Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Το σκληρό πόκερ των 4+1 στρατόπεδων για την επόμενη ημέρα του ευρώ


Θέσεις για την επόμενη μέρα στην Eυρωζώνη επιχειρούν να καταλάβουν τα στρατόπεδα γύρω από τον ισχυρό ευρωπαϊκό πυρήνα, καθώς το Βερολίνο καταφέρνει να θέσει τις βάσεις για την επέκταση του γερμανικού μοντέλου δημοσιονομικής πειθαρχίας σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο μέσω του Συμφώνου για τη Διάσωση του Ευρώ.
Η συμφωνία των 17 ηγετών στο γερμανικό σχέδιο οικονομικής διακυβέρνησης του Eurogroup κατέστη δυνατή μετά το σκληρό πολιτικό πόκερ της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία κατάφερε να μεταφέρει τις μείζονες αποφάσεις που αφορούν την αντιμετώπιση του χρέους στην εαρινή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 24 και 25 Μαρτίου.
Το σκληρό πόκερ του πυρήνα της Ευρωζώνης
Μέρκελ – Σαρκοζί: Η κ. Μέρκελ ακολουθεί απαρέγκλιτα σκληρή διαπραγματευτική στρατηγική για βήμα προς βήμα πορεία προς τη διάσωση του ευρώ, αποβλέποντας να επιβάλλει το γερμανικό μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν δυνατό να διακινδυνεύσει ακόμη μια δεύτερη επίθεση των αγορών στις ευάλωτες χώρες, όπως εκείνη της άνοιξης του 2010, εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της αφενός να γίνει αποδεκτό το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και, αφετέρου, να αναληφθούν επιπλέον επώδυνες δεσμεύσεις εκ μέρους των ευάλωτων χωρών σε αντάλλαγμα για την ενίσχυση από το EFSF και τη χαλάρωση των όρων δανεισμού. Η συμφωνία για το αναθεωρημένο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας είχε προεξοφληθεί πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής του Eurogroup. Με δηλώσεις της η κ. Μέρκελ στο Βερολίνο καθόρισε το πλαίσιο των όρων που θέτει η Γερμανία για να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, να μειωθεί δηλαδή το επιτόκιο δανεισμού και να επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής. Πλήρως ευθυγραμμισμένος με το Βερολίνο, όπως διαπίστωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, παραμένει ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που ελπίζει ότι ως ανταμοιβή θα διατηρήσει την κορυφαία πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας από τους οίκους αξιολόγησης.
Οι δορυφόροι του Βερολίνου
Αυστρία – Φινλανδία – Ολλανδία: Οι τρεις από τις έξι χώρες που διαθέτουν πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, έχουν ενταχθεί πλήρως στο γερμανικό μπλοκ, πρωταγωνιστώντας με δηλώσεις των ηγετών τους στο σκληρό παζάρι που γίνεται. Στόχος των τριών χωρών είναι να καταλάβουν προνομιακές θέσεις στον κεντρικό πυρήνα της Ε.Ε. Με το γερμανικό μπλοκ στοιχίζονται και οι νεοεισελθείσες στην Ε.Ε. Σλοβακία και Εσθονία.
Ο πολιτικά εξουθενωμένος Νότος
Μειωμένη διαπραγματευτική ικανότητα διαθέτουν η Ελλάδα και η Πορτογαλία, οι πιο ευάλωτες χώρες της Ε.Ε., και προσβλέπουν στις πιέσεις των αγορών και στην αμερικανική απαίτηση να αποφευχθεί ένα διεθνές ντόμινο. Η χώρα μας βρίσκεται στη δεινή θέση να προβλέπει ότι ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες προοπτικές το χρέος της θα προσεγγίσει το 2013 το 160% του ΑΕΠ, οπότε θα είναι ανέφικτη η αναχρηματοδότησή του από τις αγορές. Για την Πορτογαλία, για την οποία για 25η ημέρα τα spreads κινούνται πάνω από το 7%, οι αγορές προεξοφλούν ότι θα χρειαστεί να προσφύγει στον ESFS εντός του Μαρτίου. Η Ιταλία ζει τον κυκλώνα του τέλους του μπερλουσκονισμού. Η δε Ισπανία που μέχρι να υποβαθμιστεί από την Moody’s, είχε ταχτεί σιωπηρά στο πλευρό του Βερολίνου, βρίσκεται υπό το κράτος του σοκ, αφού δεν απέφυγε αυτό που φοβόταν. Ενδεχόμενη έκθεσή της στην κρίση χρέους θα σήμαινε την εκδήλωση ντόμινο, μιας και οι απαιτήσεις των τραπεζών της στο εξωτερικό πλησιάζουν τα 1,4 τρισ. δολάρια.
Δίδυμο με ευρωπαϊκό διαμέτρημα
Ζαν Κλοντ Τρισέ – Ολι Ρεν: Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης επιδεικνύει κατά τους τελευταίους μήνες της θητείας του ηγετικό προφίλ, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στο Βερολίνο να δοθεί ουσιαστική λύση έως την 25η Μαρτίου. Ενέτεινε δε τις πιέσεις του προαναγγέλλοντας ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, ενώ, όπως και ο επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν, τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης, της μείωσης των επιτοκίων και της δυνατότητας αγοράς από τον Μηχανισμό Στήριξης κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.
Σε αναμμένα κάρβουνα η Ουάσιγκτον
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ κατέστησε σαφές στο Βερολίνο ότι, εάν δεν δοθεί συνολική λύση στην ευρωπαϊκή κρίση και ιδιαιτέρως, εάν δεν σταλεί σαφές μήνυμα στις αγορές σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, μέχρι το τέλος Μαρτίου, υπάρχει κίνδυνος διεθνούς ντόμινο που θα πλήξει και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με τεταμένη προσοχή τις εξελίξεις στην Ευρώπη, διότι η ασφάλεια και η σταθερότητα του ευρώ είναι παράγοντας διεθνούς ισορροπίας.
Πηγή
read more "Το σκληρό πόκερ των 4+1 στρατόπεδων για την επόμενη ημέρα του ευρώ" Διαβάστε περισσότερα...

ΔΩΡΕΑ ΣΙΣΕ ΣΤΟΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ!


«Ξέρω ότι περιμένατε τι θα πω αλλά δεν είναι αυτό. Θέλω να πω πως έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για τον σύλλογο. Μίλησα με την σύζηγό μου και θέλαμε να κάνουμε μια κίνηση, Η οικογένεια Σισέ θα κάνει μια δωρεά 5.000 και 10.000 ευρώ προς τον σύλλογο.»
read more "ΔΩΡΕΑ ΣΙΣΕ ΣΤΟΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ!" Διαβάστε περισσότερα...

11χρόνη έχει IQ 162!..και είναι εξυπνότερη από τον Αϊνστάιν

http://img.protothema.gr/401B908DA2825E19A0C02F7B5579CB58.jpgΣτις πρώτες θέσεις της λίστας με τους εξυπνότερους ανθρώπους που γεννήθηκαν ποτέ βρίσκεται ο Αλβέρτος Αϊνστάιν με IQ 160, ο Δαρβίνος με 165, όπως και ο Μότσαρτ. Σε αυτή τη λαμπερή τριάδα των εξεχόντων μορφών της επιστήμης και των τεχνών βρίσκεται και μια 11χρονη μαθήτρια από το Wolverhampton.

Η Victoria Cowie, όπως πρόσφατα επιβεβαιώθηκε από τεστ της Mensa, έχει IQ 162, όμοιο με εκείνο του «Πατέρα της Σύγχρονης Φιλοσοφίας» τον γάλλο φιλόσοφο του 17ου αιώνα Ρενέ Ντεκάρτ. Μάλιστα η Victoria είναι τόσο ταλαντούχα που κάνει τον Ντεκάρτ να μοιάζει με… σχολιαρόπαιδο!

Οι περισσότερες διάνυες συνήθως είναι εξαιρετικά ταλαντούχοι σε ένα μόνο πράγμα. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άνθρωποι που είναι υπερβολικά επιτυχημένοι με ότι και να καταπιαστούν. Η πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής γυναίκα που ανήκει στην δεύτερη πολύ σπάνια ομάδα ανθρώπων είναι η ελληνίδα μαθηματικός και αστρονόμος του 4ου αιώνα η Υπατία, η δεύτερη μπορεί να είναι η Victoria.

    
Αλβέρτος Αϊνστάιν                                                 Κάρολος Δαρβίνος

Η 11χρονη κοπέλα είναι εκπληκτική στη φιλολογία, τα μαθηματικά, την επιστήμη και τα γαλλικά, ενώ λατρεύει τη μουσική και γνωρίζει να παίζει τέλεια πέντε μουσικά όργανα, τσέλο, πιάνο, treble recorder, descant recorder και σαξόφωνο. Είναι ικανή να λύνει σε ελάχιστα μόνο λεπτά σταυρόλεξα, sudoku και μαθηματικά προβλήματα, ενώ τώρα έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην ανάγνωση της βιβλιογραφίας του Σαίξπηρ.

Για τη μικρή Victoria η ποίηση και η κλασσική μουσική αποτελούν τις μεγαλύτερες αγάπες της. Ο Μπαχ, ο Μπετόβεν και ο Χέντελ είναι μερικοί μόνο από τους αγαπημένους μουσικούς της 11χρονης μαθήτριας. Βέβαια, χωρίς ποτέ να ξεχνάει την ηλικία της λατρεύει τη Lady Gaga και τον Michael Jackson, ενώ είναι «ερωτευμένη» με τον Harry Potter και τον Doctor Who.


Ρενέ Ντεκάρτ γνωστός και ως "Πατέρας της Σύγχρονης Φιλοσοφίας"

Τέλος, το κορίτσι θαύμα από τη Βρετανία είναι εξίσου ταλαντούχα και στα σπορ, όπως το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο και η κολύμβηση. Εκτός από όλα τα παραπάνω, η Victoria είναι μια πολύ γλυκιά κοπέλα και με εξαιρετικούς τρόπους. Δεν είναι καθόλου «σπασικλάκι», ενώ είναι και αρκετά ταπεινή.

Πηγή: Daily Mail
Π/Θ
read more "11χρόνη έχει IQ 162!..και είναι εξυπνότερη από τον Αϊνστάιν" Διαβάστε περισσότερα...

Σε κόκκινο συναγερμό η Ιαπωνία


  • Ραδιενεργό νέφος στην ατμόσφαιρα μετά την τελευταία έκρηξη αντιδραστήρα
  • Σε συναγερμό η Γαλλική πρεσβεία ειδοποιεί τους Γάλλους στο Τόκυο
Μία νέα έκρηξη σημειώθηκε στον πυρήνα του αντιδραστήρα 2 στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα, στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία, που βρίσκεται σε "κόκκινο συναγερμό" για πιθανό κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος, μετά την καταστροφή του συστήματος ψύξης της καρδιάς των αντιδραστήρων, που προκλήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής αλλά και το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε.
Όπως ανέφερε το δίκτυο Νέα του Κιότο, στους αντιδραστήρες 1 και 3 έχουν ήδη σημειωθεί εκρήξεις και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ίδιο συνέβη και τα ξημερώματα της Τρίτης στον αντιδραστήρα 2 του ίδιου συγκροτήματος.
Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν από τη νέα έκρηξη, η Ιαπωνία είχε ζητήσει επίσημα τη συνδρομή της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Tετραπλασιάστηκαν τα επίπεδα ραδιενεργούς ακτινοβολίας στον αέρα
Τα επίπεδα ραδιενέργειας στον ατμοσφαιρικό αέρα γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, αυξήθηκαν στο τετραπλάσιο, λίγο μετά την τελευταία έκρηξη, στον αντιδραστήρα 2 του συγκροτήματος, όπως ανακοίνωσε ο υπεύθυνος του εργοστασίου.
Η μέτρηση των επιπέδων ραδιενεργής ακτινοβολίας στις 8.30' το πρωί της Τρίτης τοπική ώρα, έφθασε στις 8,217 μονάδες μέτρησης από 1,941, που ήταν 40 λεπτά νωρίτερα και πριν από τη νέα έκρηξη, όπως ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια, Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τόκιο.
Η έκρηξη κατέστρεψε την οροφή πάνω από το σιλό του αντιδραστήρα υπ'αριθμόν 2 του πυρηνικού εργοστασίου και πυκνό σύννεφο ατμών εκτοξεύθηκε προς τον ουρανό της Φουκουσάμα όπως μεταδίδουν τα ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Οι αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν την τήξη σε τρείς από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου, που υπέστησαν βαρύτατες βλάβες στο σύστημα ψύξης των πυρήνων, από τον καταστροφικό σεισμό της περασμένης Παρασκευής αλλά και από το τσουνάμι, που προεκλήθη από τη δόνηση, στον Ειρηνικό ωκεανό.
Πάντως οι αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας παρουσιάζονται καθησυχαστικές, καθώς υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα θα πρέπει να αγγίξουν το 1 εκατομμύριο περίπου, για να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες, από την προσβολή ραδιενεργούς ακτινοβολίας, σε ανθρώπους.

Υπήρξε διαρροή, ραδιενεργού υλικού από την έκρηξη, που κατέστρεψε το κέλυφος, του αντιδραστήρα Νο 2, στη Φουκουσίμα
Η νέα έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φουκουσίμα, αυτή τη φορά στον αντιδραστήρα 2, κατέστρεψε το περίβλημα του πυρήνα του αντιδραστήρα με αποτέλεσμα να σημειωθεί διαρροή ραδιοενεργών υγρών, αλλά και ραδιενεργού ατμού.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Κιότο, επικαλούμενο αναφορές του υπεύθυνου του εργοστασίου, αμέσως μετά τη νέα έκρηξη, η πίεση μειώθηκε στον αντιδραστήρα, πράγμα που μαρτυρά πιθανή διαρροή υλικού.
Οι άνεμοι, την στιγμή που έκδηλώθηκε η έκρηξη, έπνεαν προς το νότο της χώρας, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα του κινδύνου, ραδιενεργά σωματίδια να φθάσουν πάνω από την πρωτεύουσα Τόκιο.

Η γαλλική πρεσβεία στο Τόκιο, προειδοποιεί τους Γάλλους πολίτες ότι ραδιενεργό νέφος, μπορεί να βρίσκεται σε λίγες ώρες πάνω από το Τόκιο
Η Γαλλική πρεσβεία στο Τόκιο με ανακοίνωση που εξέδωσε τα ξημερώματα της Τρίτης προειδοποιεί ότι, χαμηλού επίπεδου ραδιενεργή μόλυνση, που προέρχεται από τη διαρροή ραδιενεργών υλικών, που ακολούθησε τη νέα έκρηξη στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσάμα, αναμένεται να φθάσει στην ατμόσφαιρα, πάνω από το Τόκιο, περίπου σε 10 ώρες.
Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιαπωνικό ιστότοπο της πρεσβείας, προτρέπει τους Γάλλους πολίτες που ζουν στην πόλη, να παραμείνουν στις κατοικίες τους, αποφεύγοντας τις μετακινήσεις, να σφραγίσουν τα παράθυρα και να διατηρούν την ψυχραιμία τους.
Η νέα έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φουκουσάμα, αυτή τη φορά στον αντιδραστήρα 2, κατέστρεψε το περίβλημα του πυρήνα του αντιδραστήρα με αποτέλεσμα να σημειωθεί διαρροή ραδιοενεργών υγρών, αλλά και ραδιενεργού ατμού.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Κιότο, επικαλούμενο αναφορές του υπεύθυνου του εργοστασίου, αμέσως μετά τη νέα έκρηξη, η πίεση μειώθηκε στον αντιδραστήρα, πράγμα που μαρτυρά πιθανή διαρροή υλικού.
read more "Σε κόκκινο συναγερμό η Ιαπωνία" Διαβάστε περισσότερα...

Ξεκάθαρος εκβιασμός στον “αξιόπιστο” ΓΑΠ: «Δεν πουλάτε, δεν έχει χρήματα»


Ως τη μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης διαφημίζει ο πρωθυπουργός την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Όπως λέει συνεχώς, η Ελλάδα έχει πλέον ειδικό βάρος στην Ευρώπη, οι ξένοι ακούνε τις απόψεις της και την εμπιστεύονται με κλειστά μάτια. Γι’ αυτό, όπως υποστηρίζει ο κ. Παπανδρέου, μας έδωσαν την επιμήκυνση και τη μείωση του επιτοκίου.
Όλα αυτά τα λέει η κυβέρνηση, είναι όμως έτσι; Όσο αποκαλύπτονται κρυφές πτυχές της συμφωνίας των Βρυξελλών τόσο αποδομείται η θέση του πρωθυπουργού περί αξιοπιστίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μέρκελ και οι άλλοι εταίροι μας επειδή μας θεωρούν παντελώς αναξιόπιστους, επειδή βλέπουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανή ούτε τα στοιχειώδη να κάνει, μας επιβάλλει μια σειρά από εγγυήσεις προκειμένου κι αυτή να δίνει ότι πρέπει να δώσει.
Με απλά λόγια, θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ο οποίος θα συνδέει τη μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση με στόχο της μείωση του χρέους με το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας.
Δηλαδή, θα είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα να δεσμεύεται με χρονοδιαγράμματα για τις πωλήσεις ακινήτων και αποκρατικοποιήσεις αν θέλει να μη φάει… πόρτα από την Ευρώπη. Θα πρέπει να δίνει λόγο στην τρόικα για το πόσα χρήματα παίρνει από το ξεπούλημα ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης να παρέχει επιπλέον δάνεια για την επαναγορά χρέους.
Για παράδειγμα, θα πρέπει η χώρα να δεσμεύεται για έσοδα 5 δις ευρώ από το ξεπούλημα ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός να δίνει αντίστοιχα ποσά ως δάνεια για να αγοράζει η Ελλάδα παλαιά ομόλογα και να μειώνεται το χρέος. Αν δεν μπορούμε να πουλήσουμε ακίνητα και εταιρείες δε θα παίρνουμε και δάνεια από τους Ευρωπαίους.
Ξεκάθαρος εκβιασμός δηλαδή καθώς μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό συνδέοντας το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με τον δανεισμό για μείωση του χρέους και μας λένε: «Δεν πουλάτε, δεν έχει χρήματα».
Αυτή είναι η εμπιστοσύνη που λέει η κυβέρνηση ότι έχουμε ανακτήσει. Να μας ζητούν εγγυήσεις για το ξεπούλημα που θα κάνουμε.
Πηγή
read more "Ξεκάθαρος εκβιασμός στον “αξιόπιστο” ΓΑΠ: «Δεν πουλάτε, δεν έχει χρήματα»" Διαβάστε περισσότερα...

Η Ευρωζώνη κέρδισε λίγο χρόνο ακόμη


Το πιο παλιό κόλπο στο εγχειρίδιο του ταχυδακτυλουργού είναι το άσπρο κουνέλι που βγαίνει από το καπέλο. Αυτό έκαναν οι ηγέτες της Ευρωζώνης το περασμένο Σαββατοκύριακο, βγάζοντας από το καπέλο τους ένα σύνολο μέτρων προκειμένου να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον να επιβιώσει μέσα στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης ακριβώς σε μια στιγμή που οι προσδοκίες των επενδυτών είχαν μειωθεί πολύ. Με τα μέτρα αυτά η προβληματική Ευρωζώνη αγοράζει λίγο χρόνο ακόμη – στόχος που δεν είναι χωρίς αξία – αλλά δεν επιλύει το κεντρικό πρόβλημα της κρίσης της: το θέμα της φερεγγυότητας.

Αν λάβουμε υπόψη τη δυστοκία επίτευξης συμφωνιών μέσα σε μια βαθύτατα διαιρεμένη ομάδα κρατών και τις ευκαιρίες που έχουν χαθεί μέχρι τώρα, οι ανακοινώσεις των ηγετών της Ευρωζώνης αντιπροσωπεύουν κάποια πρόοδο. Καταρχήν προβλέπεται η αύξηση της δανειοδοτικής ισχύος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – του βασικού οχήματος χρηματοδότησης των προβληματικών χωρών – από τα 250 δις που ήταν μέχρι σήμερα στα 440 δις ευρώ. Προβλέπεται επίσης η μείωση του επιτοκίου των νέων δανείων που θα παράσχει ο μηχανισμός κατά 1%. Η Ελλάδα επωφελείται από τη συμφωνία αλλά δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για την Ιρλανδία. Συν τοις άλλοις, τα μέτρα δεν επιλύουν κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πορτογαλία που κι αυτή με τη σειρά της θα υποχρεωθεί σύντομα να αναζητήσει χρηματοδότηση από το μηχανισμό.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο υποτίθεται ότι θα οριστικοποιηθούν στην εαρινή συνάντηση κορυφής της 25ης Μαρτίου και ότι θα πρέπει να δώσουν λύσεις στα όποια προβλήματα της Ευρωζώνης ως τα μέσα του 2013, όποτε ο σημερινός μηχανισμός θα αντικατασταθεί από έναν άλλο, μόνιμο, με λίγο μεγαλύτερα κονδύλια. Αλλά αυτό που είναι πασιφανές ήδη είναι πως όλα αυτά απέχουν πολύ από την υποτιθέμενη ‘Μεγάλη Συνεννόηση’ που προεξοφλούνταν τον Ιανουάριο και που θα έδινε τέλος στην κρίση.

Καταρχήν επειδή τα συγκεκριμένα μέτρα περιορίζουν το πολιτικό κόστος της διάσωσης των προβληματικών χωρών για ορισμένες πρωτεύουσες – δηλαδή για το Βερολίνο χάρη στους έξυπνους χειρισμούς της καγκελάριου. Το κάνουν όμως αυξάνοντας το πολιτικό κόστος για τις χώρες που χρειάζονται και θα χρειαστούν χρηματοδοτική βοήθεια. Κι αυτό πρωτίστως ισχύει για το Δουβλίνο.

Κατά δεύτερον, τα μέτρα αυτά αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του χρέους και των εξελίξεων στον ευρωπαϊκό Νότο, όπου τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Μόλις την περασμένη βδομάδα είχαμε την υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s με το αιτιολογικό της υστέρησης στη συγκέντρωση των απαιτούμενων φορολογικών εσόδων προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα. Πράγματι τα καθαρά έσοδα του ελληνικού δημοσίου μειώθηκαν από 3.15 δις ευρώ τον περσινό Φεβρουάριο σε 2.85 δις φέτος και φαίνεται πια σίγουρη η αδυναμία της Ελλάδας να εκπληρώσει τους στόχους εσόδων.

Παράλληλα είχαμε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας από τον κινέζικο οίκο Dagong. Τα πορτογαλικά επιτόκια του 10ετούς ομολόγου πλησίασαν στο 8% - και δεν μειώθηκαν εντυπωσιακά μετά τις ευρωπαϊκές ανακοινώσεις. «Τα παρόντα επιτόκια δεν είναι βιώσιμα για πολύ καιρό», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Κάρλος Κόστα Πίνα, αν και επιμένει ότι η χώρα του, που τα τελευταία 10 χρόνια είχε ρυθμό ανάπτυξης κάτω του 1%, δεν θα χρειαστεί διάσωση. Πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας προβλέπει φέτος ύφεση 1.3%;

Αλλά και η Ισπανία είδε τις ίδιες μέρες μια υποβάθμιση της δημόσιου χρέους της από την Moody’s με αρνητικές προοπτικές. Η Μαδρίτη υποστηρίζει ότι για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών της χρειάζονται νέα κεφάλαια μόνο 15.5 δις ευρώ. Αλλά η Moody’s και οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 40 - 50 δις ευρώ και στην περίπτωση του ‘πιο πιεσμένου σεναρίου’ – για να χρησιμοποιήσουμε τη διατύπωση της Moody’s – ίσως απαιτηθούν 110 ως 120 δις ευρώ. Το πιο πιεσμένο σενάριο μπορεί κάλλιστα να πάρει σάρκα και οστά από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της, προκαλώντας αντίστοιχες αυξήσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων των ήδη πιεσμένων Ισπανών ιδιοκτητών κατοικιών.

Με δυο λόγια, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι τα προγράμματα λιτότητας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια οδηγούν σε αυτό ακριβώς που προέβλεπαν οι κεϋνσιανοί οικονομολόγοι: σε ασφυξία της οικονομίας, εκμηδένιση της ανάπτυξης και περαιτέρω εμπόδια στις σκληρές προσπάθειες των πληττόμενων χωρών να ανορθώσουν τα οικονομικά τους. Το βάρος του χρέους της Ελλάδας έχει ήδη γίνει μη βιώσιμο. Και της Ιρλανδίας πλησιάζει.

Τέλος, τα συγκεκριμένα μέτρα δεν αντιμετωπίζουν σε κανένα επίπεδο των πρόβλημα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι αναλυτές έχουν ωστόσο ήδη επισημάνει ότι ο νέος, υπό προετοιμασία, γύρος των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν θα είναι περισσότερο αξιόπιστος από τον προηγούμενο, κι αυτό επειδή η Γερμανία επιδιώκει έναν χαλαρό ορισμό αυτού που είναι τα τραπεζικά ‘κεφάλαια’. Κι ως γνωστόν, όταν η Γερμανία θέλει κάτι, το παίρνει. Να θυμηθούμε επί τη ευκαιρία ότι ο περσινός γύρος των τεστ αντοχής είχε βγάλει υγιείς τις ιρλανδικές τράπεζες Allied Irish Bank και Bank of Ireland που χρεοκόπησαν αργότερα. Και ότι μόνον 7 από τις 91 τράπεζες, εκ των οποίων οι 5 ήσαν μικρά ισπανικά ταμιευτήρια, είχαν αποτύχει να ανταποκριθούν στα κριτήρια των τεστ. «Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, και καταρχήν οι γερμανικές, έχουν επικίνδυνα υψηλή μόχλευση, δεν έχουν επαρκή κεφάλαια και είναι υπερβολικά εκτεθειμένες σε ελληνικά, ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα», υπογράμμισε σχετικά ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Κένεθ Ρόγκοφ σε συμπόσιο της εφημερίδας Wall Street Journal για το μέλλον του ευρώ.

Με τόσα προβλήματα πάνω στο ευρωπαϊκό τραπέζι τι να σου κάνει ένα λευκό κουνέλι που βγαίνει μέσα από ένα καπέλο… Μήπως η Ευρωζώνη χρειάζεται κάτι πιο ουσιαστικό;

Πηγή
read more "Η Ευρωζώνη κέρδισε λίγο χρόνο ακόμη" Διαβάστε περισσότερα...

Με την πλάτη στον τοίχο, ήρθε η ώρα να απειλήσουμε τους εκβιαστές μας


Ούτε παραδινόμαστε – Ούτε φεύγουμε: θα τους παρασύρουμε μαζί μας... Ας διαλέξουν!
Ο κόσμος βρίσκεται σε αλλαγή. Η ΕΕ είναι αναγκασμένη να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές. Σε αντίθεση με ότι πίστευε πριν δέκα χρόνια δεν είναι αυτή που θα καθορίσει το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Δεν είναι αυτή η ανερχόμενη δύναμη και το «λαμπρό παράδειγμα». Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι κατά πολύ ισχυρότερες από την ΕΕ και οι αναδυόμενες δυνάμεις, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία, δείχνουν να έχουν περισσότερες προοπτικές.

Αυτό, φαίνεται να μην το αντιλαμβάνεται με επάρκεια η Γερμανία. Η Γερμανία της Μέρκελ κάνει ασκήσεις ισχύος στο εσωτερικό της ΕΕ με έναν τρόπο που δείχνει να αγνοεί ότι εκείνη έχει την μέγιστη ανάγκη της ΕΕ στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον.
Η Ελλάδα οφείλει να μελετά με προσοχή τις αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο και να τις υπενθυμίζει σε όποιον συμπεριφέρεται αλαζονικά στο εσωτερικό της Ευρώπης, αγνοώντας τα πραγματικά μεγέθη σε παγκόσμια κλίμακα.
Προκειμένου να διεξάγει η Ελλάδα πετυχημένες διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ, χρειάζεται να έχει σαφή εικόνα των πραγματικών συμφερόντων, δυνατοτήτων και προθέσεων όλων των παικτών στο εσωτερικό της.

Δυστυχώς, η Ελληνική κυβέρνηση όταν ξεκίνησε την περιπέτεια του μνημονίου δεν είχε καν κάνει τον κόπο να μελετήσει και κατανοήσει τις αλλαγές στρατηγικής που είχαν ήδη συντελεστεί εντός της ΕΕ. Ακόμα και σήμερα προσπαθεί να λύσει τα προβλήματά της χωρίς μελέτες. Χωρίς σχέδιο. Περιορίζεται σε διμερή συνομιλίες με τις πλεονασματικές χώρες, κύρια τη Γερμανία, αλλά και άλλες, όπως είναι η Φιλανδία.
Ασφαλώς και πρέπει να συνομιλεί και να διαπραγματεύεται με αυτές. Οφείλει, όμως, πρωτίστως, να κατανοήσει τα συμφέροντά της. Την ανάγκη να έχει συμμάχους ώστε να δυναμώνει το μέτωπο έναντι των κακοπροαίρετων δανειστών της.
Η Ελληνική κυβέρνηση, όμως, δεν ενεργοποιήθηκε προκειμένου να συμβάλλει στη συγκρότηση συμμαχίας ανάμεσα σε ελλειμματικές χώρες στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και με χώρες εκτός της ΕΕ, με στόχο, να διευρύνει τις δυνατότητες δανειοδότησης από τις τελευταίες.

Αντί να συμβάλλει η κυβέρνηση στη συγκρότηση ενός μετώπου δυνάμεων με διαφορετικά συμφέροντα και αντιλήψεις από τους τοκογλύφους και τα κράτη εκπρόσωπούς τους, ώστε να δυναμώσει την διαπραγματευτική της θέση, περιορίστηκε σε μονομερείς επαφές με τους δανειστές της. Ξέχασε τον κανόνα ότι όφειλε πριν πάει σε «κουβέντα» με τους δανειστές, να ισχυροποιήσει τη θέση της. Ψυχολογικά. Πολιτικά. Γενικότερα διαπραγματευτικά.
Η Ελλάδα οφείλει να αναστοχαστεί πάνω στις διαπραγματεύσεις και να φροντίσει να διορθώσει τα λάθη που έχουν ήδη συμβεί. Να αποφύγει τα επόμενα. Να εκτιμήσει που ακριβώς βρίσκεται. Να μετρήσει αριθμούς και πολιτικές. Να κατανοήσει ότι με την σημερινή πολιτική και διεθνείς συμφωνίες δεν βγαίνει.

Ας πάρουμε ισχυρές αποφάσεις
Για την Ελλάδα η πρώτη απόφαση που έχει να λάβει είναι αν θα συνεχίσει να συσσωρεύει χρέη, ύφεση και λιτότητα προκειμένου να διασφαλίζονται η διαπλοκή, τα μεγάλα λίγα συμφέροντα και οι τοκογλύφοι, ή θα λάβει αποφασιστικά μέτρα αλλαγής πορείας;
Θα περιμένει παθητικά λύσεις δημιουργικές από τους δανειστές της ή θα αναζητήσει άλλες λύσεις;
Αν συμφωνήσουμε ότι το Μνημόνιο «δεν βγαίνει», οφείλουμε να αλλάξουμε ως χώρα πορεία. Αποφασιστικά να απαιτήσουμε τη μη πληρωμή χρεών που προέκυψαν από παράνομες πράξεις τρίτων (όπως διαφθορά, παραβιάσεις συμβάσεων, αναίτια έξοδα).
Να ζητήσουμε την διασφάλιση της δυνατότητας να αγοράσει η χώρα ομόλογά της στις σημερινές τιμές. Να πάρει, δηλαδή δάνεια με τα οποία να αγοράσει μεγάλη ποσότητα του χρέους στις σημερινές χαμηλές τιμές της αγοράς.
Να υπάρξει ουσιαστικός ευρωπαϊκός μηχανισμός διαχείρισης των δανείων.Αλλαγές στην πολιτική της ΕΕ, ειδικότερα της Γερμανίας, δεν θα προκύψουν διότι θα γίνουν αποδεκτά τα επιχειρήματα μας πιο λογικά από τα δικά τους. Ούτε διότι θα μεγαλώσει ξαφνικά το βάρος μας. Αλλά διότι θα πάμε αποφασισμένοι να διαπραγματευτούμε με διαφορετικό τρόπο.
Για το σκοπό αυτό οφείλουμε να θυμόμαστε ότι μετά από κάθε γύρο παράδοσης της κυβέρνησης στους δανειστές, τράπεζες και υπερεθνικούς θεσμούς, οι δυνατότητες εναλλακτικών λύσεων περιορίζονται και ο χώρος για τις κινήσεις μας περιορίζεται επικίνδυνα.

Η Ελλάδα οφείλει να πάει στην επόμενη διαπραγμάτευση αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα. Όταν χάνεσαι οφείλεις να επιβιώσεις με τις μεγαλύτερες και πλέον δυνατές απλωτές που διαθέτει κανείς.
Αυτό σημαίνει ότι εδώ που φτάσαμε όλοι αυτοί που μπορούν και θέλουν να αποφασίσουν για εμάς πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα θα φτάσει στα άκρα. Όχι ως μπλόφα και πολύ λιγότερο για επικοινωνιακά προεκλογικά παιχνίδια.
Όποιος πάει στις 25 του Μάρτη για μια εικονική διαπραγμάτευση «εσωτερικής κατανάλωσης» θα λειτουργήσει ως καταδότης των δικαίων των Ελλήνων.

Η αποφασιστικότητα στη διαπραγμάτευση με όσο το δυνατόν περισσότερους συμμάχους απαιτείται διότι η Ελλάδα έφτασε εξαιτίας της κυβέρνησης, αλλά και της κατάστασης που αυτή βρήκε, στο άκρο του γκρεμού.

Σε μια τέτοια κατάσταση πρέπει να γίνουν σαφή και με τρόπο απλό δύο πράγματα:
Πρώτον ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα μα κανένα λόγο να περιμένει να φορτωθεί και άλλα βάρη χρέους προκειμένου μετά να καταβαραθρωθεί.
Ήδη έχουμε κατά πολύ μεγαλύτερο χρέος εκείνου με το οποίο ξεκίνησε η κατηφόρα. Δεν μας χρειάζεται να παραμείνουμε στο χείλος του γκρεμού προκειμένου να καταπέσουμε με το μεγαλύτερο δυνατό χρέος και έχοντας ξεπληρώσει το μέγιστο δυνατό ποσό.
Αν είναι να πέσουμε, ας πέσουμε με τα λιγότερα δυνατά βάρη. Διότι αυτό σημαίνει ότι το σημείο επανεκκίνησης θα είναι καλύτερο από το σημείο που θέλουν να μας πάνε αν δεν δώσουμε μάχη.

Αν είναι να χάσουμε έτσι και αλλιώς, τότε ας αυξήσουμε και τις απώλειες των άλλων.
Σε λίγο δεν θα μπορούμε να κάνουμε ούτε καν αυτό.
Δεν μπορεί να περιμένουν οι υπόλοιποι ότι το μόνο που θα μας απασχολεί είναι να μην χάσουν ούτε ένα σεντς. Το πρόβλημα δεν είναι να τους πούμε αν θα χάσουν ή όχι τα σεντς τους, όπως λανθασμένα δείχνει να νομίζει ο πρωθυπουργός. αλλά να τους εξηγήσουμε ότι τα σεντς τους θα τα σώσουν μόνο σώζοντας μας. Αλλιώς πάπαλα…

Δεύτερο και σημαντικότερο. Οφείλουμε να καταλάβουμε οι ίδιοι και κατόπιν οι συνομιλητές και δανειστές μας, ότι στην ανάγκη δεν θα χάσουν μόνο τα «σεντς τους», αλλά θα έχουν βαρύτατες συνέπειες για τα συνολικά τους συμφέροντα. Συνέπειες που δεν έχουν προβλέψει και συνυπολογίσει μέχρι σήμερα.
Η Ελλάδα οφείλει να αποκρούσει με κάθε τρόπο το σύμφωνο γερμανικής σταθερότητας μιας συντηρητικά γερμανοποιημένης Ευρώπης.
Να πείσει ότι είναι αποφασισμένη, αν εκείνοι θέλουν να μας οδηγήσουν στην καταστροφή στο όνομα του χρέους, σε μια πορεία από την οποία θα χάσουν και εκείνοι όσα κερδίζουν από την ύπαρξη αυτής της νεοφιλελεύθερης ΕΕ.
Να εξηγήσει στους υβριστές της, ότι δεν πρόκειται να παραδοθεί στα σχέδιά τους να πληρώνει εις αεί όλο και μεγαλύτερα χρέη και ταυτόχρονα να ξεπουλά τον πλούτο της.

Ως Ελληνες οφείλουμε να τους εξηγήσουμε ότι δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη να τους αδειάζουμε τη γωνιά από την ΕΕ όπως μας προτρέπουν προκλητικά οι πιο σκληρές μερίδες του γερμανικού κεφαλαίου και κάποιοι ανόητοι στην αριστερά νομίζουν ότι η ανταπόκριση σε αυτή την πίεση αποτελεί την εναλλακτική λύση προς όφελος της Ελλάδας.
Όχι! Και πάλι όχι!. Θα μείνουμε εκεί, με όλα τα θεσμικά μας δικαιώματα!

Ένα πράγμα θα πρέπει να γνωρίζουν: αν είναι να μας χρεοκοπήσουν θα τους αντισταθούμε! Ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται! Έχουμε όλα τα θεσμικά δικαιώματα και δυνατότητες να μπλοκάρουμε όλα τα ευρωπαϊκά σχέδια που μας οδηγούν εμάς στον γκρεμό.
‘Η θα συμβιβαστούν, ή το κόστος τους θα είναι το μέγιστο.
Εμείς θα ζήσουμε με τα χρέη μας και εκείνοι θα χάσουν τον δρόμο που τους καθιστά ισχυρούς στην διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή. Όπως η Γαλλία είχε ακολουθήσει την πολιτική της άδειας καρέκλας το 1966, προκειμένου να επιβάλλει στους άλλους αλλαγές στην τότε κοινοτική αγροτική πολιτική, έτσι και εμείς αν είναι να μας καταστρέψουν θα μπλοκάρουμε όσο δυνάμεθα την ίδια την λειτουργία της ΕΕ. Θα την παραλύσουμε.

Δεν παραδινόμαστε. Δεν εγκαταλείπουμε τα όπλα που διαθέτουμε και για αυτό δεν φεύγουμε ούτε από την ΕΕ, ούτε από την ευρωζώνη. Μένουμε για να παλέψουμε με ένα και μοναδικό μοτίβο:
Όποιος θελήσει να καταστρέψει την Ελλάδα θα έχει κόστος. Όσο μπορούμε πιο υψηλό! Τέρμα οι ευγένειες. Τέρμα οι υποχωρήσεις! Τέρμα οι σκέψεις «να τους αδειάσουμε τη γωνιά».

Εδώ θα σταθούμε!
Στις Θερμοπύλες.
Και ας πέσουμε.
Αλλά δεν θα περάσουν.

Η φωτοσύνθεση είναι από το "Γρέκι"
read more "Με την πλάτη στον τοίχο, ήρθε η ώρα να απειλήσουμε τους εκβιαστές μας" Διαβάστε περισσότερα...

Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της διάλυσης του κράτους...


Το μήνυμα της απόφασης της περασμένης Παρασκευής δεν έγκειται στο λογιστικό άθροισμα, επιμήκυνση συν μείωση του επιτοκίου συν δυνατότητα αγοράς ομολόγων από το ταμείο...

Το μήνυμα είναι πολιτικό και έγκειται στο δεύτερο βήμα μετά την Άνοιξη του 2010 της υπεράσπισης του ευρώ και της έναρξης της σύγκλισης μιας ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης.

Αν και εκκρεμεί η οριστική απόφαση της 25 Μαρτίου, οι γενικές κατευθύνσεις έχουν χαραχτεί. Τηρουμένων των αναλογιών έχει τη σημασία της ναυμαχίας του Ναβαρίνου για το μέλλον του τόπου, καθώς αν ολοκληρωθεί ποτέ η διαδικασία, θα αλλάξει τα πολιτειακά και κυριαρχικά δεδομένα ολόκληρης της Γηραιάς Ήπείρου...

Πάντα σε τέτοιας έκτασης μεταβολές υπάρχουν τριβές και αναστατώσεις. Υπό την έννοια αυτή εξηγούνται οι χαρακτηρισμοί και το προφίλ «δράκουλα» που φιλοτεχνούν τα λαϊκίζοντα μέσα ενημέρωσης και κόμματα στην Ελλάδα για τη Μέρκελ...

Όπως επίσης το αντίστοιχο προφίλ που φιλοτεχνούν τα λαϊκίζοντα έντυπα της Γερμανίας για τους "τεμπέληδες" Έλληνες και λοιπούς νότιους εν γένει...

Τώρα, εκ των υστέρων, έχουμε μια ειδυλλιακή εικόνα για τον αγώνα και τις περιπέτειες της δημιουργίας του ελληνικού εθνικού κράτους την επαύριον της επανάστασης του 1821...

Όσοι όμως έχουν εντρυφήσει βαθύτερα των σχολικών εγχειριδίων στην ιστορία, γνωρίζουν πόσες διαμάχες και προστριβές υπήρξαν κατά τη διαδικασία της εθνικής ολοκλήρωσης... Όπως π.χ. η άρνηση της Μάνης να απεμπολήσει τα τοπικά κυριαρχικά της δικαιώματα των μπέηδων υπέρ του ελληνικού κράτους... Υπάρχουν πολλές ανάλογες τριβές, αλλά της Μάνης ήταν η πιο έντονη γιατί έφτασε ο Καποδίστριας να κλείσει στη φυλακή τον Πετρόμπεη και οι Μανιάτες να τον δολοφονήσουν στη συνέχεια...

Ο Καποδίστριας, εκτός από άκαμπτος διαπραγματευτής, ήταν και οδοστρωτήρας που ετοίμασε το έδαφος για το ελληνικό κράτος. Η μεγαλύτερη συνεισφορά σε αυτή την προσπάθεια ήταν η δημιουργία σχολείων σε όλη την επικράτεια, σχολείων που έκαναν την ελληνική κυρίαρχη γλώσσα και μπόλιασαν τη νεογεννηιθήσα εθνική συνείδηση...

Τα πράγματα για την Ευρώπη θα πάρουν το δρόμο χωρίς επιστροφή όταν εκτός της οικονομικής σύγκλισης δρομολογηθεί και σύγκλιση της διδακτέας ύλης στα σχολεία. Κάτι που έχει γίνει σε κάποιο στάδιο μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας στο πώς διδάσκεται η ιστορία στα μεταξύ τους σχολεία...

Βέβαια τώρα υπάρχουν και άλλοι ισχυροί δίαυλοι πολιτισμικής αλληλεπίδρασης όπως είναι τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, η μουσική, ο κινηματογράφος...

Βέβαια το μέγεθος του εγχειρήματος δημιουργεί και άλλου μεγέθους προβλήματα, που δεν είχαν οι διαφορές μεταξύ του μπέηδων του Μοριά και των αρματολών της Ρούμελης...

Οι σημαντικές δυσκολίες αυτού εγχειρήματος δεν είναι τόσο το λογιστικό πρόβλημα του πως θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα το βουνό των 350 δισ. ευρώ χρέους, αλλά τις διαφορετικές βαθύτερες ψυχικές εγχαράξεις για τον τρόπο που βλέπουν τη ζωή, τον κόσμο και κατά συνέπεια και τα της λογιστικής οι βόρειοι και νότιοι...

Παραδείγματος χάριν...

Το πρόβλημα με τους Γερμανούς γενικότερα είναι πως αντιλαμβάνονται τη ζωή σαν μια σοβαρή υπόθεση και προσπαθούν να συμπεριφερθούν ανάλογα σοβαρά...

Στον τρόπο ζωής τους ταιριάζει περισσότερο η εξαγνιστική πειθαρχία του προτεσταντισμού και γενικότερα η τελεολογία είτε αυτή έχει τις ρίζες της στο Χέγκελ ή τον θρησκευτικό μεσσιανισμό...

Όπερ, υπάρχει κάποιος απώτερος σκοπός, είτε πρόκειται για την κατά Χέγκελ πορεία της ύλης προς την αυτογνωσία της, είτε προς την έλευση του Μεσσία, τη Δευτέρα παρουσία, τη βασιλεία των ουρανών κλπ...

Εμείς οι νότιοι έχοντας πιο ισχυρή τη διονυσιακή ρίζα και κάποια ψήγματα του Ζορμπαδικού αρχέτυπου από τη μια πλευρά και του Καραγκιοζικού από την άλλη εκπέμπουμε σε άλλα μήκη κύματος.

Γενικώς, αντιμετωπίζουμε τη ζωή σαν κακοστημένη φάρσα και της συμπεριφερόμαστε και ανάλογα... Νομίζω πως μας ταιριάζει περισσότερο ο Αρθούρος Σοπενχάουερ, όταν λέει πως η αισιοδοξία της νιότης μοιάζει με την ανάβαση στην πλαγιά ενός βουνού κάποιου που δεν γνωρίζει πως μετά την κορυφή στη βάση της άλλης πλαγιάς περιμένει ο θάνατος...

Αυτό που έχει σημασία στο μόρφωμα που έχει δρομολογηθεί είναι να δοθεί η ευκαιρία σε κάθε πλευρά να αναδείξει τις δεξιότητές της. Θα είναι δραματικό π.χ. να αναθέσεις τη διαχείριση της πολυκατοικίας σε Έλληνα, το εμπόριο σε Γερμανό και το μαγείρεμα σε Άγγλο...

Αν μη τι άλλο προμηνύεται μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια στην ιστορία της ανθρωπότητας και όπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα τότε, καλύτερα από μέσα παρά απ’ έξω...

Αποχαιρέτα τα χαμηλότερα που περίμενες...

Την ιστορία του Χότζα που πάει στον Κατή να παραπονεθεί για το μικρό του σπίτι, την ξέρετε. Του λέει να βάλει μέσα και τα ζώα (κότες, γουρούνια, άλογα και πρόβατα) μέχρι που δεν χωράει ούτε καρφίτσα και μετά του ζητάει κάθε μέρα να βγάζει από το σπίτι και από ένα... Μέχρι που ο Χότζας ανακαλύπτει πως το σπίτι είναι περισσότερο ευρύχωρο απ’ όσο πίστευε...

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη χρηματιστηριακή μας αγορά. Το ράλι που ξεκίνησε χθες σαν συνέχεια αυτού που είχε δρομολογηθεί τον Ιανουάριο που πέρασε, βρίσκεται εγγύτερα της αρχής παρά του τέλους...
Με λίγη χρηματιστηριακή προπαίδεια αυτό είναι εμφανές...

Όπως είναι φυσικό, αυτές που αντιδρούν περισσότερο είναι οι τράπεζες, λόγω επ’ αόριστον προς το παρόν αναβολής οποιασδήποτε πιθανότητες «κουράς» και οι κρατικές εισηγμένες επειδή όλοι μπορούμε να καταλάβουμε πως οι επιταγές της αποκρατικοποίησης είναι ασφυκτικά πλέον ισχυρότερες από τις αντιστάσεις που μπορούν να προβάλουν τα κυκλώματα των πολιτικών και συνδικαλιστών που τις λυμαίνονται...

Αυτό δεν θα γίνει επειδή οι πολιτικοί αποφάσισαν να ενδώσουν σε μια ορθολογική μεταρρύθμιση, αλλά γιατί μεταξύ δυο κακών γι’ αυτούς θα επιλέξουν αυτό που έχει τις μικρότερες συνέπειες για τους ίδιους...

Επιπλέον κρίνεται σαν πολύ θετικό γεγονός πως όσοι αμφισβητούν την άνοδο διαθέτουν καίρια επιχειρήματα. Όταν, θα αρχίσουν να κλονίζονται, ίσως θα πλησιάζει η ώρα να ακτινογραφήσουμε πάλι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αγοράς...

Το βασικό μας πρόβλημα...

Το 2010 που υποτίθεται πως ήταν χρονιά βαριάς κρίσης με πάνω από 200 χιλιάδες νέους ανέργους και τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους να έχουν υποστεί απανωτές οριζόντιες και άδικες μειώσεις μισθών, οι εισαγωγές έφτασαν τα 44,6 δισ. ευρώ και οι εξαγωγές, παρά τη γενναία κατά 10,8% αύξηση, έφτασαν τα 16,2 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε αν προσθέσουμε και 9,6 δισ. που υπολογίζεται πως εισέρευσαν στη χώρα από τις δαπάνες των ξένων τουριστών.

Το αποτυπώνει άλλωστε ξεκάθαρα και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που καταγράφει πόσα ευρώ εξήλθαν και πόσα εισήλθαν. Το έλλειμμα αυτό το 2010 έφτασε τα 24 δισ. ευρώ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν κοντά στα 20 δισ. ευρώ που σημαίνει πως αν δεν κάνουμε πλεόνασμα σε δέκα χρόνια θα έχουμε πάλι 200 δισ. χρέος...

Δεν έχει κανείς τίποτα προσωπικό με τους συμπολίτες μας που εργάζονται στο δημόσιο, αλλά στο βαθμό που το δημόσιο αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα εμπόδιο για την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας η μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει τους αφορά...

Αλλιώς συνεχίζουμε ομού στο βυθό...

Είτε το θέλουμε είτε όχι, όλα περνάνε από τη διάλυση και επανασύσταση του κράτους σε υγιέστερες βάσεις. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή...

Νέα δημοσκόπηση...

Για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης σε ποια από τις παρακάτω κατευθύνσεις θεωρείτε πως πρέπει να κινηθούμε;

  • Να συνεχίσουν να καλύπτονται οι όροι του μνημονίου με αυξήσεις φόρων, ΦΠΑ και οριζόντιες μειώσεις μισθών;
  • Να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα με απολύσεις στο δημόσιο, έλεγχο της σπατάλης και μείωση των φόρων;
  • Να προβούμε σε παύση πληρωμών, να αποφύγουμε τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις;
  • Άλλο;
read more "Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της διάλυσης του κράτους..." Διαβάστε περισσότερα...

Ο Παπανδρέου αποφασίζει για εκλογές στις 17 Απριλίου;


Η ημερομηνία που ανακοινώνουμε, βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και όλα δείχνουν πως ο Γιώργος Παπανδρέου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (ημερών) θα ανακοινώσει την ημερομηνία εκλογών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες έχουν σωρευθεί δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν την αναγκαιότητα των εκλογών. Στο ερώτημα, τι δείχνουν αυτές οι δημοσκοπήσεις, η απάντηση είναι απλή: την κυβέρνηση να καταρρέει σε καθημερινή βάση. Το "παράξενο" είναι πως το ίδιο συμβαίνει και με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία απλώς έχει μικρότερους ρυθμούς πτώσης.
Έτσι, οι εκλογές προβάλουν σαν η "σανίδα σωτηρίας" πριν τον κομματικό, πολιτικό και προσωπικό όλεθρο που επίκειται τόσο για το ΠΑΣΟΚ, όσο και για τον Γιώργο Παπανδρέου. Σημαντικό στοιχείο (αναφέρεται από το περιβάλλον του Μαξίμου) είναι η κατάσταση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν πιστεύει πλέον πως μπορεί να αναστραφεί το κλίμα, αφού η τρόικα ζητάει περισσότερα μέτρα, τα οποία θα αποτελέσουν και την απόλυτη πολιτική ισοπέδωση του πρωθυπουργού και του κόμματος (το οποίο υποτίθεται πως εκφράζει).
Ένα από αυτά τα οικονομικά μέτρα που καλείται να ανακοινώσει η κυβέρνηση Παπανδρέου, είναι και η νέα αύξηση του ΦΠΑ. Για την ακρίβεια δεν πρόκειται για αύξηση, αφού θα γίνει ένας "ισοσκελισμός", ένα ενιαίο ΦΠΑ της τάξης του 20% για ΟΛΑ τα είδη. Και σε όλα τα είδη συμπεριλαμβάνονται τα άκρως απαραίτητα για την επιβίωση, δηλαδή τα τρόφιμα...!
Πριν, λοιπόν, την αναγκαιότητα λήψης αυτών των επαχθών αντιλαϊκών μέτρων, πριν την συνάντηση του πρωθυπουργού με μία πιθανότατη εξέγερση ακόμη και των πιστών κομματόσκυλων που μέχρι στιγμής απολαμβάνουν μίας άτυπης "ασυλίας" στο δημόσιο, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως κοινωνικό "ανάχωμα" των οιονδήποτε κοινωνικών αντιδράσεων. Κι επειδή αυτό το "ανάχωμα" πρόκειται λίαν συντόμως να το απολέσει η κυβέρνηση, η λύση των εκλογών εμφανίζεται ως η μοναδική λύση που, ενδέχεται, να σώσει τα... προσχήματα και κυρίως τα... πρόσωπα.
Οι "προβλέψεις" αναφέρουν αδυναμία δημιουργίας αυτοδύναμης κυβέρνησης και ως εκ τούτου, πληροφορίες αναφέρουν πως άνθρωποι της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει κάποιες επαφές για να εξασφαλίσουν μία "υπόγεια" συνεργασία σήμερα και επίσημη συγκυβέρνηση την επομένη των εκλογών.
Έτσι, η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών αναμένεται να γίνει τις επόμενες 48 - 72 ώρες. Βέβαια, επειδή έχουμε τον Γιώργο Παπανδρέου πρωθυπουργό κι επειδή γνωρίζουμε πως δεν ασκεί ουσιαστική πολιτική, αλλά επικοινωνιακή πολιτική (μαντέψτε γιατί ζούμε αυτό το χάλι ως χώρα και γιατί μας έρχονται χειρότερα), δεν είναι απίθανο να αναβάλει ακόμη και την έσχατη ευκαιρία που του δίνεται και να τολμήσει να κερδίσει χρόνο στην παραμονή του στην εξουσία, μέσω ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού. Κάτι τέτοιο όμως, ενώ θα εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, θα σήμαινε την πολιτική του εξόντωση.
Έτσι ο Γιώργος Παπανδρέου στέκεται πλέον μπροστά στο προσωπικό του δίλημμα: θα λειτουργήσει δημοκρατικά θέτοντας το ερώτημα (και την ευθύνη) στον ίδιο τον λαό, ή θα προτιμήσει την αυτοκαταστροφική του τάση που ελάχιστα απέχει από το... "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" και θα συνεχίσει την πορεία προς τον όλεθρο;http://kostasxan.blogspot.com/2011/03/17.html?utm_source=BP_recent
read more "Ο Παπανδρέου αποφασίζει για εκλογές στις 17 Απριλίου;" Διαβάστε περισσότερα...

Το σύνδρομο των εξεγερμένων της Αφρικής "χτυπάει" τους Κούρδους της Τουρκίας


Πυρετός προετοιμασιών παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις υπηρεσίας ασφαλείας και πληροφοριών της Τουρκίας, μετά από φήμες και διαδόσεις ότι οι Κούρδοι προετοιμάζονται για μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις στο Ντιγιαρμπακίρ και σε άλλες πόλεις του Κουρδιστάν, καθώς και σε διάφορες μεγαλουπόλεις της λοιπής Τουρκίας, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, το Αϊδίνι, η Μερσίνα, τα Άδανα κλπ.

Το καίριο ζήτημα που απασχολεί τους πάντες στην Τουρκία το διάστημα αυτό, είναι η στάση που θα κρατήσουν οι Κούρδοι κατά τη διάρκεια των πανηγυρικών εκδηλώσεων που θα κάνουν στις 21 Μαρτίου, ημέρα της Ελευθερίας και της Επανάστασης για τον δοκιμαζόμενο κουριδκό λαό, που υφίσταται τριπλή κατοχή, από Τούρκους, Σύριους και Ιρανούς.

Η αναφορά του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, σε προηγούμενη συνάντηση που είχε με τους δικηγόρους του στη φυλακή Ιμραλί, σε δυνατότητα που έχουν και οι Κούρδοι να διαδηλώσουν κατά τον ίδιο τρόπο που το έκαναν οι Αιγύπτιοι και κέρδισαν τα δικαιώματά τους, σήμανε συναγερμό στην τουρκική κυβέρνηση και το κράτος, που αμέσως φρόντισαν να εντείνουν τις συζητήσεις που κάνουν με τον ίδιο τον Άπο και να του υποσχεθούν μια σειρά από παραχωρήσεις, όπως η μείωση του ποσοστού που απαιτείται για να εισέλθει ένα κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο από το 10 στο 5%, καθώς και το ενδεχόμενο της δυνατότητας έκτισης του υπόλοιπου της ποινής του σε κατ' οίκον περιορισμό.

Παρόλες τις διαβεβαιώσεις που φέρεται να έδωσε ο έγκλειστος Κούρδος ηγέτης στις τουρκικές αρχές, οι κουρδικές οργανώσεις φαίνεται ότι εργάζονται πυρετωδώς για να πετύχουν κοσμοσυρροή στις εκδηλώσεις του Νεβρόζ καθώς και για να εντείνουν τον αγώνα τους για απελευθέρωση τη διετία 2011-2012.

Τους φόβους αυτούς του τουρκικού κράτους και μάλιστα του βαθέος κράτους εξέφρασε χθες ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρόεδρος του κόμματος των γκρίζων λύκων (ΜΗΡ), που είναι γνωστό ότι στην ουσία πρόκειται για έναν πολιτικό μηχανισμό που αποτελείται από ομάδες παρακρατικών και παραστρατιωτικών που είναι καλά οργανωμένοι στο σύνολο της τουκρικής επικράτειας, σε συγκέντρωσή του κόμματός του, στον Μπουτζά της Σμύρνης.
Αναφερόμενος στα γεγονότα της Λιβύης ο Μπαχτσελί ανέφερε ότι το ίδιο σενάριο μπορεί να εφαρμοστεί και στην Τουρκία. Συγκεκριμένα ο Μπαχτσελί είπε τα εξής:
"Σε περίπτωση που πετύχουν το στόχο τους οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, ο κίνδυνος θα φθάσει στη δική μας πόρτα. Τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο που αφορά την Τουρκία".


Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το Κουρδικό, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Ερντογάν, είπε:
"Πες στο λαό τί θα κάνεις στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Θα τεθούν σε εφαρμογή αυτά που συνενοήθηκες με τους φίλους μας πέρνα του ωκεανού ή αυτά που συζήτησες με το τέρας που βρίσκεται στο Ιμραλί".


Από την άλλη πλευρά, οι τουρκικές αρχές ασφαλείας μαγνητοσκόπησαν μυστικά σύσκεψη που έκαναν υψηλόβαθμα στελέχη του κουριδκού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος στα γραφεία του Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (BDP) στη συνοικία Μπέιογλου της Κωνσταντινούπολης και έδωσαν στη δημοσιότητα τα όσα διημείφθησαν μεταξύ των μελών του κουρδικού κινήματος, σχετικά με το σχέδιο δράσης το επόμενο διάστημα.
Οι συνομιλία, που έγινε μεταξύ του Κυρίου Χ και της Κυρίας Χ έχει ως εξής, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής αστυνομίας:

Κύριος Χ.: Το 2011 θα είναι η χρονία που θα πραγματοποιηθεί η επανάσταση. Το 2012 θα συγκεντρωθούμε στο Ντιγιαρμπακίρ. Φέτος θα πρέπει να εντείνουμε λίγο ακόμα τις προσπαθειές μας. Πρέπει να περάσουμε στην ολοκληρωτική αντίσταση. Ο λαός θα πρέπει να κάνει επιστράτευση και να είναι έτοιμος για πόλεμο.

Κυρία Χ.: Μόλις τελειώσει οη εκεχειρία και η αποχή από τη δράση, ο επαναστατημένος λαός θα αρχίσει τον πόλεμο. Θα πρέπει να προετοιμάσουμε τον κόσμο έτσι ούτως ώστε ο καθένας να πάρει ένα όπλο και να συγρουστεί, όπως έγινε στις επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

Κύριος Χ.: Στις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να κάψουμε όλες τις συνοικίες και τις γειτονίες.

Κυρία Χ.: Η νεολαίοι μας είναι ορκισμένοι και έτοιμοι να θυσιαστούν για τον Άπο. Το να θυσιαστεί κανείς δεν είναι απλό πράγμα. Θα πρέπει να βάλουμε φωτιά, να πυρπολήσουμε την Κωνσταντινούπολη.

Κύριος Χ: Ο διοικητής ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης δεν θα πρέπει να κοιμηθεί στις 15 Φεβρουαρίου. Θα δούμε ποιές είναι οι ικανότητές τους για επέμβαση. Στο Παρίσι κάηκαν 10 χιλιάδες αυτοκίνητα σε μια βραδιά. Γιατί να μη γίνει το ίδιο και στην Κωνσταντινούπολη; Εντάξει, δε λέω, τα 10 χιλιάδες είναι πολλά, μπορούν να καούν όμως 500 αυτοκίνητα. Ο κάθε σύντροφος θα πρέπει να θέσει για τον εαυτό του έναν στόχο. Για παράδειγμα εδώ μέσα είμαστε 50 άτομα. Αν κάψει ο καθένας μας από 10 αυτοκίνητα, βγαίνει ο λογαριασμός μας. Ο κάθενας μας μπορεί να πάρει μαζί του δέκα άτομα και να κάνει ένα επεισόδιο. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε διαδηλώσεις και επεισόδια σε πενήντα διαφορετικά σημεία, να λεηλατήσουμε την πόλη. Στις 15 Φεβρουαρίου θα βάλουμε την τελευταία μας τελεία. Ανακηρύσσουμε τον Φεβρουάριο σε μήνα διαδηλώσων και επεισοδίων.

Να σημειωθεί ότι μετά τη συγκεκριμένη συγκέντρωση ο αστυνομία εξαπέλυσε κυνηγητό εναντίον των Κούρδων.

Παρόλα αυτά, από τις 1 μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου πυρπολήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη 109 αυτοκίνητα, ενώ συνελήφθησαν 39 άτομα.

Να σημειωθεί ότι ο Αμντουλλάχ Οτζαλάν, στην τελευταία συνάντησή του με τους δικηγόρους του ανέφερε ότι καλό θα ήταν να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πλήθος στο Ντιγιαρμπακίρ και σε άλλες πόλης της Τουρκίας και του Κουρδιστάν, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα συμβάλλει στο αγώνα τους μια επανάσταση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
read more "Το σύνδρομο των εξεγερμένων της Αφρικής "χτυπάει" τους Κούρδους της Τουρκίας" Διαβάστε περισσότερα...