Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Haaretz: Μια τρίτη Ιντιφάντα είναι πιθανή

  • "...το αποτέλεσμα είναι η νίκη των Τούρκων. Το γενικότερο μπλακάουτ δεν λειτούργησε με αποτέλεσμα να αναμεταδοθούν εικόνες βαμμένες με αίμα..."
1. Εκτίμηση της καταστροφής
Οι ακριβείς απώλειες της χτεσινοβραδυνής επιδρομής των ισραηλινών στον «στολίσκο της ελευθερίας» με προορισμό τη Γάζα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες. Το Ισραήλ ακόμα δεν έχει ανακοινώσει επίσημες και λεπτομερείς εκθέσεις, έχει γίνει γνωστό όμως ότι έχουν τραυματιστεί αρκετοί κομάντος. Ανεπίσημες πηγές ανεβάζουν των αριθμό των νεκρών μεταξύ 14 και 20 με αρκετούς τραυματισμένους. Οι εθνικότητες των νεκρών δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές. Υπάρχει όμως σοβαρό ενδεχόμενο ανάμεσα σε αυτούς να βρίσκονται και ισραηλοάραβες ηγέτες συμπεριλαμβανομένου και του Ραέντ Σαλάχ, ηγέτη του βορείου κομματιού του Ισλαμικού Κινήματος.
Το πλήγμα που έχει προκαλέσει το Ισραήλ στον εαυτό του διεθνώς είναι σοβαρό αναφέρει το δημοσίευμα της Haaretz. Μια προηγούμενη κρίση με την Τουρκία είχε ξεσπάσει νωρίτερα φέτος με το επεισόδιο με τον πρεσβευτή της Άγκυρας στο Ισραήλ. Το συγκεκριμένο συμβάν, σε σύγκριση με τα σημερινοβραδυνά γεγονότα, μοιάζει πταίσμα.
Ακόμα και πριν από αυτό, οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ είχαν επιδεινωθεί λόγω της επιχείρησης Συμπαγές Μολύβι στη Γάζα και την γενικότερη αντι ισραηλινή στάση που είχε κρατήσει η κυβέρνηση της Τουρκίας. Η καινούρια κρίση θα οδηγήσει πολύ πιθανόν σε μια απόλυτη ρήξη μεταξύ των δύο χωρών.
Η απάντηση από τα κράτη της ΕΕ, από όπου προέρχονται και κατά κύριο λόγο τα μέλη της ειρηνευτικής αποστολής, φαίνεται να είναι πιο ήπιων τόνων. Το Ισραήλ θα παρουσιάσει τα γεγονότα, θα δείξει πλάνα για να αποδείξει ότι δέχτηκαν επίθεση οι ισραηλινές δυνάμεις με μαχαίρια και ρόπαλα-όμως αυτά δεν θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Ο κόσμος θα κρίνει το γεγονός ως μια υπερβολική χρήση βίας χωρίς ξεκάθαρη αιτιολογία.
Επίσης, τα γεγονότα θα έχουν επιπτώσεις και στις σχέσεις του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους και στην αραβική μειονότητα που μένει στο Ισραήλ συνεχίζει το δημοσίευμα. Η Χαμάς θα προσπαθήσει να ανάψει τα αίματα και η συζήτηση θα αποκλίνει από την «παγίδα» την οποία η οργάνωση έχει στήσει στους κατοίκους της Γάζας. Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει κλιμάκωση στο σύνορο της Γάζας καθώς και βίαιες αντιδράσεις στη Δυτική Όχθη.
Το θέμα είναι οι Άραβες του Ισραήλ. Αν ο Σαλάχ βρίσκεται πράγματι ανάμεσα στους τραυματίες, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ταραχές από τους μαχητές του Ισλαμικού κινήματος. Οι στοχευμένες προκλήσεις των ισλαμιστών και των αριστερών ακτιβιστών θα αποκτήσουν στρατηγική σημασία. Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και αν δεν καταφέρουν οι δύο πλευρές να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αυτό θα μπορούσε να εξελιχτεί σε τρίτη Ιντιφάδα ή ένας ξεσηκωμός Παλαιστίνιων.
2. Δεν φταίνε οι κομάντος
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κατηγορούμε το στρατό. Ένας κομάντο μόνος του κατέβηκε με σκοινί από το ελικόπτερο και ενώ πατούσε το πόδι του στο κατάστρωμα του επιτέθηκαν με μαχαίρια, δεν είχε καμία επιλογή παρά να αμυνθεί για να αποφύγει το λιντσάρισμα. Αν, παρόλο που πριν από την επιχείρηση του είχαν δοθεί σαφείς οδηγίες για χρήση λελογισμένης βίας, αυτός άνοιξε πυρ, πρόκειται για μια καλή ένδειξη ότι δεν μπορούσε να πράξει αλλιώς.
