- Eκατοντάδες επιχειρήσεις, ολόκληροι κλάδοι βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα του «λουκέτου» με επακόλουθο την εκτίναξη της ανεργίας σε πρωτόγνωρα για την Eλλάδα επίπεδα
- Την ίδια στιγμή χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων ετοιμάζονται, οδηγώντας τους στην οικονομική εξαθλίωση και αναγκάζοντάς τους να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα λόγω έλλειψης κυβερνητικής αναπτυξιακής πολιτικής
Bαθαίνει η ύφεση, και οι επιπτώσεις της στην αγορά, στην πραγματική οικονομία γίνονται όλο και πιο επώδυνες.
Aκόμη και ο τουρισμός που θα μπορούσε να αποτελέσει τη νέα ατμομηχανή της αναπτυξιακής διαδικασίας δέχεται ισχυρά πλήγματα και οι αφίξεις ξένων τουριστών στο πρώτο τετράμηνο είναι μειωμένες 5,77%, με αποτέλεσμα οι απώλειες εσόδων να φθάνουν έως και το 13% περίπου.
H μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών οδηγεί σε συρρίκνωση της κατανάλωσης ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης. Σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών, οι πωλήσεις υγρών καυσίμων μειώθηκαν 20%. Oυσιαστικά έχουν «παγώσει» η οικοδομική δραστηριότητα και η κτηματαγορά. Aρνητικό ρεκόρ 13 μηνών γα τον δείκτη PMI της μεταποίησης.
Aνάγλυφα αποτυπώνονται οι επιπτώσεις της ύφεσης στα κέρδη του πρώτου τριμήνου των εισηγμένων τα οποία είναι μειωμένα κατά 70,6%!
H αγορά έχει κυριολεκτικά «στεγνώσει», καθώς ακόμη και οι χορηγήσεις δανείων βαίνουν με συνεχώς μειούμενο ρυθμό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Tράπεζας της Eλλάδος, τον Aπρίλιο οι χορηγήσεις «έτρεξαν» με ρυθμό 3,9% έναντι 4,3% τον Mάρτιο. Oι δείκτες ασφυξίας επιδεινώνονται και από το γεγονός ότι το Δημόσιο έχει «παγώσει» έως και το τέλος Σεπτεμβρίου τις επιστροφές ΦΠA στις επιχειρήσεις δημιουργώντας έτσι πρόσθετα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσωών τους.
Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις η ύφεση θα συνεχίσει να βαθαίνει έως το τέλος του έτους, αλλά και το 2011. Eκατοντάδες επιχειρήσεις, ολόκληροι κλάδοι θα βρεθούν στα πρόθυρα του «λουκέτου» με επακόλουθο την εκτίναξη της ανεργίας σε πρωτόγνωρα για την Eλλάδα επίπεδα.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση προέχει η άμεση ενεργοποίηση των προγραμμάτων, των δράσεων και των έργων που συγχρηματοδοτούνται από πόρους της EE, από το EΣΠA, καθώς και η προκήρυξη των μεγάλων έργων στον τομέα των υποδομών με συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔIT. H κυβέρνηση πρέπει να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις της ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα ταμεία της EE, να προκηρυχθούν τα έργα που θα φέρουν επενδύσεις, ελληνικές και ξένες. Είναι το λιγότερο που επιβάλλεται να γίνει.
Κι ενώ η αγορά δείχνει πως εξολοθρεύεται, στην οικονομική ζωή της χώρας εισήχθησαν νέοι όροι, που προσπαθούν να "γλυκάνουν το χάπι" της πραγματικότητας. Η "ελεγχόμενη πτώχευση" τις τελευαίες ημέρες απασχολί τους πάντες. Και, πράγματι, αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο στην Ελλάδα. Εκεί που ξαφνικά όλα έδειχναν ότι βαδίζουν σε εξομάλυνση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία, ξαφνικά στη ζωή μας μπήκε ένας νέος όρος, η "ελεγχόμενη" πτώχευση.
Όμως τι πραγματικά σημαίνει "ελεγχόμενη" πτώχευση;
Σημαίνει πολύ απλά τεχνητή πτώχευση και αποτελεί μια ιδέα που έχει "ρίξει" στο τραπέζι των συζητήσεων η γερμανική πλευρά.
Σε πρώτο χρόνο, η ΕΕ απορρίπτει την πρόταση αυτή, τονίζοντας όμως ότι ένα τέτοιο σενάριο υφίσταται μόνο σαν μακροπρόθεσμη επιλογή και σαν κάτι που θα μπορούσε να εξεταστεί στο πλαίσιο του ελληνικού (τριετούς διάρκειας) προγράμματος που βρίσκεται ήδη σε ισχύ. Εξαιρετικά αρνητική είναι και η ελληνική κυβέρνηση απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό όμως είναι κάτι που ουσιαστικά δεν αποτελεί πρόβλημα, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ ορίζει τον "μακροπρόθεσμο" ορίζοντα... Αλήθεια, πόσες φορές έχουν αλλάξει η πολιτική στάση και οι αποφάσεις της ΕΕ, αφού άλλα ζητούν και τελικά άλλα υπογράφει η ελληνική πλευρά.
Υποστηρικτές του σεναρίου αυτού είναι η Γερμανία η οποία, μέσω του Β. Σόιμπλε, φαίνεται να επιθυμεί την ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, καθώς με τον τρόπο αυτό θα έχει πλήρη έλεγχο της κατάστασης σε κάθε βήμα, και, όπως λένε, θα μπορέσει να ξεφορτώσει (κυρίως οι γερμανικές τράπεζες) κάποια "αμαρτωλά" ελληνικά ομόλογα.
Το γεγονός, τέλος, ότι το σενάριο αυτό έρχεται τόσο "βίαια" ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας, όταν ουσιαστικά το θέμα είχε "κλείσει" πριν από 20 ημέρες – περίπου – έρχεται να επιβεβαιώσει την προηγούμενη εκτίμησή μας, ότι το μακροπρόθεσμο σενάριο μπορεί να είναι πολύ "βραχύ" τελικά.
Και όλα αυτά, ενώ όλοι μας δείχνουμε να έχουμε ξεχάσει πως το πρόβλημα της χώρας είναι δημοσιονομικό, δηλαδή πρόβλημα ρευστότητας στα κρατικά ταμεία, του οποίου οι ευθύνες εντέχνως μετακινήθηκαν στις πλάτες των πολιτών, από τους οποίους η σημερινή σοσιαλιστική κυβέρνηση Παπανδρέου απαιτεί να πληρώσουν τις ζημίες που δημιούργησαν οι κενές πολιτικές των πολιτικών που ηγήθηκαν της χώρας...
Και ας είμαστε, επιτέλους, ειλικρινείς. Η πτώχευση της χώρας έχει επέλθει ποικιλοτρόπως και όχι μόνο οικονομικά, πολύ καιρό πριν. Η ηθική πτώχευση, η αιτία και η αφορμή όλων -ίσως- των κακών, είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, το οποίο -και πάλι εντέχνως- οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι εντέχνως αμελούν να αναφέρουν... Η οικονομική πτώχευση, ούτως ή άλλως είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Απλά, οι "άρχοντες" της χώρας δεν έχουν, ούτε αυτή την ύστατη στιγμή, την δύναμη να αποδεχτούν την σκληρή πραγματικότητα που επί σειρά ετών με προσωπική τους φροντίδα δημιούργησαν... Η ανευθυνότητα στο μεγαλείο της...!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου