Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ....


«Τους ξέρω, αλλά ο Ομπράντοβιτς πάντα έχει μία έκπληξη…»
ΝΑ ΜΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΚΤΟ…
ΟΛΑ ΤΑ ΣΑΙΤΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΕΚΛΙΠΑΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ…
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΑΠΟ ΤΑ ΓΑΥΡΑΚΙΑ…
ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΟΜΠΛΕΞ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ…
read more "ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ...." Διαβάστε περισσότερα...

Λάκη Σάντα, Θανάση Βέγγο.


Λάκη Σάντα, Θανάση Βέγγο.

Σας ευχαριστούμε!

Όχι, σήμερα δεν θα μιλήσουμε για τους γκαουλάιτερ της τρόικας που ζητούν νέα μέτρα μέχρι πλήρους εξαθλίωσης, ούτε για «συντροφικά καρφώματα» του Νομινίκ Στρος-Καν στον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον οποίο τα μιλήσανε και τα συμφωνήσανε από το καλοκαίρι του 2009, ούτε για τους κυβερνητικούς Πινόκιο που επιμένουν να λένε ψέματα ακόμη και τώρα που οι απάτες τους έχουν αποκαλυφθεί.

Θα μιλήσουμε για δύο απλούς, τίμιους και καθαρούς ανθρώπους που τους νιώθαμε δικούς μας. Και ήταν δικοί μας.

Οι δικοί μας άνθρωποι. Ο Θανάσης Βέγγος και ο Απόστολος Σάντας που έφυγαν με διαφορά λίγων ημερών αφήνοντας την Ελλάδα πιο φτωχή. Τους Έλληνες φτωχότερους.

Ο Θανάσης Βέγγος, ο Θανάσης μας, ο καλός μας άνθρωπος, αυτοδίδακτος, αυθεντικός, μπήκε σε όλα τα ελληνικά σπίτια και μας χάρισε αφειδώλευτα το γέλιο.

Σε μικρούς και μεγάλους. Πόσοι από μας δεν πήγαμε στο σχολείο επαναλαμβάνοντας ξεκαρδισμένοι τις ατάκες του όπως την περίφημη «καλέ μου άνθρωπε, ξέρεις από βέσπα;».

Και πόσοι δεν συγκινήθηκαν από τον αθώο και απλό τρόπο με τον οποίο έπαιζε το μικρό αντιήρωα της κατοχής που κουρέλιαζε όλη την ιδέα του φασισμού στο «Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ».

«Δεν είχα ποτέ φιλοδοξία να γίνω καλός ηθοποιός. Ήθελα να είμαι δουλευταράς», έλεγε σε όσους έσπευδαν να τονίσουν το υποκριτικό ταλέντο του. Και όταν κάποιος τον αποκαλούσε «κύριε Βέγγο», αμέσως τον διόρθωνε ενοχλημένος: «Μα, Θανάση με λένε».

Ο Λάκης Σάντας, ο αγωνιστής που αρνήθηκε να γίνει ήρωας. Ο 19χρονος που μαζί με το Μανώλη Γλέζο κουρέλιασαν τη σβάστικα που μόλυνε τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στην πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Ευρώπη του Μαΐου του 1941.

Αρνήθηκε να εξαργυρώσει την πράξη του με τιμές και αξιώματα. Έζησε σεμνά και λιτά. Και όταν του ζητούσαν να μιλήσει για το κατόρθωμά του, περιοριζόταν να θυμίσει στους συνομιλητές του ότι έκανε απλά το καθήκον του. Γιατί έτσι ένιωθε πως έπρεπε να πράξει εκείνη την ώρα.

Και ο Λάκης Σάντας και ο Θανάσης Βέγγος πλήρωσαν για τη συμμετοχή τους στη μεγαλειώδη Αντίσταση κατά των ναζί. Και οι δύο «φιλοξενήθηκαν» στο «Αναμορφωτήριο» της Μακρονήσου.

Και οι δύο αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες για να βρουν ακόμη και την πιο απλή δουλειά. Όμως τα έβγαλαν πέρα παλικαρίσια. Απλά και ανθρώπινα.

«Ζήσαμε μεγάλες και ωραίες στιγμές, εσείς να δούμε», ήταν μια από τις τελευταίες φράσεις του Λάκη Σάντα. Εμείς λοιπόν να δούμε το χρέος μας σήμερα. Κι αυτό θα είναι το καλύτερο αντίο σ’ αυτούς τους δύο σημαντικούς Έλληνες, καλοί μας άνθρωποι…

Χρήστος
read more "Λάκη Σάντα, Θανάση Βέγγο." Διαβάστε περισσότερα...

Τουρκικές σημαίες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στα Σκόπια


Τυχαίο; Δε νομίζουμε. Ενώ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προεκλογική περίοδος στο γειτονικό κρατίδιο, την εμφάνισή τους έκαναν τουρκικές σημαίες σε προεκλογική συγκέντρωση υποψηφίου πρωθυπουργού των Σκοπίων.



Η Τουρκία έχει δείξει άλλωστε ότι ελέγχει όσο το δυνατόν περισσότερο την πολιτική κατάσταση σε Αλβανία, Σκόπια, Βοσνία και Βουλγαρία τόσο διπλωματικά και στρατιωτικά όσο και οικονομικά.

Αλλά η παρουσία τουρκικών σημαιών μήπως δείχνει και κάτι άλλο;

Εποικισμό;

Μουσουλμανική λατρεία προς τη γείτονα;

Ουδείς μπορεί να πει ακόμα κάτι με βεβαιότητα.

Περιμένουμε ανάλογες εκδηλώσεις λατρείας και στη Θράκη...

Δεν θα ήταν καθόλου περίεργο!

read more "Τουρκικές σημαίες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στα Σκόπια" Διαβάστε περισσότερα...

Nέο Μνημόνιο, χρεοκοπία ή εκλογές


Μύθοι και αλήθειες για τη συνάντηση του Λουξεμβούργου.

Τι έγινε;

Στην έκτακτη συνάντηση που έγινε στο Λουξεμβούργο συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επίτροπος Όλι Ρεν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ. Αντικείμενο ήταν ο αντικαταστάτης του τελευταίου και το ελληνικό πρόβλημα. Ήταν η τρίτη ενός κύκλους επαφών που ...
ξεκίνησε μετά την 25η Μαρτίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι ΗΠΑ διά τεχνοκρατών.

Γιατί έγινε;

Γιατί δε βγαίνουν τα νούμερα, οι κερδοσκόποι επιμένουν, η Ελλάδα δε θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές. Χρειάζεται, έτσι, 30 δις ευρώ για να καλύψει το κενό του 2012, ένταξη στον μόνιμο μηχανισμό (νέο μνημόνιο) και επιμήκυνση του συνολικού χρέους.

Τι θα ακολουθήσει;

Δεν έπρεπε να διαρρεύσει. Ήταν καταστροφή για το ευρώ. Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και περιλαμβάνουν και πακέτο ενίσχυσης των τραπεζών. Αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε δε θα πρέπει να αποκλείεται το σενάριο εκλογών.

Τι λέει ο Γ. Παπανδρέου;

Από το Μεγανήσι μίλησε ευφάνταστο σενάριο, σε ότι αφορά στην επιστροφή στη δραχμή, έκανε λόγο για ανεπίσημες επαφές, και κάλεσε όλους να αφήσουν την Ελλάδα ήσυχη να κάνει τη δουλειά της.

Οι φόβοι για τη Δευτέρα…

Υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης χρηματαγορών και τραπεζών. Μονόδρομος είναι πλέον οι μεταρρυθμίσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν να γυρίσει ο πρωθυπουργός από Μεγανήσι, για να αποφασίσουν τον χειρισμό.

Ο ρόλος του Σπίγκελ…

«Η τελευταία ευκαιρία των κερδοσκόπων να ξεφορτωθούν CDS» λένε οι κακές οι γλώσσες. Στην κυβέρνηση φωτογραφίζουν ως διαρροέα τη γερμανική καγκελαρία.


Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρέκι"
read more "Nέο Μνημόνιο, χρεοκοπία ή εκλογές" Διαβάστε περισσότερα...

Το παιδί δεν κάνει ούτε για μανάβης



Το θέατρο της Παρασκευής
Ζωντανή μετάδοση από το Κυνοβούλιο
Οι αντεγκλήσεις στην παράσταση της Παρασκευής έφτασαν σε σημείο να καθηλώσουν τους θεατές της τηλεοράσεως και να κάνουν τις παλάμες των παλαμακιστών να ματώσουν πάνω στη σκηνή του θεάτρου «Κυνοβούλιον».

Στην τρίτη πράξη όπου ένας εκ των πρωταγωνιστών αποκάλεσε αναξιόπιστο τον άλλον, η απάντηση του κορυφαίου της σκηνής έκανε ακόμα και τους συγγραφείς του έργου «Καπιταλισμός στην πράξη» να κάνουν χαρακίρι. Ακόμα και ο πατριάρχης των συγγραφέων Άνταμ Σμιθ άλλαξε πλευρό εκεί στην αιώνια κατοικία του, ήσυχος πια για το μέλλον της θεατρικής οικονομικής του θεωρίας.
«Πώς θα πληρωθεί ο μισθός σας και οι μισθοί των υπαλλήλων», ούρλιαξε και οι μυς του προσώπου του θύμισαν Μάνο Κατράκη στον Προμηθέα Δεσμώτη. Το μυστικό λοιπόν είναι ένα: Δανείζομαι για να πληρώσω τους μισθούς.
Ένας μανάβης, που παρακολουθούσε την παράσταση σκεπτόμενος αντιθεατρικά, έκανε κάποιους υπολογισμούς.
- Έχω ένα μαγαζάκι με δύο υπαλλήλους και δεν βγαίνω να πληρώσω τους μισθούς τους. Δανείζομαι 100 δραχμές, πληρώνω τους μισθούς τους, εξαιρουμένων των τρεχόντων εξόδων. Τους φορολογώ μέσο όρο 30% άρα επιστρέφουν σε μένα 30 δραχμές. Τις υπόλοιπες 70 δραχμές πού θα τις βρω για να αποπληρώσω το πρώτο δάνειο; Τον δεύτερο μήνα πάλι τα ίδια. Δανείζομαι κι άλλες 100 δραχμές. Πληρώνω τους μισθούς, επιστρέφει σε μένα το 30% και ούτω καθ’ εξής. Αυτό συνεχίζεται κάθε μήνα. Οι πρώτες 70 δραχμές της διαφοράς έχουν γίνει πια ένα τεράστιο ποσό. Άραγε πώς θα μπορέσω ποτέ να επιστρέψω τα δανεικά; Κάτι άλλο πρέπει να κάνω, γιατί η παράσταση που παρακολουθώ σε κάτι πάσχει. Κάτι μου διαφεύγει. Για να συμπληρώσω τις 70 δραχμές και τα άλλα έξοδα πρέπει από κάπου να κερδίσω. Άρα λοιπόν, για να προχωρήσει μία επιχείρηση χρειάζεται κέρδος γιατί αν δεν το έχει, το έτοιμο χρήμα των δανείων κάποια στιγμή θα στερέψει και αυτοί που μου το έδωσαν θα μου κατασχέσουν ακόμα και τα φασολάκια. Αν συνεχίσω έτσι ή θα πρέπει να διώξω τους υπαλλήλους ή να πτωχεύσω κλείνοντας το κατάστημα.
Ευτυχώς που αυτά τα βλέπουμε μόνο στο θέατρο «Κυνοβούλιον» και δεν συμβαίνουν στην πραγματική ζωή. Φαντάζεστε ο κορυφαίος της παράστασης να ήταν πρωθυπουργός σε μια χώρα που μόνο δανείζεται για να πληρώσει μισθούς και δεν κερδίζει τίποτε από πουθενά για τα τρέχοντα έξοδα των αναγκών της;

Ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω. Διότι αν δεν έχει την απλή σωστή λογική του μανάβη, που πονάει το μαγαζάκι και θέλει να το σώσει παίρνοντας τις σκληρές αλλά αναγκαίες αποφάσεις απολύσεων ή πτωχεύσεως, για κάποιο άλλο λόγο ηγείται του καταστήματος πρωθυπουργεύοντας.

Βλέπετε, ο μανάβης δεν θέλει να «μασήσει» από την επιχείρησή του, ούτε έχει κομματικό στρατό να θρέψει και να βολέψει με στόχο την διατήρηση του τίτλου «Αφεντικό». Ο μανάβης μέλημα έχει την επιβίωση του ίδιου, των υπαλλήλων του και τη διατήρηση της επιχείρησής του χωρίς να υποθηκεύσει το μέλλον των απογόνων του.

Ο θεατρίνος της Παρασκευιάτικης παράστασης επειδή παρέλαβε από παππού και μπαμπά υποθηκευμένο στα Αφεντικά το μέλλον (της χώρας του θεατρικού δρώμενου) ξοφλάει τις υποθήκες με κύριο μέλημα μόνο ένα: Να πληρώνονται οι μισθοί αυτού, των συμπρωταγωνιστών του και των παρατρεχάμενων του θιάσου.
read more "Το παιδί δεν κάνει ούτε για μανάβης" Διαβάστε περισσότερα...

Get the f*ck out of here!


Διαβάζοντας τα σχόλια την πιθανή έξοδο της Ελλάδας απ’ τη “ζώνη” του ευρώ στο μυαλό μου ηχούσε η politically incorrect φράση του τίτλου. Η φράση-ευχή απευθύνονταν στους δικούς μας μαθητευόμενους μάγους αλλά, κύρια, στους τοκογλύφους του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και στα πουλημένα τσιράκια τους στη χώρα μας.

Επειδή στη ζωή μου έχω δει πολλά, περιμένω με αγωνία να βρεθεί ένας χριστιανός να στείλει τον συρφετό στον διάβολο και να αφήσει τη χώρα μου να τα βρει με τις δικές της δυνάμεις.

Αν λοιπόν ήμουν “πρωθυπουργός” θα σταματούσα να πληρώνω τα κωλο-δάνεια ή μάλλον θα πλήρωνα το 60-70% και το 30% θα το διέθετα στη Παιδεία και στις ενισχύσεις των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων.

Χτες άκουσα τον Γοδεφρίγο να ρωτάει τον Τσίπρα τι προτείνει να κάνουμε αν δεν πληρώσουμε τις δόσεις! Και, σαν τους περισσότερους πολίτες, άρχισα να “μιλάω” στη τηλεόραση φωνάζοντας “μη τους πληρώνεις ρε”.

Για να γίνει όμως αυτό πρέπει ο ηγέτης (ή οι ηγέτες) να γίνονται σεβαστοί και πιστευτοί απ’ τον λαό. Άν είναι νούμερα, χαρακτήρες του Cartoon NetWork, παγώνια πλουμιστά, φράπες με μπότοξ και λουμποτέν, high tech αθλητικές βερμούδες, play station και “ενεργειακά” βραχιολάκια κανείς δεν τους πιστεύει ούτε βέβαια τα αρπακτικά των “αγορών”.

Και τα χειρότερα, έπονται...

read more "Get the f*ck out of here!" Διαβάστε περισσότερα...

Ώρα συμφωνίας για πακέτο μέτρων-μαμούθ!


Η τρόικα ανεβάζει πάνω από τα 5 δισ. τα πρόσθετα μέτρα του 2011, αρχίζει πολιτικό «παζάρι» με τους κορυφαίους της αυτή την εβδομάδα - Πρώτα στο Eurogroup προς έγκριση η συμφωνία, μετά θα έλθει στη Βουλή - Το deal περιμένει η ΕΚΤ για να ενεργοποιήσει πάλι το πρόγραμμα στήριξης των ελληνικών ομολόγων, ορατή η νέα «αναδιάρθρωση» του δανείου των 110 δισ. ευρώ τον Ιούνιο

Μοχλός πολιτικής πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση για να αποδεχθεί τη σκληρή συμφωνία για τα νέα μέτρα για το 2011 και για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ως το 2015, που θα έχουν συνολικό στόχο εξοικονόμησης άνω των 28 δισ. ευρώ, αποδεικνύεται ότι ήταν η τροφοδότηση των σεναρίων πρόωρης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους από την Γερμανία, που κρατά σε ομηρία την αγορά των ελληνικών ομολόγων και το ΧΑ, εντείνοντας την αβεβαιότητα στην πραγματική οικονομία και τη νευρικότητα των Ελλήνων καταθετών.

