Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Κυβέρνηση... Ντάλτον!


Πάμε για σύναψη διμερών συμφωνιών... «τύπου» Φινλανδίας;
Προς τα εκεί φαίνεται να οδεύει το πράγμα, σύμφωνα με τα όσο διαγράφονται τις τελευταίες ημέρες.
Η σύναψη της πολύκροτης συμφωνίας Ελλάδας – Φινλανδίας για την παροχή εγγυήσεων άνοιξε τον ασκό του αιόλου και για άλλες χώρες.
Αυτό έγινε για τον απλούστατο λόγο, ότι ο οποιοσδήποτε θέλει να δανείσει, απαιτεί εγγυήσεις ότι θα πάρει τα χρήματά του πίσω. Το να δώσει όμως, η Ελλάδα χρήματα στον δανειστή (Φινλανδία) για να της τα δώσει πίσω ο τελευταίος με μεγαλύτερο επιτόκιο, πρώτη φορά το βλέπουμε.
Ποιος λοιπόν, δεν θέλει να βγάλει χρήματα από το «πουθενά»;
Ως γνωστόν, τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια δεν έχουν ανοίξει ακόμα, συνεπώς η νέα συμφωνία για τη στήριξη της Ελλάδας και το δεύτερο δανειακό πακέτο, δεν έχει περάσει από αυτά. Με άλλα λόγια, αυτή η δεύτερη δανειακή σύμβαση είναι στον αέρα.
Συνεπώς, δημιουργούνται δεκάδες ερωτηματικά γύρω από την 6η δόση. Ο EFSF, ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης, που θα είναι το σημείο – κλειδί για τη δεύτερη σύμβαση παραμένει προς το παρόν ..εκτός!
Το μόνο που μένει συνεπώς, είναι η σύναψη από μέρους της Ελλάδας, συμβάσεις και συμφωνίες τύπου Φινλανδίας.
Από τη στιγμή που ξεσηκώθηκαν και οι υπόλοιπες χώρες που ζητούν αντίστοιχη συμφωνία, μάλλον η Ελλάδα θα καταλήξει στο να διαπραγματεύεται με κάθε χώρα ξεχωριστά!
Αυτό μπορεί να μην συμφέρει την Ευρώπη για τη βιωσιμότητα του ευρώ στο απώτερο μέλλον, αφού αν «σκάσει» μια χώρα ακόμα τα κεφάλαια απλά δεν θα υπάρχουν.
Καθυστέρηση στην επόμενη δόση βλέπει η Moody’s
Αυτό ακριβώς αναφέρει ο οίκος Moody’s με σημερινή της έκθεση, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει κίνδυνος να καθυστερήσει -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που γενικευθεί η τάση χωρών-μελών της Ευρωζώνης να ζητούν εγγυήσεις από την Ελλάδα.
Παράλληλα, αναφέρει ότι τέτοιες διμερής συμφωνίες το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν δυσανάλογη την κατανομή του ρίσκου μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...