Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Μέγαλο πάρτι διαπλοκής στην πλάτη της ΔΕΗ!

  • Επιχειρηματικό πάρτι δισεκατομμυρίων ελπίζουν να στήσουν στην πλάτη της ΔΕΗ ισχυρά συμφέροντα της ενεργειακής αγοράς, με απολήξεις στον εκδοτικό κλάδο και δη σε ισχυρά συγκροτήματα που βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση λόγω της υπερχρέωσής τους, αξιοποιώντας κατάλληλα τις υποτιθέμενες «εντολές» της τρόικας για απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς με τεμαχισμό και εκποίηση χρυσοφόρων μονάδων της ΔΕΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες του «S10», γνωστός μεγαλοκατασκευαστής που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει δραστηριότητες στην ενέργεια και διατηρεί στενές επιχειρηματικές σχέσεις με μεγάλο εκδοτικό συγκρότημα, είναι από τους πρώτους επιχειρηματίες που κινήθηκαν, πριν ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς, και στράφηκε σε ευρωπαϊκούς γίγαντες για να δημιουργήσει συμμαχία, με στόχο την εξαγορά μονάδων της ΔΕΗ.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλοι «βαρόνοι» της ενεργειακής αγοράς, εξίσου καλά συνδεδεμένοι με το σύστημα των ελληνικών media και με το πολιτικό παρασκήνιο. Οι «αεριτζήδες» της ενέργειας, όπως τους έχει χαρακτηρίσει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ. Ν. Φωτόπουλος, έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, που μέσα σε λίγα χρόνια μπορεί, ανεξάρτητα από την οικονομική τύχη της χώρας, μπορεί να τους αποφέρει τεράστια κέρδη, με τη δέσμευση συγκριτικά ελάχιστων κεφαλαίων και τεχνογνωσίας (εξ ου και ο μάλλον εύστοχος χαρακτηρισμός «αεριτζήδες»…).
Το σχέδιο των «χρυσών» business στην ενέργεια, όπως τουλάχιστον το οραματίζονται οι «βαρόνοι», έχει ως εξής, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του “S10”:
  • Η Κομισιόν θα εντάξει στο μνημόνιο, μέσω της τριμηνιαίας έκθεσης προόδου της τρόικας, που δίνεται στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες, την υποχρέωση της ΔΕΗ να πουλήσει ένα μεγάλο μέρος των υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της. Με πρόσχημα αυτή την «εντολή» της τρόικας, η κυβέρνηση θα θέσει σε κίνηση το μηχανισμό εκποίησης, ενώ η ΓΕΝΟΠ θα αρχίσει, όπως έχει ήδη προειδοποιήσει, σκληρές κινητοποιήσεις, που μπορεί και να βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι. Σε κάθε περίπτωση, με τη δύναμη του… μνημονίου, όπως εκτιμούν οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες, το μέτρο της εκποίησης μονάδων της ΔΕΗ θα περάσει και θα ανοίξει ο δρόμος για το δεύτερο μέρος του μεγάλου σχεδίου.
  • Οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο της ενέργειας επιχειρηματίες ετοιμάζονται να προσφέρουν σε ισχυρούς ξένους ομίλους, όπως η γερμανική RWE, την «τεχνογνωσία» τους σε θέματα λειτουργίας του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της χώρας (γιατί, φυσικά, δεν έχουν ιδέα πώς να λειτουργήσουν μια λιγνιτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού…). Και με αυτό το «κεφάλαιο», να εξασφαλίσουν «συμμαχίες», μέσω των οποίων θα διεκδικήσουν τις «χρυσές» μονάδες της ΔΕΗ, τις οποίες θα εντάξουν στις ήδη υφιστάμενες υποδομές τους στην ενέργεια, δημιουργώντας σε συνεργασία με τους ξένους εταίρους τις επιχειρήσεις που θα κυριαρχήσουν στην ενέργεια, την ώρα που η ΔΕΗ θα συρρικνώνεται και –γιατί όχι;- θα περνά σε ρόλο δευτεραγωνιστή.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του «S» από τις Βρυξέλλες, η βάση του σεναρίου είναι τουλάχιστον σαθρή: η Κομισιόν δεν ασκεί πίεση για να εφαρμοσθεί οπωσδήποτε το σενάριο του διαμελισμού της ΔΕΗ, το οποίο ορισμένοι προβάλλουν ως αναπόφευκτο, λόγω της υποτιθέμενης πίεσης των Βρυξελλών. Αυτό που θέλουν οι Βρυξέλλες –και αυτό που αναφέρεται στο μνημόνιο- είναι να προχωρήσει η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς. Ο διαμελισμός της ΔΕΗ είναι μια ακραία λύση που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά δεν είναι η μοναδική, όπως έχει δείξει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών (π.χ. της Ισπανίας).
Αυτό που πραγματικά συμβαίνει, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές που εξηγούν τη στάση της Κομισιόν, είναι ότι οι κοινοτικοί, όπως και η τρόικα στο σύνολό της, θέλουν μια σοβαρή διαπραγμάτευση για το θέμα της ενέργειας και περιμένουν προτάσεις της κυβέρνησης, που αν δεν φθάσουν ποτέ, φυσικά θα εξωθηθεί η τρόικα στη «σκληρή» λύση του διαμελισμού της ΔΕΗ. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό θα έχει γίνει όχι επειδή το επιδίωξαν οι Βρυξέλλες, αλλά επειδή ορισμένοι στην κυβέρνηση θέλησαν να «πριμοδοτήσουν» το σενάριο του διαμελισμού, ενδεχομένως γνωρίζοντας και τους συσχετισμούς εγχώριων επιχειρηματικών συμφερόντων, που διακαώς επιθυμούν αυτή τη «λύση».
Όπως τονίζουν πηγές στην Κομισιόν, όλα όσα θα γίνουν θα αποτελούν περισσότερο προϊόν επιθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης, παρά επιβολής από την τρόικα. Αν η Αθήνα ήθελε να συζητήσει σοβαρά το θέμα και κατέθετε συγκροτημένες προτάσεις απελευθέρωσης, χωρίς την ακραία λύση του διαμελισμού της ΔΕΗ, η Κομισιόν πιθανότατα θα τις έκανε δεκτές! Αν κάποιοι στην Αθήνα «κλείνουν το μάτι» στους κοινοτικούς, τασσόμενοι υπέρ της ακραίας «λύσης», που συμπτωματικά εξυπηρετεί και τα ισχυρά συμφέροντα εγχώριων επιχειρηματιών, η Κομισιόν θα προτείνει αυτή τη «λύση», θα την εντάξει σε λίγες ημέρες στα υποχρεωτικά μέτρα του μνημονίου και η κυβέρνηση θα κληθεί να την εφαρμόσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...