Παρόλ’ αυτά, το γεγονός παραμένει ότι η επιχείρηση ήταν η απόλυτη αποτυχία. Δεν πέτυχε το σκοπό της-δηλαδή να καταλάβουν οι ισραηλινές δυνάμεις τα πλοία με τις λιγότερες πιθανές… διεθνείς παρενέργειες.
Πρέπει να εξερευνηθούν τα εξής: οι προετοιμασίες της επιχείρησης-φαίνεται ότι οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις δεν περίμεναν να συναντήσουν τέτοιου είδους αντίσταση, δεν θα έπρεπε στην επιχείρηση να είχαν συμμετάσχει περισσότεροι αντί να βασιζόντουσαν σε μικρές ομάδες καταδρομών που έπεφταν από τα ελικόπτερα;
Η χρήση των πληροφοριών: τι γνώριζε ο στρατός εκ των προτέρων για τα όπλα-μαχαίρια, ρόπαλα ή όπλα τα οποία είχαν στην κατοχή τους οι ακτιβιστές; Τι οπτικό πεδίο είχαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης;
Τις επόμενες ημέρες θα ακούσουμε τους εκπροσώπους της ισραηλινής κυβέρνησης να προσπαθούν να μας πείσουν ότι το ναυτικό δεν είχε άλλη επιλογή και ότι φταίει η άλλη πλευρά. Οποιοσδήποτε επιτίθεται σε έναν στρατιώτη με μαχαίρι, το πιθανότερο είναι να περιμένει μια βίαιη αντίδραση-το Ισραήλ όμως θα πρέπει να ζυγίσει τις πράξεις του συνεχίζει το δημοσίευμα. «Μην απατάστε» δήλωσε ένας έμπειρος άνθρωπος του στρατού τη Δευτέρα το πρωί. «Όταν καταλαγιάσει, θα πρέπει να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούνε οι μυστικές υπηρεσίες. Να είστε σίγουροι ότι στο μέλλον, παρόμοια περιστατικά θα έχουν τελείως διαφορετικό χειρισμό.»
3. Η ουσία του προβλήματος-η πολιτική ευθύνη
Θα πρέπει να γίνει εξονυχιστική έρευνα αναφορικά με όλες τις αποφάσεις, από πολιτικούς και στρατιωτικούς σε όλα τα επίπεδα, που οδήγησαν στην επίθεση της Δευτέρας. Ξεκινώντας από την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του Εχούντ Ολμέρτ να επιβάλει το αποτυχημένο εμπάργκο στη Γάζα, μέχρι την απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου να δώσει εντολή για την επίθεση στον «στολίσκο της ελευθερίας.» Δεδομένων των διεθνών συνεπειών που θα έχει αυτή η πράξη, μοιάζει απαραίτητο να συσταθεί μια εξεταστική επιτροπή. Αν στις επόμενες ώρες αρχίσουμε να ακούμε αντικρουόμενες ιστορίες πέραν της επίσημης γραμμής που έχει διοχετεύσει η κυβέρνηση στα ΜΜΕ, θα πρόκειται για ένδειξη ότι οι πολιτικοί το αντιλαμβάνονται αυτό.
4. Αποτυχία δημοσίων σχέσεων
Το Ισραήλ γνώριζε από πριν ότι πήγαινε για κατά μέτωπο επίθεση, στη θάλασσα και στα ΜΜΕ. Οι εικόνες των οπλισμένων καταδρομών να τα βάζουν με τους ακτιβιστές, δεν θα φαίνονται όμορφες. Η κυβέρνηση κατέστρωσε μια διπλή στρατηγική: Από τη μία μπλόκαρε το σήμα από τα πλοία τα ίδια και από την άλλη επέτρεψε σε διαφόρους τοπικούς και διεθνείς δημοσιογράφους να κάνουν ανταποκρίσεις (με την προϋπόθεση να μην τα δώσουν στη δημοσιότητα πριν φτάσουν στην ξηρά), θα μεταδοθούν παντού. Τα κινητά είχαν ήδη κατασχεθεί.
Στο μεσοδιάστημα, το αποτέλεσμα είναι η νίκη των Τούρκων. Το γενικότερο μπλακάουτ δεν λειτούργησε με αποτέλεσμα να αναμεταδοθούν εικόνες βαμμένες με αίμα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...