϊκού, φαίνεται ξεκάθαρα ότι πάνω από το γιγάντιο Τριφύλλι αναγράφεται «13η Θύρα». Είναι σαφές λοιπόν, ότι οι οργανωμένοι φίλοι του Παναθηναϊκού είχαν στήσει τη... φωλιά τους στη Θύρα 13 του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αρκετά χρόνια προτού αποκτήσουν καταστατικό και νομική υπόσταση.

Μάλιστα οι ρίζες του οπαδικού κινήματος της «Θύρας 13» είναι ακόμα πιο βαθιά χωμένες στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Σύμφωνα με μαρτυρίες η «Θύρα 13» απέκτησε τα πρώτα χαρακτηριστικά της ταυτότητάς της στα μέσα της δεκαετίας του 1950!

Αρχηγός της «Θύρας 13» των ερυθρόλευκων τη δεκαετία του '70 ήταν ο Αττίλιο


Την ίδρυση της «Θύρας 13» από τους οπαδούς του Τριφυλλιού, επιχείρησαν να αντιγράψουν και οι φίλοι των αντίπαλων ομάδων βλέποντας και ζηλεύοντας την ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Δεδομένου ότι οι πιο ένθερμοι οπαδοί επιλέγουν κάποιο από τα πέταλα του γηπέδου, οι φίλοι του Ολυμπιακού είχαν δύο επιλογές. Τις θύρες 6-7 και τις θύρες 13-14 του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης». Το πέταλο της θύρας 7 ήταν από την πλευρά του Νέου Φαλήρου και τη θύρας 13 από την πλευρά της Καστέλλας.

Οι πρώτοι οργανωμένοι φίλοι του Ολυμπιακού επέλεξαν τη «Θύρα 13», όπως και αυτοί του Παναθηναϊκού. Μάλιστα όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα στις αρχές της δεκαετίας του ’70 αρχηγός της «Θύρας 13» των ερυθρόλευκων ήταν ο Αττίλιο (κατά κόσμο Βασίλης Δουρίδας, †1994) ο οποίος με την τρομπέτα του έπαιζε από τότε το κομμάτι που ακούγεται μέχρι και σήμερα (από τα ηχεία του γηπέδου πλέον) στο ανακατασκευασμένο «Γ. Καραϊσκάκης».

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού για αρκετά χρόνια θα χρησιμοποιούν το όνομα «Θύρα 13» όπως άλλωστε φαίνεται ξεκάθαρα και στη φωτογραφία της εφημερίδας «Ομάδα» τον Μάρτιο του 1974 (στην ορθογραφία και στη σύνταξη πάντα ίδιοι!).

Ο Αττίλιο με την τρομπέτα του, αρχηγός των φιλάθλων της... Θύρας 13. Φωτογραφία από τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ το 1971, που διεξήχθη στο «Γ. Καραϊσκάκης».
Κάποια στιγμή όμως, έστω κι αργά, αντιλήφθηκαν πως στην επιλογή της θύρας των οργανωμένων είχαν έρθει δεύτεροι και καταϊδρωμένοι, καθώς η «Θύρα 13» ήταν συνυφασμένη με τον Παναθηναϊκό. Έτσι, αποφάσισαν, σε μία νύχτα μέσα, να περάσουν στο απέναντι πέταλο και στη «Θύρα 7», όπου και παραμένουν μέχρι σήμερα.

Οταν πλέον το γήπεδο ανακατασκευάστηκε, παρόλα τα σκάνδαλα και τς παρατυπίες που έγιναν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, προφανώς θέλοντας να κάνουν «delete» στη «Θύρα 13» και σε ό,τι τους την θυμίζει, και ενδεχομένως τους δημιουργεί σύνδρομα κατωτερότητας, την αφαίρεσαν από την αρίθμηση των θυρών!

Έτσι, το σημερινό γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» είναι το μοναδικό γήπεδο στον κόσμο που ενώ διαθέτει θύρα 12 και 14, εν τούτοις δεν έχει 13 γεγονός που αποδεικνύει ότι προκειμένου να ξεπεράσουν τα συμπλέγματά τους, είναι ικανοί να σβήσουν μονοκονδυλιά όχι μόνο τον Αττίλιο και τις ρίζες του οργανωμένου οπαδικού τους κινήματος, αλλά την ίδια τους την ιστορία...

Διαβάστε περισσότερα: http://www.greenzone.gr/2012/08/13.html#ixzz2AQH12xzW
read more "Όταν ο Ολυμπιακός την «κοπάνησε» από τη... Θύρα 13!" Διαβάστε περισσότερα...

Μπράβο Γιούρκα…

… μπράβο φυσικά για τα αρχίδια που έδειξε χτες, και όχι για την απίστευτη γκάφα του 26ου λεπτού!

Μετά το φυσιολογικό μούδιασμα όλων (παικτών, προπονητή και οπαδών), ο Παναθηναϊκός έγινε ξανά Panathinaikos , έκλεισε τη Lazio στα καρέ της, και από καθαρή ατυχία δεν πήρε τη νίκη που άξιζε.
Αλλά θέλω να σταθώ στον Γιούρκα, που φέτος θυμίζει πάλι το -κάποτε- κορυφαίο δεξί μπακ της Ευρώπης. Λίγοι παίκτες στην Ευρώπη, μετά από τέτοιο καταδικαστικό λάθος νωρίς στον αγώνα, θα επανέκαμπταν και θα έβγαζαν ένα καλό παιχνίδι… και ο Γιούρκας είναι ένας από αυτούς!
Ο ίδιος αδίκησε τον εαυτό του και την καριέρα του με τις επιλογές του όλα αυτά τα χρόνια, κάτι που φαίνεται να έχει πια συνειδητοποιήσει. Έστω και στα 31 του, αναγεννάται από τις στάχτες του και πραγματοποιεί σταθερά καλές εμφανίσεις.
Όλοι το πήραν χαμπάρι αυτό, ακόμα και το “σύστημα Μαρινάκη” το οποίο τον στοχοποιεί με κίτρινες κάρτες (συμπλήρωσε κιόλας 4 και θα απουσιάσει από το ματς στην Κέρκυρα). Μόνο ο Γκόντζος και το παρεάκι του δεν λένε να το καταλάβουν, είτε γιατί τους θυμίζει την “καταραμένη” περίοδο της πολυμετοχικότητας είτε γιατί η θέση του αγαπημένου τους Λουκά στην εντεκάδα είναι επισφαλής!
Ξυδάκι ΚωΓκο!
read more "Μπράβο Γιούρκα…" Διαβάστε περισσότερα...