Η Ελλάδα θα σωθεί εάν εφαρμοστεί το Μεσοπρόθεσμο;
Το ερώτημα είναι πραγματικό και πολύ σοβαρό: Πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, που ελήφθη την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες; Θα σας απογοητεύσω. Η απάντηση είναι αρνητική. Για να ομολογήσω δε την αμαρτία μου, πρώτη φορά είδα πρωθυπουργό χώρας να πανηγυρίζει με τα χέρια υψωμένα ως να κέρδισε τη μάχη της ζωής του, μόνο και μόνο επειδή έλαβε περισσότερα δανεικά, τα οποία -με τα σημερινά δεδομένα- δεν πρόκειται η Ελλάδα να μπορέσει να ξεπληρώσει ποτέ.
Το τελευταίο 48ωρο έλαβα μηνύματα από φίλους τραπεζίτες και οικονομολόγους, οι οποίοι διαπρέπουν στις ΗΠΑ, και οι οποίοι πάντα ομιλούν με περισσή αγάπη για την Ελλάδα. Ενας εξ αυτών με προσγείωσε ανώμαλα και μου χάλασε την καλή διάθεση, που προκλήθηκε από την ελπίδα ότι το νέο πακέτο βοήθειας θα προσφέρει όχι μόνο μία ανάσα στην Ελλάδα, αλλά μία πολύ βαθιά εισπνοή καθαρού αέρα. Έγραψε: Συγνώμη που χαλάω το πάρτι, αλλά, όσο πιο πολύ το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο με ενοχλεί το μαγικό «σχέδιο σωτηρίας» της χώρας μας.
Δεν θα έδινα σημασία εάν δεν γνώριζα πως εργάζεται σε ένα εκ των πλέον ισχυρών τραπεζικών ιδρυμάτων στον κόσμο. Δεν θα λειτουργούσε το μήνυμά του ως συναγερμός, εάν δεν ήξερα τον άνθρωπο: Αριστος τραπεζίτης, με περγαμηνές στη Νέα Υόρκη.Τι άλλο έγραφε το μήνυμά του: Πέραν του ότι το χρέος, αντί να μειωθεί, αυξάνεται και πιθανότατα θα κτυπήσει το 180%+ του ΑΕΠ… Πέραν του ότι γλιτώνουμε από τη μείωση των ευρωεπιτοκίων… Θα τα πληρώσουμε στους τόκους των εγγυήσεων (collateral) για τα ομόλογα που θα ανταλλάξει η Ελλάδα. Με άλλα λόγια, πλέον θα χρωστάμε περισσότερα, σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου… Πρόκειται για μία χρηματοοικονομικώς καλή συμφωνία, με πύλινα όμως πόδια από πλευράς οικονομικής λογικής. Και αυτά συμβαίνουν, όταν η οικονομική πολιτική ασκείται από λογιστές και χρηματιστές. Δηλαδή, παίξαμε το χαρτί της αναδιάρθρωσης, χωρίς να μειώσουμε δραστικά το χρέος, για να έχει η Μερκελ να λέει ότι συμμετέχουν ιδιώτες;
Είναι, άραγε, έτσι τα πράγματα; Ο Jonathan Loynes της εταιρείας Capital Economics, έχει την δική του άποψη: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πακέτο περιλαμβάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά μόλις η σκόνη κατακαθίσει, οι αγορές θα επανέλθουν στο θέμα του κατά πόσο (το νέο πακέτο) αντιμετωπίζει πραγματικά τις θεμελιώδεις οικονομικές προκλήσεις της Ελλάδα. Οπότε λογικά θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η απάντηση είναι “όχι”».
Οι αναλυτές με τους οποίους μίλησα πιστεύουν ότι στην Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστούμε για νέα Σύνοδο Κορυφής με παρόμοια ημερησία διάταξη, που θα πραγματοποιηθεί το αργότερο σε ένα χρόνο. Υποστηρίζουν ότι έγινε αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς όμως την ελάφρυνσή του. Με λίγα λόγια, το σενάριο είναι φρικτό για τη χώρα μας.
Προσέφυγα σε άλλες πηγές που έχουν σχέση με το ΔΝΤ. Ισχυρίζονται κάτι άλλο, από το οποίο μπορεί να ξεπεταχθεί η ελπίδα για την Ελλάδα, αλλά οι Ελληνες θα πρέπει να υποφέρουμε ακόμα περισσότερο. Επιμένουν να πιστεύουν ότι εάν εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και εάν ο υπουργός Οικονομικών μπορέσει να υλοποιήσει τις νέες υποσχέσεις που έδωσε ο κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα θα σωθεί.
Η εφαρμογή του Προγράμματος προβλέπει τρομερές θυσίες για το λαό, ο οποίος πιστεύω πως θα τις έκανε, εάν δεν είχε χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη του στο σημερινό πρωθυπουργό. Το πρόβλημα είναι μεν οικονομικό, αλλά πάνω απ’ όλα είναι θέμα «μη ικανότητας» του ανθρώπου που κυβερνά την Ελλάδα αυτή την πολύ δύσκολη ώρα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου