- Πλήθος αντιλαϊκών, άδικων και κυρίως διαλυτικών μέτρων του κοινωνικού ιστού της χώρας, προβλέπει το μνημόνιο που με τόση ευκολία υπέγραψε η φερόμενη ως κυβέρνηση της χώρας
- Σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους, θα υπάρξει σειρά νέων επαχθών μέτρων που θα ισοπεδώσουν την οικονομία, για να μπορέσουν οι "δανειστές" να πληρωθούν
- Ο Γιώργος Παπανδρέου με την κυβέρνησή του υπέγραψε την παράδοση της χώρας σε οικονομικά συμφέροντα τρίτων και ταυτόχρονα υποθήκευσε το παρόν και το μέλλον όλων των ελλήνων, τους οποίους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση και την ταπείνωση
Ποιές «εκπλήξεις» κρύβει το πακέτο νέων μέτρων μετά τις ανατροπές σε εργασιακό και ασφαλιστικό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Μετά τις επώδυνες ανατροπές στο εργασιακό και ασφαλιστικό έρχεται νέο κύμα μέτρων που θα αποφασιστούν το φθινόπωρο με αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και το ΦΠΑ, περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, ανατιμήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, απολύσεις στο Δημόσιο και συρρίκνωση των κονδυλίων για την κοινωνική ασφάλιση, υγεία, παιδεία και άλλους ευαίσθητους τομείς.
Το πακέτο μέτρων υπαγορεύεται από το μνημόνιο με τη τρόικα προκειμένου να εγκριθεί η τρίτη δόση του δανείου και στοχεύσει στην εξοικονόμηση πόρων ύψους 7,150 δισ. ευρώ για τη περαιτέρω μείωση του ελλείμματος το 2011.
Τι προβλέπει
Το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ προβλέπει ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εξειδικεύσει τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για τον επόμενο χρόνο ύψους 3,2% του ΑΕΠ. Το πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
Πάγωμα συντάξεων και μείωση των υψηλών για την εξοικονόμηση πόρων 250 εκ. ευρώ.
Απολύσεις συμβασιούχων ακόμα και εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε οργανισμούς και φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν και εφαρμογή της αναλογίας μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο
Τσουχτερές αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στις βενζίνες με ταυτόχρονη μείωση ή και κατάργηση του ποσού για τα τέλη κυκλοφορίας με στόχο το κόστος να μεταφερθεί από την κατοχή στη χρήση του αυτοκινήτου. Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της επιβολής «πράσινου φόρου» για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.
Μετατάξεις βασικών καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23%, πράγμα που θα πυροδοτήσει κύμα ανατιμήσεων στην αγορά. Αναμένεται οι τιμές ακόμα και σε είδη διατροφής να αυξηθούν κατά 12%.
Νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα αλκοολούχα ποτά.
Μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων που θα προκαλέσουν εκρηκτικές επιβαρύνσεις στη κατοχή και στις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, κληρονομιές, γονικές παροχές) αφού σε ορισμένες περιοχές οι αναπροσαρμογές θα ξεπερνούν και το 100%. Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα επιφέρει κατακόρυφη άνοδο στον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) και θα διευρύνει τον αριθμό των ιδιοκτητών κατοικιών και οικοπέδων που θα πληρώσουν φόρο αφού θα ξεπεράσουν το αφορολόγητο όριο των 400.000 ευρώ που προβλέπεται από τον νόμο. Μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις θα υπάρξουν και στις μεταβιβάσεις ακινήτων καθιστώντας άπιαστο όνειρο την απόκτηση κατοικίας ακόμα και από τα μεσαία στρώματα και απαγορευτικό το κόστος απόκτησης ακινήτου. Ο στόχος που έχει τεθεί στο μνημόνιο προβλέπει ότι το Δημόσιο θα εισπράξει πρόσθετα έσοδα ύψους 400 εκ. ευρώ.
Περικοπές ύψους 800 εκατ. ευρώ στις δαπάνες του Δημοσίου. Πρόκειται για κονδύλια σε Ασφαλιστικά Ταμεία, Παιδεία, Υγεία, δημόσιους οργανισμούς και φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση ακόμα και σε κοινωνικά προγράμματα (επιδόματα πρόνοιας, κοινωνικός τουρισμός κ.ά.). Περιστολή των επενδυτικών δαπανών του Δημοσίου. Με βάση το μνημόνιο θα υπάρξει μείωση κατά 1 δισ. ευρώ των πόρων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Απελευθέρωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, μέτρο που θα οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα τιμολόγια της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και άλλων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.
H επόμενη τετραετία
Για την επόμενη τετραετία το μνημόνιο προβλέπει μια γιγάντια δημοσιονομική προσαρμογή μέσα από επιβολή πρωτοφανών σε σκληρότητα μέτρων όπως το ψαλίδισμα του επιδόματος ανεργίας, με στόχο να εξοικονομηθούν πόροι ύψους 24,7 δισ. ευρώ. Η καταιγίδα μέτρων θα συνεχισθεί και μετά το 2011 και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι και το 2014. Αναλυτικότερα:
Προβλέπονται μεταξύ άλλων πρόσθετες περικοπές στις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου ύψους 600 εκ. ευρώ, μείωση του επιδόματος για τους ανέργους (θα το λαμβάνουν μόνο όσοι βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης και στερούνται τα ελάχιστα μέσα διαβίωσης), αυξήσεις στην φορολογία των μη αλκοολούχων ποτών (αναψυκτικά), νέα αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων και κατάργηση των εξαιρέσεων επαγγελματιών και δραστηριοτήτων από το ΦΠΑ.
Επίσης οι επιχορηγήσεις στους δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και φορείς θα μειωθούν κατά 800 εκ. ευρώ, οι συντάξεις θα παγώσουν για μια ακόμη χρονιά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα περικοπεί κατά 500 εκ. ευρώ.
Προβλέπονται νέες περικοπές στο Δημόσιο και πάγωμα συντάξεων αλλά ο κύριος όγκος των μέτρων παραμένει θολός αφού προβλέπονται «μη-καθορισμένα μέτρα» ύψους 4,2 δισ. ευρώ.
Το πακέτο ανέρχεται σε 5,750 δισ. ευρώ αλλά δεν εξειδικεύεται κανένα από τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου
Ο στόχος για το δημόσιο
Μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα
Νέες περικοπές στους μισθούς στο Δημόσιο με την καθιέρωση νέου μισθολογίου και σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα επιθυμεί η τρόικα. Οι αμοιβές για τους νεοπροσλαμβανόμενους θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις ισχύουσες καθώς θα καταργηθούν επιδόματα, ενώ για τους ήδη εργαζόμενους ένα μέρος των επιδομάτων θα ενσωματωθεί στον βασικό μισθό και το υπόλοιπο θα περικοπεί ή και θα καταργηθεί εντελώς.
Δεν θα δοθεί καμία αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ θα υπάρξει άρση της μονιμότητας. Το απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει νέο ψαλίδισμα ή και κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό.
7,1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ σκοπεύει να εξοικονομήσει η κυβέρνηση για την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος το 2011.