Οι διαρροές κυρίως από το Βερολίνο για σενάρια άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και η πλήρης εγκατάλειψη των ελληνικών και των υπόλοιπων ομολόγων της περιφέρειας από την ΕΚΤ, που άφησε τα spread να εκτροχιασθούν σε υπερβολικά επίπεδα, αποδεικνύεται από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών ότι ήταν ένα καλοστημένο πολιτικό σκηνικό πίεσης στην Αθήνα, ενόψει των «τεχνικών» ελέγχων της χαμηλόβαθμης αντιπροσωπείας της τρόικας και της δύσκολης πολιτικής διαπραγμάτευσης που αρχίζει σήμερα με τους κορυφαίους εκπροσώπους της για το περιεχόμενο του «νέου μνημονίου».

Οι πιέσεις αυτές είναι το «αντίδοτο» που θεωρούν αναγκαίο στο Βερολίνο και την Φραγκφούρτη για να αντιμετωπισθεί η λεγόμενη μεταρρυθμιστική «κόπωση» της κυβέρνησης, αλλά και να ενισχυθεί τελικά πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας, αφού είναι βέβαιο ότι η απειλή άμεσης χρεοκοπίας διευκολύνει την προώθηση χωρίς ακραίες αντιδράσεις των σκληρών μέτρων που απαιτούνται, για να παραμείνει ενεργή η αρχική συμφωνία της Ελλάδας με τους επίσημους πιστωτές της.

Άλλωστε, το συμπέρασμα που προκύπτει από τη «βροχή» ερωτήσεων που δέχθηκε την Πέμπτη, με πολλές και ποικίλες διατυπώσεις, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους και τις απαντήσεις που έδωσε ο Γάλλος τραπεζίτης είναι σαφές: η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει να συζητηθεί οποιοδήποτε σενάριο άμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά θα επιμείνει στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων από την Αθήνα, ώστε να συνεχισθεί η υποστήριξή της από τους επίσημους πιστωτές.

Ιδιαίτερα μετά την ενίσχυση των πολιτικών δυνάμεων στην Φινλανδία, που ζητούν να σταματήσουν τα πακέτα ενισχύσεων της περιφέρειας (αυτή είναι η θέση του εθνικιστικού κόμματος των «Αληθινών Φινλανδών», ενώ το πρώτο σε ψήφους Σοσιαλιστικό Κόμμα επιμένει να αποτελέσει όρο για νέες ενισχύσεις η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο κόστος), το Βερολίνο και η ΕΚΤ κλήθηκαν να διαχειριστούν την αυξανόμενη δυσφορία των ψηφοφόρων του πλούσιου Βορρά στα προγράμματα ενίσχυσης του Νότου. Και φαίνεται ότι επέλεξαν την άσκηση ακραίας πίεσης στην Ελλάδα, ώστε να δεχθεί ακόμη σκληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή, για να ανοίξει σε πολιτικό επίπεδο ο δρόμος για την έγκριση των νέων ενισχύσεων που θα χρειασθεί ο Νότος («πακέτο» για την Πορτογαλία, ευνοϊκότεροι όροι χρηματοδότησης για Ελλάδα και Ιρλανδία).

Οι επόμενες κινήσεις

Ο πρώτος γύρος διαπραγμάτευσης Ελλάδας-πιστωτών φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε: στη δυσφορία της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας έναντι της σκληρότερης λιτότητας, η «εξισορροπητική» απάντηση ήταν τα σενάρια άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους. Η «τεχνική» δουλειά των χαμηλόβαθμων «τροϊκανών», που ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα σε κακό κλίμα ολοκληρώθηκε και πλέον αρχίζει η πολιτική συζήτηση με τους κορυφαίους εκπροσώπους της τρόικας, όπου και αναμένεται ότι η κυβέρνηση θα συμβιβασθεί με το αναπόφευκτο και θα καταλήξει σε ένα «πακέτο» μέτρων, που θα ικανοποιεί το Βερολίνο, την Φραγκφούρτη και τις Βρυξέλλες:
  • Η «τεχνική» αποτίμηση της δημοσιονομικής κατάστασης κατέληξε σε δυσμενή για την κυβέρνηση συμπεράσματα: το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι η δημοσιονομική προσαρμογή «χωλαίνει», κυρίως εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης και δευτερευόντως λόγω κυβερνητικών αστοχιών. Στο τέλος του 2011 η τρόικα εκτιμά, με βάση τα νέα δεδομένα που συγκέντρωσε, ότι το έλλειμμα θα είναι δύο μονάδες του ΑΕΠ (4,6 δισ. ευρώ) υψηλότερο από το στόχο του μνημονίου για έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ. Αυτή είναι στην πραγματικότητα η σοβαρή διαφορά που πρέπει να καλυφθεί άμεσα, με αξιόπιστα διορθωτικά μέτρα, ενώ το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι και το 2015 περνά σε δεύτερη μοίρα, αφού χωρίς την άμεση διόρθωση των φετινών αποκλίσεων το ελληνικό πρόγραμμα θα καταλήξει σε αδιέξοδο πριν δοθεί στην κυβέρνηση η ευκαιρία να εφαρμόσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
  • Μετά τη «χαρτογράφηση» του προβλήματος μένει να συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο πια ο τρόπος αντιμετώπισής του. Οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της τρόικας θα πουν στην κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να αναθεωρηθούν από σήμερα οι στόχοι για το 2011, αφού αυτό θα έστελνε «εσφαλμένα» πολιτικά μηνύματα στην Ευρώπη και στις αγορές. Έτσι, η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έμφαση στις περικοπές δαπανών, με το οποίο θα στοχεύει σε εξοικονόμηση τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ φέτος, αντί των 3 δισ. ευρώ για τα οποία μιλούσε ως τώρα το υπ. Οικονομικών. Αυτό το πρόγραμμα θα παρουσιασθεί αυτή την εβδομάδα από την κυβέρνηση και αναμένεται ότι θα γίνει τελικά δεκτό, ενώ από την πλευρά της η τρόικα θα κάνει ορισμένες παραχωρήσεις προς την κατεύθυνση της «εποικοδομητικής ασάφειας» του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ώστε να «κλειδώσει» η πολιτική συμφωνία με την Ελλάδα.
  • Μια σημαντική αλλαγή στο αρχικό πρόγραμμα είναι ότι το συνολικό «πακέτο» δεν θα κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή πολυνομοσχεδίου στις 16 Μαΐου, όπως αρχικά σχεδιαζόταν, αλλά στις 18. Αυτή η διαφορά των δύο 24ώρων είναι ασήμαντη χρονικά, αλλά ιδιαίτερα σημαντική πολιτικά: στις 16 Μαΐου το Eurogroup θα έχει την ευκαιρία να επεξεργασθεί το ελληνικό σχέδιο πριν φθάσει αυτό στη Βουλή και δημοσιοποιηθεί επίσημα στο σύνολό του. Έτσι, εισάγεται άλλο ένα στάδιο πολιτικής διαπραγμάτευσης, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν διαφορετικές πολιτικές ανησυχίες από αυτές που έχει η τρόικα (οι εκπρόσωποι του Βορρά θέλουν να δουν περισσότερο... αίμα της Ελλάδας για να ικανοποιηθούν οι ψηφοφόροι τους). Αντίθετα, η τρόικα ενδιαφέρεται περισσότερο για τη συνέχιση του προγράμματος της Ελλάδας και είναι ως εκ τούτου «ύποπτη» για τους υπουργούς Οικονομικών του Βορρά ότι μπορεί να δείξει «χαλαρή» στάση έναντι της Ελλάδας. Έτσι, στην πραγματικότητα το νέο μνημόνιο δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μόνο με τους «τροϊκανούς», όπως γινόταν ως τώρα, αλλά και με τους πολιτικούς εκπροσώπους των επίσημων πιστωτών της χώρας, δηλαδή με τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup.

Κανένα περιθώριο αποτυχίας

Τρόικα, ελληνική κυβέρνηση και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην πραγματικότητα προχωρούν σε αυτή τη διαπραγμάτευση γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχίας: ούτε η ευρωζώνη αντέχει, παρά τα όσα λέγονται από την Γερμανία, μια άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (το κόστος από τη μετάδοση της κρίσης στην Ισπανία και το τραπεζικό σύστημα θα είναι τεράστιο, όπως έχει προειδοποιήσει η ΕΚΤ), ούτε και η Ελλάδα αντέχει το κόστος μιας εμπλοκής, που θα οδηγούσε σε πρόωρο «ναυάγιο» του μνημονίου.

Έτσι, η συμφωνία θα έχει και πάλι το γνωστό περιεχόμενο που έχουν αυτές οι συμφωνίες ως τώρα: η Ελλάδα θα δεσμευθεί ακόμη πιο σοβαρά για ακόμη πιο σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και θα πάρει ως «αντάλλαγμα» καλύτερους όρους χρηματοδότησης από τους επίσημους πιστωτές, ώστε να κερδίσει χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο έναντι των αγορών. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές γνωρίζουν, βέβαια, ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει το 2012 να επιστρέψει στις αγορές και θα χρειασθεί ένα ακόμη δάνειο από το EFSF αυτή την φορά, ενώ το 2013 δύσκολα η χώρα θα αποφύγει ένα ακόμη δάνειο από το μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας, το οποίο θα συνοδευθεί και από μια «συντεταγμένη», όπως όλοι ελπίζουν, αναδιάρθρωση του χρέους.

Τα «δώρα» που περιμένει η Ελλάδα τον Ιούνιο αν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το νέο μνημόνιο με επιτυχία είναι δύο:

1. Η «επιθυμία-ευχή» του Γ. Παπακωνσταντίνου, που εκφράσθηκε και δημόσια στις αρχές αυτής της εβδομάδας, για ακόμη μεγαλύτερη επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, πιθανόν με μια σημαντική μείωση του επιτοκίου (από 4% στο 3%, που είναι και το επιτόκιο δανεισμού από το ΔΝΤ) είναι πολύ πιθανό ότι θα ικανοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Αυτό δεν «σώζει» βέβαια την Ελλάδα από το υπερβολικό χρέος της, αποτελεί όμως ένα σημαντικό μέτρο «ψυχολογικής» σημασίας για τις αγορές, αφού επαναβεβαιώνει την αμφισβητούμενη σήμερα απόφαση στήριξης της Ελλάδας από τα κράτη της ευρωζώνης.

2. Ικανοποιώντας την ΕΚΤ, που πιεστικότερα από κάθε άλλο εμπλεκόμενο παράγοντα ζητά να επανέλθει σε τροχιά ορθής εφαρμογής το ελληνικό σταθεροποιητικό πρόγραμμα, η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει και πάλι τη στήριξη από την κεντρική τράπεζα των ομολόγων της στη δευτερογενή αγορά. Ο Ζαν Κλωντ Τρισέ αρνήθηκε την Πέμπτη, παρότι προκλήθηκε σχετικά από τους δημοσιογράφους, να επιβεβαιώσει ότι η τράπεζα σταματά οριστικά το πρόγραμμα στήριξης των ομολόγων της περιφέρειας, μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του και τη συγκέντρωση τίτλων αξίας 73,5 δισ. ευρώ. Άφησε έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχισθούν οι αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, που θα μπορούσαν να «γκρεμίσουν» μέσα σε λίγες ημέρες τα ελληνικά spread, δεδομένης της ασήμαντης αξίας των καθημερινών συναλλαγών, υπό τον απαράβατο όρο βέβαια ότι οι τραπεζίτες θα ικανοποιηθούν από τη δημοσιονομική-μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας.

Παρά τις «ανάσες» που θα πάρει η Ελλάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όμως, παραμένει άλυτο και απειλητικό το πρόβλημα του «κενού» στη χρηματοδότηση των χρεολυσίων της Ελλάδας το 2012, καθώς θα χρειασθεί 27 δισ. ευρώ για να πληρώσει χρεολύσια που δεν καλύπτονται από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ. Για αυτές τις ανάγκες δύο είναι τα σενάρια που μπορεί να εφαρμοσθούν: αν η Ελλάδα δεν πάει καλά στο πρόγραμμά της, η επικρατέστερη εκδοχή είναι να αποφασισθεί ένα reprofiling του ελληνικού χρέους προς ιδιώτες πιστωτές, ώστε οι λήξεις των 27 δισ. ευρώ να μετατεθούν αργότερα. Αν η Ελλάδα πάει σχετικά καλά, θα εγκριθεί ένα νέο δάνειο από το EFSF, που θα κερδίσει για την Ελλάδα και την ευρωζώνη χρόνο μέχρι το σχεδόν προδιαγεγραμμένο νέο δάνειο του 2013, που θα συνοδευθεί και από την αναδιάρθρωση του χρέους.

read more "Ώρα συμφωνίας για πακέτο μέτρων-μαμούθ!" Διαβάστε περισσότερα...