- Γιατί η Μέρκελ επιμένει στην πρόταση, παρότι απορρίφθηκε από το «μπλοκ» του Νότου και τη Γαλλία
- Βλέπουν «στραβοπάτημα» στην εφαρμογή του σταθεροποιητικού προγράμματος και ετοιμάζονται για αναδιάρθρωση χρέους και αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ
- Το τέλος της εθνικής κυριαρχίας στα δημοσιονομικά: έγκριση προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες με διακοσμητικό ρόλο της Βουλής
Η ειδική Ομάδα Εργασίας, υπό τον πρόεδρο της ΕΕ, Βαν Ρομπάι, συμφώνησε την προηγούμενη Παρασκευή σε ένα γενικό περίγραμμα της συμφωνίας που θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τον Οκτώβριο, για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη. Ο βέλγος πολιτικός, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα ελεγχόμενης χρεοκοπίας για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, χωρίς όμως να αποκλείσει το σενάριο μακροπρόθεσμα.
«Ας είμαστε ξεκάθαροι και ακριβείς», δήλωσε ο Ρομπάι. «Ο μηχανισμός στήριξης για την Ελλάδα που εγκρίθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο δεν προνοεί κάτι τέτοιο. Ούτε αφορά το πακέτο στήριξης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφάσισε η ΕΕ. Κανείς δεν έθεσε τέτοιο θέμα για άμεση εφαρμογή. Όμως, η πρόταση αυτή μπορεί να συζητηθεί μακροπρόθεσμα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική ηγεσία έχει οριστικοποιήσει το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το οποίο και θα επιδιώξει να επιβάλει σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, αν η κυβέρνηση αποτύχει μέσα στην επόμενη τριετία να περάσει ένα από τα τριμηνιαία τεστ της τρόικας, επειδή σε κάποια φάση θα εμφανίσει σοβαρές υστερήσεις σε σχέση με τους προκαθορισμένους δημοσιονομικούς στόχους, οι οποίες θα είναι αδύνατο να διορθωθούν με πρόσθετα μέτρα.
Το σενάριο αυτό προβλέπει, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, ότι σ’αυτήν την περίπτωση θα ξεπερασθεί αυτόματα ο σκόπελος των κοινοτικών συνθηκών, που δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση μιας χώρας από την Ευρωζώνη, παρά μόνο αν υπάρχει κοινή συναίνεση της ίδιας της χώρας και των άλλων κρατών μελών – σχετική γνωμοδότηση είχε συντάξει σε ανύποπτο χρόνο η Μπούντεσμπανκ…
Ο αυτόματος μηχανισμός εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τον οποίο περιμένουν… στη γωνία για να τον εφαρμόσουν οι Γερμανοί, προβλέπει ότι:
– Αν διακοπεί η χρηματοδότηση της χώρας από τον διεθνή μηχανισμό, επειδή απέτυχε στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθεροποίησης, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει λόγους να παραμένει εγκλωβισμένη σ’ένα σκληρό νόμισμα που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, χωρίς να έχει το «καρότο» των χρηματοδοτήσεων.
– Έτσι, οι Γερμανοί περιμένουν ότι σ’αυτήν την περίπτωση η ίδια η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και η Γερμανία θα έχει έτοιμη την πρόταση για τη διαδικασία της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας»: Το ελληνικό χρέος θα αναδιαρθρωθεί, δηλαδή θα διαγραφεί περίπου το ένα τρίτο του, και η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή.
– Αν καταφέρει τα επόμενα χρόνια να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα και να θέσει υπό έλεγχο το χρέος, η Ελλάδα θα γυρίσει στο ευρώ, όχι όμως με τη σημερινή ισοτιμία «κλειδώματος» της δραχμής στο ευρώ (340,75), αλλά με πολύ υψηλότερη. Δηλαδή με μια ισχυρή εφάπαξ υποτίμηση, που θα ρίξει απότομα το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, αλλά θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Αυτόν τον σχεδιασμό της γερμανικής ηγεσίας επιβεβαίωσε σε μια βαρυσήμαντη συνέντευξή του στο «Spiegel» ο πρώην διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Καρλ Ότο Πελ, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην πολιτική και νομισματική ενοποίηση των δύο Γερμανιών.
«Δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να έχουμε επιτρέψει την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ…. Θα περίμενα από την Κομισιόν και την ΕΚΤ να έχουν παρέμβει νωρίτερα (σ.σ.: για το ελληνικό πρόβλημα). Έπρεπε να είχαν καταλάβει ότι μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, χωρίς βιομηχανική βάση, δεν θα μπορούσε ποτέ να πληρώσει τα 350 δισ. ευρώ του χρέους της», τόνισε ο Πελ και πρόσθεσε, σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ότι «χωρίς μια μερική διαγραφή χρεών, δεν μπορεί και δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρει η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της».
Ο Πελ ευθέως διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Μέρκελ ότι η διάσωση της Ελλάδας ήταν επιβεβλημένη για να αποφευχθεί ένα ντόμινο στην Ευρωζώνη. Η πραγματική σκοπιμότητα του «πακέτου» διάσωσης, όπως τονίζει, «ήταν να προστατευθούν οι γερμανικές και, πολύ περισσότερο, οι γαλλικές τράπεζες από τις διαγραφές χρεών. Την ημέρα που ανακοινώθηκε το σχέδιο, οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών κέρδισαν 24%. Βλέποντας όλα αυτά, καταλαβαίνουμε γιατί επινοήθηκε το σχέδιο διάσωσης: Για να διασωθούν οι τράπεζες και ορισμένοι πλούσιοι Έλληνες»!
Ως συνταξιούχος, ο Πελ έχει την ευχέρεια να αναφέρει ευθέως σ’ αυτήν τη συνέντευξη ότι «ακόμη και με την προσπάθεια διεθνούς διάσωσης, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους και μοιραία θα φύγει από την Ευρωζώνη». «Η Ελλάδα θα επαναφέρει τη δραχμή», προβλέπει ο Πελ, και στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγο να φύγει από την Ευρωζώνη όσο λαμβάνει βοήθεια, ο πρώην διοικητής της BuBa απαντά με νόημα ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα έχει λόγους για να φύγει από τη νομισματική ένωση.
Πάντως, στη συνάντηση της ειδικής Ομάδας Εργασίας την Παρασκευή, έγινε ένα σημαντικό βήμα για την κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας στη δημοσιονομική πολιτική, με τη συναίνεση του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου: Μια πρόταση της Κομισιόν που υιοθετήθηκε προβλέπει ότι οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών της Ευρωζώνης θα εγκρίνονται πρώτα από τις Βρυξέλλες και στη συνέχεια θα παρουσιάζονται στα εθνικά Κοινοβούλια, τα οποία με τον τρόπο αυτό θα περιορισθούν σε καθαρά διακοσμητικό ρόλο…
Πηγή