Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΣΟΚ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-GAYΡΟΣ: ΕΝΑΣ ΕΡΩΤΑΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ..


Μετα την ατιμωρισια για τα χθεσινα αισχη στον προτελευταιο τελικο του ΣΕΦ που διακοπηκε ο αγωνας γιατι εγιναν αισχρα επεισοδια(γιατι ατιμωρησια ειναι οι εξι αγωνιστικές αντι για ενα πρωταθλημα κεκλεισμενων των θυρων και -4 βαθμους οπως ελεγε ο κανονισμος) αυριο μεθοδευουν την τιμωρια της εδρας μας για τον ντερμπι με τους GAY..
Αυριο εκδικαζεται η υποθεση για τα υποτιθεμενα επεισοδια απο οπαδους μας στην Καβαλα και η διοικηση του gayρου εχει βαλει λυτούς κ δεμενους για να τιμωρηθουμε και να παιξουμε το ντερμπι χωρις οπαδους.

ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ να κανουν κατι τετοιο,ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να γινει ντερμπι και η Αθηνα θα ξαναζησει στιγμες Δεκεμβριου 2008..Να το θυμαστε..Δεν θα περασει ετσι κατι τετοιο.

Αυτος ειναι ο θρηνος..μια ζωη χερι χερι με τους φασιστες του Μπατσοκ,με την αστυνομια και με το παρακρατος..Κλεμμενα πρωταθληματα,επεισοδια και ατιμωρησια,δολοφονιες οπαδων κ ατιμωρησια,πρωταθληματα στα χαρτια,χαρισμενο γηπεδο,προπονητηριο χτισμενο απο την χουντα,προεδροι φυλακοβιοι που επαιρναν δημοσια εργα,σκανδαλο με φοροδιαφυγη λογω μη σφραγισμενων εισητηριων,σχεσεις με την ΕΡΤ και με ολους τους ΑΡΔ,πρωταθλημα με 10 ομαδες παραρτηματα τους,Μητροπουλοι κ Γκαγκατσηδες,οπαδοι πρακτορες της αστυνομιας κ ρουφιανοι της ασφαλειας κλπ κλπ
Υ.Γ. ο Γκαγκατσης ρε ΧΟΝΤΡΟΜΑΛΑΚΑ Μαριδακη δεν ελεγες οτι ηρθε στον γκει μονο κ μονο για την υποθεση του Γκαλετι?Γιατι σε εκπροσωπει και σε ολες τις αλλες υποθεσεις?
read more "ΠΑΣΟΚ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-GAYΡΟΣ: ΕΝΑΣ ΕΡΩΤΑΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ.." Διαβάστε περισσότερα...

Τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Τουρκία;


Τις τελευταίες μέρες, παρατηρείται ασυνήθιστη μετακίνηση διπλωματικών αποστολών από την Τουρκία και συγκεκριμένα από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, προς τις χώρες καταγωγής τους, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του διπλωματικού σώματος, υπήρξε επιβεβαίωση της πληροφορίας με επισήμανση, ότι μέχρι τις 20 Οκτώβρη το εν λόγο αεροδρόμιο θα υπολειτουργεί λόγω στρατιωτικών ασκήσεων, με συνέπεια την δυσκολία στις ευρύτερες αερομεταφορές πολιτών.  Από την άλλη,σύμφωνα με τα τουριστικά πρακτορεία που εδρεύουν στην Ελλάδα, ανακαλύψαμε ότι υπάρχουνε μόνο δυο αναχωρήσεις και αφίξεις από και προς την Τουρκία μέχρι 20 Οκτώβρη,με ελάχιστα εισιτήρια τα οποία αφορούν συγκεκριμένες θέσεις, που ορίζεται ως εξαιρετικά περιορισμένη κίνηση.


  Τα πρακτορεία από την μεριά τους αδυνατούσαν να δικαιολογήσουν το γεγονός λέγοντας μας ότι η αιτία παρακώλυσης των πτήσεων προς την γείτονα χώρα, παραμένει άγνωστη.
Υπάρχει έντονος προβληματισμός ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ούτε διάψευση αλλά ούτε και επαρκής προβολή στα ΜΜΕ του ζητήματος. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι αυτή την περίοδο εγκαταλείπουν «σιωπηρά» την Τουρκία οικονομικά στελέχη και πολιτικοί παράγοντες.
Αν λοιπόν κάποιοι που ξέρουν κάτι παραπάνω εγκαταλείπουν την Τουρκία και κάποιοι άλλοι δυσκολεύουν την πρόσβαση προς αυτήν για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, εμείς πρέπει να υποθέσουμε ότι έρχεται κάτι σημαντικότερο ή πως απλά είναι ένα συμπτωματικό γεγονός;
Το σίγουρο είναι πως αυτή την περίοδο η ευρύτερη περιοχή «μυρίζει μπαρούτι», καθώς στις καθημερινές πλέον θρασύτατες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, την αστάθεια που μαστίζει την Ελλάδα σε οικονομικό στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, και την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα περίεργο γεγονός στην γεωπολιτική σκακιέρα.
Εμείς θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και αναμένουμε μια επίσημη ενημέρωση επί του θέματος.

read more "Τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Τουρκία;" Διαβάστε περισσότερα...

Τον σκότωσαν για την σειρά… στο τηλέφωνο

Στο κέντρο της Κυψέλης, στην οδό Αγίας Ζώνης και Καλλιφρονά, έλαβε χώρα, ένα ακόμη από αυτά τα τρομακτικά εγκλήματα, που έχουν μετατρέψει το κέντρο των Αθηνών σε Καμπούλ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, λίγο μετά τις 10 το βράδυ, δολοφονήθηκε ένας Πακιστανός από Αφγανούς, επειδή τους πήρε την σειρά στον τηλεφωνικό θάλαμο! Ενώ ο πρώτος μιλούσε στο τηλέφωνο, μια ομάδα Αφγανών τον πλησίασε από πίσω και άρχισε να τον βρίζει.



Κάπου εκεί, κάποιος του κάρφωσε ένα κατσαβίδι στην πλάτη, με αποτέλεσμα τον θάνατό του λίγες ώρες αργότερα. Παρόντες μπροστά στο περιστατικό αρκετοί μάρτυρες, έλληνες κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι δεν πίστευαν στα μάτια τους.

Φυσικά η αστυνομία, δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρεί τους δράστες και πώς άραγε να το κάνει ανάμεσα στο πλήθος των παρανόμων, δίχως χαρτιά μεταναστών που ζουν στην περιοχή;

Όπως είναι φυσικό τέτοιου είδους περιστατικά τρομοκρατούν, που εντείνουν την βία ακόμη και μεταξύ των διαφορετικών ομάδων μεταναστών, προκαλούν τρόμο στους Έλληνες κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι βλέπουν την περιοχή τους καθημερινά να μετατρέπεται σε χώρο μάχης και … ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, μεταξύ συμμοριών αλλοδαπών.

Και πόσο εύκολο θα ήταν να πλήρωνε και κάποιος άλλος την νύφη, σε περίπτωση που μπλεκόταν στην μέση, προσπαθώντας να εμποδίσει την δολοφονία ή εμποδίζοντας τους δράστες να διαφύγουν;

Η αλήθεια είναι ότι ολόκληρες περιοχές του κέντρου της Αθήνας έχουν παραδοθεί από το ελληνικό κράτος στις σκούρες μάζες των λαθρομεταναστών, προκαλώντας την οργή και την αγανάκτηση των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι όμως δεν ξέρουν που να στραφούν πια.

ΠΗΓΗ

read more "Τον σκότωσαν για την σειρά… στο τηλέφωνο" Διαβάστε περισσότερα...

Το δημόσιο χρέος και το καθεστώς υποδούλωσης της Ελλάδας


  • Του Δημήτρη Καζάκη
Όταν μιλάμε για κρίση σήμερα στην Ελλάδα, είτε το θέλουμε, είτε όχι, είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε πρώτα απ' όλα για το δημόσιο χρέος. Αν δεν απαντήσεις σήμερα στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους, δεν μπορείς να απαντήσεις πειστικά σε τίποτε, ούτε στα εργασιακά, ούτε στα μισθολογικά, ούτε στα ασφαλιστικά, ούτε στο ξεπούλημα των πάντων. Κι αυτό γιατί όλα αυτά, αλλά κι αυτά που έρχονται, πηγάζουν από το πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Η ίδια η κρίση έχει επικεντρωθεί στην κατάσταση του χρέους.

Το εγγενές πρόβλημα του δημόσιου χρέους
Υπάρχει πρόβλημα με το δημόσιο χρέος ή όλα όσα λέγονται αποτελούν πρόσχημα, μπλόφα ή φόβητρο; Σαφώς και υπάρχει. Η εξυπηρέτηση του δημόσιου δανεισμού έχει φτάσει να αποτελεί το 35% του ΑΕΠ το 2009. Πράγμα που ισοδυναμεί σχεδόν με το σύνολο των μισθών που πληρώνει κάθε χρόνο η ελληνική οικονομία.
Ισοδυναμεί με το 140% των δημοσίων εσόδων και σχεδόν με το διπλάσιο των εισπράξεων της χώρας από τις εξαγωγές της. Με μεγάλη δυσκολία θα βρείτε άλλη χώρα στον κόσμο που να έχει φτάσει σ’ αυτό το έσχατο σημείο εξυπηρέτησης του δημόσιου δανεισμού της.
Η χώρα εδώ και χρόνια έχει οδηγηθεί σε μια κατάσταση όπου η επιβίωσή της εξαρτάται από το αν και κατά πόσο μπορεί να βρει δάνεια για να εξυπηρετήσει το χρέος της. Την τελευταία δεκαετία η χώρα δανείστηκε κοντά στα 490 δισ. ευρώ, από τα οποία το 97% πήγε στην εξυπηρέτηση παλαιότερων δανείων, ενώ μόνο το 3% πήγε στην κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος. Με άλλα λόγια δανειζόμαστε για να ξεπληρώνουμε παλαιότερα χρέη.
Τέλος η δυναμική του δημόσιου δανεισμού είναι τέτοια, που είναι αδύνατον να αποπληρωθεί ό,τι κι αν γίνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία δεκαετία η συνολική εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους στοίχισε γύρω στα 450 δισ. ευρώ, δηλαδή τα έσοδα 8 προϋπολογισμών του 2009. Παρόλα αυτά, αντί το δημόσιο χρέος να αναχαιτιστεί, να μειωθεί ή τέλος πάντων να σταθεροποιηθεί, αυτό αυξήθηκε κατά 153 δισ. ευρώ.
Με βάση τις προβλέψεις του «μνημονίου» που ψήφισε η κυβέρνηση και με την προϋπόθεση ότι όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί από την «τρόικα» θα επιτευχθούν, το δημόσιο χρέος της χώρας όχι μόνο δεν θα συγκρατηθεί, αλλά θα αυξηθεί σημαντικά και θα φτάσει μετά το τέλος της τριετίας στο 167% του ΑΕΠ, από 125% που είναι σήμερα. Με άλλα λόγια ο λαός και η χώρα ρίχνεται στον Καιάδα του ΔΝΤ και της Ε.Ε. με μόνο σίγουρο αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του δημόσιου χρέους.
Τότε ποιος είναι ο στόχος αυτού του καθεστώτος κατοχής; Να τεθεί η χώρα σε μια ιδιότυπη «καραντίνα» για να μην επεκταθεί η αποκαλούμενη «μόλυνση» και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Το κύριο ενδιαφέρον της «τρόικας» δεν είναι η αποκατάσταση της οικονομίας της χώρας, αλλά η προστασία των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και του ευρώ.
Γιατί; Διότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν πάνω από το 75% των ελληνικών ομολόγων και δεν θέλουν ν' ακούσουν ούτε λέξη για τυχόν αδυναμία της Ελλάδας να συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη της.
Επομένως, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ ήρθαν για να εξασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα σταματήσει να πληρώνει τα χρέη της, έστω κι αν πεινάσει ο λαός της, έστω κι αν η χώρα διαλυθεί και ξεπουληθεί στο σύνολό της.
Όσο οι διεθνείς αγορές ήταν ανοιχτές για την χρηματοδότηση του χρέους, όσο οι διεθνείς τράπεζες και οι επενδυτές επιδείκνυαν ασίγαστη όρεξη για αγορά ομολόγων κρατικού χρέους, η εκτίναξη του δημόσιου δανεισμού δεν απασχολούσε κανέναν. Ούτε κυβερνήσεις, ούτε «ειδικούς», ούτε τραπεζίτες, οι οποίοι κέρδιζαν τεράστια ποσά από την κερδοσκοπία με τα ομόλογα. Όλοι είχαν υιοθετήσει το νεοφιλελεύθερο δόγμα που ήθελε την αγορά των δανείων να αυτορυθμίζεται χωρίς να οδηγεί σε κρίσεις και κραχ.
Μόνο κάποιες περιοδικές «διαστολές» και «συστολές» αναγνώριζαν, που όμως δεν ήταν ικανές να αντιστρέψουν την ανιούσα των αγορών. Το χρέος ήταν απλά μια ακόμη αγορά, η οποία, στον βαθμό που κρατιόταν ελεύθερη από παρεμβάσεις και ελέγχους, δεν είχε κανένα λόγο να οδηγήσει σε συντριβή. Κι επομένως δεν υπήρχε κανένας λόγος να απασχολείται κανείς με το ύψος και τη δυναμική του χρέους, παρά μόνο με το κόστος δανεισμού.
Αυτό πίστευαν οι ιεροκήρυκες της σύγχρονης οικονομικής θεολογίας. Και ήταν τόσο πειστικοί, που κατόρθωσαν να πείσουν και αρκετούς στην Αριστερά. Γι’ αυτό και βλέπουμε σήμερα τέτοια αμηχανία στην Αριστερά απέναντι στο χρέος.
Πολλοί μάλιστα, ακόμη και στη ριζοσπαστική Αριστερά, πίστεψαν – τουλάχιστον στην αρχή – ότι πρόβλημα δημόσιου χρέους δεν υπάρχει, μόνο πρόβλημα επιτοκίων και όρων δανεισμού. Κι επομένως το γεγονός ότι καταλήξαμε στα νύχια του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και του καθεστώτος κατοχής δεν ήταν παρά μια μεγάλη συνωμοσία της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης.

