Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Η φτώχεια εξουθενώνει τους Σκοπιανούς…

«Πίεση προς τη Φτώχεια» τιτλοφορεί το μακροσκελές άρθρο του ο Αλεξαντάρ Πέσεφ, στο ‘ράδιο σλόμπονταν εβρόπα’ που αποκαλύπτει την οδυνηρή πραγματικότητα μιας χώρας στην οποία η ηγεσία της προσπαθεί να καλύψει με πάσα επιμέλεια.

{ παρέκβαση: Σήμερα, μάλιστα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουέφσκι, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πληρωμές προς τους εργολάβους των δημοσίων έργων επ’ αόριστον}.


«Τα δεδομένα», αρχίζει ο συντάκτης ,  «αποδεικνύουν ότι είμαστε πρωταθλητές στην ανεργία και οι πολίτες πιέζονται ολοένα και περισσότερο προς τη φτώχεια. Οικονομικοί εμπειρογνώμονες βλέπουν ως μόνη λύση για τη χώρα την ένταξή της στις ευρωατλαντικές δομές»

Ο αρθρογράφος μιλώντας με τους εξουθενωμένους κατοίκους των Σκοπίων δεν θα παραλείψει να σημειώσει και τις στατιστικές της ευρωπαϊκής ένωσης, όπου τα Σκόπια έχουν το μικρότερο αριθμό αμειβόμενων εργαζομένων, συγκριτικά με το πληθυσμό τους.

«Δεν έχω εισόδημα» θα πει ένας πολίτης, « και έχω 35 χρόνια στο επάγγελμα, σύνταξη δεν μου δίνουν γιατί δεν έχω συμπληρώσει τα 60 χρόνια, δεν έχω να πληρώσω την τηλεόραση, το νερό, το τηλέφωνο και με το ζόρι τρώω κάτι».

Η πλειονότητα του κόσμου πιστεύει ότι αν, η πΓΔΜ, ενταχθεί στην ευρωπαϊκή ένωση, ως δια μαγείας, θα πάψουν να υπάρχει φτώχεια και δυστυχία. Αυτή η σκέψη είναι μια πολιτική που καλλιεργούν τα δύο μεγάλα κόμματα για να καλύψουν τις αδυναμίες τους.

Ο Δρ Γκεόργκε Τονόφσκι θα σημειώσει ότι η χώρα από την ημέρα της ανεξαρτησίας της, πριν από είκοσι χρόνια, κυβερνιέται από δημαγωγούς, οι οποίοι σε κάθε προεκλογική περίοδο αναφέρονται στην καταπολέμηση της φτώχειας. Θα συνεχίσει όμως και θα τονίσει ότι  τίθεται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να βρει ένα καλύτερο μέλλον η νέα γενιά.

«Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και πιστεύω ότι αν θέλουμε να διατηρηθεί η χώρα μας, ως οντότητα, και να βρουν τα παιδιά μας την ειρήνη και τη σιγουριά, πρέπει να ενταχθούμε το συντομότερο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η είσοδος στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα αυξήσει εκ των πραγμάτων την απασχόληση και θα μειώσει την ανεργία».

Αν και η κρατική στατιστική υπηρεσία ανακοινώνει στοιχεία τα οποία δείχνουν αύξηση της απασχόλησης, εντούτοις, πως είναι δυνατό να γίνεται αυτό, όταν παρουσιάζεται μείωση του φόρου στο εισόδημα φυσικών προσώπων κατά 4%;, διερωτάται ο συντάκτης.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το 25% των νοικοκυριών στην πΓΔΜ αδυνατεί να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, 23% υποσιτίζεται, 38% δεν έχει θέρμανση στις οικίες του, 60% δεν έχει απασχόληση, και 43% είναι κάτω από το μέσο όρο. Σύμφωνα με την έρευνα σε χειρότερη θέση από το σλαβικό πληθυσμό βρίσκεται ο αλβανικός και ακόμη χειρότερη οι Ρόμα (τσιγγάνοι).

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

ΠΗΓΗ

read more "Η φτώχεια εξουθενώνει τους Σκοπιανούς…" Διαβάστε περισσότερα...

"Η πτώση του ανθρώπου φτάνει στο τέλος της..."

  • "Το άτομο (η λεπτομέρεια) έγινε θεότητα. Κάθε άτομο έχει το δικό του σύστημα «αξιών», έτσι οι συλλογικές ηθικές αξίες χάθηκαν. Κονιορτοποιήθηκαν και τα κοινά κοινωνικά κριτήρια. Κάθε ένας πιστεύει στα «κριτήρια» του «εγώ» του. Η φυσική συνέπεια όλων αυτών: η ασυνεννοησία και η αδυναμία να κατανοήσει ο ένας τον άλλον. Αυτός ο ακραίος και νοσηρός ατομικισμός κυριαρχεί σήμερα. Μια θλιβερή πτώση του Ανθρώπου που τον έχει οδηγήσει στο ξέφτισμα και στον εκφυλισμό του μυαλού του και της συναισθηματικής του ζωής: από κάθε ζωτικότητα και αγωνιστικότητα..."

Τα βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης παρακμής -- γίνονται πλέον ορατά και δια γυμνού οφθαλμού -- είναι:
  • η πολυδιάσπαση της σκέψης και ο πολυτεμαχισμός των πραγμάτων
  • η τυπολατρία και ο φορμαλισμός της εικόνας
  • η ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ που υποκαθιστά το ΣΥΝΟΛΟ.
Χάνουμε το ΣΥΝΟΛΟ πίσω από τη ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ…
Στη βάση αυτού του ακραίου καταμερισμού της ακραίας καπιταλιστικής λογικής (δικτατορία της αγοράς), όπου η λεπτομέρεια υποκαθιστά ολοκληρωτικά το ΣΥΝΟΛΟ, βρίσκεται η διαλυτική διάβρωση που υπάρχει στον κοινωνικό σκελετό, διάβρωση που αποτυπώνεται σε όλο το εποικοδόμημα.
Η αποσυνθετική αυτή διάβρωση έχει υπονομεύσει και συντρίψει τα κοινωνικά ιδεώδη και τον ομαδικό άνθρωπο: τις επιδιώξεις του «ομαδικού ανθρώπου» που κινούσαν την κοινωνία, σαν ομοιογενές σύνολο, προς ορισμένες κατευθύνσεις.
Οι δεσμοί που συνέδεαν τις ομάδες του κοινωνικού συνόλου έχουν διαρραγεί.
Το άτομο (η λεπτομέρεια) έγινε θεότητα. Κάθε άτομο έχει το δικό του σύστημα «αξιών», έτσι οι συλλογικές ηθικές αξίες χάθηκαν.
Κονιορτοποιήθηκαν και τα κοινά κοινωνικά κριτήρια. Κάθε ένας πιστεύει στα «κριτήρια» του «εγώ» του.
Η φυσική συνέπεια όλων αυτών: η ασυνεννοησία και η αδυναμία να κατανοήσει ο ένας τον άλλον.
Αυτός ο ακραίος και νοσηρός ατομικισμός κυριαρχεί σήμερα. Μια θλιβερή πτώση του Ανθρώπου που τον έχει οδηγήσει στο ξέφτισμα και στον εκφυλισμό του μυαλού του και της συναισθηματικής του ζωής: από κάθε ζωτικότητα και αγωνιστικότητα…
Αυτή, όμως, η οδυνηρή πτώση του Ανθρώπου φτάνει στο ΤΕΛΟΣ της.
Το δολοφονικό καπιταλιστικό σύστημα που έφτασε τον Άνθρωπο σε αυτή την ιστορική πτώση, είναι αυτό που θα Αναστήσει πάλι τον Άνθρωπο, το «Συλλογικό Άνθρωπο», το μυαλό του, τα συναισθήματά του και τις αξίες του.
Είναι τέτοια η αποσυνθετική καταβαράθρωση αυτού του κτηνώδους καπιταλιστικού συστήματος που θα συντρίψει και θα εξανεμίζει κάθε ΑΥΤΑΠΑΤΗ ατομικισμού. Οι άνθρωποι για να σωθούν από την καταστροφή θα ανακαλύψουν ξανά το συλλογικό άνθρωπο, θα συνειδητοποιήσουν ότι μόνο ομαδικά μπορεί να βγούνε από τη φρίκη της νεοταξικής κακουργίας.
Η ίδια η φρίκη και η καταστροφή θα μας διδάξει να βλέπουμε το ΣΥΝΟΛΟ και όχι τη λεπτομέρεια, το δάσος και όχι το δέντρο και θα μας «εξαναγκάσει» να ανακαλύψουμε τον «άλλο», το συλλογικό, αγωνιστικό «Είναι» και τις χαμένες αξίες που έχουν σφυρηλατηθεί στα αγωνιστικά σύνολα, στους ομαδικούς κοινωνικούς αγώνες…
Μέχρι σήμερα το να επιβιώσεις ως άτομο ήταν περιπέτεια, μια περιπέτεια εξόντωσης των «άλλων».
Σήμερα δεν μπορεί πλέον, ως άτομο, να επιβιώσεις ούτε και σαν περιπέτεια. Μπορεί να επιβιώσεις μόνο μαζί με τον «άλλο»: ως συλλογικό άτομο…


