- Απογοήτευση, οργή και φόβος
- H κοινωνική έκρηξη είναι προ των πυλών
- Κάποιοι θα εύχονται να "τρώνε" ντομάτες και γιαούρτια, αλλά η οργή είναι πολύ άσχημος σύμβουλος σε τέτοιες στιγμές
- Μήπως σύσσωμη η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει εγκαίρως κάποια πτήση τσάρτερ;
Σύμφωνα με την έρευνα Ιουνίου 2010, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία, τα συναισθήματα που κυριαρχούν στην κοινή γνώμη είναι απογοήτευση (70,1%), οργή (58,9), φόβος (49,2%) και ντροπή (37,3%).
Το 91% των πολιτών βλέπουν “άσχημα” τα πράγματα, το 73,5% εκτιμά ότι η οικονομία κινείται σε λάθος κατεύθυνση και ίδιο ποσοστό απαντά ότι η κατάστασή του θα επιδεινωθεί τους επόμενους 12 μήνες.
Το 86,7% απαντά ευθέως ότι όπως είναι τα πράγματα δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε γενικευμένη κοινωνική έκρηξη και ένταση.
Η ανασφάλεια και ο φόβος των πολιτών φαίνεται και από την απάντηση στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις από την κυβέρνηση το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν ότι η χώρα μας δεν θα αποφύγει την πτώχευση εκτοξεύεται στο 52,6% από 34,5% πριν από 4 μήνες.
Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 8 μονάδες της ΝΔ, ωστόσο “πρώτο κόμμα” αναδεικνύεται η “αδιευκρίνιστη ψήφος” που απογειώνεται από το 12 στο 31%. και καταλληλότερος πρωθυπουργός ο “κανένας”.
Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 28,1%, η ΝΔ 20,1%, το ΚΚΕ 7%, ο ΛΑΟΣ 4,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,6% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,5%. «Άλλο κόμμα» προτίθεται να ψηφίσει το 3%, Λευκό ή άκυρο το 7,4%, ενώ το 11% εμφανίζεται αναποφάσιστο και το 12,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα προσέλθει στην κάλπη.
Πως ερμηνεύουν την δημοσκόπηση οι εφημερίδες:
ΒΗΜΑ: «Ραγδαία πτώση της δύναμης των κομμάτων, της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών, αύξηση της αρνητικής άποψης για τους πολιτικούς αρχηγούς και “πρώτη δύναμη” στην πρόθεση ψήφου την αδιευκρίνιστη ψήφο καταγράφουν οι εξαμηνιαίες τάσεις της ΜRΒ. Επιπλέον καταγράφεται ότι κανένα κόμμα δεν έχει την ικανότητα διακυβέρνησης, ενώ και οι δύο συγκεντρώνουν χαμηλά ποσοστά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, αν και ο κ. Γ. Παπανδρέου συνεχίζει να έχει σαφές προβάδισμα έναντι του κ. Αντ. Σαμαρά . Οι τάσεις καταγράφουν έντονα φυγόκεντρες κινήσεις των πολιτών, που αυτή τη στιγμή διοχετεύονται στην αντισυστημική/αντικομματική ψήφο, καθώς και στην πρόθεση να απόσχουν από τη διαδικασία των εκλογών».
ΕΘΝΟΣ: «Καμπάνα για τα δύο μεγάλα κόμματα χτύπησαν οι πολίτες, καθώς για πρώτη φορά την τελευταία εικοσαετία και σε τέτοια μεγάλη έκταση εξέφρασαν την απαισιοδοξία τους, αλλά και την αποδοκιμασία τους προς το πολιτικό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με την έρευνα Ιουνίου 2010, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία MRB, αυτό που κυριαρχεί στους πολίτες είναι η απαισιοδοξία αλλά και η αρνητική γνώμη για την πορεία της χώρας».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Τα χαμηλότερα ποσοστά αισιοδοξίας των πολιτών για την πορεία της χώρας και την εξέλιξη της οικονομίας της καταγράφουν οι δείκτες μέτρησης της τελευταίας έρευνας της MRB που έγινε την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Ο δείκτης αισιοδοξίας, λοιπόν, κινείται κοντά στο -100% που σημαίνει ότι έχουν εκλείψει σχεδόν ολοκληρωτικά οι θετικές αξιολογήσεις. Σε πολύ αρνητικά ποσοστά κινούνται και οι δείκτες που καταγράφουν την αισιοδοξία των πολιτών για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση. Το ποσοστό αγγίζει το -69%. Ο δείκτης, εκτός από τα απίστευτα χαμηλά ποσοστά παρουσιάζει την περισσότερο ραγδαία επιδείνωση στη διάρκεια του τελευταίου 6μηνου».
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: « Απογοήτευση και οργή για το παρόν και το μέλλον της χώρας εκφράζει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Την ίδια στιγμή περισσότεροι από εννέα στους δέκα Έλληνες (91,1%) κρίνουν πως τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν από αρκετά έως πολύ άσχημα το 73,5% πιστεύει πως η πορεία της οικονομίας κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ εντυπωσιακή είναι η φθορά της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου, η οποία μέσα σε επτά μήνες χάνει σημαντικό ποσοστό της εκλογικής δύναμής της. αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης της εταιρείας MRB που παρουσιάστηκε χθες στο κεντρικό δελτίο του ΄΄Mega’’στο ερώτημα ποια είναι τα συναισθήματά σας για το παρόν και το μέλλον της χώρας το 70,1% των πολιτών απαντά η απογοήτευση».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Άλλο οργή, άλλο ισοπέδωση…»: «Η οργή και ο θυμός δικαιολογούνται. Όμως, η ισοπέδωση και η απαξίωση δεν θα οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση. Θα ευνοήσουν την ανάπτυξη ακραίων πολιτικών εκφράσεων, θα στρέψουν τμήματα ψηφοφόρων σε συντηρητικότερες κατευθύνσεις. Το παράδειγμα της Ιταλίας αποτελεί το καλύτερο μάθημα. Η απαξίωση και η εξαφάνιση του παλιού πολιτικού κόσμου δεν έφερε την εξυγίανση. Οδήγησε στην κυριαρχία του Μπερλουσκόνι. Αλλού συνέβησαν ακόμη χειρότερα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου