Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Οι διάλογοι στο Δ.Σ. μεταξύ των μελών αλλά και των οπαδών!


Οι διάλογοι στο Δ.Σ. μεταξύ των μελών αλλά και των οπαδών
Ο Νικόλας Πατέρας ήταν απών, ο Παύλος Γιαννακόπουλος επίσης, κατά συνέπεια ο μοναδικός εκ των μελών του ΔΣ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που θα μπορούσε να επιλεχθεί μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου του «τριφυλλιού» ήταν ο Θανάσης Γιαννακόπουλος.
Τον «τυφώνα» μάλιστα πρότεινε για την προεδρία ο μέτοχος Γιάννης Ξυλάς, ο οποίος είχε εξουσιοδοτηθεί από τον Νικόλα Πατέρα να τον εκπροσωπήσει! Νωρίτερα τα μέλη είχαν ερωτηθεί εάν υπάρχει κανένας που θέλει να προτείνει κάποιον για τη θέση του προέδρου.
ΞΥΛΑΣ: «Εγώ θέλω να προτείνω τον Θανάση Γιαννακόπουλο, που είναι ενωτικός, που έχει την πείρα και το ειδικό βάρος και μπορεί να σηκώσει και τη φωνή στον εκάστοτε ισχυρό μέτοχο. Θεωρώ ότι είναι η καλύτερη λύση. Εχει κανείς αντίρρηση; Η πλευρά Βαρδινογιάννη ποιον προτείνει;».
ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Εμείς δεν έχουμε κάποιον να προτείνουμε, ήρθαμε για να ακούσουμε τις προτάσεις που θα γίνουν, αλλά είμαστε σύμφωνοι με την επιλογή του Θανάση. Ακόμα καλύτερα και εάν είναι ομόφωνη» (σ.σ.: όλα τα μέλη συμφώνησαν).
ΘΑΝΑΣΗΣ: «Σας ευχαριστώ όλους σας, με τιμά αυτή η πρόταση, αλλά δεν μπορώ να τη δεχτώ. Είναι ηθικό το θέμα. Εγώ θεωρώ ότι ο Νικόλας Πατέρας ήταν επιτυχημένος πρόεδρος και ότι πρέπει να μείνει στη θέση του. Είναι ηθικό το θέμα και δεν έχω και το χρόνο να το κάνω».
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: «Υπάρχει κάποια άλλη πρόταση;».
ΝΙΚΑΣ: «Εγώ προτείνω τον Νικόλα Πατέρα να είναι ξανά υποψήφιος».
ΞΥΛΑΣ: «Ο Νικόλας με ενημέρωσε ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες υπέβαλε την παραίτησή του δεν έχουν αλλάξει, ίσα ίσα που έγιναν χειρότερες με τις επιστολές και τις δηλώσεις που έπληξαν την εικόνα του Παναθηναϊκού».
ΧΑΤΖΗΣ: «Εγώ θέλω να υποβάλω την παραίτησή μου για επαγγελματικούς λόγους».
ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Αυτή η εξέλιξη δεν μας δεσμεύει στο να επιλεχθεί ο πρόεδρος από τα υπάρχοντα μέλη του ΔΣ, καθώς ο αντικαταστάτης του κ. Χατζή μπορεί να είναι ο οιοσδήποτε. Προτείνω να δούμε και το θέμα της διοικούσας επιτροπής για να “τρέξουν” και τα θέματα που αφορούν την ομάδα. Με τον προπονητή κ.λ.π.».
Κάπου εκεί τα μέλη του ΔΣ δέχτηκαν αντιπροσωπεία έξι οπαδών της ομάδας και ακολούθησαν τα εξής:
ΟΠΑΔΟΙ: «Ρε παιδιά, είναι δυνατόν ύστερα από τόσον καιρό να έχουμε μία χρονιά τόσο επιτυχημένη, που πήραμε το νταμπλ, που ήμασταν στα ίσα εξωαγωνιστικά, που είχαμε ενότητα και έγινε αυτό που ήθελε όλος ο κόσμος να το χαλάσετε; Πρέπει να μας πείτε το γιατί! Εμείς δεν το καταλαβαίνουμε. Πείτε μας έναν λόγο!».
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: «Εγώ τα ξέρω τα παιδιά και είναι φίλοι μου. Και εμείς τα ίδια με εσάς θέλουμε, να πηγαίνει καλά η ομάδα».
ΝΙΚΑΣ: «Το γεγονός ότι βρίσκεστε εδώ είναι μία μεγάλη κατάκτηση του συλλόγου».
ΘΑΝΑΣΗΣ: «Αυτοί που έπρεπε δεν ήταν εδώ για να αποφασίσουν. Εγώ φοράω παντελόνια και πονάω όσο και εσείς την ομάδα».
ΟΠΑΔΟΙ: «Εμείς θεωρούμε υπεύθυνους τον Βαρδινογιάννη και τους Γιαννακόπουλους. Θανάση, κοίτα να μαζέψεις τον ανιψιό σου».
ΘΑΝΑΣΗΣ: «Μη μου μιλάτε εμένα έτσι. Ξέρετε ότι ο Παναθηναϊκός είναι η ζωή μου».
ΟΠΑΔΟΙ: «Βρείτε τον τρόπο να μείνει ο Πατέρας, να ξέρετε ότι δεν δεχόμαστε τίποτα άλλο».
* Στις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ του Γιάννη Βαρδινογιάννη και του Νικόλα Πατέρα το Σαββατοκύριακο, ο Τζίγγερ εμφανίστηκε κάθετος στο ενδεχόμενο παραμονής του Αντωνίου, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για το κόστος των μεταγραφών. Εφτασε πάντως στο σημείο να πει στον Πατέρα να προτείνει αυτός τον αντικαταστάτη του.
* Από την τετραμελή επιτροπή χθες παραιτήθηκε ο Δημήτρης Σκιάνης για προσωπικούς λόγους. Ετσι την Τετάρτη θα προκύψει από την αρχή νέα επιτροπή, η οποία θα κληθεί να συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν το «τρέξιμο» της ομάδας με τον προπονητή Νίκο Νιόπλια.
* Από τη στιγμή που δεν βρέθηκε άμεση λύση με την 4μελή επιτροπή, ήταν αυτονόητο ότι ο Νίκος Νιόπλιας δεν θα μπορούσε να ειδοποιηθεί για τις επαφές που αναμένεται να ξεκινήσουν από την Τετάρτη. Είναι ωστόσο δεδομένο ότι δεν τίθεται αυτήν τη στιγμή θέμα μη εμπιστοσύνης στον πετυχημένο Ελληνα προπονητή.
* Οταν ορίστηκε η Τετάρτη για ημέρα του νέου ΔΣ, ο Θανάσης Γιαννακόπουλος τόνισε «να δούμε τι ώρα, γιατί έχουμε και το μπάσκετ». Εκεί ο μέτοχος Γιάννης Ξυλάς απάντησε: «Θανάση, ο ανιψιός σου μας το έκοψε το μπάσκετ δυστυχώς» δίχως να υπάρξει συνέχεια.
* Μικροένταση προκλήθηκε μεταξύ των μετόχων, όταν η πλευρά Βαρδινογιάννη τόνισε ότι δεν έχει κάτι να προτείνει για την προεδρία, αλλά θα συζητήσει τις επιλογές που θα προταθούν. Αυτή η θέση προκάλεσε αντίδραση και ακούστηκε η φράση: «Δηλαδή εμείς ήρθαμε εδώ 20 άτομα για να συζητήσουμε ή να κάνουμε ο καθένας τις προτάσεις του;». Ακολούθησαν επεξηγήσεις και το θέμα έληξε άμεσα.
* Ο Νικόλας Πατέρας ενημερώθηκε άμεσα για τις εξελίξεις και μάλιστα ο ίδιος είχε προτείνει στο πρόσφατο παρελθόν στον Γιάννη Βαρδινογιάννη τον Θανάση Γιαννακόπουλο για διάδοχό του. Η επιστροφή του από το εξωτερικό αναμένεται το αργότερο έως αύριο, αλλά ούτως ή άλλως το τηλέφωνό του είναι ανοιχτό…
Τι θα κάνουν οι μέτοχοι
Το αν θα κληθούν αυτοπροσώπως στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο οι μέτοχοι του Παναθηναϊκού είναι κάτι που θα ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες ημέρες, ανάλογα με το πώς θα προχωρήσουν οι μεταξύ τους επαφές για τον επόμενο πρόεδρο.
Εάν πάντως κληθούν, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως δεν θα δώσει το «παρών» ο Γιάννης Βαρδινογιάννης. Αντιθέτως, ο Ανδρέας Βγενόπουλος είναι θετικός, ενώ ο Νικόλας Πατέρας αναμένεται να παραβρεθεί κανονικά. Ερωτηματικό παραμένει ωστόσο το τι θα πράξει ο Παύλος Γιαννακόπουλος.
Συλλαλητήριο Νο 2 την Τετάρτη
Δυναμική αναμένεται να είναι η αντίδραση του κόσμου του Παναθηναϊκού και στο προσεχές ΔΣ, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 4 μ.μ. Ηδη από χθες το απόγευμα, μετά την ενημέρωση των όσων ειπώθηκαν στη συζήτηση με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οι οπαδοί του «τριφυλλιού» ξεκαθάρισαν πως θα δώσουν ακόμη πιο δυναμικό «παρών» στην επόμενη συνεδρίαση ζητώντας την παραμονή του Νικόλα Πατέρα.
Μάλιστα, οι «πράσινοι» τόνισαν πως μετά το ΔΣ άπαντες θα αναχωρήσουν με πορεία για το κλειστό του ΟΑΚΑ και τον 3ο τελικό του μπάσκετ με τον Ολυμπιακό.
sentragoal.gr
read more "Οι διάλογοι στο Δ.Σ. μεταξύ των μελών αλλά και των οπαδών!" Διαβάστε περισσότερα...
πολυ πλακα εχετε βρε παιδια!καλα που εχουμε και εσας και ξεχνιομαστε απο τα δικα μας  που και που .
να εισαστε καλα που μας διασκεδαζετε!
read more " " Διαβάστε περισσότερα...

Η Μέρκελ πιέζει προς την διάλυση της ευρωζώνης;

  • "...Μήπως οι ηγέτες Ευρώ πραγματικά σκέφτονται ότι είναι αρκετά έξυπνοι για να ρίξουν στάχτη στα μάτια της Wall Street; Η Wall Street εφηύρε την απάτη! Και δεν πρόκειται να εξαπατηθούν από πολιτικούς με μπομπονί κοστούμια..."
Mike Whitney
αρθρογράφος στην Global Research

H Άνγκελα Μέρκελ έχει αφήσει μια μικρή φωτιά στην περιφέρεια να μετατραπεί σε κόλαση που μαίνεται σαρωτικά σε όλη την ήπειρο. Αν δεν ήταν οι αδέξιες διπλωματικές προσπάθειες του Βερολίνου και η άγρια την προσήλωσή του στην Hoover-ική οικονομία, το ελληνικό ζήτημα θα είχε τελειώσει τώρα. Αντ 'αυτού, η φωτιά συνεχίζει να καίει ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος ωθεί την ευρωζώνη πιο κοντά πιο κοντά στο γκρεμό. Και για τι; Να αποδείξει ότι άσωτες δαπανες από τα κράτη μέλη (Ελλάδα) δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητες; Γι' αυτό πρόκειται; Είναι η Μέρκελ πραγματικά διατεθειμένη να διαλύσει την ΕΕ για να αποδείξει ότι έχει δίκιο και να αυτοδικαιωθεί;
Υπάρχει μια λύση για τα προβλήματα της ΕΕ, αλλά θα απαιτήσει τη συνεργασία, το όραμα και ένα υπερεθνικό θεσμικό όργανο της διακυβέρνησης για να εφαρμόζει τη δημοσιονομική πολιτική. Είναι όλα πολύ εφικτά, αλλά όχι σε μια ατμόσφαιρα που είναι επιφορτισμένη με την πικρία και το διαχωρισμό. Δεδομένου ότι το ισχυρότερο μέλος, η Γερμανία έχει έναν ειδικό ρόλο να διαδραματίσουν στη διατήρηση της συνοχής. Είναι η κόλλα που κρατά την ΕΕ ενωμένη. Δυστυχώς, η Μέρκελ & Σία φαίνεται να ενδιαφέρονται λιγότερο για την οικοδόμηση γεφυρών από τη διευθέτηση νέων τρόπων τιμωρίας κρατών που παραβαίνουν τον κανόνα του το πολύ 3% έλλειμμα. Η γερμανίδα καγκελάριος θέλει να βεβαιωθεί ότι οι χώρες που υπερβαίνουν τα όρια θα πρέπει να στερούνται επιδοτήσεων και των δικαιωμάτων ψήφου. Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών συνόψισε την πολιτική τέλεια όταν αποφάνθηκε, «Οι χώρες που είναι χαλαρές με τον προγραμματισμό του προϋπολογισμού πρέπει να είναι σε θέση να φάνε τις ξυλιές τους."
Καμία από τις χώρες της Ευρωζώνης δεν εντάχθηκε σε αυτή επειδή ήθελε να τις κάνουν παρατηρήσεις αλαζονικοί Γερμανο-Αυστριακοί γραφειοκράτες των οποίων η παλαιολιθική αντίληψη της οικονομίας έχει ώθησει τη συνομοσπονδίας των 16 κρατών στα πρόθυρα της καταστροφής. Εκτός αυτού, οι αγορές έχουν ήδη ψηφίσει με αντίχειρες κάτω, στη θεραπεία λιτότητας της Μέρκελ. Θέλουν τόνωσης της οικονομίας, της ανάπτυξης και της ρευστότητας! Που δεν προβλέπεται στο σχέδιο οικονομική συρρίκνωσης της "κυρίας όχι".
