Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη: Η αλήθεια τώρα εμφανίζεται...


  • Αμερικανικές εταιρείες πιθανότατα θα ενδιαφερθούν για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης
  • Υπήρχε μήπως κάποιος που δεν πίστευε πως οι αμερικανοί είναι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις αμφιλεγόμενες θέσεις και τις αντιδράσεις της Βουλγαρίας; Όλοι γνώριζαν το μεγάλο "μυστικό"... Το ζητούμενο όμως βρίσκεται στις ρωσικές αντιδράσεις που μάλλον θα έχουν να κάνουν με "κόψιμο" του ρωσικού αερίου προς την Βουλγαρία τον ερχόμενο χειμώνα... Και ο χειμώνας στη Βουλγαρία είναι πολύ δύσκολος και πολύ κρύος...

Εταιρείες των ΗΠΑ, όπως η Chevron και η Exxon Mobil, πρόκειται πιθανότατα να ενδιαφερθούν για την απόκτηση μετοχών του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης δήλωσε ο Πλάμεν Rusev, διευθυντής του βουλγαρικού κλάδου της εταιρείας Trans-Balkan Pipeline , στο Βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Νοβίνιτε.
Σε αποκλειστική συνέντευξη προς το πρακτορείο Νοβίνιτε ο Rusev, δήλωσε ότι οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Κασπίας και του Εύξεινου Πόντου, παρακολουθούν στενά την κατάσταση σχετικά με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ένα κοινό σχέδιο της Βουλγαρίας, της Ελλάδας και της Ρωσίας για τη διαμετακόμιση του πετρελαίου της Κασπίας παρακάμπτοντας τα τουρκικά στενά της Μαύρης Θάλασσας.
Η εταιρεία Trans Balkan Pipeline (TBP) συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2008 από τις κυβερνήσεις των τριών κρατών-εταίρων, προκειμένου να επιβλέπει την κατασκευή και τη λειτουργία του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και έχει έδρα στις Κάτω Χώρες.
«Οι Αμερικανοί είναι πλούσιοι άνθρωποι, και οι πλούσιοι άνθρωποι αγοράζουν μόνο πλήρως επιπλωμένα σπίτια. Είναι πιο ακριβά, αλλά αυτό είναι αυτό που προτιμούν. Οι φτωχοί άνθρωποι αγοράζουν διαμερίσματα σε αναξιοποίητες περιοχές. Έτσι, μην εκπλαγείτε - μόλις ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης πετρελαίου αγωγός αρχίσει να λειτουργεί- να δείτε αμερικανικές εταιρείες να αποκτούν μετοχές σε αυτόν. Θα αγοράσουν μετοχές - είτε από τη Βουλγαρία, είτε από την Ελλάδα, είτε από τη Ρωσία. Παρατηρούν προσεκτικά το έργο, και αναμένουν την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της λειτουργίας του.
Θα πληρώσουν περισσότερα, αλλά δεν θα τον αφήσουν έξω από τον έλεγχό τους, διότι αφορά το πετρέλαιο που μεταφέρεται με αυτόν. Αυτή είναι η αλήθεια », δήλωσε ο Rusev, που είναι ο επικεφαλής του Βουλγαρικού κλάδου της TBP.
Μεγάλο μέρος των σφοδρών επικρίσεων, για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης , προέρχονται από τον δήμαρχο του Μπουργκάς Ντίμιταρ Νικόλοφ και των τοπικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και έχουν να κάνουν με τους φόβους ότι ενδεχόμενη διαρροή πετρελαίου στον κόλπο του Μπουργκάς θα μπορούσε να καταστρέψει το τοπικό περιβάλλον και τη τουριστική βιομηχανία.
Ο Rusev υποστηρίζει ότι εάν η Βουλγαρία αποφασίσει να αποχωρήσει από το έργο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που σημαίνει ότι το έργο, ουσιαστικά, θα ακυρωθεί, τότε η χώρα, πέρα από την κακή εικόνα που θα δημιουργήσει σε βάρος της με την παραίτηση από μια διεθνή συμφωνία, μάλλον θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 70 εκατ ευρώ. Που δαπανήθηκαν μέχρι τώρα σε έρευνες για την κατασκευή, και ίσως και 200 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για τα άλλα συμβαλλόμενα μέρη.
«Αλλά όλα αυτά είναι απλά μια εικασία, και ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί ούτε στο ελάχιστο επειδή δεν συντρέχει λόγος για τη Βουλγαρία να εγκαταλείψει τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης ", κατέληξε.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, περιμένει την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής μελέτης του αγωγού, από διεθνείς φορείς, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2011 προκειμένου να λάβει την τελική απόφασή για το αν θα προχωρήσουμε με το έργο η όχι.
read more "Αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη: Η αλήθεια τώρα εμφανίζεται..." Διαβάστε περισσότερα...

Καλπάζει η ανεργία των νέων...

  • Και είμαστε ακόμη στην αρχή, αφού οι αισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις υπολογιίζουν πως η ανεργία θα φτάσει στο 25%!!!
Στο 11,7% αυξήθηκε η ανεργία στο πρώτο τρίμηνο του 2010, από 9,3% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό τριμήνου που έχει καταγραφεί από το 2000. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών (22,3%). Για νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 27,4%.
Αυτά αναφέρει το δελτίο Τύπου. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή επέλεξε να ανακοινώσει μόνο το ποσοστό συνολικά για τους νέους. Αυτό που δεν αναφέρει το δελτίο Τύπου είναι ότι στην ηλικία 15-19 ετών, οι άνεργοι ανέρχονται σε 33,8% του εργατικού δυναμικού αυτής της ηλικίας.
Στην ηλικία 20-24 ετών η ανεργία ανέρχεται στο ποσοστό του 30,4%, και μόνο στην ηλικία 25-29 ετών περιορίζεται περίπου στο 17,7%. Έτσι προκύπτει το τελικό 22,3% που ανακοινώθηκε. Η πραγματικότητα για τους μικρότερους ηλικιακά είναι δυστυχώς πολύ χειρότερη.
Και η κυβέρνηση δυστυχώς πιστεύει ότι αυτό το πρόβλημα θα λυθεί με τη μείωση του βασικού μισθού για τους νέους κατά 15% ή 20%, και με την απάλειψη των ασφαλιστικών εισφορών, όταν παράλληλα αποφασίζει επιμήκυνση του εργασιακού βίου…
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (18,1%), σε όσους έχουν απολυτήριο τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης (14,0%) και στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (13,4%). Το χαμηλότερο ποσοστό (7,1%) παρατηρείται στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (7,4%).
Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στα Ιόνια Νησιά με 20,4% και στο Νότιο Αιγαίο με 18,9%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Βόρειο Αιγαίο με 7,6% και στην Πελοπόννησο με 8,8%.


read more "Καλπάζει η ανεργία των νέων..." Διαβάστε περισσότερα...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβητεί το ΔΝΤ!!!


  • "...δεν αποκλείεται καθόλου, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου να θεωρήσει ότι η συμφωνία Ε.Ε. – ΔΝΤ για την εμπλοκή του τελευταίου στον μηχανισμό διάσωσης της ελληνικής οικονομίας είναι… άκυρη, αφού για την πραγμάτωσή της δεν ρωτήθηκε καν το Ευρωκοινοβούλιο και δεν υπήρξε η –προ­βλεπόμενη από τη Συνθήκη της Λισσαβώνας– έγκρισή του..."
Η νομιμότητα της εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα «εσωτερικά» των χωρών της ευρωζώνης τίθεται ήδη σε αμφι­σβήτηση από ομάδα ευρωβουλευτών ενώ, ύστερα από παρέμβαση του επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαμπεργκ, τίθεται και θέμα λογοδοσίας του, μια και υποκαθιστά στη λειτουργία τους τις… εθνικές κυβερνήσεις.
Το καθόλου ρητορικό ερώτημα «σε ποιον θα λογοδοτήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις πράξεις του και τα εξοντωτικά μέτρα που επιβάλλει σε βάρος κρατών, κυβερ­νήσεων και πολιτών» θέτει, εμμέσως πλην σαφώς, με πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του, ο Τόμας Χάμαμπεργκ, υπογραμμίζοντας ότι:
  • Όταν Διεθνείς Οργανισμοί, όπως είναι το ΔΝΤ, ασκούν εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, υποκαθιστώντας τις κυβερνήσεις στο έργο τους, θα πρέπει να υποχρεούνται να λογοδοτούν σε κάποιο διεθνή φορέα για την ορθότητα ή μη των πράξεών τους.
  • Κανένας, και κατά συνέπεια ούτε οι Διεθνείς Οργανισμοί, δεν πρέπει να είναι υπε­ράνω του Νόμου, και η έλλειψη λογοδοσίας τους σε κάποιον παγκόσμιο φορέα μπορεί να υπονομεύσει τόσο την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι της δράσης των Διεθνών Οργανισμών όσο και το ηθικό κύρος των ίδιων των Οργανισμών να υποκαταστήσουν στο έργο τους εθνικές κυβερνήσεις και να κυβερ­νήσουν.
Το ερώτημα γίνεται επιτακτικότερο καθώς ο επίτροπος ζητάει μεν την καθιέρωση μηχανι­σμών ικανών να εξασφαλίσουν μια καλύτερη λογοδοσία των Διεθνών Οργανισμών, αλλά υπενθυμίζει ότι από την υποχρέωση λογοδο­σίας δεν έχουν εξαιρεθεί ούτε οι ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ.
Τι άλλο λέει ο επίτροπος;
  • Ότι έχει γίνει αποδεκτό, εδώ και πολλά χρόνια, να λογοδοτούν οι αρχές των ειρη­νευτικών αποστολών του ΟΗΕ και, μάλιστα, έχουν θεσπιστεί μία σειρά από μέτρα τιμωρίας εκείνων που προβαίνουν σε πράξεις διαφθοράς, κακοποί­ησης ή σεξουαλικής εκμετάλ­λευσης.
  • Ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, ο οποίος επιβάλλει λογοδοσία στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, με βάση καταγγελίες Ευρωπαίων πολιτών που στοιχειοθετούν πράξεις κακοδιοίκησης από τα κοινοτικά θεσμικά όργανα και οργανισμούς.
  • Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο έχει την εξουσία να επανεξετάσει αξιώσεις από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών – μελών όσον αφορά τον παράνο­μο χαρακτήρα των ενεργειών της Ε.Ε.
Με άλλα λόγια, δηλαδή, και σύμφωνα μ’ αυτά που υπονοεί ο επίτροπος, το ΔΝΤ είναι ο μόνος Διεθνής Οργανισμός που δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν για το αν είναι δίκαια ή όχι και για το αν συνιστούν κάποιας μορφής κακοδιοίκηση τα μέτρα που επιβάλλει σε βάρος κυβερνήσεων και πολιτών.

Την "πάπια" κάνει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου
Παράλληλα, όμως, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζεύονται ήδη «υπογραφές», προκειμένου να εξαναγκασθεί το Προεδρείο του Σώματος να θέσει υπό συζήτηση στην Ολομέλεια το θέμα αν είναι νόμιμη ή παράνο­μη η εμπλοκή του ΔΝΤ στα «εσωτερικά» των χωρών της ευρωζώνης.
Και λέμε να «εξαναγκασθεί» διότι, μέχρι στιγ­μής, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γερζί Μπούζεκ κάνει το κορόιδο και δεν απαντάει σε σχετική επιστολή που του απέστειλε, στις αρχές Μαΐου 2010, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, στην οποία του έλεγε ότι:
  • «Η είσοδος του ΔΝΤ στα εσωτερικά της ΟΝΕ, και συγκεκριμένα στον μηχανισμό διά­σωσης της ελληνικής οικονομίας… παραβι άζει τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ε.Ε., αφού δεν αναφέρεται σε κανένα άρθρο ή πρωτόκολ­λο ότι επιτρέπεται η εμπλοκή άλλου διεθνούς οργανισμού, όπως το ΔΝΤ, στα εσωτερικά της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης σε περίπτωση οικονομικών δυσκολιών ενός κρά­τους – μέλους».
  • «Η συγκεκριμένη εμπλοκή του ΔΝΤ υπόκειται στις νομικές διαδικασίες του άρθρου 218, περί “Διεθνών Συμφωνιών”… σύμφωνα με το οποίο το Συμβούλιο των Υπουργών της Ε.Ε. εκδίδει “απόφαση για τη σύναψη συμ­φωνίας, μετά από έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” στην περίπτωση που οι διε­θνείς συμφωνίες “δημιουρ­γούν ειδικό θεσμικό πλαίσιο, θεσπίζοντας διαδικασίες συνεργασίας και συμφωνίες που έχουν σημαντικές δημο­σιονομικές επιπτώσεις για την Ένωση”».
Σημειώνεται ότι ανάλογη συμπεριφορά, αγνοώντας το Ευρωκοινοβούλιο, είχε επιδεί­ξει το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. όταν, μία μόνο ημέρα πριν τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισσαβώνας και το Ευρωκοινοβούλιο αποκτήσει το θεσμικό δικαίωμα της συναπόφασης σε διεθνείς συμ­φωνίες, επιχείρησε να «κυρώσει» τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για μεταφορά τραπεζικών δεδομέ­νων μέσω του συστήματος SWIFT, η οποία και τελικώς απορρίφθηκε από την Ολομέλεια.
Με βάση, τώρα, την επιστολή του Νίκου Χουντή, ευρωβουλευτές της Ομάδας της Αριστεράς αλλά και μεμονωμένοι ευρωβου­λευτές άλλων πολιτικών ομάδων κινούνται ήδη προς την κατεύθυνση να κληθεί επισήμως το Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου να υπερα­σπιστεί τα δικαιώματα του Κοινοβουλίου και να πράξει τα αναγκαία, προκειμένου να τα ασκήσει.
Και δεν αποκλείεται καθόλου, ύστερα από μια τέτοια συζήτηση, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου να θεωρήσει (όπως έκανε και με τη συμφωνία SWIFT) ότι η συμφωνία Ε.Ε. – ΔΝΤ για την εμπλοκή του τελευταίου στον μηχανισμό διάσωσης της ελληνικής οικονομίας είναι… άκυρη, αφού για την πραγμάτωσή της δεν ρωτήθηκε καν το Ευρωκοινοβούλιο και δεν υπήρξε η – προ­βλεπόμενη από τη Συνθήκη της Λισσαβώνας – έγκρισή του.
Ε ρε γλέντια, που θα έλεγε και ο Καραγκιόζης…
read more "Η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβητεί το ΔΝΤ!!!" Διαβάστε περισσότερα...

Ο «χρήσιμος ηλίθιος»


  • Η δημοσιογράφος Μαρία Κατσουνάκη, στη χθεσινή «Καθημερινή», ρωτάει τον Πάγκαλο: «Αισιοδοξείτε για το μέλλον;». Κι αυτός απαντά: «Ναι. Αλλά να μη με παρεξηγήσετε γιατί είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος. Μη μου ζητήσετε τον λόγο, δηλαδή, μετά από μερικούς μήνες!...»

Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Ότι υπουργοί και βουλευτές δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν στον δρόμο και στις εκλογικές τους περιφέρειες μάς λένε εσχάτως πολλά ΜΜΕ. Ακόμη και συνδικαλιστές προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ διαμαρτύρονται ότι τους έχουν ήδη «πάρει με τις πέτρες», κατά τη γνωστή ρήση του ίδιου του πρωθυπουργού. Και ως εκ τούτου τα βάζουν με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη, τον οποίο προ ημερών, στα γραφεία της Ιπποκράτους, υποχρέωσαν να αποχωρήσει κακήν κακώς από την «ενημέρωσή» τους για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Ότι «Υπουργοί φοβούνται για τη ζωή τους» μας πληροφορούσε χθες «Το Βήμα της Κυριακής», με υπότιτλο «Καυτός Ιούλιος με Ασφαλιστικό, εργασιακά και απεργίες».
Προφανώς η περιγραφόμενη στον υπότιτλο κατάσταση δεν είναι η αιτία για τον φόβο των υπουργών. Άλλωστε ούτε οι συνδικαλιστές ούτε οι δημόσιοι υπάλληλοι ούτε οι χήρες ούτε οι εργαζόμενες μητέρες ούτε συνταξιούχοι ούτε οι νέοι (και ανήλικοι) εργαζόμενοι και άνεργοι ούτε τα άτομα με αναπηρία ούτε κανένας άλλος απ’ αυτούς που πλήττονται βάναυσα από το Μνημόνιο και την πολιτική της κυβέρνησης απειλεί τη ζωή κάποιου υπουργού.
Την απειλή αυτή έχει εργολαβικά αναλάβει η αποκαλούμενη και «νεοτρομοκρατία». Την έχει μάλιστα αναβαθμίσει σοβαρά ύστερα από τη βομβιστική δολοφονία του υπασπιστή του Χρυσοχοΐδη μέσα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Είναι όμως αυτή η πραγματική απειλή για την κυβέρνηση και τους υπουργούς της; Ή απλώς με αυτήν την απειλή θα προτιμούσε η ίδια να αναμετρηθεί;
Η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν ούτε η γνωστή σε όλους μας κομματική συνδικαλιστική γραφειοκρατία ούτε οι διαδηλώσεις – ακόμη και οι πιο ογκώδεις – ούτε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ούτε η αντιπολίτευση σε κάποια εκδοχή της ούτε η απογοήτευση και η οργή της κοινωνίας έχουν εμποδίσει την κυβέρνηση να περάσει τη λαίλαπα αυτή των μέτρων, τα οποία, σύμφωνα με την κοινή διαπίστωση, καταργούν ενός αιώνα εργατικές κατακτήσεις.
Μια κυβέρνηση όμως που δεν έχει αντίπαλο με κάποια αξιόπιστη διέξοδο από το καταφανές σημερινό τέλμα είναι λογικό... να ανησυχεί.
● Η θεωρία της αποκλειστικής ευθύνης της Ν.Δ., κατά τα πρότυπα μετάθεσης όλων των ευθυνών από κάθε κυβέρνηση στην προκάτοχό της, έχει ημερομηνία λήξεως. Από κάποιο κρίσιμο σημείο και ύστερα αρχίζουν και οι ευθύνες των νυν κυβερνώντων.
● Η θεωρία περί του τεμπέλη, καλοπερασάκια, φοροφυγά και εν γένει... συλλογικά ενόχου ελληνικού λαού εμφανίζει προβλήματα. Άλλωστε πολλοί κυβερνητικοί μιλούν, θέλοντας και μη, για τον «ώριμο» ελληνικό λαό, που αντιλαμβάνεται την πρωτοφανή οικονομική δυσκολία και βάζει πλάτη δείχνοντας εμπιστοσύνη ή, έστω, ανοχή στην κυβέρνηση.
Αλλά και ο Πόουλ Τόμσεν, ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, έλεγε χθες, επίσης στο «Βήμα», ότι: «Τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση εισάγουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές και μια τέτοια προσαρμογή δεν είναι εύκολη και συχνά προκαλεί δυσαρέσκεια. Αυτό είναι κατανοητό γιατί ο κόσμος βλέπει ότι τα πράγματα χειροτερεύουν πριν βελτιωθούν. Είμαι όμως σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός το αντιλαμβάνεται αυτό και είναι ευπροσάρμοστος».
● Η παγκάλειος θεώρηση περί της «περιθωριακής και πρωτόγονης Αριστεράς», η οποία «λειτουργεί πλέον ως περιθωριακό φαινόμενο στην κοινωνία» και κατ’ άλλους απειλεί να προκαλέσει την... πτώχευση της χώρας (!), προφανώς δεν καθιστά την Αριστερά το τρομερό φόβητρο με το οποίο θα επέλεγε να συγκρουστεί μετωπικά η κυβέρνηση. Ακόμη κι αν ο αντιπρόεδρός της, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, χρεώνει στα συνθήματα και τις ιδέες της τη δολοφονία των εργαζομένων της Marfin στο κρεματόριο της Σταδίου!
● Οι «κερδοσκόποι» πάλι έρχονται, φεύγουν και επανέρχονται στο κάδρο, αλλά χωρίς κανείς να μπορεί να αποδείξει ότι αυτοί απεργάστηκαν, εφάρμοσαν και πέτυχαν την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ εξ αιτίας της χρεοκοπίας της από τον Μάρτιο – για την οποία μίλησε προσφάτως στο newstime.gr ο Παναγιώτης Γεννηματάς, επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Εξ άλλου η έρευνα της ίδιας της Κομισιόν αποφαίνεται ότι, στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, τίποτε ασυνήθιστο δεν συνέβη στις χρηματαγορές που να δικαιολογεί ότι οι «κερδοσκόποι» φτάνει για όλα!
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σημαντικό αντίπαλο, άρα και χωρίς αξιοσημείωτα εμπόδια. Αν, λοιπόν, αποτύχει, κάτι για το οποίο ανησυχούν δημοσίως πολλοί από τους υποστηρικτές της, τότε η ανεύρεση αποδιοπομπαίου τράγου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Ο καθένας θα βρεθεί να αναμετράται με την επάρκειά του.
Απ’ αυτή την άποψη κάθε «χρήσιμος ηλίθιος» είναι μάλλον... καλοδεχούμενος από μια κυβέρνηση που εναγωνίως αναζητεί διέξοδο στη δημιουργία ενός αναμφισβήτητα κακού.
● Αν μάλιστα ο κακός αυτός σκορπίζει γύρω του πτώματα αστυνομικών, φτωχοδιάβολων μεταναστών, εργαζομένων που δολοφονούνται εν ψυχρώ σε εργασιακούς χώρους τους οποίους κοινοί δολοφόνοι μετατρέπουν σε κρεματόρια, ακόμη πιο καλοδεχούμενος.
● Αν, ακόμη χειρότερα, απειλεί δημοσίως με δημιουργία συνθηκών εμφυλίου και άλλες τέτοιες ηλιθιότητες, τότε δεν είναι μόνο καλοδεχούμενος, αλλά και επιθυμητός!
Ίσως έτσι δικαιολογηθούν ακόμη σκληρότερες επιλογές – πέραν της οικονομίας αυτή τη φορά. Μόνο που η αναγόρευση της «νεοτρομοκρατίας» σε μεγάλο ανατίπαλο και «φόβητρο» για την κυβέρνηση ενέχει τρομακτικούς κινδύνους για την ίδια την κοινωνία...

Υστερόγραφο: Η δημοσιογράφος Μαρία Κατσουνάκη, στη χθεσινή «Καθημερινή», ρωτάει τον Πάγκαλο: «Αισιοδοξείτε για το μέλλον;». Κι αυτός απαντά: «Ναι. Αλλά να μη με παρεξηγήσετε γιατί είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος. Μη μου ζητήσετε τον λόγο, δηλαδή, μετά από μερικούς μήνες!...». Τι να εννοούσε ο ποιητής;
read more "Ο «χρήσιμος ηλίθιος»" Διαβάστε περισσότερα...

Το ΔΝΤ «πάγωσε» την πέμπτη δόση στη Ρουμανία

  • Μετά την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματική τη μείωση των συντάξεων κατά 15%
Το ΔΝΤ ανέβαλε την καταβολή νέας δόσης του δανείου του προς τη Ρουμανία, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματική τη μείωση των συντάξεων κατά 15%. Το Ταμείο δήλωσε ότι τα περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ της πέμπτης δόσης θα τεθούν στη διάθεση της Ρουμανίας «μόλις οι αρχές υιοθετήσουν τα μέτρα που υποσχέθηκαν». «Αναμένοντας την εξεύρεση μέτρων αντικατάστασης, η σύνοδος του Συμβουλίου διοίκησης του ΔΝΤ, η οποία αναμενόταν να εγκρίνει τη Δευτέρα 28 Ιουνίου την αποδέσμευση του πέμπτου τμήματος της βοήθειας του Ταμείου στη Ρουμανία, "αναβλήθηκε"», αναφέρει ο διεθνής οργανισμός σε ανακοίνωσή του.
Την ίδια ώρα, η ανάγκη περιορισμού των ελλειμμάτων χωρίς να προκληθεί ασφυξία στην οικονομική ανάπτυξη είναι το θέμα που κυριαρχεί στη σύσκεψη των 8 πλουσιότερων χωρών στον Καναδά.
Το θέμα έχει δημιουργήσει ένταση μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται ότι τα μέτρα λιτότητας μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη που παραμένει εύθραυστη.
Προ της απειλής να μην εισπράξει την 5η προγραμματισμένη δόση από το ΔΝΤ, η ρουμανική κυβέρνηση αύξησε τελικά κατά 5 μονάδες το ΦΠΑ. Είχε προηγηθεί προειδοποίηση του ΔΝΤ για πάγωμα των πληρωμών του.
Χθες το βράδυ και έχοντας υπόψιν του την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρουμανίας να κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων κατά 15% (που αποφάσισε η κυβέρνηση ως τμήμα του προγράμματος λιτότητας), το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 28ης Ιουνίου σύγκληση του Συμβουλίου όπου θα συζητείτο η αποδέσμευση της πέμπτης δόσης (2 δισ. ευρώ) του πακέτου βοήθειας προς τη Ρουμανία.
Στην ανακοίνωση του Ταμείου, την οποία υπογράφει ο Jeffrey Franks, επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ρουμανία, ανεφέρετο:
«Το Ταμείο εξετάζει τις συνέπειες που έχει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (σ.σ: της Ρουμανίας) επί των δημοσιονομικών μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση.
Τα μέτρα που επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη απόφαση αποτελούσαν σημαντικό κομμάτι της συμφωνίας του Μνημονίου.
Εν αναμονή εξεύρεσης εναλλακτικών μέτρων, η σύγκληση του Συμβουλίου που είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, αναβάλλεται. Ήδη γίνονται συζητήσεις για την εξεύρεση εναλλακτικών μέτρων και πιστεύουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να τα υποβάλουμε στο Συμβούλιο».
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας δεν ανακοίνωσε το αιτιολογικό σκεπτικό επί του οποίου στήριξε την απόφασή του. Συνδικάτα και εργατικές ενώσεις, πάντως, υπεστήριζαν όλη την εβδομάδα ότι οι συντάξεις προστατεύονται ξεκάθαρα από το Σύνταγμα δεδομένου ότι χρηματοδοτούνται εν μέρει από τις εισφορές των εργαζομένων. Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε λίγες ώρες μετά τα επεισόδια που προκλήθηκαν από δεκάδες πολίτες, οι οποίοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό Μέγαρο και να ζητήσουν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Εμίλ Μποκ.
Αύξηση στο ΦΠΑ
Ετσι, προ ενός πιθανού αδιεξόδου, η κυβέρνηση της Ρουμανίας αποφάσισε το μεσημέρι του Σαββάτου να αυξήσει τον ΦΠΑ από το 19% στο 24%, προκειμένου με περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και να μπορέσει έτσι να λάβει τη νέα δόση του δανείου .
Αυτή η απόφαση έρχεται μία ημέρα μετά την ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας των μειώσεων στις συντάξεις κατά 15% που προβλεπόταν από τα μέτρα λιτότητας που παρουσίασε η κυβέρνηση του Μποκ.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει το ΦΠΑ κατά 5 μονάδες», δήλωσε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μποκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Υπό αυτές τις συνθήκες η συμφωνία με το ΔΝΤ θα συνεχιστεί», πρόσθεσε ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι η συνάντηση του ΔΝΤ προγραμματίστηκε για την Τετάρτη.
read more "Το ΔΝΤ «πάγωσε» την πέμπτη δόση στη Ρουμανία" Διαβάστε περισσότερα...

Θα πούμε το ψωμί... ψωμάκι


  • Τη στιγμή που η μέση ελληνική οικογένεια έχει απολέσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το 30% των εισοδημάτων της, έρχεται αντιμέτωπη με συνεχείς αυξήσεις στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και στις υπηρεσίες "πρώτης γραμμής"
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, για καύσιμα οι Έλληνες πληρώνουν επιπλέον 51,1% από το μέσο κοινοτικό όρο. Επίσης στις οδικές μεταφορές οι Έλληνες πληρώνουν επιπλέον 9,3%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 1,3% για σιδηρόδρομο 36,6% και για καπνό 17,8%. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα προϊόντα καπνού η Ελλάδα είναι πρώτη, καθώς ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 6,6%. Επίσης, οι τιμές σε ζάχαρη και ένδυση σημείωσαν αύξηση 2,5%, όταν στην Ευρώπη οι αντίστοιχες τιμές παρέμειναν σχεδόν σταθερές.
Ταυτόχρονα με νέες αυξήσεις στα διόδια, αλλά και άλλα είδη θα έρθουν αντιμέτωποι οι Έλληνες πολίτες, από την 1η Ιουλίου ημερομηνία κατά την οποία ο ΦΠΑ θα διαμορφωθεί στο 23%.
Το πιο ανατριχιαστικό στοιχείο ωστόσο, που αναδεικνύει και τη σοβαρότητα της κατάστασης την οποία αντιμετωπίζει σήμερα η μέση ελληνική οικογένεια αποκαλύπτουν τα στοιχεία της διαδικτυακής έρευνας της επιστημονικής ομάδας "Διατροφή". Συγκεκριμένα, η οικονομική κρίση φαίνεται πως απειλεί το επίπεδο της διατροφής των Ελλήνων, καθώς σχεδόν ένας στους τέσσερις δηλώνει ότι είναι έτοιμος να υποβαθμίσει την ποιότητα των τροφίμων που προμηθεύεται ακόμα και αν αυτά αφορούν την διατροφή των παιδιών του.
Επιπλέον, το 71% του δείγματος της έρευνας της επιστημονικής ομάδας "Διατροφή", δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί το εισόδημά του και μελλοντικά ακόμα πιο πολύ, ενώ το 17% υποστηρίζει πως μπορεί τώρα να μην έχει επηρεαστεί αλλά στο μέλλον θα επηρεαστεί, ενώ μόνο το 12% δηλώνει ότι δεν έχει επηρεαστεί το εισόδημα του.
Με βάση λοιπόν τα στοιχεία μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικογένεια η οποία κυριολεκτικά δεν ξέρει τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη ημέρα.
read more "Θα πούμε το ψωμί... ψωμάκι" Διαβάστε περισσότερα...

Το ευρωβαρόμετρο λέει πως η Ελλάδα βουλιάζει...

  • Ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει παντού πως το πρόγραμμα φέρνει ανάκαμψη και μέχρι στιγμής έχει επιτυχία!!!
  • Ποιός μας λέει ψέμματα; Οι ευρωπαίοι ή ο Παπανδρέου;
Σύμφωνα με το «Ευρωβαρόμετρο»:(και εδώ δεν πρόκειται για τα «Greek statistics» που προκαλούν τόση ευθυμία στον κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά για στοιχεία ανεπίδεκτα αμφισβητήσεως από τους κυβερνώντες μας):
Το 96% των Ελλήνων δηλώνουν ότι βλέπουν τη χώρα να βουλιάζει στη φτώχεια.
Ότι το φάσμα της φτώχειας απειλεί το σύνολο του ελληνικού λαού, προφανώς είναι κάτι που το προσμέτρησαν οι – «πατριωτικά» δρώντες – Έλληνες εφοπλιστές, όταν πριν ΑΠΌ δύο βδομάδες (σύμφωνα με τη χτεσινή είδηση που δημοσιοποιήθηκε από το παναμέζικο πρακτορείο – «Panama City prensa.com») «έκλεισαν» τη συμφωνία για τη μεταφορά ακόμα 200 πλοίων τους υπό παναμέζικη σημαία…
58% των Ελλήνων δυσκολεύεται σε μόνιμη βάση να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου, νερού, ενοικίου κλπ. ή αδυνατεί να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις του.
Ανάμεσα στους 6 από τους 10 Έλληνες που μετρούν τα ευρώ για να τα φέρουν βόλτα τσίμα τσίμα, προφανώς δεν ανήκει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι όπως διαβάζουμε στον Τύπο (εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», 17/11/2009), δαπάνησε το ποσό του 1,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά ενός πίνακα, δημιουργίας πρωτοποριακού εικαστικού, που εκτέθηκε προ ολίγων μηνών σε καλαίσθητη γκαλερί του Λονδίνου…
Το 73% των Ελλήνων δηλώνουν ότι ζουν με το άγχος της απόλυσης και θεωρούν απίθανο να βρουν δουλειά, αν το επόμενο διάστημα βρεθούν στην ανεργία.
Προφανώς, μεταξύ αυτών των μεμψίμοιρων Ελλήνων δεν ανήκουν οι τραπεζίτες, αν κρίνουμε από την προχτεσινή δήλωση του τραπεζίτη της «Άλφα Μπανκ» σύμφωνα με την οποία: «Δεν υπάρχει λόγος μεμψιμοιρίας και απογοήτευσης. Η χώρα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση»…
read more "Το ευρωβαρόμετρο λέει πως η Ελλάδα βουλιάζει..." Διαβάστε περισσότερα...

Η κοινωνική έκρηξη έρχεται...

  • Πότε θα γίνει η κοινωνική έκρηξη; Ερώτημα που δεν απασχολεί μόνο αυτούς που με πολύ μεγάλη υπομονή περιμένουν να δούνε "που το πάει η κυβέρνηση" ή που φοβούνται μήπως χάσουν περισσότερα από όσα θα κερδίσουν αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το ερώτημα του χρονικού προσδιορισμού της σίγουρης κοινωνικής έκρηξης απασχολεί πρώτιστα τους κυβερνώντες, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τάχιστα ένα περιβάλλον αποκλεισμού από την πιθανότητα εξεύρεσης οποιασδήποτε λύσης πέρα από την λύση που ακούει στο όνομα ΔΝΤ και που μόνο τα χείριστα θα επιφέρει στην χώρα
Ακούμε συνεχώς ότι έρχεται κοινωνική έκρηξη, λόγω των οικονομικών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση, μειώνοντας το πραγματικό εισόδημα του λαού. Επίσης, ακούμε διαρκώς διάφορες εκτιμήσεις για το πότε θα συμβεί η κοινωνική έκρηξη.
Για να εκτιμηθεί ο χρόνος της κοινωνικής έκρηξης θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε τα παρακάτω:
Υπάρχουν κάποιες μελέτες, οι οποίες αναφέρουν ότι στην Ελλάδα ο πληθυσμός, όσον αφορά τα οικονομικά του, είναι κατανεμημένος ως εξής:
  • α. Ανώτερη τάξη: 10%
  • β. Μεσαία τάξη: 40%
  • γ. Κατώτερη τάξη: 50%
Οι ίδιες μελέτες αναφέρουν ότι η κατανομή του πλούτου στη χώρα μας έχει ως εξής:
  • α. Ανώτερη τάξη: 50%
  • β. Μεσαία τάξη: 40%
  • γ. Κατώτερη τάξη: 10%
Από τα παραπάνω προκύπτει το σημαντικό συμπέρασμα ότι η μεσαία τάξη νέμεται από τον παραγόμενο εθνικό πλούτο, ακριβώς το ποσοστό πουτης αναλογεί, δηλαδή δεν κλέβει κανέναν αλλά ούτε και την κλέβουν.
Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Γιατί;
Γιατί η μεσαία τάξη, πληθυσμού 40% αποτελεί την ασπίδα προστασίας της ανώτερης τάξης. Αυτή η ασπίδα εμποδίζει κάθε εξέγερση της κατώτερης τάξης. Αυτό συμβαίνει γιατί η μεσαία τάξη, μη έχοντας βιοποριστικό πρόβλημα, απολαμβάνει μια σχετικά άνετη ζωή, με διπλά και τριπλά αυτοκίνητα, με καταθέσεις σε τράπεζες, με διπλά και τριπλά σπίτια, με καλοκαιρινές διακοπές, καλό ντύσιμο κλπ. Έχει την άνεση να στείλει τα παιδιά της για σπουδές και γενικά δεν είναι μεν πλούσια, αλλά δεν στερείται και κάτι.
Όταν λοιπόν η κατώτερη τάξη, απελπισμένη από τη φτώχεια, αποπειράται να εξεγερθεί, με βίαια επεισόδια στους δρόμους, εμπρησμούς κάδων σκουπιδιών, αυτοκινήτων και καταστημάτων, αμέσως η μεσαία τάξη παίρνει το μέρος της ολιγαρχίας, συμφωνώντας στον χαρακτηρισμό των εξεγερμένων ως αναρχικών, αληταράδων, διασαλευτών της τάξης κλπ, εφόσον η ίδια αισθάνεται μέρος του συστήματος, άρα ευνοημένη από αυτό.
Τι θα συμβεί όμως όταν, κατόπιν της κυβερνητικής πολιτικής, αρχίσει να φτωχοποιείται η μεσαία τάξη; Όταν θα χάσει όλες αυτές τις ανέσεις που σήμερα απολαμβάνει; Όταν συνειδητοποιήσει ότι αδυνατεί να αποπληρώσει δάνεια και κάρτες και ενδεχομένως χάσει σπίτια, αυτοκίνητα, ταξίδια και αντιμετωπίσει πλέον βιοποριστικό πρόβλημα;
Τότε, σαφέστατα θα επαναπροσδιορίσει τη θέση της και θα βρεθεί να συντάσσεται με την κατώτερη τάξη, παίρνοντας και η ίδια μέρος στις εξεγέρσεις.
Μόνο που τότε, μια ολιγαρχία του 10% θα αδυνατεί πλέον να επιβληθεί με οποιαδήποτε μέσα καταστολής, όπως αστυνομικές δυνάμεις κλπ.
Ως παράδειγμα θα έπρεπε να ληφθεί η ιστορία της Αργεντινής, όπου πραγματοποιήθηκε λαϊκή εξέγερση, μόνο όταν εθίγησαν τα δικαιώματα της μεσαίας τάξης.
read more "Η κοινωνική έκρηξη έρχεται..." Διαβάστε περισσότερα...