Έχουμε χρεοκοπήσει εδώ και χρόνια
Ανεξάρτητα από τους σχεδιασμούς της ολιγαρχίας, που σίγουρα υπήρξαν και υπάρχουν, το ελληνικό κράτος βρίσκεται υπό καθεστώς δημοσιονομικής χρεοκοπίας εδώ και χρόνια. Απλά συγκαλυπτόταν από το γεγονός ότι μπορούσε να βρει στις διεθνείς αγορές τα νέα δάνεια που χρειαζόταν για να εξυπηρετήσει τα παλιά.
Η κατάσταση αυτή έφτασε στα όριά της στις αρχές του 2009. Κι αυτό γιατί, μαζί με την κορύφωση της παγκόσμιας κρίσης με το κραχ του φθινοπώρου του 2008, αποκαλύφθηκε η πλήρης αδυναμία του ελληνικού κράτους να αναχρηματοδοτήσει το χρέος του χωρίς να προσφύγει στη διεθνή αγορά ομολόγων.
Έτσι τον Ιανουάριο του 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα κάλυψης των νέων ομολόγων που εκδίδει για νέο δανεισμό. Οι διεθνείς αγορές μετά το κραχ δεν έδειχναν ενδιαφέρον για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Τότε ήταν που για πρώτη φορά η κυβέρνηση Καραμανλή πετά στα σκουπίδια το δόγμα της «ισχυρής Ελλάδας» που κληρονόμησε από τις κυβερνήσεις Σημίτη και άρχισε ξαφνικά να μιλά για «σοβαρή κρίση», για την «παγκόσμια κρίση που αρχίζει να πλήττει την Ελλάδα» κ.ο.κ.
Η αλήθεια, όμως, ήταν ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν ήδη στην τελευταία πράξη του δράματός της. Η κρίση που συντρίβει κυριολεκτικά την ελληνική οικονομία δεν ήρθε ξαφνικά από το εξωτερικό, δεν είναι εισαγόμενη, έστω κι αν έχει πια συνυφανθεί με την κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία του κεφαλαίου.
Η χώρα οδηγήθηκε συστηματικά στη χρεοκοπία όχι μέσα από κάποια σκοτεινή συνωμοσία, αλλά ως λογικό και αναπόφευκτο αποτέλεσμα ενός πολύ συγκεκριμένου τρόπου εξαρτημένης και παρασιτικής ανάπτυξης. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 επιβλήθηκε στη χώρα ένα καταστροφικό μοντέλο «εξωστρεφούς» ανάπτυξης, ανοιχτό στις πιο ασύδοτες και μονοπωλιακές δυνάμεις των διεθνών αγορών. Ανοχύρωτη η χώρα και κλειδωμένη στον αυτόματο πιλότο της Ε.Ε., οικοδόμησε μια παρασιτική οικονομία υπηρεσιών, που αποτέλεσε και αποτελεί παράδεισο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο.
Η Ελλάδα, ενώ αποτελεί το 2,7% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, διαθέτει τον χαμηλότερο δείκτη επενδύσεων, μόλις στο 0,3% των συνολικών επενδύσεων στην Ευρωζώνης. Αντίθετα τα ιδιωτικά κέρδη που παράγει η οικονομία της Ελλάδας υπερβαίνουν τα 5% του συνόλου των ιδιωτικών κερδών που παράγει η Ευρωζώνη ως σύνολο.
Για να στηριχθεί λοιπόν η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και να διατηρήσει αυτά τα εξωφρενικά επίπεδα μέσα σε μια χειμαζόμενη οικονομία, στην οποία η αγοραστική δύναμη και η παραγωγική ικανότητα της οικονομίας συμπιέζονταν διαρκώς, χρειάστηκε η εκρηκτική επέκταση του δανεισμού. Και μάλιστα σ' όλα τα επίπεδα.
Έτσι φτάσαμε σήμερα το μέσο νοικοκυριό να χρωστά το 70% του διαθέσιμου εισοδήματός του, οι τράπεζες να έχουν εξωτερικό χρέος που ξεπερνά το 52% του ΑΕΠ της χώρας και το δημόσιο χρέος να βρίσκεται στο 125% του ΑΕΠ της χώρας για το 2009.
Η έλευση του ευρώ μαζί με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται μετέτρεψαν τη χώρα σε παράδεισο χρηματοπιστωτικής αγυρτείας, κυρίως από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές και τράπεζες. Ενώ, σε συνδυασμό με την απευθείας κρατική τόνωση της πιο απροκάλυπτης κερδοσκοπίας μέσα από την προώθηση επενδύσεων «κοινοτικής επιχορήγησης» και τις γνωστές εργολαβίες των «μεγάλων έργων», η οικονομία της χώρας έχει μεταβληθεί σε προνομιακή σφαίρα τοποθέτησης των πιο κερδοσκοπικών, των πιο παρασιτικών κεφαλαίων διεθνώς.
Ποιος ήταν ο κερδισμένος από την είσοδό μας στην ΟΝΕ; Μια μικρή οικονομική και πολιτική ολιγαρχία που είναι στενότατα συνδεδεμένη με διεθνείς κύκλους τραπεζικής και χρηματιστικής κερδοσκοπίας, η οποία με το ευρώ μπορούσε πια ελεύθερα να μεταφέρει στο εξωτερικό τον πλούτο που λεηλατούσε από τη χώρα και τον λαό της.
Έτσι στα τέλη του 2009 το σύνολο των κεφαλαίων από κατοίκους της Ελλάδας που βρισκόταν σε κερδοσκοπικές τοποθετήσεις στο εξωτερικό (μετοχές, ομόλογα, παράγωγα κ.λπ.) ανερχόταν πάνω από 250 δισ. ευρώ, όταν το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας για την ίδια χρονιά ανήλθε λίγο πάνω από 298 δισ. ευρώ.
Κι όλα αυτά χωρίς να υπολογίζουμε τις καταθέσεις του εξωτερικού ή τις λεγόμενες άμεσες επενδύσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, ούτε φυσικά τον πλούτο που βρίσκεται κρυμμένος στις αρκετές χιλιάδες υπεράκτιες εταιρείες (offshore) κ.λπ. ελληνικών συμφερόντων.
Όλα αυτά οδήγησαν μεν σε μια πλασματική, εικονική άνοδο του ΑΕΠ, αλλά συνέτριψαν κυριολεκτικά την παραγωγική βάση της χώρας και την αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων. Πράγμα που οδήγησε την ελληνική οικονομία σε μια βαθιά κρίση που την έχει αγκαλιάσει ήδη από το 2001.
Όμως ο πιο κερδισμένος απ' όλους ήταν φυσικά το διεθνές και κυρίως το ευρωπαϊκό χρηματιστικό κεφάλαιο, το οποίο χάρις στο ευρώ μπόρεσε να μετατρέψει το δημόσιο χρέος της χώρας, από πρωτίστως εγχώριο και εκφρασμένο σε δραχμές, σε κυρίαρχα εξωτερικό και εκφρασμένο στο «ισχυρό ευρώ», δηλαδή στο νόμισμα των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η δυναμική του δημόσιου χρέους σήμερα είναι τέτοια που δεν μπορεί πια να αποπληρωθεί με κανέναν τρόπο. Αργά η γρήγορα οι ίδιοι οι δανειστές της χώρας με τα διεθνή τους όργανα, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ε.Ε., θα οδηγήσουν την χώρα στην επίσημη πτώχευση. Όχι όμως πριν την ξεζουμίσουν όσο δεν παίρνει άλλο, πριν κερδοσκοπήσουν εις βάρος της, πριν την πουλήσουν και την αγοράσουν αμέτρητες φορές.

Το σχέδιο υπαγωγής στο καθεστώς του μνημονίου
Η πολιτική της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου ξεκινά από τη βασική αξιωματική παραδοχή ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε την αποπληρωμή των χρεών, που έτσι ή αλλιώς δεν μπορούν να πληρωθούν. Να συνεχίσουμε δηλαδή την ίδια πρακτική που μας έφερε σ’ αυτή την κατάντια. Με όλη την τακτική της οδήγησε τη χώρα να είναι κυριολεκτικά έρμαιο των αγορών και των κερδοσκόπων.
Τι έκανε αναγκαίο το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση; Σύμφωνα με την κυβέρνηση η αδυναμία της χώρας να προσφύγει στις αγορές για νέο δανεισμό. Δεν είναι αλήθεια. Η Ελλάδα οδηγήθηκε στην κατάσταση αυτή σκόπιμα, έτσι ώστε να εμφανιστεί ότι δεν είχε άλλη επιλογή. Σ’ αυτό συνέπραξαν οι αγορές (δηλαδή συγκεκριμένα επενδυτικά κεφάλαια και τράπεζες), η Ε.Ε. και η ΕΚΤ.
Το σχέδιο αυτό ήταν εν γνώσει τόσο του κ. Καραμανλή, όσο και του κ. Παπανδρέου ήδη από πριν τις τελευταίες εκλογές. Με δεδομένη την πολιτική κατάρρευση της κυβέρνησης Καραμανλή, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η παράδοση των κλειδιών της χώρας στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος υπήρξε εξαρχής κάτι παραπάνω από πρόθυμος να εκτελέσει το συγκεκριμένο σχέδιο.
Το σχέδιο αυτό των αγορών και της Ε.Ε. ήταν εξαρχής να μην επιτρέψουν στο ελληνικό κράτος με κανέναν τρόπο να κηρύξει μονομερώς πτώχευση. Οι δανειστές κρατών, σ' ολόκληρη την ιστορία των κρατικών χρεοκοπιών ζουν με έναν βασικό εφιάλτη: την ασυλία που διαθέτει ένα κράτος λόγω της εθνικής του κυριαρχίας.
  • Γι' αυτό και τα κράτη είναι οι μόνοι οφειλέτες που μπορούν να αρνηθούν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς ουσιαστικά οι δανειστές να είναι σε θέση να κάνουν τίποτε.
  • Γι' αυτό και από τον 19ο αιώνα αποτελεί μόνιμη προσπάθεια των διεθνών δανειστών αφενός να εξαναγκάσουν ένα κράτος υπό χρεοκοπία να απεμπολήσει οικειοθελώς την ασυλία του λόγω εθνικής κυριαρχίας και, αφετέρου, να μετατρέψουν τη διαφορά τους σε διακρατική υπόθεση, δηλαδή να πάψει να είναι μια σχέση ιδιώτη - κράτους και να γίνει σχέση διακανονισμού ανάμεσα σε κυρίαρχα κράτη.
Στην περίπτωση της Ελλάδας δεν υπήρχε τίποτε που να την εμπόδιζε τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου να επικαλεστεί την ασυλία της λόγω εθνικής κυριαρχίας και να καλέσει τους δανειστές της σε διαπραγματεύσεις για ρύθμιση του χρέους της. Μια τέτοια κίνηση μπορούσε να γίνει ακόμη και μέσα στα πλαίσια της συνθήκης της Λισσαβώνας.
Βέβαια στην πράξη θα την οδηγούσε σε ευθεία σύγκρουση με την Ε.Ε. και θα προκαλούσε σάλο στις διεθνείς αγορές, αλλά θα της έδινε τουλάχιστον τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με τους δανειστές της. Το σίγουρο είναι ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα είχε χειρότερα αποτελέσματα από αυτά που βιώνει σήμερα η χώρα και ο λαός της.
Με μια διαφορά: Στην περίπτωση της μονομερούς πτώχευσης της Ελλάδας, οι δανειστές – δηλαδή τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και οι τράπεζες – θα έχαναν πολλά και το ευρώ θα δεχόταν ανεπανόρθωτα πλήγματα. Ακόμη κι αν βάζανε το λαό και τη χώρα στον γύψο, όπως έχουν κάνει τώρα, η ζημιά θα είχε γίνει.
Έτσι επινόησαν και προώθησαν ένα σχέδιο «πτώχευσης - μη πτώχευσης» της χώρας, που αργότερα ονομάστηκε επίσημα «ελεγχόμενη» ή «συντεταγμένη πτώχευση». Τι προέβλεπε το σχέδιο αυτό;
  • Πρώτα απ’ όλα να κηρυχθεί επίσημα η χώρα σε καθεστώς αφερεγγυότητας, δηλαδή σε καθεστώς αδυναμίας προσφυγής στις αγορές υπό καθεστώς διεθνούς επιτήρησης. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα εξαναγκαζόταν να παραιτηθεί οικειοθελώς από την ασυλία που της παρέχει η εθνική της κυριαρχία. Πράγμα που έκανε με την αποδοχή της δανειακής σύμβασης.
  • Κι όχι μόνο αυτό. Με αυτή τη δανειακή σύμβαση, που η κυβέρνηση δεν τολμά ούτε καν να την φέρει για επικύρωση στο κοινοβούλιο, παραιτείται από κάθε δικαίωμα έναντι των δανειστών της. Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση αθέτησης των όρων της σύμβασης, ολόκληρη η χώρα – δημόσια περιουσία, εθνικό έδαφος, ακόμη και η περιουσία των πολιτών της – τίθεται στη διάθεση των δανειστών.
  • Αποδέχεται επίσης ως δίκαιο διακανονισμού των σχέσεών της με τους δανειστές το αγγλικό και ως διαιτητικό δικαστήριο το ευρωπαϊκό.
  • Επιπλέον μετατρέπει τη διαφορά της με τους ιδιώτες δανειστές της – επενδυτικά κεφάλαια και τράπεζες της Ε.Ε. – σε διακρατική υπόθεση και έτσι δίνει το δικαίωμα στα κράτη των δανειστών της να επέμβουν σε περίπτωση διαφοράς.
Στην πράξη με την δανειακή σύμβαση η κυβέρνηση μετατρέπει μια διαφορά με ιδιώτες δανειστές της αγοράς σε διακρατική υπόθεση. Δηλαδή αναγνωρίζει το δικαίωμα σε κράτη όπως η Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία κ.ο.κ. να επέμβουν στη χώρα μας για την προστασία των συμφερόντων των δικών τους δανειστών. Πράγμα που ισοδυναμεί με μονομερή αναγνώριση εκ μέρους της χώρας μας του δικαιώματος άσκησης «πολιτικής κανονιοφόρων» σε βάρος της.
Ανάλογη δανειακή σύμβαση, με τέτοιον καθαρά αποικιοκρατικό χαρακτήρα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρει κανείς σε ολόκληρη την ιστορία των κρατικών χρεοκοπιών από τις αρχές του 19ου αιώνα. Δεν συγκρίνεται ούτε καν με τη διεθνή συνθήκη που επέβαλε στην Ελλάδα τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο μετά τον στημένο ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.
Όμως η δανειακή σύμβαση δεν συνιστά απειλή μόνο με το τι προβλέπει, αλλά και με το νομικό προηγούμενο που δημιουργεί. Από τη στιγμή που στη διεθνή πρακτική ισχύει η αρχή της ισότιμης μεταχείρισης των δανειστών (pari passu), οι ρήτρες και οι προβλέψεις της δανειακής σύμβασης μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε δανειστή της χώρας στο μέλλον. Η χώρα με το καθεστώς του μνημονίου και κυρίως της δανειακής σύμβασης είναι πλέον ανοχύρωτη απέναντι σε κάθε επιδίωξη των δανειστών της.

Τι πρέπει να γίνει;
Μήπως πρέπει να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση του χρέους, όπως προτείνουν πολλοί; Τι σημαίνει όμως αναδιάρθρωση του χρέους; Με απλά λόγια σημαίνει έκδοση νέων ομολόγων που θα αντικαταστήσουν τα παλιά, είτε με «κουρεμένη» αξία, δηλαδή με μειωμένη την παλιότερη ονομαστική τους αξία, είτε με επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας εξόφλησής τους.
Αυτό φυσικά προϋποθέτει πριν απ' όλα διαπραγμάτευση και συμφωνία με τους κατόχους ομολόγων. Πράγμα που απαιτεί επιτόκια, αποζημιώσεις και εγγυήσεις ικανές να πείσουν ακόμη και τους πιο κερδοσκόπους από τους ομολογιούχους του ελληνικού χρέους ότι τους συμφέρει μια τέτοια διευθέτηση.
Ορισμένοι λένε ότι αρκεί να τους απειλήσει η χώρα ότι θα χάσουν τα λεφτά τους για να τους καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να πετύχει ένα καλό για την ίδια αποτέλεσμα.
Καταρχήν όσο η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς ευρώ, ΟΝΕ και Ε.Ε. είναι απίθανο να της επιτραπεί οποιαδήποτε μονομερής διαπραγμάτευση. Μην ξεχνάμε ότι η Ε.Ε. είναι αυτή που μας οδήγησε στο ΔΝΤ και μας επέβαλε το καθεστώς του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, ακριβώς γιατί δεν ήθελε η χώρα να έχει οποιαδήποτε διαπραγματευτική ισχύ.
Γίνεται σήμερα διαπραγμάτευση των ελληνικών ομολόγων; Ναι. Στο παρασκήνιο και με πρωταγωνιστές το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Η Ελλάδα έχει βρεθεί εγκλωβισμένη σε μια διαπραγμάτευση για το χρέος της που γίνεται ερήμην της και εις βάρος της. Το όλο ζήτημα είναι πότε, με ποιον τρόπο και προς όφελος ποιου θα προχωρήσει η διαδικασία της ελεγχόμενης πτώχευσης για τη χώρα.
Όταν λοιπόν εμφανίζονται σήμερα ορισμένοι και προτείνουν αναδιάρθρωση του χρέους με «κούρεμα» 20%, 30% ή και 50% επί της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων, η πρόταση αυτή μπορεί να φαντάζει στον αφελή ως σημαντική μείωση του χρέους. Στην πραγματικότητα όμως κρύβει την προσπάθεια αφενός να αποζημιωθούν οι κάτοχοι των ομολόγων του ελληνικού χρέους για τις ζημιές που έχουν ήδη υποστεί λόγω της κρίσης. Και αφετέρου να τους εξασφαλίσει νέες καλύτερες αποδόσεις.
Οι προτάσεις αναδιάρθρωσης του χρέους δουλεύουν πάντα υπέρ του δανειστή, του κερδοσκόπου, του τοκογλύφου. Πρώτα και κύρια γιατί ισοδυναμούν με κήρυξη επίσημης πτώχευσης της χώρας.
Και τι σημαίνει πτώχευση; Σημαίνει παράδοση άνευ όρων στους δανειστές. Αυτός είναι και ο λόγος που όσοι διεθνείς αναλυτές προτείνουν αναδιάρθρωση χρέους με «κούρεμα» μιλούν κατ’ ουσία για «συντεταγμένη πτώχευση».
Τι είναι η «συντεταγμένη πτώχευση»; Είναι μια πτώχευση που γίνεται όχι μονομερώς από την ίδια τη χώρα - οφειλέτη, αλλά σε συμφωνία με τους δανειστές της και υπό καθεστώς διεθνούς επιτήρησης και κηδεμονίας.
Επομένως, όσοι προτείνουν αναδιάρθρωση του χρέους με «κούρεμα» ή χωρίς, ως εναλλακτική λύση απέναντι στο μνημόνιο, στην ουσία ζητούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίσημης πτώχευσης της χώρας υπό καθεστώς κατοχής και δήμευσης. Ιδίως αν αυτή συμβεί εντός της ευρωζώνης.
Μια ριζικά διαφορετική πολιτική, που ξεκινά στη βάση των αληθινών συμφερόντων του λαού και της χώρας, οφείλει να ξεκαθαρίζει ευθύς εξαρχής τα στοιχειώδη: Το χρέος δεν το δημιούργησε ο λαός, ούτε χρηματοδότησε την ανάπτυξη της χώρας. Πρόκειται για προϊόν ρεμούλας, κερδοσκοπίας και λεηλασίας της χώρας. Γιατί λοιπόν θα πρέπει ο ελληνικός λαός να το αναγνωρίσει και να το πληρώσει;
Το αίτημα της άρνησης της πληρωμής του χρέους δεν είναι ένα επαναστατικό μέτρο, αλλά ένα βαθύτατα λαϊκό και δημοκρατικό μέτρο που απαντά όχι μόνο στην αδυναμία της αποπληρωμής του σημερινού δημόσιου χρέους της χώρας, αλλά και στον χαρακτήρα αυτού του χρέους. Δηλαδή στο γεγονός ότι αποτελεί το προϊόν της οργανικής διαπλοκής ανάμεσα σε ένα διεφθαρμένο, διάτρητο, σάπιο πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης και σε διεθνείς κερδοσκόπους και τοκογλύφους.
Αυτός είναι ο λόγος που το κεντρικό ζήτημα της άρνησης της πληρωμής του χρέους δεν είναι η παύση πληρωμών και η διαπραγμάτευση ή μη, η μερική ή ολική διαγραφή του χρέους, αλλά η μη αναγνώριση του χρέους και των υποχρεώσεών του από τον λαό, ως χρέους «απεχθούς», ως μοχλού κατάλυσης της κυριαρχίας της χώρας και του λαού. Πρόκειται για τη μόνη καθαρή, έντιμη, δημοκρατική και εθνικά συμφέρουσα απάντηση στο καθεστώς του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.
read more "Το δημόσιο χρέος και το καθεστώς υποδούλωσης της Ελλάδας" Διαβάστε περισσότερα...

Είμαστε έθνος ανάδελφον...


...πράγματι όπως διαβάζουμε, συζητάμε, επικοινωνούμε μεταξύ μας κανένας από εμάς δεν είναι ικανοποιημένος από τη ποιότητα ζωής που απολαμβάνουμε! Πράγματι όλοι γκρινιάζουμε, όλοι λέμε διάφορες θεωρίες περί όλων των θεμάτων! Γιατί δεν κάνουμε κάτι να αλλάξουμε το μικρόκοσμό μας; Μάλλον γιατί όλο λέμε πως δεν μπορεί, θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, μετά όμως βλέπουμε πως το βαρέλι έχει πολλούς πάτους, όσο μεταβαίνουμε πιο κάτω! Μέχρι και ο Χάρυ Κλινν τα κορόιδευε τα χούγια του λαού μας και τότε που το χρήμα έρεε, σαν αναλυτής της Ελληνικής πραγματικότητας, τότε γελάγαμε, τώρα κλαίμε και γκρινιάζουμε...

...δεν είναι πρώτη φορά που όλοι είναι κατά των νέων μέτρων που περνάμε, αν δούμε την ιστορία μας, πάντα έτσι ήμασταν! Πάντα γκρινιάζουμε, κλαιγόμαστε αλλά δεν κάνουμε και τίποτα! Είμαστε όπως βλέπουμε συχνά τους δύο τύπους που τσακώνονται στο δρόμο, που σπρώχνονται, φωνάζουν ο ένας στον άλλο και περιμένουν να τους χωρίσουν για να ανάψουν τα αίματα και να δείξουν πως ήθελαν να τσακωθούν αλλά δεν τους άφησαν οι άλλοι!

...είπα πως πάντα έτσι ήμασταν; Δεν θυμόμαστε παραδείγματα τέτοια; Για μισό λεπτό, στη Χούντα της Ελλάδας, πόσοι δήλωσαν πως ήταν αντίθετοι; Μάλλον όλοι συνήθως αυτό λένε! Τί έκαναν όταν υπήρχε η Χούντα; Μάλλον ήταν καλά παιδιά, όπως και σήμερα! Γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά να παραμένει η Χούντα τόσα χρόνια, και να χρειαστεί ένα Πολυτεχνείο για να πέσει! Να πέσει; Αλλοι λένε πως έπεσε γιατί άλλες δυνάμεις εξωτερικού το ήθελαν! Πόσοι ήταν τότε που τόλμησαν να κάνουν αισθητή την άποψή τους;

...φαντάζομαι ελάχιστοι, οι περισσότεροι που τη πάτησαν και βρέθηκαν σε νησιά τη πάτησαν από καρφωτές από συνανθρώπους τους Έλληνες! Ολοι έκατσαν καλά παιδιά τότε, όπως και τώρα και περίμεναν να δουν τις εξελίξεις πώς θα εξελιχθούν για να δουν αν τους παίρνει εκ του ασφαλούς να το παίξουν επαναστάτες ή αν δεν πετύχει η όλη ιστορία κατά της Χούντας να μην έχουν αυτοί προβλήματα! Οταν έληξε η Χούντα, όλοι έγιναν αντιχουντικοί, όλοι έγιναν Δημοκράτες εκ του ασφαλούς φυσικά! Την εποχή της Χούντας πού ήταν όλοι αυτοί κρυμμένοι; Στα σπίτια τους, δουλεύοντας, λουφάζοντας με σκυμμένο το κεφάλι και αποδεχόμενοι τις καταστάσεις! Μετά μας ήρθαν και οι πολιτικοί μας που πολεμούσαν τη Χούντα από το εξωτερικό, τους υποδεχτήκαμε σαν ήρωες και σαν ηγέτες!

...όσους ρώτησα: "Αφού ήσουν κατά της Χούντας, εκείνη την εποχή τί έκανες για να την αλλάξεις;", όλοι είχαν μία καλή δικαιολογία για την απραξία της τότε εποχής από μέρους τους! Ολοι τότε κοιτούσαν να είναι κοντά στην οικογένειά τους, λες και θυσίασαν το επαναστατικό τους πνεύμα για την οικογένειά τους, θυσίασαν τα πιστεύω τους για τη δουλειά τους κλπ Απλά όλοι κάθισαν καλά παιδάκια, όλοι περίμεναν άλλοι να βγάλουν το φίδι από τη τρύπα και όλοι τώρα πια ήταν στο Πολυτεχνείο αφού ξεχάστηκε η ιστορία! Από τα βίντεο του Πολυτεχνείου δεν είδα εκατομμύρια Έλληνες ενωμένους, είδα λίγους που το έλεγε η ψυχή τους και οι άλλοι ήταν στην ασφάλεια του ζεστού τους σπιτιού! Από όλους αυτούς τους ανθρώπους που ήταν στο Πολυτεχνείο, πόσοι μπήκαν στη Βουλή; Αυτοί που "έπρεπε" και οι άλλοι χάθηκαν στην αφάνεια. Εύχονται πολλοί να μη χρειαστεί να απαντήσουν στα παιδιά τους τί έκαναν όσο περνούσαν οι Κυβερνήσεις όλα αυτά τα μέτρα που ήταν τότε και πώς αντέδρασαν, γιατί ξέρουν την αλήθεια μέσα τους! Φοβισμένοι στις δουλίτσες και στο σπιτάκι τους...

...Κάπως έτσι δεν είμαστε και εμείς τώρα; Και πάλι είμαστε καλά παιδιά, γκρινιάζουμε όσο χρειάζεται για να δείξουμε πως είμαστε ενεργοί και ενημερωμένοι πολίτες αλλά και όσο χρειάζεται για να μην ενοχλήσουμε τη σημερινή μας Δημοκρατία και φάμε κυνήγημα... Καθόμαστε καλά παιδιά, περιμένουμε να μας πετάξουν ένα κοκαλάκι να γλύψουμε και περιμένουμε κάτι να αλλάξουν άλλοι για να βγούμε μετά στους φίλους μας και στους γνωστούς μας για να το παίξουμε πάλι εκ του ασφαλούς επαναστάτες! Καλά μας κάνουν, γιατί δεχόμαστε να είμαστε έθνος ανάδελφο που χωριζόμαστε σε δεξιούς ή αριστερούς ή κεντρώους, βάζελους, χανούμια ή γαύρους, καπνιστές ή αντικαπνιστές, εργαζόμενους ή ανέργους, δημόσιους υπαλλήλους ή ιδιωτικούς κλπ και ο ένας βγάζει το μάτι του άλλου γιατί είναι πιο εύκολο από το να βγάλουμε το μάτι σε αυτό που πρέπει!

...τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν αφού καθόμαστε καλά παιδιά να το παίζουμε παντογνώστες όλων των θεμάτων αλλά έπιασε αράχνες ο πισινός μας από τη πολυθρόνα και το άγχος μη χάσουμε το κόκκαλο που μας έδωσαν να ροκανίζουμε για να είμαστε καλά σκυλάκια. Βάζω στοίχημα πως πάλι τα 4-5 κόμματα θα διαπρέψουν στις εκλογές, όσους ψηφοφόρους και αν χάσουν, αυτοί πάλι θα είναι πρώτοι και κυρίαρχοι του παιχνιδιού, τα γνωστά κόμματα και ειδικά αν δηλώσουν τίποτα εύηχο στα αφτιά μας πχ προσλήψεις, ασφάλεια, και καθαριότητα, πολλοί θα είναι αυτοί που θα κατακλείσουν τα γραφεία τους για το δικαίωμα στο όνειρο και μετά πάλι από την αρχή σε 4 χρονάκια...

...δεν φταίνε αυτοί, αλλά το τζούφιο μας το κεφάλι και ο κοντόφθαλμος εγωκεντρισμός μας, εμείς να είμαστε καλά και μακάρι να ψοφήσει η γίδα του γείτονα! Το ξέρουν και αυτό τους κρατάει εκεί ψηλά και εμάς τόσο χαμηλά. Με λίγα λόγια ξέρουν πως είμαστε τσάμπα μάγκες...

read more "Είμαστε έθνος ανάδελφον..." Διαβάστε περισσότερα...

Η... άλωση

  • Του Θανάση Ι. Νικολαΐδη
Δεν είναι μόνο οι κλεψιές, δημόσιες κι ανοικονόμητες. Είναι και η σπατάλη. Και η εγκατάλειψη. Απ’ τα δραχμοβόρα (και ανεξέλεγκτα) Ολυμπιακά Έργα της υπερβολής και της σπατάλης που «σκουριάζουν», μέχρι τα κλιματιστικά των υπουργείων που τ’ αφήνουν ανοιχτά οι «εργαζόμενοι» ως τη Δευτέρα μην…ιδρώσουν. Δαπάνες ρεκόρ, φτιαχτές, φυσικές, κατά το…ταπεραμέντο του έλληνα και την ανεμελιά του και, βέβαια, με δεμένο τον γάιδαρό του στην πάσαλο του δημοσίου. Κι αν δεις έλληνα με νοοτροπία ευρωπαίου, πάρ’ του τα μέτρα. Ξένο σώμα το δημόσιο και η σχέση του με τον πολίτη…
ανταποδοτική. Χωρίς δρόμους και νοσοκομεία, ωστόσο, επίμονα φοροκλέφτης. Ελλάδα που τη θέλουμε δυνατή και μακρομάσταρη για άρμεγμα κι αδύναμη μη μας κλωτσήσει.
Είχαμε τους «εθνικόφρονες» της ΟΥΝΡΑ που μοίρασαν τις παλιατσούρες της αμερικάνικης κοινωνίας στο λαό καταχωνιάζοντας τα πολύτιμα, σε καθεστώς κατατρομοκράτησης του αντιπάλου. Δεν μιλούσες για μισθούς στρατιωτικών, δεν σχολίαζες τη βασιλική χορηγία, πρόσφερες τον οβολό σου για το δώρο της Σοφίας.
ΚΑΙ ο ιδεολογικός τους αντίπαλος; Απέναντι, ανενεργός και…ονειροπόλος. Για Κράτος παντοδύναμο, αλλά σε χέρια μονοκομματικών της εξουσίας. Όλα κρατικά και οι λαοί στη φτώχια τους. Κι αν πεις για δημοκρατία…έτρεξε απ’ τα μπατζάκια των ταλαίπωρων, πεινασμένων και (κατα)τρομοκρατημένων.
Οι «άλλοι», οι δημοκράτες των αγώνων και «συνοδοιπόροι» κάπως τα ισορρόπησαν, ωστόσο, άφησαν το κράτος αφύλαχτο. Κι ύστερα; Το μαγάρισαν ομάδες και συμφέροντα. Κεντρώοι της…αφέλειας κι άλλοι με την κονκάρδα του σοσιαλιστή, που σοσιαλιστές δεν ήταν. Δεκαετίες πολιορκίας, μυριάδες βάρβαροι με τον «κριό» να συντονίζουν ηγεμόνες κι ήρθε η άλωση. Άρπαξαν τα ηνία, έστριψαν το τιμόνι, χειρίστηκαν μοχλούς και η ταινία άδειαζε τον πλούτο στα δικά τους θησαυροφυλάκια.
Τι κάνεις, τι προτείνεις για αντίδοτο στην κατρακύλα; Είναι η άλωση παντοτινή και η κατάσταση μη αναστρέψιμη; Ν’ αγαπήσουμε την Ελλάδα κι ας μοιάζει ευχή και μόνο. «Είναι αυτοί θεριά, γιατί είμαστε αρνια». Αν στήσουν τη βάση έντιμοι και δείξουν πως η ψυχή δεν είναι α(να)λώσιμη, η κορυφή δεν θα κρατήσει για πολύ το προφίλ, τις «συνήθειες» και την…ιδεολογία της.
read more "Η... άλωση" Διαβάστε περισσότερα...

Απελευθέρωση από το χρέος ή θάνατος!


  • Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Άδικα απεργείτε! Χαράμι πάνε οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις εναντίον των επιμέρους μέτρων της διακυβέρνησης του ΔΝΤ! Για τη χώρα υπάρχουν δύο στρατηγικές επιλογές: η μία βασίζεται στο δόγμα της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και της σταθερότητας του ευρώ, ενώ η άλλη στην άρνηση του χρέους.
Η πρώτη οδηγεί αναπόδραστα στην υιοθέτηση σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι οποίες κατατείνουν στον εξευτελισμό της κοινωνίας και στον εξανδραποδισμό των νοικοκυριών, ενώ η δεύτερη ανοίγει χώρο για την αναδημιουργία της χώρας σε όλα τα επίπεδα, προσφέροντας την δυνατότητα δόμησης πολλών και διαφορετικών πολιτικών.
Πρέπει να αντιλήφθητε ότι η χώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί, για την ακρίβεια ούτε καν να υπάρξει από τη στιγμή που παραμένει δέσμια σε αυτό το χρέος το οποίο κατά περίπου 70-75% είναι απολύτως ανέντιμα καταγεγραμμένο με την έννοια «justice and fairness» που διατύπωσε ο Rawls, και σύμφωνα με την οποία διαμορφώνονται ιδεατά, σήμερα, διεθνώς οι συμβάσεις, είτε στο επίπεδο της κοινωνίας, είτε σε αυτό της αγοράς.
Οι οικονομικοί αναλυτές συμφωνούν ότι η υπαγωγή της χώρας στις ρυθμίσεις του ΔΝΤ, δεν μπορεί ούτε καν να αναχαιτίσει την αύξηση του χρέους, το οποίο στο τέλος της τριετίας θα υπερβεί το 165% του ΑΕΠ, από 125% που είναι σήμερα. Ο Δημήτρης Καζάκης εξήγησε θαυμάσια το πρόβλημα, και απ’ αυτού δεν χρειάζεται να επιμείνω.
Πολιτικά οι λύσεις είναι δύο. Ή ο ελληνικός λαός θα επιλέξει το βασανιστήριο της σταγόνας στο όποιο το καθεστώς δια του Γιώργου Παπανδρέου έχει καταλήξει, ή θα διεγερθεί από την νάρκη του και την πλάνη του αντιλαμβανόμενος ότι το πραγματικό δίλημμα είναι: απελευθέρωση από το χρέος ή θάνατος. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι Έλληνες είμαστε απατεώνες και δεν αναγνωρίζουμε δίκαια και «έντιμα» χρέη προς ιδιώτες, τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν το 20-25% του συνολικού χρέους που αναγνωρίζει και τιμά η σημερινή κυβέρνηση.
Τα πράγματα πλέον ξεκαθαρίζουν. Ή ο ελληνικός λαός θα αγωνιστεί για την απελευθέρωσή του ή θα υποταχθεί στη μοίρα της απόλυτης υποδούλωσης, που όμοια της δεν έχει ζήσει ο τόπος από το ίδρυση του κράτους μέχρι σήμερα. Μέση οδός δεν άφησε η κυβέρνηση, οι πολιτικοί της σύμμαχοι και το καθεστώς γενικότερα να υπάρξει. Αυτοί είναι που ανεύθυνα οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα. Το ένα δίλημμα φέρνει το άλλο μέχρι να αρχίσει η ίδια η κοινωνία να βάζει διλήμματα στον εαυτό της. Τότε αρχίζει η πολιτικοποίηση από κάτω. Κάπου εδώ βρισκόμαστε σήμερα, αν δεν κάνω λάθος.
Άδικα προσπαθεί η πολιτική τάξη της χώρας να απασχολήσει την κοινή γνώμη με την δήθεν διένεξη μεταξύ των φορέων του δικομματισμού. Αυτή η επικοινωνιακή στρατηγική κούρασε και καθώς δεν έχει και κανένα πολιτικό νόημα πλέον, αντί να παγιδεύει ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού, επιφέρει μάλλον αποτελέσματα αντίθετα από τον επιδιωκόμενο στόχο.
Πρέπει να καταλάβετε ότι η αποδοχή του χρέους νομιμοποιείται μέσω της παραδοχής ότι «τα φάγαμε όλοι μαζί». Εάν δεν συμφωνείτε με την αλητεία που αποπνέει το δεύτερο (μήνυμα), είναι βέβαιο ότι υποσυνείδητα αρνείστε το πρώτο. Αυτό διαμορφώνει μια νέα εθνική ιδεολογία και μια νέα ηθική στη χώρα ικανές να προκαλέσουν νέες μορφές πολιτικής οργάνωσης και διεκδίκησης δικαιωμάτων.
Αυτό που δεν έχει γίνει συνείδηση μέχρι σήμερα είναι ότι οι Έλληνες παλεύουν για την ίδια τους την εθνική και κοινωνική οντότητα και όχι για να περισώσουν όσα μπορούν από το ατομικό τους εισόδημα. Με ανεργία στο σημερινό ύψος, που μάλιστα αναμένεται να ξεπεράσει κάθε «λογική» στο τέλος της επόμενης χρονιάς, τα «εργασιακά δικαιώματα» ακούγονται μάλλον σαν φάρσα, όπως και πολλά άλλα δικαιώματα και κατακτήσεις. Όταν η χώρα σου κατακτάται από αυτούς που ορίζουν τον μόνον εξ’ αδιαιρέτου πλούτο της (το χρέος της), και όταν αυτή υποθηκεύεται μέσω μηχανισμών σωτηρίας των τραπεζών και ενός νομίσματος, που ολοκληρώνει τη λειτουργία τους, υπό την ηγεμονία μιας διεθνούς ελίτ, τότε η πολιτική λαμβάνει άλλη διάσταση. Μετατρέπεται σε εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.
Σε αυτόν τον αγώνα θα υπάρξουν θύματα, ενώ τίποτε δεν θα είναι δεδομένο και έτοιμο. Λύσεις θα δώσει το κίνημα και όχι αυτοί που θα το ορίσουν πολιτικά. Αυτό σημαίνει μια εναλλακτική μορφή ηγεμονίας, η οποία δεν ταιριάζει με την γνωστή μορφή ηγεσίας που έχει εμπεδωθεί στη χώρα μετά την μεταπολίτευση. Τα υπάρχοντα κόμματα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις νέες ανάγκες, καθώς είναι μέρος της παλαιάς δομής που έφερε τα πράγματα στο αδιέξοδο που όλοι βιώνουμε. Νέοι πολιτικοί φορείς απαιτείται να συγκροτηθούν, ανοιχτοί, με αμεσοδημοκρατικό πνεύμα και βαθιά πίστη ότι η ελευθερία μπορεί να συμβαδίσει με τη δημοκρατία, μόνο στο πλαίσιο μια αγωνιστικής πολυκομματικής κοινωνικής οργάνωση, με κοσμοπολιτικά χαρακτηριστικά.
Είναι καιρός να καταλάβουμε και στην Ελλάδα ότι ο κοινωνικός κοσμοπολιτισμός δεν είναι νεοφιλελευθερισμός, ούτε άρνηση του εθνικού κράτους. Αποτελεί την σύγχρονη έκφραση του μοντερνισμού σε ένα υψηλότερο στάδιο ανάπτυξης της πολιτικής οργάνωσης, όπου η δημοκρατία θα διαμορφώνει συνθήκες ισότητας σε ένα ολοένα και υψηλότερο επίπεδο (equilibrium) ελευθερίας. Αυτό δεν γίνεται να υπάρξει υπό καθεστώς φτωχοποίησης της κοινωνίας και αναστολής της «εθνικής κυριαρχίας».
Ήρθε ο καιρός να ξαναανακαλύψουμε την πολιτική ως δημοκρατικό και φιλελεύθερο αίτημα, διότι πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν λεφτά που θα μας εξευτελίζουν την ύπαρξη, αν δεν σταματήσουμε να επιτρέπουμε σε αυτούς που ελέγχουν τον πλούτο μας να κυριαρχούν στις αποφάσεις μας. Η χώρα δεν χρειάζεται διακυβέρνηση «εθνικής ανάγκης», ούτε ταξιδευτές του κόσμου που αναλαμβάνουν αυτοβούλως την σωτηρία του έθνους. Μια κυβέρνηση δημοκρατών-πατριωτών έχει ανάγκη, για την συγκρότηση της οποίας θα έπρεπε κάθε σοβαρός άνθρωπος στο τόπο μας, που δεν έχει αλλοτριωθεί απολύτως από την διαφθορά και τον πελατειακό κομματισμό, να νοιάζεται.

* Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία. Άσκησε δημοσιογραφία στην Ελλάδα από το 1985 έως το 2003.
read more "Απελευθέρωση από το χρέος ή θάνατος!" Διαβάστε περισσότερα...

Δεύτερο ευρώ στα σκαριά;


  • Οι δανειολήπτες της Eυρωζώνης επαληθεύουν τον Αϊνστάιν
  • “Τρέλα: το να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα”. Πρόκειται για μια ρήση του Αλβέρτου Αϊνστάιν. Και οι αξιωματούχοι ολόκληρης της Ευρώπης προσπαθούν να αποδείξουν ότι ισχύει
Η Ελλάδα ηγείται των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας που συσσωρεύουν χρέη με ελάχιστες ελπίδες να τα αποπληρώσουν. Στο εγχείρημά τους τις ακολουθούν και μη περιφερειακές χώρες πάντως, συγκεκριμένα η Βρετανία και η Γαλλία, με τη Γαλλία, παρά τη δέσμευσή της προς τους εταίρους της στην Ευρωζώνη να διατηρεί το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω του 3% - να έχει φέτος ... άνοιγμα 8%.
Στο πλαίσιο αυτό οι αρχές της Ευρωζώνης εφαρμόζουν ένα ... ιδιοφυές σχέδιο για την αντιμετώπιση του υπερβολικού χρέους: δανείζονται περισσότερο για να αποπληρώσουν τα προβληματικά χρέη τους. Και η ιρλανδική κυβέρνηση οδηγεί το δημόσιο έλλειμμά της στο 32% του ΑΕΠ, δανειζόμενη για να σώσει τις τράπεζες που επλήγησαν από την αδυναμία των κτηματομεσιτικών εταιριών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Αν η αύξηση του δανεισμού για την αποπληρωμή των ήδη υπερβολικών δανείων δεν ταιριάζει γάντι με τον ορισμό της ‘φρενοβλάβειας’ από τον μεγάλο φυσικό, τότε τι είναι;
Δεν υπάρχει υπεύθυνος παρατηρητής που δεν θα δεχθεί ότι το κράτος πρόνοιας πολλών κρατών μελών της Ευρωζώνης πρέπει να ψαλλιδιστεί. Αλλά η λιτότητα δεν στερείται κόστους: Μπορεί να στοιχίσει σε θέσεις εργασίας, κέρδη και κατά συνέπεια φορολογικά έσοδα. Εκτός και αν οι κεντρικές τράπεζες την αντισταθμίσουν με μια χαλαρή νομισματική πολιτική. Την οποία όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θέλει να υιοθετήσει.
Ο Υβ Μερς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, πιστεύει πως η ανάκαμψη της Ευρωζώνης είναι πλέον βιώσιμη και συμφωνεί με τον Γιούργκεν Σταρκ, επίσης μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ για περιορισμό του μακροχρόνιου δανεισμού προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Όμως η ιστορία μας δείχνει ότι η λιτότητα χωρίς χαλαρή νομισματική πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση. Δεν πειράζει: Η γραφειοκρατία της Ευρώπης είναι διατεθειμένη να πληρώσει κάθε κόστος για να αποφύγει την ταπείνωση μιας αναδιάρθρωσης χρέους ή την έγερση πληθωριστικών ανησυχιών στη Γερμανία. Συνεπώς δρομολογεί το συνδυασμό της λιτότητας με την νομισματική σύσφιξη, υπό τις επευφημίες των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, αυτών των αλάνθαστων εκτιμητών του κινδύνου που προικοδοτούσαν τα τιτλοποιημένα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου με τριπλή Α αξιολόγηση. Άλλη μια απόδειξη της ιδιοφυίας του Αϊνστάιν.
Στο τέλος η κρίση δεν θα αφορά το αν θα πληρωθεί ο λογαριασμός αλλά το ποιος θα τον πληρώσει. Μια ομάδα υποψηφίων περιλαμβάνει τους πιστωτές και τους πολίτες της Ευρωζώνης με σταθερά εισοδήματα. Αυτοί μπορεί να υποχρεωθούν να πληρώσουν αν η ΕΚΤ τυπώσει χρήμα, προκαλέσει πληθωρισμό και αποπληρωθούν οι πιστωτές με ένα υποτιμημένο νόμισμα. Η ΕΚΤ ωστόσο έχει πει όχι σε αυτή τη στρατηγική. Κι αν η βούλησή της για ένα σκληρό ευρώ εξασθενίσει, υπάρχει πάντα το ηχηρό 'όχι' του Βερολίνου που αντιπροσωπεύει μια Γερμανία ακόμη φοβισμένη για τις πολιτικές επιπτώσεις του πληθωρισμού.
Άλλη μια λύση είναι η υιοθέτηση του δρόμου που έχει ήδη επιλεγεί. Λιτότητα σε συνδυασμό με την αύξηση του δανεισμού της Ευρωζώνης σαν σύνολο. Ο δανεισμός αυτός μεταφέρει τα χρέη των προβληματικών χωρών στον ισολογισμό της Γερμανίας, ενώ η λιτότητα συγκεντρώνει το βάρος της αποπληρωμής στους σημερινούς αποδέκτες των κυβερνητικών κονδυλίων – τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, τους δικαιούχους των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας και εκείνους τους επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα για τους οποίους η κυβέρνηση αποτελεί βασικό πελάτη.
Αλλά αυτή η επιλογή αφήνει τους πιστωτές που συνήψαν τα προβληματικά δάνεια εκτός ζημιών. Επομένως ας δούμε και την τρίτη περίπτωση: κι αν το ‘στάση πληρωμών’ ακούγεται πολύ βαρύ, ας την αποκαλέσουμε ‘αναδιάρθρωση’. Οι οικονομολόγοι Φρεντερίκο Στουρτσενέγκερ και Τζερομίν Τσετελμέγιερ, σε πρόσφατη ακαδημαϊκή δουλειά τους σχετικά με τις κρίσεις χρέους και τις στάσεις πληρωμών, σημειώνουν: “Όλες οι εκρήξεις δανεισμού μέχρι σήμερα κατέληξαν σε ύφεση εκ των οποίων μερικοί από τους ωφεληθέντες από τις προηγούμενες εισροές πιστώσεων είτε κήρυξαν στάση πληρωμών είτε έκαναν αναδιάρθρωση του χρέους τους”. Ένας ενδεικτικός κατάλογος των κρατών που έκαναν στάση πληρωμών το 19ο και τον 20ο αιώνα περιλαμβάνει την Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Μεξικό, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ισπανία, την Τσεχοσλοβακία, την Πορτογαλία και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής – και υπάρχουν κι άλλες.
Οι πολιτικοί της Ευρωζώνης πιστεύουν ότι μπορούν παράλληλα: πρώτον, να πολεμήσουν τις αγορές, δεύτερον, να επιβάλουν ένα κόστος δίχως τέλος σε ψηφοφόρους δημοκρατικών κυβερνήσεων και τρίτον, να επαναφέρουν τιμωρητικά τις σπάταλες χώρες στην ορθή τάξη. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα από τα τρία. Οι αγορές είναι εκείνες που ορίζουν τα επιτόκια δανεισμού. Οι ψηφοφόροι μπορούν να στείλουν σπίτι τους τούς πολιτικούς που τους πιέζουν υπερβολικά. Και τα σχέδια για την επιβολή εξοντωτικών κυρώσεων στα σπάταλα κράτη δανειολήπτες προσκρούουν σε δύο εμπόδια. Καταρχήν δεν ανελήφθη καμία δράση όταν η Γερμανία και η Γαλλία παραβίασαν το κατώφλι του 3%, πώς λοιπόν τώρα θα επιβάλουν κυρώσεις σε άλλες χώρες που το έκαναν; Δεύτερον, η επιβολή προστίμων σε χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση χρεοκοπίας, ακόμη και αν είναι εφικτή, δεν είναι καθόλου εύλογη.
Η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρωζώνη σήμερα αποτελείται από έναν πυρήνα και μια περιφέρεια, ή την 'καλή' Ευρωζώνη και το υπόλοιπο. Η υπόλοιπη Ευρωζώνη δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις χωρίς ένα συνδυασμό μέτρων που θα περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση του χρέους, ισχυρό πληθωρισμό, μια γερή δόση λιτότητας, κι ένα ξεχωριστό υποτιμημένο ευρώ που οι οικονομολόγοι – πριν γίνει σαφής η πλήρης έκταση των προβλημάτων της Ιρλανδίας – αποκαλούσαν Ευρώ του Νότου.
Ένα τέτοιο νόμισμα που θα μπορεί να υποτιμηθεί είναι σε θέση να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας ενώ προχωρούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως άλλωστε προτείνουν ο Τζ. Στίγκλιτς και ο Μ. Φέλντστάιν, οικονομολόγοι που διαφωνούν μεταξύ τους σε πολλά άλλα.
read more "Δεύτερο ευρώ στα σκαριά;" Διαβάστε περισσότερα...

Ο φόβος φυλάει τις... κότες


Την περασμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον μια δημόσια συζήτηση απ αυτές που σκοπό έχουν να καλλιεργήσουν το φόβο για να ευδοκιμήσουν αντιδημοκρατικές πολιτικές επιλογές και αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί. Γι αυτό άλλωστε, η εν λόγω συζήτηση έγινε δημόσια.
Οι ειδικοί- στελέχη της «κοινότητας» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών—μίλησαν για τον κίνδυνο να δεχτούν οι ΗΠΑ επίθεση στον κυβερνοχώρο (cyberattack). Μίλησαν επίσης—και αυτό είναι το σημαντικότερο, γιατί περιγράφει τους βαθύτερους στόχους τις συζήτησης– για το τι πρέπει να κάνουν οι μυστικές υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν τους κυβερνοτρομοκράτες επιδρομείς.
Ενας εκ των ομιλητών (Mike McConnell) πρώην διευθυντής του εθνικού συμβουλίου ασφάλειας των ΗΠΑ, είπε πως η χώρα είναι απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει επίθεση στον κυβερνοχώρο και είναι απαραίτητο να οργανώσει την άμυνά της (και) σ αυτόν τον τομέα.
«Οι προειδοποιήσεις τελείωσαν. Μπορεί (η κυβερνοεπίθεση) να εξαπολυθεί αύριο» ήταν μια χαρακτηριστική διατύπωση του Mike McConnell ο οποίος συμπλήρωσε πως αναμένει μια τεράστιας κλίμακας τέτοια επίθεση η οποία θα επηρεάσει περισσότερο από τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους (11/9/2001)τις ΗΠΑ και ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Ενας ακόμη ειδήμων πρώην αξιωματούχος των κυβερνήσεων Μπους για την αμερικανική εσωτερική ασφάλεια (Homeland Security) ο Fran Townsend πλειοδότησε σε κινδυνολογία και υποστηρίζοντας ότι ο «λύκος είναι έξω από την πόρτα.
Η μακρά θητεία των δυο ειδικών σε κορυφαίες ασφαλίτικες θέσεις τις αμερικανικής αυτοκρατορίας, προφανώς τους καθιστά ασυναγώνιστους στην κινδυνολογία, αφού η παραγωγή φόβου είναι (η δουλειά τους) ο ασφαλέστερος και πιο δοκιμασμένος τρόπος για να επιβληθεί η εξουσία στην κοινωνία. Ο λόγος τους ως ειδικών των μυστικών υπηρεσιών λοιπόν, πολλαπλασιάζει τη δύναμη του φόβου που εξαπολύουν με τις απόψεις τους. Εχουμε, πράγματι, λόγους να φοβόμαστε , καθώς οι εν λόγω απόψεις περιγράφουν ένα πιθανότατο μελλοντικό μαύρο σενάριο. Οι μυστικές υπηρεσίες άλλωστε έχουν το χάρισμα της Κασάντρας. Να προβλέπουν (ακόμη κι αν χρειαστεί να τις προκαλέσουν) τις καταστροφές…
Στην προκειμένη περίπτωση, οι ειδικοί McConnell και Townsend στις ομιλίες τους την περασμένη βδομάδα, στην Ουάσιγκτον συμφώνησαν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων. Επίσης προειδοποίησαν – και από αυτό το σημείο αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι απόψεις τους— ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίας στερούνται οργανωτικών ικανοτήτων, πόρων και αρμοδιοτήτων προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κυβερνοάμυνας.
Πίσω από αυτές τις προειδοποιήσεις, κρύβεται η ουσία: Το σύστημα εξουσίας, απαιτεί χρήμα και την ανεξέλεγκτη δράση του (για το καλό μας). Με πιο απλά λόγια, οι εν λόγω ειδήμονες, απαιτούν να διευρύνουν στον απόλυτο βαθμό το «δικαίωμα» των μυστικών υπηρεσιών να παρακολουθούν, ανακρίνουν, φυλακίζουν, παρενοχλούν τους αμερικανούς πολίτες. Ζητούν δηλαδή να καταργηθούν και τα τελευταία υπολείμματα περί προστασίας των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων που διασώθηκαν στην αμερικανική νομοθεσία μετά την επιβολή των τρομονόμων των κυβερνήσεων Μπους.
Προφανώς, όλα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της αμερικανικής αυτοκρατορίας , δεν αφορούν μόνο τους Αμερικανούς. Ισως το έχουμε λησμονήσει αλλά είναι γεγονός ότι οι αμερικανικοί τρομονόμοι μετά την 11η Σεπτεμβρίου διαχύθηκαν και επιβλήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμη και στην Ελλάδα είδαμε την εφαρμογή αυτών των νομοθεσιών (παρακολουθήσεις, δράση ξένων υπηρεσιών, παράνομες συλλήψεις και ανακρίσεις, στάθεμευση ιπτάμενων φυλακών της CIA σε ελληνικά αεροδρόμια).
Ο φόβος παραλύει και μια κοινωνία σε παράλυση είναι υποταγμένη και έτοιμη να πληρώσει όσο- όσο τους «σωτήρες» της. Στην περίπτωση της κυβερνοεπίθεσης οι κινδυνολόγοι αμερικανοί ειδήμονες φέρονται διασυνδεδεμένοι με εταιρείες που ροκανίζουν από το αμερικανικό κράτος (φορολογούμενους) δισεκατομμύρια δολάρια. Για το καλό τους….

