Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Time: «Θα σωθεί τελικά η Ελλάδα;»


Mε τίτλο Will the second Greek bailout save the euro? το περιοδικό ΤΙΜΕ αναφέρεται στις σημαντικές αποφάσεις των 17 ηγετών για την Ελλάδα. ετά από 18 μήνες αναποφασιστικότητας, διαπληκτισμούς και αυταπάτες, οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ έχουν καταφέρει να βρούν μια δεύτερη διάσωση της Ελλάδα" αναφέρει ο αρθογράφος.
"Το συνολικό πακέτο που συμφωνήθηκε την Πέμπτη, περιλαμβάνει μερικές εντυπωσιακές ανακαλύψεις στην προσέγγιση της Ευρώπης για την επίλυση της αποσταθεροποιητικής κρίσης του χρέους σε ευρώ".
Ο αρθρογράφος όμως αναρωτιέται "Θα λειτουργήσει αυτό το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας; Eχω τις αμφιβολίες μου"
Τα καλά νέα
Κατ 'αρχάς, ας δούμε τα καλά νέα γράφει ο Michael Schuman. "Η Ελλάδα θα λάβει περισσότερα χρήματα αλλά και θάχει κάποια ελάφρυνση του χρέους. Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν εδώ και καιρό ότι το χρέος στην Ελλάδα -που είναι στο 160% του ΑΕΠ - δεν είναι βιώσιμο. Σε αυτό το πακέτο, με ημερομηνίες λήξης έως και 30 ετών, η χώρα θα πρέπει να ακολουθήσει τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Θεωρητικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη και να εξοφλήσει τα υπολειπόμενα χρέη της".
Οι ηγέτες του ευρώ συμφώνησαν στην αγορά κρατικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, και μείωσαν σημαντικά το επιτόκιο δανεισμού συνεχίζει ο αρθρογράφος.
Τα δύσκολα
" Μέχρι εδώ καλά. Αλλά όλα αυτά θα λειτουργούν πραγματικά; Υπάρχουν πολλά άλυτα ζητήματα που, κατά τη γνώμη μου, να θέσουν ακόμα περισσότερο σε κίνδυνο το ευρώ.
Η Ελλάδα μέχρι το 2014, θα πρέπει να επιστρέψει περίπου 37 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ευτελές ποσοστό μόλις 7% του χρέους της.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η «εθελοντική» συμμετοχή ιδιώτων επενδυτών στην ανταλλαγή ή πώληση ομολόγων με τους όρους του πακέτου.
Δεύτερον, το πακέτο για την Ελλάδα διευκολύνει τους όρους των δανείων διάσωσης και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και προσφέρει σε άλλες χώρες (όπως η Ισπανία και η Ιταλία ) κάποια προληπτική χρηματοδότηση και βοήθεια.
Αλλά δεν υπάρχει ολοκληρωμένη συμφωνία για το χειρισμό χρεωμένων μελών της Ευρωζώνης. Στην πραγματικότητα, οι ηγέτες της Ευρώπης θέλησαν να πείσουν τους ιδιώτες επενδυτές ότι αυτό το πακέτο για την Ελλάδα δεν θα αποτελέσει πρότυπο για μελλοντικές συμφωνίες διάσωσης".
"Όσον αφορά τη γενική προσέγγισή μας για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη ζώνη του ευρώ, θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια εξειδικευμένη και μοναδική λύση" προσθέτει ο συντάκτης..
"Ωστόσο, με τον περιορισμό αυτής της συμφωνίας για την Ελλάδα μόνο, η κατάσταση στην υπόλοιπη ζώνη παραμένει θα αλλάξει ελάχιστα. Οι άλλες χώρες των PIIGS - η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία - εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα χρέους τους και να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις .
Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα παρακολουθούν και θα περιμένουν να δουν αν αυτές οι κυβερνήσεις μπορούν να χαλιναγωγήσουν τα ελλείμματα, τον έλεγχο του χρέους τους και τις μεταρρυθμίσεις.
Με άλλα λόγια, το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδα δεν σημαίνει ότι δεν θα φέρει κι άλλες κρίσεις στην Ευρώπη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...