Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Ισχύει ο μύθος των τεμπέλικων τζιτζικιών για τους Έλληνες;


Είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες δουλεύουν λιγότερο και συνταξιοδοτούνται πιο πρόωρα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Έχουν μάθει να ζουν με λιγότερα; Είναι πράγματι η κρίση μόνο ελληνική;

Το ρεπορτάζ του διευθυντή του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Βαρουφάκη για το Κανάλι 4 της βρετανικής τηλεόρασης επιχειρεί να απαντήσει σε μερικά από τα πιο βασικά ερωτήματα, ενώ έρχεται σε επαφή με Έλληνες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, συνομιλεί με απλούς ανθρώπους στο δρόμο και κάνει ένα πέρασμα από τους πιο κεντρικούς αθηναϊκούς δρόμους, στους οποίους έχει πλέον χαραχτεί η απόγνωση και η οργή για τα δυσκολότερα που έρχονται...

Και ενώ τα Μνημόνια ψηφίζονται στη Βουλή, οι τιμές των προϊόντων παίρνουν την ανιούσα και οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται δραστικά, οι Έλληνες εργάζονται εντατικότερα, για να αναπληρώσουν τις ζημίες, ενώ τρέχουν με ταχύτερους ρυθμούς για να προλάβουν αυτά που προσέφεραν τα "πάλαι ποτέ ένδοξα" εργατικά χέρια.



Ρεπορτάζ του Γ. Βαρουφάκη για βρετανικό κανάλι από babisflou


"Δουλεύουμε πολύ. Όμως είναι δύσκολα. Ο κόσμος δεν μπορεί πια να ψωνίσει τίποτα", παραδέχεται ιδιοκτήτης μικρομεσαίας επιχείρησης στο διεθνούς φήμης οικονομολόγο για χάριν του τηλεοπτικού ρεπορτάζ στη βρετανική τηλεόραση.

Τι γίνεται με την αύξηση τιμών, όταν οι μισθοί εξανεμίζονται; "Οι πλούσιοι τα βγάζουν πέρα, ενώ οι μικρομεσαίοι δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους", παραδέχεται ο οικονομολόγος, πραγματοποιώντας μια αναδρομή στο παρελθόν και στην είσοδο του ευρώ στη ζωή μας.

Ήταν τελικά η κρίση που αύξησε κατακόρυφα τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής, αλλά και το βιοτικό μας επίπεδο; Λίγα λεπτά αργότερα, ο ίδιος θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως όχι.

Το παράδειγμα της καθαρίστριας στο πανεπιστήμιο Αθηνών που είδε το μισθό της να κατρακυλά από τα 830 ευρώ στα περίπου 600, δουλεύοντας ακριβώς τις ίδιες ώρες όπως και πριν το Μνημόνιο, ίσως καταρρίπτει το μύθο για τα τεμπέλικα τζιτζίκια.

Το ίδιο θα παραδεχτούν και αρκετοί εργάτες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, που μετά από 61 χρόνια δουλειάς, θα μείνουν απλήρωτοι για έξι μήνες. "Δουλεύουμε το ίδιο με πριν. Οι μισοί συνάδελφοί μας έχουν απολυθεί. Και πάλι είμαστε απλήρωτοι. Δεν έχουμε ούτε τα προς το ζην. Είναι ντροπή οι Γερμανοί μετά από όλα αυτά να μας αποκαλούν τεμπέληδες".

Ο οικονομολόγος θα κάνει μία στάση στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Και θα επιχειρήσει μία σύγκριση με τα "εργατικά μυρμήγκια".

Τα συμπεράσματα είναι πλέον δικά σας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...