Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Η Ελλάδα να κάνει αθέτηση πληρωμών



Ζήτημα εβδομάδων θεωρεί τη διάλυση της ευρωζώνης ο καθηγητής Κ. Λαπαβίτσας και προτείνει ως μόνη εναλλακτική λύση την αθέτηση πληρωμών και έξοδο από την ΟΝΕ. Αναλυτικά:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Βρισκόμαστε μπροστά στη διάλυση της ευρωζώνης;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η διαδικασία διάλυσης είναι ήδη πολύ προχωρημένη. Η ΟΝΕ πάσχει από τεράστιες ανισορροπίες, όπου τα πλεονάσματα του κέντρου, κυρίως της Γερμανίας, αντιστοιχούν με ελλείμματα της περιφέρειας. Το χρέος που πνίγει την περιφέρεια είναι απόρροια αυτών των ανισορροπιών. Η λιτότητα κάνει τα πράγματα χειρότερα γιατί φέρνει ύφεση. Ακόμη και τα κράτη του κέντρου θα έχουν πλέον μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους τους. Για το λόγο αυτό οι χρηματοπιστωτικές αγορές ξεφορτώνονται τα ομόλογα άλλων χωρών και αγοράζουν γερμανικά που τα θεωρούν τα μόνα ασφαλή. Τις πρόσφατες μέρες ανέβηκαν τα σπρεντ της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, αλλά και της Γαλλίας. Οσο ανεβαίνουν τα σπρεντ, τόσο ευνοείται η κερδοσκοπία και στην ουσία καταρρέει η αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρώπης. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, η διάλυση είναι θέμα εβδομάδων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι τράπεζες κέντρου και περιφέρειας που είναι εκτεθειμένες στο κρατικό χρέος. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι γαλλικές τράπεζες, που και μόνο η έκθεσή τους στα ιταλικά ομόλογα ίσως να ξεπερνάει τα 300 δισ. Πιθανή καταρρεύση των τραπεζών θα μας οδηγήσει σε πανευρωπαϊκή κρίση χωρίς προηγούμενο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει τρόπος θεσμικής παρέμβασης για διάσωση του ευρώ; Είναι δυνατή μια παρεμβατική κεϊνσιανή πολιτική;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο μόνος διαθέσιμος μηχανισμός είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ήδη παρεμβαίνει αγοράζοντας ιταλικά και ισπανικά ομόλογα. Πιέζεται να γιγαντώσει τις αγορές της διαθέτοντας ίσως και πάνω από 2 τρισ. και υπερδιπλασιάζοντας τον ισολογισμό της. Αντιδρά όμως η Γερμανία που έχει σοβαρούς λόγους από τη δική της σκοπιά. Πρώτον, η παρέμβαση της ΕΚΤ θα ήταν απλώς παράταση χρόνου που από μόνη της δεν θα μπορούσε να λύσει τις βασικές ανισορροπίες της ΟΝΕ. Δεύτερον, ο δανεισμός θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία της ΕΚΤ και άρα το ίδιο το ευρώ. Κεϊνσιανή λύση είναι εξαιρετικά δύσκολη διότι το ευρώ φτιάχτηκε για να προωθήσει τα συμφέροντα των μεγάλων τραπεζών, των μεγάλων επιχειρήσεων και των χωρών του κέντρου. Αν υπάρξει δομική λύση, αυτή θα έχει «γερμανικά» χαρακτηριστικά, δηλαδή δημοσιονομικό έλεγχο από το Βερολίνο, κυρώσεις για τους «άτακτους» και τεράστια πίεση στους εργαζόμενους για να ανεβεί η ανταγωνιστικότητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε κάνει αθέτηση πληρωμών στο δημόσιο χρέος και έξοδο από την ΟΝΕ με δικιά της πρωτοβουλία και συντεταγμένα ήδη από τις αρχές του 2010. Θα είχαμε αποφύγει την τραγική καταστροφή που ζούμε από το μνημόνιο και μετά, με συρρίκνωση του ΑΕΠ ίσως και 7% μόνο το 2011, επίσημη ανεργία πάνω από 18%, απόλυτη κατάρρευση των επενδύσεων και δημόσιο χρέος εκτός ελέγχου. Δεν βλέπω τι θα αλλάξει με τη νέα κυβέρνηση, αφού ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική. Πρόκειται για κοινωνική και εθνική αυτοχειρία. Η Ελλάδα θα φτάσει και πάλι στην αθέτηση πληρωμών και την έξοδο από την ΟΝΕ, αλλά με γονατισμένη οικονομία και διαλυμένη κοινωνία. Είναι ανάγκη να υπάρξει μετωπική συστράτευση, με παράλληλη κοινωνική αλλαγή υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, για να αποφευχθεί η καταστροφή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι αυτής της επιλογής;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Υπάρχουν τρεις μεγάλοι κίνδυνοι, όλοι αντιμετωπίσιμοι. Πρώτον, εμφάνιση τραπεζικής κρίσης κυρίως λόγω της αθέτησης πληρωμών. Να σημειωθεί ότι και με τη σημερινή πολιτική οι ελληνικές τράπεζες είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένες και ίσως βρεθούν σε ξένα χέρια. Η λύση είναι να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία. Η τελική κατάληξη πρέπει να είναι μικρότερες τράπεζες, εστιασμένες στην εγχώρια οικονομία, που θα στηρίζουν την παραγωγή και την απασχόληση. Δεύτερον, κρίση νομισματικής κυκλοφορίας λόγω της αλλαγής νομίσματος. Παρά τα όσα έχουν ακουστεί, πρόκειται για το μικρότερο από τα προβλήματα. Η αλλαγή πρέπει να γίνει ξαφνικά και γρήγορα, με δημόσια εγγύηση των καταθέσεων. Αν το κράτος δείξει αποφασιστικότητα, η κυκλοφορία θα προσαρμοστεί σύντομα. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα αναδιανεμητικής πολιτικής διότι η αλλαγή στη νέα δραχμή μπορεί να γίνει με ευνοϊκότερους όρους για τους μικροκαταθέτες. Τρίτον, συναλλαγματική κρίση διότι η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί. Βραχυπρόθεσμα θα υπάρξουν δυσκολίες στα καύσιμα, στα τρόφιμα, στα φάρμακα. Θα χρειαστεί να γίνουν διμερείς συμφωνίες και να εφαρμοστούν διοικητικά μέτρα για να στηριχτούν τα φτωχότερα στρώματα. Μεσοπρόθεσμα το αποτέλεσμα θα είναι θετικό διότι θα πάρει ανάσα η εγχώρια παραγωγή και θα τονωθούν οι εξαγωγές. Το λαϊκό εισόδημα θα μειωθεί διότι θα ακριβύνουν τα εισαγόμενα, όπως τα αυτοκίνητα, αλλά και θα βελτιωθεί διότι θα φτηνύνουν εγχώρια προϊόντα, όπως τα τρόφιμα. Το μεγάλο κέρδος θα είναι η δυνατότητα να προστατευτεί η απασχόληση, αφού θα γίνει ανάκτηση κυριαρχίας στην οικονομική πολιτική.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν θα είναι απομονωμένη και αδύναμη εκτός ευρώ η Ελλάδα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάθε άλλο. Η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει ανοιχτή χώρα, με λιγότερη ανισότητα και βελτίωση του εισοδήματος, χωρίς τον χυδαίο νεοπλουτισμό της εποχής του ευρώ. Τα λαϊκά και εργατικά στρώματα μπορούν να προστατεύσουν την εθνική κυριαρχία και να ξαναδώσουν αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό. Πάνω απ' όλα, μπορούν να υπερασπιστούν τη δημοκρατία που πλέον καταρρακώνεται μέσα στην ΟΝΕ. Οσο γρηγορότερα γίνει η αλλαγή τόσο το καλύτερο για όλους μας.

Πηγή
read more "Η Ελλάδα να κάνει αθέτηση πληρωμών" Διαβάστε περισσότερα...

Η χούντα βρήκε δικαιολογία να μην γίνουν εκλογές!


Μεταθέτουν την όλη διαδικασία υπογραφής δανειακής σύμβασης, που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το αργότερο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, για τα τέλη Ιανουαρίου και έτσι μεταθέτουν σε μελλοντικό χρόνο τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών που επρόκειτο να γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου 2012.

Η ξεφτιλισμένη χούντα βρήκε δικαιολογία να μην γίνουν οι εκλογές και τα ρίχνει όλα στην τρόϊκα, που όπως λένε, τους ενημέρωσε για την αλλαγή της διαδικασίας υπογραφής της δανειακής σύμβασης.

Ανατροπή των δεδομένων!
Πάει για τέλος Ιανουαρίου η δανειακή σύμβαση!
Η τρόικα ενημέρωσε την κυβέρνηση Παπαδήμου ότι η διαδικασία υπογραφής της δανειακής σύμβασης μετατίθεται για τα τέλη Ιανουαρίου του 2012, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr!

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι η νέα δανειακή σύμβαση επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το αργότερο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του νέου πακέτου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας που θα βασίζεται στην ευρωπαϊκή συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου ήταν η έγκριση της φόρμουλας από την Βουλή των Ελλήνων και η επικύρωσή της από τα κοινοβούλια των υπολοίπων 16 κρατών που συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ.

