Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Υποβάθμισε 6 ελληνικές τράπεζες η Moody's

  • Τρεις παρέμειναν αμετάβλητες στην αξιολόγηση
  • Πώς σχολιάζουν διεθνείς παράγοντες την υποβάθμιση της Ελλάδας
  • Rehn: Αιφνιδίασε η υποβάθμιση - Τι λέει η Fitch
Στην υποβάθμιση 6 ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο διεθνής ελεκτικός οίκος Moody's μετά την επιθετική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά 4 βαθμίδες σε Ba1 από Α3 μια ημέρα νωρίτερα.
Παράλληλα ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση 3 ακόμη ελληνικών τραπεζών.
Αναλυτικά:
Εθνική: Υποβάθμιση σε Ba1από Baa2
Eurobank: Υποβάθμιση σε Ba1 από Baa3
Alpha Bank: Υποβάθμιση σε Ba1 από Baa3
ΑΤΕ: Υποβάθμιση σε Ba2 από Baa3
Emporiki Bank: Υποβάθμιση σε Baa3 από Baa2
Geniki Bank: Υποβάθμιση σε Baa3 από Baa2
Παράλληλα η Moody's επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση και την αξιολόγηση των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς σε Ba1 και της Attica Bank σε Ba2.
Τέλος η Moody's θέτει τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση Baa2 της Marfin Egnatia Bank υπό αναθεώρηση με αβέβαιη κατεύθυνση. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η βαθμολογία της Marfin Egnatia Bank είναι η υψηλότερη στο σύνολο του ελληνοκυπριακού τραπεζικού συστήματος.
Η Moody’s αναφέρει πως η σημερινή υποβάθμιση δεν αφορά αλλαγή της άποψής της για την εσωτερική χρηματοοικονομική ισχύ των ελληνικών τραπεζών, ούτε αλλαγή της εκτίμησής της για την πιθανότητα συστημικής στήριξης για κάθε τράπεζα.
Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως οι ανησυχίες για πιέσεις στη ρευστότητα και επιδείνωση της ποιότητας των παγίων έχουν οδηγήσει στην προς τα κάτω προσαρμογή των ανεξάρτητων αξιολογήσεων των τραπεζών νωρίτερα στο έτος.

Έσπευσαν ορισμένοι να αναφέρουν μετά την υποβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s, προβοκάτσια, συνομωσία για να πλήξουν την Ελλάδας μας και άλλα ευτράπελα
Επίσης άλλα επιχειρήματα γιατί τώρα γιατί δεν περίμεναν και άλλα δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική διάσταση της απόφασης της Moody’s.
H Moody’s πήρε μια σωστή απόφαση με βάση τα μοντέλα αξιολόγησης της η Ελλάδα έπρεπε να υποβαθμιστεί επιθετικά.
Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΔΝΤ δεν μπορεί να προσφύγει στις αγορές άρα δεν μπορεί να αξιολογείται με παραδοχές του παρελθόντος.
Όμως με την κίνηση της αυτή περνάει ένα μήνυμα στην Ελλάδα μην επαναπαυθείτε τώρα που προσπαθείτε.
Οι ξένοι οίκοι με την στάση τους και τις αποφάσεις τους έχουν βοηθήσει την χώρα.
Στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ουσιαστικά προτρέπουν την πολιτική ηγεσία του τόπου να δει κατάματα τα προβλήματα να μην σταματήσει την προσπάθεια.
Κάποιοι βέβαια αρέσκονται σε σενάρια συνομωσίας και θεωρούν ότι δάκτυλος των κερδοσκόπων και των hedge funds τώρα που η Ελλάδα προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της ήρθε η υποβάθμιση της Moody’s να ανατρέψει την αλλαγή κλίματος.
Λάθος αυτά τα σενάρια απλά δείχνουν το πόσο επιφανειακά βλέπουν ορισμένοι την κατάσταση στην αγορά και στο χρηματιστήριο.
Η Moody’s πήρε μια σωστή απόφαση καθώς αυτή θα υποχρεώσει την χώρα και την πολιτική ηγεσία να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο να βάλει τάξη στην αταξία της χώρας μας.
Πώς σχολιάζουν διεθνείς παράγοντες την υποβάθμιση της Ελλάδας
«Ατυχές» και «αιφνιδιαστικό» χαρακτήρισε το χρόνο υποβάθμισης της Ελλάδας από τη Moody's ο επίτροπος Olli Rehn «ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία της χώρας για μακροοικονομική εξυγίανση». Παρόλα αυτά η Moody's θεώρησε ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της και να σταθεροποιήσει την οικονομία της, ακόμα και με τη βοήθεια του πακέτου. «Κατά τη γνώμη μας, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας», είχε δηλώσει χθες η αντιπρόεδρος της Moody’s, Sarah Carlson, ενώ ο Σίβεν Γκάλο, επικεφαλής ανάλυσης αγοράς στη Schneider Foreign Exchange τόνισε σήμερα ότι «είναι πολύ τραβηγμένο να πούμε ότι η κρίση έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της υποβάθμισης από τη Moody’s». Τέλος, η εφημερίδα The New York Times, σχολιάζει ότι «δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι η Moody’s προχώρησε και αυτή με τη σειρά της σε υποβάθμιση. Πρόκειται για τη συνέχεια αρνητικών ειδήσεων που προέρχονται από την Ευρώπη».
O αναλυτής της Fitch Brian Coulton δηλώνει ότι "πολλά από τα προβλήματα της Ελλάδας περιορίζονται στα σύνορά της" ενώ υποστηρίζει ότι "η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία ,ακόμα και η Ιταλία δεν είναι σε καμία περίπτωση στην ίδια θέση με την Ελλάδα".
Ο Coulton τονίζει ότι "οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, και ιδιαίτερα εκείνοι που βλέπουν την κρίσιμη οικονομική κατάσταση των χωρών τους, κατηγορούν τους οίκους αξιολόγησης ότι χειροτερεύουν την κατάσταση με το να υποβαθμίζουν τις χώρες,και δεν λαμβάνουν υπόψην την τεράστια παγκόσμια προσπάθεια για σταθεροποίηση της οικονομίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...