Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ο Τζον Λίπσκι αναλαμβάνει καθήκοντα διευθυντή του ΔΝΤ


Στα ηνία του ΔΝΤ, ο Τζον Λίπσκι, λόγω απουσίας Ντομινίκ Στρος - Καν

Στα ηνία του ΔΝΤ, ο Τζον Λίπσκι, λόγω απουσίας Ντομινίκ Στρος – Καν

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι ο δεύτερος στην ιεραρχία του, ο Αμερικανός Τζον Λίπσκι, θα αναλάβει τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου του παγκόσμιου οργανισμού, λόγω της απουσίας του Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ , Ουίλιαμ Μάρεϊ, δήλωσε ότι ο Λίπσκι θα συναντηθεί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την Κυριακή για να τα ενημερώσει για τις εξελίξεις.

«Σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες του ΔΝΤ, ο Τζον Λίπσκι, πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, ενεργεί ως διευθύνων σύμβουλος, όταν ο διευθύνων σύμβουλος δεν είναι στην Ουάσινγκτον», αναφέρει ο Μάρεϊ σε ανακοινωσή του.

«Ο κ. Λίπσκι θα προεδρεύσει της σημερινής άτυπης συνόδου του Διοικητικού Συμβουλίου», πρόσθεσε.

Ο Τζον Λίπσκι, πρώην στέλεχος της JP Morgan, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και υπ’ αριθμόν δυο του ΔΝΤ, ήταν αυτός που επόπτευε τις αποδόσεις του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας. Μάλιστα, σύμφωνα με τους New York Times, μπορεί ο Στρος – Καν να «φαινόταν προς τα έξω», όμως αυτός που «έτρεχε» το ελληνικό πρόγραμμα ήταν ο Λίπσκι.

«Σε πλήρη λειτουργία»

Νωρίτερα, το ΔΝΤ είχε διαβεβαιώσει ότι παραμένει «σε πλήρη λειτουργία» μετά την απαγγελία κατηγοριών κατά του γενικού διευθυντή του.

«Το ΔΝΤ παραμένει σε πλήρη λειτουργία», δήλωσε η Καρολάιν Ατκινσον, διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, η οποία υπογράμμισε ότι δεν θα γίνει κανένα σχόλιο για τη σύλληψη του Στρος-Καν.

H σεξουαλική επίθεση για την οποία κατηγορείται ο επικεφαλής του ΔΝΤ, μπορεί να είναι ένας λόγος να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του. Η θητεία του λήγει κανονικά στα τέλη του 2012.

«Παρών» το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Βάσει ανακοίνωσης του εκπροσώπου του Eurogroup, ο Τζον Λίπσκι, πιθανόν να είναι αυτός που θα εκπροσωπήσει το ΔΝΤ, τη Δευτέρα το βράδυ, στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, με θέμα την ελληνική κρίση χρέους.

Ακόμη κι αν ο διευθυντής του Ταμείου, Στρος – Καν, αδυνατεί να προσέλθει, λόγω της σύλληψής του για απόπειρα βιασμού, «το ΔΝΤ θα εκπροσωπηθεί στο ενδεδειγμένο επίπεδο», στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, δήλωσε ο Γκι Σίλερ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σ’ αυτό το στάδιο, πρόσθεσε ωστόσο, δεν είναι γνωστό ακόμη εάν ο κ.Ντομινίκ Στρος – Καν δεν θα μπορέσει να έρθει.

Από την πλευρά της η Κομισιόν, κατέφυγε στο «ουδέν σχόλιο» για το θέμα. πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...