Δεν έχει ακόμη καταστεί δυνατό ποιος είναι ο λόγος που η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης μετατίθεται για τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Είναι ωστόσο προφανές ότι η καθυστέρηση εφαρμογής της συμφωνίας αλλάζει τον σχεδιασμό για διεξαγωγή εθνικών εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου και "σπρώχνει" τις πρόωρες εκλογές σε μελλοντικό χρόνο. Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί και την χρονική μετατόπιση πιθανών εξελίξεων στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες -ανεπιβεβαίωτες προς το παρόν- αναφέρουν ότι ο Λουκάς Παπαδήμος έχει συζητήσει ήδη με τον Γιώργο Παπανδρέου το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ή διαδικασία εκλογής πρόεδρου προτού εξασφαλιστεί η έγκριση της νέας δανειακής συμφωνίας.

Τι σημαίνει όμως ότι η νέα δανειακή σύμβαση θα υπογραφεί τον Ιανουάριο του 2012; Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί αν η καθυστέρηση οφείλεται σε διαδικαστικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Θεωρητικά επίσης, το να μετατεθεί κατά ένα μήνα η υπογραφή της νέας συμφωνίας δεν πρόκειται να επηρεάσει την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.

Στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχαν διαμηνύσει ότι προκειμένου να θεωρηθεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος (συνθήκη αναγκαία για να εκταμιευθεί το τμήμα του δανείου που καταβάλλεται από το ΔΝΤ) θα πρέπει να έχει υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση και να έχει ολοκληρωθεί το PSI. Η λύση στο κώλυμμα αυτό ίσως είναι να ανακοινωθεί από το Νομισματικό Ταμείο ότι το πακέτο διάσωσης της 26ης Οκτωβρίου αποτελεί την κατ' αρχήν συμφωνία μέσω της οποίας το δημόσιο χρέος της Ελλάδας καθίσταται βιώσιμο, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα στην εκταμίευση της βοήθειας από το ΔΝΤ.

Πηγή
read more "Η χούντα βρήκε δικαιολογία να μην γίνουν εκλογές!" Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνοι άνθρωποι εκδίδουν και διευθύνουν εφημερίδες! Η υποκίνηση φανατισμού και ηλιθιότητας τιμωρείται σε αυτήν την χώρα;



























ΥΣ: Ότι θα φτάνανε στο σημείο να τάσσονται μέχρι και υπέρ του Όφη ,αυτό δεν το περιμέναμε ..προφανώς και η συγκεκριμένη προπαγάνδα τους για τις αποβολές στην Κρήτη ,δεν αξίζει περαιτέρω σχολιασμού καθώς απευθύνεται σε ηλίθιους!
read more "Επικίνδυνοι άνθρωποι εκδίδουν και διευθύνουν εφημερίδες! Η υποκίνηση φανατισμού και ηλιθιότητας τιμωρείται σε αυτήν την χώρα;" Διαβάστε περισσότερα...

To ..μεγάλωμα του Καπίνο!

read more "To ..μεγάλωμα του Καπίνο!" Διαβάστε περισσότερα...

H κόκκινη προπαγάνδα και το πράσινο σαββατοκύριακο!



Καλησπέρα σε όλους τους αναγνώστες και αναγνώστριες! Ο Παναθηναϊκός λοιπόν έδωσε πολλές απαντήσεις την εβδομάδα που πέρασε στα κόκκινα παπαγαλάκια κάνοντας τους να παραμιλάν, η πρώτη φάπα ήρθε στο ποδόσφαιρο το Σάββατο και ακολούθησε η χθεσινή φάπα στο μπάσκετ( Κυριακή).


Δεν έχουνε ιδέα από ποδόσφαιρο

Τα άρθρα τους τα όποια διαβάζω προσωπικά για το θέμα του ποδοσφαίρου είναι πραγματικά για να
σε βγάλουν από τα ρούχα σου. Χθες διάβαζα για το απίστευτο φάρδος που υποτίθεται ότι είχε ο Παναθηναϊκός για το τελικό 1-1 και σήμερα υποτίθεται ότι ο Μάντζιος βγήκε επίτηδες χθες με αποβολή στον αγώνα του Όφη γιατί ο Παναθηναϊκός έδωσε εντολή. Πώς γίνεται μια ομάδα ΧΩΡΙΣ διοίκηση εδώ και ένα χρόνο περίπου να κάνει κουμάντο στην διαιτησία ενώ δεν μπορεί να αγοράσει έναν παίκτη που κάνει έστω ένα εκατομμύριο δεν το έχω καταλάβει προσωπικά πότε και πιστεύω ούτε και εσείς, φυσικά κάθε φορά εκεί που λές ότι τα έχεις ακούσει όλα όπως για τα παράπονα τους με την Εθνική λένε και μια καινούργια βλακεία. Αλλά ας αναλύσουμε αυτά που λέγονται και ακούγονται από χθες.


1) «Ο Ολυμπιακός έχει καλύτερη ομάδα και καλύτερους παίκτες» σημαντική ανακάλυψη στης 20 και 21 Νοεμβρίου του 2011. Αν κοιτάξει κάποιος τα στατιστικά στην Σουπερλίγκα θα δει ότι ο Παναθηναϊκός υπερτερεί σε όλα. Άμυνα-επίθεση-κέντρο-πρώτο σκόρερ! Όποτε για ποιούς καλύτερους παίκτες μιλάμε;


2) <<Ο Ολυμπιακός παραμένει μεγάλο φαβορί για τον τίτλο>> Δεν νομίζω να ισχύει κάτι τέτοιο γιατί αν ο Ολυμπιακός ήτανε μεγάλο φαβορί θα ήταν τώρα μπροστά στην βαθμολογία και δεν θα νίκαγε με διαφορά ενός τέρματος στα προηγούμενα παιχνίδια αλλά με μεγαλύτερη διαφορά. Η νίκη του Παναθηναϊκού είναι ότι από εκεί που θεωρούταν αουτσάιντερ ακόμα και απο εμάς τους ίδιους  τώρα είναι μέσα στα φαβορί γιατί πολύ απλά έχει περάσει από όλες τις δύσκολες έδρες και στο Καραΐσκάκη στην φετινή του χειρότερη εμφάνιση ΔΕΝ ΕΧΑΣΕ.


3)<< Οι τελικές του Ολυμπιακού ήταν 22 έναντι 6 του Παναθηναϊκού >> Αυτό είναι αλήθεια αλλά ούτε κατά διάνοια δεν ήτανε και τόσες οι ευκαιρίες!! Ευκαιρίες- ευκαιρίες ήτανε το δοκάρι του Λέτο, το δοκάρι του Φουστέρ, η διπλή ευκαιρία του Τζιμπούρ και του Μιραλάς που έδιωξε ο Καπίνο, το τετ α τετ του Κούνσι και το τετ α τετ του Μιραλάς! Το σουτ του Μακούν απο 40 μετρά που βγήκε έξω από το γήπεδο Καραΐσκάκη και χτύπησε στο καπό του αυτοκίνητου της ξανθιάς οδηγού που μίλαγε στο κινητό εκείνη την ώρα και έχασε μετά το χτύπημα της μπάλας τον έλεχγο του αυτοκίνητου και κόντεψε να προκαλέσει τροχαίο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ!


4) << Ο Ολυμπιακός είχε συντριπτική κατοχή μπάλας>> Το 57-43 δείχνει πράγματι ποίος είχε την κατοχή μπάλας όμως δείχνει ότι δεν πρόκειται για πολιορκία όπως λένε οι λιμανίσιοι! Για να δείτε τι σημαίνει συντριπτική κατοχή μπάλας δείτε τον αγώνα Αγγλία- Ισπανία της προηγούμενης εβδομάδας η το Μπαρτσελόνα-Ρεάλ (75-25)


5) << Τύχη του Παναθηναικού και ατυχία του Ολυμπιακού>> Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει, η μόνη ατυχία του Ολυμπιακού ήτανε η έλλειψη του Ιμπαγάσα γιατί δεν είχε κάποιον να οργανώνει το παιχνίδι του σωστά και να εκτελεί τα στημένα καλά. Επίσης ο Ολυμπιακός είχε ψηλότερη ομάδα και εντύπωση κάνει που ούτε από μια στημένη φάση δεν έκανε σοβαρή ευκαιρία! Επίσης ο Ολυμπιακός έχει χαμηλό μέσο όρο τελικών προσπαθειών και γκολ σε όλη την σεζόν μέχρι τώρα ενώ ο Παναθηναϊκός υψηλό .


Ελπίζω να σας άνοιξα τα μάτια.


Στο μπάσκετ δεν κάνω κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο γιατί πολύ απλά ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερος και αφήστε τους να κλαίνε. Η ομάδα του Ζοτς δεν φόρτσαρε γιατί έχει και Ευρωλίγκα! Αυτά!


ΥΓ:  Έχουνε ζαλιστεί από τις σφαλιάρες και δεν ξέρουνε τι λένε!
read more "H κόκκινη προπαγάνδα και το πράσινο σαββατοκύριακο!" Διαβάστε περισσότερα...