Εαν ήμουν Βγενόπουλος και Πατέρας θα έστελνα ευχαριστήριο e-mail
στην εφημερίδα Goal για τα στοιχεία που δημοσίευσε σχετικά με τα
οικονομικά της ΠΑΕ, την τετραετία 2008-2011. Δεν θα μπορούσε πιο
ξεκάθαρα να αποτυπωθούν οι ευθύνες για την σημερινή κατάσταση του
Παναθηναϊκού και ν' αντιληφθεί και ο πλέον αδαής πως η "καυτή πατάτα"...
επιστρέφει στα χέρια του πρώην μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Γιάννη
Βαρδινογιάννη.
Για να δούμε τι μάθαμε σήμερα από το Goal, το ρεπορτάζ του οποίου δεν νομίζω ότι αμφισβητείται από κανέναν...
1) Η ΠΑΕ εμφανίζει "τρύπα" ύψους 10 εκατ. ευρώ στο τέλος της σεζόν 2007-08. Για την ακρίβεια 10.310.507 ευρώ.Για να δούμε τι μάθαμε σήμερα από το Goal, το ρεπορτάζ του οποίου δεν νομίζω ότι αμφισβητείται από κανέναν...
Εαν δεν κάνω λάθος, τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Βγενόπουλος είχε μιλήσει για τρύπα 10 εκατ. ευρώ και αμέσως έπεσαν να τον φάνε οι κύκλοι του μεγαλομετόχου, λέγοντας ότι ψεύδεται και ότι θα του κάνει αγωγή.
Μάλιστα παρουσίασαν μια "τρύπα" ύψους 3,7 εκατ. ευρώ.
Επειδή το ρεπορτάζ του Goal δεν μπορεί να ψεύδεται, ο Βγενόπουλος δικαίωνεται πανηγυρικά. Συγχρόνως πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό το "χρέος" το πλήρωσαν όσοι έβαλαν χρήματα το 2008! Ο Βγενόπουλος, ο Πατέρας, ο Ζολώτας, ο Γιαννακόπουλος, ο Ξυλάς, ο Πολέμης, ο Νίκας και ο Δάβαρης!
2) Πάμε στην πολυμετοχικότητα, όπου όλες οι αποφάσεις έπρεπε να εγκριθούν από το Δ.Σ., όπου ΟΛΑ τα χρόνια τον απόλυτο έλεγχο είχε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Γιάννης Βαρδινογιάννης. Για παράδειγμα το 2008 δεν ήθελε τον Σωτήρη Κυργιάκο και με συνοπτικές διαδικασίες τον έκοψε...
Από τα παράδοξα είναι η απογείωση των λειτουργικών εξόδων της ΠΑΕ: Από 623.116 ευρώ τη σεζόν 2007-08 στα 2,5 εκατ. ευρώ την πρώτη τριετία της πολυμετοχικότητας.
Σχεδόν 2 εκατ. ευρώ "πάνω", σε μια ΠΑΕ που είχε ΜΟΝΟ υπαλλήλους του μεγαλομετόχου, στους οποίους είχαν γίνει γενναίες αυξήσεις (συμπτωματικά) πριν από την έναρξη της πολυμετοχικότητας. Εκ μέρους του Βγενόπουλου ο μοναδικός που προτάθηκε και πήρε έμισθι θέση ήταν ο Αντώνης Αντωνιάδης και εκ μέρους του Πατέρα ο Στέφανος Ησαίας.
Όλοι οι άλλοι ήταν επιλογές Τζίγκερ. Από τον Αντωνίου μέχρι τους Σαμαρά, Παπαδοσπυριδάκη, Βουτσαρά, Πέτσο, Στάμο και λοιπούς που αμοίβονταν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Και φυσικά λόγω των μισθών όσοι έφυγαν πήραν και τρελές αποζημιώσεις!
3) Πάμε στο μεταγραφικό κόστος. Διαβάζουμε ότι την σεζόν 2007-08 ήταν 6.614.700 ευρώ. Και επί πολυμετοχικότητας έγινε:
2008-09: 25.237.274 ευρώ
2009-10: 17.369.736 ευρώ
2010-11: 1.637.000 ευρώ
Για να θυμηθούμε τώρα ποιος είχε την ευθύνη για τις μεταγραφικές περιόδους;
Θεωρητικά τα δύο πρώτα καλοκαίρια (2008, 2009) η ευθύνη είναι συνολική, αφού λειτουργούσαν όλοι μαζί.
Ωστόσο το 2008 ο Κώστας Αντωνίου (η επιλογή του Τζίγκερ για να μην ξεχνιόμαστε...) έτρεχε και δεν έφταινε για να σουλουπώσει την ομάδα, με δεδομένο ότι είχε μπροστά της τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.
Σε εκείνο το καλοκαίρι ξοδεύτηκαν πάρα πολλά λεφτά για τρεις κυρίως λόγους: έπρεπε να "γεμίσει" το ρόστερ, έπρεπε να φανεί προς τα έξω η δύναμη της πολυμετοχικότητας με εντολή όλων των μετόχων (κανείς δεν έλεγε να φυλάξουμε τα λεφτά για την επόμενη... 10ετία) και έπρεπε να γίνουν όλα γρήγορα. Έτσι έγιναν και λάθη. Από την μεταγραφή του Ροντρίγκο Σόουζα μέχρι την απόκτηση του Μάτος με το εκβιαστικό δίλημα ότι τον θέλει η... Πόρτσμουθ και από την μεταγραφή του Μελίσση μέχρι την απόκτηση του Μπράις Μουν! Άλλες ήταν επιλογές Αντωνίου και άλλες Βέλιτς! Και οι δύο ήταν επιλογή του Τζίγκερ.
Οπότε ρητορικά ρωτάω εγώ: Ποιος έβαλε έναν άπειρο τεχνικό διευθυντή σε μια θέση που ήθελε χρόνο και χρήμα για να μάθει; Ο μεγαλομέτοχος! Ποιος άφησε το ρόστερ λειψό; Ο μεγαλομέτοχος. Ποιος δημιούργησε ασφυκτική πίεση στην ομάδα, εξ' αιτίας της πολιτικής του που χάρισε τα Πρωταθλήματα στον Ολυμπιακό; Ο μεγαλομέτοχος.
Πάμε στην επόμενη σεζόν: 2009-2010.
Ο μεταγραφικός πήχης χαμηλώνει, κατά οκτώ εκατομμύρια ευρώ, αλλά ο Παναθηναϊκός κάνει εντυπωσιακές επιλογές: Σισέ, Λέτο, Κατσουράνης.
Τα δύο παράδοξα: Ο μεγαλομέτοχος αποφασίζει να παραδώσει τα κλειδιά στο Νικόλα Πατέρα και σε συνδιασμό με την εμπειρία του Αντωνίου το Τριφύλλι λειτουργεί με ποδοσφαιρικά κριτήρια, με μεγαλύτερο χρόνο προεργασίας και κάνει απόλυτα πετυχημένες μεταγραφές.
Παρ' όλα αυτά ο μεγαλομέτοχος τον Δεκέμβριο (του νταμπλ) ζητάει την απομάκρυνση του Αντωνίου.
Αντί δηλαδή να ζητήσει την απομάκρυνσή του τον Δεκέμβριο του 2008 και να παραδεχτεί το λάθος του. Επαναλαμβάνω δική του επιλογή ήταν.
Ζητάει να απομακρυνθεί το 2009, επειδή κατέβασε τον μεταγραφικό μπάτζετ, φέρνοντας Σισέ, Λέτο και Κατσουράνη!!!
Πάμε όμως και στο καλοκαίρι (2010) που φεύγουν Πατέρας, Βγενόπουλος, Ζολώτας, Ξυλάς και γενικά όλοι όσοι έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη το 2008, μετά την κίνηση Τζίγκερ να ρίξει τον Πατέρα από την προεδρία. Είχαν προηγηθεί οι περίφημες επιστολές Βαρδινογιάννη - Πατέρα και φυσικά ο πόλεμος στον πρώην πρόεδρο από τους κύκλους του μεγαλομετόχου.
Τι διαβάζουμε στο Goal; Ότι το μεταγραφικό μπάτζετ είναι 1,6 εκατ. ευρώ και όπως είναι λογικό η αίσθηση που έχεις είναι ότι λόγω της κατάστασης η νέα διοίκηση Κωνσταντόπουλου - Γόντικα, αποφάσισε να ρίξει τον πήχη για να μην έχει πρόβλημα.
Αυτό άλλωστε θα ήταν και το λογικό...
Όμως επειδή το αρχείο είναι ένα μεγάλο όπλο του δημοσιογράφου, αναζητήσαμε τους σχετικούς οικονομικούς πίνακες που είχε δημοσιεύει η έγκρυτη εφημερίδα στις 31 Μαρτίου 2011, όπου παραδόξως διαβάζουμε ότι το κόστος συμβολαίων αντί να πέσει, όπως θα ήταν λογικό,...ΑΝΕΒΗΚΕ!
Το 2009-10, με όλους τους μετόχους παρόντες και τα ηνία της διοίκησης στα στυβαρά χέρια της διοίκησης Πατέρα, το κόστος συμβολαίων ποδοσφαιρικού τμήματος ήταν 23.882.964 ευρώ.
Και το 2010-11, με όλους τους μετόχους (πλην Βαρδινογιάννη) να είναι αποστασιοποιημένοι λόγω της στάσης Τζίγκερ, και τα ηνία στα χέρια της διοίκησης Κωνσταντόπουλου - Γόντικα, το κόστος συμβολαίων του ποδοσφαιρικού τμήματος ανέρχεται στα 24.343.874!
Πολύ απλά γιατί ο Παναθηναϊκός φορτώθηκε από τα συμβόλαια του Μπουμσόνγκ, αλλά και των Γκαρσία,Φερνάντες, Πλεσί και Γκοβού!
Δηλαδή σε μια ΠΑΕ όπου ο μεγαλομέτοχος έβλεπε ότι υπάρχουν οικονομικά θέματα, οι υπάλληλοί του αντί να ρίξουν το κόστος των συμβολαίων, επέλεξαν να φορτώσουν την ΠΑΕ!
Εν κατακλείδι θα πρέπει να σημειώσουμε το εξής: Ο Παναθηναϊκός το 2008 έγινε πολυμετοχικός για να μπουν χρήματα, να γίνει η ομάδα πανίσχυρη, να πάρει Πρωταθλήματα και Κύπελλα, να διακριθεί στην Ευρώπη, να έρθει φρέσκος άνεμος, να γίνουν ρεκόρ στα διαρκείας, να συσπειρωθεί ο κόσμος και φυσικά να πολεμηθεί το σύστημα Γκαγκάτση.
Μέχρι το 2010 όλα αυτά συνέβησαν. Τώρα ποιος επέλεξε να μην λειτουργήσει ΠΟΤΕ οικονομικά ως μεγαλομέτοχος, ποιος έρριξε την διοίκηση Πατέρα, ποιος δίχασε τον κόσμο με τις τακτικές του, ποιος "φύτεψε" τους Κωνσταντόπουλους και τους Γόντικες, ποιος άφηνε τους Τσάκες να κάνουν... τσάρκες και ποιος απαξίωσε τον Παναθηναϊκό, το πλάνο δεν δείχνει πολλούς, αλλά μονάχα ΕΝΑΝ.
ΥΓ. Προφανώς τις επόμενες ημέρες θα δούμε να δημοσιεύονται αναλυτικά στοιχεία και για το κόστος του γηπέδου. Πόσα λεφτά δαπανήθηκαν και τελικά τι... πήρε ο Παναθηναϊκός, εκτός από μακέτες;
aioniapistos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου