Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Το ματωμένο γράμμα του Μίμη Πιερράκου

Eπειδή είδα οτι μερικές λούγκρες χρησιμοποιούν ονόματα ηρώων παλαιμάχων μας για να προπαγανδίσουν υπερ επιχειρηματιών,ας μάθουμε λίγη ιστορία..

Το ματωμένο γράμμα του Μίμη Πιερράκου

Μίμης ΠιερράκοςΟ Μίμης Πιερράκος την εποχή που μεσουρανούσε με τον Παναθηναϊκό
Ο Δημήτρης Πιερράκος ήταν συμπαίκτης του Άγγελου Μεσσάρη και των άλλων μεγάλων ποδοσφαιριστών που κέρδισαν το μοναδικό προπολεμικό πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού το 1930. Έπαιζε έξω αριστερά. Είχε γεννηθεί στο Γύθειο, το 1909. αλλά από μικρός ήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα (1912). Ξεκίνησε να παίζει μπάλα στην Ένωση Αμπελοκήπων για να τον εντοπίσουν οι υπεύθυνοι των «πρασίνων» και να τον πάρουν στην ομάδα τους το 1926 όταν ήταν 17 χρόνων.

Έπαιξε σε ένα ματς με το Γουδί, αλλά η καθιέρωση άργησε δύο χρόνια, όταν ο Μιχάλης Παπαδόπουλος ολοκλήρωσε τη δική του καριέρα. Έπαιξε 4 φορές στην εθνική ομάδα (1931-33) και σημείωσε ένα γκολ στη Λεωφόρο κόντρα στη Γιουγκοσλαβία.
Δυνατός με θεαματικές ενέργειες δεν άργησε να αποκτήσει φίλους στην ομάδα. Ενώ όμως στο γήπεδο έλαμπε το άστρο του στη προσωπική του ζωή βίωσε δύο τραγωδίες. Ο αδελφός τουΤάκης ήταν αεροπόρος. Σκοτώθηκε δοκιμάζοντας ένα αεροπλάνο «Μπρέγκε 14».Το αεροπλάνο υψώθηκε εκατό μέτρα, αλλά τα πηδάλιά του δεν λειτούργησαν. Λίγο αργότερα, από το μαράζι, πέθανε κι ο πατέρας του. Η μάννα τους έπρεπε τώρα να προσέχει τον Στέφανο που πήγε κι αυτός στην αεροπορία, τονΜίμη, τον Γιάννη και τη Μαρία.
Η 28η Οκτωβρίου 1940 βρήκε τον «Μπάρακ» να τρέχει στο στρατολογικό γραφείο για να καταταχτεί. Εκεί του είπαν ότι μπορούσε να μείνει στα μετόπισθεν επειδή ήταν περασμένης κλάσης, αλλά και γνωστός. Με λίγη καλή θέληση και κάποιο μέσο θα βρισκόταν η άκρη. Το μέσον υπήρχε, ο αδελφός του, αλλά δεν το συζήτησε. Πήγε στο μέτωπο ως ασυρματιστής.
Επειδή ήταν καλογυμνασμένος έπαιρνε τον ασύρματο στη πλάτη και προχωρούσε όπως όλος ο στρατός. Στις 18 Νοεμβρίου, το πρωί, έπιασε ένα Ιταλό αεροπόρο που είχε πέσει με το αλεξίπτωτό του, αιχμάλωτο και πήγε τα σχετικά «μπράβο» από τους ανωτέρους του. Τη μέρα εκείνη η μονάδα του Πιερράκου βρισκόταν στο χωριό Διποταμιά. Εκεί κάποια στιγμή άρχισε το Ιταλικό πυροβολικό τις βολές. Όλοι έτρεξαν να κρυφτούν. Ο Πιερράκος όμως συνέχισε να γράφει το γράμμα στον αδελφό του. Κι εκεί τον βρήκε ένα θραύσμα οβίδας που τον σκότωσε!
Το τελευταίο γράμμα του έδειχνε και τον χαρακτήρα του. Αγνό και γεμάτο αγάπη για όλους:
18-11-1940
Αγαπητέ μου αδελφέ Στέφανε,
Σας έστειλα πέντε γράμματα. Δόξα τω Θεώ είμαι καλά.
Στο προηγούμενο γράμμα μου σας έστειλα τη σύστασίς μου, η οποία σήμερα άλλαξε, μην ανησυχείτε όμως διότι και με την παληά θα το λάβω.
Τώρα η σύστασίς μου είναι: Σ’ Σύνταγμα Βαρέως Πυροβολικού , 2α Μοίρα διοικήσεως Τ.Τ 212
Μη ξεχάσεις Στέφανε να μου στείλεις ένα πουλόβερ, μερικά ξυραφάκια, τσιγάρα και λίγο χαρτζιλίκι για κανένα καφεδάκι όταν μπαίνουμε σε κανένα χωριό και για κονιάκ.
Σήμερα, όπως και κάθε μέρα μας επισκέφθηκαν εχθρικά αεροπλάνα . Έγινε αερομαχία. Τους ρίξαμε τρία. Το ένα από αντιαεροπορικό πυροβολικό.
Από το ένα αεροπλάνο γλύτωσαν τρεις με αλεξίπτωτο. Τον έναν εξ αυτών τον έπιασα εγώ. Είχε πέσει 5 χιλιόμετρα μακρυά μας. Αν έβλεπε το τρέξιμό μου ο Σίμισεκ σίγουρα θα με έβαζε στην εθνική για τα 5.000μ. Τον έφερα στο Διοικητή. Επήρα το αλεξίπτωτο το οποίο είχε σχισθή από ένα δένδρο και το μοιράσαμε στους άνδρες για μαντηλάκια. Έχω φυλάξει για τη Μαρία. Έπειτα από τα σχετικά συγχαρητήρια κάθησα να σας γράψω με ένα φόβο μήπως αυτά που γράφω δεν εγκριθούν και δεν λάβετε το γράμμα μου, γι’ αυτό περιορίζομαι και δεν σας γράφω νέα του Μετώπου παρά μόνο πως πάμε Υπερ-Υπέροχα.
Αν δεν είχα έλλειψι νέων σας θα νόμιζα πως βρίσκομαι σε εξοχή. Αυτό όμως με κάνει να ανησυχώ και να περιμένω με αγωνία γράμμα σας που να μου λες πως η Μαμά, η Μαρία κι ο Γιάννης είναι τελείως καλά,
Φίλησέ μου τη Μαμά και τη Μαρία, πολλές φορές καθώς και τον Γιάννη, κι εγώ φιλώ εσένα, αδελφές μου Στέφανε.
ΜΙΜΗΣ
Μαμακούλα μου γειά σου. Είμαι πολύ – πολύ καλά, να είσαι ήσυχη, πες το και της Μαρίας και δέξου ακόμα ένα φιλί.
ΜΙΜΗΣ
Μαρία μου σε φιλώ και σε παρακαλώ να είσθε τελείως ήσυχοι. Γράψε στη Νίκη, αν σου είνε εύκολο, όχι όμως καλλιγραφικά.
ΜΙΜΗΣ
Ο αδελφός του κράτησε μυστικό τον θάνατό του από την μάννα τους που πέθανε κι αυτή λίγο αργότερα. Το γράμμα που την ενημέρωσε για το θάνατο του Μίμη το κράτησε αυτός. Της είπε απλά ότι ήταν αγνοούμενος. Διαβάστε το γράμμα που δεν διάβασε ποτέ η μάνα του Πιερράκου:
Σ’ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Β΄ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ
Αρ.Πρωτ. 858
Προς Κυρίαν Πιερράκου
Αθήνα

Κυρία,
Το Σύνταγμα με μεγάλην θλίψην λαμβάνει την τιμήν να σας αναγγείλει ότι ο προσφιλής υιός σας δεν ζη πλέον.
Φονικόν βλήμα ανάνδρου εχθρού απεστέρησε την οικογένειάν του, το Σύνταγμα, την Πατρίδα, προσφιλούς και πολυτίμου τέκνου.
Εις τα ψυχάς όλων ημών μένει αλησμόνητον το αγέρωχον παράστημα, η μεγαλειώδης ψυχραιμία και ο τίμιος ηρωϊσμός του εκλιπόντος υιού σας.
Ήρωες, ωσάν τον Μίμη Πιερράκον δεν αποθνήσκουν, αλλά ζουν εις τα καρδίας όλων των Ελλήνων και ως λαμπρός φάρος καταυγάζουν την οδόν της Δόξης και της Νίκης της μεγάλης μας Πατρίδος.
Ο Πανάγαθος Θεός ας απαλύνη την καρδίαν δεινώς τρωθείσης μητρός, αδελφών και συγγενών και ας ελαφρύνει την γην ήτις τον εδέχθη εις μνήνην αιωνίαν.
Εν ΤΤ 212 τη 16η Δεκεμβρίου 1940
Ο Διοικητής του Συντάγματος
ΥΠΟΦΑΝΤΗΣΟ φίλος και συμπαίκτης του Σπύρος Υποφάντης ήταν πιό τυχερός. Έζησε, αλλά έδωσε το ένα του πόδι στην πατρίδα
Ο Στέφανος Πιερράκος λόγω της στρατιωτικής του ιδιότητας είχε ενημερωθεί νωρίτερα για τις συνθήκες θανάτου του αδελφού του με το παρακάτω γράμμα:
Εν ΤΤ 212 11-12-1940
Η Σ2 Μοίρα Β.Πυροβολικού
-Περί συνθηκών θανάτου ασυρματιστού Πιερράκου Δημ.
Λαμβάνω την τιμήν ν’ αναφέρω ότι ο ασυρματιστής Πιερράκος Δημ, εφονεύθη υπό βομβαρδισμού εχθρικής αεροπορίας, υπό τας κάτωθι συνθήκας:
Ο Σταθμός Ασυρμάτου ευρίσκετο προσωρινώς εγκατεστημένος εντός οικίας του χωρίου Διποταμιά. Την προηγούμενην ημέραν του θανάτου του ο Σταθμάρχης διετάχθη να μεταφέρη τον Σταθμόν εις χώρον όπισθεν της Πυροβολαρχίας Λοχ.Τσαταλού, αλλά ούτος δεν εξετέλεσε την διαταγήν και εκράτησε τον Σταθμόν εις Διποταμιάν μέχρις ώρας 11ης π.μ της άλλης ημέρας ότε διετάχθη συναγερμός.
Την στιγμήν εκείνην ο Πιερράκος έγραφε επιστολήν εις την μητέρα του και παρά τας ρητάς διαταγάς της Μοίρας περί αποκρύψεως πάντων εις καταφύγια, ούτος παρέμεινεν γράφων. Πέριξ του χώρου αυτού έπεσαν πέντε βόμβαι.
Όταν μετά το πέρας του συναγερμού οι άλλοι ασυρματισταί εξήλθον του καταφυγίου, εύρον τον Πιερράκον νεκρόν κτυπηθέντα εις την κεφαλήν από θραύσματα οβίδος
Η αναζήτηση των οστών
Ο Πιερράκος όπως και χιλιάδες άλλοι Έλληνες στρατιώτες θάφτηκε στην Αλβανία. Το θέμα απασχολεί ακόμα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που θέλει να ικανοποιήσει το αίτημα των συγγενών των νεκρών και να φέρει τα οστά τους στην Ελλάδα. Ο Στέφανος Πιερράκος κατάφερε να βρει τα οστά του αδελφού του και τον τόπο που είχαν ταφεί. Αρωγός του στη προσπάθεια αυτή ήταν ο άνθρωπος που τον έθαψε και προερχόταν από τον χώρο του αθλητισμού κι αυτός. Ήταν ο έφεδρος λοχίας, τότε, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος που είχε διατελέσει προπολεμικά σύμβουλος στον Άρη. Αυτός υπέδειξε τον τόπο, αλλά κι ένα Έλληνα βορειοηπειρώτη που είχε βοηθήσει στη ταφή. Ήταν ένα 15χρονο παιδί, από το χωριό που λεγόταν Ιωσήφ. Το 1950 λίγο μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου ο Στέφανος Πιερράκος κατάφερε να πάει στην Αλβανία και να βρει Ιωσήφ που είχε γίνει στο μεταξύ άνδρας. Εκεί βρήκαν τον τάφο του «Μπάρακ». Αναγνώρισε το κρανίο του αφού λίγο πριν τον πόλεμο είχε βγάλει κάποια δόντια της κάτω σιαγώνας και μετέφερε τα οστά του στην Ελλάδα. Στις 19 Νοεμβρίου 1950 τα οστά τυλίχτηκαν με τη σημαία του Παναθηναϊκού και θάφτηκαν στον οικογενειακό τάφο στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.
πηγή: http://retrosport.wordpress.com/2009/10/28/το-ματωμένο-γράμμα-του-μίμη-πιερράκου/
read more "Το ματωμένο γράμμα του Μίμη Πιερράκου" Διαβάστε περισσότερα...

Οι Έλληνες υπό καθεστώς ψυχανάλυσης

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Μετά το «λεφτά υπάρχουν» και το «καύσιμα υπάρχουν», ήταν λογικό να κηρυχτεί επανάσταση από τους «αντιεξουσιαστές που βρίσκονται στην εξουσία»: τους «επαναστάτες του αυτονοήτου». Και επειδή οι καλύτερες επαναστάσεις των κυβερνώντων, μετά την μεταπολίτευση, έχουν σημειολογικά κάποια σχέση με την Κρήτη, από εκεί ξεκινά και η επανάσταση των αυτονοήτων, που κάποιοι τους αποκαλούν ανόητους, ενώ εγώ επιμένω ότι έχουν ευφυές σχέδιο: να μας τρελάνουν!
Πού θα πάει, θα τα καταφέρουν, καθώς έχουν συμμάχους, εκτός από τον Καρατζαφέρη και την Ντόρα και εκείνους που «θέλουν την Ελλάδας μας πίσω». Εγώ ο δόλιος πάντα μπροστά την ήθελα, αλλά από ότι με ενημέρωσαν αρμοδίως ήμουν διαχρονικά ντεμοντέ, άσε που δεν… πιάνω σωστά και το νόημα του συνθήματος. Θέλουμε την Ελλάδα μας πίσω από το ΔΝΤ, βρε αδελφέ, είναι το μήνυμα! Κι εγώ πώς θες να συμφωνήσω με την ορθότητά του, όταν ο ηγέτης της «επανάστασης του αυτονοήτου» μου λέει ότι το μνημόνιο (δηλαδή τα μνημόνια, καθώς κάθε δόση θα συνοδεύεται και από ένα επιπρόσθετο) είναι προϊόν της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης του σοσιαλιστικού κινήματος της χώρας και όχι του ΔΝΤ! «Εφαρμόζουμε την πολιτική της κυβέρνησης και όχι της τρόικας», δεν λέει το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο αυτονόητος πρωθυπουργός μας; Άρα…άρα ας συνεχίσουμε τον ύπνο, εκπαιδευόμενοι να αντιλαμβανόμαστε την διάλυση της χώρας ως αυτονόητη διάσταση, δίχως να έχουμε εφιάλτες, όπως υπόσχεται ο θεραπευτής μας, γητευτής του αυτονοήτου α λα γκρέκα, Γιώργος Παπανδρέου.

Πρόκειται για την λεγόμενη «κοινωνική θεραπεία μέσω φαντασιακής ανάκλησης» (imagery rehearsal social therapy). Η μέθοδος αποτελείται από τρία βήματα (αυτό είναι περιττό που σημειώνω, καθώς όλες οι μέθοδοι του σύγχρονου νεοφιλελευθερισμού από τρία βήματα αποτελούνται φτάνουν τόσα για να ανακαλύψεις το αυτονόητο).

Πρώτον
, ο πολίτης (λέμε τώρα, για υπήκοο πρόκειται) καλείται να ανακαλέσει στο νου του τις λεπτομέρειες του εφιάλτη. Πώς δηλαδή φτάσαμε στο δίλημμα: Μνημόνιο ή Μνήματα. Τις αποθηκεύει, όσο μπορεί, στη μνήμη του και κατόπιν ζωγραφίζει, καταγράφει ή διηγείται την τρομακτική εμπειρία του στα ΜΜΕ, άντε και σε κανένα blog.

Στο δεύτερο βήμα
, ο διαταραγμένος πολίτης θα πρέπει να γράψει ο ίδιος ένα «θετικό σενάριο για ώρα ανάγκης», που συνήθως συμπίπτει με την ώρα της κάλπης, να επινοήσει δηλαδή μια διαφορετική κατάληξη του εφιάλτη που βιώνει από την πολιτεία της κυβέρνησης, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να έχει ευτυχές, για τον ίδιο, τέλος.

Το τρίτο βήμα
είναι να μελετήσει κάποιες συγκεκριμένες στρατηγικές υπέρβασης του φόβου, με την βοήθεια φυσικά ειδικών συμβούλων που απασχολεί και διασκεδάζει η κυβέρνηση. Επί δύο εβδομάδες ο πολίτης θα πρέπει να εξευμενίσει τον εφιάλτη, προβάλλοντας μέσα του συνειδητά το σενάριο με το χαρούμενο τέλος.

Η μέθοδος υπόσχεται λαμπρά αποτελέσματα. Ορίστε και ένα συγκεκριμένο περιστατικό σαν παράδειγμα προς μίμηση. Μια γυναίκα είδε σε εφιάλτη ότι την καταδίωκε ένα βυτιοφόρο γεμάτο με απόβλητα που έγραφε ΔΝΤ, ενώ κάποια τεράστια μάτια που ανήκαν σε ένα κυβερνο-τέρας την πλησίαζαν. Στον ύπνο της είπε ότι ένιωθε εντελώς παγιδευμένη. Δεν μπορούσε να ξεφύγει και ξύπνησε κάθιδρη, ουρλιάζοντας. Ο πρωθυπουργός μας, της ζήτησε να αλλάξει το τέλος του εφιάλτη σε κάτι ευτυχές. Η γυναίκα «μεταμόρφωσε» το βυτιοφόρο σε λιμουζίνα που θα την πήγαινε σε μια δεξίωση και μετέτρεψε τα τρομακτικά μάτια του υπουργού ή του παρουσιαστή, εκπροσώπου της κυβέρνησης, σε τεράστιες σαπουνόφουσκες.

Με την τεχνική αυτή, ο Γιώργος ο Αυτονόητος βοηθά τον ασθενή να αποθηκεύσει αυτόν τον μηχανισμό σαν ανακλαστικό και να τον ανασύρει στην επιφάνεια όταν βλέπει εφιάλτες, κάθε φορά που ο κ. Παπακωνσταντίνου μαζί με τον κ. Προβόπουλο υπογράφουν ένα νέο Μνημόνιο για να πάρουμε την… δόση μας. Μάλιστα από την Κρήτη, μοιάζει να υποστηρίζει ότι με την κατάλληλη εκπαίδευση, ο πολίτης (για να δω πότε θα σοβαρευτώ και θα πάψω να χρησιμοποιώ αυτή την λέξη, που έχει ακυρωθεί πλέον σαν έννοια στο τόπο μας(!)) μπορεί να μάθει να χρησιμοποιεί αυτό το «σενάριο σωτηρίας», ακόμη και μέσα στον ίδιο τον ύπνο του, εντός του οποίου δομούνται τα αυτονόητα.

Σύμβουλοι του Γιώργου, από το γνωστό λόμπι, ως γνήσιοι οπαδοί της ψυχανάλυσης του Καρλ Γιουνγκ θεωρούν ότι αυτή η μέθοδος παρεμβαίνει στην εξέλιξη της προσωπικότητας του ατόμου, γιατί κατά τη γνώμη τους, όχι μόνο τα καλά όνειρα, αλλά και οι εφιάλτες είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την ανθρώπινη ψυχοδομή, καθώς μεταφέρουν κάποια κρίσιμα μηνύματα από το υποσυνείδητο στο συνειδητό του ατόμου.
Η θεώρηση αυτή καθιστά τον εφιάλτη που ζουν σήμερα οι Έλληνες, δημιουργικό στοιχείο της «νέας αλλαγής», της «νέας διακυβέρνησης» του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο κοινωνικός εφιάλτης δεν πρέπει λοιπόν να απαλειφθεί, καθώς είναι εκείνος που υποστηρίζει δημιουργικά στο υποσυνείδητο τα αυτονόητα. Όταν εξαλείφουμε τους εφιάλτες, το μυαλό μας χάνει ένα πολύ σημαντικό όπλο, επειδή ο εφιάλτης προσπαθεί να μας «πει» κάτι που, όταν είμαστε ξύπνιοι, αποφεύγουμε συστηματικά να αντιμετωπίσουμε. Αν, όμως, συμφιλιωθούμε με τον εφιάλτη μας, τότε η ψυχική διαταραχή μας θα εξαφανιστεί, αφού ο εφιάλτης θα μετουσιωθεί σε αυτονόητη κατάσταση. Έτσι, ο πρωθυπουργός μας και η παρέα του – εντός και εκτός της χώρας – πιστεύει ότι ο εφιάλτης των πολιτών θα μεταβληθεί σε αυτονόητη ανάγκη και θα συνεχιστεί ο βαθύς ύπνος των κοινωνικών στρωμάτων, θεραπεύοντας το τηλεοπτικό κοινό από βλάβες που προκαλεί ο εφιάλτης, όπως ο ταραγμένος ύπνος που δεν αφήνει περιθώρια για ψυχική γαλήνη και σωματική ξεκούραση.

Ας δούμε λοιπόν τα στάδια αυτοθεραπείας για την εμπέδωση του αυτονοήτου:


  1. Ανακαλούμε στο μυαλό τον εφιάλτη που δομεί η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ μέσω της παραγωγής κρίσεων, τον αποθηκεύουμε στη μνήμη μας και κατόπιν καταγράφουμε ή διηγούμαστε την εμπειρία μας, σε φίλους ή σε κανένα blog.
  2. Γράφουμε ένα «θετικό σενάριο για ώρα ανάγκης», σε εφημερίδες ή στο διαδίκτυο. Επινοούμε δηλαδή μια διαφορετική κατάληξη του εφιάλτη, με αίσιο τέλος.
    Ότι ξεχρεώσαμε, ότι οι αγορές αποφάσισαν να μας δανείσουν με 2, 7%, ότι ήρθε η ανάπτυξη, ότι πήραμε αύξηση, ότι βρήκαμε δουλειά, ότι έπεσε ο πληθωρισμός και ο ΦΠΑ, ότι ο Ομπάμα άσπρισε, κλπ.
  3. Μελετούμε στρατηγικές υπέρβασης του φόβου, προκειμένου να «εξευμενίσουμε» τον εφιάλτη, προβάλλοντας μέσα μας συνειδητά το σενάριο με το χαρούμενο τέλος, το οποίο ανελλιπώς μεταφέρει ο πρωθυπουργός εντός των αποσκευών του, είτε πάει διακοπές, είτε κάνει διακοπές από κάποιο συμβούλιο με τους συμβούλους του, συνέδριο διακυβέρνησης ή υπουργικό συμβούλιο.
* ΕΠΙΜΥΘΙΟ
Το παραπάνω διήγημα δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη της ψυχολογίας. Επέχει θέση ευθυμογραφήματος, με παρόμοιους ψυχολογισμούς σαν αυτούς που χρησιμοποιούν η κυβέρνηση, οι σύμβουλοί της και τα ΜΜΕ, για να σχηματίσουν την κοινή γνώμη, την κοινή λογική και το αυτονόητο, έτσι όπως θεωρούν ότι τους εξυπηρετεί. Αποτελεί μια αναλογική αναπαράσταση της πραγματικότητας που κατασκευάζει το καθεστώς. Αποτελεί τον κώδωνα κινδύνου, που κρούει ο συντάκτης αυτών των γραμμών προς τη κοινωνία των πολιτών, καθώς παρατηρεί ο πολιτικός λόγος του να μην βρίσκει γόνιμο έδαφος σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και ότι η κοινωνία οδηγείται σε βαθύτερη συντηρητικοποίηση με την κρίση. Πολύ φοβάμαι ότι σε δυο-τρία χρόνια η Ελλάδα θα μεταβληθεί σε ένα συντηρητικό βασίλειο, αποτελούμενο από συντηρητικούς δεξιούς που θα κυβερνούν και εξίσου συντηρητικούς αριστερούς που θα τους αντιπολιτεύονται. Οι πρώτοι θα αγωνίζονται για την εμπέδωση της ηγεμονίας μέσω της εμπέδωσης του νεοφιλελεύθερου «αυτονοήτου», ενώ οι δεύτεροι για την συντήρηση της κομματικής τους ταυτότητας μέσω μιας αντικαπιταλιστικής υστερίας.

Γνωρίζω ότι πολλοί φίλοι, θα επιθυμούσατε ένα θετικό μήνυμα από το κείμενο αυτό, μόνον που δυστυχώς, δεν θα μπορέσω να… το αρθρώσω. Ο ρόλος μου δεν είναι να χαϊδεύω αυτιά, ούτε να λαϊκίζω. Είναι να ενεργοποιώ συνειδήσεις και να κάνω προτάσεις πολιτικού χαρακτήρα για την διαμόρφωση ενός εναλλακτικού καθεστώτος, ριζοσπαστικής πλουραλιστικής δημοκρατίας. Τα έχω πράξει σε κάποιο βαθμό και τα δύο. Άνοιξα μαζί με κάμποσους άλλους το κεφάλαιο για μια προοδευτική εξέλιξη μέσω ενός αντικαθεστωτικού κυβερνητικού μετώπου. Από εδώ και πέρα ο κάθε ένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Ή θα υποταχθεί η κοινωνία στα «αυτονόητα» του καθεστώτος, ή θα διαμορφώσει μια διαφορετική δομή πολιτικού λόγου και πρακτικής, που θα συμβάλει στην συγκρότηση ενός άλλου πλαισίου παραγωγής αυτονοήτων. Αυτό απαιτεί άλλης μορφής ηγεσία, την οποία έχω ήδη περιγράψει σε προηγούμενα διαδικτυακά σημειώματά μου.


read more "Οι Έλληνες υπό καθεστώς ψυχανάλυσης" Διαβάστε περισσότερα...

Η εξέγερση της μεσαίας τάξης

Το πράγμα ξεφεύγει από τους σχεδιασμούς τους. Υπολόγιζαν να καταφέρουν να μπάσουν (και) τους φορτηγατζήδες στην εικονική πραγματικότητα του στυλ «η χώρα καταστρέφεται, αυτοκτονήστε ομαδικά για να μην καταστραφεί». Τα ψαρώματα του τύπου «επιστράτευση» και «τα βυτιοφόρα του στρατού για εφοδιασμό» δεν έπιασαν και δεν θα πιάσουν. Η μεν επιστράτευση ήταν περισσότερο απειλή, ψάρωμα, και τώρα που δεν έπιασε και πρέπει να εφαρμοστεί, κολλάει στο διαλυμένο γραφειοκρατικό κράτος που δεν επανίδρυσε ο Καραμανλής και που διαλύει κάθε μέρα και περισσότερο ο ΓΑΠ. Η δε «σωτηρία» από τα βυτιοφόρα του στρατού είναι πολύ πιο δύσκολη από όσο ακούγεται, όχι μόνον γιατί ο στρατός έχει περιορισμένες δυνατότητες, αλλά και επειδή όλα αυτά προϋποθέτουν μια οργάνωση που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Προϋποθέτουν επίσης και υποτακτικούς πρόθυμους να κάνουν τους πραιτωριανούς της τρόικας και της κατοχικής κυβέρνησης. Ειλικρινά όμως, δεν θα έπρεπε ο στρατιωτικός, ως πρώτος πληττόμενος από την κατοχική κυβέρνηση της τρόικας, να σαμποτάρει με τον τρόπο του την προσπάθειά τους να καταστεί απεργοσπαστικός μηχανισμός; Αυτή τη στιγμή τόσο ο στρατός μας, όσο και οι υπόλοιποι κρατικοί φορείς, δέχονται εντολές από μια τυπικώς ελληνική κυβέρνηση, που στην πραγματικότητα είναι κατευθυνόμενη από έξω. Είναι υποχρεωμένος να υπακούσει; Ο όρκος του στρατιωτικού είναι να τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους. Εδώ τώρα το ΔΝΤ μας λέει ότι δεν υπάρχει Σύνταγμα. Τι να κάνει ο στρατιωτικός; Ορκίστηκε πίστη σε κάποιο Μνημόνιο; Στην ελληνική σημαία ορκίστηκε πίστη.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε εμφανή πανικό και είναι παγιδευμένη στην επικοινωνιακή “τελειότητα” του σχεδίου της, αφού πρέπει να λειτουργήσει το κράτος σε έκτακτες συνθήκες μήνα Αύγουστο για να μοιράσει πετρέλαιο και βενζίνη και να επιτάξει χιλιάδες φορτηγατζήδες. Αυτό και να συμβεί, και να λειτουργήσει δηλαδή, δεν πρόκειται να αλλάξει την κυβερνητική ήττα, που προέρχεται ήδη από την άρνηση των φορτηγατζήδων να υποκύψουν.
Οι φορτηγατζήδες έχουν ήδη μια πρώτη νίκη και μαζί με αυτούς όλοι μας. Προκαλούν τον πρώτο πανικό στην κυβέρνηση, επιφέρουν ένα ισχυρό κτύπημα στην αίσθηση του «αήττητου» που είχε μέχρι σήμερα ο ΓΑΠ, με τις ισχυρές τροϊκανές και μιντιακές πλάτες.
Σήμερα οι φορτηγατζήδες, ως μπροστάρης των μεσαίων στρωμάτων έπαιξαν «τα ρέστα τους» και κέρδισαν έναν πρώτο μεγάλο πόντο.
Μόνο οι πλήρως αλλοτριωμένοι από το σύστημα δεν θα αισθάνθηκαν ένα αίσθημα νίκης μόλις άκουσαν ότι «η απεργία συνεχίζεται».
«Σαν έτοιμοι από καιρό, σα θαρραλέοι», έβαλαν στο τραπέζι την μόνη δυνατότητα που έχουμε για να επηρεάσουμε την κατάσταση των πραγμάτων, πριν σαρωθούν από την παγκοσμιοποίηση και το ΔΝΤ ο τρόπος και οι αρχές ζωής μας.
Venceremos!
read more "Η εξέγερση της μεσαίας τάξης" Διαβάστε περισσότερα...

Πολύ άσχημες προβλέψεις για ανεργία και αγοραστική κίνηση

  • Η ανεργία θα κινηθεί στα επίπεδα του 1960 και η αγοραστική κίνηση του 1984!
  • Η Ελλάδα του αύριο τρέχει ολοταχώς 50 χρόνια πίσω στέλνοντας τους έλληνες για μια ακόμη φορά να εργαστούν στο εξωτερικό
  • Το όραμα του Γιώργου Παπανδρέου είναι η ισότητα στον πάτο του καζανιού...!

Στο 14,3% προβλέπεται να φθάσει το ποσοστό ανεργίας το 2011, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, ενώ η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι το ποσοστό θα εκτιναχθεί στο 20%.
Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε επίπεδα ανεργίας του 1960.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», η πρόβλεψη για την υψηλή ανεργία δεν προβληματίσει μόνο ΓΣΕΕ, αλλά και τους εκπροσώπους της τρόικας.
Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα Πόουλ Τόμσεν, φέρεται να έχει δηλώσει την αισιοδοξία του κλιμακίου ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά όχι τους στόχους της ανταγωνιστικότητας και της πραγματικής οικονομίας. Ακόμα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πρέπει να μετατοπιστούν οι πολιτικές σε κατεύθυνση που να ενισχύονται οι συντελεστές της πραγματικής οικονομίας».
Η εφημερίδα τονίζει ότι «σε αυτές τις συνθήκες ακόμα και αν η ανάκαμψη του 2013 συνδυαστεί με ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,4%, εξαιρετικά δύσκολα θα μπορούσε να ανατραπεί η δυσμενή εικόνα».
Στο μεταξύ, σε παλαιότερες εποχές και συγκεκριμένα στο 1984, επιστρέφει και η αγοραστική δύναμη.
Φέτος η αγοραστική κίνηση είναι πεσμένη κατά 10% έως 20%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος Θεόδωρο Βάρδα.
Η κίνηση είναι πεσμένη παρόλο που οι προσφορές στις φετινές θερινές εκπτώσεις φθάνουν ακόμα και το 70%.
Ο κ. Βάρδας τονίζει στην εφημερίδα ότι η αγορά είναι σε συνεχόμενη πτώση από το 2008 και οι συνολικές απώλειες στο τζίρο είναι πάνω από το 30%.
Με αυτά τα δεδομένα, είναι πλέον βέβαιο πως θα υπάρξει κύμα (αγνώστου μεγέθους, αλλά τεραστίων διαστάσεων) φυγής στο εξωτερικό, κυρίως από νέους, προς εξεύρεση εργασίας. Το οικονομικό περιβάλλον της χώρας δεν ευνοεί πλέον την παραμονή των νέων ανθρώπων που θέλουν να εργαστούν και να δημιουργήσουν. Η λύση της εργασίας σε μία χώρα του εξωτερικού φαντάζει να είναι κάτι περισσότερο από δελεαστική...
Φαίνεται πως η ξενιτειά άρεσε πολύ στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και φροντίζει να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα προκειμένου να μετακινηθούν και οι Έλληνες μακριά από την πατρίδα τους. Βέβαια, είναι διαφορετικό να ψάχνεις για δουλειά και να προσπαθείς να ζήσεις, από το να σε ζούνε άλλοι και να μην έχεις κανένα πρόβλημα, πέρα από εκείνο της δημιουργίας εμπειριών, όπως έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου...
Η θριαμβική εφαρμογή του μνημονίου θα ακολουθηθεί από την μνημειώδη αποτυχία του. Ήδη προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα καλείται να λύσει.
Από πολιτική σκοπία (και οικονομική) είναι αμιγώς σοσιαλιστικό. Ναζιστικού τύπου. Γι’ αυτό και εφαρμόζεται από την δεξιά πτέρυγα του σοσιαλιστικού φάσματος (σοσιαλδημοκράτες, εθνικοσοσιαλιστές, τριτοδρομικούς, φαμπιανούς και δεν συμμαζεύεται). Όχι πως η αριστερή (μπολσεβίκοι κομμουνιστές) θα είχε πρόβλημα. Η Κίνα άλλωστε είναι κομουνιστική αν δεν κάνω λάθος.
Ο σοσιαλισμός ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την ευημερία του πλυθησμού της χώρας όπου εφαρμόστηκε. Το μέλημά του είναι να δημιουργηθεί μία μάζα εξαθλιωμένων, που να παρακαλά για ψίχουλα, και να οφεληθούν μεγαλολαμόγια κομματικά στελέχη και φιλαράκια τους.
Δημιουργώντας ανωμαλία (πολιτική, οικονομική) μπορούν να παρασύρουν έπειτα πολλούς απελπισμένους πουλώντας τους ανθρωπισμό και ενδιαφέρον. Το προσωπείο αυτό του ανθρωπιστή όμως αφαιρείται μόλις αγκιστρωθούν στην εξουσία. Τότε φανερώνουν το πραγματικό τους πρόσωπο που είναι αυτό του μισάνθρωπου οπορτουνίστρα. Αυτού που θα πατήσει επί πτωμάτων προκειμένου να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Ποιό είναι αυτό; Να τρώει και να πίνει εις υγείαν των κορόιδων. Αυτοί είναι οι σοσιαλιστές.

read more "Πολύ άσχημες προβλέψεις για ανεργία και αγοραστική κίνηση" Διαβάστε περισσότερα...