read more ""Η πτώση του ανθρώπου φτάνει στο τέλος της..."" Διαβάστε περισσότερα...

Παίρνουν 200 ευρώ για να φορούν μουσουλμανική μαντίλα


  • Βουλγαρία: Καταγγελία στον τοπικό Τύπο του Σμόλιαν από τον ιερέα Μπογιάν Σαρίεφ
  • Πρωτοστατεί ο μουφτής της περιοχής ζητώντας και στις ταυτότητες να φωτογραφίζονται τα νεαρά κορίτσια με μαντίλα!!!
  • Η ίδια "μίσθωση της μαντήλας" υπάρχει και στην Ελληνική Θράκη!!!

Τις αντιδράσεις ιερωμένων προκάλεσε το θέμα, που ανέκυψε στη βουλγαρική πόλη Σμόλιαν, αναφορικά με το αίτημα του μουφτή της περιοχής, Νετζμί Ντάμποφ, προς τις αστυνομικές αρχές, οι μουσουλμάνες που εκδίδουν νέα ταυτότητα και διαβατήριο να φωτογραφίζονται με τις μαντίλες.
Ο Βούλγαρος ιερέας Μπόγιαν Σαρίεφ, ιδρυτής του κινήματος «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος», δήλωσε στη βουλγαρική εφημερίδα «Τρουντ», πως το θέμα που ανακινείται από τον μουφτή και μουσουλμάνους ιερωμένους σε όλη τη Βουλγαρία αποτελεί «πρόκληση, στο πλαίσιο της εκστρατείας εξισλαμισμού της (βουλγαρικής) Ροδόπης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «πληρώνουν γυναίκες της περιοχής των πόλεων Μαντάν, Ρουτνοζέμ και Σμόλιαν, από 200 ευρώ το μήνα για να φορούν μαντίλες και να κυκλοφορούν με τυπική - για τις μουσουλμάνες - ενδυμασία, σε μια απόπειρα να επιδείξουν ότι η Ροδόπη δεν είναι βουλγαρική, αλλά μουσουλμανική και ότι αυτό είναι το μέλλον τους».
Όπως είπε, «πρόκειται για εκστρατεία, η οποία διεξάγεται εδώ και είκοσι χρόνια». Κατά τον Βούλγαρο ιερέα, «η πρόκληση προέρχεται όχι τόσο από τη μουφτεία της Βουλγαρίας, αλλά από το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και εκείνους τους μουσουλμανικούς κύκλους που εξυπηρετούν συμφέροντα, τα οποία εντοπίζονται σε ξένες χώρες, την Τουρκία και στον αραβικό κόσμο».
Από την πλευρά του, ο μουφτής του Σμόλιαν, Νετζμί Ντάμποφ, απαντώντας στις δηλώσεις του Βούλγαρου ιερέα τις χαρακτήρισε ως «πρόκληση και χειραγώγηση εναντίον του Ισλάμ».
Υπενθυμίζεται ότι οι αστυνομικές αρχές του Σμόλιαν απέρριψαν το αίτημα του κ. Ντάμποφ, διότι - όπως εξήγησε ο αστυνομικός διευθυντής Κρασιμίρ Χατζιχρίστεφ - είναι ασυμβίβαστο με τη βουλγαρική νομοθεσία.
Πάντως και στην Ελλάδα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ενέσκηψε η επικράτηση της μαντίλας σε νεαρές ηλικίες κοριτσιών από την μειονότητα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κι εκεί υπάρχει οικονομικό δέλεαρ από ισλαμικές οργανώσεις που προσεγγίζουν οικογένειες μειονοτικών επιχειρώντας να περάσουν ένα νέο πρόσωπο αυστηρά προσηλωμένο στο ισλάμ.
read more "Παίρνουν 200 ευρώ για να φορούν μουσουλμανική μαντίλα" Διαβάστε περισσότερα...

Πρέσβης των ΗΠΑ: "Αποτελεσματικός ο κύριος Παπανδρέου"

  • Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, «η Ελλάδα "παίζει" πολύ πάνω από το μέγεθός της στα διεθνή ζητήματα, λόγω του ότι «ο πρωθυπουργός σας συγκεντρώνει πολύ σεβασμό από Ευρωπαίους και άλλους διεθνείς ηγέτες».

H ελληνική παρουσία στα διεθνή fora παραμένει ανεπηρέαστη από την οικονομική κρίση και τη δύσκολη συγκυρία στην Ελλάδα, όπως εκτίμησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Απέδωσε μάλιστα το γεγονός αυτό στη διεθνή αναγνωρισιμότητα του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.
«Ο πρωθυπουργός σας είναι πολύ γνωστός στη διεθνή κοινότητα και αποτελεσματικός στα διεθνή ζητήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνάντηση που είχε σήμερα, με δημοσιογράφους, στο αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, «η Ελλάδα "παίζει" πολύ πάνω από το μέγεθός της στα διεθνή ζητήματα, λόγω του ότι ο πρωθυπουργός σας συγκεντρώνει πολύ σεβασμό από Ευρωπαίους και άλλους διεθνείς ηγέτες».
Εξήρε δε την οικονομική παρουσία της Ελλάδας στα Βαλκάνια, σημειώνοντας πως αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στο συγκεκριμένο πεδίο, αφού, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δεν εκπροσωπεί μόνο τη δική της αγορά, αλλά την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.
Αναφερόμενος στην προοπτική ανάπτυξης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, επεσήμανε την ανάγκη άρσης ορισμένων γραφειοκρατικών εμποδίων και δομικών αλλαγών, προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτο και πιο φιλικό το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Υπογράμμισε μάλιστα την ιδιαίτερη σημασία ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της παραγωγικότητας και αναφέρθηκε στις προοπτικές και τη δυναμική ανάπτυξης συνεργασιών στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Πρέπει να είστε πιο ανταγωνιστικοί στον τομέα της παραγωγικότητας [...] Εάν γίνετε πιο ανταγωνιστικοί, ο κόσμος θα προτιμά να έρχεται εδώ από ό,τι να πηγαίνει σε κάποια άλλη γειτονική χώρα», παρατήρησε.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα του τουρισμού, σημειώνοντας πως ο ίδιος, ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προσελκύσει όσο το δυνατό περισσότερους Αμερικανούς τουρίστες στη χώρα μας. Ωστόσο, ως «εξωτερικός παρατηρητής», όπως ανέφερε, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις όποιες κινητοποιήσεις συνδέονται με τα μεταφορικά μέσα και επηρεάζουν τη μετακίνηση των τουριστών.
Σχετικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ, αφού δήλωσε πως έχει διανυθεί αρκετός δρόμος στο συγκεκριμένο θέμα από τις απαρχές του έως σήμερα, υποστήριξε πως «είναι καλή ώρα» για την εξεύρεση λύσης. Επανέλαβε δε πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την όποια λύση, στην οποία θα καταλήξουν Αθήνα και Σκόπια.
Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πρέσβης ολοκληρώνει σε λίγο καιρό τη θητεία του στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
read more "Πρέσβης των ΗΠΑ: "Αποτελεσματικός ο κύριος Παπανδρέου"" Διαβάστε περισσότερα...

