Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ιδρύθηκε το 1945 στοχεύοντας μεταξύ άλλων στη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας των κρατών και την προώθηση υψηλών δεικτών απασχόλησης. Η μέχρι τώρα πορεία του, ωστόσο, είναι αντιφατική με τους στόχους του, καθώς οι χώρες οι οποίες δέχονται τη βοήθειά του, καταλήγουν να έχουν ένα υπέρογκο χρέος και να αναγκάζονται να υιοθετούν πολιτικές που προτείνει το ΔΝΤ, οι οποίες οδηγούν στην οικονομική αστάθεια, την αύξηση της ανεργίας και τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλουσίων.
Στη διάρκεια των τελευταίων 60 χρόνων, το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει οικονομικά κάποιες από τις χειρότερες δικτατορίες του κόσμου, ενώ η Τουρκία και κράτη της ανατολικής Ευρώπης που δέχτηκαν τη βοήθειά του, βυθίστηκαν σε μεγαλύτερη ύφεση.
"Διεθνές Νομισματικό Ταμείο"
"Μην επιλέγετε την πεπατημένη. Πείτε όχι στο ΔΝΤ». Δεν πρόκειται για σύνθημα αριστερίστικης οργάνωσης, αλλά για άρθρο της «Huffington Post», της αμερικανικής διαδικτυακής εφημερίδας που τάραξε τα νερά στην ενημέρωση. Η δημοσιογράφος Ellen Brown, συγγραφέας του βιβλίου «Web of Debt» (ιστός χρέους), προτείνει στις χρεωμένες χώρες, στην Ιρλανδία, τη Λετονία και την Ελλάδα, να διαλέξουν το δρόμο της εξέγερσης, να πουν όχι στο ΔΝΤ και στα πακέτα λιτότητας του τύπου που αυτό προτείνει...
ΠΟΤΕ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΙ (ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΩΣ) ΚΑΝΕΙ;
Η απόφαση για την ίδρυση του ΔΝΤ πάρθηκε στο Bretton Woods των ΗΠΑ το 1944, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας 44 χωρών για να σταθεροποιηθεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Το ΔΝΤ ιδρύθηκε το 1945 με έδρα την Ουάσινγκτον. Σήμερα περιλαμβάνει 186 χώρες, όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, με μοναδικές εξαιρέσεις την Ταϊβάν, την Κούβα, τη Βόρεια Κορέα και πέντε μικρά κρατίδια. Σκοπός του, όπως δηλώνει, είναι να ενισχύσει την παγκόσμια νομισματική συνεργασία ανάμεσα στα κράτη-μέλη, να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα, να διευκολύνει το παγκόσμιο εμπόριο, να προωθήσει τους υψηλούς δείκτες απασχόλησης και την αυτάρκη οικονομική ανάπτυξη κάθε κράτους, να μειώσει τη φτώχεια και τις ανισότητες.
ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ;
Οπως επισημαίνουν οι Eric Toussaint και Damien Millet, από την Επιτροπή για τη Διαγραφή του Παγκόσμιου Χρέους (CADTM), «στην πραγματικότητα οι πολιτικές του ΔΝΤ αντιτίθενται στις προθέσεις του. Αντίθετα με ό,τι δηλώνει, το ΔΝΤ δεν δίνει καμία προτεραιότητα στην πλήρη απασχόληση, είτε πρόκειται για τις αναπτυγμένες χώρες είτε για τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Υπό την επιρροή του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και την υποστήριξη άλλων βιομηχανικών χωρών, το ΔΝΤ δρα ως κύριος πολιτικός και οικονομικός παράγοντας, υπαγορεύοντας στις χρεωμένες χώρες τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Δεν διστάζει να κάνει κατάχρηση της εξουσίας του. Η επιτήρηση, η οικονομική βοήθεια και η τεχνογνωσία είναι -υποτίθεται- οι τρεις τομείς παρέμβασης του, όταν όμως κάποιος δει την πλήρη εικόνα, το αποτέλεσμα πλησιάζει την πλήρη καταστροφή».
Οι παραπάνω αναλυτές, αλλά και διακεκριμένοι οικονομολόγοι, υπογραμμίζουν πως το ΔΝΤ και οι οδηγίες των εμπειρογνωμόνων του δεν προέβλεψαν καμία από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων χρόνων, ορισμένοι, μάλιστα, θεωρούν ότι τις έκαναν χειρότερες: «Το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι το τέλος της ύφεσης επιβεβαίωσε τις προβλέψεις του. Αυτό είναι βλακώδες. Ολες οι υφέσεις τελειώνουν κάποτε. Το μόνο που κατάφερε το ΔΝΤ είναι να κάνει την κρίση στην Ασία βαθύτερη, διαρκέστερη και πιο επώδυνη» έγραφε ο Joseph Stiglitz για την προηγούμενη παγκόσμια ύφεση του «χάρτινου τίγρη» της ΝΑ. Ασίας...
ΠΟΙΟΥΣ ΕΧΕΙ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟ ΔΝΤ;
Αν κάποιος έκανε μια λίστα με τα ονόματα των αρχηγών των κυβερνήσεων που έχει ενισχύσει ή με τις οποίες έχει συνεργαστεί το ΔΝΤ, ειδικά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, θα έφτιαχνε τη μεγαλύτερη πινακοθήκη καθαρμάτων του πλανήτη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: τη χούντα του Βιντέλα στην Αργεντινή, τις στρατιωτικές δικτατορίες στη Βραζιλία, τη Βολιβία, το Σαλβαδόρ, τον δικτάτορα Πινοσέτ στη Χιλή, τον Σουχάρτο στην Ινδονησία, τον Ζαν-Κλοντ Ντιβαλιέ ή αλλιώς Μπέιμπι Ντοκ στην Αϊτή, τον Μομπούτου στο Ζαΐρ, τον δικτάτορα Μάρκος στις Φιλιππίνες, τον Τσαουσέσκου στη Ρουμανία. Το 70-71 το ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική πούλησε στο ΔΝΤ τεράστιες ποσότητες χρυσού, ενισχύοντας τα αποθέματα του θησαυροφυλακίου σε χρυσό, που σήμερα ξεπερνάνε τους 3.200 τόνους - το μεγαλύτερο απόθεμα σε χρυσό μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ;
«Πουλήσατε την ψυχή μας στο διάβολο!» φώναζαν τα Χριστούγεννα οι λετονοί διαδηλωτές, όπου το ΔΝΤ έχει επιβάλει περικοπές στους δημόσιους υπαλλήλους έως και 60%, σε μισθούς που ήταν ήδη κάτω από 300 ευρώ. Η Λετονία δέχθηκε οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ τον Δεκέμβριο του 2008. Μέσα σ' αυτό το διάστημα το ΑΕΠ κατέρρευσε κατά 18%, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 22,6% (το '07 ήταν μόλις 5,6%), ενώ είναι τέτοια η οργή του κόσμου, που στις σφυγμομετρήσεις για τις επερχόμενες εκλογές κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει το 5% για να μπει στη Βουλή!
Ολέθριες είναι οι παρεμβάσεις του ΔΝΤ στις άλλες «ευεργετούμενες» χώρες, Ουκρανία, Ρουμανία και Ουγγαρία. Τον Οκτώβριο ο διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ήταν το τελευταίο παραλίγο «θύμα ρίψης παπουτσιού» από οργισμένο φοιτητή σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Η Τουρκία, που είχε λάβει οικονομική βοήθεια στην κρίση του 2000, διαπραγματεύεται νέο δάνειο από το ΔΝΤ - αν και, παρόλο που ακολούθησε τις οδηγίες του, δεν έχει ανακάμψει από την οικονομική κρίση...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου