Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΦΟΥΣΚΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ;

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ Σημάδια πιθανής κρίσης αρχίζουν να εμφανίζονται στην Τουρκία.
Η υπερθέρμανση της οικονομίας και της κατανάλωσης έφερε την κατάσταση σε επικίνδυνες διαστάσεις.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα της τουρκικής οικονομίας είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2011 το έλλειμμα του ισοζυγίου στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια περίοδο το 2010 έλλειμμα αυτό ήταν στα 37.3 δισεκατομμύρια δολάρια! Η αύξηση έφτασε περίπου στο 25%.



Η πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας είναι πως στο σύνολο του 2011 το αυτό το έλλειμμα θα φτάσει τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια!!!

Η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στο εμπορικό ισοζύγιο που παρά την εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 70%. Το εμπορικό έλλειμμα στο Α’Εξάμηνο του 2011 έφτασε στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ το 2010 ήταν στα 21 δισεκατομμύρια δολάρια. Ισως γι’αυτό και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην χθεσινή του ομιλία ζήτησε από τους τούρκους να συνεχίσουν να καταναλώνουν, αποφεύγοντας όμως τις πολυτέλειες καθώς «είναι περίεργη η εποχή» όπως τόνισε.
Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν αποκάλυψε πως τις τελευταίες 10 ημέρες 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια έφυγαν από την Τουρκία για τις τράπεζες του εξωτερικού.

Ένα γεγονός που δείχνει πως αρχίζουν διαρροές από τις τουρκικές τράπεζες.

onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...