Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ ζητούν αναδρομικά πρώην Βουλευτές!!!


  • Την ώρα που η κυβέρνηση βάζει χέρι στις τσέπες των συνταξιούχων για να τους πάρει ακόμα και 10 ευρώ, κάποιοι βουλευτές επιμένουν να πάρουν χιλιάδες ευρώ ο καθένας τους ως αναδρομικά…
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η εκδίκαση της υπόθεσης των αναδρομικών πουαφορούν 800 με 850 βουλευτές, όπως ανέφερε η κυρία Φλωρεντία Καλδή χθες στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία μάλιστα ζήτηση να γίνει νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί το θέμα. Η αρχή είχε γίνει με την προσφυγή ενός συνταξιούχου ο οποίος είχε δικαιωθεί κατόπιν προσφυγής του στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο του β΄ τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι βουλευτές ζητούν τα αναδρομικά επικαλούμενοι τη ρύθμιση που ισχύει για τους δικαστές (2003-2007). Όπως επίσης είπε, υπάρχουν τρεις κατηγορίες. Αυτοί που τα ζητούν με τη ρύθμιση των Δικαστών, οι άλλοι που δεν μπήκαν στη ρύθμιση και τα ζητούν με όλες τις προσαυξήσεις και η τρίτη κατηγορία από το 2008 και εντεύθεν.
Σε ερώτηση αν έχει βγει απόφαση, η κυρία Καλδή απάντησε θετικά και εξήγησε πως έχει βγει απόφαση αλλά επέστρεψε το θέμα προς νέα διευκρίνιση στην Ολομέλειας προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα δικαιούνται μετά την απόφαση της βουλής ότι αποποιείται των αναδρομικών των βουλευτών.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ο οποίος θύμισε πως ήδη η Βουλή έχει αποφασίσει σε ότι αφορά τις αναδρομικές αυξήσεις στις αποδοχές των βουλευτών, να μην ισχύσει για Βουλευτές.
Δεδομένου όμως ότι η απόφαση – θα είναι σύμφωνα με το νόμο θετική- βρίσκεται σε εκκρεμοδικία, μένει να δούμε αν οι δικαιούχοι βουλευτές κάνουν ή όχι χρήση της απόφασης…
Πρόχειροι υπολογισμοί αφορούν τη διεκδίκηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ενώ η κυρία Καλδή επέμεινε να γίνει νομοθετική ρύθμιση ώστε να λυθεί το θέμα. Και αυτό διότι οι δικαιούχοι βασίζονται στο νόμο που λέει ότι οι βουλευτές δικαιούνται αυτοδικαίως τις αυξήσεις που πήραν οι δικαστικοί.
Η δικαιοσύνη ερμηνεύοντας και εφαρμόζοντας τις αποφάσεις και ψηφίσματα της Βουλής από το 1964 και 1975 για εξομοίωση των αποδοχών βουλευτών – δικαστών δέχτηκε ότι:
«Η σύνδεση της βουλευτικής αποζημίωσης με τις συνολικές αποδοχές του ανώτατου δικαστικού λειτουργού, έχει ως συνέπεια ότι κάθε μεταβολή των συνολικών μηνιαίων αποδοχών αυτού επιφέρει αυτοδίκαια την άμεση αντίστοιχη μεταβολή του ύψους της βουλευτικής αποζημίωσης, που αποτελεί και τη βάση προσδιορισμού της βουλευτικής σύνταξης».
Το «πράσινο φως» για τις αναδρομικές αυξήσεις άναψε με απόφαση το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ) που έκανε δεκτή αίτηση πρώην βουλευτή και ακύρωσε την απόφαση με την οποία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους(Γ.Λ.Κ) αρνήθηκε να αυξήσει τη σύνταξή του αναδρομικά για το διάστημα από το 2002 έως το 2007, με βάση τις αναδρομικές αυξήσεις των δικαστικών λειτουργών. Σύμφωνα με το Ε.Σ, το Γ.Λ.Κ. έσφαλε και πρέπει να επανεξετάσει την υπόθεση προσδιορίζοντας το ύψος των χρημάτων που οφείλονται στον πρώην βουλευτή.
Και τούτο διότι «οποιαδήποτε μεταβολή των μηνιαίων αποδοχών του προέδρου ανώτατου δικαστηρίου, επηρεάζει άμεσα το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης και συνεπάγεται και αντίστοιχη μεταβολή της καθοριζόμενης σε ποσοστό επί της βουλευτικής αποζημίωσης, σύνταξης, εκείνων που διετέλεσαν βουλευτές».
Το ύψος των αναδρομικών αναμένεται ιδιαίτερα υψηλό, αν ληφθεί υπόψη ότι ο συνταξιούχος βουλευτής ζητούσε με διάφορα επιχειρήματα ποσό 233.681 ευρώ για μία 4ετία (2000 – 2004) ή 136.040 ευρώ για δυόμισι χρόνια (από τις αρχές του 2002 μέχρι τα μέσα του 2004).
Τα αιτήματα αυτά δεν εξετάστηκαν γιατί δεν υποβλήθηκαν με τη βασική αίτηση, αλλά με μεταγενέστερο δικόγραφο πρόσθετων λόγων. Σε κάθε περίπτωση, οι διεκδικούμενες διαφορές για τη σύνταξη ίσως τελικά ξεπεράσουν τα 250.000.
Άρα σήμερα μπορεί να μιλάμε για αναδρομικά πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...