Τυχαίο; Ισως, αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι τις τελευταίες μέρες «ξαφνικά» επανεμφανίστηκε έντονος ο κίνδυνος για τρομοκρατικά χτυπήματα της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη. Ηδη οι αμερικανικές (από κοντά και το βρετανικό αυτοκρατορικό εξαπτέρυγο) αρχές έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες με τις οποίες προειδοποιούν τους πολίτες για τους πολύ μεγάλους κινδύνους να βρεθούν σε ένα τρομοκρατικό χτύπημα σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή μουσεία σε κάποια ευρωπαική χώρα, κατά κύριο λόγο την Γαλλία και τη Γερμανία.

Η δημιουργία και η συντήρηση μιας «τρομακτικής προφητείας» για την οποία μάλιστα οι «προφήτες« της έχουν την δυνατότητα να πυροδοτήσουν την αυτοεκπλήρωσή της, έχει –στις πονηρές μέρες που ζούμε– ιδιαίτερη σημασία και απαιτεί την προσοχή μας. Πέρα από το χρήμα που αρπάζεται από τους φορολογούμενους πολίτες για την αντιμετώπιση των (πραγματικών, φανταστικών κατασκευασμένων) απειλών, το σύστημα εξουσίας έχει εξαπολύσει επίθεση σε όλα τα μέτωπα κατά της κοινωνίας των εργαζομένων.

Οι τρομοαπειλές που οι «ειδήμονες» σκιαγραφούν και οι αυτοκρατορίες των media, αναλαμβάνουν να μετατρέψουν σε παγκόσμια εικονική «πραγματικότητα», συμπίπτουν με τη διόγκωση του κύματος αντίδρασης των εργαζομένων κατά των πολιτικών άγριας λιτότητας που επιβάλλεται από τις κυβερνήσεις.

Το σύστημα εξουσίας αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως κότες που γενούν τα χρυσά αυγά της υπεραξίας. Το σύστημα θέλει τις κότες του φοβισμένες και ακίνητες. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι αν εμείς (οι εργαζόμενοι) είμαστε πράγματι κότες…
read more "Ο φόβος φυλάει τις... κότες" Διαβάστε περισσότερα...

Χειραγώγηση των μαζών

Στο Πανεπιστήμιο είχα κοπεί στο μάθημα του Marketing γιατι στην Ερώτηση του Καθηγητή μου “ποιες οι λειτουργείες του Τύπου” αυθορμητα είχα απαντήσει “Η ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ”.
Νομίζω οτι πλέον κύριε Καθηγητά η Ιστορία με δικαιώνει. Ζούμε σε ξεδιάντροπο βαθμό αυτό το φαινόμενο: Εκπρόσωποι κοινωνικών ομάδων, εκπρόσωποι επαγγελματικών ομάδων, βγαίνουν στα ΜΜΕ για να ενημερώσουν το κόσμο για τα προβλήματα τους, να προτείνουν λύσεις και βρίσκονται απέναντι απο Δημοσιογράφους Δημιους! Βιώνουν πρωτοφανείς τηλεοπτικους εξευτελισμούς, ο λόγος τους διαστρευλώνεται, η παρουσία τους λοιδορείται απο Δημοσιογράφους που αντί να καταγράφουν τα κοινά, προπυλακίζουν λεκτικά σε βαθμό κακουργήματος, με μεθόδους που και αυτός ο Goebbels, ο υπουργός προπαγάνδας του Χιτλερ θα ζήλευε.
Έχουν περάσει πολλά χρόνια απο την γέννηση της προπαγάνδας. Η προπαγάνδα πλέον έχει αναχθει σε επιστήμη και η τεχνική της διδάσκεται σε Πανεπιστήμια με τη μορφή κοινωνικής μελέτης. Μία απο τις αρχές της ίσως η πιο βασική είναι “άν θέλεις ένα ψέμα να γίνει πιστευτό, περιέβαλε το με πολλές γνωστές αλήθειες!”. Αυτή τη βασική τεχνική εφαρμόζουν οι πιο εκλεπτισμένοι απο τους δήμιους των ΜΜΕ. Αυτοι είναι τελικά και οι πιο επικίνδυνοι.
Διαβάζω όποτε και όταν μπορώ. Διαβάζω τα πάντα. Όλες τις απόψεις: ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΠΑΣοΚ, ΝΔ, ανεξάρτητους, αναρχικούς τα πάντα. Είχα πρόσφατα την χαρά να διαβάσω την αρθρογραφεία του κ. Πασχου Μανδραβέλη. Εντυπωσιάστηκα απο τον μεστό του λόγο, την σωστή σύνταξη, την “μαθηματική” μεθοδο εκφρασης των απόψεων του στα άρθρα του. Δυστυχώς με μια πιο προσεκτική ματιά συνειδητοποίησα οτι δεν διάβαζα καταγραφή γεγονοτων αλλά μάλλον προσωπικές απόψεις και εκτιμησεις. Εκεί άρχισαν να δημιουργούνται και κάποιες αντιφάσεις στην αρθρογραφεία του συμπαθέστατου κ. Πάσχου:
“Η απελευθέρωση θα φτιάξει και καλύτερα φαρμακεία και θα μειώσει τις τιμές. ”Υποστηρίζει στις 30/09/10 (Το φάρμακο της απελευθέρωσης) . Δεν μας διευκρινίζει βέβαια τί εννοεί καλύτερα φαρμακεία, αλλά επιπλέον ξεχνάει οτι στις 02/09/10 έγραφε για την απελευθέρωση ενός άλλου κοινωνικού αγαθού οτι :”Η αλήθεια είναι ότι η τιμή του ρεύματος θα αυξηθεί. Είτε απελευθερωθεί η αγορά, είτε όχι είτε παραμείνει κρατική η ΔΕΗ είτε όχι είτε πουληθούν μονάδες είτε όχι. (Το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα)... διαφωνεί με τον εαυτό του;
Ποιο εντυπωσιακό είναι το μένος με το οποίο εκδηλώνεται κάθε φορα ενάντια σε μία διαφορετική κοινωνική ομάδα ή επαγγελματικό κλάδο. Τυχαία αυτό συμβαίνει βέβαια παράλληλα με την Κυβερνητική πολιτική: “Αυτό δεν οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να «τσακίσει» τους φορτηγατζήδες (Η επίταξη και η αποτυχία 29/09/2010)” Τώρα βέβαια κ. Πάσχο πώς ένας συμπαθέστατος άνθρωπος της αριστεράς όπως εσείς πιστευει οτι η Κυβέρνηση πρέπει να “τσακίσει” εναν κλάδο επαγγελματιών δεν το καταλαβα. Βέβαια μπορεί αυτοί οι χοντροί τριχωτοι φορτηγατζήδες με τις κοιλιές και τα χαμηλοκάβαλα παντελονια να μυρίζουν άσχημα & να χαλάνε την αισθητική κάποιων που θα τους ήθελαν πιο fit να οδηγάνε με γραβάτες τα φορτηγά κάποιας πολυεθνικής για 592€ το μήνα, αλλά είναι λόγος αυτός να τους “τσακίσουν”; “Άργησε, αλλά επιτέλους θεσμοθετείται. Για την απελευθέρωση της αγοράς οδικών μεταφορών ο λόγος, μια πολιτική απόφαση που σύμφωνα με όλες τις μελέτες θα προσφέρει ανάπτυξη στην οικονομία, χαμηλότερες τιμές στους καταναλωτές και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. (Χειρόφρενο στην απελευθέρωση 27/07/10)”. Ναί, νέες θέσεις των 592€. Ας το φωνάξουμε δυνατά: ΖΗΤΩ!!! Η ανυπομονησία σας αλλά και η ανακούφiση σας είναι έκδηλη!Υπάρχουν και άλλοι τρόποι ανακούφiσης...
Φαίνεται όμως οτι το πρόβλημα δεν μένει στους χοντρούς τριχωτούς δυσοσμους νταλικέριδες! “..έχουν τελειώσει και οι πρακτικές της στρεβλής επιχειρηματικότητας: και τα μαγαζάκια των 50 τ. μ. με τους συντελεστές κέρδους 200% ... (Η «παντιέρα ρόσα» του ΕΒΕΑ
29/08/10)” Προφανώς αυτοί οι καταστηματάρχες που φοράνε γραβάτες και με Ιώβια υπομονή εξυπηρετούν όλους εμάς στα “μαγαζάκια” τους είναι και αυτοί ενοχλητικοι. Αυτή η στωικότητα τους μάλλον είναι εκνευριστική! Θα ήταν σίγουρα καλύτερα να έκλειναν όλα αυτά τα “μαγαζάκια” που αισχροκερδούν με 200%. Θα ήταν καλύτερα να ήταν και αυτοι υπάλληλοι των 592€ σε κάποια πολυεθνική υπεραλυσίδα που παράγει τα προιόντα της στην Κίνα προς 0,50€ και τα διαθέτει μέσω μιας offshore εταιρείας στην Ελλάδα προς 15€ και Πωλούνται στον τελικό καταναλωτή με 16€. Έτσι πληρώνει φόρους στην χώρα μας για το 1€ και η offshore που εδρευει σε κάποιο φορολογικό παράδεισο του εξωτερικού βγάζει 3000% κέρδος που τρώνε κάποοι μεγαλομέτοχοι μόνοι τους. Ας πεθάνουν και τα μικρομάγαζα λοιπόν, άντε και πολύ τα ανεχτήκαμε τους αμόρφωτους γραβατάκηδες με το 200% κέρδος και χωρίς πτυχίο!
“Τα καλά νέα είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν «κλειστά επαγγέλματα». Αυτό τουλάχιστον λένε -καθείς για τον κλάδο του- οι πρόεδροι των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των μηχανικών και των φαρμακοποιών.
Η απάντηση είναι απλή: διά διοικητικών αποφάσεων. Το κράτος, με τη θέσπιση κατώτερων τιμών ή κατώτατου συντελεστή κέρδους, επιβάλλει στους πολίτες να τρέφουν αυτόν τον υπερπληθυσμό. Διότι ακόμη και αν δεν είναι υποτιμημένη η εκτίμηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (15.1.2010), το ποσοστό καθαρού κέρδους 10,8% των φαρμακοποιών είναι υψηλό και το κυριότερο: είναι κρατικά επιβεβλημένο. Βρέξει χιονίσει, βελτιώσουν δεν βελτιώσουν τον τρόπο παροχής των υπηρεσιών τους, τα κέρδη των φαρμακοποιών είναι εγγυημένα από το κράτος και εμείς οι πολίτες είμαστε υποχρεωμένοι να τα πληρώνουμε· χωρίς, μάλιστα, να μπορούμε να ψάξουμε αν το παρακάτω φαρμακείο έχει καλύτερες τιμές. (Τα «ανοιχτά» επαγγέλματα Δευτέρα, 09/08/10)” Τώρα τί έγινε με αυτούς; Αμόρφωτοι δεν είναι. Πτυχίο έχουν. Χοντροι δεν είναι, χαμηλοκάβαλα δεν φοράνε, σίγουρα δεν μπορούμε να τους κατηγορησουμε οτι μυρίζουν άσχημα! Η παροχή υπηρεσιών τους! Αυτο θα φταίει! Βέβαια δεν έχετε πάει ποτέ σε φαρμακείο, δεν ξερετε τι υπηρεσίες παρέχει στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό, αλλά σιγά τι κάνει ενας φαρμακοποιός; Κατεβάζει φάρμακα απο ράφια. Κάτι σαν τον χαμάλη. Ο δικηγόρος; Σιγά το πράγμα: Πατάει ένα κουμπί στο computer και τυπώνονται μόνα τους τα δικαστικά έγραφα.. Ο Μηχανικός; Σιγά! Τραβάει μερικές γραμμές στο χαρτί και πληρώνεται χρυσάφι. Οι συμβολαιογράφοι; Ότι κάνουν και οι δικηγόροι. Αμάν πια γεμίσαμε πτυχιουχα παράσιτα!
Νομίζεται ότι τελείώσαμε; “Μαζεύτηκαν οι πρόεδροι έξι επαγγελματικών συντεχνιών (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, γιατροί, οδοντογιατροί, φαρμακοποιοί και μηχανικοί) για να διαμαρτυρηθούν για την «ανθρωποφαγία» (sic) των ΜΜΕ σχετικά με τον κλάδο τους. Αναφέρονται, προφανώς, στα πολλά δημοσιεύματα σχετικά με την εκτιμώμενη φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών-επιστημόνων, δημοσιεύματα που δεν είναι πρωτόφαντα. Χρόνια τώρα οι επιστήμονες ελευθεροεπαγγελματίες φιγουράρουν με υψηλά ποσοστά σε όλες τις σχετικές μελέτες περί φοροδιαφυγής· κάτι που πιστοποιούν και όσοι είχαν επαγγελματική σχέση μαζί τους ...Και, τέλος πάντων, αν οι αμοιβές τους είναι οι μικρότερες στην Ευρώπη, τι φοβούνται; («Ανθρωποφαγία» και φοροδιαφυγή 29/05/10)”. Βέβαια το βρήκαμε το πρόβλημα. Όλοι όσοι έχουν πτυχείο είναι κλέφτες! Αυτοί φταίνε. Όλοι μαζί! Αχ καλέ κάτι του διέφυγε: Οι φαρμακοποιοί και να θέλουν δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν αφού για να πληρωθούν κόβουν τιμολόγια σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Αλλά ας τους συμπεριλάβουμε και αυτούς... Είναι κατι συμπαθητικές πολυεθνικούλες που πολύ θα ήθελαν να μονοπωλήσουν το φάρμακο στην Ελλάδα... Μήν μείνουν παραπονεμένες!
“Υπάρχει και η αντίστροφη δίκη. Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι η όψιμη δραστηριοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών στο Κολωνάκι και η διασταύρωση στοιχείων των γιατρών που φοροδιαφεύγουν έγινε για «επικοινωνιακούς λόγους». Ακόμη κι έτσι να είναι, πού βρίσκεται το κακό; Ας πιάνονται φοροφυγάδες κι ας γίνεται αυτό για όποιους λόγους μπορεί να φανταστεί κάποιος (Οι προθέσεις και τα αποτελέσματα 20/05/10)”Ένας καθηγητής μου στο Πανεπιτήμιο είχε διατυπώσει την άποψη οτι “το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα προσομοιάζει στο Ελληνικό Κράτος, που αν και στερείται κεντρικής δομης και συνείδησης, αντιδρά και καταφέρνει να επιβιώνει”. Η σπασμωδικότητα αντιμετώπισης των καταστάσεων χωρίς σύστημα και μεθοδικότητα δεν λύνει προβλήματα. Το να πιάσεις 5-10 ανθρώπους για φοροδιαφυγή και να σταματήσεις δεν λύνει το πρόβλημα. Είναι όμως μια κίνηση που εντυπωσιάζει τα πλήθη, κάτι σαν ταχυδακτυλουργικό κόλπο: Ενώ αυτοι κοιτούν προς την μια πλευρά το πορτοφόλι τους εξαφανίζεται απο την άλλη! ΜΑΓΙΚΟ!.
Δεν φταίνε μόνο αυτοί: “Για το «πλούσιο» έργο του ΕΚΕΜΕΛ υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Για το «απαραίτητο» γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια. Οσοι ακριβώς είναι αυτοί που πλήττονται από τα μέτρα. Διότι όταν σε κάποιον κόβουν τον μισθό ή τη σύνταξη, το τελευταίο που περιμένει είναι να του ’ρθει και ο λογαριασμός του ΕΚΕΜΕΛ ή των χιλιάδων ΕΚΕΜΕΛ του δημόσιου τομέα που όλα έχουν «πλούσιο και απαραίτητο έργο». (Χαμένοι στη μετάφραση 28/05/10)” για το Ευρωπαικό Κέντρο Μετάφρασης ο λόγος. Σιγά μην μας γλίτωναν αυτοί. Αυτοί φταίνε που κόβονται οι συντάξεις και οι μισθοί! ΝΑΙ ΝΑΙ Αυτοί. Ας τους ιδιωτικοποιήσουμε και αυτούς. Υπάρχουν τόσες ιδιωτικές που κάνουν την ίδια δουλειά.
Όπως πάντα κάποιος πρέπει να στοχοποιειθεί: “Δράση από δράση όμως έχει διαφορά. Μια συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να είναι ενοχλητική για όσους οδηγούν, αλλά είναι καθόλα νόμιμη και ουδείς δικαιούται να την απαγορεύσει. Ο αποκλεισμός του λιμανιού και ταλαιπωρία χιλίων ανθρώπων, έστω κι αν είναι τουρίστες, είναι καθ' όλα παράνομη και εκείνου που διαπράττουν την παρανομία πρέπει να διωχθούν ποινικά. (Το κεφάλι των νόμων 11/05/10)”. Βέβαια γιατί αν είσαι Τουρίστας στο λιμάνι έχεις περισσότερα δικαιώματα απο τον Τουρίστα στο Σύνταγμα. Τι; Πώς; Δεν πιστευω να σας πέρασε απο το μυαλό οτι τώρα κυνηγάμε τους λιμενεργάτες; Καλέ που πήγε το μυαλό σας...
Βέβαια, οι χειρότεροι είναι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι (όχι θα ξεφευγατε!) “Θέλουμε τη συνέχιση αυτού του αεριτζίδικου ελληνικού καπιταλισμού, στον οποίο κυριαρχούν όσοι καταπατούν τη δημόσια περιουσία, κλέβουν το κοινό μας ταμείο, διορίζονται στο υπερδιογκωμένο Δημόσιο κ.λπ. (Η καραμέλα της «ανάπτυξης» 09/05/10)”. Αυτοί κλέβουν το δημόσιο ταμείο και όχι διάφοροι λαλάκηδες που απο ξεβράκωτοι έχουν βρεθεί με βασιλικές περιουσίες χωρίς να έχουν κολησει ένα ένσημο πραγματικής εργασίας, αλλά παιρνουν βουλευτικές συντάξεις!
Βέβαια τώρα οι φίλοι μια άλλης εποχής που ξεβράκωναν στον δρόμο τους συναδέλφους τους όταν η “δεξιά” αποπειραθηκε να ιδιωτικοποιήσει τα Λεωφορεία καμιά 20ετιά πρίν, είναι και αυτοί στον στόχο: “Οταν η ΕΘΕΛ, για παράδειγμα, παρά την αδρή κρατική χρηματοδότηση δεν έχει χρήματα για να πληρώσει μισθούς ή πρέπει να δανειστεί σημαίνει ότι στον Οργανισμό γίνεται κακή ή έστω πλημμελής διαχείριση. Κάτι που έπρεπε να έχει σταματήσει πριν από χρόνια, αλλά σε εποχές σαν τη σημερινή είναι απλώς ανεπίτρεπτη. (Σπατάλη και διαφθορά σε δύσκολους καιρούς 03/0710 )”. Βέβαια, γιατί αν έιχε ισχύσει η ιδιωτικοποίηση τότα τα λεωφορία θα τα είχαν οι οδηγοί και θα έβγαζαν και ένα μισθό της προκοπής... Τώρα όμως είναι καλύτερα να τα πάρει και αυτά μια Πολυεθνική και να δουλευουν και αυτοι για 592€... Είπαμε Σοσιαλισμός!
Βέβαια όταν κάνεις μεγάλη αρθρογραφία ξεχνάς κάτι απο όσα έχεις γράψει. Έτσι ενώ παρακαλάς να κλείσουν οι επιχειρήσεις των 50τμ μετα καθυσηχάζεις τον κόσμο “Η κινδυνολογία περί μαζικών απολύσεων των 50άρηδων είναι η συνήθης των καναλιών, δηλαδή αστήρικτη. Κατ’ αρχάς, ο μεγάλος όγκος των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες στις οποίες υπάρχουν στενοί προσωπικοί δεσμοί εργοδοσίας - εργαζομένων. Κατά δεύτερον, ουδείς απολύει έναν ειδικευμένο εργαζόμενο για να πάρει έναν λίγο φθηνότερο για να τον εκπαιδεύσει και αν αποδώσει μετά από καιρό (Οι συνήθεις κραυγές για το εργασιακό 19/06/10)” Τώρα όσο για το αν απολύουν η όχι τον έμπειρο εργαζόμενο, να το πεί στον κ. Λευτέρη,το γείτονα μου που απέλυσαν τη γυναίκα του μετά απο 20 χρόνια εργασίας και μεγάλης εμπειρίας για να πάρουν μια ανειδίκευτη υπάλληλο στην θέση της με 600€ για να λύνει τεχνικά προβλήματα... Βέβαια οι μόνοι που δεν κινδυνευουν να μείνουν άνεργοι και να πεινάσουν είναι οι μεγαλοδημοσιογράφοι, είδικά εκείνοι που παίζουν το παιχνίδι της χειραγώγησης των μαζών!
Τώρα αυτος ο ενθουσιασμός και η ανυπομονησία που πλησιάζει σχεδόν το ερωτικό πάθος για το μνημόνιο απο που πηγάζει; “Το μνημόνιο δεν είναι αποτυπωμένο στις πλάκες του Μωυσή και σίγουρα θα αλλάξει. Ελπίζουμε ότι κάποια μέτρα θα αποδώσουν ταχύτερα και θα ελαφρύνουν την πίεση και φοβόμαστε ότι κάποια μέτρα θα καθυστερήσουν (με υπουργούς έχουμε να κάνουμε και ως γνωστόν υπουργοί είναι οι άνθρωποι που νομίζουν ότι μοναδικός προορισμός της πολιτικής είναι να σκορπάει λεφτά) και θα πρέπει να αλλάξουν επί τα χείρω. (Μια άλλη δοσολογία είναι εφικτή; 08/05/10)”. Προς τι τέτοια ανυπομονησία; Γιατί βιάζεστε να υποταγούμε στο μνημόνιο όταν αυτό καταργεί το Συνταγμα της χώρας, όταν κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλουσιους πλουσιότερους; “Αντί τα συνδικάτα να πάρουν θέση στο νέο τοπίο, το αρνούνται, με αποτέλεσμα τελικά να βρεθούν σ’ αυτό με τους χειρότερους δυνατόν όρους. Δυστυχώς... (Αν είχε Ελεγκτικό Συνέδριο το Νταρφούρ 04/07/10)”.Δυστυχώς... Αυτοι οι συνδικαλιστές δεν συμερίζονται τη γραμμή της Κυβέρνησης οτι όλοι πρέπει οι πολίτες της χώρας να πουληθούν σαν σκλάβοι στις ξένες πολυεθνικές. Δυστυχώς δεν μπορούν να δεχτούν οτι ο μισθός τους θα είναι τόσος όσος να μην πεθάνουν απο την πέινα. Δυστυχώς...
Το εντυπωσιακό ειναι οτι γίνεται μία προσπάθεια απο μερίδα των Δημοσιογράφων να στρέψουν την μια κοινωνική ομάδα ενάντια της άλλης, τον ένα κλάδο επαγγελματιών ενάντιον του άλλου... Πάντα κάποιος φταιει. Οι Φαρμακοποιοι, οι Γιατροι, οι Δικηγοροι, οι Συμβολαιογράφοι, Οι φορτηγατζήδες, οι Ταξιτζήδες, οι Δημοσιοι Υπάλληλοι κοκ. Μόνο οι Ηγέτες μας και τα τσιράκια τους δεν φταίνε, που σαν κακοί γονείς τόσες δεκαετίες έκαναν όλα τα χατίρια στο μικρό παιδάκι που λέγεται Λαός,μόνο και μόνο για να μην τους ενοχλει και να τους αφήνει να τρώνε με την ησυχία τους... Τώρα όμως ο Λαός μεγάλωσε, τα λεφτά τελείωσαν, οι Ηγέτες μας σαν χείριστοι γονείς μας λένε ότι λεφτά δεν υπάρχουν και οτι τα φάγαμε μαζί... Εμείς πηραμε δώρο χάντρες και καθρεφτάκια και εκείνοι Σπίτια και αυτοκίνητα.... Ακόμα μας λοιδορούν... Και ακόμα ο συμπαθέστατος κ. Πάσχος δεν μπορει να το διανοηθεί οτι δεν υπάρχουν οπαδοί κομμάτων αλλά μόνο αγανακτισμένοι Έλληνες...“δεν μπορώ να διανοηθώ ότι οπαδοί ενός κοινοβουλευτικού κόμματος θα μπορούσαν να φωνάζουν «να καεί, να καεί, το μπ... η Βουλή», ούτε ότι θα έκαναν έφοδο στον ναό της Δημοκρατίας με άγνωστους σκοπούς Ολα είναι προβοκάτσια; 07/05/10)
Οι Έλληνες πλέον αμφισβητούν ανοικτά όχι την Κυβέρνηση αλλά τον πολιτικό κόσμο στο σύνολο του. Πέρασε η εποχή που ένα μηδενικό άξίωνε σεβασμο λόγω θέσης και αξιώματος. Τώρα όλα αμφισβητούνται, όλοι πρέπει να αποδέιξουν την αξία τους για να τους αποδεχθεί ο κόσμος. Ο Λαός είναι αγανακτισμένος, εξαγριωμένος και πολύ πιθανό να μη περιοριστέι σε συνθήματα αλλά να περάσει στην πράξη. Όλοι γνωρίζουν οτι η δικαιοσύνη είναι τυφλή... Τώρα όμως αποδεικνύεται και κουφή, ακρωτηριασμένη και μάλλον είναι ακομα και εγκεφαλικά νεκρή... Το Σύνταγμα βιάζεται συστηματικά και μαζί του όλοι οι Έλληνες... Μην σας κάνει λοιπόν εντύπωση άν οι Έλληνες αυθόρμητα βγούν στους δρόμους και απαιτήσουν την Εφαρμόγη του Συντάγματος. Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν η εφαρμογή του Συντάγματος επαφύεται στον Πατριωτισμό των Ελλήνων...
Δημήτριος Γιώρκας

Υ.Γ.: Ξέρω οτι πολλοί πιστευετε οτι θα έπρεπε να είχα κοπεί και στην ορθογραφία αλλά έιναι πολύ αργά, είμαι πολυ κουρασμένος και απίστευτα αγριεμένος για να ασχοληθώ με την κακοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας απο μέρους μου!
read more "Χειραγώγηση των μαζών" Διαβάστε περισσότερα...

Οι Ισλανδοί έχουν αγριέψει κι εμείς κάνουμε τις... κότες!


  • Του Γ. Δελαστίκ
Πρωτοφανή πράγματα συμβαίνουν συνεχώς στην Ισλανδία. Οι σχέσεις πολιτικών και λαού έχουν αλλάξει θεαματικά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου του πολιτικού κατεστημένου. Αλλεπάλληλα κύματα διαδηλώσεων καθορίζουν από πέρυσι τις πολιτικές και τις οικονομικές εξελίξεις, με τα κόμματα, τους βουλευτές και την κυβέρνηση της χώρας να υποχρεώνονται κάθε τόσο σε βίαιες αναπροσαρμογές της πολιτικής τους για να μην έλθουν σε ευθεία αντιπαράθεση με τους οργισμένους πολίτες, οι οποίοι αψηφώντας τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αυτής της αφιλόξενης νησιωτικής χώρας του μακρινού Βορρά βρίσκονται διαρκώς στους δρόμους.
Πάνω από 8.000 διαδηλωτές περικύκλωσαν με άγριες διαθέσεις το κοινοβούλιο τη Δευτέρα το βράδυ. Αβγά, μπογιές, ρολά χαρτιού υγείας, ντομάτες, μπουκάλια νερού και πάσης φύσεως αντικείμενα εκσφενδονίζονταν εναντίον του Αλθινγκι, όπως αποκαλείται το ισλανδικό κοινοβούλιο.
Το Ρέικιαβικ, η πρωτεύουσα της χώρας που έχει μόλις 190.000 κατοίκους και φυσιολογικά έχει την ηρεμία μιας μικρής επαρχιακής πόλης της Ευρώπης, ζούσε στιγμές έντασης που ξεπερνούσαν κάθε φαντασία για την Ισλανδία μέχρι τώρα.
Η αστυνομία είχε στήσει μεταλλικά οδοφράγματα για να αποτρέψει την έφοδο του κόσμου στο κτίριο της Βουλής. Μονάδες σιδηρόφρακτων αστυνομικών με εξοπλισμό δακρυγόνων, ασπίδων και χημικών για την αποκατάσταση της τάξης είχαν κυκλώσει το κοινοβούλιο, σε μια χώρα όπου πριν από την παρούσα κρίση οι προηγούμενες συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών είχαν γίνει πριν από... εξήντα (!) χρόνια, με αφορμή την απόφαση της τότε κυβέρνησης να εντάξει την Ισλανδία στο ΝΑΤΟ.
Ο αστυνομικός κλοιός προστασίας στους υπουργούς και βουλευτές είχε στόχο επίσης να αποτρέψει την εκ νέου γελοιοποίηση της πρωθυπουργού Γιοχάνα Σίγκουρδουρντόουτιρ, η οποία την περασμένη εβδομάδα παρήλαυνε στις τηλεοράσεις όλου του κόσμου αηδιαστικά περιχυμένη με αβγά και χρώματα που είχαν εκσφενδονίσει εναντίον της διαδηλωτές, όπως και εναντίον υπουργών και βουλευτών που τη συνόδευαν.
Πέρυσι τον Ιανουάριο, μετά από ασταμάτητες διαδηλώσεις επί μήνες οι Ισλανδοί ανέτρεψαν τον δεξιό πρωθυπουργό Γκέιρ Χόρντε, ο οποίος αρνιόταν πεισματικά να παραιτηθεί. Στις εκλογές που ακολούθησαν μετά από ένα τρίμηνο έδιωξαν τη Δεξιά και ανέδειξαν κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών, με τη στήριξη των Πράσινων και της Αριστεράς.
Λίγους μήνες αργότερα, η νεοεκλεγείσα κεντροαριστερή κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις του ΔΝΤ, των Αγγλων και της ΕΕ. Ταπεινωμένη υποχρεώθηκε να υπογράψει μια επαίσχυντη συμφωνία υποταγής στις απαιτήσεις των Βρετανών τραπεζιτών, η οποία μετέφερε στις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών τα χρέη των τυχοδιωκτών Ισλανδών τραπεζιτών. Οι Ισλανδοί πολίτες θύμωσαν με την ψοφοδεή κυβέρνησή τους και ξαναβγήκαν στους δρόμους, αρνούμενοι να αποδεχθούν νέα βάρη για τα οποία δεν ήταν υπεύθυνοι.
Νέος κύκλος μαχητικών διαδηλώσεων, νέα νίκη: πειθανάγκασαν τον δεξιό πρόεδρο της χώρας Ολαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον να προβεί στην πρωτοφανή επίσης κίνηση της άρνησης να υπογράψει την απόφαση της κυβέρνησης και της Βουλής υπέρ της συμφωνίας, οδηγώντας έτσι το θέμα σε δημοψήφισμα τον Μάρτιο.
Εκεί έγινε το απίστευτο: οι Ισλανδοί κατεξευτέλισαν την κεντροαριστερή κυβέρνηση που είχαν φέρει στην εξουσία ως "σωτήρα" πριν από λιγότερο από έναν χρόνο! Με το απίστευτο για δημοκρατική χώρα ποσοστό του... 93,2% είπαν "Οχι" στη συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση, ενώ "Ναι" είπε μόνο το... 1,8%! Ετσι η Ισλανδία δεν πληρώνει αυτή τη στιγμή τίποτα για τα χρέη των τραπεζών, καθώς νέα συμφωνία δεν έχει γίνει και οι ξένοι δανειστές ή καταθέτες των ισλανδικών τραπεζών το παίρνουν σιγά σιγά απόφαση ότι θα χάσουν σχεδόν όλα τα λεφτά τους.
Οι οργισμένοι Βίκινγκ δεν σταμάτησαν εκεί. Αφενός τώρα με τις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις τους και τις ενέργειες εξευτελισμού των πολιτικών αποδομούν σιγά σιγά όλο το πολιτικό ισλανδικό κατεστημένο και αφετέρου ώθησαν τους κεντροαριστερούς βουλευτές να παραπέμψουν σε δίκη σε ειδικό δικαστήριο τον ανατραπέντα δεξιό πρωθυπουργό Χόρντε, μήπως και διασωθούν πολιτικά οι ίδιοι από τη λαϊκή οργή, πράγμα απίθανο.

Οι τράπεζες τους παίρνουν και τα σπίτια
Οι διαδηλώσεις έπιασαν τόπο: η κυβέρνηση έδωσε εντολή στις κρατικοποιημένες τράπεζες να δώσουν και νέα παράταση σε πολίτες που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για στεγαστικά δάνεια, προχωρώντας παράλληλα σε νέα αναδιάρθρωση των δανείων τους. Υπολογίζεται ότι 14.000 ιδιοκτήτες σπιτιών δεν είναι σε θέση να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις των δανείων τους (αφορά το 14% των νοικοκυριών της χώρας). Το 20% των 7.900 μονογονεϊκών νοικοκυριών δεν μπορούν να τα φέρουν βόλτα. Επιπροσθέτως, καθώς το εισόδημα των Ισλανδών μειώθηκε κατά μέσο όρο 20% το 2009, η κεντρική τράπεζα υπολογίζει ότι περίπου το 40% των ισλανδικών νοικοκυριών είναι από τεχνική σκοπιά χρεοκοπημένο!
read more "Οι Ισλανδοί έχουν αγριέψει κι εμείς κάνουμε τις... κότες!" Διαβάστε περισσότερα...

Αναπόφευκτη η χρεοκοπία της Ελλάδας!


Την ώρα που στις διεθνείς αγορές αρχίζουν να αντιμετωπίζουν με όλο και μεγαλύτερη καχυποψία την εκστρατεία της τρόικας να πείσει ότι το ελληνικό σταθεροποιητικό πρόγραμμα θα πετύχει, ένας από τους εγκυρότερους οικονομικούς αναλυτές διεθνώς προειδοποιεί απερίφραστα, ότι «η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη», ενώ η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα περιλαμβάνει στα… ψιλά γράμματα εξαιρετικά δυσμενή στοιχεία και σενάρια για τη χώρα μας.
Σε συνέντευξή του που φιλοξενήθηκε αυτή την εβδομάδα σε πολυσέλιδο αφιέρωμα του “Spiegel” στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Κεν Ρόγκοφ προεξοφλεί ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα αποτύχει. Σημειωτέον, ότι ο Ρόγκοφ διδάσκει στο Χάρβαρντ και ήταν επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ την περίοδο 2001-2003, ενώ πρόσφατα συνέγραψε ένα από πιο επιτυχημένα διεθνώς βιβλία για την παγκόσμια ιστορία των οικονομικών κρίσεων εδώ και οκτώ αιώνες. Μάλιστα, η κυβέρνηση Ομπάμα ζήτησε από τον Ρόγκοφ να αξιολογήσει το τελευταίο σχέδιο μεταρρυθμίσεων του μηχανισμού εποπτείας του τραπεζικού συστήματος.
Ψυχρά και ήρεμα, όπως γράφει χαρακτηριστικά το “Spiegel”, ο Ρόγκοφ δηλώνει: «Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη. Υπάρχει πιθανότητα 95% να χρεοκοπήσει και η Ισπανία, ενώ στο χείλος βρίσκεται η Ουγγαρία. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί πολύ σοβαρά στην Ανατολική Ευρώπη. Θα έχουμε έναν αριθμό μελών της Ευρωζώνης, που θα κάνουν διάλειμμα για ένα χρόνο στη συμμετοχή τους στο ευρώ. Πολύ ανησυχητική είναι και η κατάσταση στις ΗΠΑ. Οι αγορές θα αρνηθούν να ανεχθούν τόσο υψηλά επίπεδα χρέους».
Ο Ρόγκοφ είναι από τους επιφανέστερους εισηγητές της άποψης, ότι θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα για να συρρικνωθεί το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα, επιστρέφοντας στο μέγεθος που είχε πριν από τρεις δεκαετίες. Και επικρίνει τα προγράμματα διάσωσης χωρών που εκπονούν το ΔΝΤ και οι ισχυρές κυβερνήσεις, όπως το τριετές πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, τονίζοντας ότι αποτρέπουν χρεοκοπίες κρατών για να μην υποστεί ζημιές το οικονομικό σύστημα, αλλά καταλήγουν να δίνουν στις τράπεζες το δικαίωμα να κερδοσκοπούν με τα χρήματα των φορολογουμένων.
Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ περνά στα «ψιλά γράμματα» της τελευταίας του έκθεσης για τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα ορισμένες εξαιρετικά ανησυχητικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα. Αξιολογώντας τους δημοσιονομικούς κινδύνους για τη χώρα από μια οικονομική ανάκαμψη βραδύτερη του αναμενόμενου, το ΔΝΤ καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι το χρέος της χώρας θα εκτιναχθεί πάνω από το 150% του ΑΕΠ το 2015, δηλαδή δύο χρόνια μετά τη λήξη των χρηματοδοτήσεων του διεθνούς δανείου:
n Αν το μάλλον αισιόδοξο βασικό σενάριο του ΔΝΤ για την ανάπτυξη επιβεβαιωθεί, το χρέος θα φθάσει στο 135,5% του ΑΕΠ το 2015, από 130,2% το 2010. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα έχει το υψηλότερο χρέος του ανεπτυγμένου κόσμου μετά την Ιαπωνία!
  • Στην περίπτωση, όμως, που οι προβλέψεις για την ανάπτυξη «πέσουν έξω» κατά 1% για την περίοδο ως το 2015, το ελληνικό χρέος θα εκτιναχθεί το 2015 σχεδόν 20% υψηλότερα, φθάνοντας το 153,4% του ΑΕΠ, που θα είναι η δεύτερη –και με διαφορά- χειρότερη επίδοση στον ανεπτυγμένο κόσμο, επίσης μετά την Ιαπωνία.
  • Ουσιαστικά, δηλαδή, το «παραμελημένο» αναπτυξιακό σκέλος των μέτρων οικονομικής πολιτικής του μνημονίου έρχεται σήμερα να…. στοιχειώσει τα μοντέλα των αναλυτών του ΔΝΤ: αν κάτι πάει στραβά και δεν επαληθευθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2012 και μετά, το ελληνικό χρέος θα είναι αδύνατο να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές και η χώρα θα βρεθεί πάλι σε… ραντεβού με την χρεοκοπία.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ασφαλώς, ότι η αισιοδοξία που επιχειρεί να μεταδώσει στις αγορές η τρόικα, αναφορικά με την καλή πορεία και τις πιθανότητες επιτυχίας του τριετούς σταθεροποιητικού προγράμματος της Ελλάδας αρχίζει να προκαλεί… δυσφορία στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους, καθώς ο υπερβολικός ζήλος εκλαμβάνεται ως προσπάθεια χειραγώγησης των αγορών.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμη και η Moody’s πέρασε στο στόχαστρο επικρίσεων, για τις τελευταίες ενθουσιώδεις δηλώσεις στελέχους της για την Ελλάδα, που έμοιαζαν να προεξοφλούν αναβάθμιση αξιολόγησης της χώρας. «Παραμένω επιφυλακτικός», τόνισε χαρακτηριστικά, σε σημείωμα προς τους πελάτες του, που αναδημοσιεύθηκε από το “Bloomberg”, ο Μπιλ Μπλέιν, επικεφαλής των αναλυτών αγοράς ομολόγων του λονδρέζικου οίκου Matrix.
Χαρακτηρίζοντας αστήρικτες τις θετικές εκτιμήσεις της Moody’s, ο Μπλέιν τονίζει, ότι ο ίδιος προτιμά να δει στοιχεία, δηλαδή αποδείξεις, ότι τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα αυξάνονται, αντί να παρέχεται αμνηστία σε φοροφυγάδες, ή ότι ο ρυθμός ανάπτυξης αρχίζει να επανέρχεται σε ποσοστά επαρκή για την εξυπηρέτηση του χρέους.
«Για κάποιον που δεν είναι εντελώς ηλίθιος», αναφέρει ο αναλυτής της Matrix, «είναι εκτυφλωτικά προφανές, ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας πιθανότατα προβάλλεται με υπερβολικό τρόπο, από όσους έχουν συμφέρον να πείσουν τις αγορές, ότι όλα πηγαίνουν περίφημα στην Ευρώπη. Στην καλύτερη περίπτωση, τα προβλήματα της Ελλάδας εντοπίσθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά δεν έχουν λυθεί»…
read more "Αναπόφευκτη η χρεοκοπία της Ελλάδας!" Διαβάστε περισσότερα...