“Θα το ξανασκεφτόμουν να κατεβάσω τη σημαία στα Ίμια”

  • «Θα το ξανασκεφτόμουν» λέει στο ΘΕΜΑ ο Τούρκος δημσοιογράφος κ. Σερτ Τσεσούρ, που σήμερα εργάζεται στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan News Agency και ο οποίος πριν από 14 χρόνια κατέβασε μαζί με έναν συνάδελφο του την ελληνική σημαία από τα Ίμια, σηματοδοτώντας την κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο ίδιος, που είναι καταχωρημένος στη λίστα των «ανεπιθύμητων προσώπων» στην Ελλάδα, τάσσεται υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας, αν και το 1996 παραλίγο να οδηγούσε σε πολεμική σύγκρουση Ελλάδα και Τουρκία.
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ.Τσεσούρ στο ΘΕΜΑ έχει ως εξής:
Πιστεύετε πως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η κρίση στις βραχονησίδες Ίμια το 1996 ;
Με τις συνθήκες εκείνης της εποχής κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να μαντέψει πως η κρίση θα ήταν τόσο σημαντική και πως θα διαρκούσε για τόσο καιρό. Δεν υπήρχε πρόθεση δημιουργίας κρίσης, τουλάχιστον από την πλευρά μου.
Πολλοί υποστηρίζουν πως οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας σας έδωσαν εντολή να μεταβείτε στα Ίμια και να κατεβάσετε την ελληνική σημαία.
Κατηγορηματικά δηλώνω πως ήταν καθαρά μια δημοσιογραφική ενέργεια. Τα υπόλοιπα που έχουν ακουστεί, αγγίζουν τη σφαίρα της φαντασίας και με κάνουν να βαριέμαι.

Σήμερα θα επαναλαμβάνατε την ίδια κίνηση, να πάτε στα Ίμια και να κατεβάσετε την ελληνική σημαία;
Θα το ξανασκεφτόμουν. Θα λειτουργούσα διαφορετικά αν ήξερα πως όλο αυτό θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις και θα παρέμενε ζωντανό μέχρι σήμερα. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ψυχοσύνθεσή μου σήμερα, σε σχέση με αυτή του 1996. Είναι πάντως μια δύσκολη ερώτηση και η απάντηση είναι δύσκολη. Δεν θα ήθελα να δημιουργήσω εκ νέου ένταση. Ας σκεφτούμε για τις σημερινές μας σχέσεις που είναι πολύ καλές.

Η σημαία βρίσκεται στην Χουριέτ!
Αλήθεια. Τι απέγινε η ελληνική σημαία, που κατεβάσετε ;
Τη σημαία που κατέβασα, την παρέδωσα στην εφημερίδα που εργαζόμουν τότε, στην Χουριέτ. Πληροφορήθηκα στη συνέχεια, πως εκπρόσωπος της εφημερίδας την πήγε στο ελληνικό προξενείο της Σμύρνης για να την παραδώσει στους Έλληνες αξιωματούχους. Δεν τη δέχθηκαν όμως, αφού θα ήταν σαν να αποδεχόντουσαν πως είχαν χάσει τον πόλεμο στα Ίμια. Έκτοτε η σημαία παραδόθηκε στον υποδιευθυντή της εφημερίδας Χουριέτ.

Αυτά που ενώνουν Έλληνες και Τούρκους είναι περισσότερα η λιγότερα από αυτά που μας χωρίζουν;
Νομίζω πως έχουμε τόσα πολλά κοινά. Υπήρχαν πράγματα που μας χώριζαν, αλλά πρέπει να τα αφήσουμε στο παρελθόν. Όλοι μιλούν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά νομίζω πως η Τουρκία έχει χειρότερες σχέσεις με άλλες χώρες από ότι με την Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν περισσότερα που μας ενώνουν από όσα μας χωρίζουν

Πως βλέπετε τη "χημεία" Ερντογαν – Παπανδρέου;
Ο Ερντογαν είναι ένας πολύ ισχυρός ηγέτης στην περιοχή. Ο Παπανδρέου είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός και συνεχίζει τη φιλία που άρχισε με τον Ισμαήλ Τζεμ και ξέρω πως η τουρκική κυβέρνηση δίνει σημασία σε αυτήν τη φιλία.

Στην Ελλάδα είστε «ανεπιθύμητος» Σας στεναχωρεί η εξέλιξη αυτή;
Η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας. Αποδέχομαι πως είμαι ανεπιθύμητος. Θα είχε όμως τόση σημασία αν ερχόμουν ή όχι;; Αν κάποιος θέλει να κάνει κάτι κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει. Θεωρώ πως είναι μια λανθασμένη απόφαση και πιστεύω πως κάποια στιγμή θα μπορεί κάποιος ελεύθερα να με προσκαλέσει στην Ελλάδα.

Έχετε Έλληνες φίλους;
Φυσικά έχω. Και στην Αθήνα και στα νησιά. Αλλά δεν μπορώ να έρθω στην Ελλάδα και να τους δω, αφού είμαι «ανεπιθύμητος»

Ακούτε ελληνική μουσική;
Φυσικά! Μου αρέσει η Άννα Βίσση, η Άντζελα Δημητρίου, η Χάρις Αλεξίου, η Καίτη Γαρμπή, η Έλενα Παπαρίζου, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Μίκης Θεοδωράκης. Επίσης το μοντέλο Neshan Mülazim που ζει στην Αθήνα και ο τραγουδιστής Fide Köksal. .
read more "“Θα το ξανασκεφτόμουν να κατεβάσω τη σημαία στα Ίμια”" Διαβάστε περισσότερα...

Στο δρόμο για το πουθενά η Ελλάδα...

H Ελλάδα αναμφίβολα και παρά τα εσωτερικά προβλήματα και την κρίση είναι η πιο οικονομικά και πολιτισμικά ανεπτυγμένη χώρα των Βαλκανίων και ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην περιοχή με εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες σε αρκετούς τομείς της οικονομίας. Το υψηλό σε σχέση με τις χώρες των Βαλκανίων οικονομικό επίπεδο έσπρωξε και τα εκατομμύρια μετανάστες από διπλανά κράτη για εύρεση εργασίας στη χώρα μας.
Με την ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών τα τελευταία 20 χρόνια δημιουργήθηκε μια νέα κοινωνική κατάσταση που αύξησε τους κοινωνικούς φόβους, μεταβίβασε την πρωτογενή γεωργική παραγωγή στα χέρια των αλλοδαπών και αντικατέστησε σταθερές του παρελθόντος με βασικό 'θύμα' της το -ήδη χαμηλό - κόστος εργασίας, στην Ελλάδα βρίσκεται στα επίπεδα του 40% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σημαντική μείωσή του συμπίεσε προς τα κάτω το κατά κεφαλήν εισόδημα, με αποτέλεσμα σήμερα το ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από τα επίσημα όρια φτώχειας να αυξάνεται συνεχώς.
Τα προβλήματα για τους οικονομικά αδυνάτους και οι αντιθέσεις οξύνθηκαν περαιτέρω μετά την είσοδο στην ονε, όπου με πρόσχημα την σύγκλιση με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης αυξήθηκαν σημαντικά και οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, υπηρεσίες κ.α, (για παράδειγμα, ένα μικρό μπουκάλι νερό από 50 δρχ, έφθασε στα 50 λεπτά) σήμερα είμαστε η ακριβότερη χώρα στην ευρωζώνη με τους χαμηλότερους μισθούς. Η δημιουργηθείσα κατάσταση φανερώνει σαφέστατα, έλλειψη ξεκάθαρης στρατηγικής, το ήθος της σημερινής κοινωνίας και μια κρίση τεραστίου βάθους και έκτασης.
Την ώρα όμως που η Ελλάδα προσπαθούσε να πλησιάσει την Ευρώπη η βαλκανική χερσόνησος έμπαινε σε μια περιπέτεια με όχημα τη σύγκρουση των πολιτισμών της. Η Ελλάδα από την αρχή έγινε μέρος της κρίσης, κυρίως μέσω της διένεξης με τη fyrom.
Η γεωπολιτική αναταραχή που έφεραν στην περιοχή οι πόλεμοι, η αναβίωση του οθωμανικού επεκτατισμού με τη δημιουργία και υποστήριξη θυλάκων σε διάφορες περιοχές των βαλκάνιων και η νέα αντίληψη των πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή επηρέασαν σημαντικά και τις οικονομικές εξελίξεις. Η πολεμική ατμόσφαιρα μείωσε την εξωτερική ζήτηση και συνέβαλε στην δημιουργία των υψηλών ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών, η χώρα μας ως μέρος του προβλήματος επηρεάστηκε σημαντικά. Ταυτόχρονα, η διάρθρωση της παραγωγής αποδείχθηκε ανίκανη να καλύψει τις αυξημένες εγχώριες ανάγκες, αύξηση η οποία οφείλεται και στην κατανάλωση που δημιούργησαν οι μετανάστες, ως εκ τούτου, η μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές έγινε αναπόφευκτη με αποτέλεσμα σήμερα το χάσμα εντός της ευρωζώνης να έχει γίνει τεράστιο, η χώρα μας αντί να συγκλίνει, απέκλινε από το γενικό μέσο όρο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον.
Σε αυτή τη εξέλιξη συνέβαλε αποφασιστικά και το γεγονός ότι ο καταμερισμός των ωφελειών από την είσοδο στην ονε υπήρξε εξαιρετικά άνισος, η κοινωνία περιφρονήθηκε. Την εξέλιξη αυτή μαρτυρούν και τα στατιστικά στοιχεία για τις δυο τελευταίες δεκαετίες, όλα δείχνουν ότι η προς τα κάτω διάχυση ήταν ελάχιστη και ως επί τω πλείστον μέσω καταναλωτικών πιστώσεων. Η έλλειψη ευκαιριών για επαγγελματική εξέλιξη και μια ευημερούσα ζωή εντός των καθορισμένων κοινωνικών δομών φανερώνει το πρόβλημα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της διοικητικής συμπεριφοράς είναι η έλλειψη βούλησης να χρηματοδοτηθούν εγχώριες παραγωγικές επενδύσεις στη βάση της κοινωνίας, πέρασαν τρία πακέτα στήριξης από την εε και τα χρήματα πήγαν στις τσέπες λίγων, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι τα χρήματα δεν έπιασαν τόπο, δεν μπορέσαμε να εμπεδώσουμε μία νέα νοοτροπία...
Το παραπάνω γεγονός επηρέασε και περιόρισε σημαντικά την αναπτυξιακή διαδικασία, η δημιουργία μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής παραγωγικής βάσης αποδείχθηκε μακρινό όνειρο. Στα ιδιαίτερα αρνητικά είναι και το γεγονός ότι ποτέ δεν καθορίσαμε με σαφήνεια ποιο τύπο ή επίπεδο ανάπτυξης επιδιώκουμε.
Δεν μπορέσαμε, είτε να επεκτείνουμε το ρόλο του κράτους, υιοθετώντας ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης είτε από την αντίθετη πλευρά να επεκτείνουμε την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα μέσω της κατανάλωσης. Μια άλλη Βασική αιτία είναι ότι κυρίαρχο ρόλο στην αγορά της χώρας έχουν οι πολυεθνικές και η ντόπια οικονομική ελίτ, έτσι δεν πετύχαμε ούτε τεχνική πρόοδο, ούτε συσσώρευση εθνικού κεφαλαίου, δηλαδή ήμασταν πάντα κάπου και πουθενά.
Ένα άλλο πρόβλημα, εξίσου σημαντικό, είναι ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για κάποιο δικό τους λόγο, ποτέ δεν εξήγησαν σωστά τα προβλήματα της χώρας.
Όσα προαναφέρθηκαν, οι χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις της χώρας που όλοι αντιμετωπίζουν προεκλογικά και κανένας δεν κάνει τίποτα μετεκλογικά αλλά και η ασπόνδυλη χωρίς μακροπρόθεσμους στόχους αναπτυξιακή στρατηγική που διαχρονικά υιοθετήθηκε από την ελληνική ελίτ δείχνουν ότι τα σημερινά προβλήματα δεν είναι απλώς ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο.
Οι κατευθύνσεις αναπτυξιακής στρατηγικής, οι περιφερειακές και εθνοτικές εντάσεις στην Κύπρο, τα βαλκάνια και τα προβλήματα που δημιούργησαν, τόσο στην ενσωμάτωση όλων των χωρών της περιοχής στην εε, όσο και στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις χώρες των Βαλκανίων, τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση του πετρελαίου, ο διεθνοποιημένος χαρακτήρας της οικονομίας και η έξαρση της χρηματοπιστωτικής αναταραχής διεθνώς, με τη χρεοκοπία της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers στις ΗΠΑ στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2008, τα νέα δεδομένα που έφερε στην ενωμένη Ευρώπη η συνθήκη της Λισαβόνας, κ.α. βρήκαν μια οικονομία ευάλωτη σε κερδοσκοπικά παιχνίδια και να παλεύει με τον εαυτό της(!), η μια εσωτερική κρίση διαδέχονταν την άλλη με αποτέλεσμα η δημοκρατία να μπει σε περιπέτειες και να πάει περίπατο η πολιτικοοικονομική και κοινωνική σταθερότητα.
Kάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα με τα παραπάνω να συνεχίζουν να αποτελούν βασικές πηγές προβλημάτων. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και το μνημόνιο που έθεσε τη χώρα υπό διεθνή κηδεμονία, εξέλιξη που έχει ως συνέπεια την περιθωριοποίηση της χώρας στην Ε.Ε.
Από τότε, όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση έχει αλλάξει προς το χειρότερο, φυσικό όμως από τη στιγμή που κυριάρχησε ο υποκειμενικός πολιτικός λόγος και η κοινωνία βρέθηκε απροετοίμαστη και αντιμέτωπη με εξελίξεις που όπως αποδείχθηκε ήταν σε ελάχιστους κατανοητές. Χάνουμε την κυριαρχία μας έλεγε ο πρωθυπουργός της χώρας και οι πολίτες νόμιζαν ότι η κυριαρχία είναι κάτι σαν το αγόρι/ κορίτσι της μιας βραδιάς. Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, η εξέλιξη ή η οπισθοδρόμηση των κοινωνιών συμβαίνει μέσα από τα εκάστοτε μέσα μεγέθη τους, διαφόρων προσωπικοτήτων, γεγονότων ή κοινωνικών δυνάμεων, που, με την επικράτηση ή κοινή αποδοχή των θέσεών τους, τραβούν προς τα επάνω ή προς τα κάτω ολόκληρη την κοινωνία μέσα στην οποία δρουν.
Εάν τώρα εξετάσουμε λίγο πιο επισταμένα την εξέλιξη των πραγμάτων θα καταλήξουμε να πούμε ότι όλα όσα έχουν συμβεί και συμβαίνουν είναι ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την στρατηγική ανακατάταξη της περιοχής. Απ'όσα ειπώθηκαν παραπάνω βγάζουμε το συμπέρασμα ότι η εξάπλωση της νομισματικής ένωσης στο νότο δεν κατάφερε να βελτιώσει την ευημερία των ανθρώπων και την ασφάλεια της περιοχής, γεγονός που όπως προανέφερα οδήγησε σε μια δραματική διεύρυνση του ανοίγματος Βορρά-Νότου και σε περιφερειακές διενέξεις..
Σύμφωνα τώρα με πολλούς αναλυτές «αγκάθι» στην περεταίρω και ουσιαστική διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων των χωρών της βαλκανικής τόσο με την Ελλάδα όσο και με την εε ήταν και παραμένουν να είναι οι περιφερειακές και εθνοτικές εντάσεις που ανά πάσα στιγμή μπορούν να λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά για την περιοχή. Οι διενέξεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα, τόσο στην ενσωμάτωση όλων των χωρών της περιοχής στην εε, όσο και στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις χώρες των Βαλκανίων.
Την ίδια όμως στιγμή που η Ελλάδα έχει παγώσει πρακτικά και είναι φανερό ότι βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση με την κρίση και τις συνέπειες των πολιτικών που απορρέουν από το μνημόνιο να αποσαθρώνουν τη συλλογική-εθνική ταυτότητα και να μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε τροχιά γεωπολιτικής και οικονομικής έκλειψης η Τουρκία δείχνει και θέλει να παρουσιάζεται πιο δυνατή από ποτέ. Εάν κρίνει κανείς τις βασικές επιλογές της, τόσο σε στρατιωτικό, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, διαπιστώνει ότι εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της αλλά και το έλλειμμα εξωτερικής πολιτικής που δημιουργεί σε αυτή τη φάση η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τα κράτη μέλη στην διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι η Τουρκία διεκδικεί με αξιώσεις το ρόλο της "ατμομηχανής'' στα Βαλκάνια, την ανατολική μεσόγειο αλλά και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η Τουρκία επιθυμεί με δούρειο ίππο, την αυξανόμενη περιφεριοποίηση της ΕΕ, τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στα βαλκάνια η 20χρονη «εμπόλεμη κατάσταση» και την οικονομική διπλωματία, ισλαμοποιηση των Βαλκανίων και διχοτόμηση -ένταξη στη σφαίρα επιρροής της την Κύπρο και όλες τις χώρες των Βαλκανίων .
Το ζήτημα εδώ είναι αν η Ελλάδα έχει τα περιθώρια να δεχτεί την αυτοδιάλυσή της;
read more "Στο δρόμο για το πουθενά η Ελλάδα..." Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοί είναι οι νέοι κυβερνήτες της Ελλάδας