Αξίζει να ξαναδούμε ορισμένες από τις λεπτομέρειες της λεγόμενης «Ελληνικής διάσωσης" για να πάρετε μια ιδέα για το πόσο εξουθενωτικά είναι πραγματικά τα μέτρα λιτότητας της ΕΕ . Εδώ είναι ένα απόσπασμα από άρθρο του Πολύβιου Πετρόπουλου, πρώην καθηγητή οικονομικών στις ΗΠΑ, ο οποία περιγράφει μερικές από τις σκληρότερες περικοπές:
«Πρώτα από όλα, το ΔΝΤ / πρόγραμμα της ΕΕ ... δεν είναι" βοήθεια" ή "ενίσχυση" ή "διάσωσης", ή ακόμα και"απαλλαγή", όπως το ΔΝΤ, η ΕΕ και οι διάφοροι σχολιαστές, λένε . Αποτελείται από μια σειρά δανείων, στην πραγματικότητα δανείων με μη ευνοϊκούς όρους ... με πρωτοφανείς δρακόντειες προϋποθέσεις και το σύνηθες επιτόκιο το οποίο χρεώνεται από το ΔΝΤ σε όλες τις περιπτώσεις. Όσον αφορά το μέρος της ΕΕ, αυτό δίνεται σε ακόμη υψηλότερο επιτόκιο ...Πληρώνοντας 5-6% επιτόκιο, όταν η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας είναι -4% ετησίως, καθιστά σαφές το πρόβλημα του χρέους της χώρας ανυπόφορο, όπως έχει αποδειχθεί από διάφορους οικονομολόγους ....
Δεύτερον, δεν προσφέρθηκε για να βοηθήσει τον "ελληνικό λαό". Προσφέρθηκε για να βοηθήσει τους κατόχους ομολόγων, τους τραπεζίτες, το ευρώ, και να αποφευχθούν οι αλυσιδωτές δυσάρεστες συνέπειες για την ΕΕ και την παγκόσμια οικονομία ...
Τρίτον, δεν υπάρχει καμία απολύτως "προστασία για τους πιο ευάλωτους", όπως θα περίμενε κανείς από το «σοσιαλιστή» (ή «πρώην σοσιαλιστή»;) επικεφαλής του ΔΝΤ, ή τη «σοσιαλιστική» ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό, και ο ισχυρισμός αυτός γίνεται πολλές φορές και στα δύο από τα έγγραφα που αναφέρονται ανωτέρω. Το αντίθετο ισχύει. Μια απλή απαρίθμηση ορισμένων από τα μέτρα λιτότητας, αρκεί, για να αποδείξει τον ισχυρισμό μου:
- Ένα πενιχρό λεγόμενο «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» για άπορους καταργήθηκε, παρά τις διαβεβαιώσεις του ΔΝΤ, στο τμήμα Q&A, ότι «η στόχευση των κοινωνικών δαπανών θα πρέπει να αναθεωρηθεί για την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας για τους πιο ευάλωτους».
- Παρά τις διαβεβαιώσεις του τμήματος Q&A ότι "οι ελάχιστες συντάξεις και τα μέσα στήριξης της οικογένειας δεν θα κοπούν", όλες οι συντάξεις και τα επιδομάτα, έχουν κοπεί, ακόμα και πενιχρές συντάξεις των 450, 500, 550 ευρώ το μήνα κλπ., οι οποίες είναι πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας (που θα καταστήσει αδύνατη την επιβίωση των γέρων συνταξιούχων) ...
- Μείωση των αποδοχών, ακόμη και των χαμηλότερα αμειβόμενων δημοσίων υπαλλήλων....
- Πάγωμα των χαμηλότερων μισθών και των συντάξεων για τα επόμενα χρόνια, αν και ο πληθωρισμός καλπάζει ήδη πάνω από το 4% ...
- ΦΠΑ (φόρος προστιθεμένης αξίας), ο οποίος ήταν πολύ υψηλότερος στην Ελλάδα από ό,τι στην Πορτογαλία και την Ισπανία, αυξήθηκε κατά 20% περίπου στο σύνολο των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των βασικών ειδών διατροφής, τα οποία αποτελούν την πλειονότητα των αγορών των φτωχών.
- Οι ειδικοί φόροι έχουν αυξηθεί σε-υποτίθεται-πολυτελή αγαθά ... όπως βενζίνη (+50%), τσιγάρα, μπύρα, κρασί κλπ. ...
Για να είμαστε δίκαιοι ... η μείωση των πενιχρών συντάξεων του ιδιωτικού τομέα δεν επιβλήθηκε από τους υπαλλήλους του ΔΝΤ στην Αθήνα, αλλά και από τους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "(" Αλήθειες και μύθοι σχετικά με την «Ελληνικό Κρίση", Πολύβιος Πετρόπουλος, απομειώσεις πίστωσεων)
Έτσι, τα χρέη των τραπεζιτών και των κερδοσκόπων σηκώνονται στις πλάτες των φτωχών εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Πού ακούστηκε αυτό;
Τα ελλείμματα της Ελλάδας δεν είναι το πρόβλημα έτσι κι αλλιώς. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι καταποντισμένες τράπεζες της ΕΕ (που κατέχουν ελληνικά ομόλογα) θα ανατραπούν εάν η Ελλάδα δεν πάρει μια σανίδα σωτηρίας.
Αυτό είναι από το Reuters:
"Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες, κατ 'εκτίμηση, 2.800 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ιταλία - χρέομένα βαριά έθνη της ζώνης του ευρώ που ανησυχούν τους επενδυτές. Οι τράπεζες αυτές μπορεί να πληγούν με απώλειες που κυμαίνονται από τα 350 δισ. δολάρια στα 700 δισεκατομμύρια, έγραψε ο Neela Gollapudi, εκτιμητής επιτόκιων της Citigroup....
«Η δέσμη μέτρων σταθεροποίησης της ΕΕ βοηθά προς αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, αλλά δεν εξετάζει το χρέος του ιδιωτικό τομέα", δήλωσε ο Gollapudi ».
Έτσι η Μέρκελ μπορεί να σταματήσει να προσποιείται ότι η διάσωση είναι μια ανιδιοτελής πράξη φιλανθρωπίας. Κανείς δεν το πιστεύει. Ούτε μπερδεύονται σχετικά με το σωρό 1 τρισεκατομμύρια δολάρια ευρώ που η ΕΕ συγκεντρωσε για να αποκρούσει τους κερδοσκόπους. Οι κερδοσκόποι αντελήφθηκαν την εν λόγω απάτη σε λιγότερο από 24 ώρες και βυθίσαν τις αγορές και πάλι. Μήπως οι ηγέτες Ευρώ πραγματικά σκέφτονται ότι είναι αρκετά έξυπνοι για να ρίξουν στάχτη στα μάτια της Wall Street; Η Wall Street εφηύρε την απάτη! Και δεν πρόκειται να εξαπατηθούν από πολιτικούς με μπομπονί κοστούμια.
Θα μπορούσε κάποιος στην ΕΕ, τουλάχιστον, να αποδείξει ότι κατανοεί το βασικό πρόβλημα; Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι κάτι περισσότερο από ένα κοινό νόμισμα και μια συνθήκη. Απαιτεί πολιτική, τη διακυβέρνηση και την ενοποίηση. Το Νόμισμα αυτό καθ'αυτό, δεν είναι πολιτική και οι συνθήκες δεν είναι υποκατάστατα των κρατικών θεσμικών οργάνων. Η παρωδία έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να πάει χωρίς περισσότερες παραχωρήσεις από τα μεμονωμένα κράτη, σε μία κεντρική αρχή για την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής. Η άποψη Μέρκελ είναι ότι η Γερμανία θα πρέπει να διατηρήσει την ανεξαρτησία της κυρίαρχης - μαζί με την γιγαντιαία πλεονάσματα της - συντηρώντας παράλληλα την αποκόμιση οφελών από ένα νόμισμα που εξυπηρετεί τα δικά της οικονομικά συμφέροντα. Αλλά τα μειονεκτήματα σε αυτό το πρόγραμμα έχουν ήδη εκτεθεί. Οι μικρότερες μη-εξαγωγικές χώρες ( Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία) χρειάζονται οικονομική διευκόλυνση ή θα είναι αναγκασμένες να αποχωρήσουν από την Ένωση. Δεν είναι ένα θέμα ασυλλόγιστης ελληνικής δαπανης έναντι της γερμανικής φειδούς. Είναι ένα πρακτικό ζήτημα της οικονομικής πραγματικότητας.
Έτσι, πώς μπορεί η ΕΕ να βγει μπροστά από τις αγορές πριν από την ατμοποιηση ευρώ και την οικονομική ύφεση;
Πρώτον, στις Βρυξέλλες πρέπει να αλλάξει τον αντιπαραγωγικό, τιμωρητικό τόνο τους προς την Αθήνα και να ενισχύσουν τις φιλικές σχέσεις. Όχι άλλη κουβέντα για "ξυλιές", παρακαλώ. Η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της (όλοι συμφωνούν σε αυτό το σημείο), ενώ η ΕΚΤ θα κινεί ένα ποσοτικό προγράμμα χαλάρωσης (ανακτώντας το Ελληνικο εμπορικο και δημόσιο χρέος) για την αύξηση της ρευστότητας, ώστε να μπορούν να αναπτυχθεί η Ελλάδα και να βγει από την ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες (και οι κάτοχοι ομολογιών), θα πρέπει να υποστούν ένα κούρεμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώχευση. Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΚΤ θα πρέπει να καθορίσει διευκόλυνση χρηματοδότησης για τα χρηματοπιστωτικά ιδρυμάτα ενώ οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να ελέγξουν αν υπάρχουν επαρκή κεφάλαια για να μην υπάρξουν χρεωκοπίες.
Οι αγορές είναι φοβισμένες, επειδή τα προτεινόμενα μέτρα είναι όλα αποπληθωριστικά και θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε ύφεση. Έτσι, η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει εναλλακτικές πολιτικές που θα αυξήσουν την απασχόληση, θα τονώσουν τη ζήτηση και θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη.
Εδώ είναι μερικές συστάσεις:
1 - Η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι λαμβάνει μέτρα για να καταστεί μια βιώσιμη πολιτική ένωση με υπερεθνική φορολογική αρχή και χάραξη πολιτικής.
2 - Η ΕΚΤ πρέπει να είναι πρόθυμη να δαπανήσει ό,τι χρειάζεται για να αποτραπεί μια άλλη κατάρρευση.
3 - Πολιτικές θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για την ομαλή αποχώρηση των χωρών που δεν ταιριάζουν στο οικονομικό σχήμα της Ένωσης.
4 - Κανονισμούς για κερδοσκοπικές πρακτικές, τραπεζικές σκιές, παράγωγα, συναλλαγές επαναγοράς, για να αποφευχθεί άλλη μια συντριβή της αγοράς.
5 - Η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική για την παροχή μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την ευρωζώνη μέχρι να μειωθεί η ανεργία, η συνολική ζήτηση αυξηθεί, και οι ισολογισμοί των νοικοκυριών δείξουν σημάδια βελτίωσης.
Τα προβλήματα της ΕΕ μπορεί να λυθούν και η αγορά μπορεί να ηρεμήσει. Είναι ακριβώς ένα θέμα αλληλεγγύης, όραματος και πολλών χρήματων! Τα οποία είναι διαθέσιμα με τη σωστή ηγεσία.
Μετάφραση Κωνσταντίνος Λ.
read more "Η Μέρκελ πιέζει προς την διάλυση της ευρωζώνης;" Διαβάστε περισσότερα...

557 χρόνια από την Άλωση – Το ημερολόγιο ενός υπερασπιστή και οι τελευταίες στιγμές της Πόλης…


ImageΣαν σήμερα 557 χρόνια πριν γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της παγκόσμιας Ιστορίας και σίγουρα η πιο μαύρη του Ελληνισμού: Η άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 δεν ήταν ένα απλό ιστορικό γεγονός. Ήταν η επικράτηση του κακού απέναντι στο καλό, του σκοταδιού επάνω στο φως. Ελάχιστα έλειψε τους δύο επόμενους αιώνες την τύχη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας να την ακολουθήσουν και τα δυτικά κράτη, τα οποία σώθηκαν στις δύο πολιορκίες της Βιέννης, μόνο όταν συνειδητοποίησαν ότι αν δεν ενωθούν και πράξουν αυτό που δεν έπραξαν στην πολιορκία της Πόλης, το μόνο που τους ανέμενε ήταν το σκοτάδι και το έρεβος που έφερναν οι εισβολείς από την Ανατολή.



Παραθέτουμε ένα ιστορικό απόσπασμα μαρτυρίας από το ημερολόγιο υπεραπιστή της Πόλης, του οποίου δεν διασώζεται το όνομα, για να θυμόμαστε κια να μην ξεχνάμε τι μας περιμένει αν αφήσουμε την εθνική παρακμή που ζούμε σήμερα να διαβρώσει τον εθνικό ιστό μας: “10:54 Φοβάμαι. Τα δόντια μου τρίζουν κάθε φορά που ακούγεται μια δυνατή ομοβροντία. Το βλήμα ταξιδεύει στον αέρα και πέφτει πάνω στα τείχη σκορπίζοντας τους ηρωικούς υπερασπιστές τους. Το σφύριγμά του δεν είναι προειδοποιητικό –είναι το τραγούδι της φωτιάς πριν πέσει στα κεφάλια μας. Ίσως το επόμενο κεφάλι να ‘ναι το δικό μου. Για 56 ολόκληρες μέρες μας σφυροκοπάνε οι Οθωμανοί από τη στεριά και τη θάλασσα. Εμείς λιγοστεύουμε μέρα με τη μέρα, ενώ αυτοί μαζεύουν στρατό από όλες της πλευρές και μας σφίγγουν μέσα στα τείχη σαν τη θηλιά στο λαιμό.
Σήμερα βρέχει ασταμάτητα από το πρωί και μια πυκνή ομίχλη έχει θρονιαστεί πάνω στην Πόλη. Κακό σημάδι. Το Χρυσό Κέρας έχει χαθεί από τα μάτια μας. Καθώς σουλατσάρουν ανενόχλητα στα νερά του τα πλοία του εχθρού, το μόνο που φαίνεται είναι η φωτιά που φτύνουν τα κανόνια όταν βαράνε. Πίσω μου οι Βλαχερνές είναι παραδοσμένες στον καπνό και τη σκόνη.
Παντού πτώματα και οδυρμοί. Τα σοκάκια γέμισαν θρήνους και όσοι μείναμε να πολεμάμε έχουμε θεριστεί από την πείνα, τη βρώμα, την αϋπνία και τα κανόνια. Μόνο η Παναγιά των Βλαχερνών στέκεται όρθια, θαρρείς πως έχει ρίξει πάνω της ο Θεός ένα βέλο που την προστατεύει. Με το ηθικό μας να ‘χει γίνει σμπαράλια, ευτυχώς υπάρχει και η Παναγιά να μας κρατάει όρθιους στην άνιση τούτη μάχη. Βγάζω το σταυρό από το στήθος και τον φιλάω. Σφίγγω γερά τη σπάθα μου και την καρδιά μου για ν’ αντέξω.
12:04 Για μια στιγμή τα κανόνια σιωπούν. «Στα τείχη, στα τείχη γρήγορα!» ακούγεται η βροντερή κραυγή του γενοβέζου στρατηγού Ιουστινιάνη, καθώς πετάγεται όρθιος με το ξίφος στο χέρι. Οι Οθωμανοί απλώνουν σκάλες στα τείχη μας που έχουν χαμηλώσει και μας πιέζουν. «Κρατάτε γερά ορέ Ρωμιοί!» φωνάζει καθώς αποκρούουμε τα κύματα των γεννίτσαρων που προσπαθούν με λύσσα να μας απωθήσουν.
Σκαρφαλώνουν στα τείχη κι εμείς από πάνω τους ρίχνουμε καυτό λάδι και φωτιά, μα αυτοί, σαν να τους σπρώχνει ένα αόρατο χέρι, δεν εγκαταλείπουν, ούτε σκιάζονται, κατεχόμενοι από μια μανία απάνθρωπη πεθαίνουν με οργή στα μάτια, όχι με φόβο. Κάθε φορά τους νικάμε, κάθε φορά ξανάρχονται όλο και περισσότεροι, σαν τα κύματα της θάλασσας που φουρτουνιάζει και δεν την βαστάει ο μόλος.
Εμείς αντέχουμε, μα οι νίκες αυτές δεν φτάνουν για να μας ανεβάσουν το πεσμένο ηθικό, φαντάζουν προσωρινές μπρος στο κακό που έχει σκύψει από πάνω μας και μας πλακώνει. Φοβάμαι κι εγώ, φοβούνται κι όλοι δίπλα μου, ο φόβος μας μυρίζει στον αέρα και φτάνει στις μύτες των Οθωμανών. Τα αδύναμα τείχη αυτά είχαν προδώσει την Πόλη πριν από 250 χρόνια, όταν οι Φράγκοι είχαν πάρει την Πόλη. Οι εχθροί μας το ξέρουν, γι’ αυτό τώρα το χτυπούν με τα μεγάλα κανόνια τους. Και τι δεν έχουν δοκιμάσει για να μπουν στην Πόλη οι εχθροί…
Μέρες και νύχτες έσκαβαν Σέρβοι σκαφτιάδες ν’ ανοίξουν σήραγγα κάτω από τα τείχη, αλλά ανακαλύψαμε το κόλπο τους και τους σακατέψαμε. Από όλη την Ανατόλια έστειλαν άτακτους βαζιβουζούκους σαν πρόβατα σε σφαγή, αφού ήμασταν καλά ταμπουρωμένοι και τους διαλύσαμε. Κατάφεραν όμως να πάρουν τον Γαλατά και να κόψουν τις προμήθειες που μας έφερναν οι Γενοβέζοι με τα πλοία τους. Τότε μπήκαν στο Χρυσό Κέρας και από τότε μας χαλάνε τα τείχη πέτρα την πέτρα.
14:53 Οι γεννίτσαροι μας έχουν ζώσει από κάτω. Κάτι ετοιμάζουν.
19:41 Μια γερή κανονιά είχε γκρεμίσει το τείχος πάνω από την Κερκόπορτα και την άνοιξε. Όταν το κατάλαβαν οι Οθωμανοί, ξεχύθηκαν μέσα στην Πόλη. Πρώτος ο Ιουστινιάνης ορμά στη μάχη μαζί με τα πρωτοπαλίκαρά του για να σπρώξουν τους Οθωμανούς έξω από τα τείχη. Ανταμώσαμε τους γεννίτσαρους μέσα στα χαλάσματα και ήρθαμε στα χέρια. Πίσω τους ακολουθούν εκατοντάδες άλλοι κραυγάζοντας, ενώ εμείς είμαστε μια χούφτα πολεμιστές.
Οι κατάφρακτοι εφορμούν μέσα στη μάχη, τα άλογα πατάνε πάνω σε πτώματα αλλά εκεί τους περιμένουν με κοντάρια οι Οθωμανοί και τους ανακόπτουν. Δίχως ορμή οι καβαλάριδες μέσα στη μάχη παλεύουν να σταθούν, αλλά με τα χέρια και τις λόγχες τους πετάνε κάτω. Ο φόβος πλέον έχει κυριεύσει τα κορμιά μας που τρέμουν και σαν κλοτσιά στο στομάχι μας καλεί η φυγή, να φύγουμε όλοι, να ζήσουμε λίγο ακόμα, να κατεβάσουμε τα όπλα και να παραδοθούμε στον εχθρό μήπως δείξει επιείκεια και μας αφήσει να ζήσουμε. Η Πόλη όμως μας κοιτά και βασίζεται πάνω μας. Πρέπει να πολεμήσουμε. Για την Πόλη. Για τον Αυτοκράτορα. Για το Θεό μας.
Ξαφνικά ο Ιουστινιάνης πέφτει κάτω βαριά τραυματισμένος από μια λόγχη στο πλευρό. Οι Γενοβέζοι τρομάζουν βλέποντας τον ατρόμητο αρχηγό τους στα αίματα και κάνουν πίσω. Είναι πολλοί οι εχθροί και δεν τους βαστάμε άλλο. Πισωπατάμε και πέφτουμε ένας ένας. Τα πρώτα λάβαρα των Οθωμανών στήνονται πάνω στα τείχη. Τότε από άκρη σε άκρη η τρομακτική είδηση φτάνει σε όλη την Πόλη. «Η Πόλις Εάλω».
20:07 Πολή την λένε επειδή είναι η ομορφότερη πόλη του κόσμου. Ο Γαλατάς, η Πέρα, ο Βόσπορος και η Αγιά Σοφιά θα μείνουν θύμησες να ταξιδεύει ο νους μου εκεί στον κάτω κόσμο και να φχαριστιέται. Δεν με βαστά το βάρος του σπαθιού και η πανοπλία με κουράζει. Ας βγάλω την περικεφαλαία ν’ αντικρίσω καλά για τελευταία φορά την Πόλη. Ας γονατίσω περιμένοντας τη μοίρα μου. Δεν θα την ξαναδώ ποτέ”.
Από το ημερολόγιο ενός υπερασπιστή της Πόλης.
Τμήμα ιστορικών αφιερωμάτων defencenet.gr

read more "557 χρόνια από την Άλωση – Το ημερολόγιο ενός υπερασπιστή και οι τελευταίες στιγμές της Πόλης…" Διαβάστε περισσότερα...

Οι ύαινες ουρλιάζουν: Στρώνουν το έδαφος στην ολοκληρωτική φίμωση!

  • Πρέπει σήμερα να γκρεμίζουμε του μύθους που μας καταδυναστεύουν
  • Ένας «αιώνιος» μύθος είναι αυτός της «δημοκρατίας»
  • Σε μια εποχή νεοταξικής βαρβαρότητας, πολυφωνικής μονοφωνίας, ανοικτής φίμωσης του διαλόγου, ακρωτηριασμού και ισοπέδωσης όχι μόνο των ιστορικών και κοινωνικών «ιμάντων» της σκέψης, αλλά και των λογικών «δομών» της, σε μια τέτοια εποχή, μας μιλούν, ακόμα για «δημοκρατία»
Αυτό, βεβαίως, που βιώνουμε καθημερινά είναι το μονοπώλιο της εξουσίας και του λόγου, είναι η αποθέωση και η κακουργία της αυθάδειας της «ιδιωτικής δημοκρατίας»: Της μονοπωλιακής «δημοκρατίας» των αφεντάδων.
Σήμερα ζούμε την ολοκληρωτική δικτατορία της εξουσίας των υπερεθνικών μονοπωλίων. Διαφεντεύουν όχι μόνο τα πράγματα και τους ανθρώπους, αλλά και το μυαλό και την ψυχή των ανθρώπων.
Και αν κάτι πάει να ξεφύγει από αυτές τις ορειχάλκινες πλάκες του εντοιχισμού της σκέψης και των ιδεών, ή προκαλούνται κάποιες ρωγμές σε αυτόν τον εντοιχισμό, τότε χιμάνε, με αγριότητα ύαινας, να στοκάρουν τις ρωγμές και να φιμώσουν τους «άτακτους».
Γι’ αυτό σήμερα ουρλιάζουν εναντίον των «άτακτων» του ιντερνέτ που διεκδικούν το δικαίωμα να σκέφτονται και επεξεργάζονται τρόπους για τη φίμωση των ιστολογίων.
Η «δημοκρατία» τους δεν ανέχεται την παραμικρή παραφωνία. Κάθε παραφωνία ανοίγει μεγάλες ρωγμές στο «γύψο».
Η σημερινή κατάσταση του μακάβριου νεοταξικού φασισμού (λανσάρεται σαν πλουραλισμός), αποτελεί το προϊόν του ολοκληρωτικού εκφυλισμού της αστικής δημοκρατίας, της δικής τους δημοκρατίας.
Οι ταχυδακτυλουργοί και οι «θαυματοποιοί» των ιμπεριαλιστικών κέντρων εξουσίας δεν στάθηκαν ικανοί να βρουν το μυστικό εκείνο που θα έδινε ελιξίριο νεότητας στον καπιταλισμό, συνακόλουθα θα ξαναζωντάνευε την αστική δημοκρατία.
Το μυστικό δεν βρέθηκε…
Έτσι η αστική δημοκρατία έπαψε να είναι δημοκρατία: Μεταλλάχτηκε σε «μονοπωλιακή δημοκρατία», σε ένα σύστημα συγκέντρωσης εξουσιών.
Το μονοπώλιο της εξουσίας και του λόγου δεν φιλτράρει και παραμορφώνει απλώς τις διεργασίες και τη φωνή της κοινωνίας, αλλά και καταδικάζει στη σιωπή το μη αρεστό: Το «ενοχλητικό» και «ανατρεπτικό»…
Το ιστορικό έδαφος πάνω στο οποίο άνθισε η αστική δημοκρατία έχει χαθεί ανεπιστρεπτί.
Η δημοκρατία αποτελούσε πλέον ενοχλητική πολυτέλεια για τον καπιταλισμό στην ιμπεριαλιστική συγκεντρωτική του μορφή. Ο οικονομικός, πλανητικός συγκεντρωτισμός δημιουργεί και τον πολιτικό συγκεντρωτισμό στον πλανήτη.
Ο ιμπεριαλισμός αποτελεί εκπόρνευση των πάντων και την επιβολή ολοκληρωτικού κράτους.
Στον πολιτικό τομέα, ιμπεριαλισμός σημαίνει καταστροφή της δημοκρατίας με έναν εσώτερο μοριακό μετασχηματισμό και με μια ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΥΠΟΤΑΓΗ όλων στους σκοπούς του.
Ο ιμπεριαλισμός έχει αποδείξει ότι όλες οι πολιτικές προκαταλήψεις τού είναι ξένες. Μεταμορφώνει και υποτάσσει τόσο τις προεδρικές εξουσίας όσο και τα νομοθετήματα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Παγιδεύει και χρησιμοποιεί ακόμα και τα «αριστερά» κόμματα.
Συστατικό του στοιχείο είναι η βία: Από αυτή γεννήθηκε και με αυτή τρέφεται.
Σήμερα αυτό το αποκρουστικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού έχει πάρει μακάβριες διαστάσεις: έχει μετατρέψει τα κοινοβούλια σε διακοσμητικά σκηνικά και τα κόμματα σε παρασιτικές «γλάστρες» διακόσμησης.
Και την «αριστερά»: Σε γενίτσαρους των νεοταξικών ιδεολογημάτων, σε επιδοτούμενους δωσίλογους…
Αυτή είναι η σημερινή «δημοκρατική» δικτατορία.
Παραπέμπουμε ξανά στην παραστατική εικόνα που περιγράφει το εξαίρετο κείμενο Δημοκρατία: Το Μεγάλο Ψέμα!!!
Αντιλαμβάνεται, συνεπώς, κανείς ΓΙΑΤΙ τα μπλογκ ενοχλούν τόσο πολύ και γιατί κραυγάζουν όλες οι ύαινες του καθεστώτος εναντίον τους.
Στρώνουν το έδαφος για ΦΙΜΩΣΗ…
Πηγή
read more "Οι ύαινες ουρλιάζουν: Στρώνουν το έδαφος στην ολοκληρωτική φίμωση!" Διαβάστε περισσότερα...

Κυβέρνηση σωτηρίας για… τις Big Business!

  • Ντόρα και εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ συγκλίνουν για νέο κόμμα, με ισχυρή κατεύθυνση υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων
  • Σενάρια διπλών εκλογών και συγκυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο
  • Αχίλλειος πτέρνα του εγχειρήματος η ανοικτή Εξεταστική για την Siemens…
Ένα κεντρώο κομματικό μόρφωμα, που θα εκφράσει καλύτερα από τους υπάρχοντες σχηματισμούς τις ανησυχίες των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων της χώρας, προσανατολίζεται να δημιουργήσει η Ντόρα Μπακογιάννη, προσβλέποντας στη συνεργασία με επιφανείς εκσυγχρονιστές από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και σε μια μεγάλη ευκαιρία συμμετοχής σε κυβερνητικό σχήμα, αν επαληθευθούν τα σενάρια για διπλές εκλογές το φθινόπωρο, με αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Στο νέο κομματικό σχήμα φαίνεται να συγκλίνουν δυνάμεις από διαφορετικές, αλλά ιδεολογικά συγγενείς κατευθύνσεις:
- Η φιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ, που παραδοσιακά εκφράζεται από την οικογένεια Μητσοτάκη, και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τους σημαντικούς επιχειρηματικούς και τραπεζικούς κύκλους της χώρας, καθώς θεωρείται ότι εκφράζει με αυθεντικό τρόπο τις πολιτικές τους επιδιώξεις.
- Η εκσυγχρονιστική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, που δυσκολεύεται να συνυπάρξει με το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, ιδιαίτερα μετά την οριστική απομάκρυνση του Κ. Σημίτη από το πολιτικό πεδίο του σημερινού κυβερνώντος κόμματος. Και αυτή η πολιτική πτέρυγα διατηρεί άριστες σχέσεις με τα ισχυρά «τζάκια» της ελληνικής οικονομίας, που άλλωστε ωφελήθηκαν τα μέγιστα από το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα της 8ετίας 1996-2004.
- Οι μεγάλοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες, που προβληματίζονται έντονα για το ενδεχόμενο εξάντλησης των ορίων αντοχής του σημερινού δικομματικού συστήματος, φοβούνται ότι η ύφεση, το αυστηρό σταθεροποιητικό πρόγραμμα και οι συμφωνίες με Ε.Ε. και ΔΝΤ δίνουν τέλος στο κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης, ενώ δεν αισθάνονται ιδιαίτερα «άνετα» με τις σημερινές ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων. Οι σκέψεις που υπήρχαν στα υψηλά επιχειρηματικά σαλόνια για δημιουργία κόμματος με επικεφαλής κάποιον προβεβλημένο επιχειρηματία, στα πρότυπα της Forza Italia του Μπερλουσκόνι φαίνεται ότι εγκαταλείπονται, καθώς ρίχνεται το βάρος πλέον υπέρ της σύστασης του νέου κόμματος, που θα επανδρωθεί με πολιτικά στελέχη, αλλά θα έχει τη σθεναρή υποστήριξη του ελληνικού Big Business.
Στο νέο κομματικό σχήμα γίνεται προσπάθεια να επιστρατευθούν όχι μόνο τα στελέχη που φαίνεται ότι πολύ σύντομα θα αποσχισθούν από τη Νέα Δημοκρατία για να ακολουθήσουν την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και επιφανείς εκσυγχρονιστές πολιτικοί, στους οποίους έχει δείξει και δημόσια την αμέριστη εκτίμησή του ο Κ. Μητσοτάκης, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Παπαδόπουλος. Πολλά ερωτηματικά υπάρχουν για τη στάση του ίδιου του Κ. Σημίτη, ο οποίος φέρεται απογοητευμένος από τους υφιστάμενους κομματικούς σχηματισμούς, αλλά δεν είναι βέβαιο αν θα μετάσχει ενεργά στο κεντρώο-φιλελεύθερο νέο εγχείρημα. Γίνεται πάντως, όπως λέγεται στο πολιτικό παρασκήνιο, προσπάθεια επιστράτευσης άλλοτε στενών συνεργατών του, όπως ο Ν. Χριστοδουλάκης, ο Γ. Παπαντωνίου και ο Γ. Στουρνάρας.
Το σενάριο που φαίνεται να εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τις επιδιώξεις των εμπνευστών του νέου κόμματος συνδέεται άμεσα με τις προσεχείς πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις:
- Ο Γ. Παπανδρέου «αντέχει» ως τώρα στις πιέσεις της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αλλά η δυσαρέσκεια για τα μέτρα σταθεροποίησης διογκώνεται και η δημοσκοπική ισχύς τους ΠΑΣΟΚ μειώνεται συνεχώς. Αντίστοιχα, η Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά δείχνει να χρειάζεται μια πολύ μεγάλη περίοδο προσαρμογής για να επιστρέψει, αν το πετύχει, στη διεκδίκηση της εξουσίας –άλλωστε, η διαφαινόμενη απόσχιση των μητσοτακικών δεν αφήνει περιθώρια γρήγορης «ανάρρωσης» της ΝΔ.
- Το ερχόμενο φθινόπωρο προβλέπεται θερμό, καθώς θα έχει γίνει πια έντονα αισθητή η επίδραση των οικονομικών μέτρων και η εμβάθυνση της ύφεσης, εντείνοντας την κοινωνική δυσαρέσκεια και δημιουργώντας προϋποθέσεις εκρηκτικών, αν όχι ανεξέλεγκτων, αντιδράσεων στην κυβερνητική πολιτική.
- Με αυτά τα δεδομένα, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η σχεδόν υποχρεωτική προσφυγή σε διπλές κάλπες το φθινόπωρο (τοπικές και εθνικές εκλογές), ώστε να δοθεί τέλος στην πρώτη πράξη του μετά την οικονομική κατάρρευση πολιτικού δράματος της χώρας. Σε αυτή την περίπτωση, το πιθανότερο είναι, ότι το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου θα είναι μεν πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς να συγκεντρώνει πλειοψηφία στη Βουλή. Αν το νέο κόμμα περάσει με ευκολία το 3% και σχηματίσει μια «αξιοπρεπή» κοινοβουλευτική ομάδα, θα έχει μια χρυσή ευκαιρία να συμμετάσχει σε σχηματισμό κυβέρνησης, προτείνοντας συνεργασία στο ΠΑΣΟΚ, με αντάλλαγμα τον έλεγχο βασικών υπουργείων (Εξωτερικών, Οικονομικών κ.α.).
«Βαρίδια» και φθορά…
Το μεγάλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις του επίδοξου, νέου κομματικού σχηματισμού δεν είναι άλλο από την ίδια τη φθορά τους, από τα χρόνια που βρέθηκαν στη διαχείριση της εξουσίας. Τόσο οι εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ, όσο και τα στελέχη της μητσοτακικής πτέρυγας έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας, που χρεώνονται από τους πολίτες τη βασική ευθύνη για τη σημερινή οικονομική κατάρρευση και την εκτεταμένη διαφθορά στο πολιτικό σκηνικό.
Η φθορά αυτή συμπυκνώνεται συμβολικά στην υπόθεση της Siemens, η διερεύνηση της οποίας από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής προκαλεί σήμερα ισχυρούς κραδασμούς στο πολιτικό σκηνικό. Είναι γνωστές οι άριστες σχέσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και της οικογένειας Μητσοτάκη συνολικότερα με την Siemens και τον Μ. Χριστοφοράκο, όπως είναι γνωστό πλέον, ότι οι μοναδικοί πολιτικοί που ομολόγησαν ότι έλαβαν μεγάλα χρηματικά ποσά από την Siemens είναι οι δύο πρώην στενοί συνεργάτες του κ. Κ. Σημίτη, ο Θ. Τσουκάτος και ο Τ. Μαντέλης, ο οποίος προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με όσα δήλωσε αυτή την εβδομάδα, εξεταζόμενος στη Βουλή.
Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να ποντάρει πολλά στη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens, ενώ υπάρχουν ενδείξεις, ότι Παπανδρέου και Σαμαράς συνεργάζονται άριστα προς την κατεύθυνση της πλήρους διερεύνησης μιας υπόθεσης, από την οποία έχουν περισσότερα να χάσουν οι βασικοί τους εσωκομματικοί αντίπαλοι (εκσυγχρονιστές και μητσοτακικοί). Δεν είναι τυχαίο, ότι για πρώτη φορά τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν συμφωνήσει να καταλήξουν σε κοινό πόρισμα, μαζί και με τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, για το σκάνδαλο της Siemens.
Επιπλέον, το Μαξίμου ευνοείται και από την τροπή που πήρε η απολογία Μαντέλη στην Εξεταστική Επιτροπή. Ενώ αρχικά αναμενόταν ότι ο πρώην υπουργός θα ερχόταν, θα μιλούσε και θα επέστρεφε «άθικτος» στο Αζερμπαϊτζάν, όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά, διατάχθηκε από αρμόδιο εισαγγελέα η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα και ασκήθηκε εναντίον του ποινική δίωξη για ξέπλυμα χρήματος, η οποία μπορεί να μην φαίνεται αρκετά πειστική, αφού οι βασικές κατηγορίες της δωροληψίας αφορούν παραγεγραμμένα αδικήματα, αλλά δεν παύει να δημιουργεί κινδύνους για τον πρώην υπουργό.
Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί, λένε στα πολιτικά παρασκήνια, ότι αυτή η ποινική πίεση δεν θα «σπάσει» τον κ. Μαντέλη, δίνοντας του ένα κίνητρο συνεργασίας με τις αρχές για την κατάδοση άλλων μιζαδόρων, με αντάλλαγμα ευμενέστερη μεταχείριση, για την οποία υπάρχει πρόνοια πλέον, με τον τελευταίο νόμο Καστανίδη. Αν ο κ. Μαντέλης υποχρεωθεί σε τέτοιες αποκαλύψεις, βέβαιο είναι ότι αρκετά ακόμη ηχηρά ονόματα σημιτικών κυβερνήσεων θα εμπλακούν στην υπόθεση Siemens.
Παράλληλα, το ΣΔΟΕ έφθασε με κυβερνητικές εντολές στα γραφεία της Siemens την Πέμπτη και μεταξύ των στοιχείων που άντλησε ήταν αυτά που αναφέρονται στις κατά καιρούς «δωρεές», μικρότερης ή μεγαλύτερης αξίας, σε πολιτικά στελέχη. Εκτιμάται, ότι στο υλικό αυτό ίσως βρεθούν πολλά νεότερα στοιχεία για τα δώρα στην Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την Siemens, που θα δημιουργήσουν πολιτικούς πονοκεφάλους στο μητσοτακικό στρατόπεδο.
Με αυτά τα δεδομένα, το πολιτικό εγχείρημα για νέο κόμμα εξουσίας στην Ελλάδα ίσως αποδειχθεί θνησιγενές, αν θαφτεί κάτω από τις βαριές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Siemens ένας σημαντικός αριθμός πολιτικών στελεχών που έχουν ταυτισθεί με την εκσυγχρονιστική-κεντρώα-φιλελεύθερη πτέρυγα, που εκπροσωπούν ιστορικά στην Ελλάδα, έστω και από διαφορετικά κόμματα, οι μητσοτακικοί και οι εκσυγχρονιστές…
Πηγή
read more "Κυβέρνηση σωτηρίας για… τις Big Business!" Διαβάστε περισσότερα...

Νέο κύμα μετανάστευσης: "φτωχαίνει" η Ελλάδα και σε ανθρώπινο δυναμικό...

  • "...την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 850.000 Έλληνες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα είτε για να εργαστούν είτε για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό..."
Είναι νέοι, συχνά πτυχιούχοι, απογοητευμένοι, ακόμα και αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας στη χώρα τους. Αυτό είναι το προφίλ του μέσου μετανάστη με προέλευση την Ελλάδα. Ένα νέο κύμα μετανάστευσης διογκώνεται, καθώς οι συνέπειες των μέτρων για την εργασία και η πολιτική της λιτότητας πλήττουν ολοένα περισσότερες οικογένειες. Η τάση "διαρροής" εργαζομένων και επαγγελματιών προϋπήρχε, καθώς την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 850.000 Έλληνες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα είτε για να εργαστούν είτε για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό.
Το σημερινό "εχθρικό" εργασιακό περιβάλλον αυξάνει δραματικά τον αριθμό των πολιτών που επιλέγουν να φύγουν. Στην ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα Eures, όπου καθημερινά αναρτώνται οι νέες θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν 7.849 ελληνικά βιογραφικά, γεγονός που φέρνει την Ελλάδα στη 14η θέση της παγκόσμιας λίστας των κρατών με τη μεγαλύτερη ζήτηση για εργασία στην ΕΕ (πρώτη η Ισπανία με 77.283 βιογραφικά και ακολουθεί η Ιταλία με 61.677). Νέο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα παρατηρείται και εκτός της ΕΕ. Ο καναδικός Τύπος κάνει λόγο για το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί από το 1970. Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2010 έχουν καταγραφεί 2.800 "προσκλήσεις" προς Έλληνες από συγγενείς ή φίλους τους που εργάζονται στη χώρα της βορείου Αμερικής.
Αποκαλυπτικά για τις αυξητικές τάσεις του φαινομένου είναι τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας ανθρωπίνου δυναμικού Μanpower, σύμφωνα με την οποία εννέα στους δέκα (87,7%) εργαζόμενους στην Ελλάδα έχουν σκεφτεί να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά. Μάλιστα, τέσσερις στους δέκα έχουν ήδη αλλάξει τόπο κατοικίας εντός συνόρων για λόγους εργασίας και από αυτούς περίπου το 30% επέλεξαν το εξωτερικό. Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι περίπου τέσσερις στους δέκα προτίθενται να μετακινηθούν στο προσεχές μέλλον για διάστημα από ένα έως τρία χρόνια.
Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει και η "διαρροή" εγκεφάλων, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την Ερευνητική Μονάδα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Λόη Λαμπριανίδη (οικονομικό γεωγράφο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας). Από τους έλληνες πτυχιούχους ΑΕΙ που εργάστηκαν στο εξωτερικό, τα τελευταία χρόνια, το 15,9% επέστρεψαν στην Ελλάδα, ενώ το 84,1% προτίμησαν να μείνουν στο εξωτερικό, λόγω της περιορισμένης εγχώριας ζήτησης.
Το φαινόμενο επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη, καθώς η "διαρροή" πτυχιούχων και νέων στερεί από τη χώρα σημαντικό δυναμικό στο οποίο θα μπορούσε να στηριχτεί η οικονομική ανάκαμψη.
Η Ελλάδα φτωχαίνει λόγω των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αλλά και επειδή οι κυρίαρχες πολιτικές επιλογές συμβάλλουν στην απαξίωση και τελικά στο διωγμό των παιδιών της, συχνά των πιο ικανών. Έτσι, χάνεται μία ακόμα ευκαιρία να μετακινηθεί η χώρα στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας, ώστε να παράγει πιο σύνθετα προϊόντα και υπηρεσίες έντασης γνώσης ή τεχνολογίας.
Πηγή
read more "Νέο κύμα μετανάστευσης: "φτωχαίνει" η Ελλάδα και σε ανθρώπινο δυναμικό..." Διαβάστε περισσότερα...