Στράτφορ: «Χωρίς τον έλεγχο του Αιγαίου, απλά δεν υπάρχει Ελλάδα»

  • Την απλή και κοινότοπη αυτή διαπίστωση, που από καιρό σε καιρό πρέπει να υπενθυμίζεται, την κάνει το συντηρητικό, αλλά πάντα καλά ενημερωμένο και ακριβές στα στοιχεία του αμερικανικό Ινστιτούτο Στράτφορ, στην πρόσφατη -- όχι αισιόδοξη, ούτε και κολακευτική -- ανάλυσή του για την κατάσταση στην Ελλάδα.


ΤΗΝ ΙΔΙΑ διαπίστωση επανέφερε στο προσκήνιο και η πρόσφατη προκλητική ενέργεια της Αγκυρας να στείλει το ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίο, στα διεθνή ύδατα, αλλά μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, αλλά με συνοδευτική ανακοίνωση ότι οι δύο χώρες δεν έχουν υφαλοκρηπίδα πέραν των χωρικών υδάτων από τις ηπειρωτικές ακτές.
ΕΤΣΙ επανέρχεται στο προσκήνιο το εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, με την ελληνική κυβέρνηση να το θεωρεί «εύκολο» και να «πιέζει» την Αγκυρα για την επίλυσή του.
ΓΙΑ ΤΗΝ επίλυση του θέματος, «ο γιαλός είναι στραβός» εξ αρχής.
Η ΑΓΚΥΡΑ, πονηρή ούσα, υποστηρίζει ευθύς εξ αρχής ότι η οριοθέτηση πρέπει να γίνει με «γεωλογικά κριτήρια» και όχι νομικά, που στηρίζονται στο Δίκαιο της Θάλασσας το οποίο η Αγκυρα πεισματικά, αλλά για ευνόητους λόγους, αρνείται να υπογράψει. Σύμφωνα με τον γεωλογικό ορισμό, η υφαλοκρηπίδα ορίζεται ως ο βυθός της θάλασσας και το υπέδαφος των περιοχών που αρχίζουν από τις ακτές και τελειώνουν στο σημείο όπου το βάθος της θάλασσας είναι 200 μ.
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο δεν αποδέχεται η Τουρκία, ορίζει ως υφαλοκρηπίδα το βυθό της θάλασσας και το υπέδαφος των περιοχών που αρχίζουν από τα εξωτερικά όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης (που μπορεί να φτάσει και τα 12 ν.μ.) και φτάνουν σε βάθος 200 μ. ή μέχρι του σημείου όπου μπορεί να γίνει εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων φυσικών πόρων.
Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ είναι εμφανής, και άλλο τόσο βέβαιη είναι η εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δώσει νομική μάχη για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ξέρει ότι με βάση το Διεθνές Δίκαιο δεν υπάρχει τουρκική υφαλοκρηπίδα δυτικά των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου. Γι' αυτό ακριβώς, με «όπλο» της τον γεωλογικό ορισμό, προχωρά από το 1973 σε «τετελεσμένα», υποστηρίζοντας ότι η υφαλοκρηπίδα της φτάνει στο μέσο του Αιγαίου και ότι τα νησιά δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα.
ΕΜΦΑΝΗΣ και σταθερός στόχος της Αγκυρας δεν είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας αλλά η διανομή της και επομένως η συνεκμετάλλευσή της.
ΑΥΤΟ ακριβώς υπενθύμισε η Αγκυρα με το «Τσεσμέ» και αυτό ακριβώς είναι το σημείο μεγίστης προσοχής για την ελληνική κυβέρνηση. Στο όνομα υποτιθέμενων οικονομικών ωφελημάτων από υποτιθέμενες εκμεταλλεύσεις υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, η Αθήνα οφείλει να είναι πολύ συγκρατημένη. Και κυρίως πονηρεμένη...


read more "Στράτφορ: «Χωρίς τον έλεγχο του Αιγαίου, απλά δεν υπάρχει Ελλάδα»" Διαβάστε περισσότερα...