Ένας Ολλανδός, ένας Γερμανός, ένας Δανός, ένας Βέλγος και ένας Πορτογάλος αποτελούν τον σκληρό πυρήνα των ελεγκτών της τρόικας και γύρω από αυτούς ένα επιτελείο συνεργατών τους οι οποίοι στο τελευταίο ταξίδι τους μπήκαν στις λεπτομέρειες του μνημονίου.
Οι πέντε πρώτοι είναι αυτοί που διαπραγματεύτηκαν το μνημόνιο που υπογράψαμε με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι περίπου 30 εμπειρογνώμονες που τους ακολουθούν είναι οι εξεταστές των αποτελεσμάτων που έχουν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις.
Στις επαφές που είχαν μαζί τους οι Έλληνες υπουργοί και οι επικεφαλής των φορέων που συνάντησαν διαπιστώνουν μια άλλη πραγματικότητα από αυτήν που είχαν συνηθίσει. Οι τεχνοκράτες της Νέας Υόρκης, των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης δεν είναι πολιτικοί ούτε σκέφτονται πολιτικά. Δεν είναι συνδικαλιστές ούτε ομόλογοί τους υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μοιάζουν περισσότερο με τους περίφημους «υπαλλήλους» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είχαν στριμώξει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το θέμα της απογραφής, και τους αντιμετωπίζουν όλους με αυστηρότητα. Είναι λιτοί στο ντύσιμό τους και τη συμπεριφορά τους. Δεν θέλουν να γνωρίσουν το περίφημο Athens by night, ούτε τις παραλίες της Αττικής, δεν υποκύπτουν ακόμη και στο γυναικείο φλερτ που εκδηλώθηκε για έναν από τους πέντε επικεφαλής.
Και πώς να υποκύψουν ότι είναι επικεντρωμένοι σε ερωτήσεις τύπου «θέλουμε να μας διαβεβαιώσετε ότι αυτό το νομοσχέδιο που μας δείχνετε τώρα, αυτό θα είναι που θα ψηφίσετε χωρίς καμία αλλαγή» ή «πώς είναι δυνατόν να μην μπορείτε να ρίξετε τον πληθωρισμό»;
Σε άλλες επαφές τους παραδέχονται ότι ήταν πολύ συντηρητικοί ως προς τις εκτιμήσεις τους για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά αυτό έγινε εσκεμμένα όπως είπαν- «διότι φοβόμαστε εκπλήξεις και δεν τις θέλουμε».
Ο Ολλανδός, κ. Μπομπ Τραα, είναι ο απεσταλμένος του ΔΝΤ, που ανήκει στη σκληρή ομάδα των Βορειοευρωπαίων οικονομολόγων που θεωρούν ότι ο ελληνικός λαός έκανε «πάρτι» με τα δανεικά των υπολοίπων. Είναι 54 ετών και πρόκειται να εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα μας, ως επιτόπιος τοποτηρητής. Ηταν και επικεφαλής του ολιγομελούς κλιμακίου που μας επισκεπτόταν από την αρχή, ηγούνταν και της ομάδας των 30 ατόμων που μας ήλθαν την περασμένη εβδομάδα.
Ο Δανός Πολ Τόμσεν είναι αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με μεγάλη εμπειρία στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Θεωρείται το βαρύ πυροβολικό του ΔΝΤ για τις «προβληματικές» ευρωπαϊκές χώρες και ήταν αυτός που πήρε την κατάσταση στα χέρια του όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.
Ο Βέλγος Σερβάζ Ντερόουζ είναι ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο άνθρωπος του Ολι Ρεν στην τρόικα. Ο Βέλγος τεχνοκράτης έχει υπό την άμεση εποπτεία του τον τομέα της μακροοικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη και την ΕΕ.
Ο Γερμανός Κλάουζ Μαζούχ εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς είναι στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Εξελίξεων της ΕΚΤ, επικεφαλής του τμήματος για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο τομέας των προβλέψεων είναι στις άμεσες αρμοδιότητές του, αλλά στις μελέτες του έχει ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, και με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.
Στην παρέα τους και ο Πορτογάλος Ζοάο Νίνιο, ήταν αυτός που σιγοντάριζε τις ερωτήσεις των τεχνοκρατών του ΔΝΤ, που είχε μεγαλύτερη γνώση για την Ελλάδα από τους υπολοίπους και προσπαθούσε να διερευνήσει εάν υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος ή ενστάσεις που μπορεί να το εκτρέψουν.
Οι ήρεμοι παλιοί και οι… θρασύτατοι νεαροί τεχνοκράτες
Εξαντλητικοί έλεγχοι, μοιρασμένοι ρόλοι μεταξύ των προβεβλημένων και των σκληρών τεχνοκρατών προέβλεπε το σενάριο της επίσκεψης του πολυμελούς κλιμακίου της τρόικας.
Είναι νέοι, με σπουδές στα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα πανεπιστήμια, στελέχωσαν τις χαμηλόβαθμες θέσεις του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ξαφνικά κλήθηκαν να παίξουν τον ρόλο του κακού στις συναντήσεις που είχαν με τα κυβερνητικά στελέχη. Πρόκειται για τους περίπου 30 ελεγκτές της τρόικας που την προηγούμενη εβδομάδα διενήργησαν τους εντατικούς ελέγχους σε όλους τους κρίσιμους τομείς της οικονομίας. «Όπλα» τους το μνημόνιο που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, τα ελλείμματα και η κακοδιαχείριση που βρήκαν σε πολλούς φορείς του Δημοσίου, οι οποίοι έρχονται σε αντιπαράθεση με τους ψυχρούς αριθμούς που γνωρίζουν και αποδέχονται. Κυρίως είναι η κυνικότητα με την οποία εκφράζουν τις? απαιτήσεις τους έναντι των «ιθαγενών», σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που υποδηλώνουν περιφρόνηση του κοινοβουλευτικού θεσμού. Μερικοί από αυτούς είναι που ρώτησαν -με όχι και τόσο κομψό τρόπο- γιατί δεν ρίχνετε τον πληθωρισμό, μερικοί από αυτούς ήταν που ζήτησαν από υπουργό διαβεβαιώσεις ότι το νομοσχέδιο που τους δείχνει δεν θα υποστεί καμιά αλλαγή στη Βουλή όταν ψηφιστεί!
κατεύθυνση παρεμβάσεων στον «Καλλικράτη», στην εξυγίανση του ΟΣΕ και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Για το τελευταίο οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης είναι σαφείς. Μέσα στο φθινόπωρο θα έχει κατατεθεί και ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με ρυθμίσεις για όλα τα «κλειστά επαγγέλματα».
Πάντως, στην έκθεση θα υπάρχουν επίσης «αστερίσκοι» για τους δημοσιονομικούς κινδύνους (ως προς τα έσοδα κυρίως), για τις ΔΕΚΟ, τα νοσοκομεία, τις προμήθειες γενικά του Δημοσίου και τη φοροδιαφυγή.
read more "Ποιοί είναι οι νέοι κυβερνήτες της Ελλάδας" Διαβάστε περισσότερα...

Βρέθηκαν λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου

Βούλγαροι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη νήσο Άγιος Ιωάννης (του Αγίου Ιβάν στα βουλγαρικά) στα νότια παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Ο καθηγητής Καζιμίρ Κωνσταντίνοφ, επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία εκκλησία που βρίσκεται στο νησί, δήλωσε πως εντοπίστηκε μια κιβωτός από αλάβαστρο που περιέχει οστά από χέρι και το πρόσωπο καθώς και ένα δόντι.
Το μοναστήρι και η εκκλησία που βρίσκονταν στο συγκεκριμένο νησί ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και που ήταν ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά κέντρα στο Μεσαίωνα καταστράφηκε το 1629 από τις Οθωμανικές δυνάμεις για να μην χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο πειρατών. Στο συγκεκριμένο μάλιστα μοναστήρι τελέσθη ο γάμος του Βούλγαρου βασιλέα Σβετοσλάφ Τέρτερ με την βυζαντινή πριγκίπισσα Θεοδώρα
Η σαρκοφάγος που είναι κατασκευασμένη από αλάβαστρο, έχει μήκος δεκαοκτώ και πλάτος δεκατεσσάρων εκατοστών. Ο ισχυρισμός τους για την ανακάλυψη λειψάνων του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου ενισχύεται και από την ανακάλυψη ενός δεύτερου πέτρινου κυτίου, του οποίου η γεωλογική δομή παραπέμπει σε παλαιστινιακά εδάφη, το οποίο φέρει δύο επιγραφές στα ελληνικά. Η μία αναφέρει «Κύριε, ελέησον το σκλάβο σου Θωμά» και η άλλη, το όνομα του Αγίου Ιωάννη.

read more "Βρέθηκαν λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου" Διαβάστε περισσότερα...

Ο Παπανδρέου θέλει να κομματικοποιήσει πλήρως τον στρατό


  • Θα χωριστούν οι αξιωματικοί σε ικανούς και ανίκανους;
Πρόσφατα, πάρθηκε μια απόφαση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να επιλέγονται και να προάγονται στην ιεραρχία του στρατεύματος, κατά παράβαση της επετηρίδας, οι αξιωματικοί του στρατού, ήδη από το βαθμό του αντισυνταγματάρχη και πάνω. Προφανώς η απόφαση εννοεί ότι θα πρέπει να προάγονται στην ιεραρχία του στρατεύματος οι ικανοί αξιωματικοί ενώ να μένουν στάσιμοι οι ανίκανοι, οι οποίοι θα παραμένουν στο στράτευμα για 35 χρόνια μέχρι να συνταξιοδοτηθούν.
Κανείς δεν έχει αντίρρηση με την φιλοσοφία αυτής της απόφασης. Φυσικά και θα πρέπει να προάγονται στους βαθμούς οι ικανοί και να κόβονται οι ανίκανοι. Σε άλλα προχωρημένα κράτη βλέπουμε νεότατους και όχι υπέργηρους στρατηγούς. Άλλωστε το νέο δόγμα που πάει να περάσει και εδώ είναι αξιοκρατία παντού και φυσικά και στο στράτευμα.
Όμως έχουμε τέσσερις ερωτήσεις να κάνουμε προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προς τον κ. Βενιζέλο:
  1. Ποιος θα κρίνει αν ο Α αξιωματικός είναι ικανός και πρέπει να προαχθεί, ενώ ο Β είναι ανίκανος και πρέπει να μείνει στάσιμος;; Μα φυσικά η πολιτική ηγεσία, δηλαδή το κόμμα.
  2. Τι θα γίνει αν έρθει το άλλο κόμμα στην εξουσία;; Μα φυσικά θα προαγάγει τους δικούς του αξιωματικούς που είχε κόψει το προηγούμενο κόμμα και θα αφήσει στάσιμους τους προηγούμενους και πάει λέγοντας. Δηλαδή θα φτιάξουμε δύο ελληνικά στρατεύματα. Ένα του ΠΑΣΟΚ και ένα της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα.
  3. Αναρωτιόμαστε: Οι κομμένοι και κριθέντες ανίκανοι αξιωματικοί θα έχουν όρεξη να προσφέρουν πλέον στο στράτευμα ή θα περιφέρονται απλά για να εισπράττουν το μισθό τους και να περάσουν τα χρόνια μέχρι να πάρουν τη σύνταξή τους; Είναι απόλυτα φυσικό και λογικό να μην έχουν πλέον καμία όρεξη.
  4. Γιατί εμείς οι φορολογούμενοι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουμε να πληρώνουμε από το υστέρημά μας, αυτούς που οι «δημοκρατικά» εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας έκριναν ανίκανους;; Δεν θα έπρεπε όλοι αυτοί να απολυθούν από το στράτευμα ως ανίκανοι;; όπως θα γινόταν και σε κάθε ιδιωτική επιχείρηση που απολύει τον ανίκανο εργάτη ή υπάλληλο και δεν το κρατάει για να τον θρέφει δια βίου;;; Φυσικά και έτσι πρέπει να γίνει.
Φίλοι μας να μην κοροϊδευόμαστε. Το στράτευμα είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να το αφήσουμε στα κόμματα. Είναι η ίδια η προστασία της ζωής, της περιουσίας μας, της τιμής και της ιστορίας μας.
Αντί λοιπόν το ΠΑΣΟΚ να σκέφτεται να βρει τρόπους για να βάλει κομματικούς διοικητές και στις πιο μικρές στρατιωτικές μονάδες για να ελέγχει και ταυτόχρονα να διχάσει το στράτευμα σε ικανούς αξιωματικούς και σε ανίκανους, που πολύ γρήγορα θα μετατραπούν σε Πασοκτζήδες αξιωματικούς και σε Νεοδημακράτες αξιωματικούς, καλό θα ήταν να σκεφτούν τρόπους αξιολόγησης και προαγωγής των αξιωματικών από το ίδιο το στράτευμα, ενώ η πολιτική ηγεσία να κρατήσει για τον εαυτό της το δικαίωμα να επιλέγει μόνο τις ανώτατες ηγετικές θέσεις του στρατεύματος και αυτό πολύ είναι.
Τέτοιοι τρόποι αξιολόγησης μπορεί να είναι ενδεικτικά: Εξετάσεις για προαγωγή σε κάθε βαθμό, επιδόσεις σε σκοποβολές και σε άλλες ασκήσεις, επιλογή πολυετούς υπηρέτησης σε επικίνδυνες περιοχές, αριθμός συμμετοχής σε ασκήσεις, καταυλισμό σε σκηνές, νυκτερινές συμμετοχές, ικανότητα ηγεσίας σε μονάδες κ.λ.π. Ο αξιωματικός πρέπει να έχει τα κίνητρα να ψήνεται και να αναδεικνύεται μέσα από τη δουλειά του και όχι μέσα από τους κομματικούς σωλήνες.
Τι λέτε;;
read more "Ο Παπανδρέου θέλει να κομματικοποιήσει πλήρως τον στρατό" Διαβάστε περισσότερα...

Καλημέρα Ελλάδα, αντίο Θράκη...

  • Δεν κυματίζει ελληνική σημαία σε δύο κρατικά κτίρια της Οργάνης
  • Επί μισό μήνα (ίσως και περισσότερο) η Ελληνική σημαία έχει... εξαφανιστεί!!!
  • Πώς μπορούν η κυρία Κόκλα, ο κύριος Ραγκούσης, ο κύριος Πάγκαλος και ο πρωθυπουργός, να δικαιολογήσουν αυτό το γεγονός;

Εάν συνέβαινε κάπου αλλού, σε άλλο κράτος ή στη νότια Ελλάδα, ίσως να ήταν και ένα γεγονός γραφειοκρατικής ρουτίνας ή απλής ηλιθιότητας κάποιου υπαλλήλου. Όμως, το ότι η Ελληνική Σημαία "έκανε φτερά" από δημόσιο κτίριο στην Θράκη, είναι ένα γεγονός που έχει σημειολογική σημασία και κάποιοι πρέπει να το αντιμετωπίσουν στην πραγματική του διάσταση. Και εάν το περιστατικό της απώλειας - απουσίας της Ελληνικής Σημαίας ήταν μεμονωμένο, τότε ίσως -ακόμη και για την Θράκη- να θεωρούνταν δυσάρεστο μεν, αλλά και ως ατόπημα δημοσίου υπαλλήλου που έφυγε για διακοπές και... άφησε τον ιστό χωρίς το Ελληνικό Σύμβολο.
Όμως, το περιστατικό είναι επαναλαμβανόμενο και αποκτά χαρακτήρα πρόκλησης, που δεν θα πρέπει να παραμείνει αναπάντητη επ' ουδενί. Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί άμεσα και να τιμωρήσει με βαριές διοικητικές αλλά και οικονομικές ποινές τον/τους υπευθύνους.
Τί έχει συμβεί; Για άγνωστο -μέχρι στιγμής- λόγο, έχει αφαιρεθεί από την κοινότητα της Οργάνης και από το παράρτημα της Περιφέρειας Α.Μ.–Θ η Ελληνική Σημαία... Τυχαίο; Μάλλον όχι. Κι επειδή είναι πονηροί οι καιροί που διανύουμε και μας επιβάλλουν και πονηρές σκέψεις, γι’ αυτό και μας προβλημάτισε αμέσως το γεγονός, ότι εδώ και περίπου 15 μέρες σε δύο κρατικά κτίρια της Οργάνης, δεν κυματίζει η ελληνική σημαία. Πρόκειται για το κοινοτικό κατάστημα και το παράρτημα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Οι λόγοι αφαίρεσης του Ελληνικού Συμβόλου παραμένουν άγνωστοι.
Στην περίπτωση κατά την οποία οι σημαίες έχου κλαπεί, σίγουρα θα έχει γίνει καταγγελία στην αστυνομία (από όσο γνωρίζουμε τέτοια καταγγελία δεν είχε γίνει μέχρι την Παρασκευή 30.7.2010). Βέβαια, οι σημαίες μπορεί και να αφαιρέθηκαν για λόγους καθαριότητας και συντήρησής τους. Το σίγουρο όμως είναι πως τουλάχιστον μισό μήνα μετά, θα έπρεπε να έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους. Και φυσικά, είναι απαράδεκτο το γεγονός να μην υπάρχουν ελληνικές σημαίες προς άμεση αντικατάσταση, σε περίπτωση καταστροφής, απώλειας ή συντήρησης...
Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, αλλά το γεγονός αξίζει να καταγραφεί. Μάλιστα οι φωτογραφίες από το κοινοτικό κατάστημα Οργάνης, όπως και το κτίριο της Περιφέρειας στον ορεινό όγκο, αποδεικνύουν την έλλειψη της σημαίας.
Λέτε να τις πήρε ο αέρας τις σημαίες; Μήπως ο κύριος Πάγκαλος (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) μπορεί να τοποθετηθεί; Η κυρία Κόκλα (περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) έχει να δηλώσει άραγε κάτι;
Αναρωτιέμαι, αν ψάξει κανείς μέσα στο συγκεκριμένο "υποκατάστημα" της περιφέρειας ΑΜ-Θ, υπάρχει περίπτωση σε κάποιο συρτάρι ή σε κάποιο φοριαμό να βρει την σημαία της ανεξάρτητης Θράκης ή την τουρκική σημαία;
Κωνσταντίνος
read more "Καλημέρα Ελλάδα, αντίο Θράκη..." Διαβάστε περισσότερα...