Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Μόνο το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» λείπει από το σκηνικό


Όλα πλέον θυμίζουν την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 1929 -32: Η Ελλάδα γίνεται θύμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Στην Κοινωνία των Εθνών η Δημοσιονομική Επιτροπή απαιτεί από την Ελλάδα να βρεθεί λύση στο ζήτημα της αποπληρωμής των δανείων. Ύστερα από εντολή της αποφασίζεται η αύξηση της φορολογίας, εισάγεται ο νέος φόρος του κύκλου εργασιών, η αύξηση των ταχυδρομικών τελών και άλλα. Αν σας θυμίζει κάτι όλο αυτό.
Ομιλεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος Πρωθυπουργός της Ελλάδας τότε και απευθύνεται στις 31 Μαρτίου του 1932 στο Κοινοβούλιο: “Το κόμμα των Φιλελευθέρων αξιοί υπέρ εαυτού την τιμητικήν αποστολήν, αυτό μόνον να εκτεθή εις φθοράν, αφού άλλως τε του επιβάλλεται τούτο ως καθήκον λόγω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας…Γνωρίζω βεβαίως ότι το κυβερνητικόν έργον θα δημιουργήσει χιλιάδας δυσηρεστημένων. Άλλ’ όπως δεν εδίστασα ν’ αντιμετωπίσω την δυσαρέσκειαν του προσφυγικού κόσμου με τον οποίον τόσοι με συνέδεαν δεσμοί, όταν έκρινα ότι καθήκον ειλικρινείας μου επέβαλλε και απέναντι αυτού του ιδίου να του εξαγγείλω την θλιβεράν αλήθειαν ότι δεν ήτο δυνατόν να δοθούν συμπληρωματικαί αποζημιώσεις, όπως αντιμετώπισα τόσας φοράς κατά τον τετραετή κυβερνητικόν βίον μου κάθε απαράδεκτον απαίτησιν οιωνδήποτε ωργανωμένων ομάδων, οσονδήποτε πολυπληθών, δεν θα διστάσω και τώρα να επιτελέσω μέχρι τέλους το καθήκον μου.”
Είχε προηγηθεί το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» (1893) του Χαρίλαου Τρικούπη.
Λέγεται πως το είπε στη Βουλή στις 10 Δεκεμβρίου του 1893, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του κράτους και την αδυναμία του να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος του. Όπως είναι γνωστό, η χώρα τότε κήρυξε πτώχευση, η οποία επέφερε την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου. Όμως, αν και θεωρείται πως η φράση λέχθηκε από του βήματος της Βουλής, αμφισβητείται πως χρησιμοποιήθηκε από τον Τρικούπη στην ομιλία του, καθώς από τα πρακτικά της Βουλής δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με μαρτυρία του Ανδρέα Συγγρού στα Απομηνμονεύματά του, αναφέρει πως άκουσε εκείνη την μέρα τον Τρικούπη να προφέρει την φράση στην ομιλία του, αλλά δεν διευκρινίζει αν η φράση ειπώθηκε στην Βουλή ή εκτός αυτής. Πάντως, παρόμοια φράση, ελαφρά παραλλαγμένη, χρησιμοποίησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν με την φράση του «τελικώς επτωχεύσαμεν» τον Μάιο του 1932, η Ελλάδα θα κηρύξει για άλλη μια φορά πτώχευση, κάτω από το υψηλό χρέος από τον δανεισμό μετά την Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και την διεθνή οικονομική ύφεση από το Κραχ του 1929.
Όλα όμως είχαν ξεκινήσει το 1845, όταν ψηφίστηκε ο πρώτος προϋπολογισμός της Ελλάδας
Αποκαλυπτικό, της κατάστασης που επικρατούσε, είναι και το απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής της 27ης Αυγούστου 1845: «Αρξαμένης της περί τούτου συζητήσεως, ο εισηγητής της επιτροπής εξέθηκεν, ότι το δάνειον των εξήκοντα εκατομμυρίων, εγγυηθέν και από τας τρείς συμμάχους Δυνάμεις, στηρίζεται εις την περί τούτου δοθείσαν εντολήν, ορίζουσαν και τον σκοπόν και τον τρόπον της χρήσεως αυτού, ότι το δάνειον τούτο, όχι μόνον διεχειρίσθη κακώς, ουδόλως εκπληρωθέντων των όρων του ψηφίσματος της συνελεύσεως, δια την σύστασιν δανειστικής τραπέζης, την ενίσχυσιν της γεωργίας κλπ. Αλλά μόνο δεκατέσσερα εκατομμύρια εστάλησαν εις την Ελλάδα, και ταύτα κατασπαταλευθέντα δια τα Βαυαρικά τότε στρατεύματα και εις άλλα τακτικά της κυβερνήσεως έξοδα, ενώ ώφειλον να δαπανηθώσι προς ενίσχυσιν και ανάπτυξιν των παραγωγικών κεφαλαίων του εθνικού πλούτου,ότι ένεκα τούτου η Ελλάς, ουδόλως ωφεληθείσα εκ του δανείου τούτου αδυνατεί ήδη να αποτίσεις προς τας εγγυούμενας δυνάμεις τας οφειλόμενας μέχρι τούδε δόσεις».
Τι απόφαση έλαβε η Βουλή ;
«Ο Πρόεδρος απήγγειλεν ότι η Βουλή δι’ ονομαστικής ψηφοφορίας (68 ψήφοι υπέρ και 13 κατά), παρεδέχθη να καταχωρισθεί εις το Α΄κεφάλαιο του προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών το οφειλόμενον δια τόκους και χρεόλυτρα ποσόν, εκφράζουσα τας ευχάς της προς τας δυνάμεις δια να περιμείνωσιν επί έτη τινά το έθνος, μέχρις ου βελτιωθείσης της καταστάσεώς του δυνηθή να πληρώση τακτικώς και αδιαλείπτως τας υποχρεώσεις του ταύτας επί τη βάσει των λόγων και παρατηρήσεων της επί του προϋπολογισμού εισηγητικής επιτροπής».
2011: The End;
Θέσεις του σημερινού πρωθυπουργού στην αμαρτωλή πολιτική σκηνή, αλλά ο ίδιος είναι... αθώος (ή καθυστερημένος)
Θέσεις στην Ελληνική Πολιτική σκηνή
Βουλευτικές θητείες
Βουλευτής Αχαΐας (1981-1996)
Βουλευτής Α’ Αθήνας (1996-2004)
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης (Μάρτιος 2004-Σεπτ. 2007)
Βουλευτής Αχαΐας (Σεπτ. 2007 – Οκτ. 2009)
Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής (Οκτ. 2009 – Σήμερα)
Υπουργικές θητείες
Υφυπουργός Πολιτισμού (Ιούλιος 1985 – Φεβρουάριος 1987)
Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1988 – 1989)
Υφυπουργός Εξωτερικών (Οκτώβριος 1993 – Ιούλιος 1994)
Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Ιούλιος 1994 – Σεπτέμβριος 1996)
Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (Σεπτέμβριος 1996 – Φεβρουάριος 1999)
Υπουργός Εξωτερικών (Φεβρουάριος 1999 – Φεβρουάριος 2004, Οκτώβριος 2009 – σήμερα)
Από το 2009 και έπειτα έχει επίσης την ιδιότητα του Πατριώτη, που του χάρισε άλλωστε και την τιμη της βράβευσης με την Quadriga.
Δηλώσεις του σημερινού ανθυ-πρωθυπουργού
Λεφτά υπάρχουν, δεν γνωρίζαμε ότι το πρόβλημα είχε τέτοια έκταση, δεν θα προσφύγουμε στον μηχανισμό, το πιστόλι είναι γεμάτο, δεν θα πληγούν οι αδύναμες ομάδες, δεν θα παρθούν νέα μετρά και πλέον το καταπληκτικό το 2011-12 θα έχουμε ανάπτυξη.



read more "Μόνο το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» λείπει από το σκηνικό" Διαβάστε περισσότερα...

Προβοκάτσια Σκοπίων με τον Μ. Αλέξανδρο


Με άκρα μυστικότητα φυλάσσεται τους τελευταίους μήνες στα Σκόπια το επιβλητικό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που – σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “newsbomb.gr”- θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της FYROM μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2011.

Οι Σκοπιανοί, που ποντάρουν πολλά σε επίπεδο προπαγάνδας στην τοποθέτηση του αγάλματος και το περιμένουν με εξαιρετική ανυπομονησία, το έχουν εντάξει στο πλαίσιο ενός σχεδίου χωροταξίας και ανάπλασης έως το 2014, που αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, αφού θα ξεπερνά το ύψος μιας οκταόροφης πολυκατοικίας.

Ο μαρμάρινος ανδριάντας φτιάχτηκε στην Φλωρεντία της Ιταλίας, ξεπερνά τα 22 μέτρα και περιλαμβάνει εκτός από τον έφιππο στον Βουκεφάλα Μέγα Αλέξανδρο, 8 μαρμάρινους πολεμιστές και 5 χάλκινα λιοντάρια. Όσο για το κόστος του;

Οι… «γείτονές μας» δεν υπολόγισαν τα 5 εκατ. ευρώ, αφού στόχος τους είναι να συμπεριληφθεί ανάμεσα στα μεγαλύτερα αγάλματα της Ευρώπης.

Το θέμα ξεκίνησε τρία χρόνια πριν, αλλά με δεδομένο ότι το άγαλμα είναι πια έτοιμο και έχει μεταφερθεί στη χώρα που το… παρήγγειλε, είναι πλέον πασιφανές ότι τα Σκόπια με τα οποία μας χωρίζουν οι μεγάλες εθνικές και ιστορικές διαφορές, επιδιώκουν να οικειοποιηθούν και να «ορθώσουν» τον Μέγα Αλέξανδρο σε μια περίοδο που μπορεί ο ελληνικός λαός να αποπροσανατολιστεί.

Γι΄ αυτό και οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για τον Μάρτιο του 2011, οπότε και ένα από τα επικρατέστερα σενάρια κάνουν λόγο για εκλογές στην Ελλάδα με στόχο κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Θα προτιμούσαν, δηλαδή, την ώρα που εμείς ψηφίζουμε για την πορεία και την επιβίωσή μας ως έθνος, να τοποθετούν τον Μέγα Αλέξανδρο στην μεγαλύτερη πλατεία τους για να μας ατενίζει!

Το γεγονός, πάντως, θεωρείται τόσο τετελεσμένο, που ήδη το σκοπιανό περιοδικό «Φόκους» δημοσίευσε σε πρωτοσέλιδό του με βάση την επίσημη μακέτα το πώς θα είναι σύντομα η πρωτεύουσα με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την ίδια ώρα που, σε εσωτερικό επίπεδο, προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό η απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει θέση.

Ρεπορτάζ: Ράνια Καρατζαφέρη

πηγη

read more "Προβοκάτσια Σκοπίων με τον Μ. Αλέξανδρο" Διαβάστε περισσότερα...

Έτοιμος να τα βροντήξει ο Χάρης Παμπούκης> Δεν θα είμαι ανάμεσα σ’ αυτούς που θα προδώσουν την πατρίδα μου…

pampoukis_sayed_9232790.JPG

«Όλα έχουν ένα όριο. Αρκετά. Δεν θα είμαι εγώ ανάμεσα σ αυτούς  που θα προδώσουν την Ελλάδα. Δεν έχω κανένα λόγο να το κάνω. Δόξα το Θεό, έχω βγάλει χρήματα από τη δουλειά μου, τόσο ώστε να ζω αξιοπρεπώς εγώ και η οικογένειά μου. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η εθνική ακεραιότητα της πατρίδας μου και το μέλλον των νέων ανθρώπων  σ αυτή τη χώρα…»

Έξαλλος είναι το τελευταίο διάστημα ο Χάρης Παμπούκης με όσα διαδραματίζονται στη κυβέρνηση.

Για να φτάσει η απόγνωσή του σε τέτοιο βαθμό σημαίνει ότι το παιγνίδι έχει χοντρύνει επικίνδυνα και κάποιοι κάνουν λόγο για εθνική προδοσία και οργανωμένο έγκλημα κατά της Ελλάδας.

Μέσα στη μέρα είναι πολύ πιθανό να έχουμε συγκλονιστικές εξελίξεις.



Η πολιτική ζωή του τόπου κάθεται πάνω σε κρατήρα ηφαιστείου.

Η αντίδραση του Χάρη Παμπούκη είναι ενδεικτική. Αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, κάποιοι ξεπουλάνε στη κυριολεξία τη πατρίδα και συγκεκριμένα το Αιγαίο, τη Θράκη ακόμη και την Ήπειρο.

Οι εξελίξεις μέσα στη μέρα, όπως όλα δείχνουν,  θα είναι συγκλονιστικές…

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΡΗΣ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ


Προσωπικά στοιχεία ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ Χαράλαμπος Π. Παμπούκης
ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ Παναγιώτης
ΕΤΟΣ/ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ 1958, Αθήνα
ΟΙΚΟΓ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Έγγαμος
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νομικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών Δικηγόρος Παρ’Αρείω Πάγω
ΤΟΠΟΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ Αθήνα
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Βασιλίσσης Σοφίας 27, 4ος όροφος ΤΚ 106 74 Αθήνα
ΤΗΛΕΦΩΝΑ/ΦΑΞ 210 – 7209590-591-592 210 – 7209593 Ε-ΜΑΙL pamboukis@a-law.gr

Τίτλοι Σπουδών

Ιούνιος 1979 DEUG, Πανεπιστήμιο PARIS I – Πάνθεον – Σορβόννη

Ιούνιος 1980 Licence en droit, Paris I – Pantheon – Sorbonne

Ιούνιος 1981 Maitrise en droit, Paris I – Pantheon – Sorbonne Diplome du Centre Universitaire d’Etudes Communautaires et Europeennes Paris I – Pantheon – Sorbonne

Ιούνιος 1982 DEA – Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο και Δίκαιο Διεθνούς Εμπορίου, Paris I – Πάνθεον – Σορβόννη

Ιούλιος 1984 Παρακολούθηση σεμιναρίων στην Ακαδημία της Χάγης για το Διεθνές Δίκαιο (Τμήμα Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο)

Ιούλιος 1986 Παρακολούθηση σεμιναρίων στην Ακαδημία της Χάγης για το Διεθνές Δίκαιο (Τμήμα Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο)

Ιανουάριος 1990 Docteur d’Etat en droit (Tres honorable) L’ acte public etranger en droit international prive, pref, Lagarde, Bibliotheque de droit prive, t. 219, Paris, LGDJ, 1993 XXII+360

Ερευνητική και Διδακτική Εμπειρία

1984 – 1987 Έρευνα στο Centre de Recherches de droit international – Paris II

1990 Λέκτορας Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

1990 – 1996 Γενικός Γραμματέας της έκδοσης Revue Hellιnique de droit international

1992 – 1996 Σύμβουλος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ευρωπαϊκή συνεργασία σε θέματα αστικού δικαίου

1995-1997 Μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την Επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών σχετικής με την διεθνή πώληση αγαθών (Σύμβαση Βιέννης)

1997 Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

1998 Ανάθεση διδασκαλίας στην Ακαδημία διεθνούς δικαίου (Χάγη α’ περίοδος – υπεύθυνος σεμιναρίων γαλλικής γλώσσας)

2003 Ανάθεση διδασκαλίας στην Ακαδημία διεθνούς δικαίου ειδικού μαθήματος με θέμα ιδιωτικό διεθνές δίκαιο και διεθνές ομοιόμορφο, το οποίο θα δημοσιευτεί προσεχώς στη συλλογή μαθημάτων της Ακαδημίας

Δικηγορία

1984 Εγγραφή στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

1987 – 1988 Συνεργασία με το διεθνές δικηγορικό γραφείο Coudert – Freres (Παρίσι) με δραστηριοποίηση στα τμήματα εταιρικού δικαίου, διεθνούς εμπορικής διαιτησίας κλπ

1990 Ίδρυση του δικηγορικού γραφείου Φλογαϊτης – Παμπούκης – Σιούτη και Συνεργάτες και εναργής ενασχόληση με θέματα εμπορικού δικαίου, αστικού δικαίου, διεθνών συναλλαγών, διαιτησίας κλπ

1996 Διορισμός ως δικηγόρου στον Άρειο Πάγο

Δημοσιευμένο Συγγραφικό Έργο

* Μονογραφίες

o L’ acte public etrander en droit international prive, pref. P. Lagarde, Paris, LGDJ, 1993, 360+XXII p. (στα γαλλικά)

o Le contrat de transfert de techniques en droit international prive, Athènes, PUG, 1990 91p. (στα γαλλικά)

o Η Lex Mercatoria ως εφαρμοστέο δίκαιο στις διεθνείς συναλλαγές

o Νομικά πρόσωπα και ιδίως εταιρείες στις συγκρούσεις νόμων, Εκδ. Σάκκουλας 2002

o Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο, Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα, Τύπος Δικαιοπραξίας, Εκδ. Σάκκουλας 2002

* Άρθρα

o Exception Clauses in Conflicts of Laws and Conflicts of Jurisdictions or the Principle of Proximity – Greece, (Kokkini – Iatridou ed.) Martinus Nijhoff, 1994, 221 – 223 = Revue hellènique de droit interantional 1994, 475 – 486

o Η κρίση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τα προβλήματα ιδιωτικού διεθνούς δικαίου

o Η γνώση του αλλοδαπού δικαίου, Αφιέρωμα στον Κρίσπη, Αθήνα, Αντώνης Σάκκουλας, 1995, σελ. 297-340 (στα ελληνικά)

o Δίκαιο Ανταγωνισμού (Ρόκας), άρθρο 23 Ν. 146/1914, Αθήνα, 1996 (στα ελληνικά)

o Ιδιωτικό διεθνές δίκαιο και Ευρωπαϊκή Σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ελληνική Δικαιοσύνη, 1996, (στα ελληνικά)

o Διεθνές Factoring, Νομικό Βήμα (προς δημοσίευση) στα ελληνικά

Άλλες Δραστηριότητες

1996-1997 Ειδικός Σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών

1999-2001 Γενικός Γραμματέας Διοίκησης και Οργάνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών

πηγη

read more "Έτοιμος να τα βροντήξει ο Χάρης Παμπούκης> Δεν θα είμαι ανάμεσα σ’ αυτούς που θα προδώσουν την πατρίδα μου…" Διαβάστε περισσότερα...

Αλβανική TV: Η Ελλάδα «γενναιόδωρη» με τους ξένους

Η Ελλάδα προβαίνει σε ταχύτατες χορηγήσεις αδειών παραμονής σε μετανάστες, οι οποίοι είναι άνεργοι, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλοί Αλβανοί. Το ελληνικό υπουργείο Εργασίας, ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης αδειών παραμονής σε όσους κατόχους έχουν λήξει, αλλά και σε εκείνους τους μετανάστες που δεν μπορούν να την ανανεώσουν, επειδή είναι άνεργοι και δεν μπορούν να υποβάλλουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών κοινωνικής ασφάλισης.
Τη γνωστοποίηση έκανε η ίδια η  αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα, σε ομιλία της αναφερόμενη στις δραστηριότητες της, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας των Μεταναστών.
Από την απόφαση αυτή θα ωφεληθούν πολλοί Αλβανοί μετανάστες, οι οποίοι, λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, έχουν χάσει τις δουλειές τους, ενώ είναι γνωστό ότι ως προϋπόθεση για την ανανέωση της άδειας έχει καθοριστεί αυξημένος αριθμός ημερών κοινωνικής ασφάλισης.

Επίσης, με την απόφαση αυτή, επωφελούνται πολλοί μετανάστες που εργάζονται στη ‘μαύρη’ στην Ελλάδα και δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για άδεια παραμονής.
«Η απομόνωση των νόμιμων μεταναστών από την απασχόληση, υπονομεύει την ελληνική κοινωνία, από  οικονομικής πλευράς, ενώ συγχρόνως προκαλείται φοροδιαφυγή δημιουργώντας και μέσα στην κοινωνία αντικρουόμενες ομάδες και περιοχές ‘γκέτο’ κυρίως μέσα στις μεγαλουπόλεις», δήλωσε η ελληνίδα αναπληρωτής υπουργός.
Στο πλαίσιο, εξάλλου, καταπολέμησης της ‘μαύρης’ εργασίας, η κυβέρνηση Παπανδρέου θα φέρει προς έγκριση ένα νόμο βάσει του οποίου οι εργοδότες μέσω ηλεκτρονικής κάρτας θα δηλώνουν τις θέσεις εργασίας τις οποίες παρέχουν και θα έχουν μια μείωση 10% στις υποχρεώσεις τους στην κοινωνική ασφάλιση.

Τίτλος: «Greqia, “zemërgjerë” me të huajt»
Άντληση: “Top Channel”, 20.12.2010, 20:10
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

read more "Αλβανική TV: Η Ελλάδα «γενναιόδωρη» με τους ξένους" Διαβάστε περισσότερα...

Το ευρώ, η δραχμή και η απάτη


Η είδηση, όπως τη διαβάσατε στην ιστοσελίδα μας χθες, είναι ότι κορυφαίο στέλεχος της Pimco, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ομόλογα, είπε σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt: «Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν χωρίς την έξοδό τους από την Ευρωζώνη ή χωρίς μεγάλες μεταβιβάσεις κεφαλαίων».
Τι είπε δηλαδή αυτό το παλληκάρι; Ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία θα αυξάνεται όσο οι αγορές δεν πιστεύουν πως τέτοιες χώρες μπορούν να αποπληρώνουν τα χρέη τους. Συμπλήρωσε δε ότι «η πολιτική δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια της στον κίνδυνο χρεοκοπίας μέσα στην Ε.Ε.» και ότι το 2013, όταν δηλαδή θα ισχύσει ο μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός χρεοκοπιών, είναι πολύ μακριά.
Και συνεχίζει ο εκπρόσωπος της Pimco; «Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα μπορούν με το δικό τους νόμισμα να πουλάνε περισσότερο στο εξωτερικό και μέσω των εξαγωγών να επιτύχουν την αναγκαία ανάπτυξη». Έτσι θα μειώσουν το χρέος τους και θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ευρωζώνη.
Πολλούς μήνες τώρα, αφότου η κυβέρνησή μας έβγαλε την ντουντούκα και διαλάλησε παγκοσμίως ότι χρεοκοπούμε, έχουν αρχίσει τα σενάρια περί επίσημης ελληνικής πτώχευσης και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ή χρήσης διπλού νομίσματος ή διάσπασης του ευρώ σε «σκληρό» και «μαλακό» και πάει λέγοντας.
Πέρα όμως από το ερώτημα για το νόμισμα, που κυριαρχεί ως περισσότερο... «πιασάρικο», το κεντρικό ζητούμενο δεν αφορά το νόμισμα, αλλά την τύχη της Ελλάδας την επόμενη περίοδο.
Ήδη χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησε το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και διαπίστωσε ότι «όλοι είναι θετικοί». Ας μην «πνιγούμε» όμως ακόμη στο πέλαγος της ευτυχίας. Λίγο παρακάτω θα δούμε γιατί...

Η κατάρρευση μιας πολιτικής απάτης
Όταν η Ελλάδα προσέφυγε στον μηχανισμό «στήριξης» (Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), η αιτιολογία ήταν πως αυτή η προσφυγή αποτελούσε «μονόδρομο» για τη «διάσωση» της χώρας και την αποφυγή της πτώχευσης – ώστε, αφού... δεν θα πτωχεύσουμε, να πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις.
Από τότε κύλησε πολύ νερό. Οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπτονται συνεχώς με προοπτική... εξαφάνισης, το ασφαλιστικό διαλύεται, κάθε έννοια κοινωνικού κράτους πετάγεται στα σκουπίδια και η δημόσια περιουσία παίρνει τον δρόμο της εκποίησης έναντι ευτελούς τιμήματος. Η χώρα, παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο δεν σώθηκε, αλλά βαδίζει προς την καταστροφή της πτώχευσης.
Επειδή όμως κάποιοι θα θεωρήσουν ότι ίσως... υπερβάλλουμε, δεν θα προσφύγουμε σε σενάρια καταστροφής. Είναι πολύ προτιμότερο, για την οικονομία της επιχειρηματολογίας μας, να προστρέξουμε στο χθεσινό κείμενο ενός κατ’ εξοχήν «συστημικού» δημοσιογράφου, ο οποίος – προ της αμείλικτης πραγματικότητας –, παρότι επιστρατεύει όλα τα προσχήματα της «πολιτικής ορθότητας, δεν μπορεί να αποφύγει αυτό που πράγματι συμβαίνει. Ο λόγος λοιπόν στον Γιάννη Πρετεντέρη και στο σημείωμά του στα χθεσινά «Νέα»:
«(...) η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έραψε ήδη το νέο κοστούμι. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα λειτουργεί από τον Ιούνιο 2013 – υπενθυμίζω ότι ακριβώς τον προηγούμενο μήνα θα ολοκληρώνεται το Μνημόνιο... Καλώς τα παιδιά! Κάτι που σημαίνει ότι η Γερμανία και οι ομόφρονές της χώρες πέτυχαν να επιβάλουν στην Ένωση κάτι που (σε πολλούς) φαινόταν εξ αρχής αναπόφευκτο: ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα ενεργοποιείται (κατά περίπτωση) παράλληλα με μια διαδικασία «ελεγχόμενης πτώχευσης» της χώρας που ζητάει τη στήριξη – αν, φυσικά, αντιμετωπίζει πρόβλημα χρέους.
Αυτό που έως τον περασμένο Μάιο φαινόταν αφύσικο καθίσταται τώρα ενδεχόμενο: υπό προϋποθέσεις, ακόμη και μια χώρα του ευρώ μπορεί να υποστεί αναδιάρθρωση του χρέους της. Δεν λέω ότι θα συμβεί σώνει και καλά στην Ελλάδα, αλλά, αν με ρωτούσαν ποιος είναι ο πιθανότερος υποψήφιος για το κούρεμα, μάλλον θα κοιταζόμουν στον καθρέφτη. Τι σημαίνει αυτό για τα πολιτικά μας; Δύο πράγματα.
Πρώτον, ότι το δίλημμα Μνημόνιο ή χρεοκοπία αποδυναμώνεται σημαντικά αφού μπορεί να συμβούν και τα δύο ή, έστω, το ένα να μην αποτρέψει το άλλο.
Δεύτερον, ότι τα περιθώρια της κυβέρνησης απέναντι στο Μνημόνιο περιορίζονται ασφυκτικά».
Χρειάζεται επεξήγηση το παραπάνω απόσπασμα; Προφανώς όχι...

Μηχανισμός χρεοκοπίας το ευρώ
Καθώς λοιπόν όλοι καταλαβαίνουν ότι η κρίσιμη ώρα πλησιάζει, κάποιοι επιλέγουν να παίζουν με όρους φθηνού εμπορίου το θέμα του ευρώ και της δραχμής, το οποίο διαχρονικά είναι ό,τι πιο «πιασάρικο» στον τομέα της υποτιθέμενης «ενημέρωσης».
Από την αρχή της ελληνικής κρίσης οι αναλυτές και οι υπεύθυνοι εταιρειών και οργανισμών εκτός Ελλάδας συζητούν για το νομισματικό ζήτημα της χώρας μας έχοντας, στην πλειονότητά τους αποφανθεί ότι θα ήταν προτιμότερο η Ελλάδα να είχε δραχμή και όχι ευρώ. Παράλληλα είναι πλέον κοινό συμπέρασμα ότι το ευρώ έχει εξελιχθεί σε «μηχανισμό χρεοκοπίας» των μελών της Ευρωζώνης.
Δεν χρειάζονται ηχηρά επιχειρήματα για την αποτυχία του ευρώ. Αρκεί η πραγματικότητα:
Ήδη βρίσκονται σε κατάσταση χρεοκοπίας – αδυνατώντας να δανειστούν ελεύθερα από τις αγορές και να αναχρηματοδοτήσουν τα ανεξέλεγκτα χρέη τους με βιώσιμα επιτόκια – η Ελλάδα και η Ιρλανδία. Οι δύο αυτές χώρες έχουν ήδη καταφύγει σε μηχανισμούς «στήριξης».
Ήδη η Ισπανία και η Πορτογαλία βλέπουν ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη δική τους χρεοκοπία.
● Σύμφωνα με τα καθημερινά ραπόρτα, σε επισφαλή θέση βρίσκονται η Ιταλία, το Βέλγιο και η Γαλλία, οι οποίες θεωρούνται οι επόμενοι στόχοι των «αγορών», που διαρκώς πιέζουν για όλο και υψηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Δυο ερωτήματα
Η συνεχώς διατυπούμενη απειλή περί χτυπήματος της «κερδοσκοπίας» στην καρδιά του ευρώ, αλλά και ο συνεχής εκβιασμός εκ μέρους των αγορών έχει οδηγήσει τη Γερμανία – αλλά και τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα – στην υιοθέτηση του μηχανισμού ελεγχόμενων πτωχεύσεων των υπερχρεωμένων χωρών. Κι εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα:
1. Ησύχασαν οι «αγορές»; Προφανώς όχι, ακριβώς επειδή ο ευρωπαϊκός αυτός μηχανισμός προβλέπει ότι οι ιδιώτες θα χάνουν στις αναδιαρθρώσεις των χωρών. Τι θα προτιμούσαν; Τη δημιουργία του ευρωομολόγου, κάτι που θα σήμαινε ότι οι οικονομικά ισχυρές και αξιόχρεες χώρες θα δανείζονταν – άρα θα προσέφεραν εγγυήσεις αποπληρωμής – μαζί με τις χρεοκοπημένες και κατ’ ουσίαν για λογαριασμό τους.
Αυτή είναι η ιδανική εγγύηση για τους κερδοσκόπους, οι οποίοι – εν αντιθέσει με την επιχειρηματολογία των αγορών, του ΔΝΤ, του Γ. Παπανδρέου και των υπολοίπων θιασωτών αυτής της ιδέας – θα είχαν κάθε κίνητρο να πιέζουν για συνεχή αύξηση των επιτοκίων δανεισμού ολόκληρης της Ευρωζώνης, μέχρι την... κατάρρευση της Ευρωζώνης και του ίδιου του ευρώ.
2. Μήπως με την ευρωπαϊκή απόφαση σώθηκε το ευρώ; Προφανώς όχι, διότι το μόνο που διασφαλίζει το γερμανικό σχέδιο – αν τελικά εφαρμοστεί – θα είναι ότι οι χώρες θα πτωχεύουν ελεγχόμενα, άρα οι ζημιές των δανειστών θα ελαχιστοποιούνται και οι χώρες αυτές θα παγιδεύονται σε έναν κύκλο εσαεί χρεοκοπίας, αδύναμες να απαλλαγούν από τα χρέη τους.
Επομένως πάλι οι αγορές θα έχουν κάθε κίνητρο να κρατούν ομήρους τις χώρες αυτές όχι μόνον διασφαλίζοντας ότι θα τις απομυζούν, αλλά έχοντας στη διάθεσή τους ακόμη και τα περιουσιακά στοιχεία των θυμάτων τους.
Τα τεχνικά ερωτήματα είναι πολλά, αλλά καλό είναι να μην χάσουμε τον στόχο αυτού του σημειώματος. Ως εκ τούτου μένουμε σε αυτά τα δύο – απλώς ενδεικτικά του αδιεξόδου της Ευρωζώνης...

Πρώτα η Ελλάδα!
Το παλαιό σημιτικό σύνθημα «Πρώτα η Ελλάδα», το οποίο συνόδευσε την είσοδο της χώρας μας στο ευρώ, έρχεται τώρα να βρει το πλήρες νόημά του στο χείλος του γκρεμού: Ήδη η Ελλάδα θεωρείται από ολόκληρο τον πλανήτη πως βρίσκεται πολύ λίγο πριν από την κήρυξη επίσημης πτώχευσης, η οποία σημαίνει:
● χρονική αναδιάρθρωση (επιμήκυνση) όχι μόνο των δανείων του μηχανισμού «στήριξης», αλλά του συνόλου του χρέους της,
● ελάχιστο «κούρεμα» των συνολικών οφειλών της,
● ανταλλαγή επισφαλών ομολόγων με νέα, τα οποία θα περιλαμβάνουν ως εμπράγματες ασφάλειες το σύνολο της εθνικής περιουσίας – εκ των πραγμάτων της δημόσιας, αλλά και της ιδιωτικής – κ.λπ.
Κι αυτό ανεξάρτητα από το αν και πότε θα λειτουργήσει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ελεγχόμενων πτωχεύσεων, αφού όλοι γνωρίζουν, υπαινίσσονται και συνυπολογίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό το «ειδικό καθεστώς» της δανειακής σύμβασης των 110 δισ. ευρώ και του Μνημονίου που τη συνοδεύει.

«Ευρώ ή δραχμή;»: το ψευδοδίλημμα
Η συζήτηση για το αν η Ελλάδα θα βγει ή όχι από το ευρώ δεν γίνεται εν κενώ, αλλά υπό το φως της επαπειλούμενης επίσημης πτώχευσης, η οποία θα ενεργοποιήσει αυτομάτως όλες τις επαχθείς «πρόνοιες» της χειρότερης δανειακής σύμβασης που έχει ποτέ υπογράψει χώρα. Επειδή τα δεδομένα αυτής της συζήτησης είναι απειράριθμα, ας μείνουμε επιγραμματικά στα σημαντικότερα.
1. Κατ’ αρχάς η συζήτηση αυτή είναι παραπλανητική. Το ζήτημα δεν είναι πρώτα ή κυρίως το αν θα βρισκόμαστε αύριο μέσα ή έξω από το ευρώ. Ούτε αν θα επιστρέψουμε στη δραχμή ή θα έχουμε «διπλό νόμισμα» ή θα επιλεγεί – προφανώς όχι μόνον για εμάς – το «διπλό ευρώ».
2. Το κυρίως πρόβλημα είναι υπό ποιο καθεστώς θα βρεθούμε είτε εντός είτε εκτός του ευρώ.
Αν η Ελλάδα συνεχίσει να κουβαλάει στις αδύναμες πλάτες της ένα χρέος αδύνατον όχι μόνο να αποπληρωθεί, αλλά έστω και στοιχειωδώς να εξυπηρετηθεί με βιώσιμους όρους, τότε με οποιοδήποτε νόμισμα η χώρα θα καταστραφεί ολοσχερώς και θα κατασχεθεί από τους πιστωτές της σε όλα τα επίπεδα – ακόμη και σε αυτό της ιδιωτικής περιουσίας.
Αν, αντιθέτως, αποφάσιζε ότι πρέπει να απαλλαγεί από το χρέος της ή, έστω, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του, τότε αυτομάτως θα ετίθετο εκτός ευρώ.
Αν βρεθεί υπό καθεστώς ελεγχόμενης (από τους πιστωτές) πτώχευσης, τότε δεν θα μπορεί να αποφασίσει ούτε για το νόμισμά της, αλλά ούτε καν για το αν θα συνεχίσει να... υπάρχει ως χώρα. Η ελεγχόμενη πτώχευση έχει σενάριο και παραμονής στο ευρώ και εξόδου απ’ αυτό, αλλά προφανώς πρόκειται για «δευτερεύον» ζήτημα, επί του οποίου άλλοι θα αποφανθούν.
Αν η μείωση του χρέους της σε καθεστώς πτώχευσης (ελεγχόμενης ή μη) είναι αμελητέα, τότε το νομισματικό ζήτημα παραμένει δευτερεύον, αφού η σημασία του υποσκελίζεται από το μέγεθος του ήδη ανεξέλεγκτου χρέους.
Αν η μείωση του χρέους προσεγγίζει επίπεδα βιωσιμότητας ως προς την εξυπηρέτησή του – με παράλληλη βιωσιμότητα της κοινωνίας, αλλά και με δυνατότητες άσκησης εθνικής κυριαρχίας στη διαχείριση της οικονομίας – τότε ο νομισματικός παράγων αποκτά κορυφαία σημασία και η έξοδος από το ευρώ γίνεται όρος επιβίωσης της χώρας.
Συνεπώς η συζήτηση για την παραμονή στο ευρώ ή την έξοδο από αυτό ή όποιο άλλο «ενδιάμεσο» σενάριο δεν είναι το πραγματικό δίλημμα της Ελλάδας. Το πραγματικό ερώτημα – και δίλημμα – είναι τι θα κάνουμε με το χρέος. Κι εδώ οι απαντήσεις δεν είναι πολλές. Στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο δύο (με επιμέρους αποχρώσεις): Ή το πληρώνεις ή δεν το πληρώνεις. Από την απάντηση σε αυτό θα κριθεί η τύχη της.
read more "Το ευρώ, η δραχμή και η απάτη" Διαβάστε περισσότερα...