- Γ. Μανιάτης: Ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Ο κύριος Πάγκαλος ειρωνευόταν πριν από λίγους μήνες όλους εκείνους που ισχυριζόταν πως το Αιγαίο -αλλά και περιοχές στην υπόλοιπη Ελλάδα- έχει πετρέλαιο και μάλιστα σε μεγάλες (έως τεράστιες) ποσότητες. Οι ισχυρισμοί του αμπελουργού - αντιπροέδρου της κυβέρνηση Παπανδρέου - ΔΝΤ, ξεκινούσαν από τον χλευασμό και κατέληγαν στην ειρωνεία, ακολουθώντας την γνωστή πολιτική οδό του γνωστού και ως "θα πούμε ότι την πήρε ο άνεμος" (όταν στα Ίμια και προ τεταμένης κατάστασης πρότεινε την απόσυρση της Ελληνικής Σημαίας, ρίχντας την ευθύνη στον αιγαιοπελαγίτικο άνεμο...!). υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη. Δυστυχώς, ο κύριος Πάγκαλος διαψεύδεται πλέον (στα ανύπαρκτα επιχειρήματά του) και γελοιοποιείται πολιτικά, από απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο!!!
Έτσι, την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Real.
«Οι ενδείξεις που έχουμε στα εθνικά χωρικά ύδατα είναι αρκετά ισχυρές, ώστε να μας πείθουν ότι πρέπει ταχύτατα να δημιουργήσουμε έναν Δημόσιο φορέα, ο οποίος με αξιοκρατία και με πλήρη διαφάνεια θα προκηρύξει διαγωνισμούς, προκειμένου να έρθουν σοβαροί επενδυτές να ψάξουν για πετρέλαιο στον τόπο μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
Ερωτηθείς ποιες περιοχές είναι υποψήφιες για έρευνα, επεσήμανε πως «υπάρχουν περιοχές που δεν έχουμε αποκλείσει ότι υπάρχει πετρέλαιο. Στην περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου» και πρόσθεσε: «Μιλώ για έρευνες που ξεκίνησαν και για διαφόρους λόγους σταμάτησαν, χωρίς να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάτι. Αλλά, έχουμε εκεί σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων. Και αλλού, που δεν θεωρώ ότι είναι σκόπιμο και χρήσιμο να αναφερθώ».
Σημείωσε ακόμη ότι οι σχέσεις στις έρευνες υδρογονανθράκων διέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και ότι η χώρα μας δεν έχει διάθεση ούτε να καταπατήσει δικαιώματα της Τουρκίας, ούτε ασφαλώς και να εκχωρήσει σε οποιονδήποτε γείτονα δικαιώματα που είναι δικά μας.
Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, είναι θέμα λίγων εβδομάδων να παρθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ανώνυμης εταιρείας με μία μετοχή, που θα ανήκει στο Δημόσιο, η οποία θα προσδιορίσει τις περιοχές (τα λεγόμενα «οικόπεδα») και θα προκηρύξει τους διαγωνισμούς για την προσέλκυση επενδυτών που θα αναλάβουν την έρευνα «και μετά να προχωρήσουμε, σε διάστημα ενός έτους το αργότερο, σε ανάθεση ερευνών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου