Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Συνιστώ ενθέρμως στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τις επόμενες τρείς ημέρες θα πουν ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ, να ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ τις γραμμές που ακολουθούν. Πρώτα για το δικό μας το καλό αλλά και για το δικό τους….
Η υπερψήφιση του μνημονίου από το ΠΑΣΟΚ, τον ΛΑΟΣ και την κ. Μπακογιάννη, μας οδήγησε σε μία σειρά εξευτελιστικών παραχωρήσεων και αποικιοκρατικών συμφωνιών, που είμαι σίγουρος πως οι περισσότεροι αγνοούσαν. Αν πάλι τις γνώριζαν και τις ενέκριναν, τότε φοβούμαι ότι δεν διαθέτουν εθνική συνείδηση, αλλά ούτε κάν συνείδηση. Ιδού λοιπόν κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού σε τι είπατε ΝΑΙ:
***ΔΕΝ επιτρέπεται στην Ελλάδα να δανειστεί από οποιαδήποτε άλλη πηγή, πλήν Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. (σ. 119)
***Οι δανειστές μας έχουν το δικαίωμα να μεταβιβάσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Με απλά λόγια, δανειστήκαμε από το Δ.ΝΤ. αλλά μπορεί να βρεθούμε να χρωστάμε στις ΗΠΑ, στην Τουρκία, ἤ στην Νορβηγία. (όποιος έχει μυαλό, έστω λίγο, αντιλαμβάνεται την συνέχεια.) (σ. 129)
***Το επιτόκιο για τα 80 δις ευρωπαϊκών δανείων είναι 5,2% κυμαινόμενο για την πρώτη 3ετία, 6,2% για τα επόμενα χρόνια και +2% οι τόκοι υπερημερίας. (σ.121)
***Ο εκάστοτε υπουργός οικονομικών δεσμεύει δια της υπογραφής του το Ελληνικό κράτος. (το Σύνταγμα και η Βουλή τίθενται στο περιθώριο και δεν έχουν καμία ισχύ). (σ. 130)
*** Με την παρούσα ο δανειολήπτης παραιτείται αμετάκλητα και άνευ όρων, από κάθε ασυλία την οποία έχει ή πρόκειται να αποκτήσει όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα σύμβαση.
*** Ούτε ο δανειολήπτης, ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία (άμεση και σαφής αναφορά στον ορυκτό πλούτο τις χώρας μας). (σ. 123)
Προϊόντα του μνημονίου είναι και τα υπό ψήφιση ασφαλιστικό και εργασιακό νομοσχέδια της κυβέρνησης. Όμως πρέπει οι πάντες να γνωρίζουν ότι:
***το συνταγματικό δικαστήριο της Λεττονίας με την υπ΄ αριθμόν 2009-43-01 απόφασή του, της 21ης Δεκεμβρίου 2009, έκρινε ως αντισυνταγματική την μείωση των συντάξεων που επιχειρήθηκε στην χώρα, κατ΄ εφαρμογήν του προγράμματος του Δ.Ν.Τ.
*** το συνταγματικό δικαστήριο της Κολομβίας με την υπ΄ αριθμόν C-754 απόφασή του, έκρινε ως αντισυνταγματική την αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 60 στα 62 έτη,
*** το συνταγματικό δικαστήριο της Αργεντινής με απόφασή του της 22ας Αυγούστου 2003, έκρινε ως αντισυνταγματική την μείωση των συντάξεων κατά 13%
Εάν παρ΄ όλα αυτά βρεθούν βουλευτές που θα επιχειρήσουν με την ψήφο τους να εγκρίνουν τα αντισυνταγματικά μορφώματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προδίδοντας τους Έλληνες πολίτες, ατιμάζοντας την εντολή τους, περιφρονώντας την αξιοπρέπειά τους, προκειμένου να διατηρήσουν την καρέκλα τους στην Βουλή, για λίγους μήνες ακόμη, ας γνωρίζουν ότι το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ.
Π.Π.
Υστερόγραφο: τυχόν δικαιολογίες περί πτωχεύσεως, λεφτά δεν υπάρχουν, και ο δανεισμός είναι μονόδρομος, απορρίπτονται ως αδόκιμες και ψευδείς. Προτρέπω δε τους δύσπιστους να διαβάσουν τις αναλύσεις επιφανών οικονομολόγων για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας της χώρας μας και τις προτάσεις τους. Επίσης τους καλώ να πληροφορηθούν από την εφημερίδα της κυβερνήσεως, πόσα εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για υπερωρίες, και επιχορηγήσεις τους τελευταίους μήνες. Τέλος τους προτρέπω να σκεφθούν, αν οι κομματικές παρωπίδες τους το επιτρέπουν, ότι το χρέος μας από 119% του ΑΕΠ σήμερα, θα εκτιναχθεί στο τέλος του 2013 μεταξύ 150% και 177% του ΑΕΠ και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ήπια ανάκαμψη της οικονομίας μας. Ανάκαμψη για την οποία ούτε σχέδιο αλλά ούτε και σκέψη υπάρχει στην κυβέρνηση. Προς άρσιν δε πάσης παρεξηγήσεως σε ότι αφορά τα ανωτέρω στοιχεία, διευκρινίζω πως δεν είναι δικοί μου υπολογισμοί, αλλά του ΔΝΤ (IMF, Greece, Request for stand by arrangement, May 5, 2010, σελ. 18, 36).
read more "ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ" Διαβάστε περισσότερα...

ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ!!



Ο πιο σιχάμενος άνθρωπος επιτέλους αρχίζει να αποχωρεί απο τα αθλητικά δρώμενα.
Ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος που εμφανίστηκε στον αθλητικό χάρτη της χώρας.
Αυτός που το όνομα του μπλέχτηκε στα περισσότερα σκάνδαλα και βγήκε αθώος απο όλα παραχώρησε την παε .

Κατασκοπείες ,μίζες-siemens ,Σπάθες ,Παπουτσέληδες ,χαμένα μάτια σε Πάτρες ,συνδεσμουπαλληλίκια ,ασυλία δολοφόνων ,Γκαγκάτσης ,Μητρόπουλοι ,Κανελλόπουλος ,ΡΙΖΟΥΠΟΛΗ και τόσα άλλα..

Ο άνθρωπος που πήρε τα πρωταθλήματα με ό,τι τρόπο ήξερε και μπορούσε ,που έκανε όλη την χώρα να αηδιάσει με το ποδόσφαιρο ..

...είναι τόσο απαίσια τα συναισθήματα που νιώθουμε για αυτόν τον τύπο ,που μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο σε εμάς θα ασχοληθούμε αναλυτικά με τον θείο...
read more "ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ!!" Διαβάστε περισσότερα...

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΣΟΚ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ:"ΜΑΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΝΑ ΜΗ ΓΡΑΦΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ"-ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ!

Έλαβα το παρακάτω μήνυμα από αναγνώστη:

"Αγαπητό μπλογκ,κάτι πρέπει να γράψεις για την κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά οι Νεοδημοκράτες στο Ηράκλειο.Οι άνθρωποι της Μπακογιάννη,πανταχού παρόντες,προσπαθούν με χίλιους δυο τρόπους να μας αποθαρρύνουν από την ενεργό συμμετοχή μας στη Νέα Δημοκρατία.

Τι εννοώ;Σ'εμένα,πρώην στέλεχος άλλου κόμματος,με πλησιάζουν διάφοροι άγνωστοι που γυρνάνε στα γραφεία της ΝΔ και μας λένε "Περίμενε να ανακοινωθεί το νέο κόμμα της Ντόρας και θα γραφτείς εκεί,αν πας στη ΝΔ τώρα πάει να πει ότι είσαι Σαμαρικός...γίνεται Σαμαρικός και από Κρήτη;"

Αυτή είναι η πρώτη...προσέγγιση:Αν το "θύμα" εκφράσει ενστάσεις,αρχίζουν το καλόπιασμα:"Όταν θα έρθεις με τη Ντόρα και δουλειά θα βρεις,αν είσαι άνεργος και κανείς δε θα ενοχλεί το μαγαζί σου,αν έχεις.Δεν θα δεις ποτέ ΣΔΟΕ και ΕΦΕΤ"!

Το τελευταίο στάδιο,είναι οι απειλές στυλ "Ξέρουμε ποιος είσαι,πρόσεξε τι πας να κάνεις" κλπ.

Πρέπει να σας πω ότι ο Σαμαράς αρχίζει κι έχει μεγάλη δυναμική στο Ηράκλειο και στην Κρήτη γενικότερα,ειδικά από απογοητευμένους πρώην ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ αλλά και αρκετούς του ΠΑΣΟΚ!

Όλα αυτά έχουν θορυβήσει τους "ντοράκηδες",όπως τους λέμε και φτάνουν στο σημείο που περιγράψαμε.

Παρακαλώ δημοσιεύστε τα συγκεκριμένα γεγονότα στο ιστολόγιό σας για να ενημερωθεί ο κόσμος,γιατί πραγματικά η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Αγανακτισμένος Νεοδημοκράτης

Γνωρίζοντας το Μητσοτακέικο,δεν έχουμε λόγο να αμφισβητούμε τα όσα γράφει ο αναγνώστης:Η βρωμιά,οι τραμπουκισμοί κσαι οι μαφιόζικες μέθοδοι είναι...τρόπος ζωής για την Αυτοκράτειρα...Ζωνιανών και λοιπών χασισοπεριοχών!

Καλώ τους Βουλευτές ΝΔ Ηρακλείου να ενημερωθούν και να προστατέψουν τους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν στο κόμμα:Δεν είναι δυνατόν τα "ντοράκια" να αλωνίζουν στην Κρήτη κι εκείνοι να κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια!

Εύχομαι καλό κουράγιο στους λεβέντες Κρητικούς,που τολμάνε και τα βάζουν με το καθεστώς Μητσοτάκη:ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ!

read more "ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΣΟΚ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ:"ΜΑΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΝΑ ΜΗ ΓΡΑΦΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ"-ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ!" Διαβάστε περισσότερα...

Δεν καταψηφίζει το ασφαλιστικό η Μπακογιάννη...

Μεταξύ του "ναι" και του "παρούσα" αναμένεται να κινηθεί για το ασφαλιστικό η Ντόρα Μπακογιάννη που θα μιλήσει σήμερα στη Βουλή. Θεωρείται πάντως πολύ δύσκολο έως απίθανο να το καταψηφίσει.
Ο ΛΑ.Ο.Σ πάντως που κι αυτό είχε ψηφίσει υπέρ των μέτρων του ΔΝΤ δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό γιατί «είναι μία ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια με περιορισμένη χρονική διάρκεια ζωής» κατά τον Γ. Καρατζαφέρη.

http://press-gr.blogspot.com
read more "Δεν καταψηφίζει το ασφαλιστικό η Μπακογιάννη..." Διαβάστε περισσότερα...

Λιάνα Κανέλλη - Ασφαλιστικό γενοκτονία!



Η Λιάνα Κανέλλη στην καλύτερη της εμφάνιση στη βουλή για το (αντί) ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
read more "Λιάνα Κανέλλη - Ασφαλιστικό γενοκτονία!" Διαβάστε περισσότερα...

Έσπασαν τον μυστικό κώδικα του Πλάτωνα

Οργάνωνε τα κείμενά του σε στίχους πολλαπλάσιους των δώδεκα εκατοντάδων, γιατί πίστευε ότι «οι μαθηματικοί νόμοι κυβερνούν το σύμπαν και όχι ο Δίας», υποστηρίζει ιστορικός βρετανικού πανεπιστημίου

«Σαν να ανοίγει έναν τάφο και να ανακαλύπτει κρυμμένα έργα του Πλάτωνα» ένιωσε ο ιστορικός και φιλόσοφος της επιστήμης Τζέι Κένεντι από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ όταν, όπως ισχυρίστηκε, έσπασε τον μυστικό μαθηματικό και μουσικό κώδικα στο έργο του Πλάτωνα.
Ο καθηγητής βάσισε τη θεωρία του, που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιθεώρηση «Apeiron», στη στιχομετρία. Μέτρησε, δηλαδή, τους αριθμούς των στίχων και προσπάθησε να....
αναζητήσει κάποιο σταθερό μοτίβο ή κάποια σχέση μεταξύ τους.

Αποθηκεύοντας αυθεντικά χειρόγραφα του Πλάτωνα σε έναν υπολογιστή, που αποτελούνται από 35 χαρακτήρες χωρίς κενά και σημεία στίξης, ο Κένεντι ανακάλυψε ότι με περιθώριο απόκλισης μόλις ένα ή δύο τοις εκατό, σε πολλούς από τους διαλόγους του Πλάτωνα, ο αριθμός των στίχων βασιζόταν σε κυκλικά πολλαπλάσια των δώδεκα εκατοντάδων. Ετσι, η «Απολογία» έχει 1.200 στίχους. Ο «Πρωταγόρας», ο «Κρατύλος», ο «Φίληβος» και το «Συμπόσιο» έχουν το καθένα 2.400 στίχους. Ο «Γοργίας» 3.600, η «Πολιτεία» 12.200 και οι «Νόμοι» 14.400.

Ο Κένεντι πιστεύει ότι δεν είναι τυχαίο: «Γνωρίζουμε ότι οι συγγραφείς πληρώνονταν με τον αριθμό των στίχων, ότι οι κατάλογοι των βιβλιοθηκών κατέγραφαν τον συνολικό αριθμό στίχων, οπότε όλοι μετρούσαν τους στίχους». Θεωρεί ότι ο Πλάτωνας οργάνωνε τα κείμενά του, σύμφωνα με μια δωδεκαφθογγική κλίμακα, η οποία αποδίδεται στον Πυθαγόρα, για τον οποίο σίγουρα γνώριζε. «Η θεωρία μου λέει ότι ο Πλάτωνας χρησιμοποιούσε την τεχνολογία της μέτρησης των στίχων για να μένει σταθερός στο μονοπάτι και να εμφυτεύσει συμβολικά περάσματα σε κανονικά διαστήματα», εξηγεί ο Κένεντι στην εφημερίδα «Γκάρντιαν». Το να μάθουμε πώς το έκανε «ξεκλειδώνει την πύλη για τον λαβύρινθο των συμβολικών μηνυμάτων του Πλάτωνα».

Με βεβαιότητα, ο καθηγητής δηλώνει ότι ο Πλάτωνας «έγραφε συμβολικά και πως αν κάποιος εργαζόταν σκληρά και γινόταν σοφός, μπορούσε να καταλάβει τα σύμβολα και να διεισδύσει μέσω των κειμένων στα κρυμμένα νοήματα της φιλοσοφίας του».

Η μυστικότητα οφείλεται στο γεγονός ότι ο Πλάτωνας ήταν «μια επικίνδυνη ιδέα» πιστεύει ο Κένεντι. «Σήμαινε ότι οι μαθηματικοί νόμοι κυβερνούν το σύμπαν και όχι ο Δίας. Δεδομένου ότι ο δάσκαλος του Πλάτωνα, Σωκράτης, εκτελέστηκε επειδή εισήγαγε «καινά δαιμόνια», ο Πλάτωνας θα ήταν πολύ προσεκτικός σχετικά με την αποκάλυψη δοξασιών που θα απειλούσαν τους Ολύμπιους Θεούς.

Η χρυσή τομή

Ο καθηγητής από το Μάντσεστερ Τζέι Κένεντι βρήκε ακόμα κρυμμένα στα έργα του Πλάτωνα τη χρυσή τομή, αλλά και ότι τα θετικά νοήματα τοποθετούνταν στην τρίτη, τέταρτη, έκτη, όγδοη και ένατη «νότα» που θεωρούνται πιο αρμονικές με τη δωδέκατη, ενώ τα αρνητικά νοήματα βρίσκονταν στις πιο δυσαρμονικές πέμπτη, έβδομη, δέκατη και ενδέκατη.

Έθνος
read more "Έσπασαν τον μυστικό κώδικα του Πλάτωνα" Διαβάστε περισσότερα...

Θαυμάστε την Μπαγκλαντεσιανή κουλτούρα!

Απίστευτου κάλους φωτογραφίες, όπου η Μπαγκλαντεσιανή αστυνομία χτυπά παιδάκια που δουλεύουν σαν δουλοι και τόλμησαν να κάνουν διαμαρτυρία.

ΕΤΣΙ θέλουν να μας καταντήσουν.



πηγή φωτό
read more "Θαυμάστε την Μπαγκλαντεσιανή κουλτούρα!" Διαβάστε περισσότερα...

Παπανδρέου: "Υπάρχουν παραγωγικά χρόνια μετά τα 70"


  • Δουλειά μέχρι... θανάτου επιθυμεί η κυβέρνηση για τους έλληνες, προκειμένου να διασωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία (που κατακλάπηκαν επί κυβερνήσεως Σημίτη -βλ. Χρηματιστήριο)
  • Γιώργο Παπανδρέου, δεν φεύγεις τώρα και να έρθεις αφού γίνει 70χρονών, που θα είσαι ακόμη... παραγωγικός;

«Υπάρχουν παραγωγικά χρόνια και μετά τα 70» είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο (σε ομιλία του στα Γιάννενα το 2004) ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας. Προφανώς κάτι παραπάνω θα ήξερε αφού «πρόβλεψε» έξι χρόνια πριν, την πρόταση- εντολή που προωθεί σήμερα η Γερμανία για γενική παράταση του εργάσιμου βίου τουλάχιστον μέχρι τα 70!
Συνεπής σε αυτήν ακριβώς την αντίληψη ο Γ. Παπανδρέου φέρνει την Τρίτη 6 Ιουλίου στη βουλή το ασφαλιστικό, το οποίο θα ψηφιστεί όπως όλα δείχνουν την ερχόμενη Πέμπτη. Προφανώς δε χρειάζονταν οι οδηγίες της επιτροπείας του ΔΝΤ και της Κομισιόν για να πειστεί για την αναγκαιότητα των αλλαγών ο πρωθυπουργός. Ήταν εδώ και χρόνια έτοιμος. Οι εντολές των επιτρόπων απλώς του έλυσαν-- όπως νομίζει-- τα χέρια.
Η λογική που συμμερίζεται και υπηρετεί ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της χώρας, αντλεί επιχειρήματα από τα δημογραφικά δεδομένα. Πράγματι, η Ευρώπη (και η Ελλάδα) είναι δημογραφικά ασθενής. Με πιο απλά λόγια, οι νέοι εργαζόμενοι είναι ολοένα και λιγότεροι σε σχέση με τους απόμαχους της δουλειάς. Το «σύστημα», λοιπόν, βρήκε τη λύση: Εργασία μέχρι το κατώφλι του θανάτου και ειδικά για τους Ελληνες απόμαχους της δουλειάς, συντάξεις πείνας.
Εκτός από τη δημογραφία, ισχυρά είναι και τα επιχειρήματα που οικοδομούνται γύρω από την περιβόητη ανταγωνιστικότητα. Το «σύστημα», υπογραμμίζει πως δεν είναι δυνατές οι εργασιακές πολυτέλειες (έτσι ονομάζουν εργασιακές κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αίμα και αγώνες) σε ένα παγκοσμιοποιημένο εργασιακό περιβάλλον όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να εξασφαλίσουν ανασφάλιστους, υπεραπασχολήσιμους και υποαμειβόμενους εργαζόμενους. Ποια είναι η λύση; Η επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα...
Θα μπορούσε, προφανώς, να συμφωνήσει κανείς με αυτή τη ψυχρή λογική αν έβλεπε τους ανθρώπους, νέους εργαζόμενους ή απόμαχους της δουλειάς ως αριθμούς πάνω σε στατιστικά διαγράμματα. Κάπως (ή ακριβώς) έτσι δεν αντιμετωπίζουν οι αγορές, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις τους ανθρώπους;
Πρόκειται όμως για μια καθαρά επιχειρηματική οπτική η οποία καμία σχέση δεν θα έπρεπε να έχει με μια πολιτική –έστω και σοσιαλδημοκρατική» - προσέγγιση του προβλήματος. Αυτή η «μικρή αλήθεια», φαίνεται πως έχει διαφύγει της προσοχής της ελληνικής «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης. Και θα το πληρώσει πολύ ακριβά. Σύντομα...

Υ.Γ.: Παρεπιμπτόντως, Γιώργο εκείνο το εισιτήριο χωρίς επιστροφή το έκλεισες; Γιατί σε βλέπω να τρέχεις και να μην προλαβαίνεις... Κάνε έναν κόπο και κλείσε το... Γιατί οι ημέρες κοντεύουν και θα ρίξεις πολύ κλάμα... μα πολύ κλάμα σου λέω...
read more "Παπανδρέου: "Υπάρχουν παραγωγικά χρόνια μετά τα 70"" Διαβάστε περισσότερα...

Ο χρόνος και το χρήμα στην ελληνική κρίση


  • "...οι «πιστωτές» μας έφτασαν να ενδιαφέρονται για την Ελλάδα περισσότερο από την κυβέρνησή της και τους συμμάχους της, καθώς πλέον γνωρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να χαθεί ο πολιτικός έλεγχος στην χώρα και να βρεθούν με «χαρτιά» δίχως αντίκρισμα στο χέρι..."

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου*
Από την στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου επέλεξε να καταστήσει την Ελλάδα συγκυριακά ως το πιο κρίσιμο πιόνι στην σκακιέρα της διεθνούς πολιτικής, ο παράγοντας χρόνος αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα μεγέθη για την διεθνή διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Η πρόταση αυτή υπονοεί ασφαλώς ότι η ελληνική κρίση έχει καταστεί κρίσιμο μέγεθος για την εξέλιξη του παγκόσμιου συστήματος διάρθρωσης της εξουσίας.
Πολλοί φίλοι σχολιάζετε τούτη την προσέγγισή μου, θεωρώντας ότι υπερεκτιμώ την ικανότητα του Γιώργου Παπανδρέου και τον συγκυριακό ρόλο του στην παγκόσμια σκακιέρα πάνω στην οποία διαμορφώνονται αυτή την εποχή, όχι απλώς νέες σχέσεις εξουσίας, αλλά πολύ περισσότερο αυτή καθαυτή η έννοια της εξουσίας που θα χαρακτηρίζει τον παρόντα αιώνα. Προφανώς «με ερμηνεύετε» εσφαλμένα! Η υπόθεση της ελληνικής κρίσης ξεπερνά κατά πολύ τον Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνησή του, δεν αποτελεί δική του πρωτοβουλία και ούτε περιορίζεται στο πλαίσιο της ΕΕ. Ο Γιώργος χορεύει στον ρυθμό που η διαμορφούμενη νέα παγκόσμια ελίτ υπαγορεύει. Η τυχοδιωκτική αυτή ελίτ συνεχίζει να αντιλαμβάνεται τις οικονομικές σχέσεις στο πλαίσιο του μονεταριστικού δόγματος που εννοεί τον χρόνο ως στοιχείο παραγωγής χρήματος και το χρήμα ως παραγωγό χρόνου για την άσκηση της εξουσίας της.
Εντός αυτού του πλαισίου λογικής αναπτύσσεται η φιλολογία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ουδείς πιστεύει ότι ο «μηχανισμός» που πρόχειρα συστήθηκε για να συγκρατήσει την τυπική μορφή της χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους, μπορεί ν’ αντέξει περισσότερο από δύο χρόνια, καθώς ακόμη και οι πλέον συντηρητικές μελέτες εκτιμούν ότι το χρέος της Ελλάδας έως το 2013 θα έχει γίνει μη διαχειρήσιμο εγγίζοντας το 150% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Το πραγματικό ερώτημα είναι πότε και όχι εάν η Ελλάδα θα προχωρήσει στην υποβολή αιτήματος για την αναδιάρθρωση του χρέους της. Και ασφαλώς ποιο θα είναι το περιεχόμενο αυτής της αναδιάρθρωσης και ποιοι οι εγγυητικοί μηχανισμοί για την εξυπηρέτηση του χρέους στο μέλλον.
Για την ακρίβεια, δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση σήμερα που συζητά την «αναδιάρθρωση», αλλά οι ίδιοι οι πιστωτές της.
Αυτοί είναι που τρομάζουν με τον τρόπο που διαχειρίζεται τον χρόνο η ελληνική κυβέρνηση, καθώς αν η «αναδιάρθρωση» καθυστερήσει σημαντικά, τότε υπάρχει κίνδυνος, σε συνάρτηση με πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα, να βρεθούν αντιμέτωποι με «στάση πληρωμών» από το ελληνικό κράτος, κάτι που θα οδηγούσε σε ανυπολόγιστη ζημιά για τη νέα παγκόσμια ελίτ, όχι τόσο με οικονομικούς όρους όσο με πολιτικούς. Επειδή, λοιπόν, πιστεύουν ότι η οικονομική πολιτική που υπαγορεύεται μέσω του «Μνημονίου», σε συνδυασμό με την απολύτως αντι-οικονομική προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι αδύνατον να βελτιώσουν συνολικά την δημοσιονομική υπόσταση της χώρας μέσω της δραστικής μείωσης του ελλείμματος με παράλληλη αύξηση της φορολογίας και μείωση των δημόσιων δαπανών εν καιρώ ύφεσης, προτείνουν οι ίδιοι – ποικιλοτρόπως – την δημιουργία μίας φόρμουλας η οποία, με κοινή συμφωνία και ασφαλώς συνεργασία ΔΝΤ και ΕΚΤ θα οδηγούσε στις αρχές του φθινοπώρου στην παράταση της λήξης των ελληνικών ομολόγων. Έτσι πιστεύουν ότι θα σωθούν και οι τράπεζες και οι … πολιτικές θέσεις τους, ενώ θα μειωθεί ελάχιστα η αξία του ευρώ.
Οι ίδιοι πιστεύουν ότι ο χρόνος πλέον κυλά αντίστροφα και ότι εκτός από την διάσωση του τραπεζικού τομέα που βαφτίστηκε «μηχανισμός διάσωσης της Ελλάδας» και έτσι προβλήθηκε από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, θα πρέπει το διεθνές σύστημα να ασχοληθεί σοβαρά και με την δημοσιονομική διάσωση της χώρας. Μη σας φαίνετε περίεργο, οι «πιστωτές» μας έφτασαν να ενδιαφέρονται για την Ελλάδα περισσότερο από την κυβέρνησή της και τους συμμάχους της, καθώς πλέον γνωρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να χαθεί ο πολιτικός έλεγχος στην χώρα και να βρεθούν με «χαρτιά» δίχως αντίκρισμα στο χέρι. Δηλαδή οι άνθρωποι καταλήγουν στο ότι αρκετά βοηθήθηκαν τα τραπεζικά συμφέροντα, τα οποία, ενώ εμφανίζονται να κόπτονται για την διάσωση της Ελλάδας, στην ουσία νοιάστηκαν αποκλειστικά για την δική τους επιβίωση, πωλώντας τα ελληνικά τους ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε φουσκωμένες τιμές. Τώρα ήρθε η σειρά να διασωθεί στοιχειωδώς και το κράτος, καθώς, αν βουλιάξει θα φτάσουμε να βιώσουμε στον οικονομικό κύκλο, στιγμές που θα φέρνουν στην μνήμη την παγκόσμια οικονομική κατάσταση πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Άρα η διεθνής οικονομική ελίτ πιέζει αυτή την στιγμή την ελληνική κυβέρνηση να ισοπεδώσει ταχύτατα το υφιστάμενο κοινωνικό μοντέλο και να αναδιαρθρώσει στο εσωτερικό τις οικονομικές σχέσεις σε ένα απολύτως νεοφιλελεύθερο πλαίσιο ώστε έγκαιρα να παρέμβουν στην αγορά των ομολόγων εισηγούμενοι την επιμήκυνση της λήξης τους, ώστε να ανασάνει κάπως η ελληνική οικονομία από το πρόβλημα αναχρηματοδότησης. Γνωρίζουν ότι αν το πράγμα δεν διευθετηθεί μέχρι τον χειμώνα, η ελληνική κρίση θα μεταβληθεί σε παγκόσμια κρίση με τα ίδια μάλιστα χαρακτηριστικά.
Αυτή την ώρα τα ευρω-ατλαντικά οικονομικά συμφέροντα συσκέπτονται για να καταλήξουν στο είδος της «ανταμοιβής» προς την ελληνική κυβέρνηση, που θα εμφανιστεί ασφαλώς, ως «ανταμοιβή» προς τον ελληνικό λαό για τις θυσίες του, κατασκευάζοντας ένα «νέο μηχανισμό διάσωσης» μακράς πνοής –πέραν δηλαδή του 2013- που θα προνοεί για μια μορφή ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους, όπως την διατύπωσε πριν από λίγες μέρες ο Ρώσος υπουργός οικονομικών. Εγγυητής αυτού του «νέου μηχανισμού» προβλέπεται ασφαλώς να είναι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Επιτροπή της ΕΕ. Προφανώς η επιχείρηση αυτή θα δοκιμαστεί στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο και θα διευκολυνθεί στον βαθμό που η ραστώνη του καλοκαιριού και η ντόπια διάρθρωση των πολιτικών σχέσεων εξασθενίσουν την λαϊκή αντίδραση.
Επ’ αυτού του σεναρίου, το οποίο περιλαμβάνει ασφαλώς και νομισματικές δικλείδες ασφαλείας, καλό ήταν να μην ερωτηθεί η κυβέρνηση. Μην αναγκάζετε τους κυβερνήτες μας να λένε διαρκώς ψέματα. Άλλωστε και να εκπονείται ένας τέτοιος μηχανισμός, ακόμα κι αν ενταχθούμε σε αυτόν… η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται ποτέ να προβεί στην χρήση του, όπως δεν προέβη και στην χρήση του προηγούμενου!

* Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι πολιτικός αναλυτής, διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ενώ άσκησε επί είκοσι χρόνια δημοσιογραφία στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα δέκα ως παρουσιαστής ειδήσεων και εκπομπών
read more "Ο χρόνος και το χρήμα στην ελληνική κρίση" Διαβάστε περισσότερα...

Είναι οριστικό. Ο Γιώργος έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα


  • Γιώργος Παπανδρέου: Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου δεν αντιστοιχούν σε junk

«Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου δεν αντιστοιχούν σε junk και πρέπει να προσέξουμε τις εταιρείες αξιολόγησης που δρουν σε καθεστώς σύγκρουσης συμφερόντων, επιβραβεύοντας ή απορρίπτοντας τράπεζες και δημόσια ομόλογα, ανάλογα με την τάση της κάθε στιγμής», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού RAI 1.
Αναφερόμενος στους οίκους αξιολόγησης, επεσήμανε πως «θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποια συμφέροντα εξυπηρετούν, αλλά παραμένει το γεγονός ότι εμείς πρέπει να αλλάξουμε ριζικά την οικονομία μας, ώστε όποιος επιθυμεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, να είναι βέβαιος ότι κάνει μια καλή επένδυση».
Ερωτηθείς «αν αυτό σημαίνει ότι από την κρίση θα πρέπει να προκύψει ένας νέος Έλληνας πολίτης», απάντησε ότι «σίγουρα δεν θα πρέπει να στοχεύει μόνον σε μια θέση δημοσίου υπαλλήλου, αλλά να είναι δημιουργικός και κοσμοπολίτης».
Σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian περί φημολογούμενης πώλησης ελληνικών νησιών, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «τα νησιά δεν πωλούνται σε καμία περίπτωση. Τα νησιά μας είναι μια πηγή εσόδων που θέλουμε να αξιοποιήσουμε».
Τέλος, απευθυνόμενος στους Ιταλούς τηλεθεατές ανέφερε: «καλώς ήλθατε στην Ελλάδα και καλές διακοπές».


read more "Είναι οριστικό. Ο Γιώργος έχει χάσει την επαφή του με την πραγματικότητα" Διαβάστε περισσότερα...

Ποιός δήλωνε ότι αν κυβερνήσει ο Παπανδρέου θα φύγει από την χώρα;


  • Πανηγυρίζουν τα παπαγαλάκια για την μείωση του ταμειακού ελλείμματος κατά 41,8% και τις «οικονομικές επιτυχίες» του LSoE…..:
  1. με υστέρηση έναντι ετήσιου στόχου 15% στον τομέα των εσόδων για το πρώτο εξάμηνο του 2010.
  2. με μείωση των ταμειακών εκροών 15,2% με το κράτος απλά να μην πληρώνει το πρώτο εξάμηνο στο ΠΔΕ, στις επιστροφές ΦΠΑ και Φόρου σε δικαιούχους.
  3. με πληθωρισμό 5.6%
  4. με μείωση των ρυθμών ¨ανάπτυξης¨ του ΑΕΠ 2,5% το πρώτο τρίμηνο και 3% το δεύτερο
  5. με μείωση 20% του εισοδήματος στους υπαλλήλους στο Δημόσιο Τομέα
  6. με μείωση βασικού μισθού, αποζημίωση απόλυσης, επιδόματος ανεργίας
  7. με μείωση συντάξεων
Αλλά ακόμα περιμένουμε την απογραφή των Δημοσίων Υπαλλήλων … μόνο που δεν λειτουργεί ακόμα …θα δουλέψει από 12 και μετά …
Αλλά ακόμα περιμένουμε την ανάρτηση στο διαδίκτυο κάθε διοικητικής πράξης που δημιουργεί δημοσιονομικό κόστος για να δούμε συμβούλους σε νομοπαρασκευαστικές και οδοιπορικά…
Αλλά θέτουμε τα 40 χρόνια εργασιακών εισφορών ως προϋπόθεση για σύνταξη 1.000 € ενώ διαδηλώναμε το 2008 σε πορείες και σήμερα μιλάμε για αυτοσυγκράτηση
Αλλά υποδεχόμαστε τους Κινέζους που η επάρατος τους έδωσε το λιμάνι ως σωτήρες
Αλλά προλάβαμε να πάρουμε τα υποβρύχια των μιζών 83.000.000 του παλαιού ΠΑΣΟΚ
Όλα αυτά δεν μπορεί να τα χωρέσει ανθρώπινος νους αλλά μπορώ να καταλάβω καθώς επιτεύγματα είναι στελεχών που πάντα από το δημόσιο τρώγανε σε καρέκλες οριοθετώντας το εγώ τους.
Υπογράφουν όμως και ένα μνημόνιο που άλλα λέει στα Αγγλικά και άλλα στα Ελληνικά γιατί λείπουν 100 σελίδες.
Που θέτει το Αγγλικό δίκαιο για διαφορές και ως κοινοτική σύμβαση πάνω από το Σύνταγμα.
Που δεσμεύει τη χώρα με υπογραφές και Προεδρικό Διάταγμα ανθρώπου που στο ΔΣ του ΟΤΕ δεν είχε πάρει χαμπάρι τίποτα
Που το ψήφισαν αλλά δεν το είχαν διαβάσει όλο
Που το πέρασαν με ΛΑΟΣ και μια ακόμα ψήφο για να εξασφαλίσουν τις συντάξεις. Ψήφισαν το μνημόνιο δηλαδή για να δώσουν συντάξεις που την επομένη τις πετσόκοψαν
Που δεν βγαίνουν να πουν ακόμα και σήμερα την αλήθεια. Ότι πχ από 1/1/2011 πάλι θα ανέβει ο ΦΠΑ
Αλλά θα μας σώσει ο άνθρωπος που ο Αντιπρόεδρός του δήλωνε ότι αν κυβερνήσει θα φύγει από την χώρα…
read more "Ποιός δήλωνε ότι αν κυβερνήσει ο Παπανδρέου θα φύγει από την χώρα;" Διαβάστε περισσότερα...